Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1760 do 1780
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den.Mám 18měsíční holčičku a narodila se s vrozenou srdeční vadou defekt chĺopní AV septa atriovertikulární kanál.Začátkem tohoto roku máme jít na operaci do motola.Dcera je poslední dobou moc unavená spinká zhruba po 3hodinkách,potí se a nepřibívá na váze.Chtěla bych se optat jaká vhodná teplota je pro kardiaky a jak často bych měla dceru krmit jí tak 3 krát denně.jsem už bezradná Děkuji předem za odpověd.
22-1-2008 (13.20)
Lékař odpovídá:
S dotazem se prosím obraťte na Vašeho dětského kardiologa, který Vám dá nejkompetentnější odpověď, neboť s dětskými pacienty nemám praktické zkušenosti.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den paní doktorko,můj dotaz se týká nadměrné zátěže při sportu.Je mi 28 a pravidelně sportuji,stane se mi ,že se občas přetáhnu,jelikož při sportu únavu necítím.Ale problém nastane 2-3hod po zátěži(celková slabost,pocit na zvracení,vysoký tep,nutkání stolice)... Je nutné podstoupit zátěžové testy a nebo postačí si hlídat tepovou frekvenci.A jestli existuje něco ,co vám v tu chvíli aspoň trochu pomůže.Děkuji za odpověď.Přeji pěkný den.
21-1-2008 (22.59)
Lékař odpovídá:
K výše uvedenému Vám mohu poradit, že obecně nadměrná fyzická zátěž (a to zvláště u málo trénovaných - což není Váš problém) není zdravá a jak platí obecně "všeho moc škodí". V případě, že je Vám po zátěži takto špatně, bude nutné asi ubrat a teprve pravidelným tréninkem se postupně dostat na vyšší stupeň trénovanosti. Obecně u zdravých byste v žádném případě při zátěži neměla přesahovat tzv. maximální tepovou frekvenci, kterou si sama spočítáte ze vzorce 220-věk.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, je mi 19 let...byla jsem na EKG, a mam zjistenou tachykardii... Můžu se zeptat co to presne znamena a zdali je to nebezpecne, ohrozuje to nějak život? Mam z toho hrozny strach, kdykoli neco citim na srdci, hned se bojím a propadam panice. Denně se mi stava, že mi většinou večer hrozne bouchne srdce až to se mnou cukne, je to normalní? Předem Vam moc děkuji za odpověd. Jste velmi ochotná, určitě si Vás mnoho lidi váží.
21-1-2008 (9.52)
Lékař odpovídá:
Tachykardie znamená zvýšenou tepovou frekvenci. To nic neříká o tom, zda se jedná o nemoc či "normální" nález. U mladých je "přeskočení" srdce normální a nemusí znamenat vůbec žádné onemocnění. Je však pravda, že u malého procenta pacientů se může jednat i o významné či závažné srdeční arytmie, ale bez jejich zachycení na EKG (např. při tzv. EKG-Holterizaci) a bez dalších včetně laboratorních vyšetření Vám bohužel nemohu dát bližší odpověď.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den , před půl rokem , po úrazu nohy jsem se seznámil s trombozou a ihned posleze i s plicní embolii - nyni se noha zdá už funkčni , nebolí ani už neotéká a plice už jakž takž taky stíhaji , warfarin beru stále . Má otázka je jednoduchá a zní : Můžu jít s chlapama na pivo ? a pokud ano paní doktorko, kolik dejme tomu desetistupňových piv je v kombinaci s warfarinem bezpečných ? můj qiuck se houpe mezi 1,9 a 2,2 jak kdy ... PS: Nejsem alkoholik , ale po půl roce úplné abstinence pozoruji , že jsem čím dál tím víc a častěji dost podrážděný a vesmes to odnáši rodina - domnívám se že by to 3až4 pivka s kamarádama spravili ...
19-1-2008 (18.11)
Lékař odpovídá:
V případě, že máte v pořádku játra, tak Vám lze povolit 1-2 drinky (tj. např. půllitry piva) denně bez nějakého zvýšeného rizika komplikací. Vyšší dávky alkoholu nejsou ideální a měl byste je raději oželet. V každém případě je lepší dát si 2 piva denně než 10 piv jednou za týden!
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko, již delší dobu ( cca rok) trpím na úporný záchvatový kašel ( asi tak 3 - 4 x denně zakašlu, ale až tak úporně, že se nemohu ani nadechnout jaký mám chvíli záchvat a stačí se jen špatně nadechnout,mít vyschlo v ústech při spánku, pozřít cosi drobečkového no jakékoliv dráždění v krku - na krčním jsem byla) , užívám léky na vysoký tlak a to už jsem vystřídala několik ani už nepamatuji jak se jmenovali nějak prenosta nebo tak nějak, dapril, apo-amlo a teď loristu. Předchozí mi buď hodně dráždily ke kašli a apo-amlo zase způsoboval úpornou bolest hlavy. Posledně jmenovaný lorista 50 zase pravděpodobně neučinkuje, protože se můj tlak pohybuje v rozmezí 135 - 165/ 90-114 a vždy když jsem v klidu. Můžete mi poradit i když je to na dálku něco ke kašli a doporučenému prášku na vys.tlak ?
18-1-2008 (11.12)
Lékař odpovídá:
Lék ze skupiny ACE inhibitorů u citlivých jedinců způsobují kašel blokádou odbourávání bradykininu. Mezi ně patří Vámi uváděné léky Prenessa či Dapril. Apo-amlo zase vasodilatací může způsobovat bolesti hlavy. Lorista patří mezi léky, které by ani kašel a ani bolesti hlavy způsobovat neměl a neměl by mít ani jiné zásadnější subjektivní obtíže. V případě, že není léčba Loristou dostatečná ke kompenzaci tlaku krve, bude vhodné k němu přidat do kombinace další lék z jiných farmakologických skupin, což musí rozhodnout na základě dalších onemocnění či laboratorních parametrů rozhodnout Váš ošetřující lékař.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat co znamená když mi na pravé ruce na ukazováčku černá prstýnek
17-1-2008 (11.42)
Lékař odpovídá:
Černání prstu pod prstýnkem může sice být známkou různých onemocnění, ale může být i příčinou zvýšeného pocení i u zdravého člověka apod. V případě, že nemáte jiné obtíže, tak se asi není nutné tímto problémem více zaobírat.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
dobry den je my 24 let a 6 rokov beriem connor5....pre hypertenziu zatial mam tlak ustaleny ale kardiolog my pre planovanu graviditu zmenil liek na betaloc 25mg...ale mam potiaze t.j.ze my znicoho nic prudko vyskoci krvny tlak na 160|90...a pomaly klesne na normalny tlak,,,,v tom momente sa my strasne zatoci hlava mam tlaky v hlave....a rychlo my bije srdce....taketo priznaky som mala aj v tedy ked my na 1 rok vysadili concor5 vzhladom na 1tehotnost,....preto beriem znovu connor5 ale mam obavy ze preco mavam tento stav.....kardiolog my to nevie vysvetlit mam pocit ze si mysli ze vymyslam...prosim poradte my co mam robit a na koho sa mam obratit...velmi dakujem za vasu odpoved
17-1-2008 (9.32)
Lékař odpovídá:
Bez Vašeho vyšetření Vám také nejsech schopna adekvátně pomoci. V případě, že máte vysokou tepovou frekvenci a tlak krve, bude nejspíše vhodné zvýšit dávku bisoprololu (tj. Concoru), ale opravdu se s Vašimi potížemi musíte obrátit na lékaře, který Vás vyšetřil.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Vazena pani doktorko, prosim o laskavou odpoved na dotaz: Je infarkt vylecitelny? T.j. lze po dvou infarktech ocekavat, ze se zdravotni stav, vykon srdce a fyzicka kondice navrati do puvodniho stavu? (Okolnosti: Pohlavi: M. Vek 61. Vaha: ~90. Vyska: 176. Tep v klidu: ~90. Medikace po infarktech: beta-blokator a lek blokujici tvrorbu cholesterolu. Subj. okolnosti: Obcas kasel bez zjevne priciny, dychavicnost, nizka fyz. vykonnost, obcas bolesti na hrudniku. Pritomnost stresujicich faktoru: Ano. Koureni: Ne. Kardiologicka pece: Ne.) Dekuji za laskavou odpoved.
16-1-2008 (3.13)
Lékař odpovídá:
Infarkt myokardu znamená, že část srdečního svalu je nahrazena jizvou, což je nenavratitelný stav. Správnou životosprávou (nekouřením, omezením tuků a pohybovou aktivitou) lze výrazně omezit riziko opakování infarktu, což je zásadní. Dle pak pravidelným cvičením lze zároveň zvýšit prokrvení srdečního svalu tzv. novou tvorbou cév a současně i přizpůsobit organismus fyzické zátěži tzv. mimokardiálními kompenzačními mechanismy.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobrý den paní doktorko,jsem gravidní ve 32tt a chtěla sem se zeptat kolik tepů za minutu má plod mít?děkuji
15-1-2008 (12.17)
Lékař odpovídá:
S dotazem se prosím obraťte na gynekologa, do jehož kompetence tato problematika patří.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
dobry den pani doktorko, tep meho manzela je 40/min i mene. muj manzel je 34 let stary 180cm a 82kg absolutne nesportovni a jeho povolani je sedave. V mladi chodil na kontroly srdce- neco s komorou. tlak je velice nizky 110/65. co muzeme delat a je ten tep normalni? dekuji schwab
14-1-2008 (11.13)
Lékař odpovídá:
Na Váš dotaz bez vyšetření manžela a bez znalostí dalších dat (např. terapie apod.) nemohu bohužel odpovědět.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, paní doktorko, je mi 20 let a chtěla jsem se zeptat zda může anemie pozastavit menstruaci. Od svého lékaře vím, že jsem chudokrevná, bohužel nevím jak moc. Předem děkuji za odpověd
13-1-2008 (22.12)
Lékař odpovídá:
Anémie nepozastavuje krvácení, je tomu právě naopak. Výrazné krvácení při menstruaci může způsobit následně anémii. Je však nutno vyloučit i event. jinou příčinu anémie.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,chtěla bych se optat zdali nevadí současné užívání Egiloku a atidepresiv Cipralexu.V příbalovém letáku je napsaný,že se má opatrně,moje lékařka mě na to nic neřekla.Děkuji
11-1-2008 (6.45)
Lékař odpovídá:
Při pravidelných kontrolách Vašimi ošetřujícími lékaři (kontroly tepové frakvence a tlaku krve) se této kombinace nemusíte obávat.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je mi 24 let, léčím se na psychiatrii s panickou poruchou, díky které jsem prošla spoustu vyšetření. Kardiologie, krevní obraz, neurologie-vše v pořádku. Ráda bych se zeptala, jestli je možné, aby se můj zdravotní stav nějak rapidně zmněnil právě kvůli panické poruše. Předem děkuji za odpověď.
9-1-2008 (21.48)
Lékař odpovídá:
Panická porucha způsobuje řadu výrazných potíží, které mohou imitovat kardiologické onemocnění (záchvaty dušnosti, bušení srdce, bolestí na hrudi apod.). V případě, že je jednoznačně vyloučena kardiologická příčina potíží, tak další léčení zajišťuje psychiatr, který Vám také jediný může odekvátně pomoci.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko,prosím Vás,mám dotaz.Můj syn od 8mi let hrál aktivně kopanou.Dnes má 16 let a před 2ma roky mu při zátěžovém testu zjistili bradykardii.Rok před tím měl velkou fyzickou zátěž v kopané.Po vyšetření holtrem mu v noci naměřili tep 20/min.,přes den v klidu kolem 35/min.,v pohybu kolem 50/min.Musel přestat sportovat,hodně přibrat na váze.Po 2letech přibral,jeho BMI je 19,5.V klidu ma tep 40-46/min.v pohybu 60-75/min.Myslíte si,že bude ještě moct hrát aktivně kopanou?Děkuji za odpověď.
6-1-2008 (21.55)
Lékař odpovídá:
Jak jsem již uváděla, pravidelný fyzický trénink způsobuje normálně snižování tepové frekvence, což je nejvýrazněji patrné např. u maratonských běžců. Vámi uváděné hodnoty (20 či 35/min.) se mi však normální nezdají a domnívám se, že si zasluhují podrobnější vyšetření u kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý večer paní doktorko,v loňském roce v únoru jsem prodělala plicní embolii.Od té doby beru Varfarin 1x5mg denně.Asi v červnu se mě začala po ránu ve slinách objevovat krev.Obv.lékař tuto inf.zlehčoval.V posledních třech měsících jsou sliny výrazně červenohnědé a ve větším množství,ale jen ráno,v průběhu dne se to neopakuje.Můj dotaz zní,zdali to není z Varfarinu.Qiuck je 2.6 nebo mám vyhledat odborného lékaře?Děkuji za odpověď.
6-1-2008 (18.53)
Lékař odpovídá:
Krev ve slinách si vždy zasluhuje podrobné vyšetření. V případě, že není patologicky zvýšená hodnota INR (což 2,6 obvykle není), je nutné provést podrobná plicní vyšetření včetně RTG plic, event. bronchoskopie či CT plic a event. i vyšetření na krčním oddělení (ORL).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den Paní doktorko. Je mě 47 let /168 cm - 68 kg /a 3 roky beru na vysoký KT tabl.Lorista 50 1 x denně. Chci se zeptat jestli tento lék má vliv na Dnu. Objevily se mi problémy na loketním kloubu / deformace a bolesti /chodím na ortopedii a lékař se mě ptal, jestli netrpím Dnou. Nikdy jsem to neměla a ani nikdo v rodině. Mohou tyto léky nemoc vyvolat? Děkuji za odpoveď.
5-1-2008 (11.31)
Lékař odpovídá:
Dna (tzv. artritis uratica) je způsobena ukládáním krystalů kyseliny močové do kloubů, což způsobuje reaktivní zánět (otoky, bolestivost), a to zvláště na drobných nožních kloubech (zvláště prvého). Vyskytuje se hlavně u pacientů se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi, což se nechá odběrem krve zjistit. Zvýšenou hladinu kyseliny močové z léků způsobují hlavně tzv. diuretika (tj. léky na odvodnění), mezi něž Lorista nepatří.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, moc casto k lekari nechodim, ale letos jsem musel kvuli vstupni prohlidce do prace (23 let, akt. sportovec).U lekare mi tehdy zjistili vyssi tlak cca (160-95), tak jsem byl poslan na kardiologii. zde mi dal lekar 2 mesice na upravu zivotospravy. Pak mi dal holtera na 24h a po vyhodnoceni vysledku mi sdelil, ze se mi tlak podarizolo trochu snizit, ale presto mi nasadil betablokator Tarka. Take mi byla zjistena vyssi tepova frekvence cca 90-100 tepu/min. Echo i EKG ukazaly, ze mam srdce v poradku. Lek jsem uzival asi dva mesice, ale jiz po prvnim vzeti leku se mi udelalo spatne (dezorientace, malatnost, buseni srdce, mdlo). Pak se to trochu uklidnilo, ale byl jsem po tom unaveny. Avsak mohl jsem s tim normalne sportovat. Po nejake dobe jsem pred koncem treninku(florbal) pocitil slabost a dusnost (obtize pri nadechu-jakoby naprazdno). Pak se mi to stalo jeste 2x...Pri polednim z techto zachvatu jsem musel vzdat zapas ve st. tenise a nechal jsem se odvezt do nemocnice na vysetreni-tam mi nezjistili nic, jen opet vyssi tepovou frekvenci cca 100/min. Lekar mi sdelil, ze mi asi nesedly leky a tak mi dal nove (concor). Bohuzel i po techto lecich mi nebylo dobre a se sportem je to horsi a horsi, pocitoval jsem dusnost pri zatezi stejne. Spis se i ted bojim sportovat.Od te doby uz mam stabilne nizsi fyzickou vykonnost a hned se zadychavam a dela se mi pri zatezi zle. Doktor mi tvrdi, ze mam srdce v poradku a ze muzu klidne sportovat, ale ja se citim spatne a trochu se zadycham i pri rychlem vyjiti prudsiho kopec ci delsich schodu. Mam i KO v poradku a na plicnim mi sdelili, ze mam plice velmi dobre. Jen mam od detstvi skoliozu a caste blokace patere. Nevim, jestli je to leky, nebo se mi neco deje, ale mam strach. poradite mi prosim?
4-1-2008 (21.25)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale bez vyšetření na takto konkrétní dotazy opravdu nemohu adekvátně odpovědět.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobr večer, omlouvám se vidím že toho máte moc ale, chtěl jsem se optat. Můj bratr leží v nemocnici. Má chvylkové bolesti levé strany hrudi a v hlavě cítí tlaky přičemž mu brní pravá strana od stehna níž. tyto vztahy mu vzpůsobyli že dvakrát skolaboval. v nemocnici mu nanic co by se týkalo srdce nepřišli. byl na různých vyšetření a nevědí co sním mají dělat jeho stav je o to horší že neví co mu je. chtěl jsem se zeptat jestli nevíte co stím se dá dělat ? děkuji Dubský
4-1-2008 (18.30)
Lékař odpovídá:
Omluvám se, ale bez potřebných znalostí dalších vyšetření a dat Vám bez vyšetření Vašeho bratra opravdu nemohu dát kompetentní odpověď.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko. Krátkou dobu jsem brala Egilok na v.k.tlak a tachykardie,ale začaly mně bolet lýtka.Má Egilok vliv na tyto potiže..Děkuji
4-1-2008 (8.20)
Lékař odpovídá:
Egilok snižuje tlak krve a částečně může zužovat tepny (nikoliv však významně). To by mohlo způsobit Vámi uvedené obtíže.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý večer paní doktorko, chtěla bych se zeptat jaké srdeční hodnoty mají být u batolete. Přes den v klidu a když se vzteká, při chůzi, hraní a večer při usínání a v hlubokém spánku. Předem děkuji moc za odpověď a přeji krásný večer. S pozdravem Kovářová
3-1-2008 (21.57)
Lékař odpovídá:
Předpokládám, že Vás zajímá tepová frekvence. Ta je u dětí (a tím více u batolat) významně vyšší než u dospělých a také výrazněji kolísá během dne či během zátěže. Více Vám nejsem kompetentní říci, neboť batolata neošetřuji - obraťte se prosím na Vašeho pediatra.