Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 880 do 900
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, paní doktorko, jako matka tří dětí pracující na zkrácený úvazek nemám moc času chodit po doktorech. V lednu jsem byla u obvodní lékařky s tím, že tři měsíce kašlu, držáždivý kašel a mám pocit nějakého místá na plicích či průduškách, nevím. Dr. mi dala xyzal na měsíc, užívala jsem, zlepšilo se, ale po chvíli je to zpátky. Dráždivý kašel je otravný. Navíc jsem v červnu měla týden problémy s dušností a bušením srdce, které přetrvávají při námaze. Před pár lety mi stanovili psychogenní tetanii na emg, ve dne problémy nemám, neomdlévám, ale v noci mám záškuby nebo tuhnutí těla, návaly do hlavy, opravdu to může souviset s psychikou, protože se to lepší a horší. Momentálně problémy nemám. Všechno ale nemůže být psychikou a já nevím, co by to mohlo být, ten kašel a s tím srdcem. Ještě jsem při tom měla pocit lehkého pálení uprostřed asi na srdci. Dneska jsem zaregistrovala výrazné pálení žáhy, které ani nepřišlo bezprostředně po jídle. Děkuji předem za konzultaci.
15-7-2010 (22.25)
Lékař odpovídá:
Je mi to líto, ale budete si muset najíc čas a navštívit lékaře, neboť bez vyšetření to nepůjde, neboť Vámi uváděné příznaky může způsobovat celá řada onemocnění srdečních (významné chlopňové vady, zvýšený tlak v plicnici, záněty osrdečníku, ...), plicních (astma, chronická obstrukční choroba plicní, ....) či trávicího traktu (reflux žaludečních šťáv do jícnu až úst - a tím i možnost aspirace těchto štáv do plic, ....). Je proto patrné, že příčin může být mnoho a bez Vašeho vyšetření to opravdu nepůjde.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den. Rád bych věděl,který prášek na vysoký tlak nemá,nebo má nejméně vedlejších,záporných účinků? Jsou prášky pouze rostlinného původu? Děkuji.
13-7-2010 (15.14)
Lékař odpovídá:
Každý preparát na vysoký tlak (či na jiné onemocnění) má určité vedlejší či nežádoucí účinky, ale u konkrétního pacienta musí vždy převažovat ty účinky kladné. Je celá řada antihypertenziv, a to co je vhodné u jednoho pacienta, nemusí být vhodné u jiného. Proto berou různí pacienti preparáty z různých farmakologických skupin (tj. skupin s jiným druhem účinku). Učinné léky čistě rostlinného účinku na vysoký tlak neexistují, resp. potravinové doplňky, které se prodávají v lékarně, nemaj prokázán kladný účinek, a proto je nemá ani smysl užívat, resp. se v drtivé většině případů jedná o "vyhazování" peněz.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, mám na Vás jeden dotaz. Občas (jednou za 2 měsíce) dostanu arytmii. Byl jsem jednou u doktora, kde jsem dostal prášky Rhytmonorm. Nyní, když dostanu záchvat, si vezmu prášek a přibližně po 6 hodinách arytmie přestane. Není nebezpečné si brát vždy jen jeden prášek? Mám vždy chodit k doktorovi nebo volat záchranku? Děkuji za odpověď.
13-7-2010 (12.13)
Lékař odpovídá:
Z Vašeho dotazu není jasné, o jaký typ arytmie se jedná a proto Vám bohužel nemohu ani odpovědět.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý večer, p.doktorka Dnes som náhodou objavila na internete Vašu stránku. Rada by som poznala Váš názor. Moje problémy začali v mladosti asi keď som mala 23 rokov. Pociťovala som časté preskakovanie na srdci. Mala som 24 hod.holter, kde boli zistenená sin.tachycardia a nasadený concor 1/2tbl z 5mg. Od tej doby pociťujem tieto príznaky raz menej, inikedy viacej. Mám 41 rokov a moje problémy sa začali stupňovať, začala som pociťovať dlhší interval preskakovania. Navštívila som kardiologa a začal sa rad vyšetrení, pri ktorých bola zistená prekonanaá mikroembolizácia do pľúc.Momentálne som na warfarine 5x 7,5mg a 2x5mg. Môj problém je ale v tom, že tie stavy sa vrátili vo väčšej miere. Pred pár dňami som tie preskakovania pociťovala v kuse 3 hodiny v 1až 2 minútových intervaloch. Je to hrozný pocit, navodzuje mi pocit strachu, nakoľko si myslím, že ma to môže ohroziť na živote. Veľmi Vás prosím o Váš názor. Prikladám výsledky vyšetrení: stav po embol.pľúc 1.sin /segment S4/ 12/2009 susp.trombofilný stav Palpitácie in obs., sklon k ľahkej sin.tachykardii dysrytmia Neurovegetatívna dystónia eutyreoza Chronická ven. insuf. /USG DK/ Ďakujem za Váš čas
8-7-2010 (22.23)
Lékař odpovídá:
Je i to moc líto, ale s dotazem se prosím obraťte na Vašeho kardiologa či internistu, který Vám při znalosti Vašeho celkového stavu a dalších vyšetření může jako jediný dát odpovídající odpověď. Tyto stránky slouží k odpovědím na obecnější dotazy apod., ale na podobné konkrétní dotazy nelze bez vyšetření pacienta odpovědně odpovídat. Ještě jednou se omluvám a děkuji za pochopení.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, můj 75letý tatínek se cca. 10 let léčí s arytmií, bere Warfarin a Vasocardin. Pochopitelně již nezvládne takovou námahu, jako dříve, ale s ohledem na svůj věk nemá žádné vážné obtíže. Při poslední kontrole na kardiologii mu však nová lékařka řekla, že musí na operaci a že tam měl jít již dávno. Tatínek bohužel nepochopil z jejího popisu, co by to mělo být konkrétně za operaci, jen že bude probíhat za mimotělního oběhu asi 2,5 hodiny. V nálezu má toto: "ascendentní aorta 34 mm, bez disekce, dilatace levé síne (55x59mm), dilatace pravé síne (57x63mm), LK rovnež dilatovaná se syst. funkcí k dolní hranici normy (EF LK cca. 55%), PK norm. velikosti s hranicní syst. funkcí, aortální chlopen lehce morfol. zmenená s lehkou AO insuf., oba cípy mitrální chlopne hranicne prolabují s významnou MI insuf., významná trikuspid. insuf., bez perikard. výpotku, tlak v plicnici zvýšený. EKG-FS, 85, osa intermed., PZ V4, iRBBB, negat. T III, bez cerstvých ložisk. zmen." Můžete z toho zjistit, co by to mělo být za operaci a zda je skutečně nutná? Děkuji.
8-7-2010 (7.32)
Lékař odpovídá:
Dle popisu by se nejspíše jednalo o plastiku (tj. opravu) či náhradu mitrální chlopně pro její významnou nedomykavost. Operace je nejspíše nutná, ale přesně Vám samozřejmě odpoví jeho ošetřující kardiolog, neboť se jedná o složité rozhodnutí, které nelze učinit bez znalosti další dat a ani bez znalosti dalšího zdravotního stavu Vašeho tatínka.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, mám následující dotaz: Nikde nemohu najít informace o tom jak a jestli se mění tlak při telesné aktivitě. V naprostém klidu mám tlak kolem 120/80, ale stačí sebemenší pohyb (např. vstát z gauče, projít do kuchyně a zpět) a rázem mám tlak přes 130/85 i 90. Je to normální? Pochopil bych to při výraznější aktivitě. Mám pocit, že mi tlak hodně lítá nahoru a dolů. Měřil jsem si tlak několikrát deně v obdoví od 18.6. do 7.7 a nejvyšší hodnota byla 149/87 a nejnižší 111/75. Rovněž se i zdá, že mám vysoký pulz v klidu 80 i 90. Děkuji
7-7-2010 (12.35)
Lékař odpovídá:
Je normální, že při stoupající zátěži stoupá i krevní tlak, a to více systolický (ten vyšší) tlak. Spodní (tj. diastolický tlak) stoupá méně, u starších může více, u hodně mladých pak naopak může i klesat až na nulové hodnoty. Tj. reakce na zátěž je závislá na věku a dalších parametrech, ale v každém případě zvláště horní systolický tlak obecně u zdravých pacientů při zátěži stoupá.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den chci se zeptat dcera boli na hrudniku ale je na slovencku mam oni strach tak se chci zeptat sceho ji to muze bolet a jestli je to vazne dekuji jakubova
7-7-2010 (11.03)
Lékař odpovídá:
Bez vyšetření pacienta nelze obecně na podobné dotazy opravdu s klidným svědomím odpovědět. Velice se omlouvám.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobry den,chtela bych se zeptat,zda je pravdepodobne,ze pri prumernych hodnotach 160-110 nevyhovuje lek Prestarium neo forte(1x denne),pokud jej uzivam cele 3 roky.Dekuji Jitka
5-7-2010 (17.24)
Lékař odpovídá:
Bez znalosti Vašich dalších onemocnění, labor. výsledků apod. Vám nemohu takto odpovědět. Je však možné, že u některých pacientů může obecně nějaký lék být účinnější než u jiného a u něj pak je zase účinnější jiný preparát.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou. Syn(10 let) užívá SOTAHEXAL 80 (1/2-0-1/2) - Parox.supr.tachykardie. Bohužel se mu objevili obtíže připomínající alergii - zarudlé oči,lehce zánět,večer bolestivé,rýma. Na alergologii jsme objednáni až za měsíc. Prosím Vás o radu,který volně prodejný lék na alergii lze podat současně s Sotahexalem. U Zirtecu a pod, jsem našla v nežádoucích účincích vyvolání poruch srd.rytmu. Předem Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den. M.Niklová
5-7-2010 (12.37)
Lékař odpovídá:
Pokud nebere žádné jiné léky, je v prvé řadě nutno se domluvit o těchto potížích s jeho ošetřujícím dětským kardiologem a nedávat antihistaminika na alergii, neboť potíže se mohou vystupňovat a nejspíše bude nutno po domluvě s ním !!! tento preparát vysadit či nahradit jiným preparátem.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den. Četla jsem si vaše příspěvky, ale poslední dotaz boužel není zodpovězen. Mám to samé ohledně arytmie jako paní a také léky neberu a také to prý není nebezpečná arytmie a vyšetření: krve, Holtr, sono srdce, zátěžové ekg. Akorát mě to už obtěžuje a protože nechci pořád lítat za panem doktorem chtěla bych se vás zeptet když na arytmii neberu žádné léky, mohla by jste mi doporučit nějaký doplněk stravy? Četla jsem, že je vhodné užívat komzym Q10, horčík, draslík, rybí tuk, ale nevím ani množství užívání a ani nevím jak na to.Je mi 26 let.Byla bych velice ráda za odpověď. děkuji
4-7-2010 (22.53)
Lékař odpovídá:
Hořčík je vhodné vyzkoušet v dávce 500-1000 mg denně, draslík u jinak zdravých lidí nechybí a ten v žádném případě neberte bez domluvy s lékařem. O účinku ostatních potravinových doplňků (jako třeba koenzym Q10 apod.) nejsou dostatečné podklady a jejich efekt není prokázán.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den vážená paní doktorko. Je mi 27 let a neberu žádné léky. Chtěla bych se vás zeptat zda srdeční arytmie může být způsobená také od páteře. Několik let mám potíže jen na levé straně hrudníku a proto jsem před rokem podstoupila vyšetření na kardiologii. Brali mi krev, sono srdce, zátěžové ekg, a Holta jsem měla celkem 3x, naposledy letos a před měsícem ekg. Podle lékaře se nemám bát a potvrdila se arytmie a podle pana doktora to není přímo nemoc srdce, ale tím, že jsem více vnímavá, nedal mi žádné léky a akorát mám čas od času chodit na kontroly, protože prý i ta arytmie která není nebezpečná, tak se má sledovat. Nemívám závratě jen někdy cítím lehce arytmii a jsem unavenější, ale hlavně cítím páteř nebo jakoby něco přiskříplého na te levé straně a na žebrech, proto bych se vás chtěla zeptat jestli takové potíže může způsobovat páteř, protože mi často při nádechu křupe krční páteř a směřuje to dolů a když už je to vše hodně zablokované tak se objeví arytmie výrazněji?Děkuji
4-7-2010 (22.20)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k tomu, že provedená vyšetření vyloučila onemocnění srdce a že bolesti na hrudi jsou závislé na nádechu, což způsobí uváděné obtíže, tak se skutečně s největší pravděpodobností jedná o blokády páteře. Doporučuji Vám proto ještě navštívit neurologa či rovnou rehabilitačního lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den,je mi 55 let,jsem v přechodu a beru hormony-DIVINA.Vposlední době se mi stále točila hlava,byla jsem unavena ,brněly mi končetinya také mi ,hlavně v noci ,kdy mě to i vzbudilo,strašně rychle bušilo srdce.Přičítala jsem to přechodu.Celý život jsem měla spíše nízký tlak,ale nyní byl i 155/120 a 115 tepů.Lékař mi předepsal 1/2 tbl.VASOKARDINU a zjistil nedomykavost chlopně.Můžu i nadále provozovat turistiku,jízdu na kole a rekreačně běhat,nezatěžuje se při tom moc srdce?Děkuji za odpověď.
3-7-2010 (20.01)
Lékař odpovídá:
Vše záleží na tom, o jaký typ arytmie se jedná a o jak významnou nedomykavost chlopně jde. Dotaz Vám proto dá nejlépe Váš ošetřující lékař.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, dcera - 2.roky, je po operaci srdce ve 3. měsících pro defekt komorového septa a stále se hodně potí. Ve spánku má vždy úplně mokré vlásky a přes den, když si hraje tak bývá také dost zpocená (ve vlasech nebo má krůpěje potu na nose), oproti jiným dětem. Chtěla bych se zeptat, zda to má souvislost s operovanou srdeční vadou a pokud ano, tak zda se tohoto problému někdy zbaví nebo jí bude provácet po celý život. Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.
1-7-2010 (20.59)
Lékař odpovídá:
Pokud byla této srdeční vady kompletně zbavena (což předpokládám), tak by potíže neměly být způsobeny srdečním onemocněním. Bohužel však neznám další nálezy Vaší dcery, proto se prosím s dotazem raději obraťte na jejího šetřujícího dětského kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko, je možné vysadit Lozap 12,5? Můj ošetřující lékař mi zjistil vysoký tlak a hned mi nasadil Lozap, ale po dvou měsících mi zjistili tetanii, která vysoký tlak také ovlivnila. Tedka mám tlak 110/65, tak mám obavu, abych ho neměla zase nízký. Díky za odpověd.
1-7-2010 (9.41)
Lékař odpovídá:
Možné to je, ale je nutné tlak poté kontrolovat, ale vždy je nejlepší se na tom domluvit s Vaším ošetřujícím lékařem pod jeho kontrolami.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Zdravím Vás paní doktorko, je to právě jeden měsíc od doby kdy mi byla zjištěna hypertyreoza v pěkně rozjetém stavu , akutní problémy s ůnavou , bušením srdce a pocením ,bolestí svalů. problémy jsem měla již měsíc a půl před nasazením léků vyletěl mi doma krevní tlak na 200/100 a držel se 150/90 hned jsem šla k obvodní s tím že mám klidový tep 120 za minutu s arytmií a vys,tlak. nasadila prestárium neo půl tablety a že se mám uklidnit že to bude ze stresu , vydržela jsem to právě ten měsíc a půl než jsem se k ní vrátila znovu , arytmie už byly bolavé tep jak maratonský běžec a vyjít pět schodů byl nadlidský výkon. na endokrinologii jsem dostala Thyrozol 3 krát denně a Trimepranol 2 krát denně , ten mi stáhnul tlak 90/60 tak půl tablety večer vysazena , nyní je právě skoro 19 hod. a ještě jsem si nedala lék(protože sedí u PC) a tep mám pořád pod 60 za min. začínám se cítit spomalená, na endo. jdu 13.7.první kontrola po lécích , zajímá mě jestli je možné že se dá krevní tlak upravit správnou léčbou a bude možné být bez léků , ráda bych zase začala sportovat aspoň kolo až mi to paní doktorka na endo dovolí a je v pořádku že mi to natolik ovlivňilo srdce a nebylo mi uděláno ani EKG, kamarádka se léčí v Praze a je to součástí půlročních kontrol . děkuji moc za váš čas.
28-6-2010 (19.02)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděné poruchy srdečního rytmu (bušení srdce) je typickým příznakem hyperthyreosy (zvýšené činnosti štítné žlázy). Trimepranol užíváte po dobu, než se štítná žláza zaléčí, pak se tohoto preparátu nejspíše zbavíte a zmizí i tyto potíže, které patří k hyperthyreose.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den.Užívám lék Lusopress 20.Mám dotaz čím se dá nahradit.Doplatek je 51Kč.Dá se předepsat něco bez doplatku?Nestačí mi na to důchod.JNa tlak ještě nyní požívám:Ramipril 5.Moxogama 0.4Hydrochlorothiszid,Lorista 50.Děkuji za odpověď.
28-6-2010 (13.13)
Lékař odpovídá:
Jedná se o originální preparát obsahující nitrendipin. Léky s touto látkou vyrábějí další generické firmy pod jinými názvy. Vyměnit Vám je na Vaši žádost může rovnou lékárník v lékarně a ten Vám současně i doporučí preparát s menším či dokonce žádným doplatkem.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobry den mam velkej problem uš deset měsícu trpím nepříjemny mi tlaky v oblasti srdce dokonce my bylo uš jednou na zvracení a to odte doby co jsem si neštastnou nahodou šahl napravou čast krku stalo se to při holení na nějaky citlivy bod ze kteremy vystřelila prudka bolest do hrudníku trvala nejmín 20 minut obavam se jestli my tato nahodna udalost nemohla poškodit srdce nebo jestli nemohlo dojít ke spasmu k nahle srdeční křeči kterymi by pak později zapříčinil infarkt mohlo s tak banalní situace k něčemu takovemu dojít ikdyž jsem měl uš 4X vyšetřene ekg ktere bylo v pořadku,stejně jako venčite tepny na krku,ct mozku rovněž,24 hodinove ekg vyšlo v normalu aš narychlejší tep 86.ale zatěžovy test byl pravy opak při 75w jsem nahle musel skončit nebot muj tlak dosahl těchto hodnot 260/120 jemi 28 let a pravě tenhle vysledek mě přiměl k zavěru že zdřejmě my to něco zpusobylo ještě mě čeka echo takže uvydím jak natom moje srdce je mam uš skutečně velkej mindrak stoho že v mym srdci došlo k nějakemu poškození mohla my tahle děsiva situace něco zpusobyt předem děkuji zavaši odpověd hezky den.
26-6-2010 (9.30)
Lékař odpovídá:
S Vašimi potížemi se prosím obraťte na kardiologa, který Vám prováděl a ještě bude provádět Vámi uváděná vyšetření, ten Vám může dát nejlepší odpověď. Jinak obecně tlak na oblast krkavice může vagovým reflexem způsobit zpomalení srdečního rytmu, nikoli však srdeční infarkt.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Prosím, můžete mi blíže objasnit termín ARITMIE SRDCE, jak je to nebezpečné a jak se to dá léčit. Děkuji
25-6-2010 (17.40)
Lékař odpovídá:
Arytmie obecně znamená porucha srdečního rytmu. Existuje celá řada poruch tvorby a vedení vzruchu, některé jsou nevýznamné, některé pak i životu nebezpečné. Odpovědi na některé konkrétní poruchy srdečního rytmu můžete nají v sekci poruch srdečního rytmu.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, je mi 47 let a delší dobu se léčím s vysokým tlakem, beru tenaxum 1-0-1. Nyní mi z ničeho nic vyskočil tlak na 220/110 a dostala jsem další lék a to micardis 80, 1-0-0. Tento lék beru týden a vždy když léky ráno spolknu,tak se mi tak do hodinu udělá divně po těle, jakoby brnění, slabost, nevolnost. Může to být kombinací léků anebo je to dočasné? Děkuji mockrát za opověď
23-6-2010 (9.35)
Lékař odpovídá:
Může to být dáno výraznější poklesem tlaku krve, na který nejste zvyklá, ale například i alergickou reakcí na nový lék. S potíženi se prosím obraťte na lékaře, který Vám léky předepisoval.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, mám takový problém. Neustále mám zrychlený srdeční tep a to vždy přes 100 za minutu, motá se mi hlava a mívám střídavě zvýšenou teplotu vždy jen 37,1 a pak zase nic. Byly mi udělány různá vyšetření jako je odběr krve, ekg, aritmický holtr, rentgen páteře, ultrazvuk štítné žlázy, rentgen jícnu, a také jsem byla na vyloučení plicní embolie. Všechny tyto testy byly negativní. Neurolog mě posílá ke psychiatrovi není li to psychikou. Podotýkám, že všechny tyto stavy se mi dějí vždy vklidu. Děkuji za nějakou radu.
19-6-2010 (10.26)
Lékař odpovídá:
Příčin, které mohou zbůsobit vyšší puls a vyšší teplotu je celá řada (prakticky jakékoli infekce všech možných orgánů, zvýšená činnost štítné žlázy, neurologická či psychiatrická onemocnění, nádorová hlavně krevní onemocnění atd. atd.). Touto záležitostí by se měl zabývat jenlépe všeobecně vzdělaný internista.