Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1560 do 1580
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
jsem 4 týdny po operaci chlopní a zúžení aorty. neustále pociťuji bolest v horní části hrudní kosti, je to běžné?
15-7-2008 (10.11)
Lékař odpovídá:
Bolesti v jizvě po Vámi uváděné operaci jsou běžné. Budou postupně ustupovat, ale cítit je budete při normálním průběhu občas ještě cca 3 měsíce a např. při změnách počasí i déle. Budou se však každopádně postupně zmírňovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den pani doktorka. Asi pred 7 rokmi som 3x odpadla. Nezistili mi nic.Potom pred 4 rokmi som mala holter,bolo tam trosku zachytena symetr. tachykardia.Minuly tyzden mi prislo 3x po sebe zle na odpadnutie ale neodpadla som. Doktorka mi dala egilok 25 rano a 25 vecer. citim ze to nie som ja.bezne mi ide srdce 75-85 a teraz mam 50-55.pri sporte /behu/ som mala o 20-30tepov/min nizsie ako bezne.chcem sa opytat ci je to potrebne uzivat kedze zaver bol ze som zdrava.mavam aj zavrate ale to asi z nizkeho krveho tlaku. citim ze to nie som ja ked uzivam tieto tabletky.dakujem
14-7-2008 (11.15)
Lékař odpovídá:
Egilok má ten efekt, že snižuje tlak krve a tepovou frekvenci, tj. i Vámi uváděný pokles tepu je předpokládatelný. Zda tento preparát může způsobovat Vámi uváděné potíže či zda ho potřebujete, Vám nejsem schopna bez Vašeho vyšetření poradit.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý deň, prosím Vás aké môžu byť následky pri dlhodobom užívaní Rytmonormu pre malé dieťa - od narodenia po cca 8-10 rokov? Užívanie: 3x denne; dávka: 3 mg na 1 kilogram váhy dieťaťa. Aké sú následky/nežiadúce účinky tohto lieku vo všeobecnosti? Môže mať aj zhoršenú pamäť, sústredenie sa? Vopred ďakujem. Pekný deň.
14-7-2008 (11.09)
Lékař odpovídá:
S užíváním antiarytmik u dětí nemám žádné praktické zkušenosti, neboť děti vyšetřuji naprosto výjimečně. Obraťte se lépe s dotazem na jeho dětského kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Vážená paní doktorko. Je mi 31 let a od prosince loňského roku užívám lék Lokren 20 mg. Zpočátku jsem užívala pouze 1/2 tbl., ale v tomto měsíci mi doktorka zvýšila dávku na 1 tbl. denně. Lék jsem začala užívat z důvodu zvýšení krevního tlaku. Nyní již s krevním tlakem nemám takové problémy, ale občas se mi objeví bušení srdce (ale již zřídka)- V nejbližší době bych se ráda pokusila otěhotnět, ale nevím zdali užívání Lokrenu nebude mít negativní vliv na otěhotnění popř. na těhotenství. Děkuji za odpověď
11-7-2008 (19.27)
Lékař odpovídá:
Jak jsem již uváděla betablokátory (včetně Lokrenu) se mohou v těhotenství užívat. Jejich užívání však není nejvhodnější v době kojení po porodu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je mi 20 let a mám už delší dobu skoleliozu, do maturity mě nikdy nic nebolelo, pak to začalo oblastí v bedrech, chodila jsem na masáže a rehabilitace, začala jsem cvičit a skutečně to pomohlo, ale nyní mě znepokojuje, že asi už 3-4 dni mám jakoby problém s dodechnutím, nebo jak bych to vysvětlila, - ráno se vzbudím, cítím velkou únavu v zádech, ve střední oblasti a výš, pobolívají mě, pak se rozhýbu a je to lepší, skoro je necítím, ale během dne mám jakoby takovou těžkost hrudníku, jako by se mi špatně dýchalo, ale nedusím se nebo tak, prostě jen mám furt nutkání třeba si zívnout abych do sebe dostala více vzduchu a tím sem se srovnala. Na bridádě tak asi před týdnem jsem tahala těžké věci do schodů a nebylo toho málo. Před tím sem uklízela hotel a převlíkala postele, i to mě dost vyčerpalo. Je možné, že to mám z toho? srovná se to třeba masáží? nikdy jsem neměla problém se srdcem nebo s plícemi,doufám že je to od zad a srovná se to brzo... ? v poslední době se i dost zadýchám když jdu do schodů nebo po ulici v horku. Co myslíte, paní doktorko, co se mi to děje?
11-7-2008 (11.15)
Lékař odpovídá:
Obraťte se s dotazem na neurologa, ortopeda a následně nejspíše rehabilitačního lékaře. Vámi uváděné potíže nejsou kardiologické etiologie.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den paní doktorko,je mi 31 let,mám jedno dítě.Mám srdeční vadu Fallotovu pentalogii,byla jsem operovaná v pěti letech,taky mi byl inplantován kardiostimulátor.Ve třiceti jsem prodělala druhou operaci pro nedomikavost pulmolární chlopně.Operace nedopadla přesně podle představ paní docentky a prý se mi teď pro změnu ten otvor zase zúžil.Chtěla bych mít ještě jedno dítě,ale nedoporučují mi otěhotnět.Na reoperaci se mi moc nechce.Vím,že mi budete říkat,že bych měla jít na reoperaci,ale na životě jako takovém mě to neohrožuje.Jen chci vědět,jestli je to opravdu tak velké riziko otěhotnět a donosit dítě.Děkuji za odpověď.
10-7-2008 (18.27)
Lékař odpovídá:
U Vás se jedná o tak složitou problematiku, že Vám nemohu zodpovědně poradit, neboť neznám Vaše nálezy. Pokud Vám však na kardiologickém pracovišti nedoporučili otěhotnět, tak jistě to udělali z nějakého důvodu - nejspíše vzhledem k riziku zhoršení srdečního selhání apod. Obraťte se prosím s dotazem na pracoviště, kde Vám ošetřují.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, před pěti lety jsem měla pásový opar v oblasti hrudníku- levá strana. Teď občas mám bolesti , které se táhnou od hrudní páteře až k srdci(přesně v místě výskytu oparu).Ovšem poslední dobou se k tomu přidal pocit přeskakování srdce, kdy ho cítím až v krku.Jinak žádné potíže nemám. Je možné , že i tento problém souvisí s páteří. Předem děkuji za odpověď.
10-7-2008 (10.12)
Lékař odpovídá:
Bolesti v oblasti dříve prodělaného pásového oparu mohou občas způsobovat i přeskakování srdce. O doporučení dalšího vhodného postupu se poraďte s neurologem či rehabilitačním lékařem.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, zda lék Tritace na vysoký krevní tlak, může způsobovat poruchy erekce. V nežádoucích účincích se píše že ano, ale můj praktický lékař tvrdí že ne. Dal mi na výběr, buď Tritace, nebo betablokátory u kterých jak jsem se dočetl, je pravděpodobnost vyšší a dále které skupiny léku na vysoký tlak nemají vliv na erekci.Diky za odpověď
9-7-2008 (16.33)
Lékař odpovídá:
Poruchy erekce může způsobovat sám o sobě vysoký tlak krve a často psychické vypětí či strach ze selhání. Poruchy potence u Tritace jsou skutečně velice nepravděpodobné či minimální a patří mezi preparáty, které by je měli dělat nejméně. Z léků, které mohou způsobovat poruchy erekce, to jsou zvláště betablokátory či léky na odvodnění - tzv. diuretika.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den.Obcas mivam problemy s dychanim,ten problem trva cca 1 min.Nijak neboli, nevim zda se jedna o dusnost, spis mam pocit, ze najednou mam velke plice a ten jindy normalni nadech najednou nestaci, jakoby se v plicich ztratil...zacnu rychle dychat, rozbusi se mi srdce a za chvili je klid. Jsem vzdycky vylekana. Pozoruji to cca rok, ale mivam to jen obcas 1x/ 14 dni. Cetla jsem si ostatni dotazy - obalova bolest, nevim, nekdy mam pocit, jakoby se mi mozna nejaky obal (pohrudnice ?) prilepil na plici.Muzete mi poradit, popripade doporucit nejake vyseteni? Dekuji.
9-7-2008 (16.02)
Lékař odpovídá:
Pokud máte pocit, že se nemůžete pořádně nadýchnout, tj. pocit, že Vám normální nádech nestačí, tak to je s vysokou pravděpodobností způsobeno buď blokádou mezižeberních nervů. Dušnost, která by byla způsobena srdečním onemocněním by se v typickém případě projevovala při námaze nutností rychlého dýchání, až nutností zastavit. Dušnost způsobena např. astmatem pak bývá provázená typicky pískavými zvuky hlavně při výdechu a prodlouženým obtížným výdechem. V případě, že máte podchybnosti o svém zdravotním stavu i po výše uvedeném vysvětlení, tak navštivte svého lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Jsem léčen na vysoký tlak. Užívám Prestarium, Tenormin, Godasal a Apo-Lovastatin. Jiným lékařem mi bylo řečeno, že se Prestaruim s Tenorminem účinkem neslučuje a měl bych přestat Tenormin užívat. Prosím o Váš názor. Děkuji Zelinka
9-7-2008 (15.37)
Lékař odpovídá:
Takto jednoduše to nelze říci. Kombinace ACEI (např. Prestarium) a betablokátoru (např. Tenormin) není pro kombinační léčbu hypertenze nejvhodnější či lépe řečeno jsou vhodnější kombinace léků na hypertenzi. Existují však situace, kdy tato kombinace je naopak vhodná, což jsou např. pacienti s ischemickou chorobou srdeční, srdečním selháváním (zde pouze některé typy betablokátorů), diabetici s rychlou tepovou frekvencí apod. apod. Vzhledem k tomu, že neznám Vaše ostatní nemoci, tak Vám nemohu více poradit, ale obecně platí výše uvedené.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
mohu se zeptat co pricinilo moje lehke brneni...simrani a poceni rukou?...jen ruce...zacina to na koneccich prstu brnenim..jako byste mela mravnce alena prstech..pak se to dal rozsiruje po cele dlani..telo to vynecha..a pak az chodidla to samé....zacinam mit strach..-pres půl hodinky se mi to stale opakuje..prosim poradte mi...
8-7-2008 (21.57)
Lékař odpovídá:
Brnění rukou (tzv. parestezie) mohou mít celou řadu příčin (blokády krční páteře, nedostatek hořčíku, vápníku či draslíku, poškození nervů různých příčin - nejčastěji např. při diabetu apod. Jak vidíte, bez zjištění příčiny a podrobného vyšetření Vám nemohu více poradit. V prvé řadě doporučuji navštívit Vašeho praktického lékaře a poté nejspíše neurologa či další specialisty dle doporučení praktika.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko Bartůňková, je mi 29 let, mám pětiměsíční holčičku, plně kojím a ještě bych dlouho chtěla. Nedávno mi byli zjištěny problémy se štítnou žlázou. Pan doktor mi předespal Egilok 25 mg - ráno a večer půl tabletky a Thyrozol 10 - ráno a večer po jedné tabletce. Všude se dočítám, jak mamky musely přestat s kojením pokud chtěly tyto prášky požívat. A mám proto obavu jestli je můžu brát a kojit. Můžete mě poradit? Moc děkuji za odpověď
7-7-2008 (17.05)
Lékař odpovídá:
Je pravda, že v době kojení preparáty typu betablokátorů (tj. např. Vámi uváděný Egilok) nejsou ideální, neboť se mlékem dostávají do těla kojence. Nicméně dávka 25 mg denně je velice malá, tak by snad neměla způsobovat závažnější problémy. Pokud však není Egilok nezbytný, bylo by nejvhodnější po domluvě s ošetřujícím lékařem tento lék po dobu kojení vysadit.
# Pacient se ptá:
Téma: Srdeční selhání
Dobrý den,paní doktorko.Mojí matce lékaři zjistili,že srdečně selhává.Měla otoky DK a dušnost,nasadili jí Furon,Verospiron,které okamžitě zabrali.ECHO vyš.bylo celkem v pořádku.Je to dva měsíce a cítí se dobře.Chtěl bych vědět,jaká je prognoza této nemoci a jestli se jedná o momentální nedostatečnost nebo už teď srdce bude selhávat pořád.Jsme z toho docela špatní,není ještě tak stará,je jí 65 let.Ona sama se pořád zabývá tím,kdy to přijde znovu.Děkuji moc za odpověď,velice si vážíme vašich služeb a drahocenného času.
7-7-2008 (14.26)
Lékař odpovídá:
Srdeční selhávání je diagnostická jednotka, která musí mít nějaký podklad, tj. musí být něčím způsobená. Mezi nejčastější příčiny patří ischemická choroba srdeční, dekompenzovaná hypertenze, závažné chlopňové vady. záněty srdce, dilatační kardiomyopatie (tj. vrozená porucha srdečního svalu) či závažné srdeční arytmie, zváště tzv. tachyarymie s velice vysokou tepovou frekvencí atd. Bez znalosti příčiny srdečního selhávání není možno říci nic o prognóze a ani o dalším postupu, neboť léčba vždy závisí na primární příčině srdečního selhávání. Doporučuji Vám to, aby matka podstoupila komplexní kardiologické vyšetření a dle něj pak další postup.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážení paní doktorko, děkuji za pohotovou odpověď na můj dotaz. Nenapsala jsem Vám, že bolesti při svých potížích nemám, jen ty pocity stíženého dýchání spojené s pulzujícím zlakem za prsní kostí a tlakem do krku. Jeden můj známý lékař mi sdělil, že by mohlo jít o extrasystoly vyvolané psychyckým vypětím. O extrasystolech jsem zde již četla, jsou velmi nepříjemné ale snad nejsou nebezpečné. Minulý pátek jsem měla zase ataku, trvala několik minut a bylo to již na pokraji kolapsu. Tyto mé potíže se bohužel objevují častěji a stuňuje se i intenzita. Nezlobte se, že znovu píši, mám k Vám jako k odborníkovi velkou důvěru. Ke svému obvodnímu lékaři zajdu co nejdřívě (po tom, co se mi stalo v pátek je návštěva asi na místě). Ještě jednou moc děkuji za Vaši ochotu. S pozdravem Věra P.
7-7-2008 (9.41)
Lékař odpovídá:
Bez zachycení EKG při potížích (tj. při EKG-Holteru) se nemohu vyjádřit, zda se jedná o poruchy srdečního rytmu či o blokádu žeber nebo páteře. Doporučuji Vám podstoupit výše uvedené vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, pročetla jsem níže uvedené dotazy a mám podobné problémy jako jeden z vašich tazatelů, přezto bych byla moc ráda, pokud mi konkrétně odpovíte. Postihují mne během dne problémy s dýcháním které jsou v podstatě chvilkové,ale velmi nelříjemné. Něco jako kdyby mi pulzovalo na prsou a stahovalo se to a zase povolovalo, při stahu mám stížené dýchání a do minuty se zase rozdýchám. Někdy to trvá jen 10-20 sekund. Nejsem schopná říci, zda se jedná o jakousi arytmii. Velmi mne to vždy vyleká, hned mne brní i ruce a pociťuji celkové chvění (to už je asi následek z vyvolaného strachu). Poslední dobou mám tyto stavy téměř denně a dokonce vícekrát za den. EKG i ECHOKARDIO bylo v pořádku. Můj věk je 40 let, jsem nekuřačka, alkohol skoro vůbec nepiji. Chtěly bych se Vás zeptat, zda toto může zachytit HOLTER? Na tomto vyšetření jsem zatím nebyla. Také jsem slyšela, že podobné stavy může způsobovat špatná funkce štítné žlázy.Ráda bych byla zase zdravá a velmi mne to trápí. Děkuji za odpověď a přeji Vám pěkný den. Věra P.
4-7-2008 (17.00)
Lékař odpovídá:
S největší pravděpodobostí se u Vás jedná o tzv. obalové bolesti, kdy se zablokuje hrudní páteř a Vy se nemůžete nadýchnout či máte brnění na hrudi. Tento stav je nepříjemný, není však nebezpečný. Na tyto potíže často pomůže dostatečný příjem tekutin, podávání hořčíku v dávkách od 500 mg denně a event. i rehabilitace páteře s následným pravidelným cvičením k zabránění opakování potíží.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, můžete prosím vysvětlit EKG záznam? sinusový rytmus, polohové q III, porucha nitrokom. vedení, nespecif. změny v tepolarizaci, bez záchytu event. arytmie. Jsem v 27. týdnu těhotenství. Jedná se o něco vážného? Děkuji. J.N
3-7-2008 (20.54)
Lékař odpovídá:
Dle popisu se jedná prakticky o normální nález.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je mi 57 let a druhý měsíc jsem neustále unaven a několikrát denně se zpotím,spím 8 hod v noci a ještě 1 hod odpoledne. Teplotu nemám. Již dříve tak dvakrát do roka na mne přišla únava kterou jsem léčil několika dny klidu aniž bych měl teplotu. Všechna vyšetření říkají,že jsem zdráv- EKG,plíce, moč, krev- pouze mám mírně zvýšené: cukr, cholesterol,tuky a štítnou žlázu. Vždy jsem hodně sportoval a denně jezdil asi 50 km i více na kole. Je možné, že příčinou je štítná žláza ač to můj ošetřující lékař nepovažuje za pravděpodobné ale jinou příčinu nestanovil? A co dál podniknout? Děkuji Milan Vasko
30-6-2008 (23.28)
Lékař odpovídá:
S Vašimi obtížemi se doporučuji obrátit na všeobecného internistu, který by Vám měl kvalifikovaně poradit.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den chtěla jsem se zeptat na mé problémy-několik měsíců mám velice často nečekané bouchání srdce-přitom mám na hrudi silný tlak až mě dusí a stanese mi ža i upadnu-trvá to několik vteřin ale je to nepříjemné a i se bojím-často jezdím autem nebo jsem sama doma a pak mám i strach-nevím co to způsobuje někdy si myslím že snad dostanu infarkt.je mi 50 let-už jsem to měla i před 3 lety ale ne tak silné a ne tak často.Co je to? Děkuji za odpověd.S pozdravem p.Valerie Kämpf
30-6-2008 (9.51)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděné obtíže je třeba vyšetřit, neboť mohou být projevem i závažného srdečního onemocnění - bude vhodné navštívit kardiologa či internistu. Bez vyšetření Vám bohužel nemohu více poradit.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den. Je mi 33 let. 5 let trpím srdečními arytmiemi - extrasystoly - ojedinělé i nakupené, tachykardie - v noci se občas budím s tepovou frekvencí okolo 150/min., poslední rok hypertenze při zátěži + nakupené ES, takže jsem již bez sportu. Vzhledem k tomu, že se nepodařilo nikdy zachytit na EKG, kardiolog mi sdělil, že se jedná o neurovegtativní dystonii. Podstoupil jsem EKG - Holter, Rhytmcard, echo. Zajímá mě Váš názor, jestli se domníváte, že uvedená vyšetření jsou dostatečná pro vyloučení onemocnění srdce jako primárního problému nebo je zapotření podstoupit EFV? Předem děkuji za odpověď.
26-6-2008 (19.56)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděná vyšetření považuji za dostatečná. Elektrofyziologické vyšetření by bylo indikované pouze v případě kolapsových stavů s bezvědomím, neboť se jedná o invazivní vyšetření, které není zcela nerizikové.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko, prosím o konzultaci. Občas se mi po ránu stává, že mám vyšší tep 80-110 ( horní hranice jen málokdy).Tlak mám spíše nižší již léta, nebo v poslední době v normě. Mám 47 let, jsem velmi drobné postavy. Léčím se seˇštítnou žlázou ( autoimunitní zánět) , Letrox 0,25 ráno., jinak pravidelně užívám jen hepatoprotektiva (chronická hepatitis). Fakt je ten, že často ráno ještě před jídlem si vařím kávu, ( kvůli snazšímu vyprázdnění). Mám také hodně stresové zaměstnání.Teď v období velkých veder jsem zase po návratu z práce měla jen 65 tepů. Pokud to nebude nic vyjímečného, budu ráda.nechci hned letět k lékaři. Spíš uvítám radu jak mohu tyto stavy sama ovlivnit. Děkuji Vám za Váš čas a odpověď prosím zašlete na můj mail. Holubová Pavla
26-6-2008 (8.09)
Lékař odpovídá:
Pokud nemáte subjektivní potíže jako stavy na omdlení apod., tak se Vámi uváděnou tepovou frekvencí nemusíte zabývat, neboť kolísání tepové frekvence je normální a je závislé na řadě faktorů (tj. u Vás např. léčba štítné žlázy, stres, káva atd. atd.).