Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 20 do 40
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, obvodní lékař mi předepsal prestarium neo 5mg a k tomu egilog 25m. Internista prestarium neo 5 mg a Atenobene. Doporučíte vvhodnější k vybránï. Děkuji
17-4-2014 (23.42)
Lékař odpovídá:
Jedná se o podobné preparáty.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobrý den mám dotaz na Aspirin, který mám brát po jídle ale nevím, kdy je to nejvodněji , zda hned jak dojím oběd a nebo aspon 1/2h. počkat ? Děkuji za odpověd . Fikar
15-4-2014 (12.00)
Lékař odpovídá:
Je vhodné ho jíst brzy po jídle nebo s jídlem, hlavně nikoli nalačno.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Ráda bych se zeptala, mívám občas stavy, kdy mi zaléhají uši z ničeho nic. Mívám běžně talka 100/70, obvykle jsem mívala puls i přes 80, nyní po druhém porodu mívám puls 72 a někdy 65 i s nižším tlakem. dá se s tím něco dělat?? mám se bát, že zkolabuju?? jsem z toho dost vystrašená. při usínání nědy mívám pocit, že mi nebie srdce, nemám dech, jsem z toho v úzkosti :-/ probudí mě to, jdu se napít, něco zakousnout a pak většinou usnu v klidu.
14-4-2014 (17.13)
Lékař odpovídá:
Je nutné dostatečně pít, nejlépe minerální vody. V horkách pak pít i 3-4 litry tekutin denně. Nevhodné jsou naopak kávy a silné čaje, které mohou tlak s odstupem dokonce snižovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den paní doktorko,byla mě zjištěna na echu mitrální regurgitace srdeční chlopně.Dle kardiologa ,léky brát nemusím,budu pouze sledována.Chci se zeptat zda můžu s tímto nálezem na lymfatické masáže. Děkuji Urbanová
13-4-2014 (16.21)
Lékař odpovídá:
Pokud se jedná o nevýznamný či jen málo významný nález tak ano, jinak je vhodné se poradit s ošetřujícím kardiologem.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko,chtěla bych se zeptat, čím je možné nahradit Egilok. Sestra je psychicky nemocná, užívá Coaxil a frizium a k tomu Egilok a Presid.Stále jí není dobře,točí se jí hlava až na omdlení, hodně se potí, hlavně v noci a vůbec se nevyspí.Četla jsem, že Egilok způsobuje deprese a myslím, že tedy není vhodný k psychiatrickým lékům.Stalo se jí před týdnem, že jí začaly brnět rty a bojí se mozkové mrtvice.Lékař řekl, ať přijde, až se jí to zase stane, ale to by mohlo být pozdě.Mohla byste mi prosím poradit, co udělat nebo za kým jít v Praze?Děkuji Jana Tichá
12-4-2014 (12.45)
Lékař odpovídá:
Na Váš dotaz může odpovědět nejlépe ošetřující praktický lékař a psychiatr.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, je mi 39 a mám již několik let zvýšené ANA (ostatní je negativní) .Na zjištěnou hypertenzi beru Dopegyt již 4 měsíci, kvůli otěhotnění. Bylo mi doporučeno Dopegyt vysadit, jelikož prý ANA může zvyšovat. Děkuji za odpověď.
10-4-2014 (14.05)
Lékař odpovídá:
V těhotenství je lék Dopegyt nejvhodnější, proto bych ho v době těhotenství raději ponechala a pak event. vysadila po porodu a nahradila jinými preparáty.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko, letos mi bude 50 let a moje potíže začaly vloni na podzim po prodělané viróze(léčba Doxyhexal) a bezprostředně následované zátěži (svatba dcery). Objevila se obrovská únava, bolest šíje, noční buzení, bušení srdce,apatie, vysoký tlak (u lékaře max.160/101, doma max.150/97).Obvod.dr.nasadil Ramipril Actavis 2,5 mg 1x1.Zhruba po měsíci léčby vrámci wellnes 1 x parní lázeň, ihned suchý dráždivý kašel,velmi urputný, téméř zvracení, po měsíci obtíží léčba u plicní Klacid 500mg 14 dnů, pak navrhla změnu Ramiprilu na Loristu 50 1x1, tlak se snížil pod 115/70, proto snížena dávka na Loristu 25 1/2 x 1, nakonec pro obtíže s nízkým tlakem vysazeno, pak vyšetření u kardiologa -holter TK opak.diastol.hypertenze v denní periodě (max.162/101, noc 138/90)holter ECG norm.nález.Domluvili jsme se s kardiologem, že zatím budu bez medikace vzhledem k nízké formě hypertenze a tomu, že mně léky pak tlak příliš srážely, za 3 měsíce bude kontrola holter. Pak TK při měření doma v mezích. Nyní ale zase noční buzení, únava, vyčerpanost,objevila se deprese. Obvod.lék. nasazen Coaxil, beru 14 dnů-vnitřní nervozita,noční buzení,únava,nesoustředěnost, TK opět běžně 140/97-101. Můžete mi prosím paní doktorko poradit? Může počátek léčby Coaxilem za recidivu hypertenze?mám ho vysadit?nebo přidat i léčbu hypertenze? je to hypertenze? obvodní lékař mi řekl že neví, protože je to se mnou ode zdi ke zdi..........děkuji moc za odpověď a radu.
9-4-2014 (10.37)
Lékař odpovídá:
Doporučuji Vám poradit se s kardiologem, který Vás vyšetřoval, neboť Váš stav se změnil a bude možná vhodné doplnit nějaká další vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dostala jsem lék Prestance 5mg/5mg + Tenormin 50 použila jsem první tabletu a během cca 18 hod tak v 4.30 hod.jsem se vzbudila naprosto zpocená s bušením srdce tlak stoupnul 190/120 a puls na 130 , třes rukou, nemohla jsem dýchat tvrdla mi tvář Volala jsem záchranku - ihned byl tento lék vysazen a nasazena původní léčba Tenormin 50 - Lorista 50 která mi byla změněna na Loristu H. Zatím je tlak ještě vyšší tak 153/ 70 puls 63 ale už bych nikdy nechtěla zažít stav který nastal po přípravku Prestance. Jinak léky Tenormin 50 + Loristu 50 jsem brala cca 13 let bez problémů a tlak se držel celá léta v rozmezí 120- 140/ 60-80. Po antibiotiku Klacit se mi rozhodil tlak a pan doktor mi změnil léčbu a takto jsem dopadla. Je mi 70 let a všechna ostatní vyšetření i laboratoř mám v pořádku. Jedině snížené hodnoty S-NA 146, S-K 3,79. Nevíte prosím jaká by pro mne byla vhodná kombinace léků ? Děkuji S pozdravem A.Chrenková
3-4-2014 (10.24)
Lékař odpovídá:
Je pravděpodobné, že Vám uvedené potíže způsobila Prestance, což je však individuální a nelze to dopředu odhadnout - je možné, že jste na tento kombinovaný preparát (obsahuje 2 složky) alergická.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
dobrý den.Manželovi je 62let, a léčí se s vysokým krevním tlakem. bere betalog loradur mite lopresol.Nyní mu natekly kotníky,je prý zavodněný.jaké léky by měl brát na odvodnění děkuji.... dost přibírá na váze a hodně se potí.
1-4-2014 (14.29)
Lékař odpovídá:
V prvé řadě je nutné zjistit, proč mu kotníky otékají. Informujte prosím o těchto potížích jeho ošetřujícího lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobry den. Chci se zeptat,jsem uz ve 32.tydnu tehotenstvi,je mi 28 let, od zacatku beru dopegyt na vysoky tlak a od 15 let mam karticku na srdce s trikuspidalni imsuficienci (běžná). Zajimalo by me,jestli se s tim da rodit normalne,nebo bych mela jit spis cisarem? Uz na skole jsem mela problemy ubehnout 1km,protoze jsem omdlevala,neudychavala jsem to...zvladnu takhle porod normalne?? Dekuji za Vasi odpoved, s pozdravem Flaksova.
31-3-2014 (13.49)
Lékař odpovídá:
Pokud je insuficience trikuspidální nevýznamná, tak to na porod nevadí. Neznám však Vaše další nálezy a důvod Vámi udávané dušnosti.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Vážená paní doktorko.Mám3x bypas a stent v krční tepně.Jelikož beru vícero léků včetně Tenaxum,Anopirin,Perinalon,Ezetrol,Rosumop,Nebivolol a Metformin na slabší cukrovku.Mají některé z těchto léků vliv na erekci,mám potíže v 66 letech,lze provézt i nějakou změnu léků,aby se stav zlepšil?Hezký den a děkuji.
31-3-2014 (11.22)
Lékař odpovídá:
Důvodem porušené erekce mohou být zúžené cévy v oblasti pánve, neboť máte jistě difuzní ateroklerózu, což dokazuje aterokleróza krkavic a srdce. Poraďte se s Vaším ošetřujícím lékařem, zda byste mohl dostat nějaký z preparátů na zlepšení erekce.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, moje dcera je ve 38.týdnu těhotenství a byl jí naměřen tlak 150/90 -již předtím byl tlak několikrát kolem 140/90.Internistka nasadila Vasocardin 3krát denně s tím, že k poklesu tlaku dojde již za 2hodiny. Dcera vzala 3tablety po 8 hodinách a tlak je stále na 150/90.Dcera je vyděšená, že lék nezabral. V ponděli jde na kontrolu .Chci se zeptat, jestli je možné, aby lék tak rychle učinkoval , jak bylo řečeno. Jinak se dcera cítí dobře, žádné jiné problémy nemá. Děkuji moc za odpověď Nováková
29-3-2014 (12.12)
Lékař odpovídá:
Ano, Vasocardin by měl již do 2 hodin normálně účinkovat, zvláště pokud se užívá nalačno.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Vážená paní doktorko,měl jsem vyšší tlak cca 150/90,lékařka na kardiu mi předepsala lék Ebrantil retard 60-2x denně,Agen 1x denně.Tritace 2x denně,tlak se mi rapidně snížil v průměru mám 110/70,ale po těchto lécích trpím dušností a ráno pokud si nedám 3 kávy jsem absolutně neschopný,jsem rovněž po operaci karotidy/mám umělou/jedno balení Ebrantilu jsem v lekárně vyměnil za slabší Ebrantil retard 30,přesto potíže překonávají,je možné tyto dávky ještě snížit|?Děkuji
29-3-2014 (9.01)
Lékař odpovídá:
Obraťte se prosím na Vaší ošetřující kardioložku s tím, že máte tyto potíže a ona Vám jistě léčbu upraví. Neměl by to být žádný problém.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,otec od mého manžela byl na vyšetření a zajímalo by mě,co znamená tento nález:Ekg-FS s fr komor 90-100.zachyceny 2xkuplet KES.osa FS nejasného stáří.kuplety KES.neguje thoracoalgie Děkuji Ivana
28-3-2014 (10.27)
Lékař odpovídá:
FIbrilace síní je jednou z poměrně častých srdečních arytmií, které jsou časté zvláště u pacientů nad 60 let a mají řadu příčin - ischemickou chorobu srdeční, vysoký tlak, chlopňové vady, plicní onemocnění atd. atd.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den mám prosbu co znamená rytmus sinusový,76min,hraniční AV vedení,SES v bigem.vazbě,nespecifické změny závěr.hraniční AV vedení,SES moc děkuji za vysvětlení.jestli není něco špatně ještě jednou děkuji
26-3-2014 (17.43)
Lékař odpovídá:
Nejedná se o nic závažného, můžete to klidně pustit z hlavy.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den,prodála jsem tři náročné operace. Defekt septa síní,plicni hypertenze a uplné odstranení štítné žlazy. Myslíte,že budu mít nárok na lázně?plně hrazene? čí aspon s polovičky? děkuji za odpověd Bártová
26-3-2014 (13.44)
Lékař odpovídá:
Záleží na tom, kdy jste operaci prodělala. V bezprostředním pooperačním období nárok na operaci máte a obvykle je zařizují rovnou na kardiochirurgickém oddělení.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den. Je mi 40 let a lékařka mi zjistila vysoký tlak. Předepsala mi 1x denně Carzap 16mg. Je možné, že po jeho užívání se může zhoršit kvalita erekce a snížit chuť na sex? Děkuji za odpověď
25-3-2014 (17.57)
Lékař odpovídá:
Tento preparát má z léků užívaných na hypertenzi nejméně nežádoucích účinků týkajících se erekce.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den,brala jsem asi dva roky na vysoký tlak lék Nebilet,tlak dobrý,žádný problém.Před měsícicem tlak začal stoupat. Obvodní doktorka mi přidala na ráno i večer Gopten 2mg.Tlak stále vysoký.Dnes mi přidala Tenaxum,který mám brát v poledne.Prosím o informaci zda je tato kombinace vhodná a jestli by se to nedala řešit jedním lékem.Děkuji za odpověď.
25-3-2014 (11.04)
Lékař odpovídá:
U závažnější hypertenze je většinou vhodnější užívat více léků v nižších dávkách než méně ve vysokých dávkách, neboť každý účinkuje jiným způsobem a pak se minimalizují jejich nežádoucí účinky.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, od mládí mám pravděpodobně kolísavý tlak (možná od narození). Nejdříve mi OL říkala, že s věkem se tlak zvyšuje (bylo mi 35), a proto jsem byla ponechána bez léků. Po kolapsu ve Španělsku na dovolené (40 let), nasazeny léky - na většinu nežádoucí reakce. Po Vasocardinu cca 6 let - problém se štítnou žlázou (snížená činnost). Poslední tři roky jsem byla léčena Loristou - nežádoucí účinky se stupňovaly, změna na Telmisartan, opět nesnášenlivost. Změněna terapie na Betalock Zok 1/2 a Kapidin 10 mg 1/2. Při této kombinaci se mi stále zvedá tlak - především v noci. Navíc nastupuje vyšší srdeční frekvence - pravděpodobně po Kapidinu. Nyní tlak již v rozmezích 145 - 191/79 - 146. Existuje vůbec nějaký lék, který skutečně léčí příčinu mého v. tlaku a nemá tolik nežádoucích účinků? Většinou mám po všech lécích téměř všechny nežáducí účinky, a to i ty, které se vyskytují jen ojediněle nebo jsou uváděny jako nebylo zjištěno. Mám nedomykavost mitrální chlopně. Po Loristě extrasystoly. Děkuji za odpověď.
25-3-2014 (10.01)
Lékař odpovídá:
Na Váš dotaz může kvalifikovaně odpovědět jen Váš ošetřující lékař, který zná Vás i Vaše laboratorní a další pomocná vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Hodí se kombinace léků Prestarium Neo a Kapidin 10 nebo 20 mg ? Trochu mě otékají nohy. Užívám medikamenty na tlak.
19-3-2014 (10.44)
Lékař odpovídá:
Tato kombinace se hodí, otoky nohou mohou být způsobeny Kapidinem, zvláště v dávce 20 mg.