Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 260 do 280
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Jak dlouhou pauzu si mám dát po voperování kardiostimulátoru od sexu. Děkuji za odpověď.
19-2-2013 (18.12)
Lékař odpovídá:
Cca týden, pak již budete bez výraznějších omezení stran sexu.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, paní doktorko. Je mi 61 let a užívám Lokren 1-0-0, který mi ze všech vyzkoušených léků vyhovuje nejlépe, nekašlu po něm atp., ale skoro každý měsíc nastává zvýšení tlaku (např. na 160/97, tep 75), tak si po dvou dnech vezmu navíc Indap 1-0-0, tlak mi sníží (ale zase moc, např. 110/72 tep85 =pak jsem hodně unavená). Tak po 2-3 dnech zase beru jen Lokren. Myslíte, že mohu takto pokračovat nebo mi doporučíte změnu léků? Děkuji
19-2-2013 (12.42)
Lékař odpovídá:
Užívání léků takto nárazově není vhodné, neboť pak dochází ke kolísání tlaku. Je vhodné nasadit jinou kombinaci léků, které budete tolerovat. Vhodná kombinace je však závislá na přidružených onemocněních, věku, labor. hodnotách atd. atd. Proto Vám nejvhodnější kombinaci může doporučit Váš ošetřující lékař.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den. prosím o radu. je mi 31 let a minulý rok mi zjistili vysoký TK 160/100. EKG, ECHO, BMI v pořádku, krevní testy v pořádku (jen lehce zvýšený cholesterol 5,2) genetická zátěž a špatný holter, tak mi Kardiolog naordinoval diakordin i vzhledem k plánovanému těhotenství. Následně mi můj praktický lékař přeordinoval na dopegyt (1 ráno a večer). Jenomže tlak mám neustále kolísavý: 114-150/74-95. Vzhledem k tomu, že plánujeme miminko se velice obávám těchto hodnot - výkyvy ani nepoznám, pokud se nezměřím. Většinou půlku měsíce mám hodnoty v mezích a další půlka měsíce lezou hodnoty nahoru. Děkuji moc za odpověď
18-2-2013 (12.54)
Lékař odpovídá:
Na Váš dotaz Vám lépe odpoví Váš ošetřující kardiolog, na kterého se prosím obraťte. Já mohu odpovídat smysluplně jen na obecné dotazy, nikoli takto konkrétní, neboť neznám výsledky Vašich vyšetření, anamnézy a další výsledky, které bych potřebovala vědět. Díky za pochopení.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý deň. Mám 40r. chodím cvičiť do posilovne a mávam tlak ráno 135/74/65 a poobede mávam a hlavne ako si dá alkohol 155/82/89 a už to cítim. Pred dvoma rokmi som mával tlak 125/69/75 ale poslednú dobu sa to len zvyšuje. Začali ma bolievať hrozne šľachy a klby a to aj pred tým ako som cvičil. Je tam nejaká spojitosť? vyšetrenie som mal na zápal a aj ostatné čo súvisí s ochorením šliach a klbov neg. Môžem užívať tab. Citrulýn?
18-2-2013 (10.26)
Lékař odpovídá:
S věkem se postupně tlak zvyšuje, ale normálně nikoli skokově. Důvodů pro jeho zvýšení může být celá řada (nadváha, zvýšené solení, nadměrný příjem alkoholu, užívání analgetik či řadu jiných léků). Užívání aminokyselin či jiných doplňků potravy nepovažuji za vhodné.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, prosím o radu: moje 82 letá maminka se léčí od 50ti let s krevním tlakem, nyní už půl roku trpí fibrilací síní a aritmií, má jít na elektrošok protože má stavy silné slabosti až omdlévání. Připravují ji léky na ředění krve ale qick zatím není dobrý. Není ten zákrok v tomto věku nebezpečný? A co se vlastně s tím srdíčkem po el. šoku děje? Děkuji moc za odpovědˇ.
18-2-2013 (0.40)
Lékař odpovídá:
Riziko výkonu je minimální. Provádí se během krátkého uspání, kdy se elektrickým výbojem zruší fibrilace síní a poté se v případě úspěchu opět "nastartuje" pravidelná srdeční akce.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobrý den, poslední půl roku jsem stále unavený a pořád by jsem spal i když v noci spím tak během pár hodin mohu opět spát 3-4 hod další.nemám tu svého doktora.bolí mne i kosti semtam lýtková i stehenní levá.mám zaveden stent.vím že se může jednat o jiný druh v případě kostí a to v souvislostí s arthrozou ale nevím kam se obrátit můj lékař mi řekl že ta únava nic není ale mě to omezuje v jakékoliv činosti už půl roku.chtěl jsem celkové vyšetření ale odmítli mi jej doporučit.prosím vás poraďte mi kam se obrátit.jsem v Opavě nedlouho nikoho tu neznám a r Polák mi řekl že jsem zdravej.potřebuju pracovat,bojím se že když to tak půjde dál nebudu schopen plnit své závazky a tím mám i obavy o dalšší existenci.děkuji za odpověď štiles václav
17-2-2013 (3.44)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděné obtíže jsou dosti nespecifické, zaslouží si však určitě podrobnější vyšetření, a to zvláště pokud trvají delší dobu. Doporučuji Vám se obrátit na někoho ze všeobených internistů - je vhodné mít doporučení praktického lékaře, ale není to nezbytné.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, dnes jsem si šla k praktické lékařce pro léky na vysoký tlak. Změřila mi 120/75, puls 102. Jsem již 4 rok po operaci ŠŽ(celkovéodstranění).Užívám Letrox 100 6 dní v týdnu. Hodnoty prý mám v normě. Na vysoký tlak užívám Amesos 20mg/10mg 1x denně. V listopadu 2012 mi bylo provedeno EKG. Vše bylo v pořádku. Jen ten puls jsem prý taky měla vyšší. Dnes mi praktická lékařka předepsala Egilok 25 1x denně. Chtěla bych se zeptat co může vysoký tep způsobovat. Zde jsem četla, že to může způsobit ŠŽ, ale tu já už nemám. Moc děkuji za odpověď.
15-2-2013 (15.07)
Lékař odpovídá:
O vysoké tepové frekvenci jsem opakovaně psala v sekci arytmie - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, může jiný lék nahradit plně Cardilan tbl? děkuji
12-2-2013 (10.02)
Lékař odpovídá:
Cardilan je doplňkem magnezia (hořčíku) a kalii (draslíku) - je ho možno nahradit preparáty s těmito minerály - těch je celá řada - je však nutno nastavit správně dávkování.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vazena pani doktorko,mam dotaz ohledne maminky.Jiz delsi dobu ji trapi nizky krevni tlak.U lekare ji udelali EKG,ktere mela vporadku,ale jinak zadne jine vysetreni.Dnes mela napriklad tlak 107/38 a potom 114/46.Nekdy ji tlak vybehne na normalni hodnotu,ale velmi casto ho ma takto nizky.Ma take potize s dychanim-nemuze se casto "nadechnout",pouze pri predkloneni.Trpiva take bolestmi hlavy a motejlici.asto ma stavy nahle unavy.Jsou tyto hodnoty tlaku nejak nebezpecne,napr.mohou nejak poskodit organy?Obvodni lekar je k jejimu tlaku dost laxni,mela by se nechat vysetrit kardiologem nebo radeji internistou?Zadne leky nebere,ani nema jine zdravotni problemy.Dekuji vam za odpoved!
11-2-2013 (15.11)
Lékař odpovídá:
V prvé řadě je nutné maminku vyšetřit, zda nemá nějakou příčinu k nízkému tlaku - pokud se zjistí, tak se musí léčit tato příčina. Pokud nebude žádná příčina zjištěna, tak se jedná o tzv. esenciální hypotenzi a pak je vhodné mít dostatečný příjem tekutin (alespoň 2-3 litry), nejlépe minerálních vod, více solit a omezit kávu a silné čaje.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Chci se zeptat kolik extrasystol je za 24 hodin normální.?
9-2-2013 (15.05)
Lékař odpovídá:
Na Váš dotaz nelze odpovědět jednoznačně, záleží na typu extrasystol (komorové či supraventrikulární), dále pak na tom, zda je srdce organicky postiženo (např. ischemická choroba srdce, chlopňové vady, srdeční selhvávání apod.) či nikoli a pak na tom, zda jsou extrasystoly spolu vázané či zda se vyskytují izolovaně. Počet jednotlivých izolovaných extrasystol není z hlediska prognózy pacienta přiliš významný.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den. už se ví víc krát stalo, že se v noci vzbudím, protože nemohu dýchat, prostě se dusím, většinou to trvá tak půl minuty a potom to předej. Teď naposled to bylo asi 4 minuty,opravdu jsem myslela, že se udusím a potom to pomalo asi další 4 minuty přecházelo.Obvodní lékař mi řekl, že to je od nervů.Opravdu je možné mít takové potíže díky špatné psychice.?Někdy se to stává i několikrát za noc, ale to jsou krátké několika vteřinové záchvaty kdy je vzbudím ,zalapám po dechu.
9-2-2013 (14.39)
Lékař odpovídá:
Bez vyšetření a znalosti dalších Vašich dat Vám nemohu odpovědět. Pokud se potíže vyskytují jen v noci, může se také jednot o tzv. syndrom obstrukční spánkové apnoe. Doporučuji Vám obrátit se na spádového internistu či plicního lékaře, který Vám doporučí další potřebná vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, včera jsem se v pořadu víkend dozvěděla, že pacienti s aortální stenozou nesmějí do sauny. Je to pravda nebo novinářská kachna? Děkuji za odpověď
6-2-2013 (11.59)
Lékař odpovídá:
Jedná se o pacienty s významnou (tj. těžkou) aortální stenózou, u nevýznamné či málo významné vady nejsou pacienti stran sauny omezeni., Přesně Vám odpoví Váš ošetřující lékař.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den.Prosim mohli by ste mi vysvetlit co znamena vysledok TTECHOkg; DUTINY SRDCA NEDILETOVANE,Lk bez hypertrofie,bez evidentnych poruch kinetikyLK,PRIEMERNA SYSTOLICKA I DIASTOLICKA FUNKCIA lk,stopova MR,STOPOVA tr,bez znamok PH,AORTA NEDILETOVANA,TROMBUS NEZISTENY,BEZ ZNAMOK PERIKARDITITY. DAKUJEM ZA VYSVETLENIE
4-2-2013 (15.04)
Lékař odpovídá:
Jedná se prakticky o normální nález na srdci.
# Pacient se ptá:
Téma: Srdeční selhání
Vážená paní doktorko, manžel se léčí se srdcem. Nyní musel opět vyhledat lékaře vzhledem k větší dušnosti a únavě. V noci se budil a spal průměrně 4 hod. Diagnoza:I481 perzistentní fibrila, EF LK 35%,bez PH, bez chlopně HK negat, stěry negat. Lékař mu navýšil dávku Furonu na 2 a přidal Euphylin 30 mg.Kromě toho stále bere Betaloc Zok 50, Prestarium forte 10mg, Sortis, verospiron25, Pradaxa150, Lanzul a Kreon. Vzhledem k tomu, že manželovi ještě není ani 70 let, jeho stavy dušnosti a únavy se opakují a lékař též mluvil o zhoršení stavu, dělám si velké starosti. Dočetla jsem se , že hodnota EF 35% je středně snížená, což samo o sobě asi není nic dobrého.Nechápu ale co znamená bez PH, bez chlopně HK negat.??? Je to něco co jeho stav ještě zhoršuje a jak vážný je jeho stav podle diagnozy, kterou jsem Vám napsala? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den. Madejczyková
2-2-2013 (19.56)
Lékař odpovídá:
Na základě Vámi uváděných informací nelze odpovědně odpovědět na Váš dotaz, přesně Vám může odpovědět jen ošetřující lékař, který zná i výsledky dalších vyšetření, která jste zde neuvedla. Obraťte se prosím na něj.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Prosím o přeložení do srozumitelného jazyka:-)) Vyšetřitelnost velmi špatná, měřeno ve 2DE Rozměry:LK-EDD 46 ESD sept 8 zs 8 LVOT Ao 27 Asc.Ao 33 LS 30 PK -RVOT(PLAX) 23 stěna PK 5mm PS Perikardiální změny 0 DOPPLER Pu nezobrazeno Tri-regurg uzším jetem do 1/2-2/3 s grad.cca 20mmlHg TAPSE 16mm Mi-E/A 0,7 regurg.do 1/2LSKinetika LK bez hrubší poruchy EF:65% PK bez poruchy Jiné:Subkostálně a suprasternálně nevyšetřitelná Závěr : VYŠETŘENÍ ORIENTAČNÍHO CHARAKTERU !!!!!!!!!!!!!!! Normální velikost a systolická funkce LK bez ložiskové poruchy kinetiky. Porucha diastolické funkce 1.stupně. Lehká mitrální a nevýznamná aortální insuficience na chlopních bez kalcifikací. Lehká trikuspidální insuficience. Jakou má toto vyšetření hodnotu pokud je pouze orientační a jaké vyšetření by ho dalo nahradit, abych věděla v jakém stavu se moje srdíčko nachází.Mám strach, otec mi zemřel ve 44 letech na IM a matka na CMP. Děkuji za Váš vzácný čas, Milena T.
1-2-2013 (21.25)
Lékař odpovídá:
Znamená to, že srdce je transthorakálně (přes hrudník) špatně průhledné - tj. vyšetření není zcela přesné. Pokud by to bylo nutné (což však nejspíše není), tak je možné doplnit vyšetření přes jícen - tzv. jícnová echokardiografie, která se provádí zavedením sondy do jícnu a zde je srdce již v drtivé většině případů dobře vyšetřitelné.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
DOBRÝ DEN, JE MI 59LET A NĚKOLIK LET SE LÉČÍM S VYSOKÝM TLAKEM. U LÉKAŘE PŘI KONTROLE NAMĚŘÍ VŽDY 140-150/90-100, DOMA PŘI MĚŘENÍ TAKOVÉ HODNOTY DOSÁHNU MIMOŘÁDNĚ A TO VĚTŠINOU VEČER. DO LISTOPADU JSEM BRALA RÁNO BISOPROLOL 10MG 1X A VEČER VALZAP 160MG 1X. PŘI TÉTO KOMBINACI KDYKOLIV JSEM SE BĚHEM DNE POSADILA(ZEJMÉNA VE VLAKU,AUTOBUSE) OKAMŽITĚ JSEM USNULA-A KDYŽ SE TO NEPODAŘILO BĚHEM DNE TAK JAK JSEM DORAZILA Z PRÁCE USNULA JSEM VŽDY NA 30-45MIN A JINAK SE CÍTILA NEUSTÁLE UNAVENÁ. TAK DOŠLO KE ZMĚNĚ LÉKŮ- BERU BISOPROLOL 10MG RÁNO 1X1/2 A VEČER VALZAP 160MG 1X1/2+TENAXUM. HURÁ UŽ NEUSÍNÁM BĚHEM DNE A MÁM TAK DOST ENERGIE NA SVOJI PRÁCI, ALE V NOCI CÍTÍM PÁLENÍ KOLEM OČÍ(VÍČKA) A RÁNO SE PROBOUZÍM S OPUCHLÝMI RUDÝMI VÍČKY, KTERÉ PAK PÁLÍ CELÝ DEN A OLUPUJÍ SE(CHOVAJÍ SE JAKO SPÁLENÉ OD SLUNÍČKA- POMÁHÁ MI NA TO JEN MLÉKO PO OPALOVÁNÍ, OČNÍ MASTI PÁLÍ)-TYTO POTÍŽE MÁM OD ZAČÁTKU UŽÍVÁNÍ TÉTO KOMBINACE. MŮŽE TO BÝT TENAXUM PROSÍM? A POKUD ANO, MÁM HO VYSADIT? UŽ DŘÍVE JSEM MĚLA REAKCI NA JINÝ LÉK-SLUPOVALY SE MI CELÉ RTY. DĚKUJI VÁM ZA ODPOVĚĎ
31-1-2013 (9.18)
Lékař odpovídá:
Dle Vašeho dotazu si myslím, že se skutečně jedná o alergickou reakci na Tenaxum. Lék však vysaďte až po domluvě s ošetřujícím lékařem - bude možná nutné nahradit ho jiným preparátem.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko,již asi čtyři roky užívám léky na vysoký KT.Ráno 1x1tab.PRESTARIUM NEO FORTE a 1x1tab. TENAXM. Tlak mám uspokojivý,po ránu mívám vždy vyšší někdy i 160/95,ale potom během dne se to srovná na průměr 130/80 někdy i méně. Avšak nyní mám zvýšenou hladinu cukru v krvi,takže musím držet určitou dietu.Již několikrát jsem se setkal s názorem,že chemické léky na hypertenzi zvyšují nejen hladinu krevního cukru,ale i tuků a cholesterolu,proto se snažím najít přírodní náhradu za tyto léky. Rád bych znal Váš názor. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
30-1-2013 (11.36)
Lékař odpovídá:
Některé léky mohou mírně zhoršovat hladiny lipidů či cukru v krvi. Avšak Vámi užívané léky nezpůsobují zhoršení hladiny glykemie či tuků v krvi, je tomu právě naopak - např. Prestarium dokonce snižuje u pacientů riziko vývoje diabetu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den.Jsem objednaná na koronografii.Užívam tablety betaloc*ZOM.Chtěla jsem se zeptat jak dlouho trvá pracovní neschopnost pokud budu mít dobré výsledky.Děkuji
29-1-2013 (17.50)
Lékař odpovídá:
Záleží na nálezu, ale dnes se jedná v podstatě o ambulantní zákrok a pokud neděláte těžkou fyzickou práci, tak např. do kanceláře můžete okamžitě, jinak je vhodný několikadenní klid.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobry den chtel bych se zeptat jestli vadi na vysoky tlak uzivani proteinovych pripravku.dekuji za odpoved
27-1-2013 (23.34)
Lékař odpovídá:
Užívání vysokoproteinových diet může přetěžovat ledviny a jejich postižení pak dále zvyšovat tlak krve.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Dobry den, mela bych dotaz ohledne meho manzela, uz 4 roky ma problemy s vysokym tlakem a bolesti na hrudi. Pochazime z USA u famyli doctor, mu predepsal lek Mylan_Nitro spray. Pouziva ho pri bolestech, ktere ma nekolikrat za sen cca10, A za noc i 3, bolest zacina uprostred hrudi a rozleza se do plic trvani teto bolesti trva 2-5 minut. Prosim poradte mi jak by mohl temto bolestem predejit a co by je mohlo zpusobovat. Je mu 53let, vazi 80kg, meri 165cm, kurak. Dekuji
26-1-2013 (23.33)
Lékař odpovídá:
V každém případě je nutné vyšetření internistou či kardiologem, který vyloučí či potvrdí ischemickou chorobu srdeční a dle výsledku doporučí další postup.