Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1460 do 1480
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Dobrý den, moje maminka měla v květnu 2008 infarkt zadní stěny. Včera byla na vyšetření echo a pan doktor jí řekl, že jí srdce pracuje jen asi na 10-15% a levá komora je deformovaná. Napsal jí léky - Furon, Verospiron, Godasal a řekl, že pokud se její stav nezlepší, doporučuje zařadit ji do transplantačního registru. Jsme z toho všichni špatní. Mamince je teprve 59 let. Opravdu neexistuje jiná možnost? Děkuji za odpověď.
24-10-2008 (14.23)
Lékař odpovídá:
V tomto konkrétním případě Vám nejsem schopna přesně odpovědět - musíte se obrátit s dotazem na jejího kardiologa. Obecně Vám však mohu napsat: těžce snížená funkce levé komory srdeční může být ireverzibilní (tj. nevratná - většinou neživotaschopná jizva) či reverzibilní (tj. vratná - většinou tzv. omráčený či hibernovaný myokard). Pokud je vratná, tak obnovení průtoku věnčitými cévami (katetrizačně-angioplastikou či operačně - bypassy) obnoví funkci levé komory a stav se upraví či významně zlepší. Pokud je nevratná, tak v případě, že má pacient výrazné obtíže (např. klidovou dušnost či únavnost či závažné poruchy rytmu apod.), tak většinou bývá poslední možností transplantace srdce. K odlišení vratné či nevratné poruchy funkce levé komory srdeční slouží některá vyšetření - např. dobutaminová echokardiografie, PET vyš. srdečního svalu, vyš. na nukleární medicíně apod.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Moje dcera 23let čeká 1 miminko na EKG jí řekli, že má nedomykavost pravého ramínka. Že to mívají hodně sportovci. Prosím o radu a trošku vysvětlení o co se jedná. Děkuji Hana Průchová - Rakovník
22-10-2008 (20.20)
Lékař odpovídá:
O blokádě (nikoli nedomykavosti) pravého raménka Tawarova jsem již psala. Tato porucha může být přítomna sice jako vedlejší nález u řady jiných onemocnění srdce či plic, ale nejčastěji bývá vrozená a pak je zcela nevýznamným nálezem.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, je mi 40 let, byl mi naměřen tlak 140/90. Lékař doporučil užívat Lokraen 1/2 tab. denně.Lokren jsem užíval již dříve a tlak se pohyboval okolo 125/75.Zhubnul jsem 12 kg a též sportuji, rok již žádné tablety neužívám, problémy nemám. Je tedy lepší s Lokrenem opět začít nebo neužívat nic?Děkuji
22-10-2008 (12.52)
Lékař odpovídá:
Tlak 140/90 je tlakem vyšším, ale o tom, zda se bude postupovat zatím jen nefarmakologicky (omezení soli a tuků, dostatek pohybové aktivity, omezení alkoholu, redukce nadváhy apod.) či již nasazením léků je individuální a záleží na tom, zda máte již příznaky hypertonického postižení orgánů (ledvin, srdce, očí apod.) či jiné rizikové faktory aterosklerózy (diabetes, vyšší tuky - hlavně cholesterol, kouření apod.). Ve Vašem konrétním případě se musíte poradit s Vaším ošetřujícím lékařem.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěla bych se Vás poprosit o zaslání informací o nedomykavosti chlopní a šelesti na srdci. Mám na to referát na biologii, ale bohužel to nemohu nikde najít. Nebo alespoň poradit, kde bych mohla tyto informace zjistit. Děkuji za informace a přeji hezký den Tereza Jedlanová
21-10-2008 (22.04)
Lékař odpovídá:
Potřebné informace najdete např. v knize Kardiologie pro sestry, která před několika lety vyšla.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,prosím Vás o názor zda užívání léku SALAZOPYRIN EN na Bechtěrevivu nemoc může mít vliv na zvýšený krevní tlak a tep srdce v klidu kolem 100 tepů za minutu? Děkuji za odpověd
21-10-2008 (17.55)
Lékař odpovídá:
Není známo, že by Salazopyrin způsoboval sám o sobě vysoký krevní tlak či vysoký puls.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den.CHci se zeptat zda je nutné vyšetření jícnového echa.Diagnosa DSSdruhého typu ,není patrný prolapsMI chlopně.Echokg:dobráEF,drobný defekt hemod. nevýznamný na úrovni septa síní nelze vyloučit cévní dkk.bez známeku závěru hlub.žilní system,nelze vyloučit incip. chron. žil. insuficienci.EKG:SR85 tvarově idem. miskovité S-TT2, 3, VF.Jak dalece diagnosa způsobuje problem?Někdy se špatně dýchá , buší srdce,tlak je dobrý .Tep kolem 90. Má vliv i stres?Beru concor 2.5 mg.Děkuji Doležalová
21-10-2008 (17.43)
Lékař odpovídá:
Pokud se jedná o podezření na hemodynamicky nevýznamná defekt septa síní, tak by vyšetření jícnovým echem asi nebylo nutné. Jsou však někteří pacienti, u kterých je riziko tzv. paradoxní embolizace přes tento defekt např. do mozku a pak se provádí katetrizační či operační uzávěr tohoto defektu a pak by toto vyšetření bylo vhodné udělat. Jedná se o komplikovaný problém, který je nutno řešit individuálně a proto se prosím ve Vašem kontrétním případě obraťte na Vašeho kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, paní doktorko, trpím léta komorovými extrasystoly (zachycenými na Holteru). S odstupem pár měsíců se mi opakovaně přihodil stav, kdy se patrně KES nakupily, nemohla jsem dýchat, měla jsem pocit jako když srdíčko vynechává, tlouklo zpomaleně a silně a tlak šel až do krčních tepen. Úplně se mi sevřel hrudník nemohla jsem dýchat a bylo mi na omdlení. Mám strach, zda může být tento stav nebezpečný. Šance na zachycení na přístrojích je ale nulová, protože mne toto potkalo teprve 3 x po dobu několika minut a s odstupem 3-4 měsíců. Srdce mám dle echo zdravé, levá komora zvětšená není. Četla jsem Vaše odpovědi na dotazy a chtěla jsem se zeptat, zda tyto problémy nemohou znamenat předzvěst právě obávané fobrilace komor. Děkuji za Váš čas, který mi věnujete a za odpověď.
20-10-2008 (17.00)
Lékař odpovídá:
Více než jsem napsala v minulých odpovědích Vám obecně nemohu odpovědět. To, že by ojedinělé komorové exrasystoly u jinak zdravého srdce způsobily fibrilaci komor je velice nepravděpodobné.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, tímto bych Vás chtěl požádat o Váš názor na můj problém. Stává se mi skoro tak 2x do měsíce, že mi vyskočí teplota na 38 - 38,5, bývám opocený a tep mám okolo 130 půlzů. Je to z ničeho nic. 4 roky se léčím s páteří jak s hrudní, krční i bederní. Prý celkové špatné postavení páteře. Na hrudní páteři je útlak durálního vaku v oblasti th 10/ th 11. Pokud k tomuto stavu dojde je mi celou noc zle od žaludku, nazvzacení, bolest pod levou loptkou až do levé ruky. Tyto bolesti mívám často a právě lékaři říkají, že je to od páteře. Druhý den jdu k lékaři, ten mě pošle na internu, kde mi natočí ekg kde např. poslední bylo pravid. sinus rytmus s frekvencí 108/min. PQ 0,12, QRS 0,08s, ST izo, T pozit., v III negat., synus tachykardie. Echo: LK nedilatovaná a bez hypertrofie, ostat. odd. nedilatované. LK bez ložisk. poruch kontraktility, norm. systol. fce. LK, s EF 60%, chlopně s přimer. nálezem na mitrál. chlopni malá regurgitace, bez přítomnosti vegetace dle TTE a ani prolaps mitr. chlop. nezachycen, stopová nevýznamná trikuspidálna regurgitace max grad 20 mmHg. perikard výpotok a intrakardial. trombus nezachycen. Vždy mám CRP kolem 35. Bez nachlazení či jiných příznaků. Jen únava, slabost, malátnost až špatné prostorové vnímání. Jinak vysoký tlak od malička, dnes lozap 50mg jeden denně. Po měření tlaku a pulzu. Tlak kolem 120/75. Ráno mývám tlak vyšší. Ještě bych se chtěl zeptat jaký je normální pulz. Dříve jsem měl pulz kolem 72tepů/min. Teď mám kolem 54 a večer kolem 45 tepů za min. Tímto bych Vás poprosil o Váš názor na tento problém. Moc děkuji
20-10-2008 (11.16)
Lékař odpovídá:
Vysoká tepová frekvence (o té jsem již opakovaně psala) bývá mimo jiné přítomná u vysoké teploty. Domnívám se, že je u Vás je nutné vyřešit nejprve příčinu opakovaných náhlých vzestupů teplot, neboť to, že by blokáda páteře způsobovala horečku je nepravděpodobné. Příčin vysokých teplot je obrovské množství (abscesy - tj. hnisavé ložisko kdekoli v organismu, onemocnění krve, lokalizované záněty, onemocnění centrální nervové soustavy, řada revmatických onemocnění atd. atd.) a proto je v rámci dif. dg. nutné provést postupně mnoho vyšetření od komplexní laboratoře přes RTG vyš. hrudníku, SONO břicha až po CT vyš. či vyš magnetickou resonancí, dále vyš. na nukleární medicíně včetně PET až nakonec event. i punkce mozkomíšňího moku atd. Tj. vyšetření by mělo probíhat za koordinace jednoho všeobecně vzdělaného internisty či praktického lékaře, který by byl koordinovat postupně další vyšetření (viz výše) včetně vyš. u dalších odborníků (neurolog, revmatolog, ORL - tj. nosní, krční, ušní odd., atd.). Další možností je pak komplexní vyšetření během hospitalizace na interní oddělení či spíše klinice vzhledem k délce Vašich obtíží.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Muj syn má velmi nízký tlak a zvýšenou srdeční akci je vhodné mu podávat léčiva-Isoptin,Sedacorone,Midazolam?Děkuji
19-10-2008 (21.41)
Lékař odpovídá:
O zvýšené srdeční frakvenci jsem již psala v minulých dotazech - proto viz odpovědi v sekci arytmie. Konkrétněji než tam Vám nemohu odpovědět, neboť neznám další potřebné údaje o Vašem synovi (věk, onemocnění, laboratorní a další pomocná vyšetření apod.).
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Je mi 47 let; Kolem 30 let mi byl zjisten prolaps mitralni chlopne (jako soucast vysetreni v nemocnici, kde jsem byla z jinych duvodu); doporuceno brat jako prevenci ATB - u zubare, chirurgicky zakrok atd. Asi co 5 let jsem sla na kontrolu na ECHO; asi pred 3 lety jsem zacala mit potize , ktere byly nakonec shrnuty do nazvu "fibromyalgie", zaroven ale mam potize, ktere bych spise zaradila k menopauze -s tim souvisi i buseni srdce, to zacalo asi 1-2 roky dozadu, budim se s tim v noci, rano pri probuzeni; muze se prolaps mitralni chlopne zhorsit ve veku menopauzy, je lepsi chodit na castejsi kontroly ?
19-10-2008 (8.57)
Lékař odpovídá:
Jak jak již o prolapsu mitrální chlopně psala, jedná se o poměrně častou diagnózu, která ve většině případů zůstává nevýznamným nálezem. V některých případech se však může vyvíjet do významné mitrální vady s její nedomykavostí a proto je vhodné pacienty echokardiograficky kontrolovat v rozmezí 6 měsíců až několika let dle momentálního nálezu a event. změn dle jednotlivých kontrol.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Děkuji Vám za vaše stránky, našel jsem zde informace, které jsem potřeboval, hodně zdraví a štěstí do vaší další prospěšné práce. J.Novák
19-10-2008 (8.17)
Lékař odpovídá:
Děkuji mnohokrát za pochvalu a přání.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, je mi 57 let beru dlouho lokren na bušení srdce 1/4,asi 14 dnů mám nízký krevní tlak112/70. Tak lokren neberu, točí se hlava u lékaře jsem byla, tlak měřím i doma . Prosím jak zvýšit tlak. Děkuji
17-10-2008 (10.40)
Lékař odpovídá:
Léky na zvýšení tlaku, které se užívaly dříve, se dnes již nedávají pro výrazné nežádoucí účinky. Ke zvýšení tlaku je vhodné dostatečně pít tekutiny (nikoli alkohol!), nejlépe minerální vody s dostatkem sodíku. Je fakt, že snížení tlaku po Lokrenu (či jiném betalokátoru) je normálním účinkem a potíže s točení hlavy je u pacientů s nízkým tlakem (většinou mladé ženy), který ho používají pro vysokou tepovou frekvenci, časté. Dnes se vyrábí preparát, který snižuje tepovou frekvenci bez snížení tlaku krve (avabradit - firemní název Procolaran), ale pojišťovna ho hradí ze všeobecného pojištění jen v úzce vymezených indikacích, což jistě není Váš případ. Pak byste si tento preparát musela jedině hradit sama, ale stejně jen na předpis lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den.Takže moje potíž spočívá jak sem si přečetl v extrasystolách.Projevují se tedy jako poposkočením srdíčka.Je tedy možné aby se tyto ES vyskytovaly téměř po celý den?Například,že jednou bouchne normalně pak poposkočí pak normálně pak zase ES pak 4x normálně pak zase ES?Trvá to kolikrát třeba 4 hodiny.Je to nepříjemné a jsem z toho potom značně vystresovaný.Mám za sebou EKG i Holtera a zaver je ES.Tyto potize vyvstavaji hodne na podzim potom pres leto mam relativne klid.Občas se mi stane že srdce jenom poposkakuje hodněkrát zasebou a strašně rychle.Jsem i psychicky labilní jedinec.Mám i od mala potíže s páteří.Krční i hrudní.Díky za odpověď.
16-10-2008 (22.29)
Lékař odpovídá:
Ohledně extrasystol jsem již opakovaně odpovídala, přečtěte si prosím předchozí odpovědi na dotazy v sekci arytmie. Jinak je samozřejmě možné, aby se extrasystoly vyskytovaly celých 24 hod. a současná blokáda hrudní či krční páteře je může vyvolávat či zhoršovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den , jswm zde s prosbou o radu. Od malička cca 12-13ti let trpín skoliózou a vychýlením páteře do strany (neznám odborný název). Od té doby také trpím nesnesitelnými bolestmi zad v místě vychýlení páteře. Bolest je to tupá a velmi nepříjemná, kvůli bolesti se nemohu skoro hýbat, v noci kolikrát chodím s bolestí po bytě a nemohu si na záda vůbec lehnout. S tímto problémem si dávám do souvislosti také migrenózní cefaleu (jak diagnostikovali doktoři) Jedná se o druh migrény, při níž pacient ztrácí citlivost v prstech, ztrácí zrak na jedno oko, bolest hlavy, zvracení a nevolnost, též není možno vyslovit jakékoliv slovo. Tato migréna, kterou trpím již od stejného věku, jako trpím s páteří, se mi projevuje cca 2-3 do roka, kdy nikdy nevím, kdy na mě přijde, ačkoliv se to dá předpovídat s intervalem 15 minut. Na toto jsem dostal pouze předepsány analgetika na zmírnění bolesti, přičemž mi bylo na rehabilitacích sděleno, že páteř se již nezlepší, dá se pouze udržovat stálým cvičením v tomto stádiu. Blokádu krční páteře a bederní páteře, (pokud lze ta tupá bolest označit jako blokáda) mívám cca 1 do týdne.....Proto se chci zeptat, jestli s tímto onemocněním mohu žádat o částečný invalidní důchod a jestli je reálná šance na to ho získat. Do budoucna se totiž bojím dělat na 100% úvazek v nějaké zodpovědné práci na fyzický stav člověka.
16-10-2008 (20.29)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale s dotazem se obraťte na nějakého ortopeda či neurologa, neboť jako kardioložka Vám nemohu dát přesnou odpověď.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,37let,176cm/95kg.Jsem po ablaci WPW syndromu 6let a od té doby jsem nepocítil žádné známé potíže tj.skokové tachykardie a řekl bych ,že s následujícími potížemi asi nesouvisí.Po dobu asi 5 let se mi začal zvedat tep a tlak a častěji pociťuji svalové sevření za krkem, celkové svalové napětí ,občas bolesti k levému lokti ze spoda a hlavně cítím tep.Před rokem jsem dostal Lokren,ale tep byl pod 50 a sevření moc neustupovalo.Nyní Agen 5 1x a Vasokardin 50 2x.Tlak 130/80 tep 60-70.Hledám ale přícinu proč se tyto příznaky (zvýšení tepu ,sevření,hůře zaostřuji,někdy i pocit zmatenosti-bez vnějších projevů) projevují pravidelně před další dávkou Vasokardinu.Po požití do 1h opět potíže zcela ustoupí.Fyzická zátěž mi nedělá žádný problém.Příznaky výhradně v klidovém stavu.....Obvodní lékař mi nabízel Neurol- na ten se ale necítím,sťítná žláza ok.Děkuji za Váš názor.
15-10-2008 (10.48)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k Vaším potížím bude nejvhodnější navštívit kardiologa, který Vám provede potřebná vyšetření k objasnění Vašich obtíží (echo, zátěžové EKG, EKG Holter apod.) a event. Vám i změní léčbu, aby jste se Vašich obtíží zbavil.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobry den uz treti rok uzivam kazde rano pol tabletky citalecu a vecer tretinku trittica moj problem bol,ze som nemohla spavat pred par dnami som zistila,ze som tehotna chcela som lieky vysadit,ale nemohla som spat ,do 3 hod.som nespala bola som uz lelmi nervozna,tak som si dala tretinku tritica a poto som zaspala neviem co mam robit,ci brat tie lieky a bat sa o dieta,alebo nebrat a byt stale unavena a nevyspata
14-10-2008 (21.59)
Lékař odpovídá:
O této antidepresivní léčbě se domluvte prosím do nejdříve s Vaším psychiatrem či jiným lékařem, který Vám tuto léčbu nasadil. Ten Vám poradí, zda je možno léčbu ihned přerušit či nahradit jinými léky vzhledem k Vašemu těhotenství.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, beru na glaukom Xalatan 1x denně do obou očí. Prosím o sdělení, je-li možné brát Moxostad (0,2 mg). Byl mně naměřen opakovaně tlak cca 150/90. Teprve doma jsem si přečetl leták u Moxostadu, kde se píše, že se mám poradit s lékařem nebo lékárníkem. Děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Zábranský
14-10-2008 (13.37)
Lékař odpovídá:
Tyto léky je možné brát současně. Nicméně TK kolem 150/90 je vyšší, než by měl být. Pokud by tak bylo i nadále, bude vhodné léčbu posílit či vyměnit za jiný preparát tak, aby bylo dosaženo TK cca do 135/85 mmHg.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko Osobně jsem se přesvědčil že jste odborník na svém místě. Prosil jsem vás o radu /29-9-2008 (20.26)/a to co jste mi diagnostikovala, aniž by jste mně znala blíž, je na více méně na 100% pravda . Totiž mezi tím než jste odpověděla na můj dotaz a než jsem si to přečetl tak moje paní doktorka si mně nechala 48 hodin v nemocnici na pozorování a přitom mi udělali test štítné žlázy ,EKG, sono srdce a podařilo se zachytit to vynechávání a přeskakování srdečního tepu.Verdikt zněl jasně- extrasystoly jinak srdce zdravé. Ale nedokázali mi poradit jak reagovat nebo co udělat aby to co nejdříve odeznělo .Proto vás prosím jestli nemáte nějaký trik. Děkuji za odpověď a přeji krásný den
13-10-2008 (18.47)
Lékař odpovídá:
Pokud je jinak srdce zdravé, tak jak jsem již psala v minulých odpovědích, poměrně účinným při srdečních exrasystolách bývá dlouhodobé podávání hořčíku v dávce nejprve 1000 a pak po týdnu trvale 500 mg denně. Hořčík je za poměrně malou částku volně prodejný v lékárnách.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, po porodu jsem měla pocit přeskakování srdce. Prošla jsem EKG a vše je v pořádku. Jsem ale tři týdny po porodu a opět se to přeskakování vyskytuje. Tento pocit jsem měla i v těhotenství, ale na EKG bylo vždy vše v pořádku. Mám ale problémy s krční páteří. Může to s tím souviset nebo mám požádat o důkladnější vyšetření? Moc děkuji za Vaši odpověď.
10-10-2008 (17.27)
Lékař odpovídá:
O přeskakování srdce a srdečních arytmiích podobného charakteru, které popisujete, jsem již opakovaně odpovídala - podívejte se prosím na odpovědi dotazů v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, má dcera má blok levého Tawarova raménka a nyní s manželem plánují miminko. Nemůže ji nebo plod toto onemocnění nějak ohrozit? Měla by se něčemu vyvarovat? Děkuji za odpověď.
8-10-2008 (16.45)
Lékař odpovídá:
Blok levého raménka Tawarova není sám o sobě příliš významný, je však často přítomen u jiných srdečních onemocnění, která je nutno vyloučit (pokud tak již nebylo učiněno).