Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1140 do 1160
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
dobriden mam casto zvišeny tep a to hlavně když mam bolesti zad a hlavy už 7let uživam vasocardin 50 pam doktor mi rekl ze mam slabši srdečni vadu ale nevim jakou na poradny vysetreni sem este nebyla akurat my delaj ekg a prosim o pomoct dekuji
3-9-2009 (9.13)
Lékař odpovídá:
V případě podezření na srdeční vadu je vhodné navštívit spádového kardiologa, což je vhodné udělat na doporučení praktického lékaře. K vyšetření je však možné se objednat i bez jeho doporučení.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den! Je mi 57 let, léčím se na vysoký krevní tlak, užívám Lozap,Ebrantil,Basocardin 2x denně, Moduretic 1/2 1x denně, ještě před 5 měsíci jsem užívala pouze Lozap a TK byl dobrý. Nyní se mi stává, že při jakékoliv zátěži přes den (stačí delší procházka) se mi TK v noci zvýší na 200/114, a trvá pak 14 dní, než se hodnoty ustálí. Musím ale zvýšit množství léků a pak mi je zase mírně sníží, třeba o jeden, protože TK je pak příliš nízký 98/68. (Před půl rokem měl muž infarkt a pak jsem začala mít problémy i s TK, který se takto zvýšil.) Děkuji.
3-9-2009 (8.15)
Lékař odpovídá:
Pokud dojde k výraznému náhlému vzestupu tlaku krve, může být tento nárůst projevem tzv. sekundární hypertenze, kdy je vysoký tlak způsoben jinou příčinou, např. onemocněním ledvin, onemocněním žláz s vnitřní sekrecí (hlavně nadledvin či štítné žlázy apod.). Jsou však i jiné další možné příčiny. Ty je nutné postupně vyloučit, což někdy může trvat delší dobu. Touto problematikou se u složitějších případů zabývají tzv. Centra pro hypertenzi, která jsou přítomná při většině fakultních nemocnic.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,chci sde zeptat zda-li můžu při srdeční aritmii sportovat(kolo,lyže atd.atd.)B
1-9-2009 (15.33)
Lékař odpovídá:
Arytmií je obrovské množství a poradit je možno jen při znalosti jeho konkrétní formy. S dotazem se obraťte na ošetřujícího lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Prosila bych o radu co s vysokým srdečním pulsem,nejnišší okolo 80 najvyšší 118.Děkuji za radu a přeji příjemný zbytek dne.Kotěšovcová
30-8-2009 (18.07)
Lékař odpovídá:
O vysoké tepové frekvenci jsem již psala v sekci arytmie - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Vážená paní doktorko!Otec prodělal infarkt myokardu spodní stěny, proběhlo léčení ve FN. Diag. souhrn: ischemická choroba srdeční, postižení dvou arterií, srdeční selhávání, systolická dysfunkce LK-25-30% EF, mitrální insuficiencehemodynamicky až významná, trikuspidární insuficience hemodynamicky významná, paroxysmy fibrilace síní, aneurysma břišní aorty po bifurkaci, CHOPN II. stupně dle GOLD, defekt septa síní vel. 5 mm, fumator. Po hospitalizaci byl otec propuštěn do domácího léčení s příslibem operace. Nyní se zdravotní stav opět zhoršil( otoky nohou a velká dušnost). Otec je opět hospitalizován, veškerá vyšetření se opakují a operace se odkládá. Takto to může pokračovat do nekonečna. Chtěla bych Vás požádat o radu, jak urychlit operaci. Děkuji.
28-8-2009 (21.56)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale s dotazem se musíte obrátit na ošetřující lékaře Vašeho otce. V každém případě alespoň dle Vašeho popisu nálezu se bude jednat o velice rizikovou operaci a je nutné doplnit řadu potřebných operací a operaci i dobře načasovat. V některých případech se může i stát, že operace je tak riziková, že je vhodnější ji neprovádět a ponechat pouze konzervativní léčbu medikamenty. To však bez znalosti dalších dat já nemohu říci a opravdu se prosím obraťte na jeho ošetřující lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, manžel začal užívat před dvěma měsíci lék Prenessa a od té doby si všiml, že chodí častěji močit, obzvláště v noci (cca 5x). Je možná souvislost s užíváním tohoto léku, nebo spíš se hlásí onemocnění prostaty? Děkuji za odpověď.
28-8-2009 (9.02)
Lékař odpovídá:
Tento preparát by neměl způsobovat obtíže s močením. Bude vhodné, aby manžel navštívil urologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, měla bych na Vás dotaz ohledně bolesti na hrudi. Je mi 31 a jsem 3 měsíce po porodu. Zak 3 týdny mám neustupující bolest na hrudi, jakoby plošně a bolest vystřeluje až do krku a čelisti. Bolest cítím celý den, večer je bolest silnější. Mám problémy s hrudní páteří, chodím každých 14 dní na masáže a cvičím. Už jednou jsem ležela v nemocnici, když mi vystoupl zničeho nic tlak na 160/110 s tím, že po všech možných vyšetřeních, ledviny, EKG, ECHO srdce i zátěžový test neodhalil žádnou srdeční nemoc a závěr byl, že to vše způsobila bolest od páteře. Chtěla bych se zeptat, jestli mám postoupit znovu vyšetření srdce? Tlak mám spíše nižší 110/70, občas při nervozitě a stresu stoupne na 140/95. Když jdu do schodů nebo delší štaci, tak se mi dýchá dobře, občas se zadýchám, když nesu dítě do schodů případně delší trasu. Občas cítím, jakoby probouchnutí srdce uprostřed prsou. Bolest v poslední době cítím na hrudi vpředu, než v zádech. Je tlak a tep ukazatelem srdeční nemoci? Jakože, když mám tlak normální, nemůžu mít nemocné srdce, nebo když je tlak normální, značí to, že nemocné srdce není? Měla bych podle Vás absolvovat vyšetření srdce? Moc děkuji za radu
25-8-2009 (22.56)
Lékař odpovídá:
Pokud jste absolvalala provedená vyšetření s negativním nálezem, je nepravděpodobné, že by Vámi uvedené bolesti byly srdečního původu. Nelze však na druhou stranu říci, že normální tlak a tep vyloučí závažné srdeční onemocnění. Tj. pokud by potíže přetrvávaly i nadále, nebylo by možná na škodu znovu navštívit praktického lékaře a dle jeho doporučení event. i kardiologa či internistu, event. i jiného specialistu.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Dobry den pani doktorko, muj dotaz je... tatinek se leci na Valdensdromovu Makroglobulinemii, pred 4 dny prodelal operaci klobni jamky kycle, leyi na jipce , vcera odpoledne mel slaby infarkt,ma velice nizky tlak, je mu podavan nejaky lek jehoy jmeno nevim, take dostava anticoagulant, jelikoz jsem mimo republiku a z lekarem mluvi jen maminka, mam velke obavy o tatinka, jeho paparotein pred oparaci byl 40mg, mohla byste mi upresnit co je to takovy slaby infarkt a jake muye mit nasldky, mockrat dekuji
22-8-2009 (16.57)
Lékař odpovídá:
Slabý infarkt většinou znamená, že postihuje jen malou část srdeční svaloviny a z dlouhodobého hlediska nemá zásadnější negativní význam. Záleží však na tom, jak má celkově postižené tzv. věnčité (koronární) tepny a jaký bude další postup. O tom Vás jistě budou informovat jeho ošetřující lékaři.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den jsem ve 34.týdnu těhotenství a kardiolog u malého diagnostikoval extrasystolii SV bigeminicky vázanou.Mužete mi prosím laicky vysvětlit o co se vlastně jedná a zda je to pro malého nebezpečné?Děkuji předem za odpověď
20-8-2009 (9.24)
Lékař odpovídá:
SV extrasystolie bigeminicky vázané znamená, že se střídají tzv. předčasné stahy vznikající v síních s normálními stahy a zvláště u mladých většinou nic neznamenají a jsou "normálním" nálezem.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, předem se omlouvám za rozsáhlý popis. Koncem května letošního roku jsem prošla vyšetření na kardiologii pro opakované nepříjemné pocity na hrudi a v oblasti srdce. Také mám problémy s páteří. Měla jsem 24hodinového Holtra, dále sono srdce, měření tlaku v srdci, vyšetření krve na cholesterol, cukr tuky, trombocyty, bílé, červené krvinky, štítná žláza a další. Vše podle pana doktora dopadlo dobře, akorát na holtru se objevila aritmie, ale že není nebezpečná a nemusím se bát, neberu žádné léky a mám dělat vše tak jak jsem zvyklá. V listopadu mám přijít na zátěžové ekg a tím celé vyšetření uzavřeme. Chci se zeptat, je mi 26 let, byla jsem kuřačka (zdělila jsem to také svému kardiologovi), problémy se mi někdy vrací a strašně na to myslím, tak mohly by tyto problémy ovlivnit psychika?Nebo mě momentálně několik dnů pobolívá levá část zad a vystřeluje mi to někdy do levé ruky, nebo mě trošku píchá na levé straně u žeber, nebo mám celou tu levou část chvilkama jako sevřenou s celkovou bolestí zad, může to být ta moje bolavá páteř? A hlavně se chci zeptat na sportování, myslím si, že podle těch problémů které mě trápí nejsem vůbec trénovaná co se týče po sportovní stránce. I krátká projížďka na kole mi dělá problém, protože vůbec nesportuji a hned se zadýchám a někdy je mi trošičku špatně, někdy mě začne pobolívat nebo možná jakoby píchat celá vrchní část ) záda někdy hruď) když to ze začátku přeženu a myslím si potom, že je to můj konec. Chci to vše změnit, ale prosím o radu, chci začít cvičit intenzivněji, ale mám strach jestli to moje srdíčko zvládne. Myslíte, že po všech těch vyšetřeních které jsem měla, si můžu větší sportování dovolit, bez toho abych ,měla o sebe zbytečné obavy? A myslíte si, že moje problémy jsou opravdu známkou netrénovanosti, že mi rychlejší zátěže dělají problém i přesto, že výsledky dopadli dobře?Strašně chci svůj životní styl změnit, ale protože nemám výdrž, tak raději nesportuji, ale to je určitě špatně že.Nezlobte se paní doktorko za tento popis a dotaz,vím, že tady máte důležitější dotazy, ale snad budete tak hodná a odpovíte. Přeji příjemný den.
19-8-2009 (23.25)
Lékař odpovídá:
V případě, že všechna provedená vyšetření dopadla dobře a pokud dopadne dobře i zátěžové EKG, tak není důvod Vašemu kardiologovi nedůvěřovat, neboť bolesti na hrudi mohou být a často zvláště u mladých i bývají jiného původu (např. vracení se šťáv ze žaludku do jícnu nebo blokády páteře apod.). Pokud i poslední vyšetření dopadne dobře, bude pro Vás jistě vhodné zahájit postupný fyzický trénink. Ráda bych zdůraznila slovo postupný. Není cílem stát se hned "mistrem světa", ale zahájit změnu životního stylu, vybrat si sport, který Vás bude bavit a jemu se začít věnovat s postupným zvyšováním jeho intenzity.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Prosím o radu: Obvodní lékařka mi předepsala na zvýšený krevní tlak PRESTARIUM NEO FORTE na ráno a TENAXUM na večer. Na zvýšenou hladinu cholesterolu ATORIS. Hůře se mi spí a myslím si. že je to silná kombinace na zátěž srdce. Nebyla jsem zvyklá brát dosud prášky. Děkuji za odpověď.
19-8-2009 (15.05)
Lékař odpovídá:
Kombinace Vámi uváděných léků je v pořádku, ale konkrétní odpověď Vám nemohu dát, neboť neznám výsledky Vašich dalších vyšetření. V každém případě je obecně prioritou léčby normalizace tlaku krve i tuků i za cenu nutnosti podávání více léků.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, zemřel mi přítel. V úmrtním listu měl napsáno kaortace srdce. Můžete mi prosím vysvětlit co to znamená? A zda se to dalo nějakým způsobem léčit?
19-8-2009 (13.48)
Lékař odpovídá:
Nejspíše se jednalo o tzv. koarktaci aorty, neboli zúžení aorty. Tento stav se léčí operačně, diagnostika však může být obtížná, neboť např. při transthorakální (tj. vyšetření jen přes hrudník) echokardiografii tento nález nemusí být vidět a s jistotou je možno tento nález zjistit např. při CT či magnetické rezonanci hrudníku
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko, je mi 25 let, měřím 179 cm a vážím 94 kg, v posledních měsícíh se mi stalo (ve stresu nebo při fyzické námaze), že se mi udělalo "zle" (pocit na omdlení, špatně se dýchalo, vysoký tep). Minulé ponděli se mi zase udělalo "zleů a zašel jsem za internistou, který mi změřil tlak, měl jsem cca 160/90 a tep 95, udělal mi EKG (kromě sinusová tachykardie vše v pořádku) a předepsal Egilok 25 mg (jeden ráno, s tím že dávkování určí můj praktik), ten mi ale neurčil nic :-( a beru tedy jeden ráno. Je to více jak týden, co Egilok beru, ale od té doby je mi "zle" spíše pořád. Tlak si měřím každý den, mám např. 150/90 a za hodinu 110/60...nejvíc "zleů mi je dopoledne a odpoledne, navečer a večer je to většinou v pořádku....je to špatným dávkováním, špatnou léčbou nebo něčím jiným? Děkuji za odpověď.
19-8-2009 (13.10)
Lékař odpovídá:
Příčin Vašeho stavu může být více a bez Vašeho podrobného vyšetření Vám nejsech schopna dát lepší odpověď. Musíte opětovně navštívit internistu či kardiologa, který Vám provede další nutná vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, narodila jsem se 1976 a po pěti letech jsem byla operována dle Mustarda.Nyní mám 2 zdravé děti a půlročně dojíždím na kontroly. Doposud jsem měla všechny výsledky v pořádku a slušný efekt Mustardovi korekce, ale nyní mi lékař konstatoval výraznou trikuspidální insuficienci více jetou do hloubky síně, gradient 126mmHg.Prosím Vás, mohla by jste mi vysvětlit závažnost a dá se tomuto nějak předcházet? Jinak mitrální insuficience není, systolická funkce volné stěny je dobrá a hyperkinetická spodní stěna, septum se stahuje doprava. Předem děkuji za Váš čas.
18-8-2009 (19.04)
Lékař odpovídá:
Operace dle Mustarda znamená, že jste měla operačně korigovanou tzv. tranzpozici (obrácenou polohu) hlavních tepen vycházejících ze srdce. Vámi popsaný nález by znamenal, že máte významně zvýšený tlak v pravostranných srdečních oddílech a současně významně nedomykající chlopeň mezi pravou síní a pravou komorou. Přičinu a event. další vhodný postup Vám však musí osvětlit Váš ošetřující kardiolog, neboť o Vašem onemocnění nemám bližší podrobnosti.
# Pacient se ptá:
Téma: Srdeční selhání
Paní doktorko mám kardiomyopatii a dva roky se léčím na srdeční selhání, EF mám 25% a tepy se mi v klidu pohybují mezi 80 a 90. Vlivem velmi horkého počasí mám tepovou frekvenci spíš vyšší a zároveň mi dost padá tlak ( 96/54) Nevím jak se s tím vypořádat. Jinak se cítím celkem dobře a vyšetření ukazují mírné zlepšení.Ještě jsem se chtěla zeptat na vysvětlení co je blok levého Tavarova ramínka a jak ovlivňuje moji diagnozu. Děkuji
18-8-2009 (15.03)
Lékař odpovídá:
Nízký tlak je způsobený jednak vlastní kardiomyopatií a také nejspíše léčbou, kterou jistě užíváte. Vyšší tep je způsobený srdečním selháváním a cílem léčby prostřednictvím léků (některých betablokátorů) je snížit tuto tepovou frekvenci. Je nutné nastavit optimální dávku těkchto (i dalších léků), aby byl tep co nejnižší (optimálně kolem 50-60/min. v klidu) při udržení dostatečného tlaku krve. Blok levého raménka Tawarova je následek kardiomyopatie a jako takový samotný nemá zásanější vliv na Vaší diagnózu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,prosím můžete mi vysvětlit termín "repolizační abnormalita" na EKG ? děkuji MK
14-8-2009 (7.16)
Lékař odpovídá:
Může se jednat o onemocnění srdce, ale často také o "normální" nález přítomný i u zdravého srdce, a to zvláště u mladých pacientů.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,jemi 28let a jsem 4týdny po operaci kardiostimulátoru. Bohužel se mi touto operací zablokovala páteř. Mám nárok na lázně? Můžu za týden odjet na dovolenou k moři a koupat se ve slané vodě a slunit se? Mohu do sauny? Děkuji za odpovědi.
13-8-2009 (19.54)
Lékař odpovídá:
Po implantací kardiostimulátoru není nárok na komplexní (plně hrazenou) léčbu. Pokud nemáte jiné závažné srdeční či jiné onemocnění !!!, tak k moři můžete, stejně ta i koupat se ve slané vodě a s rozumem se i slunit. Neměla by vadit ani sauna. Na kardiostimulátor je nutné upozornit při letištních kontrolách, neboť se musíte vyhýbat silnému elektromagnetickému poli.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den Přes deset let mám problémy se srdečním rytmem, nejdříve byly krátkodobé, ale před třemi lety trvalo nepravidelné bušení srdce stále, před těmi třemi lety jsem začala k Betaloku a poté i Isoptinu dostala ještě Varfarin. Občas jsem měla při chůzi a to třeba i jen po bytě pocit tlaku naprsou, v nohou i v hlavě, musela jsem na malinkou chviličku zastavit a pak jít dál, letos na jaře jsem byla v Praze v Ikemu na katetrizační ablaci, těsně po ní se srdci vrátil pravidelný rytmus, ale někdy později došlo opět k nepravidelnosti, já osobně na sobě moc necítím, ale EKG ukazuje nepravidelnost. Podle kontroly v IKEMU by měla ale nyní stačit kardioverze. Můj dotaz se ale týká Varfarinu, protože jsem měla včera krev naředěnou moc, tak mi byl Varfarin vysazen a já bych řekla, že se cítím mnohem lépe i práce jsem dnes nadělala mnohem víc než jindy. Tak by mě zajímalo, jestli je možné, abych po Varfarinu byla unavená.
11-8-2009 (21.10)
Lékař odpovídá:
Neznám Vaše onemocnění a ani typ arytmie, pro který jste byla léčena v IKEM, proto Vám nemohu dát adekvátní odpověď. Obraťte se s dotazem na Vašeho kardiologa. Co se týká Warfarinu, tak může způsobovat různé nežádoucí účinky, ale jeho vysazení je možné jen u některých pacientů a někteří ho musí brát, i když ho hůře tolerují. V každém případě se obraťte na Vašeho lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, vážená paní doktorko, ráda bych znala Váš názor na potíže, které mne dlouhodobě trápí. Již od dětství se při dynamické zátěži (např. běh) nepřiměřeně zadýchávám a cítím se velmi zchvácená. Poslední rok a půl (je mi 35 let) mám tyto potíže i například tehdy, když mám vyjít pěšky do prvního poschodí. Nyní o dovolené jsem jezdila na kole podle mého názoru přiměřené trasy a pokaždé, když jsem měla vyjet i jen mírné stoupání, jsem nestačila s dechem a velmi jsem se potila, přestože nebylo nijak horko. EKG v loňském roce bylo negativní. V rodině jsme měli z maminčiny strany kardiol. problémy-3 dědečkovi bratři zemřeli na infarkt ještě před padesátkou a babičce, která má podobné příznaky jako já, zjistili nedomykavost srdeční chlopně (bohužel nevím, které). Tento můj problém určitě nespočívá v tom, že bych nebyla zvyklá na fyzickou zátěž, protože při náročné fyzické práci se téměř nezadýchám a navíc ji provozuji celkem pravidelně. Zřejmě bych měla ještě poznamenat, že jsem v posledních 8 letech několikrát přechodila chřipku, kterou jsem navzdory usilovné snaze nemohla vždy řádně doléčit. Ráda bych věděla, zda si myslíte, že by tyto potíže mohly mít nějaku kardiologickou souvislost. Ke specialistovi jsem se zatím neodvážila jít. Předem Vám moc děkuji za odpověď.
10-8-2009 (15.13)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k Vámi uváděným obtížím (únavnost, dušnost) Vám v každém případě doporučuji navštívit kardiologa, který provede nutná vyšetření, hlavně echokardiografii a zátěžovou elektrokardiografii k vyloučení ischemické choroby srdeční, chlopňové vady či jiného kardiálního onemocnění.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den pani doktorko.prosím o radu,jiz rok se stava ze mi z bezneho pravidelneho rytmu vynechava srdce,tento jev se neopakuje kazdy den,napr.cely den a pak tyden klid. A dalsi muj problem,take uz rok citim buseni srdce,ktere znicehonic zacne a treba po 2 hodinach prestane.citim se u toho hodne vycerpana.Je to velmi neprijemne a bojim se jit k doktorovi a hlavne kardiostimulatoru je mi 19let,stihle postavy,nijak vazne nemocna.Dekuji za odpoved
9-8-2009 (7.33)
Lékař odpovídá:
Nejspíše se jedná o tzv. předčasné stahy (nebo-li extrasystoly). O nich jsem již psala. Bez Vašeho vyšetření na EKG Holteru to však nelze s jistotou říci.