Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1740 do 1760
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Pani doktorko i kdyz sedim nebo lezim mam strasne motani hlavy asi uz tak rok ale ted to mam tak 4 do dne kdyz semi to stane mem pocity zvraceni suche rty a dlouho mi trva nez se z toho srovnam.Moc dekuji zaneta
5-2-2008 (13.29)
Lékař odpovídá:
Vaše stavy mohou mít celou řadu důvodů a je nutné Vás kompletně vyšetřit, což přes internet bohužel nelze. Navštivte prosím Vašeho lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Paní doktorko,je mi 43 let,jsem 8 let po operaci LP zkratu septa síní.Léčím se s hypertenzí(1/2 sectral) Cítím se dobře,ale občas mívám velmi bodavé bolesti u srdce,nemůžu se pohnout ani více nadechnout.Půlroční kontroly EKG jsou v pořádku,nevím,zda mé problémy souvisí se srdcem nebo s páteří?
5-2-2008 (10.49)
Lékař odpovídá:
Bodavé bolesti na hrudi s nemožností se pohnout či nadýchnout jsou s vysokou pravděpodobností od páteře a se srdcem nesouvisí.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, je mi 31 let, od 10 let mívám asi 10xročně záchvaty SVT (WPW syndrom), které vždy zvládnu vagovými manévry. Asi půl roku jsem neměl žádný záchvat SVT, zato se u mě objevily četnější SES, zachyceny byly i KES, tyto potíže s extrasystolami jsem dosud neznal, mimo to se u mě objevily bolesti hrudníku, zad, ramen a paží. Laboratorně byl zjištěn titr potilátek svědčící o proběhlé infekci Chlamydophila pneumophila, hladiny protilátek jsou nyní ještě nižší, nicméně jistá možnost chronické infekce zůstává?... RTG S+P fyziologický, kardioecho fyziologické, EKG:v normě, vyšší ostup ST III, VF, nazn. iRBBB, v repol. izoel. ST-T. Extrasystoly zvládám Lokrenem, intermitentní bolesti i píchání na hrudníku a v zádech s přechodnou úlevou NSAIDS, subjektivně vnímám mimo extrasystol i jistá vynechání tepu. Chci se zeptat, zda u mě nově vzniklé arytmie můžou souviset s chlamydiovou infekcí příp. co by mohlo být jejich příčinou, když dosud jsem měl pouze záchvaty SVT. Děkuji.
4-2-2008 (21.34)
Lékař odpovídá:
Chlamydiová infekce může zhoršit frekvenci srdečních arytmií, ale co je zásadní, tak u pacientů s WPW syndromem by v každém případě měla být odstraněna přídatná dráha na srdci, kterou jako pacient s WPW syndromem máte. Tento výkon je dnes provádí na celé řadě pracovišť - v Praze např. v IKEM či Na Homolce, jink dále v Olomouci, ale i jinde. Jedná se o katetrizační výkon bez celkové anestezie a po něj při poměrně malém riziku komplikací budete s vysokou pravděpodobností definitivně vyléčen.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Paní doktorko, je mi 45 let, několik let se léčím s vysokým krevním tlakem, který mám po užívání léků (Lokren) stabilizovaný. EKG mám v pořádku. Přes to mám ale stále vysoký tep (105 tepů/min.) i v klidu a někdy cítím i bušení srdce (např. v noci). Občas také cítím celkovou slabost a vnitřní chvění. Měla bych se dle Vašeho názoru podrobit nějakému speciálnímu vyšetření nabo brát nějaký jiný lék? Děkuji Vám předem za odpověď.
4-2-2008 (13.11)
Lékař odpovídá:
Lokren (betaxolol) je jedním z betablokátorů, který snižuje tepovou frekvenci nejúčinněji. Proto se domnívám, že je nutné zjistit příčinu Vaší vysoké tepové frekvence. Mez časté příčiny (a zvláště u Vámi udávaného vnitřního chvění a slabosti) patří zvýšená činnost štítné žlázy (hyperthyreosa) a dále pak je třeba vyloučit anémii či různé zkraty mezi tepnami a žilami (tzv. arteriovenozní píštele) či jiné zkratové vady. V každém případě si Váš stav zaslouží další vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, chtěla jsem se zeptat, jestli mohu brát Lexaurin 3. Dostala jsem ho když jsem přišla v 5 měsíci o miminko před 2 lety. Jsem opět těhotná ve 4 týdnu, ale bohužel mě včera opustil po 9 letech přítel, tak jsem si v noci jeden vzala, jestli to nevadí plodu, popřípadě kolik děnně mohu brát. Děkuji mnohokrát za odpověď.
4-2-2008 (11.02)
Lékař odpovídá:
Užívání jakýchkoli léků v těhotenství je nutné vždy pečlivě zvážit a brát jen po doporučení lékaře. Užívání Lexaurinu v těhotenství je v každém případě nevhodné.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den paní doktorko jsem studenka na střední škole už druhém ručníku kuchař/ka ,už od 17 let mám šelest na srci Doktorka mě poslala na kardiologii, tam mi udělali vyšetření srdce. Zjistili mi že mám nedomykavost srdeční chlopně. Muže mi to nějak ublížit předem děkuji za odpověť
4-2-2008 (10.43)
Lékař odpovídá:
Z Vašeho dotazu nevyplývá, o jako vadu se jedná a jak je významná. S dotazem se obraťte na kardiologa, který Vám vyšetření prováděl.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den. Je mi 53 let a léčím se na hypertenzi,kterou se více než 1 rok pomocí léků 1x Lozap H a 1/2 Tenormin 50 daří zvládat na TK 125/85 a P56. Minulý týden jsem byl na kontrolní Echokardiografii TTE se závěrem : " Normální kinetika a systolická funkce koncentricity hypertrofické LK.Stopové AV regurgitace 1/45. Anulus aorty shodné šíře jako minule,není aneurysma Ao asc.,není regurgitace na AO chlopni.Křivka pulmonalis hraniční pro plicní hypertenzsi,PAP syst.30-50mm Hg tuto neprokazuje ". Před 1 rokem dle stejného vyšetření hypertofie LK nebyla prokázána. Myslíte , že by byla vhodná změna léků na hypertensi ve směru ACEI či AT blokátory? Poradte prosím.Děkuji.
3-2-2008 (17.11)
Lékař odpovídá:
V případě, že je tlak kompenzovaný na Vámi uváděných hodnotách, nemá smysl léky měnit. To že by při normálním tlaku krve došlo během roku k rozvoji hypertrofie myokardu levé komory, je nepravděpodobné. Záleží na tom, kolik milimetrů stěna levé komory má a kdo vyšetření zrovna hodnotit, neboť tloušťka stěny může být hraniční, což se někdy ještě hodnotí jako "normální" a někdy již jako hypertrofická. Nicméně hodnota tlaku krve v klidu ještě neznamená, že máte tlak krve v normálních hodnotách při zátěži. K tomu je vhodné provést zátěžové vyšetření např. zátěžovou elektrokardiografií, kdy se také mimo jiné měří tlak krve při zátěži, což je také důležitý prognostický marker.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Dobrý den,jsem studentkou střední školy a mám kamarády kteří kouří.Mám aritmii srdce a tak se chci zeptat jestli kdyz dycham ten kour jestli mi to muze nejak zhorsit.Nebo az treba budu dospela a chtela bych kourit jestli muzu ci ne.Predem moc dekuji za odpoved je to pro mne moc dulezite.Hezky den
3-2-2008 (13.27)
Lékař odpovídá:
Kouření (i pasivní) výrazně zvyšuje riziko rakoviny obecně (zvláště pak plic) a dále onemocnění srdce a cév (hlavně infarktů myokardu). Dalším rizikem je poškození plodu u těhotných. Nežádoucí účinky kouření jsou dnes zcela jasně prokázané a proto se domnívám, že tím dostatečně odpovídám i na Váš dotaz ohledně kouření v budoucnu. V případě, že se prokazatelně chcete poškozovat a zvyšovat si riziko výše uvedených onemocnění, pak do toho.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, chtěl jsem se vás zeptat na souvislost plynatost versus srdeční problémy, je tato kombinace možná?Myslím, že mě to docela postihuje a působí nemalé problémy - tzv. infarktové stavy. EKG mám v pořádku snad, kromě nízkého tepu 40 - 50/min.,přičemž moc nesportuji...Lékař mi řekl, že moje problémy se srdcem (dušnost bušení, návaly horkosti, extrasystoly) jsou od zad, tak jsem z toho dost zmatený...můžete mi tedy prosím vyjasnit tyto souvislosti?...děkuji mnohokrát
1-2-2008 (12.56)
Lékař odpovídá:
Plynatost může způsobovat tlak na srdce přes bránici a tím způsobovat Vámi uváděné obtíže. V prvé řadě je proto nutné vyšetřit příčinu plynatosti (např. onemocnění slinivky břišní, jater či žlučových cest, žaludku či střev) a z režimových opatření se vyhýbat jídlům, která zvýšenou plynatost způsobují.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobry den pani doktorko.Je mi 38 let a mam problemy s vysokym tlakem mela jsem tlak az 180 -110 lezela jsem s tim v nemocnici a na nic mi neprisli stale s tim mam problemy uz je to rok porad se mi mota hlava nemam chut k jidlu mikam nemuzu sama jit protoze kazdou chvili mi je na podnuti lekari me posilaji na ruzna vysetreni a furt nikde nic neni .Kdyz si vezmu svoje leky na tlak tak mi je chvili dobre a za chvili je to zase to sami uz jsem s toho nestastna tak se na vas obracim zda byste mi nemohla poradit .Dekuju za odpoved
31-1-2008 (11.05)
Lékař odpovídá:
Problematika arteriální hypertenze je velice široká a k vyloučení tzv. sekundární příčiny hypertenze (která vzhledem k vámi uváděným datům u Vás připadá v úvahu) je nutné provádět celou řadu dalších vyšetření, která vyloučí onemocnění ledvin či nadledvin či jiných onemocnění (např. onemocnění jiných žláz z vnitřní sekrecí). Ve Vašem případě Vám doporučuji být trpělivá a absolvovat doporučená vyšetření, neboť jinak se příčina a event. další léčba nedá zjistit. V každém případě je nutné léky hypertenzi léčit, neboť její dlouhá přítomnost Vás do budoucna může výrazně ohrozit možností závažných komplikací (mozkových příhod, selhání ledvin či srdce, srdečních infarktů apod.). Dnes jsou i nejčastěji při fakultních nemocnicích zřizována tzv. centra pro hypertenzi, kde se na danou problematiku specializují, a to zvláště u komplikovaných pacientů. V každém případě všechna vyšetření jsou zdlouhavá a je nutná dobrá spolupráce pacienta s lékařem, což Vám vřele doporučuji.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, je mi 42 let a mám diagnostikovaný reflux jícnu doprovázený rychlým a nepravidelným tepem (90 tepů/min v klidu). Často se mi v noci stává, že se nemohu nadechnout.S těmito srdečními příznaky jsem byla u obvodního lékaře, který mi předepsal Vasokardin. Gastroenterolog mi ho vysadil, aby se nezhoršoval reflux. Vysvětlil mi, že rychlý tep je průvodní jev refluxu a pokud budu brát Vasokardin budu reflux zhoršovat. Na reflux jsem brala zpočátku léky, které mi ale také postupně lékař vysadil a s tím že mám dodržovat přísnou dietu. Teď mám ovšem značné problémy s tepem a často i se žaludkem (někdy lepší a někdy horší období). Chtěla jsem se zeptat, zda se tyto příznaky dají zvládnout bez léků, všechny doporučené věci ohledně refluxu se v běžném životě nedají úplně dodržovat.Také bych se chtěla zeptat zda rychlý tep nevyčerpává srdce. Můj otec zemřel ve 45 letech na srdeční záchvat, jeho otec také.Děkuji za odpověď.
30-1-2008 (18.20)
Lékař odpovídá:
V prvé řadě je nutné dořešit obtíže způsobené refluxní chorobou jícnu. V prvé řadě je při nadváze nutno zhubnout, dále se pak podávají dnes nejčastěji léky snižující kyselost žaludku (a tím i štávy, které se vracejí do jícnu) - dnes nejčastěji tzv. blokátory protonové pumpy. Pokud toto nepomáhá, tak připadá v úvahu i tzv. fundoplikace, tj. chirurgické řešení operací. Pokud by i poté potíže přetrvávaly, bude vhodné zopakovat kardiologické vyšetření, a to zvláště v případě Vámi uváděné rizikové rodinné anamnéze.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, ráda bych se zeptala. je mi 28 let a od rána mám bolesti v levé straně hrudníku, které slábnou pokud ležím, ale v okamžiku jakéhokoĺiv pohybu a většího nadechnutí se opět začínají vystřelovat. K tomu mám bolesti hlavy a zvýšené pocení. Vzhledem k tomu, že nepatřím mezi jedince,kteří chodí na vyšetření s každým píchnutím, ráda bych Vás poprosila jen o informaci,zda bych lékaře měla raději navštívit. Mockrát děkuji
29-1-2008 (0.27)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděn obtže jsou s největší pravdědobností způsobeny blokádou krční a hrudní páteře. K jejich prevenci je vhodný dostatek tekutin. V případě, že by se obtíže opakovaly častěji, je vhodné navštívit Vašeho lékaře, který Vám doporučí další specializovaná vyšetření (neurologie, interna, rehabilitace ...).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,maminka trpí ischemickou chorobou srdeční a bere lék Varfarin chtěla jsem poprosit o bližší infprmace o tomto léku.př.co nesmí jíst.děkuji
29-1-2008 (0.13)
Lékař odpovídá:
Samotná ischemická choroba srdeční není indikací k podávání Warfarinu. Vaše maminka musí mít ještě jinou chorobu, pro kterou je Warfarin podáván (např. těžce snížená funkce levé komory srdeční, fibrilace síní, stav po trombose či embolii apod.). Tento lék je podáván u pacientů, kde je nutné dlouhodobě zpomalit vlastní srážení krve, aby nedocházelo k tvorbě krevních sraženin v rizikových místech organismu se všemi z toho vyplývajícími komplikacemi. Při léčbě Warfarinem je nutné kontrolovat účinnost podávání Warfarinu sledováním tzv. INR či Quickova testu. Při stravování je nutné pokud možno jíst vyrovnanou stravu, neboť většina zeleniny snižuje účinnost Warfarinu tím, že obsahuje vitamin K. U pacientů s ICHS a v rámci prevence dalších onemocnění (např. rakoviny tlustého střeva apod.) je však zelenina velice důležitá. Je proto vhodné její požívání pravidelně, např. ke každému jídlu mističku zeleninového salátu, ale jíst ho pravidelně a stejné množstí. Dle toho se pak upraví dávkování Warfarinu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, nedávno jsem prodělala vyšetření EKG, Holter EKG a ECHO - vše bylo v pořádku. Trpěla jsem palpitacemi a tachykardií, protože jsem mívala i zvýšené teploty, doktorka mi udělala testy na infekty a zjistila chlmydie, ty přeléčila Summamedem (500mg/den po 9 dní). Tep se snížil, už nemám problémy s bušením srdce, teď mě ale trápí bolest podél hrudní kosti. Jednou je nalevo v oblasti srdce, co mě ale překvapuje tak i napravo. Stává se mi to tak 2krát do týdne a drží se mě asi hodinu až dvě. Je ostrá a pronikavá. Myslíte, že bych si měla vyžádat nějaké další vyšetření, nebo tomu nemám věnovat pozornost a je to běžné, jak mi řekli v nemocnici?? Moc děkuji za odpověď...
28-1-2008 (14.16)
Lékař odpovídá:
Stěhovavé ostré a pronikavé bolesti na hrudi bývají nejčastěji obalového charakteru (tj. jsou způsobeny blokádami páteře či neuralgiemi mezižeberních nervů). Vzhledem k charakteru obtíží, normálnímu nálezu na EKG, EKG-Holteru a echokardiografii je kardiologická příčina obtíží málo pravděpodobná, ještě by event. bylo možné doplnit zátěžové EKG (v případě, že Vámi uváděné potíže míváte jen při námaze).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
užívám 6 týdnů antidepresivum argofan v dávce 75 mg za den.je možné,že tento lék způsobuje slabost v krajině srdeční,ospalost a unavu?deprese se mi rozjely po užívání prednisonu pro zánět sítnice děkuji za odpověd
28-1-2008 (13.53)
Lékař odpovídá:
Obtíže mohou být způsobeny vlastním onemocnění - tj. depresemi, ale i následkem užívání antidepresiva. S dotazem se prosím obraťte na Vašeho psychiatra.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den paní doktorko,žádám vás o radu,je mi 19let a trpím srdečním šelestem mám hodně zvíšenou Tachiikardiy,můj puls bívá tak kolem 90za min když jsem v klidu,často omdlívám,a pořád mě trápí sylne bušení srdce,a bolesti na hrudi poradíte mi prosím co mám dál dělat?děkuji za radu přeji hezký den.
26-1-2008 (14.51)
Lékař odpovídá:
Srdeční šelest nic neříká o srdeční vadě. V prvé řadě je nutné podstoupit echokardiografické vyšetření srdce (vyšetření ultrazvukem) a poté event. i další vyšetření. Obraťte se na nějakého kardiologa, který Vám vyšetření event. provede.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Pani doktorko prosím Vás,o radu.Je mi 36 let.mám tachykardii a zůženou chlopeň na 50%.Užívám atenolol AL 25.Pán doktor mi tvrdí,že mé zdrav.problémy nejsou od srdce.Mívám bolesti na hrudi a v levé ruce.Bušení srdce a nemohu dýchat.Když jdu do schodů tak musím odpočívat nebo jsem hned udýchaná,také při běžných dom.pracích. Na kontrolu si mne už nepozval.Poslední kontrolu sem měla v srpnu 2007.Nevím jěstli se nemám objednat k jinému lékaři.Proto Vás prosím o radu co mám dělat.Děkuji.Fatrdlova
25-1-2008 (11.55)
Lékař odpovídá:
Z Vašeho dotazu nevyplývá, o jakou chlopeň se jedná a nejsou ani zřejmé další potřebné údaje. V každém případě Vám přesnou odpoveď může dát kardiolog, který Vám provede echokardiografické vyšetření a je Vám i schopen odpovědět, zda Vámi uváděné obtíže mohou být od chlopňové vady.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobrý den doktorko, já sem v sedmém měsíci těhotenství a sem tam krvácím a někdy omdlívám, múj přítel má strach že není malá v pořádku. mohla byste mi poradit co dělat a jak se vyhnout krvácení a jestli nemám radši nastoupit donemocnice aby sem neporodila dřív díky za odpověd
25-1-2008 (9.31)
Lékař odpovídá:
S dotazem se bez zbytečných odkladů musíte obrátit na Vašeho gynekologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den mám na Vás dotaz ohledně užívaní Betalocu v těhotěnsví jestli nějak ohrožuje plod.
23-1-2008 (11.10)
Lékař odpovídá:
Na tento dotaz (užívání betablokátorů - tj. Betalocu - v těhotenství) jsem již odpovídala - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den.Před pěti lety jsem podstoupil katetrizaci k odstranění fibrilaci síní. Nyní bylo stejné onemocnění objeveno u mého otce , kterému je šedesát let.Zajímalo by mne jestli je tato lečba vhodná i u starších osob. Moc děkuji za odpověd.
23-1-2008 (10.20)
Lékař odpovídá:
Obecně je možná u všech pacientů bez ohledu na věk. Záleží však na dalších přidružených onemocněních, zvláště na dalších nálezech na srdci včetně event. onemocnění, které fibrilaci způsobuje. Odpověď Vám proto dá nejlépe kardiolog, který ošetřuje Vašeho otce.