Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1860 do 1880
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den, obracim se na vas s prosbou o nazor, protoze jsem ze sveho stavu nestastna. Trapi me nahle buseni srdce, puls byl asi 160-170 za minutu. Nebylo to vsak stejne, jako kdyz se mi rozbusi srdce pri sportu, nebo v rozruseni, doprovazely tento stav hodne neprijemne pocity na hrudniku, ale bolest to nebyla, spis jen ty udery byly tak silne, ze jsem je citila az v krku a uplne mi poskakovalo tricko. Stalo se mi to uplne v klidu, ne pri zatezi. Zkousela jsem cviky pro zastaveni tachykardie (nevzpomenu si na nazev) ale nepomohlo to, ten stav trval asi 15 minut. Stalo se mi to uz vickrat, zhruba 5x za 4 roky. Absolvovala jsem nekolikrat ECHO, EKG, biochemicky rozbor krve, mela jsem holtera, ale na tlak, ne ekg. Vsechny vysledky jsou v poradku, muj kardiolog mi rekl, ze jedina sance je zachytit tuto situaci na EKG...coz opravdu nevim jak udelat, nez dojedu do nemocnice, nejspis tech 10 minut ubehne. Mam ale velky strach, ze se mi pri techto stavech muze neco stat, muzu omdlit nebo umrit? Vim ze je to asi malo informaci, ale ja jsem z toho opravdu vydesena, uz se skoro bojim cestovat. Dekuji za vas cas a preji hezky den.
13-10-2007 (21.39)
Lékař odpovídá:
K upřesnění nálezu je vhodné doplnit ještě EKG Holtera (většinou na 24 hodin). Dále pak existují i tzv. dlouhodobé Holtery, které jsou většinou k dispozici na arytmologických odděleních fakultních nemocnic a kde si pacient při potížích spustí záznam EKG. Bez zachycení EKG záznamu při potížích není možno určit o jaký typ arytmie se jedná a jaký bude další léčebný postup.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den. Před 2 roky jsem měl úraz el. proudem. Ležel jsem 24h na interní JIP a vše v pořádku. Asi po třech měsících se v klidu začali projevovat záchvěvy srdce. Někdy i 50x za den. Tyto stavy mám vždy třeba 3-4 měsíce a pak to začne pomalu usupovat. Půl roku třeba je klid a pak se to začne opakovat. Dělali mi EKG, ECHO, krevní obraz a vše v pořádku. Až na EKG-Holter našli SVES, 1x tripelSVES a 1x KES. Lékař mi vždy řekne že o nic nejde, že to má hodně lidí. Léky mi žádné nedal. Jsou to dost nepříjemné pocity a docela mě omezují. Bojím se cestovat do zahraničí. Dá se proti tomu něco dělat? Děkuji
12-10-2007 (15.34)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k normálním nálezům na provedených vyšetřeních se domnívám, že z event. cestování nemusíte mít strach. Nález uvedený na EKG-Holteru je skutečně nevýznamný (i když může být někdy nepříjemně vnímaný) a prakticky není nutné (a vlastně ani možné) se SVES zbavit. Přesto můžete vyzkoušet efekt substituce hořčíku v dávce asi 500 mg denně delší dobu. Je volně prodejný v lékárně.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Dobrý den, paní doktorko, můj dotaz je asi poněkud zvláštní, ale.Před dvěma lety mi zemřel otec na srdeční zástavu v 70ti letech. Před smrtí měl několikadenní kašel, kterým se lékaři nikterak nezaobírali, až zkolaboval, bylo nám řečeno, že "nějaká srdeční vada" . Léčil se na vysoký tlak a arytmie.Celý život trpěl dráždivým kašlem, nezjistila se příčina.Je mi 32let a začínám mít strach, zda se něco podobného nemůže přihodit i mě, zda mám preventivně absolvovat nějaké vyšetření.Moc děkuji. Těsně po jeho smrti byly moje dvě děti malinké a já se na tento problém nesoustředila. Pokorná
12-10-2007 (10.17)
Lékař odpovídá:
Z Vašeho dotazu bohužel není jasné, jakou chorobou otec trpěl. To, že celý život trpěl kašlem může svědčit pro to, že měl chronický zánět průdušek, ale mohl mít i vážnou srdeční chorobu. V optimálním případě by bylo vhodné, prohlédnout s Vaším praktickým lékařem pitevní zprávu Vašeho otce (pokud ji máte k dispozici) a současně s ním probrat i eventuální rizika ve Vašem případě. Váš praktický lékař Vás současně může seznámit s Vašimi eventuálními riziky ohledně srdečních či jiných onemocnění a doporučit další postup či vhodnou prevenci.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, promiň, asi budu mít blbou otázku, ale musím se zeptat, můj manžel užívá warfarín na ředění krve, může kouřit vodní dýmku. Cigarety kouřit přestal a přešel na to, ikdyž to není zdravé, ale určitě lepší než cigareta.Jenom by mě zajímalo, jestli to nebude mít nějaký vliv na warfarín.Děkuji.
12-10-2007 (9.51)
Lékař odpovídá:
Kouření je obecně velice nezdravé, prokazateně výrazně zvyšuje riziko aterosklerózy a infarktu myokardu, dále rakoviny (hlavně plic, dutiny ústí, ale i jiné). Kouření vodní dýmky je méně rizikové. Přesto by bylo vhodné, aby manžel kouření zanechal. Na léčbu Warfarinem však kouření nemá podstatnější vliv.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
dobry den pani doktorko chtel jsem se zeptat byl jsem na zatezovem ekg a zaslechl jsem ze semi spodni hranice nezveda co to znamena predem dekuji za odpoved.
8-10-2007 (13.04)
Lékař odpovídá:
Může to znamenat, že se Vám dostatečně nezvedá tepová frekvence či tlak krve, ale s dotazem se raději obraťte na lékaře, který Vám test prováděl, neboť neznám závěry Vašeho vyšetření a ani další Vaše onemocnění.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobré ráno pí. doktorko, jelikož mě poslední dobou trápí bušení a píchání u srdce. Mám za sebou EKG, zátěžové EKG, echo, krevní obraz i vyšetření štítné žlázy. Všechny testy jsou v pořádku.Je i přesto možné, že by to byla nějaká srdeční vada, nebo by ji tato vyšetření určitě prokázala a tudíž jsou mé problémy spíš psychické? Děkuji moc za Vaši odpověď, popř. radu, jaké vyšetření ještě podstoupit.
8-10-2007 (10.25)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k negativnímu nálezu na Vámi uvedených vyšetřeních je případná srdeční vada velice nepravděpodobná a skutečně se nejspíše jedná o psychické potíže. K odstranění obtíží Vám mohu doporučit fyzický pravidelný trénink dle vlastního výběru a potíže postupně většinou ustoupí.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Paní doktorko,děkuji za odpovědi na dotazy pacientů,za Vaší ochotu,prosím Vás jěště na jeden dotaz co toznamená paraxysmální tachykardie,nález na plicích a srdci idme,dělali mě echo a ekg,dostala jsem při potížích isoptin 40,mívala jsem i panické ataky .Děkuji
7-10-2007 (10.58)
Lékař odpovídá:
Paroxysmální znamená záchvatovitá a tachykardie znamená vyšší tepovou frekvenci (obvykle nad 100/min.). Z toho však nevyplývá její bližší specifikace a tachykardie mohou být různého druhu. Její přesný druh většinou odhalí EKG-Holterizace.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobry den chci se zepta pozna se vrozena vada srdce podle ultrazvuku nebo priodberu plodove vody porodila jsem pred 3 tydny holcicku a rekli nam ze ma diru v srdci a leva komora jde na pravou stranu.za tyden jde naoperaci ma sanci prezit a zit normalni zivot dekuji tirolova
6-10-2007 (21.55)
Lékař odpovídá:
Odběr plodové vody je schopen poznat určitou vrozenou vadu, ale většinou bez její přesnější specifikace. Utrazvuk (echokardiografie) přesně pozná druh srdeční vady včetně její závažnosti. Ohledně konkrétní vady u Vaší dcery Vám musí poradit Váš ošetřující dětský kardiolog, neboť nemám potřebné informace. Obecně po operaci srdce děti často žijí kvalitní život bez většího omezení.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, je mi 34 let, ve 27 letech jsem prodělala srdeční zástavu v důsledku komorové fibrilace. Byl mi implantován defibrilátor a užívám léky Betaloc. Nyní bych chtěla otěhotnět, tak se ptám, zda nejsou nějaká zvýšená rizika s ohledem na dítě? popřípadě, jak těhotenství ovlivní můj stav, zda-li vůbec. Děkuji za odpověď
5-10-2007 (13.46)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k tomu, že neznám podrobnosti Vašeho onemocnění (tj. z jakého důvodu fibrilace komor vznikla) včetně funkce srdce atd., tak Vám nejsem schopna poradit. S Vaším dotazem se před otěhotněním v každém případě obraťte na Vašeho kardiologa a na centrum, které Vás kontroluje s defibrilátorem, kde Vám poradí, zda je u Vás těhotenství možné či jaká má rizika při Vašem onemocnění. Jinak podávání Betalocu není v těhotenství na závadu (pouze, jak jsem již psala je rizikovější v době kojení).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko.Můj devíti letý syn se dva roky léčí na onkologii,bere spoustu léků,které mají určitě vliv i na srdce. Rok je kontrolován pro nález perikardiálního výpotku,ale ted mu zjistili protosystolický šelest 3/6 s respirační arytmií.Mohla by jste mi vysvětlit co tento termín znamená?MOc vám děkuji za odpověď.
3-10-2007 (20.00)
Lékař odpovídá:
Systolický šelest je jen poslechovým nálezem při poslechu srdce fonendoskopem a neříká nic o závažnosti srdečního onemocnění. K upřesnění nálezu se provádí echokardiografie (tu nejspíše mívá i Váš syn ke kontrolám perikardiálního výpotku) a dle ní je možno přesně říci, zda je přítomna srdeční vada (nejčastěji vada chlopní) a zda je či není významná. Echokardiografie je navíc mimo jiné schopna posoudit funkce srdeční svaloviny, což je u onkologické léčby důležité.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na lék Warfarin. Otec prodělal letos operaci srdce - bypassy a odstranění výdutě na srdci. Jedním z léků, které v současné době užívá je i Warfarin. Chtěla jsem se zeptat jak dlouho se tento lék užívá. Na pažích se mu objevují klrvavé podlitiny, prý je to dáno právě užíváním Warfarinu. Je tedy nějaká omezená doba užívání tohoto léku? Předem děkuji a přeji příjemný den, Petra B.
3-10-2007 (10.36)
Lékař odpovídá:
Doba podávání Warfarinu je dána vlastním onemocněním. U některých pacientů se užívá po dobu 3 měsíců, jindy 6 měsíců a v některých indikacích i doživotně. Jelikož nevím přesně jaký typ operace otec prodělal (tj. zda mu byly do těla dávány například nějaké cizí materiály, jaký má srdeční rytmus - tj. zda nemá fibrilaci síní apod.), nemohu Vám přesně odpovědět. Nejlépe Vám poradí jeho ošetřující kardiolog či na kardiochirurgickém pracovišti, kde operaci prováděli.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Paní doktorko,v loni v listopadu jsem se uplně vyčerpala,přestala jsem spát,bušelo mi srdce ,pak jsem měla embolii.Udělali mi loni echo srdce ,ekg,vše pry je v pořádku.Nyní mám i v klidu 105 tepů,zadychávám se ,jsem unavená,někdy mám závratě,byla jsem na odběrech v střešovicích,vše také v normě,dostala jsem esprital,vím ,že to je psychicky,ale když čtu některé články,tak se píše ,že nemáme podcenovat arytmie,jsem opravdu z toho vyčerpaná ,nekdy potom nemohu fungovat.Snažím se i trénovat srdce ,ale vůbec to nepomáhá....Děkuji
2-10-2007 (16.49)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k řadě obtíží, které popisujete, je nutno navštívit kardiologa, kterému důvěřujete, který Vás podrobně vyšetření a event. bude i do budoucna kontrolovat. Více Vám bohužel bez vyšetření nejsem schopna fundovaně poradit.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,chtěla bych vás poprosit o odpověď na jednu otázku. Moje kamarádka (29let) užívá léky na srdce, VASOCARDIN 100, a to rání i večer vždy 1/4 tablety. Chtěla by otěhotnět, bez léků být nemůže a jiné ji nesedly. Tak jsem se chtěla zeptat za ní, jestli je možné tyhle léky brát i v těhotenství, když už je na ně zvyklá. Děkuji moc za odpověď
2-10-2007 (13.34)
Lékař odpovídá:
Selektivní betablokátory (mezi něž patří i Vasocardin) je možné v těhotenství užívat bez větších obav. Rizikovější je pak jejich užívání v době kojení, kdy může Vasocardin přes mléko matky způsobovat zpomalení tepové frekvence u dítěte a o dalším postupu po porodu je třeba se domluvit s kardiologem a gynekologem.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko Bartůńková, měla bych k Vám dotaz. Užívám Warfarin a Propanorm. Nikdy v životě mě nebolela hlava nyní ano, samotvorba modřin a pupínky podlité krví,bolesti žaludku, zácpu a neuvěřitelný zápach stolice, ze žaludku a moči.Jak si vezmu propanorm, tak mě neuvěřitelně začne bolet břicho, tak divně mám v ústech a zápach. Arytmie přetrvávají, já osobně si myslím, že tyto problémy s arytmií pocházejí od nervů. Je to možné?
1-10-2007 (22.00)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděné potíže teoreticky mohou skutečně být způsobeny Warfarinem a Propanormem. O záměně na jiné léky se však musíte domluvit se svým ošetřujícím lékařem. V žádném případě je nevysazujte bez domluvy s ním!!
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Paní doktorko, chtěla jsem se zeptat. Jsem v pátém týdnu těhotenství a v prvních 3 týdnech jsem užívala RYTMONORM, je to na závadu ?
1-10-2007 (19.44)
Lékař odpovídá:
Rytmonorm je v době těhotenství nevhodný. O dalším se musíte domluvit s Vaším kardiologem, neboť nevím z jaké indikace jste tento lék brala. Hlavně Vám musí určit další postup a způsob léčby.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
dobrý den chtěla bych se vás optat co a jak je to w-p-w syndrom má ho moje kamaradka vím že se to týká srdíčka ale nic více mohla by jste mi říci jestli se to dá vyléčit nebo ne?ptám se i za ni děkujiVěra
30-9-2007 (16.20)
Lékař odpovídá:
WPW syndrom patří mezi tzv. preexcitační syndromy, kdy je v srdci navíc přítomna vodivá dráha, která tam normálně není přítomna a může vyvolávat někdy i závažné srdeční arytmie. Dnes existuje způsob, jak se katetrizačně této dráhy zbavit a ve vysokém procentu i trvale vyléčit. Podrobnější informace a další postup určí její kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den Pani doktorko chtel bych se zeptat jak dlouho trva Hematomu nez se strati v predlokti o rozmeru 4X2cm uz tomu jsou 3tydny a 4dny co se mne udelal hematom kvuli vpichu do ruky jsem WARFARIZOVAN mohu uz zacit chodit plavat? a zatizit ruku??? dekuji za odpoved a preji prijemny den
30-9-2007 (11.50)
Lékař odpovídá:
Vymizení hematomu trvá dle velikosti až několik týdnů. Nezáleží jen na plošné velikosti, ale i na hloubce (tj. na celkové množství krve v hematomu). Pacienti na léčbě Warfarinem mají z pochopitelných důvodů (prodloužení doby srážení krve) tendenci ke krvácení. Plavání bych doporučila až po vymizení hematomu, ale záleží, jak se cítíte a zda Vás ruka bolí.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, měl bych takový malý dotaz. Je mi 26 let, v dětství jsem býval aktivní sportovec, dnes už tomu tak není. A teď k mému dotazu - Mám standartní TK, i na EKG nejsou popsány žádné změny a křivka jest fyziologická. KO a biochemie také v normě, jen ta tepová frekvence mě občas zlobí a ta je v klidovém stavu, třeba v sedě v rozmezí 90 - 100, občas i kolem 105. S tím souvisí i to, že mi občas není zrovna nejlépe. Poraďtě mi prosím, děkuji za odpověd
28-9-2007 (18.44)
Lékař odpovídá:
K Vašemu dotazu platí to, co jsem odpovídala již v minulých dotazech. Po přerušení fyzického tréninku dochází automaticky k vzestupu tepové frekvence, což je nepříznivý faktor. Proto Vám doporučuji se i nadále věnovat nějakému sportu alespoň rekreačně. Vyšší tepovou frekvenci může způsobit také řada jiných onemocnění (ale píšete, že máte biochemii a krevní obraz v normě). Proto je vhodné ještě dovyšetřit hormony štítné žlázy k vyloučení její zvýšené funkce -tzv. hyperthyreosy.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, odpověď jsem nenašel, proto se Vás chci zeptat na můj problém.Je mi 27 let po VŠ takže nějaký stes byl, ale můj problém přetrvává.Večer když ležím a dívám se na televizi nebo ráno, když se probouzím nebo jen tak ležím vklidu cítím přeskakovat srdce, jiný tep, puls pocit cítím až v krku.Byl jsem cca. před 4 měsíci u praktické lékařky, poslal mě na Kardiologii na EKG, nic se nenašlo, pouze z mého strach zrychlený tep (tachykardie).Priv.lékařka mi tedy potom předepsala Trimepranol 10mg, který z obav jsem nebral, ale stavy se mi stávají stále. Při strsu, zátěži to nemám, pouze v klidu. Děkuji za odpověď a pomoc co mám dále dělat.
28-9-2007 (15.58)
Lékař odpovídá:
K objasnění Vašich obtíží je vhodné provést EKG-Holtera (24 hodinový kontinuální záznam EKG) a teprve dle výsledku je možné navrhnout další postup.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
prosim vas mam problem na noze na palci mam na jedne strane cervene zrudnutou cast palcea z ranky vyteka takovy zluty zapachajici hnis .mam to uz mesic a neco a porad se to nehoji a mam tam zvicenou citlivost .nemam zvisenou teplotu ani zadnou dezorientaci .Prosim vas poradte mi .zadne rezani nebude ze ne, ze se to da vylecit!
27-9-2007 (17.09)
Lékař odpovídá:
K vyřešení Vašeho problému navštivte co nejdříve chirurgickou ambulanci. Nejspíše se bude jednat o tzv. paranycium (zánět nehtového lůžka). To může být u pacientů např. s diabetem či ischemickou chorobou dolních končetin závažným problémem.