Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1780 do 1800
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý večer paní doktorko, chěla bych Vás tímto požádat o radu. V červenci 2007 jsem měla missed ab v 21.tt. Do této doby jsem měla tlak normální, spíše nízký. Po této události mi lékař zjistil tachikardii na srdci a vyšší tlak 160/90,tep 70. Z tohoto důvodu mi předepsal Vasocardin 50 1-0-1. Nyní plánujeme další těhotenství, a prosím Vás o Váš názor jestli je užívání Vasoardinu nutné a pro budoucí miminko bezpečné a jaké jsou v případném těhotenství rizika užívvání tohoto přípravku. Děkuji a příjemný večer!
2-1-2008 (19.20)
Lékař odpovídá:
Na dotaz týkající se užívání betablokátorů (např. Vasocardin) v těhotenství jsem již odpovídala - viz tam.
# Pacient se ptá:
nezařazeno
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda může být zvýšení tepů /82-95 za minutu/ příčinou zánětů zubů, se kterými se léčím už delší dobu. Děkuji.
30-12-2007 (21.40)
Lékař odpovídá:
Jakýkoli zánět v těle může způsobit rozšíření tepen pro zajištění zvýšeného průtoku zánětlivou tkání a tím pak reflexně dochází ke zvýšení tepové frekvence.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní dokotorko, chtěla bych se Vás zeptat. Již 6 let užívám na tachykardii lék betaloc zok, nyní jsem v 9. týdnu těhotenství a můj praktický lékař mi Betaloc zakázal užívat. Byla jsem u internisty a ten mi lék změnil na Lokren 20mg, 1/2 tb ráno. Chtěla bych se zeptat, jaké riziko má užívání léku na plod. Děkuji a přeji hezký den.
30-12-2007 (16.32)
Lékař odpovídá:
Na podávání vámi uváděných léků ze skupiny betalokátorů v těhotenství jsem již odpovídala - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den.V rijnu jsem byla 10 dni na kapackach,pak nasledoval predcasny porod.Od te doby me boli na prsou a kazdou noc se potim pouze na hrudi,teploty nemam.Byla jsem na rtg plic vse v poradku.Ted me asi 4 den boli na hrudi silneji,trosku zada,leky na bolesti nezabiraji.Predem dekuji za odpoved
30-12-2007 (14.33)
Lékař odpovídá:
Na takto konkrétní dotaz Vám bez znalosti dalších podrobností (věk, labor. vyšetření apod.) nemohu odpovědně odpovědět. Obraťte se prosím na Vašeho lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Dobry den pani doktorko,je mi 29 let Uz nekolik let mam bolesti zad a bolesti na hrudi,jsem z toho nervozni a nekdy mem strach ze mam neco se srdcem,pritom jsem uz nekolikrat byla na ekg...spatne se mi dycha mam studene ruce a nohy a mota se mi hlava.... Je ekg stoprocentni?nebo potrebuju i jina vysetreni ? Predem dekuji za odpoved
29-12-2007 (16.20)
Lékař odpovídá:
EKG v klidu vyloučí prodělanou koronární příhodu, ale ve většině případů není schopno vyloučit zúžení koronárních tepen, které se může projevit jen při zátěži. Proto se k vyloučení např. ischemické choroby srdeční (ICHS) provádí tzv. zátěžové EKG při zátěži na běhátku či bicyklu. Vždy je nutno zhodnotit tzv. rizikový profil pacienta (tj. jaké má rizikové faktory pro ICHS). V případě, že máte kombinaci rizik ICHS (např. hypertenze, vysoké ruky v krvi, obesitu, kouření apod.), tak je vhodné výše uvedené vyšetření provést, pokud tyto rizikové faktory nemáte, nemá výše uvedené vyšetření velký význam.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, Několik let mám potíže s palpitacemi. Bylo mi provedeno echo srdce a zjištěný hemodynamicky nevýznamný prolaps zdaního mitr. cípu se stopovou regurgitací, který by ale podle mého ošetřujícího lékaře tyto palpitace zapříčinit neměl. Dále mi bylo provedeno vyšetření Holter, které bylo v pořádku. Dočetl jsem se že tyto palpitace mohou být psychyckého původu, ale mohou být způsobené i např. nedostatkem hořčíku. Chtěl jsem se zeptat jestli bych tyto rpoblémy mohl alespon zmírnit třeba zvýšením přísunu hořčíku a zlepšením životosprávy? Je mi 22 let a od mala sportuji - hokej a cca 3 roky posilovna, proto si nemyslím, že bych to mohl mít z nedostatku pohybu. Nebo bych měl podstoupit další vyšetření - zátěžové testy..? Doktor mi řekl, že sportovat mohu, ale nesmím to přehánět, když by se mi třeba udělalo nevolno a pod. Tyto problémy jsem však nikdy neměl. Děkuji moc
28-12-2007 (22.29)
Lékař odpovídá:
Na podobné dotazy jsem již několikrát odpovídala, obraťte se prosím na předchozí odpovědi.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Dobry den, 25.12.jsem si volal RZP s pocitem infarktu.Je mi 28 let,nikdy jsem s nicim podobnym nelecil.Od 25.12. mam nekolikrat denne tlak i 160-100, pocity strasny. Mrtveni rukou i nohou.Merim 185,vazim 110KG.Nikdy jsem nemel vaznejsi problemy.Musim ale podotknout, ze v dobe do 24.12. jsem casto popijel i vetsi mnozstvi alkoholu mi tvrdeho, kouril jsem a pil cernou kavu.Dnes jsem byl na kardio oddeleni Fakul.nemocnice v Brne, EKG normal,tlak 160-100. Doufam, ze stavy ktere trvaji od 25.12.jsou zpusobeny opravdu jen tim, jak jsem asi tyden pred vanoci casto pil.Stavy jsou ve stylu tezke buseni srdce,paleni na srdci,bolest na hrudi,vysoky tlak,mrtveni rukou i nohou.Jinak jim myslim si celkem zdrave,hodne ryb,kysane mlecne vyrobky,vitaminy v ovoci. kouril jsem ccA 15 cigaret denne.Pan Dr. me rekl,ze ekg je v pohode,tlak vyssi.Asi nasledkem toho piti,stresu apod. Je to mozne pani doktorko? Napsal me Lokren 20 a Lexaurin 3, 1 krat denne lokren a 3 krat jednu tabletku Lexaurinu.Udajne moje problemy uplne zmizi. Pan doktor rekl, ze neni duvod me ani brat krev, ze se srdickem nic nemam. Dekuji Vam mnohokrat za Vasi odpoved, krasne svatky preje Fiedler David
28-12-2007 (17.35)
Lékař odpovídá:
V případě, že jste byl vyšetřen, je pravda, že se jednalo skutečně jen o následek stresu. Nicméně abyste se do budoucna vyvaroval možnosti prodělání akutní koronární příhody, je vhodné abyste změnil zásadně životosprávu, a to hlavně zhubnul, přestal kouřit a začít se více věnovat pohybové aktivitě, alespoň 30-60 minut denně či alespoň ob den.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Paní doktorko děkuji Vám za odpověď a dovolím si vás obtěžovat ještě doplňkovým dotazem. Jaký je rozdíl mezi hypertrofickou kardiomyopatií s obstrukcí a bez obstrukce a jaké jsou podmínky pro indikaci defibrilátoru, případně kdo o implantaci rozhoduje? Děkuji.
19-12-2007 (14.38)
Lékař odpovídá:
Obstrukce u hypertrofické kardimyopatie znamená, že zesílená svalovina srdce způsobuje tzv. dynamickou (tj. měnící se v čase) překážku ve výtoku z levé srdeční komory a tím tzv. tlakový gradient mezi levou komorou a aortou. Defibrilátor je indikovaný k implantaci u pacientů s prokázanými závažnými komorovými srdečními arytmiemi, které je bezprostředně ohrožují na životě. O tom rozhoduje na doporučení ošetřujícího kardiologa implantační centrum.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Přeji krásný den, po x vyšetřeních neznám odpověď na můj zdrav. stav. Je mi 32, 2 děti. V 5.týdnu druhého těhotenství mi byla náhodně zjistěna méně až stř.význ.mitr. a trikusp.insuf.,málo význ.aort.insuf. a vyšší tlak (180/100). Začalo to zrychleným dechem, dušností, malátností a slabostí, motání hlavy, tlak na hrudi, bušení srdce,nával tepla do obličeje, zimnice, na zvracení - z ničeho nic v klidu na židli. Bylo podezření na embol. plic, nicméně z důvodu těh.vyš.neprovedeno. závěr somatoformní veget.dysf. 3 měs. po porodu se tyto příznaky začly objevovat opět. 2x jsem byla hospital., nicméně veškerá vyš., štítná žláza, EKG, RTH plic, UZ břicha, imunolog.atd. rozbory krve, žilní - pro bolesti v lýtkách,holter - vyšší spodní tlak., vyšetř. katecholaminy - nikde nic. - závěry - neurocirkul.astenie,hypert. II.st. destabil., neurolabilita, suché oko - sicca syn.. Dopor.psychoterapie - zatím bez efektů, obtíže s přestávkami stále - studené ruce, návaly do tváří, uší, pálení očí - Refresch kapky, bolest lýtek, slabo, přeskočení u srdce, občas zrychlené dýchání, únava, TK stabiliz. někdy kolísavý. Beru Tritace a Concor cor. Může toto všechno souviset s nedomykavostí, která mi byla zjištěna, i když dr. říkal, že je to jen kosmetická vada. Děkuji a přeji krásné vánoční svátky.
19-12-2007 (13.33)
Lékař odpovídá:
Málo (až maximálně středně) významné uvedené vady by neměly dělat prakticky žádné potíže. K Vašemu stavu se bez podrobných znalostí všech vyšetření a bez Vašeho vyšetření bohužel nemohu vyjádřit. Obraťte se prosím na Vašeho lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den pani doktorko.Nemam zadny dotaz jenom bych Vam chtel poprat hezske svatky a mnoho uspechu v novem roce.
17-12-2007 (18.02)
Lékař odpovídá:
Děkuji mnohokrát a přeji také vše nejlepší.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, je mi 45 let a v letošním roce jsem prodělala od léta pět záchvatů dle zprávy Parox sin/SV tachykardie, diagnosa dále upřesněna AIT + prolaps michlopně+Letrox. Dále je vždy nález blokády T-raménka. Léčím se pro nezhoubnou strumu Letroxem 100 1 x denně, dále pro polyvalentní alergii Zodac 1 X denně a Ispronosin pro prodělanou EBvirosu. 2 x se záchvat (tep 165, tlak 200/115) podařilo zastavit až po odvozu záchranou službou do nemocnice. 3 x na doporučení lékaře jsem si vždy vzala jednorázově Egilok a ten do hodiny zabral. Před rokem jsem podstoupila zátěžové EKG (námahová tachykardie) a Holtera (zvýšení tepu po ránu) a Echo srdce (prolaps mitrální chlopně) Už na mne během roku vyzkoušeli i antidepresiva pro případnou panickou poruchu, ale ani ssri ani snri jsem nesnášela, takže jsem v tomto směru bez medikace se závěrem , že se o psychické onemocnění nejedná. Obracím se na Vás s prosbou o radu, jak se těmto záchvatům, které mají zhoršující se tendenci do budoucna vyvarovat a je-li to možné. Normálně mám totiž krevní tlak kolem 100/70 i nižší a tak léčba Betablokátory je možná jen v minimálních dávkách. Navíc na již třetí vyzkoušený se objeví vždy druhý den alergická reakce. Nyní nasazen Egilok 25 2 x denně 1/2 Děkuji.
16-12-2007 (11.52)
Lékař odpovídá:
U řady typů supraventrikulárních tachykardií je v současné době možné provést s poměrně vysokou úspěšností tzv. radiofrekvenční ablaci (tj. katetrizační léčbu). Zeptejte se prosím však Vašeho ošetřujícího kardiologa, zda je tento postup možný (a vhodný), neboť on Vás lépe zná a hlavně ví o jaký přesný typ srdeční arytmie se jedná.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Moje žena trpí hypertrofickou kardiomyopatií bez obstrukce. Prosím o radu jak má upravit svoji životosprávu a zda je v případě zhoršení možné řešení implantací kardiostimulátoru.
15-12-2007 (9.57)
Lékař odpovídá:
U této nemoci nejsou možná žádná zvláštní opatření, pouze je vhodné vyhýbat se velice těžké fyzické zátěži k zabránění dalšího zesílení stěny srdce. Implantace kardiostimulátoru u pacientů s touto nemocí bez obstrukce ve výtokovém traktu není indikovaná. U několik málo pacientů (několika procent) s hypertrofickou kardiomyopatií a se současně přítomnými závažnými poruchami srdečního rytmu ve smyslu významných komorových arytmií se někdy rozhoduje o implantaci tzv. defibrilátoru.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Je mi 68 let, 10 let jsem léčena na vysoký tlak - mám adenom pravé nedlevinky - kombinací kéků lusopres, sectral a verospiron byl tlak přiměřený 140 - 90. Nyní mě byl vyměněn sectral 400 Za prestarium a po třech dech mám vysoký pulz a hlavně změny v hodnotách tlaku 150-114. Mám se vrátit k užívání sectralu?
14-12-2007 (20.20)
Lékař odpovídá:
Jakékoli změny v podávání léků je nutné vždy dělat po domluvě s ošetřujícím lékařem. Doporučuji Vám, abyste Vašeho lékaře seznámila s tím, že se Vám po vysazení Sectralu zvýšila tepová frekvence (což je "normální") a on Vám doporučí další vhodný postup a event. změnu medikace. Další otázkou je, zda by řešením nebylo odstranění pravé nadledvinky - o tom by měl rozhodnout endokrinolog na základě provedení hormonálních vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den! paní doktorko mám prosbu o váš názor,mám 4 měsíce starého syna,v měsíce nás pediatr poslal na kardio,protože při poslechu slyšel šelest a tam mi řekli,že má malý defekt,nic hrozného,ale po třech měsících na kontrole doktor už nebyl zdaleka tak optimistický a diagnóza je defekt síňového septa.Syn od narození hodně brečí,může to být tím a vadí to?Nezadýchává se ani nemodrá. ECHO :lehce zvětššené pravostr.odd.,ARA 4,21 cm2/111%N/ ARV 6,75cm2/163%/, av.chl norm.,stop. TI,IVS int.,BKD negat.,ve stř.č. IAS výpad ech cca 9-10mm s pozit.jetem do RA,AV i PV jemné,kmeny volné s norm. křížením a tokem,v MPA urych. toks PG 16/9 torrů,PI I.st.,vel.a fce LV opticky norm,aort.obl. norm. odstup cév,PDA ani CoAnedif. Závěr : ASD II.,PI I.st.,stop TI jsme pozvaní ještě na kontrolu 24.1.2008 a prý je možné,že by syn musel na operaci,můžete mi prosím napsat Váš názor,myslíte,že je ještě šance na zlepšení bez operace? Moc děkuji!
13-12-2007 (21.52)
Lékař odpovídá:
V případě, že bude defekt septa síní významný a indikovaný k operaci, je vhodné ji dle doporučení dětských kardiologů provést, neboť zpoždění ve správném načasování operace by mu do budoucna mohlo přetěžovat pravostranné srdeční oddíly a způsobovat nárůst tlaků v plicnici. Jiný způsob než operační (event. katetrizační) uzávěr defektu neexistuje. V každém případě Vám doporučuji, abyste dodržela postup doporučený Vám dětským kardiologem (či následně Dětským kardiocentrem v Motole), neboť operační výsledky jsou dnes u dětí v tomto případě vynikající.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, prosím o radu, jsem 21 tt, věk 37, loni v 17 tt missed ab zdravého chlapečka, pitva nic neprokázala. Nyní čekáme znovu chlapečka a dnešní zpráva z ECHO srdíčka zněla od Dr., že má I.stupeň nedomykavosti levé chlopně, jinak vypadá v pořádku, kontrolu mám ještě za 14 dní /TI 1.stupně/ Sama se od loňského roku léčím s tlakem vysokým + tachykardie kolem 100 klidová. Lokren mi byl v těhotenství zaměněn za dopegyt 3 x 1, srovnal se tlak, tep neklesl, těžce se mi dýchá. Celý život jsem závodně sportovala, jako dítě prý šelest na srdci. Chtěla jsem se zeptat, co ten nález pro miminko znamená a jak moc ho ovlivňuje můj stav s tou tachykardií ? Lékař mi řekl, že je to častý nález, ale bojím se, přece jen nám z nezjištěných příčin loni už jednou srdíčko vyplo :-( Moc děkuji za opověď. Šárka
13-12-2007 (15.20)
Lékař odpovídá:
Nedomykavosti u chlopní 1. stupně by měli být nevýznamné a neměly by Vašemu miminku nic zásadního do budoucna způsobovat. Je však vhodné ho do budoucna kontrolovat. To, že po vysazení Lokrenu a jeho nahrazení Dopegytem došlo ke vzestupu tepové frekvence je normální a v těhotenství je podávání Dopegytu vhodnější než Lokrenu, i když jste se osobně po Lokrenu asi cítila lépe.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, paní doktorko, V létě mi byl zjištěn vyšší KT, následně zjištěna sinusová tachykardie, tep okolo 100 v klidu /někdy/. Po kardiologickém vyšetření zjištěno, že srdce, krev i moč v pořádku. Závěr nervový původ zrychlené pulsu. Dán Lokren k užívání. Lokren jsem musela vysadit, za měsíc jsem přibrala 4 kg. Nyní mi obvodní lékař napsal lék Verahexal, 1/2tb. Myslíte, že je to správná volba na můj problém. Po přečtení příbalového letáku si nejsem jista. Děkuji.
11-12-2007 (15.34)
Lékař odpovídá:
Betablokátory (např. Lokren) jsou na zvýšenou tepovou frekvenci při hypertenzi lepší než tzv. bradykardizující kalciové blokátory (např. Verahexal). Nárůst hmotnosti pouze po Lokrenu o 4 kg za měsíc mi nepřipadá pravděpodobný. Na Váš dotaz Vám však při neznalosti dalších potřebných dat nejsem schopna odpovědět. Obraťte se prosím na Vašeho ošetřujícího lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, dlouhodobě trpím bolestmi hlavy, většinou jedostrannými. Po kolapsovém stavu - závratě, nízký tlak, kmitání očí, jsem absolvoval všechna možná vyšetření: ECHO mitr. regurgitace lehká až středně významná, lehká trikusp.regurgitace. Ergometrie - test přečasně ukončen pro četné KES. EKG v klidu ojedinělé KES a SVES. CT mozku v pořádku, RTG páteře blokové postavení hlavně segmentů C4-6. Pociťuji prakticky pořád v klidu nepravidelný rytmus srdce, bušení, několikrát ostrou bolest na srdci asi 8-10 tepů. Závěr 24 hodinového HOLTER vyšetření - Sinus rytmus s norm. převodovými časy, min. TF 48/min při sinus bradykardii v nočních hodinách, prům. TF 74/min., max. TF 135 při sinus tachykaardii, opakovaně v průběhu dne i noci krátké parox. sinusové tachykardie, četné izolované SVES cca 1578 s norm i aberovaným vedením, 24 salva SVES, 15x krátký parox SVT o max 9QRS, 1134 izol. bitopních KES, 72x kuplety KES bez maligních arytmií či pauz nad 2s. Zaráží mě uvedené počty KES a SVES za 24 hodin. V době vyšetření jsem byl v klidu doma prakticky bez jakékoliv námahy /několik schodů, běžný pohyb po bytě/. Také mě zaráží tepová frekvence např. mezi 5-6 hodinou ranní 50 - 138 /vleže v posteli/. Jaký je Váš názor. Děkuji
11-12-2007 (13.35)
Lékař odpovídá:
Vámi uvedený nález sice není zcela normální, ale současně ani výrazně patologický a zatím nebude nejspíše ani nutné ho nijak léčit. V každém případě Vám poradím substituci hořčíkem v dávce alespoň 500 mg denně, což Vám Vámi nepříjemně vnímané srdeční arytmie s vysokou pravděpodobností výrazně zmírně. Hořčík je možné zakoupit volně v lékárně. Ale také jak jsem již v jiných dotazech psala, v takto konkrétních případech se s dotazem prosím obracejte na svého ošetřujícího lékaře, neboť nemám k dispozici Vaši dokumentaci a tím také další postřebné informace.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, je mi 19 a nedávno jsem skolabovala, paní doktorka me poslala na EKG, kde mi byla zjistena tachykardie a k tomu mam jeste syndrom preexcitace. Vůbec nemam ani ponetí, co to vlastne znamená.Je to nebezpečné? Děkuji moc za odpověd.
11-12-2007 (13.26)
Lékař odpovídá:
V případě že máte syndrom preexcitace a náhle jste zkolabovala, je vhodné navštívit kardiologa, který Vám zajistí další postup léčení. Nejspíše to bude tzv. radiofrekvenční katetrizační ablace, což je výkon, který se provádí při vědomí přes tříslo a radiovým výbojem se při něm odstraní dráha, kterou na srdci máte navíc. Tím budete s vysokou pravděpodobností trvale vyléčena a potíže by se již neměly vracet.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Přeji krásný den. Mám jen takový malý dotaz. Každý rok musím na pravidelné lékařské prohlídky,mezi ně patří i EKG.Pracuji jako Hasič. Lékařka mi naměřila srdeční rytmus 40 a tvářila se divně. Ptala se jestli sportuji apod. Řekl jsem že ano, abych nepřišel o práci i když to není pravda. Nejsem nějak příliš fyzicky vytrvalý či zdatný. Četl jsem že by mělo jít o bradykardii, ale nemám vůbec žádné potíže,tlak mám normální. Chtěl sem se zeptat co mám dělat, jestli je to ještě dobré,nebo bych se měl léčit. Je mi 23 let. Děkuji za odpověď. P.S. Pokud jste již na takový dotaz odpovídala tak se omlouvám za zdržování,ale nenašel sem ho.
11-12-2007 (11.40)
Lékař odpovídá:
V případě, že nemáte potíže charakteru točení hlavy, stavy na bezvědomí či dokonce stavy bezvědomí a byla vyloučena i jiný příčina (např. snížená činnost štítné žlázy), tak není nutné s tímto nálezem zatím nic provádět. Znamená to, že pokud nesportujete, tak Vám poněkud hůře funguje uzel, který vytváří v srdci srdeční impulzy a do budoucna bude vhodné provádět kontroly EKG-Holtera ke kontrole zhoršování tohoto nálezu. Toto vyšetření by bylo nutné provést ihned zvláště v případě, že se Vám vyskytnou nějaké potíže (např. kolapsové stavy, únava, dušnost apod.). Pak by bylo nutno Vám implantovat trvalý kardiostimulátor, který Vám činnost hůře fungujícího vlastního uzlu nahradí.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je mi 19 let a poslední dobou mám ataky tachykardie - v klidu i přes 130tepů/min, i mimo atak tep neklesá pod 80t/min. EKG i echo v pořádku, veškeré odběry (i test na štítnou žlázu také). Stále jsem unavená a už přes měsíc mám zvýšenou teplotu (okolo 37.4°C), také mám problém s nádechem (občas nemůžu pořádně dodechnout, i když se mi to nakonec podaří je to velice nepříjemné) Pořád se cítím unavená a spím i 14 hodin denně. TK spíše nižší - občas po ránu pocity na omdlení. Mohla jsem třeba přechodit nějakou nemoc a tyto mé problémy s tím potom souvisí? V nemocnici mi řekli, že se s tím nedá nic dělat, že je to můj normální fyziologický stav. Moc děkuji za odpověď.
11-12-2007 (11.03)
Lékař odpovídá:
Zvýšená tepová frekvence (pokud nebyla dříve přítomna) a Vámi udávané další příznaky si jistě zaslouží řadu dalších podrobných vyšetření a testů a to zvláště v situaci, kdy máte přes měsíc zvýšenou teplotu. Jedná se vedle vyšetření kardiologických i o vyšetření neurologická, infekční, revmatologická a další dle průběžně prováděných výsledků. Více Vám bohužel nemohu poradit. Obraťte se prosím nejspíše na internistu, který bude další postup koordinovat a určí Vám další postup prováděných vyšetření.