Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 280 do 300
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý deň p.doktorka,mám otázku či može intenzívne zľaknutie vyvolať infarkt? Veľmi som sa zľakla keď spoza rohu na mňa vyskočil sused so snahou vystrašiť ma. Pocítila som potom bušenie srdca a taký mierny tlak a pichanie na ľavej strane pri prsníku.Na druhý deň mi kamaratka merala tlak a mala som 135/79 a 80 tepov čo je na mna vela lebo mavam cca 100/70. AKosi viac vnimam akoby mi inak bilo srdce ,ale neviem to presne popisat,tepy si sem tam meriam a mam cca 75,80 Mám strach či som si nejako neublížila či sa to upokoji same.ĎAKUJEM!
21-1-2013 (9.32)
Lékař odpovídá:
U zdravého člověka se to nestává, potíže mohou teoreticky mít kardiaci s těžkým postižením srdce.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Zdravím Vás paní doktorko.Mám dotaz měla jsem angínu dost ošklivou dobara jsem antibiotika a od té doby cítím jako by knedlík v krku a občas trošku tlak na hrudi přecházející do zad.Muže to být známka infarktu?jsem obezní vyzkoušela jsem již ředu diet tk mám v normě a cholesterol a cukr též.Děkuji za odpověd
18-1-2013 (23.17)
Lékař odpovídá:
Pro jistotu bude vhodná navštívit internistu, a to zvláště pokud budou potíže přetrvávat.
# Pacient se ptá:
Téma: Srdeční selhání
Dobrý den, manžel (34 let) má dilatační kardiomyopatii, EF u LK je 15%, poškození srdce neznámé etiologie. Nasazen byl asi před 2 měsíci Betaloc ZOK. Paní doktorka mu po měsíci dělala ECHO a nedošlo k zlepšení. Potom mu zvýšila dávku Betalocu z 100 mg na 200 mg. Jaká je šance, že se to o něco zlepší. Manžel má jít v únoru na kontrolní ECHO, pokud nedojde ke zlepšení, hrozí transplantace srdce. Jak zlepšení pozná.Děkui za odpověď
14-1-2013 (19.37)
Lékař odpovídá:
U pacientů s dilatační kardiomyopathií často nekolerují nálezy funkce srdce (tzv. ejekční frakce - EF) se subjektivními potížemi. Např. často pacient s těžkou poruchou funkce levé komory je zcela bez potíží. V tom případě se transplantace neindikuje. V každém případě jsou však nutné pravidelné kontroly kardiologem, neboť tito pacienti jsou ohrožení řadou různých komplikací, kterým je třeba předcházet.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobrý den,chtěla bych se zeptat delší dobu mě trápí dýchání,když se z hluboka nadechnu tak jako když nemůžu dodechnout. byla sem u doktorky a ta si mě poslechla a prej je vše v pořádku,dělala mě i rozbor krve kvůli možnému zánětu,ale vše v pořádku. jenže se mě stále furt špatně dýchá a cítím divný tlak mezi lopatkama. nevím co dál. děkuji
14-1-2013 (18.33)
Lékař odpovídá:
Nejspíše se jedná o tzv. zablokovanou páteř, ale pokud chcete mít jistotu, tak je vhodné navštívit internistu.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Dobrý den. Je mně 63 roků.Při rentgenu plic mně zjistili sklerotický plát v oblouku aorty.Praktická lékařka mně s tímto poslala k internistovi, mám vysoký cholesterol, HDL i LDL. Lékař mně nasadil Mertenil, dietu a pohyb. Moji maminku léčí tatáž praktická lékařka na cholesterol už dlouhá léta lékem Lipanthyl.Nikdy ji na rentgen plic neposlala.Před měsícem byla maminka (87 roků) v nemocnici s vysokým tlakem.V kartě z nemocnice měla rentgen plic, taky tam má sklerotický plát. Když na to maminka praktickou lékařku upozornila, ta na to jen odpověděla, léky na cholesterol berete. Neposlala ji k internistovi na speciální vyšetření tohoto plátu, ani nedala dietu, ani nemluvila o pohybu. Je to v pořádku? Přitom mně řekl internista, že léčbu na sklerotický plát provádí on, na základě jeho speciálních odběrů, to že praktická lékařka neléčí. Můžete mně prosím odpovědět, zda je léčba maminky v pořádku nebo si máme sami vyžádat léčení u specialisty ? Moc děkuji. Horáková
13-1-2013 (9.59)
Lékař odpovídá:
SKlerotické pláty v aortě jsou u věku nad 60 let naprosto běžným nálezem. Nasazování léků na cholestel, vysoký tlak, diabetes apod. je nutné vždy po zhodnocení individuálního rizika u jednotlivých pacientů a nelze postup léčby paušalizovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Zdravím Vás a chtěla bych se zeptat již několik let trpím na angíny ted mám opět další ale mám zrychlený tep v klidu kolem 100-105 je možné aby na to angína měla vliv?Normálně mívám v klidu 80-90tepu za min,pře dvěma roky ekg v normě.Děkuji za odpověd
10-1-2013 (23.07)
Lékař odpovídá:
Jakýkoli zánět může způsobovat tzv. hypercirkulační syndrom, který se mimo jiné projevuje zvýšenou tepovou frekvencí.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, vážená paní doktorko, chtěla bych se Vás zeptat na užívání Betalocu SR 100 mg 1x denně vs ouvislosti s plánovaným těhotenstvím... Vadí hodně tento lék,pokud bych byla těhotná? Lékař mi po ECHU poslal ještě do arytmologické ambulance, ale arytmolog mi místo odpovědi zkoumá,zda nemám Marfanův syndrom.Již dva měsíce a na užívání léku mi nic neřekl. Už ale s manželem chceme pokoušet o dítě a nevím,zda můžu Betaloc sama vysadit či ne.Nikdo mi nedokáže poradit...Mockrát Vám děkuji!!
10-1-2013 (19.37)
Lékař odpovídá:
O užívání betablokátoru v těhotenství jsem již psala v minulých dotazech.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, je mi 15 let a na své kontrole u dětského lékaře mi v červnu při 15tileté prohlídce zjistila paní doktorka vysoký krevní tlak. Přes prázdniny jsem si vše měl pečlivě zaznamenávat podle svého přístroje který mám doma. Je pravda, že jsem o prázdninách chodil s kamarády za zábavou na diskotéky apodobné, kde se pil alkohol. I nyní chodíme na diskotéky doprovázené alkoholem, dostal jsem od svého kardiologa prášek Prestarium Neo mám jej brát 1xkrát denně. V únoru půjdu na kontrolu, na příbalovém letáčku je napsáno, že se nedoporučuje s užíváním tohoto léku přestat ? Budu muset nějak extrémně omezit alkohol ? vím, že je alkohol zakázaný do 18 let :) jen se ptám jestli jej budu muset omezit bez ohledu na věk. A ještě jestli budu ty prášky muset užívat celý život ? Opravdu nechci každý den jíst prášek na vysoký krevní tlak, a přijít tak o zábavu na diskotékách s trochou alkoholu. Děkuji s pozdravem Martin
10-1-2013 (17.49)
Lékař odpovídá:
Je pravda, že nadměrné množství alkoholu při terapii Prestariem je nevhodné.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den chci se optat,zda může obvodní lékař napsat léky:Piramil 5 mg,Pentomer retard 400mg Říká že podle vyhlášky ne a v ČESKÉ Lípě kam musím pro léky dojíždět,specialista mudr,J.Zajíc říká že může TAK KDE JE PRAVDA???? Děkuji,s pozdravem Karel Fiala
8-1-2013 (3.49)
Lékař odpovídá:
Piramil nemá preskribční omezení, tj. může ho psát v podstatě kdokoli. U Pentomeru je to tak, že je dnes hrazen jen u pacientů s otevřenými bércovými vředy, jinak si je pacient musí hradit sám.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Dobrý den Prosím o zaslání i nformace zda je nutné zavést další stent při této diagnoze: SPECT tranzitorní zátěžová hypoperfuze na zadní stěně,neprokazuje tranzitorní ischemickou dilataci LK.Vysoká EF LK jak po zátěži tak v klidu,bez patrné poruchy kinetiky po zátěži a v klidu. Jeden stent mi již byl zaveden 17.9.2012 v nemocnici Třinec Podlesí. Předem děkuji Oldřich Kohutek
4-1-2013 (9.33)
Lékař odpovídá:
Na základě informací uvedených ve Vašem dotazu Vám nemohu odpovědět, záleží na dalších nálezech, potížích atd. atd. Přesně Vám může odpovědět jen Vás ošetřující kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, potřebuji poradit, od mala jsem labilní a často mám psychosomatické obtíže. Trpím na disociativní záchvaty,po kterých mám vždy úzkost. Jenže přes měsíc mám tachykardii v klidovém režimu, puls pořád 95 -115, ale i vyšší. Když jsem měla holtera, celý den v klidu, puls průměr 87. Jen mi ho sundali, opět šílené bušení. Nejde jen o rychlost ale i tu nepříjemnou sílu, jako při běhání, hlavně když sedím nebo chci usnout. Mám proto i problémy s usínáním. Když o tom mluvím či nyní píšu mám tep 140. Působí mi to úzkost, už nevím co s tím. Zkoušela jsem Atarax, ale nepomáhá to. Jsem strašně vnímavá, pořád se pozoruji a bojím se, že mi to poškodí srdce. Unavuje mě to. A obtěžuji tím své okolí. Chci se zeptat, mají někteří lidé i v klidu tep kolem 100. Může mi to poškodit srdce?
28-12-2012 (12.58)
Lékař odpovídá:
U Vás je nutné v prvé řadě kontaktovat psychiatra, který může léčit příčinnu Vašich obtíží. Kardiolog či internista může jen snížit symptomy podáváním léků na snížení tepové frekvence, pokud je lze u pacienta podávat.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Dobrý den paní doktorko.V Lednu mám jít na vyšetření srdce SKG (stehenní nebo zápěstní tepnou).Chtěl byc se zeptat jaká jsou u toho rizika.Např.embolie atd.Mám z toho vyšetření velké obavy.Tak bych chtěl vědět jest-li jsou oprávněné nebo ne.Jest-li se mám bát nebo nemusím.Děkuji za odpověď.
27-12-2012 (19.29)
Lékař odpovídá:
Rizika koronarografie jsou minimální - z běžnějších rizik bývají lokální komplikace - např. hematomy (modřiny) či tepennožilní píštěle v místě vpichu apod. Závažné komplikace na zavedeném pracovišti jsou raritní a nebudu se o nich podrobněji rozepisovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobyý den paní doktorko. Mám dotaz ohledně léku concor cor který užívám asi 7 let, v současnosti 10 mg. Mám dotaz zda může tento lék v tomto dávkování mít účinek na snížení erekce. Je mi 50 let. Za odpověď na můj dotaz předem děkuji. S přáním hezkého dne Karel Novotný.
24-12-2012 (21.13)
Lékař odpovídá:
Betablokátory (mj. Concor Cor) mohou sice u někoho snižovat erekci, avšak vzhledem k tomu, že ho užíváte již leta, tak je třeba pátrat po jiné příčině - obraťte se v prvé řadě na urologa. O event testu s vysazením Concoru je třeba se poradit s ošetřujícím lékařem !!
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Pozdravujem p. doktorko, mam dotaz ohledne leku prestarium 5 mg, ktery beru 1 x rano na zvyseny krvny tlak. Muzu s timto lekem obcas uzit cialis, resp. viagru pri potizich s erekcii (53 let)? Dekuji za odpoved.
21-12-2012 (15.51)
Lékař odpovídá:
Užití Cialisu s Prestariume je možné, jen se třeba se poradit s Vaším ošetřujícím lékařem, zda s ohledem na Vaše diagnózy je možné Cialis užívat.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den.Ráno beru 1tabletu Amesos a1/2tablety rivocor.Mohu použít přípravek Caverta. Děkuji.
20-12-2012 (10.19)
Lékař odpovídá:
O tom, zda můžete užívat Viagru (Caverta) může rozhodnout jen Váš ošetřující lékař - neznám Vaše diagnózy. Samy Vámi uváděné léky nejsou kontraindikací k jeho užítí.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko. Jsem po rad.ablaci/2x/ řešila se tím aritmie. Po recidivě nasazen rytmonorm/2x150mg denně již 4 roky./ Dotaz: Může dlouhodobé užívání mít negat. účinky? Děkuji za odpověď a přeji krásné vánoční svátky.
18-12-2012 (23.12)
Lékař odpovídá:
Každý lék má samozřejmě negativní účinky, vždy je nutné zvážit možné přínosy a rizika z negativních účinků. U Vás nepochybně pozitivní účinky převažují.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je mi 54 let. Před několika dny mi byla v krajské nemocnici při koronarografii a ECHOkg diagnostikována masivní kalcifikace perikardu v zadní a diafragmatické oblasti, lehká systolická a těžká diastolická disfunkce LK a dol. dutá žíla: dilat., kolabuje o 50%. Lékař mi po tomto vyšetření řekl, že kalcifikace je závažné onemocnění, které se sice dá řešit operativně, ale že je to rizikové. Dnes mi lékařka v poradně v okresní nemocnici řekla, že srdce mám v pořádku a že ta operace není nic vážného, že mi prostě jen z perikardu "sloupnou" tu zvápenatělou slupku. Mluvila o tom tak, jako by se jednalo o běžnou operaci, jako např. slepáku. Tak vůbec nevím, co si mám o tom myslet, jsem z toho dost zoufalá. Děkuji za odpověď
18-12-2012 (22.25)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděná operace se provádí naprosto výjimečně a pochybuji, že bude nutné tento výkon u Vás provádět.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Chtěla bych se pozeptat,když po celé Praze nemohu sehnat lék PRESTANCE 10 mg na tlak, neboť MI BYLO ŘEČENO, ŽE UŽ 2 MĚSÍCE JE VÝPADEK TOHOT LÉKU, JAKÝ JINÝ STEJNÝ NEBO ALESPOŇ OBDOBNÝ bych mohla požadovat v lékárně za Prestance 10 mg, neboť recept mi stále ještě platí. Děkuji.
13-12-2012 (12.47)
Lékař odpovídá:
Prestance v sobě obsahuje 2 složky v dávkách 5/5, 10/5, 5/10 a 10/10 mg- perindopril (např. Prestarium Neo) a amlodipin (např. Zorem, Agen), tak 2 preparáty ve výše uvedených dávkách lze Prestance nahradit.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobry den,doposud jsem uzivala Tritaci 2,5 1-0-0,z duvodu planovaneho tehotenstvi jsem presla na Dopegyt.Pani doktorka mi k davkovani rekla,ze mam zkouset:zadny nebo ctvrt nebo pul nebo celou tbl rano.Tohle davkovani se mi nelibi,navic jsem astmaticka.Jaky je Vas nazor?Dekuji
10-12-2012 (22.09)
Lékař odpovídá:
Dopegyt je vhodné brát obvykle 2x denně, záleží však na hodnotách tlaku krve v průběhu dne - o dávkování se proto musíte domluvit s Vaší lékařkou.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den Chtěl bych nějaké informace ohledně léku Concor. Mám srdeční arytmii, podle doktora není vážná, přesto mě posílá na vyšetření na Homolku. Byl jsem na zátěžovém testu a arytmie v zátěži ubívají (což je podle doktora pozitivní). Arytmie vnímám hlavně když jsem v klidu a proto se chci zeptat na lék Concor. Concor beru jednou deně 2,5mg. Dočetl jsem se, že zpomaluje srdce a tím ho posiluje. Vzhledem k tomu, že zpomaluje srdce a arytmie vnímám hlavně v klidu, mám pocit, že právě díky tomu, že beru concor mám více arytmií. Párkrát jsem už zkoušel lék vynechat a mám pocit, že se cítím lépe i když je možná můj tep rychlejší. Nevím co mám dělat na jakoukoli návštěvu u lékaře specialisty nebo vyšetření člověk čeká skoro měsíc. Léky beru necelé tři měsíce. Chtěl bych znát Váš názor paní doktorko. Druhá otázka - Musím léky brát už pořád? Děkuji za odpovědi a přeji hezký den. R.
10-12-2012 (12.33)
Lékař odpovídá:
Vaše úvaha je v podstatě správná, pokud dojde k výraznějšímu poklesu tepové frekvence, může se u některých pacientů počet extrasystol zvýšit. O vysazení a dalším postupu se však prosím domluvte s Vaším ošetřujícím lékařem.