Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 420 do 440
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
9 let užívám na vysoký krevní tlak LOZAP 50 - tři poloviny tablety, vždy po 8 hodinách.Poslední dobou mám silné závratě, opakujeme se mi kolísavý TK. Je mi 75 let na inkontinenci beru l tabletu Mikronormu a jednu tabletu APO SIMVA 10 na cholesteror. Testy, EKG mám dle pana doktora výborné.ale závěr: intolerance ACE inhibitoru. Pokus změnit lék LOZAP a nahradit jej Mikardisem a lékem Zorem nevyšel pro velké návaly horka do hlavy.Obracím se na vás s prosbou zda existuje v této řadě jiný lék. Děkuji.
22-5-2012 (16.13)
Lékař odpovídá:
Léků na tlak existují stovky, ten správný Vám však může poradit jen Váš ošetřující lékař při znalosti všech Vašich diagnóz, laboratorních a dalších hodnot.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, měla jsem nepříjmené bušení srdce, byla jsem u kardiologia a poslal mě na holter, který byl v pořádku tedy jen sklon k vyšší průměrné tepové frekvenci. Na echokardiografie drobná nevýznamná mitrální regurgitace.
22-5-2012 (8.27)
Lékař odpovídá:
O obou problémech jsem psala v sekci arytmie (o vyšší tepové frekvenci) a chlopňové vady (o mitrální regurgitaci) - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Srdeční selhání
Dobrý den,mám stabilní, kompenzovanou DKMP. EF 20%, tlak 110/60, TF 55 (2 roky). Normálně pracuji, sport omezeně - dlouhé procházky. Byla jsem aktivní sportovec - nyní z omezení 10kg nadváha. Mohu využít k redukci nějaké spalovače tuku na termogenní bázi? Konkrétně obsah 1tbl: Synefrin HCl (10 mg), Kofein (100 mg), Syntetické 99 % guggulsterony Z & E 1:1 (10 mg), glycerol, rostlinná celulóza, čištěná voda, sorbitan monooleát, dioxid titaničitý, bioperin. Nutriční hodnoty: Citrus aurantium 100 mg kofein bezvodý 100 mg Coleus forskohlii 50 mg guggulsterony 10 mg bioperin 2,5 mg.Dop.dávka 3 cpsl denně. Může toto nějak ohrozit můj zdravotní stav? Děkuji.
18-5-2012 (0.37)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděné spalovače tuků jsou u Vaší dg. absolutně nevhodné a mohly by Vás i ohrozit.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Přejí hezký den.Moc prosím,26.3.mi implantovali kardiostimulátor na levé straně.po kontrole kardiost.mám vše ok,ale ze začátku a i teď,alespon3x týdně mám křeče,nebo lépe řečeno stahy na hrudi a táhne se to až krkem na bradu na levé straně těla.Taky mám tlaky na hrudi,ale všecno vyšetřeni dopadlo ok.Tak nevím,proč se to děje.Prosím můžete mi říct čím to je.Předem moc děkuji.Eva
15-5-2012 (12.42)
Lékař odpovídá:
S Vašimi potížemi se musíte obrátit na Kardiostimulační centrum, kam chodíte na kontroly. Tam rozpoznají, zda jsou potíže způsobeny implantovaným kardiostimulátorem či jinou příčinou.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den.Mám zjištěnou sinusovou tachykardii. Může být příčinou užívání léku Lozap 50mg na vysoký TK? Tep mám přes 90 za min. Jak tachykardii léčit ? Děkuji
13-5-2012 (17.36)
Lékař odpovídá:
Lozap sinusovou tachykardii nezpůsobuje. O rychlé tepové frekvenci jsem opakovaně psala v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, ráda bych vás poprosila o samozřejmě nezávazné zhodnocení nálezu, zda stav je vážný a nebo zda je nutné užívat některý ze statinů(80 letá pacientka má neuropatii, stavy slabosti a nízkého tlaku, i když na vysoký tlak užívá loristu 25mg 1x d večer, na chronický dávivý kašel nejasného původu občas v létě vdechne foradil (který jí v zimě nepomáhá), jinak nic neužívá- nyní bude 15x thiogamma infuze, před rokem měla infuzi Aklasty na osteoporozu.Nález: Duplexní USG karotid+aa.vertebrales +TCD Transkraniálně zachyceny oba úseky M2, průtokové parametry jsou v normě, PSV 0,5 m/s dx. a 0,35m/s sin., RI 0,64 Subokcipitálně AB-0,7mm, RI 0,54 Průtokové rychlosti jsou bilaterálně v normě, ortográdní proudění zachované. Na ophtalmické periferii průtoky bilaterálně ortográdní (nikde jsem nenašla co znamená ortográdní) V extrakraniálním úseku karotid je tloušťka intimomedie 0,7 mm V průběhu obou karotických tepen v B-modu zesílení intimy v obou ACC směrem k bulbu, jde spíše o ploché pláty Průtokové křivky mají obvyklý směr průtoku, maximální systolické rychlosti jsou v mezích normy Vertebrální tepny AV-I.dx.3,4mm, AV-I.sin.4mm Aterosklerotické změny nástěnné kalcifikované s progresí i jzu nassíprogremoz cév. (bylo to takto s překlepy, takže rozumím jen progrese mozkových cév) na kontrolu má jít za půl roku.Děkuji
2-5-2012 (17.49)
Lékař odpovídá:
Popis na duplexní sonografii tepen hlavy je v podstatě v normě. K užívání statinů se nemohu vyjádřit, neboť neznám ostatní nemoci a labor. hodnoty (zvláště tuků - lipidů).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, zajímalo by mne, zda může být krevní tlak ovlivněn boreliozou. Mě byla Lymská nemoc diagnostikována před 16 lety (teď je mi 32) a po pěti letech klidu se mi nyní "vrací". Jenom oproti minulým návalům mám tentokrát nad rámec ostatích příznaků neustálé silné "motání" hlavy, znatelnější ztrátu rovnováhy a celkovou slabost. Také můj krevní tlak (posledních pár let na pěkných 120/80) se hodně mění a to zejména v rozmezí obou tlaků. Poslední měření jsem měla 112/97. Tento trend snižování rozmezí hodnot trvá již několik měsíců. Setkala jste se s tím, že by borelie tlak takto ovlivňovala, je to vůbec možné? A i pokud ne, co snížení rozmezí způsobuje? Za odpověď předem děkuji.
29-4-2012 (1.48)
Lékař odpovídá:
Boreliosa může způsobovat zánět srdečního svalu, což může ovlivňovat jeho funkci. Projevy tohoto zánětu jsou však velice individuální a nelze říci obecné závěry ohledně tlaku apod.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,chtěl bych se zeptat zda můžu požívat Lozap H a Prenessa 4mg (obojí 1/0/0)dohromady,dostal jsem teď Prenessu navíc od svého prakt.lékaře neboť tlak se mi nesnižoval po Lozapu. Neměl by takovéto kombinace předepisovat kardiolog? Děkuji za odpověď. S pozdravem M.M.,Plzeň
25-4-2012 (20.30)
Lékař odpovídá:
Kombinace sartanu (Lozap H) a ACE inhibitoru (Prenessa) není ideální. Pokud je to možné, je vhodné zvolit jinou kombinaci léků.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, Prosím o radu. Jsem šest neděl po operaci vrozené srdeční vady. Mám stále nízký tlak a vysoký tep. V Lázních kam jsem jela hned z nemocnice mi dali lék Prokorolan,po příjezdu domů jsem šla ke svému kardiologovi,kde mi sestřička zdělila,že mám přijít až po kontrole v Ikemu v půlce června. Na otázku,že mi dochází Procorolan,sestřička po konzultaci s lékařem řekla,že ho brát nemám,tak jsem ho ze dne na den vysadila. Mám hodně nízký tlak ,motám se,mám mžitky a vysoký tep je v klidu kolem stovky. Nevím zda mám ty dva měsíce čekat na kontrolu v Ikemu. Přiznám se,že mám trošku strach,užila jsem si už docela dost. Tím,že mě u nás na kardiu docela odbyli,nastoupila trošku panika, kamarádkám hned po příjezdu z lázní udělali sono srdce a vyšetření. Nevím kam se obrátit . Děkuji Andrea Dančová
25-4-2012 (11.02)
Lékař odpovídá:
Vaši situaci je nutné řešit s ošetřujícím kardiologem. Obraťte se na něj znovu s tím, že máte Vámi uváděné obtíže.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den, chtel jsem se zeptat zda nizky pulzni tlak (rozdil tlaku mezi systolou a diastolou) je nejakym zpusobem nebezpecny. K vysvetleni uvedu svuj pripad, diastolicky tlak mam stabilne vyzsi obvykle 90 - 100, obcas ze vsak zvedne az ke 110 (i v klidu). Systolicky mivam v norme 120 -140 a vecer v klidu obcas klesne az k 115, zvlaste v pozdejsich vecernich hodinach. Stalo se mi par krat za poslednich 6 mesicu, ze se oba tlaky k sobe hodne priblizily 107/114. Citil jsem se pritom velmi zle (na omdleni). Ale nevim jestli ty pocity nebyly jen vyvolane psychikou. Rad bych vedel zda maly rozdil mezi systolou a diastolou muze pusobit nejake skutecne ohrozeni? Dekuji
24-4-2012 (11.04)
Lékař odpovídá:
Vysoký pulzní tlak (tj. rozdíl mezi systolickým a diastolickým tlakem) je významným rizikovým faktorem srdečně cévních onemocnění. U nízkého pulzního tlaku tak tomu není.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, můj snoubenec dostal na užívání Blessin Plus H a lékař mu sdělil, že obsahuje již cardioaspirín na úpravu krve, který dosud bral zvlášt a že ho nemusí tedy užívat. V příbalovém letéku ale jsou uvedeny pouze 2 léčivé látky což je valsartanum a hydrochlorothiazidum, žádná zmínka, že by obsahoval další léčebné látky! Nyní jsme zaskočeni a nevíme, zda jej tedy užívat tento další lék na ředění krve či nikoli. Děkuji zdvořile za Vaši odpověď I Formanová Strnadova 6 Brno
20-4-2012 (15.29)
Lékař odpovídá:
Lék Blessin Plus obsahuje valsartan a hydrochlorothiazid, tj. sartan a diuretiku, což jsou léky na vysoký tlak a další srdečně cévní onemocnění. Jinou složku na ředění krve apod. neobsahuje.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, prosím Vás, chtěla bych se zeptat, zda šířka zadní stěny 8 mm je normální v mém věku a konstituci (54 let a 163/53). V naší rodině ženy umírají na IM (babička i matka), takže mám obavy. Na srdci mám echem zjištěno postižení pouze 1.stupně. Děkuji mnohokrát a zdravím.
17-4-2012 (23.59)
Lékař odpovídá:
Tloušťka stěny levé komory 8 mm je v normě.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, mám dotaz, jestli je možné užívat společně lék Tarku 180/2mg a lék Torvacard 20. Děkuji za odpověď
17-4-2012 (14.53)
Lékař odpovídá:
Ano, tyto léky je možné užívat společně.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý deň, chcem sa opýtať, beriem na vysoký tlak Lacipil 2mg a po každom použití očerveniem v tvári hučí mi v hlave a necítim sa dobre. Potom to prejde. Tlak mi zníži na normál. Je to chyba? Ďakujem
17-4-2012 (14.11)
Lékař odpovídá:
Je to vedlejší účinek, který je pro tento lék typický. Pokud Vás to obtěžuje, řekněte to Vašemu lékaři a ten Vám léky vymění event. za jiný z jiné skupiny léků.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Vážená pani Dr.užívám Prestárium neo combi 5/mg/1,25mg+BETALOC sr 100 1/2 +Zorem 10 1/2.Tlak má asi normální při tomto užívání mám horní od 100-l37 dolní 70-90.Omylem mi bylo předepsáno místo Prestária neo combi 5 mg/1,25 Prestárium neo combi 10 mg/2,5 mg. Co by se mohlo stát kdybi na to nepřišla? DĚKUJI S POZDRAVEM Beyerová Jiřina
17-4-2012 (8.31)
Lékař odpovídá:
Většinou nic, jen můžete mít o něco nižší tlak.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, užívám prášky na léčbu vysokého krevního tlaku, konkrétně Prestarium neo kombi 10 mg. To ale není to co mě zajímá. Doktorka mě předepsala prášky na snížení hladiny cholesterolu v krvi, aniž by se mě pokusila vyzvat k tomu, abych se pokusil o snížení jinou cestou. Nicméně vycházím z toho, že ví co dělá. Proto mě teď zajímá, zda je možné u tabletek Tulip 10 mg požívat malé množství alkoholu. V přiloženém letáčku je psáno, že zvláštní opatrností při použití přípravku Tulip je zapotřebí, jestliže pijete velké množství alkoholu. To sice nepiji, ale abstinent také nejsem. Kde je tedy vhodná hranice, nebo jaké mohou nastat komplikace? Děkuji za odpověď
14-4-2012 (23.16)
Lékař odpovídá:
Větší množství alkoholu může poškozovat játra a to je pak výraznější při současném užívání statinů. Tulip můžete užívat i ráno a pak event. si večer můžete dát 1 či 2 drinky (myšleno skleničky piva či vína apod.). Tvrdý alkohol je vhodné vysadit pokud možno úplně.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Za poslední čtyři roky mám fibrilaci srdce 1x za rok a více. Srdce mi nabijí, dostanu plno léků, nemohu se vyčůrat aj. problémy. Mám zablokovanou krční a hrudní páteř. Při fibrilaci mi nic není, většinou se mi to stane v noci. Je možné, že problémy způsobují potíže se zablokovanou páteří? Máte s tím nějaké zkušenosti, Echo srdce mám vpořádku a jinak žádné potíže nemám. Děkuji Věra Ottomanská
12-4-2012 (19.02)
Lékař odpovídá:
Blokáda páteře může vyvolávat předčasné stahy (extrasystoly) a výjimečně i fibrilaci síní.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
dobrý den, již 10 let užívám Lokren 1/2tbl, nyni asi 2 roky 1/4tbl, indapamid 1tbl denně (1/2roku)a tulip 20 1tbl denně. Nyní mi ošetřující lékař napsal místo lokrenu 1/4 - Rivocor 5mg 1/2 tbl. Je Rivocor stejný lék jako Lokren? Špatně snáším změny léků. Současně se chci zeptat na názor - mám mírně zvýšené hodnoty purinů, trigliceridů a cholesterol. Současně mě už rok pobolívá palec na noze, někdy i oteče. Ortoped to ale nevidí nijak zle. Nemůže toto zvýšení způsobovat Indapamid? Dříve jsem užívala Indap 1tbl 2x týdně.KT mám v současnéd době cca 115/70, tep 47-60. Věk 50 let, 162cm/72kg. děkuji
11-4-2012 (9.50)
Lékař odpovídá:
Indapamid (tj. lék stejný jako Indap) může zvyšovat kyselinou močovou a tak pak dnavé záchvat. Léky Lokren a Rivocor jsou ze stejné skupiny léků (betablokátory), mají podobný účinek, ale nejsou zcela shodné.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktrorko.Mám tento problém.Asi před rokem jsem se ročílil a zabolelo mi na hrudi a začalo mi tam pálit.OL mi poslech a v pořádku ,samo to tak do týdne přestalo.Pak asi v červenci jsem se zase rozčílil a. zabolelo mi od srdce směrem k lwvé klíćní kosti a celej jsem se rozklepal.A pak koncem ŕíjna jsem měl znova tyto potíže po rozčílení a od té doby mi zaćalo tyto potíže které se střídají :bolí levá ruka,na hrudi,pálí na hrudi,bolí levá lopatka,když rano vstanu začne se mi motat hlava.Toto jsou ty nejhorší potíže.Před 14 dnema jsem byl na zátěžovém ekg tam vše v pořádku a na echokardiografii.Vzdy v tam taky řekli vš v poŕádku,ale napsali lehká diastolická porucha a fyziol dooppler nález. Můzžete mi prosím napsat co to znamená.A taky prosím o radu co bych mohl chtít jeśtě za vyšetŕení.Dękuji za odpoveď.
11-4-2012 (7.33)
Lékař odpovídá:
Diastolická dysfunkce znamená poruchu plnění komor. Je většinou způsobena vysokým tlakem, cukrovkou apod. Pokud jsou ostatní nálezy v normě, tak se většinou nejedná o závažný nález.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Prosím o radu pocituji teplo v krku a de to až dole ,pak je mi mdlo a začnu se trepat nemůžu dýchat ,vezmu si neurol a je mi pak líp ale jsem pak stále unavená ,prosím o pomoc,jsem stále bledá,nechci si zvykat na neurol,kdysi před 15 rokama jsem brala diazepan. Děkuji
10-4-2012 (9.28)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k tomu, že Vám zaberou anxiolytika, tak se jedná nejspíše o neurotické obtíže. Je však pravda, že tyto léky jsou silně návykové a doporučila bych Vám navštívit psychiatra a s ním se domluvit na jiné vhodnější léčbě, která není tak návyková.