Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1900 do 1920
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, mám dotaz, moje dcera má diagnostikovánu Stenosu aorty, nijak se neléčí, pouze dochází na pravidelné půlroční kontroly, které ukazují stejný nález. Chtěla jsem se zeptat, zda může používat horm. antikoncepci LINDYNETTE, je jí 15 let. Děkuji
4-9-2007 (8.28)
Lékař odpovídá:
Z hlediska stenózy aorty není antikoncepce na závadu. Obecně je však nutno říci, že hormonální koncepce může v určitém (nikoli nevýznamném) procentu žen zvyšovat srážlivost krve a tím u některých žen s vrozeně zvýšenou srážlivostí krve pak způsobovat vznik tromboembolické nemoci, která může být i závažná. Před nasazením antikoncepce bych Vám doporučila i na vlastní náklady nechat provést u dcery screeningové vyšetření hemokoagulace. Vyšetření hemokoagulace však není v tomto případě hrazeno ze všeobecného zdravotního pojištění.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je mi 20 let. Chtěla bych se zeptat jaké případné vyšetření bych měla podstoupit při mých potížích. Občas jde na mě slabost, po té na pár vteřin(5 až 6) ztratím vědomí. Proberu se zpocená, s třesem a ihned poté mám nutkání vyprázdnit stolici. Stává se mi to zhruba 4 krát do roka, ale je to velmi nepříjemné. Děkuji za odpověď.
3-9-2007 (10.20)
Lékař odpovídá:
Kolapsové stavy s bezvědomím je nutné komplexně vyšetřit laboratorně (kompletní screeningová laboratoř), dále kardiologicky (včetně EKG-Holtera, echokardiografie, sklopného testu, tlakového Holtera, zátěžového EKG), neurologicky (event. včetně EEG a dle neurologa i CT mozku). Jak je vidět z výše uvedeného, je problematika kolapsových stavů velice složitá a často i přes kompletní vyšetření se nepodaří etiologii vypátrat, ale výše uvedená vyšetření by se měla v každém případě udělat.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěla bych se zeptet jaký je rozdíl mezi Concor 10 a Concor Cor 2.5 moc děkuji
31-8-2007 (18.48)
Lékař odpovídá:
Oba preparáty obsahují účinnou složku stejnou (bisoprolol), ale jsou vázány na jinou pomocnou složku léku, což však není zásadní. Concor 10 obsahuje 10 mg bisoprololu a Concor Cor 2,5 pak 2,5 mg bisoprololu (tj. je 4x slabší). Dále pak je rozdíl v úhradě od pojišťovny, neboť Concor Cor je obvykle bez doplatku pro pacienta, ale jeho předpis je omezen pouze pro nemocné se srdečním selháním.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý deň, pri lekárskom vyšetrení mi zistili, že mám vysoký krvný tlak, po ďalšom vyšetretní u kardiológa zistili ECHO: KOreň Ao 28mm, sep. cipov 19mm, PK 34 mm, bez pľ. hypert., prit. regurgit. na AP, AP IVS 11 mm, zs ĽK 11mm, LVEDD 58 mm, ĽP 48 mm, EF 60%, MR cca 3-4, TR cca2-3 st. Mám aj kŕčové žily na ľavej nohe. Beriem na nich VESSEL DUE F 2x denne a na tlak Tritace 1,25. Pred časom som si kúpil stacionárny bicykel, rád by som vedel, či môžem športovať (na stacionárnom alebo iným spôsobom). Inak sa cítim dobre,mám 51r., som nefajčiar, abstinent, zdravo sa stravujem. Ďakujem za skoré vyjadrenie.
30-8-2007 (18.57)
Lékař odpovídá:
Dle vámi uvedeného popisu se ve Vašem případě nejspíše jedná o významnou mitrální insuficienci (nedomykavost mitrální chlopně), kterou bude do budoucna nutno kardiologem kontrolovat, neboť se může zhoršovat. Jedná se o poměrně významný nález, proto je třeba s fyzickou aktivitou postupovat v rozumné míře. Je vhodná rekreační aktivita hlavně dynamická (chůze, pomalejší běh, jízda na kole apod.), ale velká fyzická zatížení jsou naopak nevhodná a riziková.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko. Asi od 24 let,nyí je mi 48 mívám extrasystoly.Mám období,kdy to trvá celé dny,někdy mám půl roku klid.Poslední dobou se stav zhoršil.V průběhu rozvodu jsem se dostal na KO Č.Budějovice a v anamnéze mám nyní fluter síní,sin.tachykardie,fibrilace síní.Na JIP mně chtěli uspat a el.výbojem srdíčko srovnat ale po několika hodinách samo skočilo do správného režimu.Nyní beru tenoloc 2x1/2,Acuzzide 1x,Ritmonorm 300mg 2x,a stále mám pocit rychlejšího tepu,ráno kolem 100 tep. a poslední dobou často ranní arytmie po probuzení které po lécích odezní a nebo zlobí srdíčko celý den.Před dvěma týdny jsem měl Holter a jako naschvál trochu ráno zazlobilo.Pan doktor to vyhodnotil jako extrasystoly s tím,že komorové mám převážně v noci a celkem to jde.Také beru Lexaurin občas ,prý mi sklidní nerv.podráždění.Předem děkuji a jsem s pozdravem Luboš Bártík.
29-8-2007 (16.43)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděné arytmie (zvláště flutter a fbrilace síní, ale i komorové arytmie) si zaslouží podrobné vyšetření. Je třeba zjistit jejich přičinu, která může být velice různorodá a často se vlastní příčina ani nezjistí. Z Vašeho dotazu nevyplývá, jaká vyšetření jste měl provedena. V každém případě je nutno vyloučit ischemickou chorobu srdeční, zánětlivé onemocnění srdce, onemocnění chlopní, jiné onemocnění srdce (dilatační či hypertrofická kardiomyopatie) apod. Tj. je nutné provést echokardiografii, zátěžové EKG (event. i koronarografii) a dle výsledků pak event. elektrofyziologické vyšetření. Jak z výše uvedeného vyplývá, tak tato problematika natolik široká, že Vám po internetu nemohu dát uspokojivou odpověď a se svým dotazem se prosím obraťte na svého kardiologa. V současnosti, jak jsem již v minulosti odpovídala na dotazy, pak existují i katetrizační možnosti léčby fibrilace a zvláště flutteru síní, kdy lze tyto poruchy rytmu s vysokou úspěšností vyléčit.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, Jaký máte názor na kombinační léčbu ACE inhibitor + sartan? Děkuji
29-8-2007 (12.43)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se laikům, ale dotaz odpovídám kolegovi. Otázka je to jistě zajímavá, ale zatím ještě není uspokojivě vyřešena. ACE inhibitory i sartany patří mezi léky ze skupin ovlivňujících osu renin - angiotensin - aldosteron a ACE inhibitory pak i bradykininovou osu. Málo významný je vliv na sympatoadrenální systém. Z toho vyplývá, že účinek je u obou skupin velice podobný, nikoli však shodný. Kombinační léčba hypertenze těmito 2 léky není proto ideální a její význam bych viděla jen v případě, že pacient užívá všechny dostupné kombinace, či v případě, že některé ze skupin jiných antihypertenziv netoleruje, či jsou kontraindikované a není možné použít žádnou jinou vhodnou kombinaci. U srdečního selhání také není jednoznačně prokázán pozitivní efekt této kombinované terapie. Kombinovaná léčba ACEI a sartanů je dosti často užívána nefrology k potenciaci jejich nefroprotektivního účinku.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den prosím o radu. Je mi 34 let a mám už asi 3 měsíce takovou tupou bolest přesně v trouhelníku. Někdy v nosi se hodně potím. Nevíte oč může jít? Děkuji.
29-8-2007 (7.30)
Lékař odpovídá:
Obtíže budou nejspíše způsobeny onemocněním jícnu či žaludku (gastroesofageální reflux - vracení štáv ze žaludku do jícnu, zánět či vředy žaludku). Příčina však může být i jiná. V každém případě je vhodné zkonzultovat Vašeho praktického lékaře či internistu k určení dalšího postupu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dory den pani doktorko,muj nevlastni syn zemrel na krvaceni do mozku to ukazala pitva.stalo se to tak,ze byl s kolegy popijet pak nestasne spadl asi v jednu hodinu rano.Pote se vyzvracel a usnul doma na lavicce.Jeho pani nam rikala ze snim jeste 7.30h komunikovala,ale v11h byl mrtvej.Rada bych vedela jak se toto projevuje a jak ten postizeny reaguje,jak umira?Co se snim deje ma jinou barvu.... Moc vam dekuji za odpoved Benesova E
23-8-2007 (16.34)
Lékař odpovídá:
Krvácení do mozku je jak pro lékaře, tak zvláště pro laika jen obtížně diagnostikovatelné. Nejčastěji se projevuje točením hlavy, bezvědomím, ochrnutím různých částí těla, poruchou vizu, ale i řadou dalších příznaků, které však mohou být jen částečně vyjádřené a proto se jen obtížně diagnostikují. Situace je pak ještě složitější při současném vlivu alkoholu.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Vážená paní doktorko,mám na Vás jen malý dotaz.Chtěla bych vědět zda je normální,když mám tep 95-115.Zakoupila jsem si hodinky na měření tepu a na zhubnutí.počítá mi to kolik spálím kcal.Podle toho co jsem zatím o tepové frekvenci zjistila mi připadá že stále běžím:-)).Jsem silné postavy 98kg a měřím 174.Je možné že je to obezitou?Děkuji Vám za odpověd.S pozdravem a přeji krásný den Blínová Andrea
21-8-2007 (12.03)
Lékař odpovídá:
Nízká trénovanost mimo jiné způsobuje zvýšení tepové frekvence v klidu (tzv. pokles klidové vagotonie) i při zátěži na srovnatelných stupních zátěže (tzv. zvýšení zátěžové sympatikotonie), což je nepříznivým prognostickým faktorem a prokazatelně zkracuje život. Proto Vám doporučuji, abyste se vážně zamyslela na svojí životosprávou, tj. omezila příjem tuků a jednoduchých cukrů a zvýšila fyzickou zátěž dle vlastního výběru (běh, plavání, rychlá chůze, event. jiný sport). Tím si snížite kardiovaskulární riziko (tj. riziko, že předčasně dostanete infarkt myokardu či mozkovou příhodu) či riziko vzniku diabetu apod. Obezita však má i řadu dalších nežádoucích rizik (plicní embolie, trombózy atd.), což však již přesahuje rámec Vašeho dotazu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je mi 26 let, 175cm, váha 83 kg. Od jara t.r. mám následující problémy: neustálá dušnost (pocit, že se nemohu nadechnout, sucho v krku a ústech), tlak na hrudi především na levé straně,celková slabost, pocit "těkých nohou", motání hlavy. Absolvoval jsem již řadu vyšetření: EKG,ergometrie,RTG plic, Spirometrie, gastroskopie. Astmatem ani alergií údajně netrpím, srdce pracuje normálně (mám prý pouze zvýšenou tepovou frekvenci), mám potíže s gastroezofageálním refluxem. Závěr, příčina neznámá, možná je to od páteře či psychického rázku. Opravdu nevím jak dál, situace se nelepší. Můžete mi prosím napsat svůj názor? Děkuji Petr Novák
20-8-2007 (14.47)
Lékař odpovídá:
Na Váš dotaz také bohužel mohu jen těžko odpovědět. Vzhledem k normálnímu nálezu při provedených vyšetřeních (EKG, ergometrie, RTG plic, spirometrie) je málo pravděpodobné zásadní kardiální onemocnění. Z kardiologického hlediska by ještě bylo vhodné doplnit echokardiografii k vyloučení závažné chlopňové (ev. jiné) vady. Gastroesofageální reflux může dělat bolesti na hrudi a sucho v ústech, nevysvětluje však další obtíže (celková slabost, motání hlavy, pocit těžkých nohou apod.).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,mám dotaz ohledně mých ranních problémů.Občas se po ránu budím s bolestí na plicích a při hlubším nádechu mne jakoby zalehtá na plicích.Jsem téměř dva roky kuřák.Zajímalo by mne,čím mohou být mé problémy způsobeny.Děkuji za odpověď.
18-8-2007 (2.05)
Lékař odpovídá:
Na Váš dotaz Vám nemohu odpovědět, neboť potíže nejsou dostatečně specifikované. Každé bolesti na hrudi si však zaslouží konzultaci s internistou (event. kardiologem či plicním lékařem). V každém případě však není vhodné kouřit.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, zajímám se o vliv betablokátorů na činnost mozku. Při menších obtížích mi byl předepsán Egilok 25, ale nerad bych jednou zabloudil ve vlastní vesnici. Nevím jak pokročil vývoj těchto léků. Děkuji.
15-8-2007 (10.50)
Lékař odpovídá:
Existuje řada betablokátorů a mají velice různorodý účinek. Účinek na mozek včetně event. nežádoucích účinků (nespavost, nervozita, únava apod.) jsou obvykle nevýznamné či jen málo významné. Betablokátory se mimo jiné dělí na tzv. hydrofilní a hydrofobní. Hydrofilní betablokátory (např. atenolol - Tenormin) nemají na mozek prakticky žádný účinek, neboť se jen minimálně váží na tukovou tkáň mozku.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Pani doktorko,lecim se na vysoky tlak 5 let.Uzivala jsem lokren 20 mg,tlakbyl v pohode,jen tep byval posledni dobou i 124/min.Zmena leku Lozap 50,tep stale vyssi 99-105/min v naprostem klidu.Jedu na dovolenou do Alp.Mela bych radeji jeste informovat lekare,nebo cim to je?Dekuji za radu
14-8-2007 (13.27)
Lékař odpovídá:
Betablokátory (a zvláště Vámi uváděný Lokren) mimo snížení tlaku krve snižuje i výrazně i tepovou frekvenci. Sartany (např. Vámi vedený Lozap) na tepovou frekvenci nemá zásadní vliv. Výměna Lokrenu na Lozap pak proto způsobí zvýšení tepově frekvence. Proto je vhodné informovat Vašeho lékaře, že máte vyšší tepovou frekvenci a domluvit se s ním na úpravu medikace.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, prosím o radu.Je mi 34 let,mám dvě děti a asi tak 2 roky mě trápí určité problémy.Jedná se mi o to,že dosti často mívám náhle vzniklé velmi rychlé bušení srdce,které trvá velmi krátkou dobu,ale pokaždé,cítím takový divný pocit,jako když se mi v hrudi něco "utrhne",pak se hrozně rozkašlu a cítím,jak mi rychle buší srdce.Mívám i dosti časté závratě,jeden čas jsem na ně brala Betaserc 16.Prodělala jsem nějaká vyšetření ORL,vyšetření EKG,Holter,přičemž mi záznam prokázal několikráte během dne i během vyšetření sinus.tachykardii přes 150/min a malý počet monotopních KES.Asi před půl rokem jsem byla hospitalizována na JIP,jelikož jsem v práci zkolabovala.Po vyšetřeních toto uzavřeli jako pravděpodobně proběhlý tetanický záchvat.Nevím,jak mohu tyto své problémy odstranit,popřípadě předejít jejich zhoršování .Jsem po několika operacích a vzhledem k mému věku to vypadá,jako,že jsem simulant.Setkávám se s negat.přístupem vyšetřuj.lékařů.Mám pocit,že když mi není přes 50 let,nemohu snad těmito problémy trpět.Lékaři se jen zeptají,jestli nekouřím,nepiji alkohol,nebo nemám stres,ale já ani nekouřím a ani nepiji alkohol.Co se týká stresu,tomu se asi v dnešní "splašené" době neubrání žádný.Nechci Vás svým dotazem obtěžovat,vím,že toho máte zajisté mnoho,jen bych se ráda dozvěděla,zda je možné tyto problémy nějakým způsobem odstranit ,či nějak zabránit jejich vzniku,popř.zda je to třeba v mém věku normální.Děkuji Vám za čas a za radu.Přeji krásný den.
12-8-2007 (16.49)
Lékař odpovídá:
V případě, že by tachykardie při EKG holterizaci vznikla v klidu (nikoli při zátěži, kdy by mohla být i normálním nálezem) a zvláště pokud vzniká náhle (skokově), muže být způsobena tzv. přídatnou dráhou na srdci, kterou je možné pak katetrizačně odstranit a pacienta trvale vyléčit s vysokou úspěšností. Bohužel jsem však neviděla EKG nález při EKG Holterizaci, proto Vám nemohu odpovědět, zda je Vámi uvedená tachykadie řešitelná katetrizačně. Doporučuji se obrátit s dotazem na Vašeho kardiologa, který Vám odpoví, zda u Vás zjištěná arytmie je event. řešitelná katetrizačně. Tyto výkony se dnes provádí na řadě pracovišť, nejvíce např. v IKEM Praha, v Nemocnici Na Homolce, v Olomouci, ale i jinde.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
pani doktorko,moc vas prosim o vysvetleni. kvuli tomu,ze se me pri predklonu azaklonu toci hlava,absolvuji veskera vysetreni,ktera jsou zatim negativni.dnes me sundali po 24h HOLTRA A do zpravy napsali toto: KOMOROVE A SINOVE EKTOPICKE STAHY.v roce 2003 jsem mela cetne sves.po nasazeni LOKRENU se za delsi cas vse zpravilo.na vysoky tlak uzivam LOMIR,od r, 2001 uzivam antidepresiva.Je me 53 roku a v prechodu jsem mela deprese.Jelikoz interni lekarka ma 14 dni dovolenou,jsem velice vystrasena,kdyz jsem si precetla nalez z Holtru.vzala jsem si lek na uklidneni.nemam se koho zeptat jestli je to vazne a co se stim bude delat.Potize nemam.Vzdycky vsechno vidim cerne.MOC A MOC VAS PROSIM JESTLI BY JSTE ME ODPOVEDELA.PREDEM MOC DEKUJI IRENA
9-8-2007 (14.29)
Lékař odpovídá:
Z Vašeho dotazu nevyplývá, jak časté jsou Vámi uváděné komorové a síňové stahy a zda jsou tzv. vázané (tj. více stahů najednou apod.). Vaše obtíže je nutné zkonzultovat s lékařem, který Vám holterovské vyšetření prováděl. Pokud však máte točení hlavy v závislosti na poloze krční páteře (předklon a záklon hlavy), tak jsou nejspíše způsobeny blokádou krční páteře (tzv. CC syndrom), která způsobuje dráždění nervů (tzv. zadního krčního sympatiku) a tím i točení hlavy.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko, už téměř 2 roky užívám Verogalid, neboť mám vysokou tepovou frekvenci. První obtíže se objevily na dovolené, kdy jsem příliš plavala. Je mi 47 let a od dětství jsem byla zvyklá cvičit a stále se pohybovat. I v zaměstnání se nachodím dost. Byla jsem na ergometrii, měla jsem Holtra. Moje klidová tepová frekvence se pohybuje v klidu od 80 do 90 tepů/min. Při 15 minutové chůzi do kopce až 150 tepů. Navíc mi paní doktorka zjistila neuropatii. Bohužel mi nikdo z lékařů nevysvětlil, čím je to způsobeno. Velmi mě to trápí, protože se hned unavím a bez předchozího varování se mi náhle udělá zle, že si musím lehnout a zůstat v úplném klidu, mám pocit, že mi srdce vyskočí, začnou mě brnět končetiny a točí se hlava. Omlouvám se, že vás obtěžuji a moc děkuji. Jana Sikorová
5-8-2007 (18.24)
Lékař odpovídá:
Určité druhy neuropatie (poškození nervů), a to ty, které poškozují i tzv. vegetativní nervy (tj. nervy ovlivňující vnitřní orgány včetně srdce) mohou způsobovat zvýšení tepové frekvence, čímž často trpí například diabetici s diabetickou neuropatií. Ve Vašem případě je jistě vhodné dovyšetřit etiologii neuropatie (neurologické vyšetření), která Vám nejspíše způsobuje Vámi uváděné obtíže.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Je mi 44 let a při preventivní kontrole bez zjevných obtíží mi byl HOLTREM zjištěn vysoký tlak 145/95.Užívám ráno lék PRESTÁRIUM 4 mg.Tlak se drží 120/80 což je SUPER.Jako celoživotní sportovec mám ale strach z vedlejších účinků. tohoto léku a vliv na potenci.Jako kdybych přicházel o chuť na sex po 4 měsících užívání.Začínám mít obavy.Ošetřující lékař vedlejší účinky přechází.Moc děkuji za odpověď.
2-8-2007 (20.17)
Lékař odpovídá:
Pro Vás je jistě méně nebezpečné mít tlak v normě, než potenciální riziko nežádoucích účinků léků na hypertenzi. Navíc Prestarium je zavedený lék ze skupiny tzv. ACE inhibitorů, které mají protektivní (ochranný) účinek na srdce a cévy a event. nežádoucí účinky jsou zanedbatelné (pouze občas u některých osob mohou vyvolávat suchý dráždivý kašel). Vliv na potenci by neměl být zásadní. Pokud jste přesvědčen o tom, že Vám tento lék prokazatelně snižuje potenci, je vhodné po domluvě s lékařem vyzkoušet jiný preparát.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den ,je mi 48 let,mám problémy s hrodní a krční páteří tlak mívám spíše nižších hodnot ,ale už týden mám tlak zvýšený dokonce jednou 140/100 a poté kolem 135/85 140/90 tento je nejčastější pobolívá mě hlava ,občasný tlak ve spáncích a slabé brnění prstů na rukou .Chtěla bych jen vědět zda mé problémy s páteří mohou ovlivňovat krevní tlak . Děkuji
2-8-2007 (16.41)
Lékař odpovídá:
Bolesti obecně, a to zvláště výrazné bolesti páteře, mohou způsobit zvýšení krevního tlaku. Je vhodné nechat si ho zkontrolovat, až Vás páteř nebude bolet a pak se dle hodnot tlaku krve a dalších rizikových faktorů rozhodne o event. nutnosti léčby.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, Je mi 46 let, 161cm/70kg. Mám 3 děti: 24,21 a 14 let. Pocházím z rodiny obézních lidí. Můj otec (135kg) byl kardiak:v 33 letech 1.inferkt a po dalších seriích zemřel ve 44 letech. Můj syn (88kg-165cm-14let) je kardiak: stenosa srdečnice, nedomykavost chlopně. Já si připadala vždy zdravá, i když mám vrozenou artrozu kolenních kloubů a jsem alergička. Pracovala jsem v těžkém strojírenství jako frézařka CNC, ale teď jsem už tři měsíce doma na neschopence s úrazem ramene. Za tu dobu i když se snažím nepřejídat a jakž takž o pohyb (zmizel mi z režimu 3směnný provoz) jsem přibrala 9kg, z 61 na 70kg. Poslední týden mne zlobí dost srdeční arytmie. Prědevčírem v noci po sprše (před spaním) jsem si počítala tep a přibližmě každý desátý, někdy i dříve, někdy později, mi vynechal. Provází to nepříjemný svíravý pocit v hrudníku až v krku. Ale bolest ne. Měla jsem docela strach, vzpomněla jsem si na tatínka, jak říkal, že mu doktor radil, když bude ouzko a nic poruce, ať si dá štamprdličku alkoholu a lehne si. Tak jsem si dala lok becherovky a usnula. Ale ten svíravý pocit mám i přes den a na alkohol se spoléhat nechci. Volala jsem kardiologovi, ale má dovolenou. Přítel a jeho příbuzní se mi smějí, že nemám otravovat doktory, že to nic není a přejde to, ať se neztrapňuji. Tak jsem se chtěla poučit přes internet a našla Vaši poradnu. I teď při psaní pociťuji každou chvíli ten nepříjemný svíravý pocit v krku. Prosím napište mi, co si o tom myslíte vy, děkuji
1-8-2007 (13.22)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděné obtíže sice nemusí niz znamenat, ale vzhledem k tomu, že máte tzv. rodinnou zátěž, je vhodné jistě internistu či kardiologa navštívit a řídit se nadále jeho radami.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den paní doktorko. Je mi 40 let, zhruba před osmi lety jsem začal mít extrasystoly. Před rokem jsem byl na echu,kde byla zjištěna nedomykavost mitrální chlopně do 2/3.Letos na echu insuficience 2 st., Levá sín´ 43,7mm -loni42,3, EF 65-70%.Lékař mi řekl, že ta sín´ se může zase zmenšit. Nemám žádné omezení. Vadí mi pouze ty extrasystoly. Mám obavy do budoucnosti. Mohu svůj stav ovlivnit pozitivně? Sporuji 2 krát týdně fotbal, 2 krát nohejbal. Jsem dost nervák. Předem děkuji za Vaši odpověd´
30-7-2007 (17.08)
Lékař odpovídá:
Nedomykavost mitrální chlopně způsobuje vracením krve do levé síně často extrasystoly, které vznikají v této síni a většinou nejsou nebezpečné. K zamezení zhoršování nálezu na chlopni je nutné udržovat normální tlak krve a dodržovat tzv. pravidla prevence infekční endokarditidy (tj. zabránění zánětu na chlopni), ke které máte dispozice. K tomu máte nejspíše Průkaz pacienta ohroženého infekční endokarditidou, kde je vše podrobně popsané. Pokud budete výše uvedené dodržovat, tak by se vada neměla významněji zhoršovat.