Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 80 do 100
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den pani doktorka, je mi 43r a na tlak sa liečim cca-10r tlak mám celkom v norme ale mám občasne es najme pred menz. kardiol. mi davala aj holter bol v poriadku ale stala sa mi taká vec , že som sa prebrala nadránom o pol jednej na tlak na hrudi akokeby mi niekto sedel na hrudi a ťažšie sa mi dychalo a naraz mi bolo v ustach sucho velmi som sa zlakla a chcela som ist k lek. kym som sa obliekla pri otvorenom okne tak to pomyly prechadzalo tlak som mala.142/90 a klesal tlak na hrudi bol cca-3min, ten pocit bol hrozny ako som sa zlakla akokeby som mala posledny krat dychať, ked som vol, lek tak mi povedala že sa jej mám ozvyť až ked sa to zopakuje, no neviem bojim sa aby sa to nezopakovalo, možno mi treba zmenu liekov ved desat rokov beriem to iste betalok a valsacor......dakujem
20-1-2014 (20.53)
Lékař odpovídá:
S Vašimi obtížemi se musíte obrátit na ošetřujícího lékaře, aby Vám provedl podrobnější vyšetření (echokardiografii, labor. vyš., zátěžové testy apod.).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobry den , mam dotaz jak se ma uzivat betalog.kolikrat denne, Dekuji
20-1-2014 (14.00)
Lékař odpovídá:
Jsou různé druhy Betaloců, neretardované formy se berou většinou 2x denně, jiné retardované (ZOK či SR) většinou jednou denně. Vždy ale záleží na tom, jak Vám to doporučí Váš ošetřující lékař.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Od 3. ledna užívám warfarin. Jsem alergik a osypala jsem se. Nevím, je-li to po walfarinu anebo že jsem si do čaje dala dost citronové šťávy. Prosím, můžete mi poradit? Předem srdečně děkuji Minářová
20-1-2014 (12.54)
Lékař odpovídá:
Oboje je možné. V případě, že by vyrážka přetrvávala, musela byste kontaktovat ošetřujícího lékaře, aby Vám nasadil jinou léčbu. Warfarin bez vědomí ošetřujícího lékaře sama nevysazujte !
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, ráda bych se objednala na vyšetření. Trpím často extrasystolama a nepříjemným chvěním srdce. Byla jsem sledována na interně v Třemošné. Před rokem jsem se odstěhovala do Rokycan a ráda bych se k vám objednala na kontrolu. Děkuji Šárka Pašková
20-1-2014 (10.57)
Lékař odpovídá:
Objednat se můžete telefonicky na telefonním kontaktu uvedeném na našich stránkách.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, letos budu mít 50 let, téměř 17 let beru hormonální antikoncepci, nyní začínám pociťovat zejména ve vypjatých situacích zvýšenou potivost, jakousi vnitřní horkost a bohužel, když si v těchto případech změřím krevní tlak, tak mám spodní hodnotu vysoukou, někdy 133/97, je vhodné pokračovat v užívání hormonální antikoncepce? Tuto hodnotu zaznamenám třeba jen jednou za den, ale i tak mě to znepokojuje, nevím, jestli už bych neměla tyto výkyvy řešit léky na snížení tlaku.A ještě mám neustále vysokou tepovou frekvenci kolem 90. Dříve jsem krevní tlak měla nízký. Děkuji za zodpovězení mého dotazu. Kutláková
18-1-2014 (21.46)
Lékař odpovídá:
Hormonální antikoncepci zatím berte, ale ohledně vysokého tlaku a pulsu by bylo určitě vhodné kontaktovat ošetřujícího praktického lékaře, který Vám provede nějaká vyšetření a doporučí další postup i ohledně léčby.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den. Je mi 44let a 5 let užívám 1x denně Prestarium neo combi v nejnižší možné dávce (slabší varianta). Po teto medikaci mam stabilizovaný krevní tlak cca 140/85. Asi dva roky se u mne projevuje občasná lehká erektivní dysfunkce. Mohu uvažovat o občasném užití Viagry nebo jejich generik s obsahem sildenafilu v dávce do 50mg? Děkuji za odpověd.
17-1-2014 (23.27)
Lékař odpovídá:
Pokud nemáte jiné srdeční onemocnění a neberete jiné léky, tak tento preparát můžete užívat.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den paní doktorko, při čtení Vašich odpovědí k poruchám srdečního rytmu mne zaujalo sdělení, že extrasystoly mohou způsobovat také blokády páteře.Osobně mívám období výrazných a četných extrasystolů kdy si pomůžu zintenzivněním cvičení páteře (běžně cvičím pravidelně ) a potíže zpravidla zmizí . Mému názoru se ale praktický lékař, ale i odborní (kardiolog a ortopéd ¨) usmívají. Krční páteř mám objektivně často zablokovanou, ale při zmíněných rytmických poruchách se zaměřuji hlavně na procvičení a masáž v oblasti mezi lopatkami, kde obvykle pocítuji tupou bolest. Budu moc rád, pokud Vám moje zkušenosti pomohou v další odborné práci. Závěrem mám ještě otázku: je podle Vašeho názoru při poškození mitrální chlopně středního významu vhodná fyzická zátěž rekreačním sportem ? Zatím jsem totiž obdržel od dvou kardiologů diametrálně odlišné odpovědi. Předem Vám děkuji za Vaši ochotu a s důvěrou očekávám Vaše rady.
14-1-2014 (23.15)
Lékař odpovídá:
Děkuji Vám za Vaše zkušenosti, které potvrzují to, co jsem psala. Jinak u středně významné mitrální regurgitaci je ideální nastavení dle zátěžové elektrokardiografie, kdy je mimo jiné měřen tlak při zátěži. Výraznější vzestup tlaku při zátěži je u této vady nevhodný. Pokud při zátěži máte tlak v pořádku, tak se nemusíte výrazněji omezovat, jinak byste se omezit musel či by se musela změnit či zavést léčba hypertenze (vysokého tlaku).
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
dobrý den, ve zprávě mám jako dg. Hemodynamicky nevýznamná mitrální insuficience, můžete mi to trochu více vysvětlit ? Děkuji
14-1-2014 (16.09)
Lékař odpovídá:
O nevýznamné mitrální regurgitaci jsem v minulosti psala v sekci chlopenní vady - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, velice si vážím toho jak odborně a přitom lidsky srozumitelně odpovídáte na dotazy pacientů ve svém vzácném volném času a to ještě zdarma. Děkuji Vám za všechny pacienti. s pozdravem Miloš H.
12-1-2014 (9.25)
Lékař odpovídá:
Děkuji Vám mnohokrát za pochvalu, která mě velice potěšila a dala mi sílu k další práci, kterou mám tak ráda.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den pani doktorko ci pane doktore.je mi 24 let a jsem 16 tydnu tehotenstvi.muj tlak je kazdy den okolo devasati na 40 ci na padesat.potrebovala bych poradit
8-1-2014 (16.32)
Lékař odpovídá:
Nižší tlak v těhotenství nevadí. Je třeba dostatečně pít, ideálně minerální vody a v případě točení hlavy pak si lehnout a odpočinout.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,vážená paní doktorko,chtěla bych se informovat:Skoro 10 let trpím arytmiemi, RFA bez úspěchu, léčba Betalocem trochu pomáhala,ale od 1/2013 ex z důvodu plánovaného těhotenství. Paradoxně mi vysazení léku pomohlo,za celý rok jen 4 ataky palpitací, do té doby i přes Betaloc klidně i 2x měsíčně až 1x za 2 měsíce(to bylo různé).Nyní jsem musela včera do nemocnice pro hodínu trvající palpitace,podáno 36 mg Adenosinu,t.č. 22.týden těhot. Můj dotaz je zda 1-2h trvající arytmie může s miminkem něco udělat,ujištuji se že má svůj oběh a dle prenat.echa má zdravější srdce než já a také zda Adenosin mu může ublížit.za celé těhot.byla papitace první a i první léčba. Tablety neberu. Děkuji moc za odpověď.
7-1-2014 (15.44)
Lékař odpovídá:
Pokud Vy sama nemáte při arytmii stav na omdlení výraznou dušnost apod., tak by Vaše miminko nemělo být arytmií ohroženo. Adenosin se rychle v organismu rozkládá a mimimko by proto také nemělo výrazně ohrozit.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Bydlím v Praze. Máte zde ordinaci, kterou bych mohl navštívit?
3-1-2014 (9.38)
Lékař odpovídá:
Nemám. Ordinaci, jak vidíte na mých internetových stránkách, mám v Rokycanech.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
milapani doktorko je ni 14 let a muj doktor mi doporucil operaci srdce, moje diagnoza je castecne michani krve mezi komorami ale ja sebojim operace i kdyz bymela byt v mich 17letech a protose ptam jak se potom mam na ni pripravit jelikoz vazne nevim jestli se mam bat a nebo se tesit ze budu zdrava je ta operace zavazna a jak dlooouho bych byla potom v nemocnici Prosimdekkuju zaopoved Nashledanou
2-1-2014 (16.34)
Lékař odpovídá:
Jedná se nejspíše o tzv. defekt septa komor, kdy se míchá krev mezi oběma komorami. Za normální situace tomu tak není. Dochází tím k přetěžování pravé komory srdeční a zvýšenému překrvení plic a tím k projevům z toho vyplývajícím, dušnosti, otokům dolních končetin atd. Operace je suverénní metodou a vede k trvalému vyléčení tohoto vrozeného stavu. Operace se nebojte, riziko je minimální. Vše Vám podrobně vysvětlí při nástupu do nemocnice. V nemocnici budete asi 7-10 dní.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko,je mi 53 let před 5 lety jsem prodělala CMP-foramen ovale,mám jediné dítě 22-letou dceru a má obavy ,zda tato vada může být dědičná, ???u mě se neprojevovaly žádné problémy,sportovala jsem,zdravě se stravovala,cítila se naprosto zdravá můj kardiolog mi na danou otázkuřekl,spíš není dědičná a snažil se mě chlácholit,pokud prý nemá problémy,tak se to nevyšetřuje,nicméně já mám o ni strach. Za případnou odpověď budu vděčná Alexandra
28-12-2013 (21.47)
Lékař odpovídá:
Dědičnost je v tomto případě málo pravděpodobná. Nicméně provedení echokardiografie by možná nebylo od věci. Suverénní metodou k vyloučení či potvrzení této dg. je jícnová echokardiografie, ta by se však v případě, že dcera nemá potíže, určitě zatím neprováděla.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
dobry vecer, je mi 47 let a na dopler dk mi zjistili ateroskleroticke platy,ted nevim-cevy,tepny?jsem kurak cca 5-7/den od 16 let.jsou nejake pipravky na rozpusteni,popripade doplnek stravy? dekuji
28-12-2013 (21.18)
Lékař odpovídá:
Jedná se o ateroklerotické pláty tepen. Ty se ve Vašem věku již mohou vyskytovat. Zázračné přípravky na jejich rozpuštění neexistují, základem je správná životospráva - omezení živočišných tuků v potravě, vyhýbat se smaženým a pečeným jídlů, jíst maximálně zeleninu, celozrnné pečivo, mít dostatek pohybové aktivity a zvláště pak nekouřit. U některých pacientů je nutné podávat i medikamenty, s tím Vám však musí poradit Váš ošetřující lékař.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Dobrý deň p.doktorka! Moja otázka sa zdá malicherná, ale veľmi mi strpčuje život.Mám 65 r.,prekonala som IM a beriem Egilok, Prestárium a Sortis.Odkedy beriem lieky mám také problémy s vlasmi,že sa mi doslova,, sypú" z hlavy.Nezaberajú ani osvedčené Revalid,Donna hair a pod.Celkové výsledky mám dobré.Ešte pracujem ako učiteľka a deti, zvlášť v puberte sú veľmi kritické! Ďakujem za Váš názor.
26-12-2013 (11.57)
Lékař odpovídá:
Příčinou bude nejspíše Egilok. Bude vhodné po domluvě s ošetřujícím lékařem vyzkoušet jiný preparát ze skupiny betablokátorů. To jsou léky, kam Egilok patří a u pacientů po infarktu myokardu jsou velice důležité.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Dobrý den Mam problem s aritmi srdce a vim ze musim zhůbnou.Jakou zeleninu mam nejčasteji pouzivat abich zhůbnul.Musim malo ale časteji jist.Začal sem jezdit na kole coš mně nedela problem ani chůze a nachodim dene a najezdim asi tak 4 aš 6 kilometru. Děkuji za odpovjed
26-12-2013 (9.59)
Lékař odpovídá:
Co se týká zeleniny, tak můžete jakékoli její druhy, které máte rád. Jinak je to u ovoce, které je většinou sladké a k redukční dietě či u diabetiků není úplně vhodné.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, chtěla jsem se na vás obrátit s dotazem ohledně mého ekg. Roky ho mám stejné - viz níže, ale vždy po jeho natočení lékáři (většinou při vyšetření nesouvisejícím s problémy srdce) hledají starší záznam k porovnání. Do zprávy pak napíši EKG bez vývoje. To ekg: SR s fr 90/min, PR 0,16, QRS 0,08, osa +60, rSr V1,2, ST horizont. deprese do 0,5 mm II, II, aVF, V4-6, term. negat. T II, III, aVF, V4 - vzhledem k tomu, že se mi jednou ve zprávě objevila dg. inkompl. blok pravého Taw. ram. a termín ischemie bych se chtěla zeptat, jestli záznam EKG něco takového ukazuje a zda se tím mám více zabývat nebo ne. Občasné bolesti na hrudi mám, většinou po zátěži (moc toho nevydržím :-), ale není to nic vážného. V rodiné anamnéze nemoci srdce a vysoký tlak. Děkuji za odpověď
21-12-2013 (17.37)
Lékař odpovídá:
Obecně o inkompletním bloku pravého raménka Tawarova jsem již psala v sekci arytmie - viz tam a o Vašem kontrétním nálezu Vám dá nejlepší odpověď Váš ošetřující kardiolog či internista.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den mam dnu a vysoky krevni tlak na ktery beru leky prestarium neo combi.Chtel bych se zeptat jestli jsou tyto leky vhodne .Dekuji za odpoved R.Zerner.
17-12-2013 (6.40)
Lékař odpovídá:
Neznám konkrétní laboratorní nálezy a další Vaše diagnózy - obraťte se prosím s dotazem na ošetřujícího lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Existuje podobný lék jako Tritace , který nevadí při chemoterapii a při selhávání ledvin ? Kreatinin 210 . Děkuji
12-12-2013 (12.50)
Lékař odpovídá:
Podobných léků existuje velké množstí. O jejich konkrétním nasazení musí rozhodnout Váš ošetřující lékař, který zná Vaše další nálezy a diagnózy.