Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 840 do 860
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, po přečtení dotazů v této sekci mám na vás dotaz, EKG - sínus. rytmus, fr 49/ min, PQ 0,18 QRS 0,13 ST Izoel., T Ploché III, V2-3, sinus. bradykardie, RBBB bylo mi řečeno že mám pomalé srdce co se s tím dá dělat? Nejsem sportovec děkuji za odpověd Srníčková
30-8-2010 (21.10)
Lékař odpovídá:
V prvé řadě je nutno vyloučit sníženou činnost štítné žlázy (hypothyreosu). Pokud bude vyloučená, tak v případě, že nemáte potíže typu točení hlavy, závratě, pocity na bezvědomí, tak se s tím nic nedělá, jinak se uvažuje o implantaci trvalého kardiostimulátoru. V každém případě byste měla nejspíše být sledována na kardiologii.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Mám občas aritmii a pak následuje neskutečný stres že umřu a tep se mi zvíší až na 95 pulsů za minutu s občasným přeskočením ritmu Byl jsem již několikrát u doktora a tam mi bylo řečeno že to nic není- Můžete mi poradit. Je to opravdu normální jev. Mám dvojčatka 1 rok a bojím se že umřu. Dostal jsem nurol a po hodině potíže ustali ale za 2 dny zase přišli může to být od psichyki nebo nervů. Moc Moc Děkuji Karel .
30-8-2010 (21.05)
Lékař odpovídá:
Puls 95/min. skutečně není nebezpečný, i když to můžete nepříjemně vnímat. Navíc vzhledem k efektu Neurolu na Vaše obtíže je pravděpodobné, že se jedná o psychické obtíže, proto byste se měl obrátit na psychologa či psychiatra.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, je mi 24 let. Zhruba před 2 měsíci mi byl zjištěn náhodně šelest na mitrální chlopni, byla jsem poslána na echokardiografii: nález Mitrální chlopeň má přední cíp a šlašinky pro tento cíp lehce fibrózně ztluštělé,jasný prolaps v obl. A2 scalopu, stopovou (1/4 st) regurgitaci s malým posterotat. jetem. Jiný nález nebyl zjištěn. Nyní pociťuji čas od času klidovou dušnost,palpitace a jsem unavena, mám nízký krevní tlak, vše jsem přikládala jemu, teď nevím, co souvisí s čím? aktivně sportuji a při sportu mě zdravotní stav neomezuje, mohu v tom pokračovat?Co pro mě tento nález znamená do budoucna? A co znamená pro průběh těhotenství? Nyní těhotná nejsem, ale za pár let těhotenství plánuji. Pan doktor nakousl něco o těhotenství, ale myšlenku plně nedokončil, za to jsem se stačila pořádně vylekat. Předem děkuji
30-8-2010 (13.42)
Lékař odpovídá:
Takto nevýznamná vada by Vám v současnosti neměla činit žádné podstatnější obtíže. Hemodynamicky nevýznamná vada není ani důvodem k vyloučení těhotenství, pouze budou vhodné častější echo kontroly během těhotenství.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, užívám lék Plendil. Nejprve jsem bral 10mg, pak mi lékařka snížila dávku na 5mg. Zbylo mi několik krabiček Plendilu 10mg. Paní doktorka mi řekla, že i tablety s řízeným uvolňováním mohu půlit. V příbalovém letáku však půlení zapovídají. Prosím o radu - mohu, či nemohu je půlit? Děkuji.
27-8-2010 (10.24)
Lékař odpovídá:
Potahované tablety se většinou půlit nesmí (pokud nemají půlicí rýhu).
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, prosím Vás, byla jsem u doktora tak pul roku zpet, pro pocit busení srdce, preskakování, a jako by vynechavalo, na vysetrení nebyl zadný nalez a rekli mi, ze na to jsem jeste mlada, ze to nebude nic vázného. Mesíc na to jsem zkolabovala, udelalo se mi nevolno a zase zvlastní tlak na hrudníku, dali mi jen injekci a opet rekli, ze je mi 22, ze to byl jen tlak, nikdy se to nestacilo zachytit hned, pak uz jen zvýšený tep. Tak beru vasocardin. Nedavno zase, doktor me poslal na echo a holtera a zase vse v poradku, týden zpet mi udelalo zase zle, zaznamenali mi syndrom preexcitace. A doktor mi na to rekl jen, at uz tam nechodím, at uz chodím jen k praktické doktorce a ta mi bude psat ten vasokardin, na ten syndrom preexcitace mi rekl jen, že to má 30% lidi a ze nejde o nic vázného, ze to zrejme to preskakovaní budou nejaké extrasystoly. Nevím, ale proc se mi vzdy udela tak spatne? Poslední dobou se mi jeste stava, ze primo mezi zebrama mam hrozný tlak, jak kdyby se tam neco chtelo prorvat a nejde to, trva to tak 2 sekundy pak chvíli klid a znovu se to opakuje treba trikrat. A v tom mám hrozné návali, spatne se mi dýchá a pak je to zase dobré, myslíte, ze to jsou opravdu ty extrasystoly?Nemuze se mylit? Mám hrozný strach, ze se mi neco stane. Děkuju moc.
26-8-2010 (20.07)
Lékař odpovídá:
Pokud máte kolapsové stavy a prokázaný preexcitační syndrom, bylo by vhodné navštívit arytmologické centrum k určení dalšího postupu. Tato centra se vyskytují u většiny fakutlních pracovišť či velkých krajských nemocnic, kde je kardiologické oddělení.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den.moji dcerce preskakuje srdce dali ji naky pristroj na H.a ja nevim vubec co to je.
25-8-2010 (14.54)
Lékař odpovídá:
Zeptejte se prosím ošetřujícího kardiologa, neboť přístrojů existuje velké množství a z Vašeho dotazu není zřejmé o jaký by se mohlo jednat.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, jsem necelý rok po operaci odstranění štítné žlázy užívám 100 letrox .Ze začátku jsem po operaci zhubla asi 8kg nyní začínám nabírat na váze i když jím stejně ,trápí mě i zácpa může mýt na to vliv letrox nebo špatný poměr léku. Děkuji Húšťová
23-8-2010 (13.45)
Lékař odpovídá:
U léčby hormony štítné žlázy je důležité kontrolovat hladinu hormonů (TSH, FT3, FT4) a na jejich základě se pak upravuje dávkování hormonů. Přesně Vám odpoví Váš ošetřující endokrinolog.
# Pacient se ptá:
nezařazeno
Dobrý den, je mi 74 let a mám nedostatečnost ledvin v pokročilém stavu a užívám několik léků na snížení tlaku. Ráno mám tlaky nízké, mezi 90 - 11O v noci vysoké 170 - 190, někdy i vyšší. Nedaří se mi ani pí doktorce upravit užívání léků tak, aby se tlaky aspoň trochu vyrovnaly. Léky na tlak : Furon, Prestarium neo forte, MicardisPlus 80/12,5, Zoxon 4 - vše po jednom, Tenaxum dvě tbl. a AtenololAl 25 čtvrtku. Doby užívání : Furon 8,3O, Tenaxum 13,- Prestarium a Micardis 19,- Tenaxum a Zoxon a Atenolol v 23,- hod. Děkuji za vaši radu .
22-8-2010 (10.53)
Lékař odpovídá:
Je mi to líto, ale nemohu Vám takto jednoduše poradit. Ideální ve Vašem případě je nejprve provést ambulantní tlakovou monitoraci (tzv. TK Holter) a na jeho základě pak upravit dávkování léků.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, jsem profesionální houslistka. Bohužel co je obvyklé u mě i u většiny mých kolegů, že při trémě na podiu se trochu "roztřesou" ruce. Mně velmi pomáhá Trimepranol. Jediná jeho nevýhoda jsou trochu studené až ztuhlé prsty - píšu trochu protože při normální činnosti by si toho člověk ani nevšiml, ale při hraní to vadí. Chtěla bych se Vás zeptat, zda by nebyl vhodnější nějaký jiný lék ze skupiny betablokátorů. A zdali jsou pro mé potřeby vhodnější selektivní nebo neselektivní betablokátory. Léky mi předepisuje má praktická lékařka. Děkuji za odpověď!
19-8-2010 (12.23)
Lékař odpovídá:
Selektivní betablokátory by vzhledem k pocitům chladných rukou po Trimepranolu byly vhodnější, ale u nás dostupné léky mají na rozdíl od Trimepranolu (účinek cca 4-6 hodin) delší dobu účinnosti (minimálně 12 hodin).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den je mi 16let a mam nedomykavost mitrální chlopně občesně kouřím tedy spíše každý den a chtěla bych se zeptat jestli mužu umřít na to když kouřím ?
18-8-2010 (20.14)
Lékař odpovídá:
Kouření nemá na nedomykavost chlopně vliv. Prokazatelně však výrazně zvyšuje riziko jiných onemocnění cévních (infarkty, mozkové příhody apod) a rakoviny (zvláště plic).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den ,Prosím Vás,je vhodné pri užívaní Corcoru brať ešte horčík a ak áno,tak koľko mg denne je optimálna dávka.Užívať ho nalačno,s jedlom alebo po jedle. Za odpoveď vopred ďakujem.
17-8-2010 (21.31)
Lékař odpovídá:
Je to vhodné v dávce cca 500 mg denně po jídle (zvláště pokud máte trávicí obtíže).
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den,cchela by som sa spytat a poradit.Asi 8 mesiacov pocitujem hlavne ked si lahnem silne zasklby srdca a akoby vynehanie pulzu.Choidim pravidlene na kardiologiu,nakolko mam uz dlhsie prolaps MCH-stopova reg-s kratkotrvajucimi paroxyzmami sinusovej tachykardie,KES Lown I,SVES Berriso I-dla Holter.predtym som nic take nepocitovala.Lekarka mi zopakovala teda Echo a Holter a vysledok z echa bol prolaps predneho cipu MCH so stopovou reg.pred cca 3 rokmi bol ten prolaos IIIstupen.. A vysledok Holter bol pocetne komorove extrasystoly monotopne,v bigeminickej a trigeminickej vazbe,sinusova tachykardia pri fyzickej aktivite,komorove extrasystoly lown II,IIIb. V case ked pocitujem vyrazne zasklby a vynechavanie pulzu my byva zle,citim sa slabo,dostavam zavrate. Mam z toho strach, moze byt takato diagnoza nebezpoecna?Resp.coho sa mozem obavat?Mam nejako obmedzit zataz ci nejake cinnosti?Mala som doteraz Concor 5mg 1/2 rano a 1/4 vecer,teraz mi zmenila lekarna na Isoptin 40mg. 1-0-1. DAkujem velmi pekne za odpoved!
13-8-2010 (15.55)
Lékař odpovídá:
V případě, že nejsou zachycené tzv. komorové tachykardie (tj. několik komorových extrasystol za sebou s rychlejší frekvencí), tak tento nález není obvykle závažný. Přesněji Vám však odpoví Váš kardiolog, který zná další Vaše nálezy.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko.Byla jsem na echo.a byla mi zjištěna-Chlopně:Mi-lehce ztluštělý př.cíp.bez prolapsu.AO-jemná v.s.trojcípá s normální separací.DOPPLER:Pu-I.stop.regurgitace.Tri-regurg.užším jetem maxim.do 1/2PS.,gradient 20mmhg., TAPSE>20mm.Mi-normální dopředný tok.,regurg.úzkým jetem do 1/3-1/2 LS.Ao-bez gradientu.,v-max.1.1 m/s.,regurg.stopová. KINETIKA:LK-bez ložiskové poruchy EF:50% (Simpson 55%). PK-bez poruchy.JINé:Nezachycen hemodynamicky významný DSS. DDž- 13mm.,prakticky úplný kolaps.AO-normální konfig. a průtoku 1.1m/s. Lehká trikuspidální (1-2/5) a stopová pulmonální insuficience.Nejsou přítomny známky plicní hypertenze.Moc prosím o zhodnocení.Před 5 lety jsem na echu.měla EF v pořádku.Asi měsíc mám problémy s dušností a tlakem na hrudi.Můžu to mít kvuli té snížené funkci?A je tam něco co by mě nějak ohrožovalo?Trpím na KES beru Lokren půl.ráno.A před 7týdny zjištěna borelioza,brala jem 5kr.Azitromycinu.3dny týden přestávka,opakovaně.Předem moc děkuji za zhodnocení.Hezký den.
11-8-2010 (22.12)
Lékař odpovídá:
Nálezy na chlopních nejsou t.č. podstatné. Je jen hraničně snížená funkce levé komory, což může být následkem prodělané boreliosy a mělo by se to upravit. Každopádně bude vhodné v odstupu několika týdnů zopakovat echokardiografii.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Pani doktorko,pred rokem jsem podstoupila operaci (biopsie mizni uzliny ) v uplne narkoze.Pri predoperacnim pohovoru (v Holandsku) jsem anesteziologovi sdelila,ze mivam zrychleny tep za horkeho pocasi ci v teple.Poslechl mi srdce a rekl,ze je vse ok.Dalsi jina predoperacni vysetreni srde mi nedelal.Je mi 32 let.Zajimalo by me,jestli by se pri operaci,kdy je telo napojeno na EKG a dalsi pristroje,prislo na vadu ci onemocneni srdce,kdybych nejake mela.Dekuji za odpoved
9-8-2010 (17.58)
Lékař odpovídá:
Monitorace EKG při operaci není dostatečná k tomu, aby bylo možno říci, že je srdce v pořádku.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko , jsem ráda že jste tu zpátky, přeci jen dokážete poradit , uklidnit. Ráda bych se zeptala na kombiinaci léku Thyrozol (na hypertyreozu) , Betaloc Zok na bušení srdce a krevní tlak který se zvedá s vysokou hladinou hormonů a lék Zyloram (sertralin). Mám už moc špatnou náladu až skleslost z toho jak hormony llítají. U Zyloramu není napsáno že se nemá s metoprololem kombinovat ale u Citalecu ano ale je to přeci obojí citalopram tak tomu nerozumím. Děkuji moc za váš čas .
8-8-2010 (20.17)
Lékař odpovídá:
Pod dohledem lékaře je možné bez obav citalopram s metoprololem kombinovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den. Byla mi zjištěna nedostatečná funkce št.žlázy ( 6,39 ). Dostala jsem euthyrox 50, půl tablety denně. Je to dostačující?? Pochopila jsem správně, že teď už by se neměli projevovat příznaky hypofunkce? Nemohu po těchto hormonech přibrat? Děkuji za odpověď.
8-8-2010 (9.06)
Lékař odpovídá:
Substituce štítné žlázy je nutné zahajovat postupně a dle kontrol hladin hormonů se pak postupně navyšují dávky. Hmotnost při léčbě hypothyreosy (snížené činnosti štítné žlázy) se nezmění, resp. spíše sníží, neboť právě snížená činnost štítné žlázy způsobuje nárůst hmotnosti.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko,ve 25.týdnu těhotenství mi museli vyvolat porod pro selhání srdce u plodu.Ve 20.týdnu jsem byla na ultrazvukovém vyšetření a vše bylo v pořádku.Dokonce i před vyvoláním samotného porodu dělali velký ultrazvuk a vše odpovídalo normálu,zatím mi nikdo nebyl schopen odpovědět proč mimnku selhalo srdíčko.Triple test v 16.týdnu byl negativní.Nevíte z jakého důvodu přestalo srdce miminku fungovat?Moc by mi pomohlo kdyby mi někdo odpověděl.Moc mě to trápí a bojím se,aby se problém neopakoval.Děkuji. S pozdravem Šupková Zuzana
6-8-2010 (18.59)
Lékař odpovídá:
Moc se omlouvám, ale nejsem dětský kardiolog a s touto problematikou nemám žádné zkušenosti. Obraťte se prosím s dotazem na dětského kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den. Asi před měsícem mi byla provedena náhrada aortální chlopně mechanickou chlopenní protézou a zahájena warfarinizace. Z obdržených letáků jsem se dočetl doporučení na konzumaci, nebo omezení, různých druhů zeleniny a potravin. Marně však v dostupné literatuře pátrám po tom, jak je to s užíváním Warfarinu a konzumací ryb. Sladkovodních či mořských. Jestli konzumace ryb účinek Warfarinu nějak zásadně ovlivňuje a v jaké míře. Za odpověď děkuji a přeji hezký den.
5-8-2010 (11.24)
Lékař odpovídá:
Přiměřená pravidelná konzumace ryb účinek Warfarinu podstaněji neovlivní.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, paní doktorko, po 10 denní léčbě vasodilatačními infuzemi (důvod tinitus v uchu) jsem začala mít pocit námahové dušnosti, kdy jsem nevyšla ani pár schodů,dechové potíže mi tvořilo i mluvení.Podezření na plicní embolii se vyloučilo, ale na echu mám náhle nový nález : Asynchronní pohyb IVS,EF není omezena, bez hypertrofie LK, dále Trikuspidální regurgitace stopová, TTG kolem 10mmgh. Jsem velmi unavená, sotva přejdu místnost. Nemohou tyto nálezy znamenat nějaké vážnější nebezpečí ? Vše zatím přikládám té léčbě infuzemi a vyčerpání organismu, ale jsem laik a mám strach, aby se nejednalo o poškození nějaké cévy?? (Potíže se objevily po 8. infuzi, kzerá kapala místo 2 hodin pouze 40 minut-byla příliš rychle podána).Vždy jsem byla aktivní a sportovala jsem a potíže jsem žádné neměla. Na kontrolním ekg v předchozích letech byl vždy jen nevýznamný prolaps mitr.chlopně.Můžete mi, prosím, napsat, zda může mít vasodilatační léčba takové nežádoucí účinky ? Nyní mám holtera na ekg i tlak a za 14 dní půjdu na koronografii cév. Děkuji za Váš čas a přeji Vám pěkný den.
3-8-2010 (11.36)
Lékař odpovídá:
Nález na echokadiografii není podstatný, důležitý bude výsledek koronarografie, neboť vasodilatační infuze by mohli steal fenomenem zhoršit nález již přítomné ischemické choroby srdeční. Ta se při tomto vyšetření buď potvrdí či vyloučí a dle výsledku se bude postupovat dále v léčbě či event. při negativním výsledku pak pokračováním v dalších vyšetřeích.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, mohl bych mít na Vás dotaz z jakých příčin může u zdravého člověka prasknout "puknout" srdce u 32 leté ženy, která se na nic neléčila...? Děkuji předem a přeji pěkný den.
3-8-2010 (7.13)
Lékař odpovídá:
Přičinou většinou bývá akutní infarkt myokardu, ale může to být i zánět srdečního svalu či zánět chlopně s šířením do okolních struktur apod.