Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1840 do 1860
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Pěkný den paní doktorko. Chtěl bych využít možnosti anonimního dotazu. Mám 40 let a více jak rekreačně provozuji silově vytrvalostní sport a hraji výbušně laděné sporty jako je hokej či kopaná. Včera při půlhodinové jízdě na rotopedu se mi zhruba po dvaceti minutách jízdy průměrného úsilí zvedl prudce tep ze 140 tepů za min na 184 tepů za min. Na této úrovni jsem dojel časový úsek. Cítil jsem tuto změnu při samotné jízdě a protože vlastním přístroj na měření srdečního tepu tak jsem tento nárůst zaznamenal. Musím ještě přiznat, že jsem měl toto podezření (pocit) již několikrát, ale tentokrát se mi to povedlo zaznamenat. Ještě bych dodal že měřím 185 cm a váhu mám těsně pod 90 kg. Poradíte mi, je to v pořádku, poradíte jakým směrem se zaměřit ? Jako každý človíček bych chtěl ještě něco po sportovní stránce dokázat. Jako většina sportovců se nechci spokojit "jen" s českým titulem.
7-11-2007 (12.53)
Lékař odpovídá:
Na Váš dotaz Vám nejlépe zodpoví sportovní a tělovýchovný lékař, kde jistě jako profesionální sportovec musíte být kontrolován.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,již asi měsíc mám určité zdravotní problémy.Pocit dušnosti,při které mám pocit stažení na hrudníku.pobolívá mě mezi lopatkama a i na hrudníku.Často mám i pocit staženého hrla a to někdy tak,že mám pocit,že se udusím.Je to dost nepříjemné.Byla jsem na utz vyš. krku a štítnice,kde mně byl zjištěný útvar na příušní žláze,který ale s těmito problémy nená souvislost.Při orl vyš.bylo vše v pořádku,před 1/2 rokem jsem měla i rtg pli a srdce,měla jsem taktéž pocit dušnosti.Rtg byl v normě,taktéž ekg.Nyní mám měsíc po operaci křečová žíly.antitrombotika jsem dostávala 3 týdny.Závěr od lékařů je takový,že se jedná nejspíš o potíže způsobené stresem nebo páteří.Mám ale strach,abych něco nezanedbala.Měla bych ještě podstoupit nějaké vyšetření?O co se podle Vás může jdenat?Za odpověď předem děkuji.S pozdravem. Z.Švábová
2-11-2007 (14.20)
Lékař odpovídá:
Jakákoli nově vzniklá dušnost si zaslouží podrobné vyšetření. To však bohužel přes internet není možné a proto se prosím obraťte na Vašeho praktického lékaře či spádového internistu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Jsem v pátém týdnu těhotenství. Včera jsem byla na ultrazvuku a byl vidět jenom plodový váček. Doktor říkal , že plod není vidět , ale že ho tam tuší. Je to normální , že není ještě vidět? Viděla jsem tam akorát malou bílou tečku. Už dvakrát jsem potratila tak se bojím , že se to bude znovu opakovat. Předem děkují za odpověď.
2-11-2007 (8.43)
Lékař odpovídá:
S dotazem se prosím obraťte na gynekologa, neboť tato problematika je mimo můj obor. Děkuji za pochopení.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, prosím Vás o radu. Mám 34 let, dítě 1,5 roku staré a před porodem jsem rekreačně sportovala. Před 4 měsíci jsem na základě doporučení mojí známé - interní lékařky - prodělala komplexní vyšetření. Důvodem byla moje dušnost, únavnost, které jsem přičítala vyčerpání po porodu, péči o dítě a zaměstnání (částečný úvazek). Vyloučeny byly hluboké žilní trombózy, nález v plicích byl v pořádku, tlak normální, avšak EKG vykazovalo změny (před porodem bylo v pořádku), na echokardii bylo nalezeno aneurysma síňového septa a otevřený foramen ovale - pravděpodobně vrozené srdeční vady, které se dosud neprojevovaly. Bohužel u sebe nemám lékařskou zprávu, z níž bych tyto záležitosti mohla přesněji popsat. Před porodem jsem neměla žádné potíže a nyní cítím mírné poruchy rytmu a při vyšší sportovní zátěži cítím bolest na hrudi - v levé horní polovině. Mám tedy dotaz, co se pravděpodobně s mým srdcem stalo a jaká je moje prognóza? Mohu nadále sportovat a jak upravit životosprávu?
29-10-2007 (10.02)
Lékař odpovídá:
Foramen ovale apertum znamená, že máte otvor v mezisíňové přepážce, tj. tam, kde normálně není po porodu u člověka přítomen (tj po porodu dojde k jeho uzavření). Z Vašeho dotazu není patrné, jak je otvor veliký. V každém případě je vhodné vyšetření a kontroly u kardiologa, který Vám přesně určí další postup včetně doporučení vhodné fyzické zátěže. Dále Vám i určí, zda je nutné či možné tento otvor uzavřít a jakým způsobem (dnes existují možnosti chirurgické a nověji i katetrizační bez nutnosti operace).
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Vážená paní paní doktorko, užívám nově Prestarium combi. Nejsem alkoholik, ale přesto mě zajímá zda ho mohu příležitostně konzumovat a v jakém množství? Děkuji za odpovědˇ
28-10-2007 (22.59)
Lékař odpovídá:
Nevím z jaké indikace Prestarium Combi užíváte, ale omezená příležitostná konzumace alkoholu by Váš neměla poškodit. Nevhodné je však jistě nadměrné požívání alkoholu, které zvyšuje krevní tlak a je obecně zvláště nevhodné pro pacienty se srdečním selháváním a nedostatečně kompenzovaným krevním tlakem.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké cviky jsou vhodné a jaké nevhodné pro kardiaky. Děkuji
28-10-2007 (21.28)
Lékař odpovídá:
Fyzická zátěž je pro kardiaky obvykle doporučována na základě provedeného zátěžového testu. Obecně lze říci, že vhodná je jakákoli dynamická zátěž (běh, jízda na kole, plavání apod.) a u těžších kardiaků nejsou naopak vhodné cviky se zadržováním dechu (např. posilovna, vzpírání) a obecně kontaktní sporty. Vše je ale velice individuální a vždy záleží na konkrétním onemocnění.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na kolapsový stav.Asi to bylo způsobeno alkoholem ale nevypila jsem ho zas až tak moc, ale po ulehnutí a usnutí jsem se probudila a bylo mně zle udělala jsem si čaj a zas lehla pak jsem se zas probudila a šla do koupelny bylo mi lépe ale jak jsem se začala odličovat tak mě začalo zrnět (hemžení teček před očima) a udělalo se zle tak jsem šla na WC ale tam se ještě přidalo to že jsem se zčala šíleně potit teď stále to zrnění a zle bušilo srdce no vše dohormady anevěděla jsem jak to zastavit. Přítel řekl ať si zkuísm jít lehnout tak jsem po chvíli vstala a pak už vím že jsem na zemi u obýváku, prý jsem spadla a byla tak pár sekund nějak mimo. Ale po tomto se mi udělalo lépe jen mě bolela hlava.. čím to mohlo být? Alkohol a špatný tlak?? Mám problémy se zády, sníženou činnost št. žlázy a beru MG pro latentní tetanii... Mám se tím znepokojovat a jít k lékaři?? Celý tento týden pociťuji hrozný tlak v hlavě a bolest hlavy.. Děkuji
26-10-2007 (15.04)
Lékař odpovídá:
Jakýkoli kolapsový stav je nutné komplexně vyšetřit a není vhodné tyto příznaky podceňovat. Musí se provést řada vyšetření, což Vám zajistí Váš praktický lékař, který Vás nejspíše odešle k dalším specialistům (hlavně internista či kardiolog a neurolog). Vyšetření je nutné provést zvláště v případě, že jste obdobné potíže dříve neměla.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, již asi 15 let úžívám Vasocardin. Před 2 lety jsem začala mít problémy s krvácením dělohy a do dneška není můj problém vyřešen. Nyní mám 4 měsíce Mirenu,ale stále to není dle mých představ. Moje gynekoložka mi řekla, že je možné, že mi tu neplechu dělá Vasocardin. Co si o tom myslíte Vy? Pokud byste měla stejný názor, jaký jiný lék na zvýšený TK byste mi doporučovala?Jsem bezradná, je mi 39 let a zatím bych nechtěla podstoupit hysterektomii. Vasocardin jsem začala užívat kvůli hyperfunkci štítné žlázy a nyní ho mám kvůli zvýšenému TK. PS:Vím, že asi nebudete chtít hodnotit lék, jak uvádíte, ale chtěla bych to jen zkusit, zda nemáte podobné zkušenosti. S pozdravem V.Svob
26-10-2007 (13.34)
Lékař odpovídá:
Vasocardin by zvýšené krvácení z dělohy neměl způsobovat. K potvrzení je dle domluvy s Vaším lékařem možné snížit jeho dávku či event. ho i vysadit a uvidíte, zda bude krvácení stejné či nikoli. Na léčbu tlaku krve existuje dnes celá řada jiných léků, ale po vysazení betablokátoru (tj. Vasocardinu) Vám stoupne tepová frekvence, což Vám pak může způsobovat bušení srdce.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Paní doktorko, při preventivním vyšetření EKG mi bylo zjištěno RBBBxLAH a byl jsem doporučen k dalším vyšetřením. Problémy žádné necítím,krevní tlak i tepovou frekvenci mám v pořádku.Můžete mi vysvětlit o co se jedná?
25-10-2007 (16.05)
Lékař odpovídá:
Jedná se o kompletní blok pravého raménka Tawarova a přední fascikulární blok, což znamená, že 2 ze 3 vodivých drah na srdci vedou omezeně či vůbec. Nález je jistě vhodné dovyšetřit, i když se může jednat i o vrozený nález, který může být zcela nevýznamný.
# Pacient se ptá:
nezařazeno
Dobrý den ,chtěla bych se zeptat kolik přibližně spálím Kcal ,když udělám 100 sklapovaček a 200 pohybů(posilování) každou nohou?
21-10-2007 (9.54)
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den pani doktorko mam takovy zavazny problem moje pritelkyne byla na testech a oni ji rekli ze ma podezreni na ROZSTROUSENOU SKLEROZU tak kvuli tomu jela jeste do jine nemocnice ale nebrali ji MOZKOMISNI MOK tak se mi to zda byt trochu pritazene za vlasy jenom ji brali krev a zkrve se to da zjistit? a pokud by ji zjistili jenom podezreni co by to obnaselo? taky mi je divne ze si ji tam nenechali kdyz ma podezreni a trva to uz mesic nez ji daji vysetreni testu je to vubec mozne ze to v takovem pripade tak dlouho trva? nemeli si ji tam nechat? a podrobit ji vetsimu vysetreni? dekuji Vam za odpoved jsme z toho velice spatni
20-10-2007 (10.36)
Lékař odpovídá:
Diagnostika roztroušené sklerózy je i v dnešní době rozvoje medicíny stále velkým problémem. S dotazem se však prosím obraťte na nějakého neurologa, neboť tato problematika je mimo můj obor (což je kardiologie). Děkuji za pochopení.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, promiňte že píši, ale chtěla bych se zeptat, užívám warfarín na ředění krve a nějak mi začli více vypadávat vlasy. Zřejmě to budu muset vzdělit svému lékaři.Je to možné, že to je z braní warfarínu? A co se dá s tím dělat, dají se brát nějaké léky na to, aby vypadávaly méně nebo léčí se to nějak? Děkuji za podvěď.
20-10-2007 (10.13)
Lékař odpovídá:
Warfarin může skutečně způsobovat vypadávání vlasů. Z Vašeho dotazu není jasné, z jaké indikace ho máte nasazen a než ho vysadíte, tak je v každém případě nutné domluvit se s Vaším lékařem o možnosti jeho vysazení a případných rizicích. V současnosti není dostupná adekvátní náhrada jeho podávání (snad pouze možnost injekčního podávání praparátů ze skupiny heparinů).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko. Je mi 18 let. Můj problém je, že asi před půl rokem jsem byl vystaven velké psychycké žátěži. Ve chvíly, kdy jsem měl jít na zkoušku jsem pocítil dušnost a upadl jsem chvilkového bezvědomí. Byl jsem převezen na emergency a tam mě vyšetřili ekg. To bylo v naprostém pořádku, ale zjistili mi hraniční hypertenzi. Paní doktorka to vyhodnotila jako akutní stressovou reakci a při podání rp. Pexaurinu se mi ulevilo. Nikdy před tím jsem neměl žádné zdravotní problémy. Od té doby se mi špatně usínalo, protože když jsem si šel lehnout, tak sem cítil takový hrozný pocit, jako by mnou projel elektrický proud. To se mi podařilo udržet na uzdě lexaurinem. Teď tyto problémy nemám, ale jako by v návaznosti na předešlé problémy mi začlo ,,poskakovat,, srdce, je to divný pocit a cítím ho až v krku tyto problémy mám do dnes a mám je skoro každý den.Někdy se objeví ojedinělý, jak já říkám ,,divný úder,, a někdy zase celá série těchto úderů. Lexaurin jsem už neskoušel, protože mi došel a nemám rád stav změněného vnímání. Šel jsem proto ke své obvodní lékařce a pověděl jsem jí, co se mi ďeje. Poslala mě ke kard. Podstoupil jem vyšetření holterem a ultrazvukem srdce. Pan doktor napsal do zprávy: Hraniční syst. hypertenze s remodelací levé komory. Přesto mi nikdo neřekl proč mám tyto iž zmiňované stavy... Je to dost nepříjemné a myslím, že to může být i nebespečné. Kor když jsem ještě takto mladý a už teď v 18cti letech mám tyto potíže. Poraď te mi prosím, jak mám dál postupovat... Nevím si s tím totiž rady. Předem Vám děkuji za odpověď. Petr S.
19-10-2007 (16.11)
Lékař odpovídá:
Omluvám se, ale bez podrobného vyšetření Vám nemohu zodpovědně odpovědět. K určení dalšího postupu a event. i kontrolám je jistě vhodné navštívit kardiologa či internistu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko,ráda bych Vás poprosila o radu. Ve 21. týdnu těhotenství jsem byla na ECHO vyšetření. Závěrem tohoto vyšetření byla normální srdeční anatomie dítěte. Jelikož užívám lék Lethrox na štítnou žlázu, byla jsem na kontrole ještě ve 28. týdnu. Ve zprávě stálo: symetrie komor s norm. funkcí,AV chlopně neregurgitují,LVOTO 0, IVS 130% normy. Ve 34.týdnu bylo IVS 140% normy. Lékař mi jen řekl, že je nezbytná další kontrola. Ráda bych se Vás tedy zeptala, co toto IVS 140% normy pro dítě znamená a zda nebude nějak ohroženo po narození, popřípadě mohu to nějak ovlivnit? Děkuji
18-10-2007 (19.21)
Lékař odpovídá:
IVS 140 % znamená, že mezikomorová přepážka je o 40 % zesílena oproti normálu. Příčin může být mnoho a s bližším dotazem se prosím obraťte na Vašeho dětského kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, již asi od 15 let pociťuji srdeční potíže (nyní je mi 22). Jde o arytmie a různé bolesti na hrudi a v zádech. Prošel jsem řadou vyšetření, ktrerá však nikdy neprokázala vážnější onemocnění (našli mi pouze šelest). Dříve byla období kdy jsem neměl potíže třeba i několik měsíců, ale v poslední době (2-3 měsíce) se můj stav podstatně zhoršil. Většinou hned po probuzení cítím na hrudi velký tlak někdy spojený s nepříjemnou, i když ne nesnesitelnou, bolestí nalevo od hrudní kosti. Tato bolest často postupuje středem až do horní části břicha. Podobná bolest se mi objevuje se i v prstech levé ruky, méně často v tříslech a u levého kotníku. Současně se mi také značně točí hlava. Nepravidelnosti v rytmu nyní pociťuji zřídka. Potíže se opakují několikrát denně. Opět jsem kvůli tomu prodělal několik vyšetření (Echo, EKG, Ergometrie, Holter, krevní testy). Znovu nic neprokázalo vážnější onemocnění - ve zprávě mám napsáno že na EKG je inkompletní blok pravého raménka a nápadně vysoké vlny T difuzně. Ze slov doktora jsem pochopil že to nic není. Minulý týden jsem se jel projet na kole a potíže se mi v silnějším provedení objevily i při této činnosti (při ergometrii jsem se unavil méně), především bolest na hrudi pokračující až do středu břicha a nevolnost. Od té doby se cítím i v klidu ještě hůř než dříve. Nyní mám obavu provádět jakoukoliv větší fyzickou aktivitu, už takto mě tyto obtíže dost omezují v normálním fungování. Chtěl jsem se Vás tedy zeptat jestli by v tom nemohlo být ještě něco jného, než co mohou odhalit uvedená vyšetření. Děkuji
17-10-2007 (12.11)
Lékař odpovídá:
Bez Vašeho vyšetření Vám nemohu přesně bohužel odpovědět. Bolesti na hrudi vzhledem k Vámi uváděným normálním nálezům na prakticky všech kardiologických pomocných vyšetřeních nejspíše není kardiální (srdeční) etiologie. Bolesti na hrudi mohou být ještě způsobeny blokádami páteře či gastroesofageálním refluxem (vracením žaludečních štáv do jícnu). Je proto ještě vhodné dle domluvy s Vaším ošetřujícím lékařem doplnit ještě neurologické (event. i rehabilitační) vyšetření a dále event. i gastroskopické (či RTG kontrastní) vyšetření. V posledním případě se však také může jednat o tzv. neurocirkulační astenii (tj. obtíže psychického původu).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor na užití betablokátoru jako profylaxe migrenozních bolestí / po vyčerpání analgetické terapie/ u normotenzního mladého pacienta. Děkuji moc za odpověď
17-10-2007 (11.04)
Lékař odpovídá:
S jeho použitím v této indikaci nemám sama bohužel příliš praktických zkušeností, neboť tito pacienti ke mě do ambulance nechodí. V literatuře je jeho podávání v této indikaci uváděno, otázkou je, zda ho pacient bude vzhledem k možnosti iatrogenní bradykardie či hypotenze tolerovat a jaký bude jeho efekt.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Zdravim asi pred dvema roky jsem byl v nemocnici kvuli vysokemu krevnimu tlaku,byl jsem tam tyden udelali mi nekolik vysetreni bylo vse v poradku takze mi dali nejslabsi tabletky a mel jsem brat dene ctvrtku po pul roce jsem byl znova u lekare na prohlidce a mel jsem to uz v norme takze mi je vysadil a pak jsem ho uz mel jen mirne zvyseny (byl jsem i na 24 hodinovem merieni krevniho tlaku)no a ted po pul roce mam jit znova (jeste jsem zapomel dodat ze pred tim nez mi zjistili vysoky tlak jsem kouril asi 3 roky) Prestal jsem ... ted o prazdninach jsem zase zacal a zvysuje se mi tlak (kolem 155/78, 138/70 - puls jak kdy kdyz jsem hral fotbal 90 80 60 jak kdy ) chtel bych zase mit tlak v normalu chtel bych nejakou radu na spravnou stravu samozrejme zase prestat kourit a kdyby jste mi doporucila nejake vitaminy -je mi 17 let a predem diky za odpoved -nejlepsi by bylo kdyby jste mi odpovedela na email ...
15-10-2007 (19.57)
Lékař odpovídá:
Před nasazením léků (ale i při jejich užívání) jsou režimová opatření vždy základním postupem. Platí to obzvlášť u hypertenze. Zde se jedná o nutnost zhubnout (u obezních), omezit nadměrný příjem alkoholu a soli (NaCl) a pravidelně cvičit (30-60 minut denně) dle vlastního výběru a nekouřit. U mírné hypertenze tato opatření často stačí k normalizaci tlaku krve či je v každém případě možné podávat menší množství medikamentů.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Hezký den paní doktorko.Je mi 33 let.Pět let beru každý den 1/2 tbl.léku Tenoloc 200.Chtěla bych otěhotnět,ale přemýšlím,zda tento lék neškodí plodu.Za odpověď děkuji.
15-10-2007 (11.00)
Lékař odpovídá:
Tenoloc patří mezi léky ze skupiny betablokátorů, které se v těhotenství užívat mohou. Nevhodné je jejich užívání v době kojení. Přesto Vám doporučuji obrátit se na Vašeho ošetřujícího lékaře s dotazem, zda tento lék v těhotenství potřebujete (z Vašeho dotazu nevyplývá, proč ho užíváte), neboť v optimálním případě je vhodné v těhotenství dle možnosti všechny léky vysadit. To však nedělejte v žádném případě bez domluvy s Vaším ošetřujícím lékařem !!
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktortko, ráda bych se zeptala, bolí mě pravá noha a to pod kolenem ,když jdu do schodů, při chůzi, bolest se šíří do lýtka a do stehna až k tříslům, pocit tepla,pnutí..taky nemůžu kleknout, pokud je noha dlouho ohnutá např. při sedu bolí..náznak křečových žil mám, je možno jít na vyšetření žil bez doporučení obvodního lékaře? Děkuji JE MI 42,LET MAGDA
14-10-2007 (19.59)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděné obtíže mohou svědčit pro trombózu žil dolní končetiny a je jistě vhodné provést další vyšetření - např. duplexní sonografie žil či scintigrafie žil dolních končetin. Nejprve však doporučuji navštívit bez zbytečného odkladu Vašeho praktického lékaře, který dle objektivního nálezu na Vašich dolních končetinách jistě dobře zvolí další postup.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, ráda bych se zeptala na své obtíže. Poslední dobou jsem pod velkým psychickým tlakem tlakem. Stává se mi, že těsně před usnutím, je to ten stav, kdy už, už člověk usne, mám pocit jako by mnou projela nějaká vlna , nebo el. proud . A náhle oslábnu. Mám strach , že je to od srdce, ale možná jen proto, že jsem na něj hodně zaměřená. Mívám takové ty extrasystoly - jak srdce jakoby zakopne a pak se rozeběhne. Ohledně toho jsem vyšetřena, opakovaně Holtra, ECHO, EKG - všechno vpořádku, jen prolaps mit. chopně, ale nevýznamný. Tyto noční pocity jsou pro mne ale nové. Nevím, co to může být. Nemohu kvůli tomu usnout a tak než usnu´mockrát vyskočím z postele ve strachu, že umírám, a ne usínám. Je to velice nepříjemné. Dříve jsem spala a usínala naprosto bez problémů. Mám se nechat vyšetřit znovu, nebo to může být nervové ? Podotýkám, že se nejedná o to, jak sebou člověk při usínání škubne, tohle je jiné.. jen se to těžko popisuje. Když vyskočím, a začnu se hýbat, tak se mi to nestává, jen zřejmě, když se tělo dostává do klidu.. neumím si to vysvětlit.. Velice děkuji za Váš čas. Jsem štíhlá, jím normálně, neberu antikoncepci, kouřím, ale nepiju. Jsem aktivní člověk, jen mi ráno dlouho trvá, než si zvyknu na pohyb. Mám nízký tlak 90/60 většinou a je mi 39let. Michaela.
14-10-2007 (4.42)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k normálním nálezům na provedených vyšetřeních je závažné srdeční onemocnění nepravděpodobné. Vzhledem k novým obtížím v nočních hodiných by přesto bylo asi vhodné zopakovat EKG-Holtera a dle výsledků zvolit další postup.