Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 540 do 560
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
nezařazeno
dobrý den je mi 33 a teď mi zjistili v nemocnici že můj tlak je 185/85.A třeba ráno byl ten týž den 135/75.moje otázka zní jak moc to je nebezpecne a jaký bude další postup léčby.je možné že se to ještě zpravi a vrátí do normálu.děkuji
20-11-2011 (20.55)
Lékař odpovídá:
Jednorázové zvýšení tlaku, a zvláště v nemocnici, ještě nemusí nic znamenat. Je nutné provést více kontrol a nejlépe provést vyšetření tzv. tlakovým Holterem a ideálně i vyšetřením při zátěži a pak lze nejlépe doporučit další postup.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko,jsem po onkologické léčbě, nyní mám biologickou a co 3 měsíce chodím na Echo srdce.Dnešní nález:Diastol. dysfunkce,EF LK 69%, mitrální reg. stopová, trik. reg. I. stupně. Budu moci doužívat biologickou léčbu? Mám za sebou 4 po třech týdnech. Děkuji Tomková
16-11-2011 (14.22)
Lékař odpovídá:
Nález na echokardigrafii není závažný a neovlivní možnost podávání biologické léčby.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,jsem v 6tt a na kontrole mi řekli že plodu buší srdíčko mnohem slaběji než by mělo,chci se zeptat s čím mám počítat a co mohu udělat pro to aby se tlukot srdce spravil do normálu,moc děkuji za odpověď.
15-11-2011 (11.54)
Lékař odpovídá:
Na Váš dotaz bohužel nejsem schopna odpovědět. Nejlepší odpověď by Vám dal dětský kardiolog či Váš ošetřující gynekolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorku, v srpnu při kontrole jsme se dohodly, že v listopadu budete vědět jak je to s lázeňskou léčbou. Chtěla bych se Vás zeptat, zda mi můžete napsat doporučení na lázeňkou léčbu. Děkuji za laskavost . Milena Mašková
14-11-2011 (12.08)
Lékař odpovídá:
Lázeňský indikační seznam by se do poloviny příštího roku neměl měnit, pak nejspíše dojde ke změnám avizovaným Ministerstvem zdravotnictví.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den užívala jsem vic jak 15 let Tenaxum pan doktor mi před měsicem napsal Rilmenidin .V životě mě nebolela hlava ted jsem jak když jsem zavřená v sudu mám na spáncích tlak a točí se mi a píchá až mě bolí uši .Vnoci musím pít několikrát .Mam návaly horka .Je mi 57 let ale byla jsem v pohode jim zdravě nadváhu nemam myslite že je to tím lekem? Děkuji vám za odpověd přejikásný den .Klímová D
13-11-2011 (10.19)
Lékař odpovídá:
Jedná se o preparáty se stejnou účinnou látkou, tj. potíže by tím být neměly. Nicméně můžete v lékárně příště požádat o návrat k Tenaxum a uvidíte, zda se něco změní.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
jaký je rozdíl s lékem monotab sr a monotab 20 díky za odpověď
13-11-2011 (8.47)
Lékař odpovídá:
Léky Monotab SR obsahuje 100 mg účinné látky a navíc v retardované formě, tj. účinkuje déle (cca 12 hod.), 2. preparát obsahuje jen 20 mg účinné látky a není retardovaný, tj. účinkuje jen cca 3-5 hodin.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobry den pani doktorko je mi 36 let v tehotenstvi mi byl zjisteny selest na srdci na echu jsem mela vse v poradku sla jsem tedy po 2 letech na kontrolu..Muzete mi prosim vysvetlit co znamena nalez..srdecni oddily nejsou dilatovany, kinetika obou komor norm.pouze posun mitralni insuf ze stopove do 1 st.,trikusp.regurg. nevyznamna drobna, neni perikardialni vypotek,patolog.nitrosrdecni utvar nezobrazen...Po jake dobe bych mela jit na kontrolu. Dekuji vam moc za vas cas.
10-11-2011 (21.35)
Lékař odpovídá:
Stále se jedná o nepodstatný nález, kontroly po 2 letech jsou nejspíše dostatečné.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěla bych se zeptat - na EKG mi našli ploché - + T II,III,aVF, ploché + T V3-6.Jedná se o nějaké závažné změny?Nikdo mi to nevysvětlil.. Za odpověď děkuji.
10-11-2011 (11.23)
Lékař odpovídá:
Tyto změny jsou samy o sobě nespecifické a většinou nic neznamenají.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
lecim se na vyssi krevni tlak a pi doktorka mi zjistila vyssi cholesterol 6,2 DL1,3 LDL4,3 a hned mi dala preventivne Athoris musim ho uzivat nebo staci upravit zivotospravu jinak nemam zadne problemy dekuji
8-11-2011 (8.22)
Lékař odpovídá:
Vždy záleží na zhodnocení celkového rizika aterosklerózy - to Vám z Vašeho dotazu nejsem schopna zhodnotit. Předpokládám však, že pokud Vám ho Vaše lékařka nasadila, tak je Vaše riziko zvýšené. Poraďte se nejlépe s ní.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
DOBRÝ DEN MÁM PROSBU CO ZNAMENÁ ŽE MÁM U AO SPÍŠE K AP ZKRAT A JESTLI TO NENÍ NEBEZPEČNÉ DĚKUJI ZA RYCHLOU ODPOVĚD KALKUSOVÁ
6-11-2011 (15.11)
Lékař odpovídá:
Znamenalo by to zkratové proudění mezi aortou a plicní tepnou. Závažnost závisí na velikosti tohoto zkratu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
DOBRÝ DEN,JE MI 65 LET A 35 UŽ SE LÉČÍM S VYS.TLAKEM.BRALA JSEM RŮZNÉ LÉKY, POSTUPNE MI JE LÉKAŘI MĚNÍ.V POSLEDNÍ DOBĚ - ASI PŮL ROKU MÁM VYSOKÝ I S PODNÍ TLAK TŘEBA 17o/122... A TONOMETR MI VĚTŠINOU UKAZUJE I ARYTMIE.NA EKG MI ŘEKLI ŽE SI SRDCE OBČAS POSKOČÍ ,BERU CYNT 03 MYCARDIS PLUS A TED MI DALI MÍSTO EGILOKU CONCOR.jINAK ŽÁDNÉ DALŠÍ BLIŽŠÍ VYŠETŘENÍ.aRYTMIE SE MI OPAKUJÍ ČÍM DÁL ČASTĚJI- POCIT RYCLEJŠÍHO TEPU,ÚZKOST,TĚŽKO SE MI DÝCHÁ.nĚKDY MĚ TO BUDÍ I ZE SPANÍ.lÉČÍM SE I NA SNÍŽ.ČINNOST ŠTÍT.ŽLÁZY.pROSÍM NAPIŠTE MI JESTLI JE LÉČBA DOSTAČUJÍCÍ .DĚKUJI
5-11-2011 (23.13)
Lékař odpovídá:
Je mi to velice líto, ale na Váš dotaz Vám může dát správnou odpověď jen lékař, který Vás ošetřuje, já pro odpověď nemám dostatek informací. Děkuji za pochopení.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, náš 10-ti měs. syn byl dnes na vyšetření na kardioologii (doporučeno pediatrem z důvodu šelestu při poslechu). Jinak bez zjevných potíží. Z dnešní zprávy: EKG: fyziolog., poslech: systol.šelest 1-2/6 v celém prekordiu, při vyšetření neklidný, bez zjevných potíží. P na AF + játra nezvětšená. ECHO: dle barvy je susp. malý defekt v oblasti FO s L - P zkratem, jinak je nález morfologicky i funkčně normální. Z: DSS II susp Další režim normální,kontrola s echem 1.2.2012. Premedikace bude asi nutná. Prosím, mohla byste mi vysvětlit v jaké oblasti by měl být onen malý defekt ? /oblast FO ?) děkuji a přeji pěkný den J.P.
4-11-2011 (23.13)
Lékař odpovídá:
Jedná se o oblast mezisíňového septa.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená a milá paní doktorko,patří mezi nitráty rovněž Lusopress.Děkuji
4-11-2011 (17.06)
Lékař odpovídá:
Ne, tento preparát patří do skupin kalciových blokátorů, které ovlivňují zvláště tepny, zatímco nitráty ovlivňují více žilní řečiště.
# Pacient se ptá:
nezařazeno
Dobry den pani doktorko,prosim Vas o odpověd jestli mohu uživat lek MIRIL 5mg misto TRITACE 5.Byl bych Vam velice vděčny kdyby jste mně mohla odpovědět na meil mahulamir@seznam.cz.S pozdravem Mahovsky.
4-11-2011 (16.34)
Lékař odpovídá:
Jedná se o náhražku od jiné firmy se stejnou účinnou látkou, tj. můžete ho užívat.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, pobolívá mě na obou stranách krk v místě krčních tepen - při doteku jsou velmi citlivé... někdy bolí více někdy méně, jde to občas až do uší...mohlo by se jednat o aterosklerózu? Nebo jaký to může mít jiný důvod? Mám zároveň často zvětšené uzliny na krku, v krvi diagnostikovanou už delší dobu boreliozu, poruchu AV bloku, vyšší cholesterol, je mi 36 let. Na sono krku chodím se štítnou žlázou, několikrát jsem byla na krčním, nikdy žádný nález. Děkuji mockrát za Váš čas a odpověď. Přeji hezký den.
2-11-2011 (17.23)
Lékař odpovídá:
Ateroskleróza tepen na krku by každopádně nebolela. Může se jednat o zánět uzlin, blokádu krční páteře atd. atd.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, paní doktorko, vím, že asi bude můj dotaz banální, přesto zkouším: je mi 50 let a vždy jsem měla tlak v rozmezí 106 - 110/68 - 72 a cítila jsem se dobře. Nikdy jsem neměla jiný tlak. Teď jsem ale byla na kontrole u lékaře, v čekárně jsem byla asi 45 min., v klidu, sledovala jsem televizi (pohádky), přesto mi byl naměřen tlak 106/85. A právě těch 85 mě překvapilo, pan doktor mi na dotaz, co to způsobuje pouize odpověděl, že se to může stát, ale takový tlak jsem neměla ani v největším vypětí. Byla by jste tak hodná a mohla mi sdělit, co způsobuje takové zvýšení spodního tlaku? Děkuji Vám za ochotu a čas. S pozdravem Jaroslava Večeřová
2-11-2011 (9.12)
Lékař odpovídá:
Hodnoty spodního tlaku jsou dány zvláště napětím stěny tepen - tu ovlivňuje množství tekutin v nich a zvláště stupeň stažení tepen a ta je dána aktivitou řady hormonů. Jedná se o velice složitou prooblematiku, nicméně u Vámi uváděným hodnot je naprosto zbytečné se tím zaobírat.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, mám hyperfunkci štítné žlázy. Léčím se již 10 let, beru 1 tbl. Thyrozolu 10/den. Štítná žláza v pořádku vysazení Thyrozolu,nasazen Prednison na doléčení očí.Po 3 týdenním užívání Prednisonu točení hlavy, zimnice, dostavil se celkový kolabs.Prospala jsem 5 dnů. Šla jsem na celkový rozbor krve,zhoršené hodnoty hormonu.Jsem často unavená. Chci se zeptat, zda je vhodné opětovné nasazení Thyrozolu,byla jsem při užívání absolutně v pohodě.Mockrát děkuji za odpověd.
31-10-2011 (16.22)
Lékař odpovídá:
Tato problematika spadá do oblasti endokrinologie, kam se prosím obraťte.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké je riziko, že jsem prodělala zánět srdce (případně, že ho právě mám). Po námaze mě píchá u srdce a zároveň mám dušnost a občas mi také z ničeho nic začne bušit srdce. V oblasti průdušek cítím tlak. Bydlím na VŠ kolejích, kde moje spolubydlící přechází více než měsíc chřipku nebo angínu (měla na 10 dní antibiotika,ale rozhodně se v tu dobu nešetřila), angínu jsem pravděpodobně od ní také chytla, po přeléčení antibiotiky na 5 dnů jsem se cítila dobře, ale po příjezdu na koleje (kde byla stále nemocná spolubydlící, má suchý kašel, téměř dávivý, a ačkoli ji její doktor poslal na rentgen plic, odmítla to s tím, že kašel a rýmu má pravděpodobně chronickou a už není infekční) jsem do tří dnů začala pociťovat uvedené příznaky (plus suchý kašel). Děkuji za odpověď
29-10-2011 (14.44)
Lékař odpovídá:
S Vašimi potížemi bude vhodné navštívit svého praktického lékaře - zánět srdce je sice možný, nicméně dosti vzácný. Spíše se může jednat o zánět průdušek.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Domnívám se, že trpím anginou pectoris I. stupně. Jsem aktivní sportovec, nekuřák, 40 let,váha v normě. Klidové TF pod 50, max. 180. Klidový tlak 120/80. Při sportovní aktivitě na kysl. dluh (běh 400m, hokej, apod.) občas zaznamenám prudkou bolest v oblasti zad, cca 10 cm pod levou lopatkou, cca 5cm od páteře. Prošel jsem zátěžovým EKG - v normě. Bolest vždy odezní do 2 min.. Je vždy vázána s vysokým TF (určitě nad 160) a má vždy stejný průběh. Bolest se vyskytuje pouze na levé straně zad, nikdy vpředu pod hrudní kostí. Mouhou to být příznaky anginy pectoris? Dá se to nějak odhalit jinak než koronografií? Děkuji
26-10-2011 (16.45)
Lékař odpovídá:
K objektivizaci obtíží je možné provést zátěžovou elektrokardiografii, která byl event. ischemii při zátěži s velkou pravděpodobností odhalila.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Mam ischemicka choroba srdečni,stav po non Q IM predni stěny1998 nasledne SKG v normě. Hereditarni trobofilie-homozigotni forma o boustrana plicni embolisace Uživam walfarin 3mg 2-0-0,Detralex Amprilan 10 por 0-0.1,furon1-0-0,Rivocor10por 1-0-0,Kalnormin1-0-0,Acidum folikum1-0-0,Pyridoxin 1-0-0,Glyclada 30mg 2-0-1posledni dobu mam vys tlak 165/68 tak mě zvyšil rimelnidin na 2 tablety denně mam sucho v ustech a boleni svalu krčni pateř (za krkem a ramenou) muže to spuobit Rilmenidin že před tim jsem to neměla.Cukr mam vnormě cholesterol na hranici Kvik INR1,88.Take si misli že ten vys tlak mam od krčni pateře.Prosim o radu mam uživat lek dale ? Existuje jiny nahraditelny lek? Předem děkuji
24-10-2011 (20.10)
Lékař odpovídá:
Lék Rilmenidin může Vámi uváděné potíže (zvláště sucho v ústech) dělat. Poraďte se se svým ošetřujícím lékařem o změně na jiný preparát.