Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1680 do 1700
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
DOBRÝ DEN.PO NOČNÍ SMĚNĚ JSEM DAROVAL KREV A PO ODBĚRU JSEM SI DAL KAVU.POZVOLNA JSEM SLÁBNUL,MŽITKY,ZÁVRAŤ.MUSEL JSEM SE POLOŽIT.p.DOKTORKA MI NAMĚŘILA 175/130 A PO10 MIN.OPĚT 170/130.POSLALA MNE NA INTERNÍ PŘÍJEM,KAM JSEM DORAZIL DO 10 MIN.ZDE 135/90 ŽÁDNÉ PROBLÉMY,NA EKG-PRAVIDELNÝ SIN.RYTMUS,FR.60/MIN,OSA+45ST,PQ 0,16,QRS 0,12,PQ0,18,QRS 0,12,QT 0,36. PŘECHODNÁ ZÓNA V4,ST ÚSEK ISOELEKTRICKÝ-BLOK PRAVÉHO TAW.RAMÉNKA.EKG KŘIVKA HODNOCENA JAKO FYZIOLOGICKÁ.1X ROČNĚ ABSOLVUJI ERGOMETRII-VŽDY NADPRŮMĚR.PŘED ODBĚREM 135/95,MAM 48 ODBĚRŮ(DOSUD SE MI TO NESTALO).JE MI 44 LET,MAM NAROČNÉ ZAMĚSTNÁNÍ A MÁM OBAVY,ABY MNE NEPROPUSTILI.JE TO DLE ÚDAJŮ SE MNOU VÁŽNÉ?ZA ODPOVĚĎ VELMI DĚKUJI.D.W.
25-3-2008 (20.14)
Lékař odpovídá:
Vámi uvedené obtíže mohly být způsobeny tzv. hypovolemií po odběru krve, zvláště pokud jste ten den málo pil. V případě, že by se obtíže opakovaly, bylo by vhodné podstoupit interní či kardiologické vyšetření k objasnění etiologie potíží.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobry den pani doktorka, mam 20 rokov, od roku 2002 som chodila k detskemu kardiologovi,vo fyzikalnom naleze mam posledne vo februari 2007 napisane: "Eutrof.,epnoe, obcas 3x opresie pred. hrudnej steny,auskultačne včasny systol.nad hroto srdca, Klinicky pro laps MCH/dif. dg. MI" a po odporucani ku kardiol. pre dospelych, mam po poslednom echokardiografickom vysetreni v hodnoteni napisane: "intermed. typ krivky,p.z. vo V3-V4,IBPTR, chlopne su jemne eufunkcne, az na mitralnu regurgitaciu do 1.stupna, IVSd 10mm, LVD 44mm, AoD 29mm, LAD 33mm, EF 65% ...mozete mi prosim Vas v skratke priblizit co to pre mna znamena? Je to vaznejsie?, niekedy mam rychly tep a byva mi na zvracanie obcas rano alebo v noci. Presne vyjadrenie mojho kardiologa som nedostala, tak Vam vopred dakujem za Vasu odpoved.
25-3-2008 (18.11)
Lékař odpovídá:
Na otázku týkající se mitrální regurgitace (insuficience, nedomykavosti) jsem již odpovídala - viz chlopňové vady. Dle Vašeho popisu se t.č. nejedná o významný nález.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, je mi 20 let a byla mi zjistena tachykardie a syndrom preexcitace?Moc vás prosím,jsou tyto nemoci nebezpecné? Vůbec nevím o co se jedná. A jeste jsem se chtela zeptat,mam takové problemy,kdy si treba jen ctu,nebo sedim u pc a v tom me z niceho nic zacne busit srdce uplne nepravidelne,to trvá treba minutu,ale je to hrozny pocit,zrovna vcera se mi to stalo a tak dlouhé jsem to nikdy nemela,vzdy se mi to stavalo na tak 5 sekund a zase se vratilo do normalu,ale vcera to byla tak minuta az jsem se lekla a snazila se zhluboka dýchat,pak to bylo zase dobré. Vůbec nevim cím to muze být,je to strasnej pocit,nevim jak to popsat,prijde mi to jako nepravidelne busení,hrozné rany a do toho jako by se to srdce i chvelo. Mam strach,aby se nejednalo o nejaké selhaní,nebo ja nevím? Moc dekuji za odpoved. Hezký den.
25-3-2008 (12.31)
Lékař odpovídá:
Syndrom preexcitace znamená, že v srdci je jedna (či více vodivých drah) navíc oproti normálu a tak pak může způsobovat celou řadu (i závažných) poruch srdečního rytmu. Tato porucha je dnes celkem suverénně řešitelná a ve většině případů i zcela vyléčitelná tzv. katetrizační ablací této dráhy, kdy se po zavedení katetrů do srdce (bez uspání) tato dráha radiovým výbojem přeruší. S Vaším onemocněním se obraťte na kardiologa, který Vám zajistí výkon na specializovaném pracovišti (např. IKEM Praha, Nemocnice Na Homolce, FN Olomouc či Brno).
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, je mi 25 let a cca před deseti lety se mi stalo, že se mi z ničeho nic rychle rozbušilo srdce a po cca půl minutě se zase uklidnilo. Když se mi to stalo podruhé, tak jsem šel na EKG a ultrazvuk (nebo nevím co to bylo za vyšetření) a tam mi řekli, že je vše v pořádku. Poté se to už neopakovalo. Nyní se mi občas stane, že mi jednou (dvakrát) nepříjemně bouchne srdce. Je to takový nepříjemný pocit a stává se mi to hlavně v klidu. S tímto problémem jsem nikde na vyšetření nebyl a zanedlouho bych měl absolvovat operaci zubů moudrosti při plné narkóze. Proto by mě zajímalo, jaké zde může být nebezpečí a jestli mám podstoupit nějaká vyšetření (kromě toho předoperačního). Děkuji
25-3-2008 (10.05)
Lékař odpovídá:
Na podobné otázky jsem opakovaně odpovídala - viz sekce arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Někdy pociťuji plošné bolesti na hrudi (ve středu, za hrudní kostí), někdy spojené s nepříjemnými pocity v rdeční oblasti, ale doposud bez dušnosti. Bolesti se nezhorší/neobjeví při fyzické aktivitě (ani déletrvající či intenzívnější), ale ani se nezmírní. EKG neprokázalo nic zvláštního, lékař uvádí jako možnou příčinu páteř, stres či snad i vliv počasí. Jestliže se bolesti neobjeví nebo nezhorší při námaze, lze jenoznačně vyloučit ischemickou příčinu? Věk 40 let, 181/90, pravidelná fyz. aktivita, nekuřák, průměrná konzumace alkoholu. Děkuji za odpověď.
25-3-2008 (8.35)
Lékař odpovídá:
U typické anginy pectoris (tj. bolestí na hrudi způsobených ischemickou chorobou srdeční) se typické bolesti objevují či zhoršují námahou - např. rychlou chůzí. Tato angina pectoris je obvykle způsobena aterosklerotickým(i) pláty věnčitých (koronárních) tepen, kdy při zvýšené námaze nestačí průtok zvýšeným požadavkům srdce na prokrvení a to se pak projeví bolestmi na hrudi (tj. anginou pectoris). Existuje však i tzv. vasospastická angina pectoris, která je způsobena ztažením (spasmem) věnčitých tepen a obvykle se projevuje v noci či v klidu. Anginozní bolesti většinou ustoupí po nitroglycerinu pod jazyk do několika minut, což může bývá také dg. známkou. Tj. Vámi udávané bolesti na hrudi nejspíše nejsou způsobeny srdečním onemocněním, ale s jistotou to vyloučit nelze.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Na rtg srdce mám nález:aortální sklerotický oblouk-nerozumím tomu.Další vyšetření pro tachykardii bude EKG Holter a ještě zátěžový test.To vše až v dubnu.V Brně jsou dlouhé čekací doby.Mám se znepokojovat tímto nálezem,nebo to již k mému věku 61 let patří?Na vysoký tlak beru léky,ten je v normě.130/80 pouze puls je v klidu vysoký-kolem 120/min,Děkuji za odpověd.ˇ
24-3-2008 (10.46)
Lékař odpovídá:
Ve věku nad 60 let je nález sklerotického oblouku aorty na RTG hrudníku běžným nálezem. Další vyšetření je jistě vhodné provést zvláště vzhledem k uváděnému vysokému tepu v klidu, ale výše uvedeným nálezem se zatím nemusíte nějak znepokojovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Prosím,je mi 38let,5let beru Lokren na snížení TK, jsem 2 měsíce po zamlklém těhotenství. Náhle nízký tlak-96/68, tep kolem 47, při velké námaze nejvíce 116/68, tep 62, nesportuji. V noci motovice následně ztráta vědomí - po špatně na zvracení,stavy takové ale pouze v leže, myslím že více na levém boku. Spím v sedě a začínám mít strach, občasné bušení srdce, zapomínám.Neurolog.jsem v pořádku, problémy se slinivkou. Děkuji za Vaši odpověď. Radka
23-3-2008 (20.04)
Lékař odpovídá:
Vámi uvedené obtíže je nutné co nejdříve řešit - provést další vyšetření včetně laboratorních, nejspíše snížit dávku Lokrenu či jeho výměnu za jiný. V každém případě navštivte co nejdříve Vašeho lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, můj dotaz se týká extrasystol. Jednou až dvakrát za půl roku jsem mívala období (cca 1 týden), kdy jsem často měla pocit, že mi "přeskakuje" srdce. Nyní jsem v 10.tt a extrasystoly trvají už 10. den a jsou mnohem častější - srdce přeskočí i 2x do minuty a někdy i několikrát po sobě. Vnímám to především v klidu, když sedím nebo ležím. Byla jsem na echu, srdce je v pořádku, pouze mitrální regurgitace 1-2/4. za tři týdny dostanu holtera. Jsem už z toho hodně nervozní a mám strach. Mohou mít tak časté extrasystoly vliv na těhotenství? Děkuji Jana
21-3-2008 (21.52)
Lékař odpovídá:
Na dotazy týkající se srdečních arytmií jsem již opakovaně odpovídala v sekci poruch srdečního rytmu - arytmií - více tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko, před rokem mi můj gynekolog přestal předepisovat antikoncepci, protože mi několikrát naměřil vysoký krevní tlak. Šla jsem ke svému lékaři, který mi předepsal léky na VKK, po prvních třech co mi lékař předepsal mi bylo zle. Nyní beru Prestárium 4mg 1x ráno a točí se mi hlava, je mi slabo, necítím se dobře, myslela jsem , že se to časem upraví . Než jsem začala brát léky na VKT, tak jsem se cítila dobře. Co se stane když přestanu ty léky užívat? Srdce mám v pořádku.Je mi 39 let. Děkuji za odpověď.
21-3-2008 (14.18)
Lékař odpovídá:
S dotazem se prosím obraťte na Vašeho lékaře, neboť neznám výsledky Vašich vyšetření ani dalších onemocnění. Nicméně je pravda, že řada pacientů se při vysokém tlaku krve cítí dobře a po zaléčení mohou být unaveni či se jim může točit hlava, ale je nutné léky snížit či zaměnit za jiné, neboť dlouhodobě vysoký krevní tlak (který nemusí dělat subjektivní obtíže) je výrazným rizkovým faktorem pro cévní mozkové příhody, ledvinné či srdeční selhání, rupturu aorty (prasknutí srdečnice) apod.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko mám prosbu nadměrně se potím ve spánku a to hned jak zaberu... Chtěl jsem se zaptat na příčiny tohoto problému.. Rád chodím do sauny a vypiju 2-3 piva denně ,může to být tím? nebo se jedná o něco závažnějšího předem děkuji za odpověd . S pozdravem Cerman
19-3-2008 (20.53)
Lékař odpovídá:
Nadměrné pocení může být způsobenou širokou řadou různých onemocnění a není jednoduché je odhalit. Příčinou mohou být zvýšená činnost štítné žlázy, řada infekčních virových i bakteriálních onemocnění, onemocnění centrální nervové soustavy, řada revmatologických onemocnění atd. atd. Bez vyšetření, jak vidíte, nelze na Vaši otázku odpovědět. Pokud by Vás pocení obtěžovalo či budete mít k tomu i jiné potíže, nezbude Vám nic jiného, než navštívit Vašeho lékaře, který Vám doporučení další postup a vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko, je mi 40 let, 4 roky se léčím s hypertenzí, beru Accupro10, Zorem5 a poslední rok ještě Vasocardin50. Poslední 3 měsíce se mi stává, že se mi z ničeho nic začne točit hlava, jakoby podlamovat kolena, začnou se mi potit dlaně a chodidla a mám pocity vysláblosti. Ve stoje se mi zrychlí tep až na 120 a je velmi špatně hmatný, po ulehnutí se zase zpomalí. Pokud si nelehnu nebo nesednu, tento stav se zhoršuje. EKG bylo v pořádku. Můžete mi poradit? Děkuji.
19-3-2008 (16.08)
Lékař odpovídá:
S dotazem se obraťte na Vašeho lékaře - je vhodné změřit tlak a tepovou frekvenci při Vámi uváděných potížích. Mohou být způsobeny jak vysokým, tak i spíše nízkým tlakem, ale event. i nízkou tepovou frekvencí. Existuje možnost provedení tzv. ambulantní monitorace EKG (tzv. EKG Holter) či ambulantní měření tlaku krve (tlakový Holter), které by měly příčinu Vašich obtíží odhalit, neboť přístroje Vás monitorují obvykle 24 hodin doma a poté se hodnotí v ambulanci lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko,ráda bych se touto cestou zeptala, pokud mám opakovaný krevní tlak 111/86 je v normálu. Mám 36 roků, žádné léky neberu. Děkuji
19-3-2008 (15.06)
Lékař odpovídá:
Systolický tlak krve 111 je ideální. Diastolický tlak krevní 86 mmHg je hraniční, ale do 90 mmHg se (kromě naprostých výjimek - např. ledvinné selhávání apod.) neléčí. V každém případě se v současnosti Vaším tlakem krve nemusíte zabývat (v případě, že Vám dobře měří Váš tonometr).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den, mam k Vam dotaz, ziji v Kanade a nase zdravotnictvi je uplne na dne, dostat se ke specialistovi trva az dva roky. Mam problem s oteklyma zlazama na krku, tlak v krku, chrapot, potize s polykanim, jako knedlik v krku, nekdy bolesti do celisti, mam degeneraci krcni patere. Vsechny krevni testy v poradku, vcetne stitne zlazy. Ultrazvuk stitne zlazy, discretni nodule tezko identifikovatelny. Endoskopie v poradku. Jsem strasne unavena, nejlepe se citim rano a dopoledne. V noci me tyto potize prestanou, nebo v lezici poloze se to uklidni. Mohlo by to byt od srdce? Nekdy me zacne bolet celist a vzadu na krku i v klidu.
19-3-2008 (3.01)
Lékař odpovídá:
Bez Vašeho vyšetření Vám nemohu bohužel zodpovědně poradit a nechci bez vyšetření potíže bagatelizovat. Kašel, chrapot a bolesti v čelisti mohou být způsobeny srdeční chorobou, ale také nemusí.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
vzhledem že jsem před rokem utrpěl těžký otřes mozku -komoce - CT - bylo údajně v pořádku. výrazný nález na krční páteři, dnes sono - magistrálních mozkových tepen s dg. Res. V oblasti bulbu ACI I.dx na laterální stěně nehomogenní AS plát šířš 2,3 mm Aa. ophtalmicae s ortogradním průtokem Ptám se, jde o něco závažného, nebo se obrátit na specialní nemocnici. děkuji Bronislav
18-3-2008 (18.51)
Lékař odpovídá:
Nejspíše se nejedná o významný nález, ale není zde specifikováno, zda na krčních tepnách způsobují sklerotické pláty významné zúžení, ale vzhledem k tomu, že to tam není uvedeno, tak předpokládám, že tomu tak není. V každém případě k zabránění progrese aterosklerosy na tepnách je vhodné dodržovat pravidla sekundární prevence aterosklerosy, tj. nekouřit, dostatečně se pohybovat a omezit v potravě živočišné tuky a jíst co nejvíce zeleniny.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den,mám k Vám jeden dotaz.Byla jsem na kardiologickém vyšetření se svou desetiletou dcerou a diagnoza zní:Prolaps MV I: st s MI I.-II. st,ASD II.Můžete mi dát laickou odpověď , co to pro ní znamená.Děkuji
15-3-2008 (18.49)
Lékař odpovídá:
Uvedené zkratky znamenají, že Vaše dcera má prohnutý cíp (či oba cípy) mitrální chlopně do levé síně a tím způsobuje dle popisu nevýznamnou či málo významnou nedomykavost této chlopně a navíc má (nejspíše) defekt v mezisíňové přepážce II. typu. S dotazem ohledně významnosti a dalšího postupu se prosím pak obraťte na jejího kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Přeji hezký den Paní Doktorko vím že už se vás na to ptalo spousta lidí ale prosím o odpověd kterou mi není nikdo schopný dát.Asi před třemi roky mi zjistili sníženou funkci štítné žlázy beru Euthyrox 50 deně u toho ale mívam i bušení srdce je to nepříjemné ale věčinou na to zabere magnezium 500mg co mě ale trápi je že se mi stane tak 3 do měsíce že mi přeskočí srdce tak 4-5 po sobě udělá se mi stoho vždy zle a psychicky mě to rozhodí musela jsem kvůli tomu začít brát Asentru 50 deně protože jsem začala mit strach že umřu prosím jen o to aby mi někdo řek proč to mám a jestli to není nebezpečné bývám často sama z dětmmi je mi 26 a fakt se moc bojim také se chci zeptat jestli je otěhotnět nebudu mit problémy lékař mě nikam nepošle že jsem mladá na to mít něco ze srdcem a napsal mi Egikol ale já se bojím ho brát k těm antidepresivám prosím o radu a děkuji
14-3-2008 (11.06)
Lékař odpovídá:
Občasné přeskočení srdce tak jak uvádíte, obvykle svědčí pro nevýznamné extrasystoly (tj. předčasné stahy), které nebývají pro pacienta významné, i když mohou být nepříjemně vnímané. Pro to, abyste se jich zbavila (či alespoň je zmírnila) je vhodné užívat magnesium dlouhodobě (nejspíše trvale) a nikoli jen přechodně. V případě, že magnesium nebude do budoucna pomáhat, pak je možné podávat betablokátor (tj. u Vás Egilok), který může palpitace (bušení srdce) zmírnit a nemusíte se bát ho užívat ani v těhotenství (jak jsem podrobně dříve psala) či při podávání antidepresiv.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, jsem čtyři měsíce po plicní embolii a užívám lék Warfarin.Ten se s většinou jiných léků nesnáší. Lze místo něj užívat jiný,lék se stejným účinkem, který by nebyl tak agresivní a umožňoval léčbu jiných nemocí bez zvýšeného rizika?
13-3-2008 (16.19)
Lékař odpovídá:
Na podobné dotazy ohledně Warfarinu jsem opakovaně odpovídala -viz sekce jiné.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Před 10 lety po veklé námaze se u mne projevila srdeční arytmie.Od lékařky jsem na to dostal CARDILAN,ENELBIN a v krytických chvilkách CONCOR(jen nárazově)Posladni minimálně dva roky aritmii nepozoruji - neprojevuje se. Ptám se : Je srdeční arytmie vyléčitelná tak, že se jež nevrací a nebo je vlastně jenom skrytá a může se na příklad při pobytu na slunci vrátit ? Děkuji přede za Vaší velice laskavou odpověď, J.Zeman
13-3-2008 (14.07)
Lékař odpovídá:
Jak jsem již uváděla, poruch srdečního rytmu existují desítky a stovky a nevím, jaký typ srdeční arytmie jste měl Vy. Většina z arytmií je nevýznamná a není se jí třeba zabývat (i když může být nepříjemně vnímaná). Existují ale výjimky, kdy se může jednat o závažné i život ohrožující arytmie, které se musí léčit a dnes jsou i v řadě případů vyléčitelné či alespoň léčitelné. Více Vám bohužel nemohu odpovědět.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vazena pani doktorko.Lecim se 7 let na SLE,nyni jsem v 17 tydnu tehotenstvi.Uzivam Medrol,Anopiryn,Clexane0,4.Ted v 16tt my vyslel pozitivni test na AFP na vyvojove vady.Strasne se bojim,mam se podrobit genetic.vysetreni pripadne amniocenteze.Prosim muze vysledek testu ovlivnit medrol?nebo se mam opravdu vzhledm ke sve nemoci bat,ze bude miminko nemocne:-((.jedu do Pha pristi tyden je to muj nejdelsi tyden v zivote.je mi 33 let a uz mam 1 syny zdraveho,ale to jsem byla jeste zdrava tento test byl negativni.Strasne se bojim.
12-3-2008 (22.54)
Lékař odpovídá:
Ráda bych Vám poradila, ale velice se omlouvám. S dotazem se prosím obraťte na Vašeho revmatologa a gynekologa, kteří Vám poradí fundovaněji.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dOBRY DEN PANI DOKTORKO.pROSIM O VYSVETLENI OHLEDNE VARFARINU.pREDEPSALAMI HO PI.DR.PO EMBOLIZACI PLICE PO OPERACI.qVIK MAM TREBA 1,89 A JINDY 1,06 A PRITOM BERU PORAD STEJNOU DAVKU!!!3krat tydne 5, a 4krat tydne 6 1/2,Nerozumim tomu tedy,proc chodim na qvik?
12-3-2008 (17.30)
Lékař odpovídá:
Vstřebávání a metabolismus (odbourávání) Warfarinu je u všech pacientů ovlivňovám celou řadou faktorů, mezi jinými zvláště stravou (hlavně množstvím zeleniny v potravě) a interakcemi s jinými léky (některé léky účinek Warfarinu snižují a některé zvyšují). Proto je nutné pravidelně (u stabilních hodnot asi jednou měsíčně) tzv. Quick (či lépe INR) pravidelně kontrolovat a dávkování Warfarinu dle výsledků měnit. Pro každého pacienta s Warfarinem je nutné dle možnosti jíst vyrovnanou stravu, tj. stravovat se obdobně s vyrovnaným příjmem zeleniny a obdobným složením stravy se stejnou frekvencí podávání jídel. Dále je vhodné po každé změně medikace (přidání či ubrání léků) Quick zkontrolovat a event. upravit dávkování Warfarinu, neboť u každého pacienta se přidání či ubrání jiného léku může projevit jinak, i když řada léků působí obecně obdobně. V případě špatného dávkování Warfarinu většinou porušením výše uvedených pravidel může způsobit závažná krvácení či naopak opětovné zvýšené srážení krve a tím např. opakování trombóz či embolií.