Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1440 do 1460
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Zdravím Vás paní doktorko. Moje situace se liší od většiny.Ještě před několika měsíci/asi dvěma/ byl muj tlak,jako mnoho let 120/70 nyní je ale 95/60 měl jsem i 89/59.Absolvoval jsem EKG to bylo v pořadku,stejně jako echokardiografie.Co by podle Vás je příčinou /obecnou/nízkého kr.tlaku?A co je vhodné udelat./káva pomáhá pak je tlak114/70,ale to neřeší přičinu.Díky za odpověď.Žídek
15-11-2008 (9.27)
Lékař odpovídá:
V případě, že máte nízký tlak a nedělá Vám potíže, tak není nutné se tím zabývat, neboť pacienti s nízkým tlakem se prokazatelně dožívají vyššího věku. Pokud byste měl při tom obtíže (točení hlavy, slabosti či stavy na omdlení apod.), pak obvykle pomůže dostatečný příjem tekutin (alespoň 2-3 litry denně), a to optimálně minerálních vod s dostatkem sodíku.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko, obravím se na Vás s dotazem ohledně srdeční arytmie, jelikož přístup lékaře v našem městě je negativní a dál si nevím rady. Od r.2006 trpím sinusovou tachykardií.Záchvaty tehdy byly krátké- při nich Vasocardin, který po roce xneučinkoval, byl mi nasazen Lokren který byl po 2 měs. vyměněn za Propanorm 1-1-1, po mém převezení na internu.(supraventrikulární tachykardie 160/min.)Během léčbyse palpitace začaly vracet a z krátkých episody se postupně prodoužily i na hodinu než vůbec zaúčinkoval lék. Holterův monitor při léčbě Propanormen zachytil tenhle nález: zachyceno 124 189 stahů z toho pouze oj. KES 19x. Při těchto záchvatech semi kromě bušení srdce špatně dýchá, mám sevřenou hruď a strach jak to skončí, vždycky se rozklepu a po skončení jsem hodně unavená a chce se mi spát. Po tomhle nálezu mi byl Propanorm v dubnu 08 (brala jsem jej 1/2roku) vyměněn za Betaloc 100mg 1-0-1 a k tomu Lorista 25mg 1-0-0. během téhle léčby se palpitace objevovaly tak 2-3x do měsíce. Ale dnes brzy po ránu trvaly 3/4 hodiny než začal účinkovat lék. Vždy se objeví bez varování, bez zátěže, poslední dobou brzy po ránu.Vážená paní doktorko, prosím vás o posouzení svého stavu, protože internistka mi řekla že se při může postupně poškodit svalovina srdce, kardiolog tvrdí že to není na životě nijak ohrožující, že mám je nepříje mný pocit.Na interně mi doporučili při recidivách zvážit elektrofyziol. vyšetření, ale s tím jsem u kardiologa nepochodila. Nevím jestli je můj dotaz dostatečně dobře formulován, ale pokud by to bylo možné prosím vás o zhodnocení. Není zde nikdo na koho bych se mohla momentálně obrátit. Děkují moc za odpověď.
14-11-2008 (12.47)
Lékař odpovídá:
V případě, že máte výrazné obtíže, tak elektroziologické vyšetření s event. radiofrekvenční ablací by mohlo být dobrým řešením a s poměrně vysokou pravděpodobností Vás i trvale vyléčit. Mezi pracoviště, která provádí tyto zákroky patří např. arytmologické odd. IKEM Praha či FN Na Homolce. Doporučuji Vám zaslat tam s dotazem a žádostí o vyšetření všechny Vaše dokumenty optimálně i s EKG, kde je zachycena Vámi popisovaná arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych Vás požádat o vysvětlení pojmu "diskrétní sinusová arytmie". Mé dceři je 15,5 roku, v minulých 6 dnech byla hospitalizována - časté zvracení, bolesti hlavy, tlak na hrudi, nakonec vyzvrátila i obyčejný čaj. Stolice byla normální, žádný průjem. Ve výstupní zprávě nemocnice je u kardiologického vyšetření uveden shora uvedený výrok. Je to něco vážného nebo jen jak se říká "problém růstu" ? Jen pro úplnost, já jako matka, moji rodiče i manželova matka máme problémy se srdcem - babičky kardiostimulátor, já fibrilace. Děkuji Vám za Vaši ochotu a předem děkuji za odpověď.
14-11-2008 (8.18)
Lékař odpovídá:
Sinusová arytmie je zvláště u mladých pacientů prakticky normálním nálezem.
# Pacient se ptá:
Téma: Srdeční selhání
Dobrý den , paní doktorko , je mi 40 let , celý život jsem rekreačně sportoval(kolo,plavání,kolečkové brusle,kolektivní sporty).Od začátku letošního roku jsem se necítil dobře , zadýchával jsem se i při nízké fyzické zátěži,velmi jsem se potil.V létě jsem skončil v nemocnici s diagnózou zápal plic a akutní zánět srdečního svalu.Při různých vyšetřeních mi byla zjištěna dilatace srdce,EF 15 %.Nyní je to stejné , fyzická zátěž je vyloučena,beru kýbl prášků denně (Talliton,Verospiron,Furon...)a pan doktor mě "straší" transplantací srdce.Opravdu je nevyhnutelná?Děkuji za Váš čas i odpověď,přeji hezký den
11-11-2008 (12.03)
Lékař odpovídá:
Vývoj funkce srdce po jeho zánětu je velice různorodý. Většinou se funkce postupně zcela upraví a pacient je po určité době rekonvalescence (obvykle několika měsíců) zcela bez následků. Někdy však funkce srdce zústává výrazně snížená a pak je třeba trvale léčit farmakologicky, aby se zabránilo či zpomalilo její další zhoršování. U některých pacientů však dochází k dalšímu zhoršování funkce (buď samotným onemocněním či tím, že pacienti neberou doporučovanou léčbu), a pak může být transplantace srdce jediným možným řešením.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, bylo mi 15 let, když mi byla diagnostikována rodová vada, na kterou umřel můj otec ve 48 letech, jedná se o kardiomiopatii (doufám, že to píšu správně). Nikdy předtím jsem neměl problém, jako lék mi byl předepsán lokren jednou denně. Problémy nastali, když jsem prášky začal užívat, i přesto, že se moje životospráva strava ani nic podobného nezměnilo jsem připral za rok 10 Kg, snažil jsem se tedy omezit jídlo apod. přesto jsem za další roky nabral dalších skoro 10 Kg, teď se moje váha pohybuje na úrovni 78 Kg na výšku 179cm. Chtěl bych se zeptat, zda je možné že je to běžný jev, při studování letáku přibaleného k práškům sem nic podobného nenašel. Ale nikdy jsem se svoji vahou problém, ale jakmile jsem začal užívat Lokren, váha naskákal jako nic... chápu, že v 15 letech se člověk vyvíjí, ale již od 15 let do 19 let mám strašně vzestupnou tendeci, přestože se snažím jíst převážně jen dostatečné porce, nepřecpávám se nebo tak. Doktor už na mě ječel, že jsem přibral bůhví kolik kilo, ale přitom můj život se vůbec od doby co jsem začal užívat prášky nezměnil... Je možné, že Lokren nějak brzdí metabolický systém nebo prostě něco podobného ? děkuji za odpověd
10-11-2008 (18.14)
Lékař odpovídá:
Lokren snižuje tepovou frekvenci a blokuje mimo jiné adrenalin a noradrenalin. Jeho účinky na hmotnost či jiné metabolické parametry (např. hladinu cukru či tuků v krvi) je sice někdy popisován, ale jeho praktické efekty jsou zcela nevýznamné.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko. Je mi 24 let.Už delší dobu mám problémy,špatně se mi dýchá,je mi na omdlení,tlak na hrudi,až bolest,buší mi srdce,a jsem hrozně unavená.Šla jsem ke své obvodní lékařce,beru Egilok od pátku (1/2 ráno,1/2 večer)ale mé obtíže neustupují,a je mi opravdu chvílemi dost špatně.Lékařka mi řekla,ať zvýším dávku léků na 1 celý ráno,a 1 celý večer.Na Ekg mi v pátek,zjistili tachykardii,a v prosinci jsem objednaná na EKG holter. Když se stále necítím dobře co mám dělat?Já vydržím hodně,nejsem žádnej nervák,a žádné problémy s kterými bych se trápila nemám.Asi mám vydržet do prosince na další vyšetření po kterém se bude vědět co mi je. Děkuji moc za odpověď a přeji hezký den. Jana Kleinová.
10-11-2008 (13.22)
Lékař odpovídá:
Velice se omlouvám, ale na podobné dotazy Vám nemohu bez Vašeho vyšetření odpovědět. Obraťte se prosím s dotazem na Vaše ošetřující lékaře. Uvedené příznaky může totiž způsobit celá řada onemocnění.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,byla mi navrhnuta radiofrekvenční ablace, které pracoviště byste mi v ČR (popř. na Moravě) doporučila a proč? Předem děkuji za odpověď.
9-11-2008 (21.34)
Lékař odpovídá:
V ČR je celá řada kvalitních pracovišť a nerada bych nějaké opomněla. Osobně mám dobré praktické zkušenosti s arytmologickými centry v IKEM Praha, FN Na Homolce či FN Olomouc. Dle Vašeho bydliště Vám jistě dobře poradí Váš ošetřující kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,už 3 rok mě trápí bušení srdce-extrasystoly.Jsem vrcholový sportovec (hokejista) a při mé práci s tím mám velké problémy.Léčím se s vysokým tlakem a absolvoval jsem všechny dostupné vyšetření.Taktéž rozbor vlasů BIOMOL. Podle všech vyšetření mi byla zjištěna zvýš.činnost nadledvin (nic závažného) a nedostatek hořčíku.Totéž mi potvrdil rozbor vlasů BIOMOL.Beru Magnololv na doplnění hořčíku. Lékaři mi zdělili že bušení srdce (extrasystoly) v mém případě není nic vážného,že jsem jen více vnímavý člověk. Obracím se na Vás jestli mi nemůžete nějak poradit.V normálním životě mi extrasyst.nevadí už jsem si zvykl,ale ve hře mě to velmi omezuje a znemožňuje vykonávát svojí práci. Děkuji za odpověď Jakub
7-11-2008 (21.48)
Lékař odpovídá:
O extrsystolách jsem již opakovaně psala a odpovídala i na podobné dotazy - viz sekce arytmie v minulých dotazech.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je možné, aby mě po denní dávce 5 mg Daprilu bolely svaly na nohou? Díky. J. Broumová
7-11-2008 (18.53)
Lékař odpovídá:
Dapril by sám o sobě tyto příznaky způsobovat neměl. S dotazem se při přetrvávání obtíží obraťte na Vašeho lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, včera v noci se mi stalo, že jsem se probudila se zvýšeným tepem 120 a strašně jsem se potila a bylo mi špatně od žaludku. Ještě nikdy předtím se mi to nestalo. Jsem 7 týdnů po porodu. Mám strach, že mám něco se srdíčkem. Občas mám pocit že mi přeskakuje. Jsem objednaná na Hotlera, tak jsem zvědavá. Moc děkuji za odpověď a hlavně za Vaše stránky a Vaši ochotu. Ještě jednou moc díky.
6-11-2008 (18.46)
Lékař odpovídá:
Zvýšený tep může způsobit celá řada onemocnění či poruch - o tom jsem již opakovaně psala - podívejte se prosím do sekce arytmie na všechny minulé dotazy.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,potřeboval bych poradit,trpím svíravým pocitem v hrdle,ztíženým dýcháním a pocitem úzkosti a strachu.Byl jsem s tím na kardiologii a ti mi napsali do lékařské zprávy toto: EKG:s.r.60-65/min.,respir.arytmie,PQ 0,32, QRS 0,08, QT 38, St bez denivelace, T pozit.,ve V1 negat, osa +90, AVB I st.obraz idem dle dok. Echo srdce - TTE(Philips iE33):vyšetřitelnost:dobrá Ao anulus 24 Vals 36 LS 33 ZS 10 IVS 10 LK 45/28 PK 29 2D:Nedilatovaná LK bez regionální poruchy kinetiky, globální EF 69%. Chlopně jemné, volně pohyblivé. Pravostranné srdeční oddíly nezvětšeny. Perikard bez výpotku. Doppler:Mi:vmax 0,85E>A reg 0-1+ Ao:vmax 1,3 Tri vmax 0,5 Pu:ACT 144 ms, I.typ Res:Dobrá syst.funkce LK, bez regionální poruchy kinetiky, globální EF 69%, diastolická funkce LK nenarušena. Stopová Mi reg.bez zn.klid. PH.Perikard bez výpotku. Holter EKG: S.r., AVB I.st., TF 47-132/min,prům.TF 82/min, opak.zachyceny nepřevedené P vlny, max.RR 2,16 sec 0 SVES Celkem 9 polyt.KES Elevace ST do 0,27mm ve sv.II i ve sv. V5 RTG P+S: bez infiltrací, bez ložiskových změn v plicním parenchymu. Hily cévní, bránice hladké, úhly volné. Srdeční stín je nezvětšen. Doktoři říkají, že by to z výše vypsaného nálezu nemělo být, ale přesto se Vás chci zeptat na Váš názor. Děkuji za odpověď.
5-11-2008 (20.30)
Lékař odpovídá:
Dle Vašeho popisu se nejspíše skutečně jedná o prakticky normální nálezy. Jak jsem uváděla v úvodu, nerada bych při neznalosti Vaší kompletní dokumentace (a stejně tak i u jiných dotazů) odpovídala na nějaké konkrétní obtíže, neboť o nich Vám vždy nejlépe poradí Váš ošetřující lékař, který Vás zná.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
asi dva roky mám diagnostikovanú hypothyreozu,užívam Euthyrox 50mgdenne,odkedy ho užívam sa mi zlepšila zimomrivosť,teda nie je mi tak zima,ale okrem toho priberám/pri tom cvičím 4x týždenne po 1 hodine/hrozne mi zredli vlasy,ale hlavne čo som do vtedy nemala je zvýšenie hodnôt cholesterolu,podotýkam,že predtým som mala vždy hodnoty v poriadku.
2-11-2008 (20.32)
Lékař odpovídá:
Vámi uvedené souvislosti mi nesouhlasí, ale neznám Vaše laboratorní hodnoty včetně hodnot hladin hormonů. Obecně mohu jen říci, že hypothyreosa (tj. snížená činnost štítné žlázy) způsobuje zimhouřivost, sníženou tepovou frekvenci, "zpomalené" myšlení, zvýšenou hladinu cholesterolu atd. Hyperthyreosa (tj. zvýšená činnost štítné žlázy) působí opačně. Léčba výše uvedených poruch by potom měla uvedené příznaky likvidovat či omezovat. O konrétních problémech se poraďte s Vaším endokrinologem (tj. lékařem specializovaném na žlázy s vnitřní sekrecí - tj. i štítné žlázy).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,před lety jsem brala NitroMac,ve vinohradské nemocnici odebrán,že jsem zdravá.Dlouho jsem měla Trimepranol,myslím,že byl dobrý.Změnila jsem lékařku dostávám jiné léky a tlak je stále 156 a 98 a tep poslední dobou i 40.Nevím co dělat.Lékařka je pečlivá.nechci ji měnit.Poraďte prosím.Děkuji Jindrová /Je mi 72roků/
2-11-2008 (15.36)
Lékař odpovídá:
O konkrétní léčbě u jednotlivých pacientů bez znalosti jejich onemocnění, pomocných vyšetření, laboratorních hodnot atd. atd. nejsem bohužel schopna odpovědně poradit, neboť to, co je vhodné pro jednoho pacienta, nemusí být vhodné pro jiného atd.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, prosím Vás o info k téme jak působí pozitívní reakce na očkování proti chřipce na spermie, i jak toto očkování působí na neplánované počatí asi po 2-3 dnech po očkování muže. Děkuji moc za odpověď.
1-11-2008 (12.41)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale tato problematika není mojí specializací - jsem kardioložka. S dotazem se obraťte na infektologa (specialistu na infekční onemocnění).
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, je mi 25 let a před měsícem mi začaly moje obtíže. Začalo to subjektivně vnímaným bušením srdce a rychlým nárůstem krevního tlaku(normalně mívám nižší TK)..trvání asi 20 min..po zklidnění bušení tepová frekvence 120 tepů za min. Bohužel po 5 dnech se to objevilo znovu, jela jsem tedy na pohotovost,druhý den k OL. Na EKG zjištěn nově vznik LBBB.. Echo ten den- EF 45%. Tentýž den mě na týden hospitalizovali pro podezření z akutní myokarditidy, EF druhý den 60%.. AM nakonec vyloučena(téměř veškeré testy v normalu,ještě čekám na výsledky kardiotropních virů).Nasadili mi Concor 5 mg 1/2-0-0 ..Od té doby se cítím lépe, bušení nenastalo. Jsem stále v PN,čekám na vyšetření konsiliární vyšetření v IKEMU.Vím,že dokud nebudu vědět příčinu těchto problému, tak mi nemužete poradit, ale alespoň co se týká toho bloku levého ramenka - jak závažná vada to je? Ohrožuje či výrazně omezuje to nějak život? Dá se odtranit? V průběhu příštího roku jsme s přítelem plánovali miminko. Je možné těhotenství s touto vadou? Děkuji moc za odpovědi.
31-10-2008 (14.41)
Lékař odpovídá:
Ve vašem případě bude vhodné počkat na další vyšetření a vývoj onemocnění, které nelze nyní předvídat. V každém případě bych event. miminko odložila až po komplexním vyšetření a i poté cca alespoň o rok, až bude jasné, zda se jedná o významnější onemocnění či onemocnění bezvýznamné. LBBB (tj. blok levého raménka Tawarova) sám o sobě nemá větší význam, avšak někdy může být projevem i závažnějších onemocnění (ale ani nemusí !!).
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den moje dcera má vrozenou vadu aorty.Závěr vyšetření je pseudokoarktační deformita aorty s málp vyzn.grad.-nález stacionální.Lékař mi řekl že při komplikacích se máme dostavit.Mohla by ste mi odpovědět jaké kompliklace a nebo jaké příznaky můžou nastat abych okamžitě naštívila lékaře.Děkuji vyšetřšní Echo:nedilant.IVC,norm.pulzace v břšníAO,LV norm.s norm.funkcí,zadní stěna.,LA norm.,MI O,AI O.AO chlopen trojcípá,jemná,norm.odstup LCA,norm.tok v plicnici,PDA O,bez známekPH,zkrat O,strun v lv ,AO oblouk levostr.s norm.toky,pseudokoarktační deform.AO oblouku,grad do 14 torrů.Děkuji Lucka
31-10-2008 (10.58)
Lékař odpovídá:
Tato vada by neměla způsobovat žádné subjektivní obtíže. Pokud by progredovala (tj. docházelo by k dalšímu zužování), pak by se projevovala vyššími tlaky na horních než dolních končetinách, postupně by docházelo k přetěžování a zbytňování levé komory srdeční a rozšiřování tepny (aorty) nad tímto zúžením. To jsou však již pokročilá stádia nemoci a k nim u známé vady nemělo nikdy dojít. Proto bych Vám doporučovala v nějakém odstupu (cca 1-2 let) nechat dceru echokardiograficky vyšetřit a dle kontrolního výsledku se pak domluvit na dalším vhodném termínu vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko,obracím se na vás s následujícím problémem:Je mi 28 let a byl mi 10.10.2008 diagnostikován perikardiální výpotek (nezánětlivý) nejas. etiol. Výpotek byl diagnostikován již po druhé.Laboratoř bez závažnější patologie.Medikace:PREDNISON 5mg 1-0-0, IBALGIN 400mg 1-0-1,HELICID 20 1-0-1 . Jsou ty kortikoidi opravdu nutné? První výpotek 18.4.2007 se stratil za 5 týdnů jen po ibalginu.Mám obavu s kortikoidů. Děkuji.
27-10-2008 (11.15)
Lékař odpovídá:
Pokud pomohou nesteroidní antirevmatika (např. Ibalgin), tak je to ideální. Kortikoidy bych nasazoval až při nedostatečném či žádném účinku Ibalginu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, každý den večer je mně na zvracení a občas i zvracím, někdy mě pálí žáha. Užívám půlku Lokrenu ráno na zvýšený puls. Může to být jeho nežádoucí účinek? Mám ho dle Vašeho názoru užívat dál nebo prokonzultovat jeho výměnu? Děkuji za Váš čas a přeji krásný den. S pozdravem Melissa
26-10-2008 (2.20)
Lékař odpovídá:
V průvé řadě je vhodné provést vyšetření jícnu a žaludku tzv. esophagogastroduodenoskopií, neboť potíže budou spíše způsobeny vracením žaludečních šťáv do jícnu či vředy jícnu, žaludku či dvanácníku. Dle výsledku se pak nejspíše nasadí léky, která Vás obtíží zbaví.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, ráda bych se zeptala zjistili mi sinusovou tachykardii¨nasadili mi betablokátor, sektral čtvrtku ráno a večer ale aji přesto srdce zničeho nic se rozbuší nemohu se nadechnout a stáhne mě to až do krku jeto jak našponovaný drát k tomu pískání v uších a slabost v nohou. Nyní přemýšlí o provedí EFV či implantaci Revealu myslíte že by to pomohlo? Moc děkuji za váš čas a odpověd.
25-10-2008 (18.34)
Lékař odpovídá:
Reveal či elektrofyziologické vyšetření by samo o sobě nepomohlo, neboť se jedná o jen o vyšetřovací metody. Reveal je dlouhodobý implantovaný EKG Holter, který se používá u pacientů s výraznými, ale řídkými obtížemi (např. kolapsové stavy jednou za několik měsíců apod.) a má za úkol vyloučit či potvrdit závažné maligní poruchy srdečního rytmu. Obdobné je to pro elektrofyziologické vyšetření, kdy se katetrizačně zjišťuje, zda má srdce onemocnění převodů či zvýšené dráždivosti apod. a mohlo by některé závěžné poruchy srdečního rytmu způsobovat. Pokud by se to potvrdilo, tak většina poruch srdečního rytmu je dnes dobře léčebně ovlivnitelná a dle druhu zachycené arytmie by se teprve potom postupovalo.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den, Mam dotaz ohledne KES,pred 14 dni jsem pro prekolapsovy stav navstivil lekare na pohotovosti,po ekg jsem byl propusten,nasledne vysetren na kardiologii s nasledujicimivysledky:ERGO:Test negativni stran namahove ischemie,pri zatezi bez arytmii s normalni reakci TK.Dobra fyzicka zdatnost,HOLTER TK:O hypertenzi se nejedna HOLTER EKG¨:Trvale sinusovy rytmus,bez zjisteni prognosticky zavazne arytmie - JEN MENE CASTE KES, OBRAZ PREDCASNE REPOLARIZACE.ECHOKG:Normalni velikost srdecnich oddilu,normalni kinetika a klidova systolicka funkce obou komor,bez plicni hypertenze a bez chlopenni vady.Chtel bych se zeptat,co vlastne znamena obraz predcesne repolarizace - pry nic , cim bych se mel zabyvat.A dale mi jde o to,ze KES vnimam velmi neprijemne a jsou pro me celkem stresujici a stale trpim palpitaci.Da se nejak palpitace lecit?Nemusim mit strach z KES,ikdyz jsou castejsi,hlavne v klidu?
24-10-2008 (17.38)
Lékař odpovídá:
Jedná se skutečně o nevýznamný nález, který je sice nepříjemný, ale není nebezpečný. V sekci arytmie jsem o nich opakovaně psala - podívejte se prosím tam.