Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1880 do 1900
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Jaké mohou být následky neléčené štítné žlázy a chlapce,procházejícího pubertou?Děkuji za odpověď.
27-9-2007 (14.55)
Lékař odpovídá:
Z dotazu není jasné o jaké onemocnění štítné žlázy (ŠŽ) se jedná. Pokud je ŠŽ nemocná, ale s normální funkcí, tak se nemusí o nic zásadního jednat. V případě zvýšené funkce (tzv. hyperthyreosa) či snížené funkce (tzv. hypothyreosa) mohou být při jejich neléčení zásadní a někdy i trvalé následky.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den,prosím o radu,jsem v 22 týdnu těhotenství a na gen.ultrazvuku mému dítěti zjistili hyperechogenní uzlík-šlašinka mitrální chlopně.Jde o vadu která už dítěti zůstane,případně je nějak po narození ohroženo?Sama mám drobnou regurgitaci na trik chlopni,bez známek plicní hypertenze,může nějakým způsobem tato vada ohrožovat mé těhotenství,případně porod?Děkuji.
26-9-2007 (11.08)
Lékař odpovídá:
Nález by neměl nic zásadního znamenat. K definitivnímu zhodnocení bude vhodné po porodu dítěte zopakovat u něj echokardiografii.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, měl bych dotaz ohledně nepříjemných stavů, které mívám zhruba dvakrát týdně. Někdy při námaze nebo i v klidu se mi stane že najednou pocítím jakoby v krku a pod hrudní kostí takové přeskočení či zachvění, musím se přitom rychle a zhluboka nadechnout. Mám při tom pocit, že se nadechuji jakoby naprázdno. Tak do dvaceti vteřin se to většinou upraví. To se děje někdy i čtyřikrát za sebou a třeba tři dny nic a pak zase. Bojím se, že by mohlo jít o nějaké závažné onemocnění srdce. Podstoupil jsem v minulosti jen EKG bez nálezu. O co by se mohlo jednat?
26-9-2007 (10.52)
Lékař odpovídá:
K objektivizaci Vašich obtíží a zvláště k zachycení srdečních arytmií je vhodné provést dlouhodobé monitorování EKG (tzv. EKG-Holter) a dle výsledku pak rozhodnout o dalším postupu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den! Mám 6-ti týdenní holčičku a na kardio vyš. nám zjistili hypertrofickou kardiomyopatii diabetického plodu.Holčička se narodila 36+4 a vážila 3400g.Můžu vědět co tahle diagnoza obnáší a čím by se mělo počítat?Doc. nám řekl,že by to mělo do pěti let dítěte vymyzet,ale že se neví,co tahle dg.způsobuje ve věku 30 nebo 40 let.Na kontrolu jdeme až za půl roku.Díky za odpověď.Konečná
25-9-2007 (16.25)
Lékař odpovídá:
Na dotaz týkající se hypertrofické kardiomyopatie jsem již odpovídala - proto více tam v sekci "Jiné".
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, Je mi 20let a jsem ve 36+5týdnu těhotenství. tak od 6mesíce těhotenství jsem začala mít takový občesný silný údery srdce (srdce mi najednou poskočí a někdy to dokonce pár vteřin trvá,než se vrátí do norm.rytmu). Je to třeba i několikrát do hodiny. Mám z toho strach nikde mi nic nezjistily. Byla jsem na vyšetření EKG kvůli těhotenství a tam se jim nelíbyl jen má tepová frekvence která byla 106. Taky mi našly podle krevních testů anémii na, kterou beru 2krát denné železo. Chtěla bych se teda zaptat jestli můžu normálůně porodit třeba i s případnou aritmií jsem prvorodička a jsem z toho docela nervozní. taky bych se chtěla zaptat co je to za srdeční vadu komorové extrasystoly jestli to třeba není to co mě trápí. Moc Vám děkuji za odpověd zadravím a přeju krásný den.,
24-9-2007 (10.51)
Lékař odpovídá:
Anémie může způsobovat Vámi uváděné arytmie. Obvykle nejsou nebezpečné a k jejich vymizení je třeba srovnat krevní obraz (k tomu Vám slouží podávané železo) a navíc je ještě vhodné brát hořčík (magnezium) v dávce cca 500-1000 mg denně, který můžete volně bez receptu zakoupit v lékárně.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,paní doktorko.jsem ve13.týdnu těhotenství a dnes jsem byla na EKG,kde mi byla zjištěna sinusová arytmie,TF 80P/min,osa intermed,int v mezích,plošší T III chtěla jsem se zeptat co to pro mne a pro mé nenarozené dítě znamená,Srdeční arytmií trpí má babička,děkuji za radu Jana Hlávková
20-9-2007 (15.00)
Lékař odpovídá:
Sinusová arytmie je běžná zvláště u mladých a nemusíte se tím nijak znepokojovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chci se zeptat zda může souviset visazení léku Medrol,který jsem brala na ulcerózní kolitidu asi 4 roky s mými potížemi. Po sebemenší námaze např. po chůzi mývám náhlý rychlý pulz, panický pocit strachu,nízký krevní tlak. Cítím se hodně unaveně a psychicky nevyrovnaně. Potíže většinou se zklidní když jdu ven na vzduch a nemusím být např. v obchodě nebo v místech, kde se zdržuje více lidí např. MHD apod. Co mi poradíte? Užívám magnesium a na zklidnění lexaurin,ale z dlouhodobého hlediska to není řešení.
19-9-2007 (13.55)
Lékař odpovídá:
Medrol patří mezi tzv. glukokortikoidy. Při jejich dlouhodobém užívání může náhlé vysazení způsobit Vámi uváděné obtíže a proto se jejich vysazování provádí postupně a pod dohledem lékaře, a to zvláště při vyšších dávkách léku.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobrý den pani doktorko,.... chci se poptat na pár věcí, které mě trápí! už od zimy se mi občas hůře dýchá, nevim čim to je , ale nejspíš od zad! často cítím svůj tep, mam i bušení srdce a někdy z ničeho nic se mi zvýší tep z 80 na 120 a to nic nedělam jenom sedim. často jsem unavený bez chuti něco dělat... táhne se to se mnou už 9 měsíců, v zimě jsem byl na ekg, ale nic nenašli, jenom jsem bral egilog... sice je to o hodně lepší než v zimě, ale pořád to neni 100pro. k doktoru se mi moc nechce, protože by do mě cpal jenom prášky a taky mam trochu strach...jo a někdy si taky dam s klukama marihuanu, a to je pak mazec.... to z nějakých 80 sem někdy i na 170 a to pak lapam po dechu a sem nervní, musim furt chodit, ale za pár minut to opadne na nějakých 130 a to už je pak pohoda... jo a taky, když se ohnu jako když něco sbíram, tak mi jde strašnej tlak do hlavy. někdy stačí menší pohyb a jsem zpocenej, což dříve také nebývalo zvykem. proto Vás prosím o radu. děkuji za brzkou odpověď.
18-9-2007 (21.32)
Lékař odpovídá:
Bez řádného vyšetření se není možno k Vašim obtížím vyjádřit a tím pádem Vám ani poradit. Pokud máte obtíže a chcete se jich zbavit, tak to bez návštěvy lékaře nepůjde. Měl byste však hlavně uvážit, zda kouření marihuany je to pravé, co činíte, a to hlavně proto, že při tom máte obtíže. Navíc nezapomeňte, že pravidelní kuřáci marihuany často přechází na tzv. tvrdé drogy. Následky Vám nebudu podrobně líčit, neboť je jistě znáte.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den chci se Vás zeptat mam bolesti na plicich ne moc velké ale stalo se mi ,že jsem musel k doktorovi protože se mi špatně dýchalo a na interně myslim EKG a poslech plic je v pořádku citim take menši bolest páteře mam ruku v sádře a zřejmě jsem si namohl svalstvo na zádech je možné aby bolest pateře měla vliv na plice a dýcháni. Děkuji za odpověd na mou otázku
18-9-2007 (9.08)
Lékař odpovídá:
Blokáda páteře může omezeným rozvíjením hrudníku způsobit (a také způsobuje) pocit dušnosti (většinou charakterizovaný jako pocit nemožnosti se řádně nadýchnout). Před diagnózou tzv. vertebrogenní (tj. způsobené páteří) bolestí na hrudi je nutno vyloučit jiné (hlavně kardiální) onemocnění.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,mám na Vás několik dotazů. Před 3 měsíci mi při úraze dolní končetiny zjistili vysokou hladinu cukru (14) Po operaci jsem léčen Sioforem 500mg (při pravidelných kontrolách GLU 6.8- 7) Nikdy předtím (úraz) jsem s cukrem v krvi problémy něměl, pravidelné lékařské kontroly. Mohl na to mít vliv úraz jako takový? V součastnosti užívám Siofor a Warfarin a v noci mě budí nutnost močení s čímž jsem pred úrazem taky něměl nikdy problémy, může to souviset? Děkuji. J.
18-9-2007 (8.57)
Lékař odpovídá:
Jakýkoli stres či závažné onemocnění může zhoršit kompenzaci diabetu. Pacient však k diabetu musí mít většinou predispozici či se u něj již musí diabetes vyskytovat. Vysoký cukr v krvi (většinou při hladinách výrazně přesahujících 10 mmol/l) způsobuje zvýšené močení (a tím i žízeň). Hladina mezi 6-7 mmol/l tyto potíže nezpůsobuje a je proto vhodné navštívit urologa, který by měl hlavně vyloučit onemocnění prostaty či jiné onemocněn (zánět močových cest apod.).
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Chci se zeptat na specifika výpočtu tepové frekvence u těhotných,tak aby mohly i nadále cvičit pod dohledem sportesteru.Prosím o odkaz na literaturu společnou s tímto tematem,či webové stránky. Děkuji předem
14-9-2007 (21.06)
Lékař odpovídá:
U zdravé ženy není nutné sledovat tepovou frekvenci (TF) pomocí sportesteru, a to ani u těhotné. Je vhodné se řídit subjektivním stavem a v těhotenství se zbytečně nepřepínat (vyhýbat se zátěži vyvolávající výraznou dušnost apod.). V případě, že si přesto chcete kontrolovat TF, tak platí, že byste neměla přesáhnou tzv. maximální TF = 220-věk a při fyzickém tréninku byste měla cvičit při tzv. tréninkové TF, která se vypočítá 60 % rozdílu TFmax. a TFklid., tj. TFtrén.=TFklid. + 0,6(TFmax-TF klid.). Podrobnosti můžete dále nastudovat na internetových stránkách České kardiologické společnosti - www.kardio-cz.cz, kde u tzv. doporučených postupů pro rehabilitaci jsou uvedeny další podrobnosti.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, má 15 letá dcera má během dne TF kolem 90 za min. Ráno jsem jí naměřila 76 tepů za min. Je štíhlá a jinak zdravá. Je to normální stav? Děkuji.
14-9-2007 (9.32)
Lékař odpovídá:
Obecně platí, že čím mladší člověk, tím k výraznějšímu kolísání tepové frekvence dochází. Vámi uváděné hodnoty proto nejspíše nic neznamenají.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Zdravím Vás Jaký vliv mají medikamenty na snížení tepové frekvence (betaloc) vliv na sportovní výkony.Myslím tím,zda je organismus schopen přizpůsobit se zvýšené zátěži,nebo je fyzická zátěž už doživotně vyloučena. Děkuji za odpověď
13-9-2007 (12.00)
Lékař odpovídá:
Jak jsem již uváděla betablokátory snižují tepovou frekvenci v klidu i na srovnatelných stupních zátěže. Každý zdravý pacient by neměl při zátěži přesáhnout tzv. maximální bezpečnou TF (= cca 220 - věk). To vysvětluje, že při užívání betablokátoru můžete dosáhnout vyšší zátěže než bez něj. Obecně samy o sobě nejsou betablokátory důvodem k vyloučení zátěže, ale právě naopak.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Přeji krásný den paní doktorko. Je mi 23 let a uz nějakou dobu /cca 5 měsíců/ se mi stává, že mi "probouchává" srdce a mám tachykardii /v klidu 80-90/. Prošla jsem spoustou vyšetření - EKG, halter, zátěžové EKG, echo, CT hlavy, rentgen páteře, krevní testy a kromě tachykardie bylo vše v pořádku. Tlak mám normální, občas nižší, ale mám od dětství skoliozu a často mě bolí záda. Moje lékařka mi dala Vasocardin, abych si vzala půlku, když mi moc "buší". Párkrát jsem ho užila, ale nechci to přehánět. Mě osobně to spíš děsí, než že by mi to vadilo v životě. Bojím se aktivněji sportovat i dát si s kamarády skleničku vína, protože to tep zrychluje. Ještě musím zmínit, že mám reflux, tak beru Gasec, ale to teprve cca 1 měsíc. Mohlo by se jednat o extrasystoly, popř. panickou poruchu? Děkuji moc za Vaši odpověď...
12-9-2007 (12.58)
Lékař odpovídá:
Na Váš dotaz jsem odpověděla v obdobném minulém dotaze.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Přeji příjemný den paní doktorko. Asi před 4 lety jsem pociťovala palpitace, silné bušení srdce a měla jsem kolapsové stavy. Udělali mi EKG, EKG holtera, ECHO a nabrali krev na biochemii a hormony ŠŽ. Vše bylo v pořádku až na zaznamenanou sin. tachykardii na holteru a v klidovém ekg mi zjistili levý zadní hemiblok. Chtěla bych se zeptat co to znamená a jestli to může způsobovat rychlejší klidovou tepovou frekvenci, kterou mám doposud (asi 80 - 100 tepů/min.), bušení srdce už téměř vůbec nepociťuji. Je mi 22 let, 174/60, pravidelně sportuji, jím hodně zeleniny a ovoce, piju Magnesii. Ráda bych snížila svoji tepovou frekvenci, abych v budoudnu předešla závažnějším problémům se srdcem, ale už nevím, co pro to ještě udělat...Děkuji Vám za odpověď a radu a v neposlední řadě bych Vám moc chtěla poděkovat za provozování tohoto skvělého fóra s dotazy. Mějte se krásně.
11-9-2007 (12.30)
Lékař odpovídá:
Levý přední hemiblok nemůže způsobit rychlejší tepovou frekvenci a ani žádné subjektivní potíže, neboť vedení zajišťují další vodivé dráhy (pravé Tawarovo raménko a zadní fascikl levého raménka Tawarova). Vyšší tepovou frekvenci optimálně snížíte intenzivním fyzickým tréninkem - alespoň 30 minut denně intenzivnější zátěže. Jinak se také nechá snížit léky např. ze skupiny betablokátorů, což však zatím není ve Vašem případě nutné.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, při vyšetření na telemetrii - sin.rytmus 57-88min,min. 44/min v nočních hodinách, PQ0,12s, QRS 0,08s, četné polymorfné KES i dvojice, opakovaný záchyt krátkých běhů arytmie se širokým QRS komplexem (0,14s)- KT??, SVT se širokým QRS??, beru na to vasocardin 50mg 1-0-1. UZ srdce, kořen AO, průměr 28mm, separace 18mm, AO chlopeň, jemná s norm.kinetikou cípů, funkčně norm. Mitrální chlopeň: jemná s norm. kinetikou cípů, dopp. stop. regurg. pod chlopeň, Trikus. chlopeň: jemná s norm kin. cípů, dopp. regurg. do 1/3 PS s reg.PG vrchol. 20mmHg, Pulmon. chlopeň: stejná jako AO, Levá síň 36mm, pravá komora 25mm. Levá komora EDD 48mm, ESD 33mm, EF 67, septum 9mm, zadní stěna 9mm. Je mi 31 let, 65/165, ráda bych věděla zda se to dá vyléčit, nebo budu muset pořád brát léky. Děkuji moc za Vaši odpověď.
10-9-2007 (21.36)
Lékař odpovídá:
Ve Vašem případě se prosím obraťte na Vašeho kardiologa, který Vám fundovaně odpoví, neboť nemám další dostupné informace (zda trpíte kolapsovými stavy, nepříjemně vnímáte bušení srdce a řadu dalších).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěla jsme vás poprosit o radu. Posledních několik týdnů mám občas tlak v hlavě, zaléhají mi uši a mám pocit, jako bych byla tak 2 metry pod vodou. Tlak v hlavě mám někdy i např. při tlačení na záchodě a v podobných situacích. Mívala jsem vždy nižsí tlak, mohlo by to být způsobeno tím? A dá se stím případně něco dělat? Děkuji za Vaši odpověď, renata
10-9-2007 (19.37)
Lékař odpovídá:
V prvé řadě je nutné navštívit lékaře, který Vás řádně vyšetří a doporučí další postup. Vámi uvedené potíže mohou být dány řadou příčin a není možné Vám bez dalších vyšetření odpovědět.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, užívám asi 4 roky lék Acecor 400 neboť jsem měl vysoký tlak 215/105, při váze 120 kg a výšce 197. Změnil jsem jídelníček a zhubl jsem 12 kg za rok. Tlak se mi upravil ale zároveň mám nízký tep -34-44za minutu a to neměřím v noci. Acecor jsem snížil dávku napřed na půl denně a pak půl tablety obden. Potíže nemám ale ten tep mne zneklidňuje. Tlak mám v normě , tep je poslední dobou stále pod 40. Na vyšetření jsem nebyl poslán ani před 4 roky ani na EKG. Je mi 54 let.Jsem si vědom , že tablety snižuji tep .Je tato tepová frekvence normální nebo mám tablety úplně vysadit? Postupně jsem je snižoval.
10-9-2007 (16.59)
Lékař odpovídá:
Acecor patří mezi skupinu léků zv. betablokátory. Tyto léky snižují tlak krve a tepovou frekvenci. Event. vysazení léků a náhradu za preparát z jiné skupiny je nutné prodiskutovat s Vaším ošetřujícím lékařem.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jesli je nebezpečné při operaci ( pupeční kýly ), sinusová bradykardie s tepovou frekvencí 47/ 1 min. , před 10 lety jsem měl 52/ 1 min. a lékař mi sdělil , že jsem vagotonik, sportuji a to : hloubkové potápění rekreačně
9-9-2007 (9.43)
Lékař odpovídá:
U sportovce může být (a většinou i je) tepová frekvence 47/minutu normální (tj. fyziologická). V průběhu operace je však pro jistotu vhodné monitorovat EKG.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den. Mám takový dotaz.Je mi 20let a poslední dobou se u mne objevila bolest pod levou scapulou.Bolest odnikud vevystřeluje.Bolest je spíše tupá,projevující se při pohybu a v neposlední době hlavně při nádechu.Po dobu obtíží cítím velikou únavu.Věřím ,že mi poradíte.S poděkováním Hrbková
9-9-2007 (0.08)
Lékař odpovídá:
Pokud jsou bolesti na hrudi závislé na pohybech v hrudníku (pohyb v hrudníku či nádech, jak uvádíte), tak je příčina většinou v blokádě hrudní páteře. Je vhodné zvýšit příjem tekutin (při nedostatku tekutin mají svaly podél páteře tendenci ke křečím - spasmům a tím mají tendenci způsobovat či zhoršovat výše uvedené bolesti). Při trvání obtíží pak navštivte rehabilitačního lékaře.