Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 980 do 1000
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den. Je mi 36 let. krevní tlak mám v pořádku 130 na 80, ale mám i v klidovém režimu tep vžky kolem 100 až 115. Mužete mi prosím říct, čím je to způsobeno? Děkuji.
10-3-2010 (13.56)
Lékař odpovídá:
O vyšší tepové frekvenci jsem již opakovaně psala v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, mám 11 let kardiostimulátor,av blok 3 stupne,je mi 41 let.Mám hrůzu navštěvovat lékaře a vyšetření,bojím se že na mě použijí něco co vyřadi stimulátor z provozu.Jaká vyšetřeni a přístroje nesmím použít?Děkuji Holcová
10-3-2010 (13.48)
Lékař odpovídá:
Nesmíte podstoupit vyšetření magnetickou rezonancí. Jiných vyšetřeních se nemusíte bát. Při chirurgických zákrocích může kardiostimulátor negativně ovlivnit elektrická koagulace, to ale anesteziolog zná a přístroj event. nechá technikem zkontrolovat po operaci.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli můžu zároveň užívat léky Atenolol AL 25,Novalgin tablety a Mydocalm..děkuji za odpověď
10-3-2010 (7.32)
Lékař odpovídá:
Uvedená kombinace nemá závažnější interakce.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, může mít nervozita matky a vyšší tep matky přes 100pulzů za minutu vliv na křivku KTG u plodu (190pulzů za minutu). Monitorováno 1 hodinu. Poté kontrolní záznam po hodině již fyziologický. Neohrožuje to miminko? Děkuji za Vaši odpověď.
9-3-2010 (12.45)
Lékař odpovídá:
Krevní oběh a nervozita matky může negativně ovlivňovat plod. Stejně tak jako strava, kouření, drogy apod. Je proto nutné pamatovat na to, že všechny tyto negativní vlivy neovlivňují jen matku samotnou, ale i budoucího potomka !!
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den.Beru na srdce verospiron a padaji me hodne vlasy.Dale beru concor cor ,loristu.Je mozne,ze je po techto lecich_? dekuji
8-3-2010 (12.00)
Lékař odpovídá:
Z léků, které užíváte, by padání vlasů mohl způsobovat Concor Cor (betablokátor). Tento nežádoucí účinek je u něj však poměrně vzácný. Proto je vhodné vyloučit jinou příčinu (např. kožní onemocnění, onemocnění štítné žlázy, jiné závažné onemocnění apod.). V žádném případě nevysazujte výše uvedený lék bez domluvy s ošetřujícím lékařem !!
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, paní doktorko je mě 40 let.Před pěti roky sem onemocněl dilatační kardiomyopatií, EF levé komory 30%.Mám vysoký tlak užívám léky dilatrend 1/2 ráno a večer,prestarium neo combi a tensigal ráno.Po dvou letech léčby se mě stav zlepšil na EF 55%, což mám i v současné době.Mám ale problém s udržením erekce.Chtěl bych se zeptat jestli je možné abych vyzkoušel viagru nebo něco podobnýho.Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
7-3-2010 (15.38)
Lékař odpovídá:
Pokud nemáte současně ichemickou chorobu srdeční a neužíváte některý z nitrátů, tak by to nemělo vadit a užívat byste ji mohl. Pro jistotu se však zeptejte Vašeho kardiologa, který Vás zná. Navíc je nutné, aby Vám ji některý z lékařů předepsal (a to je u Vás optimálně Váš kardiolog). V žádném případě nekupujte Viagru přes internet apod.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, na hypertenzi beru Prestarium combi, Tenaxum a teď mám přidán Lusopres. Měla jsem zvýšený tlak 150/115 při návštěvě lékařky. Po tomto léku mi červená a pálí obličej a červenají mi, otékají a pálí lýtka. Kůže je napjatá a zarudlá a při pohybu pobolívá, cítím pnutí. Navíc chodím v noci běžně 3x až 4x močit. Je to vše vlivem léků, nebo by mohlo jít o jiný problém? Vše se změnilo po nasazení Lusopresu, proto příčinu vidím v tomto léku. Moje lékařka řekla, že se to časem upraví, čemuž moc nevěřím. Děkuji za vyjádření, nepodceňuji svou lékařku, jen mne problém hodně zajímá, protože mi to vadí. Zdravím, Hamšíková
6-3-2010 (13.47)
Lékař odpovídá:
Lusopress způsobuje rozšiřování tepen a tím snižuje mimo jiné tlak krve. U citlivých jedinců pak proto vyvolává návaly do obličeje, otoky a zarudnutí dolních končetin, tj. Vámi uváděné obtíže. Otoky dolních končetin jsou častější u pacientů s křečovými žilami. Obtíže bývají výraznější v letních měsících a k večeru. Pokud jsou potíže výrazné, je vhodné uvažovat o jiném typu léku na vysoký tlak do kombinace, což závisí na dalších přidružených nemocech, laboratorních hodnotách apod.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, paní doktorko. Před 8 lety jsme byli s dcerou na echu srdíčka kvůli arytmiím po námaze (náhlé tachykardie). Echo nález neprokázal žádnou srdeční vadu a arytmie po pár měsících vymyzely. Nyní byl dceři zjištěn náhodně při předoperačním vyšetření malý blok pravého Tawarova raménka a šelest na srdci. Nález se bude dále jen sledovat. Chtěla jsem se Vás zeptat z čeho může takový blok vzniknout a zda může zase sám vymizet, popř. kdyby se stal výzmanou vadou jak se odstraní? Ten blok je vidět na EKG po každém bouchnutí srdíčka. Dceři je nyní 18 let, nemůže jí tato věc ohrožovat v budoucnu např. při těhotenství ? Děkuji Vám za odpověď a Váš čas, který věnujete této virtuální poradně. D. Hotová
3-3-2010 (14.52)
Lékař odpovídá:
O bloku pravého raménka Tawarova i o šelestech jsem již psala v sekcích arytmie a chlopňové vady. Podívejte se prosím tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená den paní doktorko, mám 2 dotazy: zda je možné při užívání Trimepranolu užívat Neurol a zda je možné při Trimepranolu pít alkohol. (Tyto otázky spolu vpodstatně nesouvisí, Neurol s alkoholem samozřejmě nikdy nekombinuji.) Konkrétně 2 tbl Trimepranolu 10mg denně s Neurolem 0,5 - 1g a 2 tbl denně s alkoholem o množství cca 2-3dl vína . (Obrátila bych se na svého obvodního lékaře, ale je takový že moc neporadí.) Děkuji Vám za odpověď a přeji krásný den! TN
1-3-2010 (15.30)
Lékař odpovídá:
Trimepranol s Neurolom je možné užívat. Při terapii Trimepranolem je možné rozumné dávky alkoholu také požívat. Jak jste správně uvedla, tak kombinace Neurolu s alkoholem vhodná není.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
dobrý večer,po cmp mi byl zjištěn vysoký krevná tlak,beru micardis plus 80 ráno.Jsou dny,kdy mám tlak okolo 130/70 a někdy,jako tyto dny,tlak 150/75-160/75,tep 58,hodnoty jsou měřené dom a v klidu.Je možné,že je to způsobené venkovním tlakem?Pohybu mám dost,moc nesolím a pitný režim okolo 2,5 l tekutin denně.Nebo bych měla zajít za svojí p.doktorkou,aby mi dala jiné léky?Děkuji za odpověď a přeji hezký večer
28-2-2010 (18.18)
Lékař odpovídá:
Krevní tlak samozřejmě u všech pacientů i zdravých lidí normální kolísá v klidu v rozmezí o cca 10-20 mmHg. V každém případě byste však optimálně měla mít v klidu krevní tlak po mozkové příhodě do 135/85 mmHg. Pokud tomu tak není, tak určitě navštivte Vaší paní doktorku, aby Vám léčbu upravila, tj. nejspíše posílila o další lék.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko.popíšu celý průběh,nevím zda-li to spolu souvisí.naší 19ti měsíční dcera měla oboustranný zápal plic.ten se přeléčil antibiotikama a 3 dny po dobrání byla apatická a hůř dýchala.nechali si jí v nemocnici 21.2 a diagnostikovali virovou myokarditidu.v krvi má stále víc enzymů a ejekční trakce LK se zlepšila z 50 na 56 bílkoviny má zvýšené.podávají antibiotikaDcera je v okresní nemocnici.je tam týden.jaké jsou možné vývoje,kdy máme žádat převoz na specializované pracoviště,jestli ho máme vůbec žádat,péče je dobrá ale máme strach z komplikací.Děkuji moc
26-2-2010 (20.03)
Lékař odpovídá:
Průběh akutní myokarditidy lze jen těžko odhadovat. Většinou se vyhojí bez následků, jsou však řídké případy, kdy může dojít k rychlému zhoršování funkce srdce a závažným následkům. Vzhledem k tomu, že se funkce zlepšuje, tak je tento průběh málo pravděpodobný. Pokud by se stav zhoršil, či nelepšil, tak by jistě byl vhodný převoz dcery na specializované pracoviště, které má lepší diagnostické i léčebné možnosti. Vždy je však vhodné učinit tak po domluvě s odesílajícím pracovištěm, aby se vyloučila event. rizika při převozu.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Mam bikuspidalni aortalni chlopen s regurgitaci, 26 let. V roce 2005 jsem porodila sekci, behem tehotenstvi se mi aorta dilatovala z 35 na 41 mm. V 2009 40.5 mm a letos 40 mm a bez trikuspidalni regurgitace (loni 1-2 st.) Zhubla jsem BMI 24. Je mozne, aby se srdce zlepsovalo?
23-2-2010 (18.00)
Lékař odpovídá:
Stupeň regurgitace závisí mimo jiné např. na tlaku krve atd. Proto se někdy může jevit jako více či méně významná, ale to, že by se vada zlepšovala, je nepravděpodobné.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, prosím o vysvětlení zkratek FS, LVMI a E/A MCH (Doppler) z echografického vyšetření a o sdělení jejich stasndardních či normálních hodnot. S díky, JF
23-2-2010 (15.05)
Lékař odpovídá:
FS znamená frakční zkrácení, LVMI - index pohyblivosti levé komory a E/A MCH znamená poměr toků ve fázi rychlého plnění a systoly síní v diastolickém plnění levé komory. FS a LVMI vypovídají o tzv. systolické funkci (tj. ztažlivosti) levé komory a E/A odpovídá na tzv. diastolické funkci (tj. funkci plnění levé komory). Normální hodnoty závisí na věku i na jiných parametrech a proto Vám je neuvádím.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, paní doktorko, manžel měl wpw syndom, který byl úspěšně vyléčen ablací.Protože plánujeme miminko, zajímalo by mě, zda je syndrom dědičný. Děkuji za odpověď
22-2-2010 (8.09)
Lékař odpovídá:
WPW syndrom většinou dědičný nebývá.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, asi rok mi dělá problém palpitace, tep 120, 130. Je mi 48 let, dlouhodobě jsem užívala nízkohor. atikonc., která mi způsobila minimální hladinu estrogenů. Z toho potíže palpitace, výpadky paměti, silné závratě. Ekg Holtr sinusová tachyarytmie. Beru beta loc zoc 25 mg. Ptám se, zda je nutné jej užívat, když palpitaci vyvolala zřejmě hormonální dysbalance. Pokud ano, jak je to s možností sportování při užívání b blokátoru - je vhodný arerobní sport? Dík za odpověď.
21-2-2010 (21.19)
Lékař odpovídá:
Betaloc je vhodné užívat, pokud máte stále tachykardie, jinak by ho bylo možno vysadit. Při užívání betablokátoru je možné (a u Vás hlavně i vhodné) sportovat, a to zvláště aerobní (tj. dynamický) sport.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko. V roce 2007 mi byl diagnostikován flutter síní a fibrilace síní. V roce 2008 provedena RFA – izolace PŽ a RFA CT isthmu. V součastné době užívám Lokren 20mg (1/2-0-0) a Godasal 100mg (1x1) cítím se dobře, arytmii nemám. Jsem ročník 1961 a poslední dobou mám problémy s erekcí. Mohu užít přípravek Viagra? Děkuji Vám za odpověď. Luboš.
21-2-2010 (11.53)
Lékař odpovídá:
Pokud nemáte jiná než uvedená onemocnění (hlavně anginu pectoris) a neužívání některý z nitrátů (Monomack, Isomack, Monotab, Nitroglycerin apod.), tak můžete. Raději však poprvé použijte menší dávku, např. polovinu 50 mg tbl. Současně je však nejsprve vhodné navštívit urologa k vyloučení organického postižení a event. i psychologa k provedení psychologického vyšetření a event. psychoterapie.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, prosím Vás o radu. Je mi 22 let, výška 163 cm váha 68 kg, a léčím se cca půl roku na vysoký tlak a tep, beru Vasocardin 200mg 1/2-0-0 někdy mi říkal doktor ať si jej beru i večer. Tlak myslím mi to snižuje ale tep přes večer mi jde 100-120 za min a také po ránu po probuzení... Když jsem někde s přáteli tak vím že těch 120 je normální u mne...můj tatínek má problémy se srdíčkem má implantovaný defibrilátor na arytmii srdíčka, pracuje mu na 30% a má velké problémy sním...já byla na vyšetření EKG,ECHO,HOLTER a doktor říkal že v pořádku,ale ten tep ... prosím o radu jak snížit, a nebo co mám od toho očekávat když to takhle mám a dále bych se chtěla zeptat na cvičení chodím na K2Hiking ale chtěla bych se zeptat jestly to mám nějak omezovat, člověk tam hodně zapracovává, někdy mě totiž pobolévá u srdíčka třeba i celý den ale to nezávisle na cvičení. Prosím také o nějakou radu abych si nějak sama pomohola, nejím nějak moc tučné jídla, ale toho pohybu moc nemám, většinu dne trávím v práci, kde mo nenachodím, špíše sedím. Cením si opravdu každé rady, protože zde kde bydlím ji moc není...Moc Vám děkuji za radu. S pozdravem
18-2-2010 (18.17)
Lékař odpovídá:
Jak jsem již psala, tak zvýšená tepová frekvence může mít řadu příčin (viz odpovědi na minulé dotazy). Ideální tepová frekvence je kolem 60-70/min., 100-120 je zvýšená. O možnostech snížení jsem také psala. Z režimových opatřeních, je to zvláště pravidelný fyzický trénink. Pokud to nepomáhá, tak se podávají betablokátory (např. Vámi užívaný Vasocardin v dávce 25-200 mg denně). Event. je i jiný betablokátor (betaxolol - Lokren), který tepovou frekvenci zpomaluje výrazněji.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobry dne, nedavno mi muj kardiolog nahodne diagnostikoval pri echo vysetreni vrozenou vadu - dvojcipou aortalni chlopen (s rathe v I. cipu, AA 24mm, bulbus 39 mms STJ 37 mm, koren (MMPLAX) 31mm, asc. aorta 38mm, oblouk 28mm, desc. aorta 18mm, znamky regurgitace lehce excentrickym jetem, celkove je AoR 2/5 st., neni obraceni proudu v desc aorte, stenosa O, VTI Ao 33cm). Je mi 33 let adnymi syptomy onemocneni netrpim. Chtel bych se zeptat, jaka je prognoza meho onemocneni i s ohledem na pripadnou nutnost chirurgickeho reseni. Predem dekuji za Vasi odpoved.
18-2-2010 (13.59)
Lékař odpovídá:
Zatím se jedná jen o málo významnou regurgitaci (nedomykavost), ale je pravda, že u pacientů s dvojcípou aortální chlopní je riziko jejího zhoršování větší než u pacientů s chlopní trojcípou (ta bývá normálně přítomná). Proto je nutné chodit na pravidelné kontroly ke kardiologovi zvláště na echokardiografická vyšetření. Event. zhoršování nálezu je však značně individuální a nelze ho dobře předvídat, proto je nutné hodnotit vývoj echokardiograficky z více provedených vyšetření. Zatím jistě není indikovaný k operačnímu řešení.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko. Před 5 lety mi byla zjištěna neur.tetanie.Měla jsem 1 záchvat.Brnění těla,tlak na hrudi ,bušení srdce. Doposud nic.Až nyní mám asi měsíc brnění rukou, obličeje ,bušení srdce návaly horka. Zřejmě to souvisí s problémem s přítelem .rovněž za 2 měsíce dělám zkoušky Ekonom podniku a musím před komisi obhajovat firmu. Vždy sedím v klidu a jakmile si vzpomenu na zkoušky mám tyto různé příznaky. Měla bych navštívit neurologii ? Jsou to teta.projevy ?Užívám hořčík a vápník ,ale tentikráte nezabírají. Rovněž jsem před 2 lety měla extrasyst.a užívám Verogalid ráno. Děkuji Vám za odpověď Renáta
16-2-2010 (23.45)
Lékař odpovídá:
Pokud máte potíže výraznější a nebyla jste dosud vyšetřena, tak by jistě bylo vhodné neurologa navštívit a současně se s ním domluvit i na další léčbě. Pokud by vyšetření vyšla negativně stran tetanie, tak bude určitě vhodné navštívit ještě psychiatra či psychologa k vyloučení panických atak či neurastenického syndromu.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
dobry den pani doktorka chcela by som sa spitat nikdi som nemala vysoky tlak stale som mala nisky ale asi pred troma rokmy sa mi zvišilo na 140/85 a stale som mala tak mala som aj 130/80 a mam nisku poruchu štitnej zlaza a teraz tak 5 mesiacov sa mi zvišilo až na 160/100 pretim som brala bisokart 05MG,a teraz mi nasadili prestarium 5mg a bisokard a predca mam stale vysoky tlak čo to može sposobit uz sa bojim čo je to somnou možete mi odpisat čo mam robit?? dakujem..
12-2-2010 (23.02)
Lékař odpovídá:
Příčin zvýšeného krevního tlaku je celá řada - mezi ně patří různá onemocnění ledvin, dále onemocnění žláz s vnitřní sekrecí (zvýšená či snížená činnost štítné žlázy, onemocnění nadledvin, a to kůry i dřeně-zvýšená hladina aldosteronu, kortizolu, adrenalinu či noradrenalinu atd.). Jinak to mohou způsobovat různá onemocnění mozku, podvězku mozkového atd. atd. Při výše uvedených zjištěných příčinách se jedná o tzv. sekundární hypertenzi. Pokud se jiná příčina nezjistí, tak se jedná o tzv. esenciální hypertenzi (tj. bez zjištěné příčiny). V každém případě je nutné vysoký tlak krve léčit, neboť prokazatelně zvyšuje úmrtnost na mozkové příhody, infarkty myokardu, selhání ledvin či srdce atd.