Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 360 do 380
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý večer, můžete mi prosím říct , jestli je možné cvičit a sportovat při užívání betablokátoru. Jsem velký sportovec ale po nasazení léku na mírně zvýšený tlak se mi zdá že se mi cvičí hůř. tep nejde zvýšit jak bych potřebovala . Cvičení tedy spíše ano nebo ne ? Je mi jen 30 let , jsem štíhlá a nechci se sportu vzdát .Děkuji
25-8-2012 (21.09)
Lékař odpovídá:
Sportovat je obecně vhodné. Vlivem betablokátoru však máte jak v klidu, tak i na srovnatelných zátěžových stupních vždy nižší puls i tlak krve.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Zdravím, jsem po TTE rok a půl , měla jsem hyperfunkci, udajně nejméně dva roky. Během nemoci velké problémy s TK. Hodně vysoký. Po celou dobu léčby jsem užívala a užívám Betaloc zok 50 jedna ráno a večer. Dr. na endokri. doporučuje vysazení Betalocu ale už mi neřekla jak postupovat , podle ní rostě vysadit ale ještě dlouho po operaci se vracelo bušení srdce , nyní už to nepocituji ale myslím že není možné tento lék vysadit ze dne na den , můžete mi prosím poradit ? děkuji (Známé tento lék vysadila dr, v praze po roce užívání ihned po TTe , tak se v tom vážně nevyznám).
22-8-2012 (15.56)
Lékař odpovídá:
Postup se vždy volí individuálně, záleží na hodnotách tlaku a tepu. Pokud to lze, tak je vhodnější betablokátor vysazovat v postupně se snižujících dávkách.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, jelikož mám svojí paní doktorku na dovolené, chci se zeptat alespoň touto formou. Asi před měsícem mi byl naordinován lék Prestarium Neo (půlka denně). Přibližně někdy v tomto období začalo šimrání v krku a tím pádem nucení ke kašli, stav se zhoršuje, pokašlávám teď nějak neustále. Na ORL vyšetření mi paní doktorka řekla, že krk je čistý a že by to mohlo být následkem užívání tohoto léku (v příbalovém letáku něco podobného zmiňují). Chtěla bych se zeptat, zda mohu lék na pár dní vysadit. Děkuji za odpověď.
22-8-2012 (8.17)
Lékař odpovídá:
Nevím z jaké indikace máte lék nasazený. Nejlepší je nahradit ho po domluvě s lékařem jiným preparátem.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý večer,asi tak před rokem mě pravděpodobně z patoflí začaly bolet paty,lékařka mě poslala na léčbu ultrazvukem.Ta mi ale vůbec nepomoha.Koupila jsem si BIO lampu,ale ta mi také výrazně nepomáhá.Tet v létě mne paty bolí úplně hrozně.Mám tam nějaké výrůstky nebo co by to mohlo být?A je ještě jiná léčba než ultrazvuk?Děkuji za odpověd.
22-8-2012 (0.02)
Lékař odpovídá:
O Vašich potížích se poraďte prosím s ortopedem.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,můj přítel má pozitivní rodinnou anamnézu, opakované IM u dědečka, strýčka, který zemřel ve 40 letech, CMP u matky(65 let).Nyní mu bylo natočeno EKG a zjištěna bradykardie - TF 57´.Lékař mu prý řekl, že je to skvělé a že je jako sportovec. Mně se to ale nezdá, protože přítel má nadváhu - 114kg/196cm a téměř nesportuje. Hodnoty TK má většinou kolem 140/90. Navíc má převážně sedavé zaměstnání. Zajímá mě prosím Váš názor. je možné u Vás přítele objednat k vyšetření? Děkuji, Fialová.
16-8-2012 (20.18)
Lékař odpovídá:
Pacienta s takto vysoce pozitivní rodinnou anamnézou je možné samozřejmě k nám na vyšetření objednat. Ideální je však udělat to po domluvě s jeho ošetřujícím praktickým lékařem.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, manželovi (28 let) byla sdělena obvodním lékařem (+ měl Holter) tato diagnóza, prozatím čeká na konzultaci kardiologa, prosím zda by jste mi mohla říci, zda je tento nález závažný, mockrát děkuji: po celou dobu monitorace sinusový rytmus, 56-145/min., průměrná TF 78/min. V záznamu extrémní počet KES (25110), v převažující bigeminické a trigeminické vazbě, 188x kuplet, 11x triplet. Jiná arytmie nezachycena. Maximální TT 1,5s. Mockrát děkuji.
13-8-2012 (9.45)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděný nález je možné zhodnotit až po komplexním kardiologickém vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den chtela bych se zeptat mam aritmii srdce 3% mam den kdy me je uplne fajn a z toho kdy citim buseni srdce a spatne se me dycha muze to byt i pocasim???beru egilog na tlak a brala sem lexaurin,ale ten uz rok neberu navic ted sem zjistila ze jsem tehotna muzu brat ten egilog????chci se zeptat poradit nejake bylinky nebo neco v tehotenstvy brat na tu arytmii!!!dekuji
9-8-2012 (14.10)
Lékař odpovídá:
Nevím, nakolik jsou Vámi uváděné arytmie závažné. Po domluvě s kardiologem je možné Egilok brát, ale zda je to nutné, to Vám poradí Váš kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, jsem necelý měsíc po prodělané trombóze DK a masivní embolii plic, přes týden jsem na warfarinu, který se mi stále nechce ustálit. Včera jsem měla dokonce INR 4,2. Stále mě někde "píchá" - na různých částech hrudi nebo rukou, v levém podžebří. žádná z těchto bolestí není trvalá - stěhuje se to. Nevím jestli na to může mít vliv, že jsem momentálně nastydlá...čím by to mohlo být? zánět v těle neprokázán. Dále bych se chtěla zeptat, při jakých hodnotách INR je již větší pravděpodobnost spontánního vnitřního krvácení), nemám z tohoto léku dobrý pocit. Moc děkuji
8-8-2012 (21.14)
Lékař odpovídá:
Potíže mohou být způsobeny např. blokádami páteře, ale na druhou stranu i jako následek prodělané embolie. Účinné hodnoty pro Vás by měly být INR mezi 2-3. Při vyšší hodnotách je riziko krvácení a při hodnotách nižším pak riziko trombózy a embolie.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující. Byl mi zjištěný chronický LBBB v 05/2009 a nedávno mi lékař řekl, že blokáda levého Taw. raménka zmizela, ať přijdu za 1/2 roku, jestli se blokáda znova objeví. V těchto místech mi pod hrudním košem sílí tlak, jak v klidu, tak při pohybu. Mám obavy, protože si léčím vysoký tlak a chtěla bych si nechat dát vyšetřit cévy jako precenci. Myslím, že tím nic nezkazím. Předem děkuji za odpověď Dana Lovásová
6-8-2012 (10.47)
Lékař odpovídá:
Nejspíše se jedná o tzv. intermitentní (tj. přechodně se vyskytující) blok levého raménka Tawarova. Může se jednat o nevýznamný nález, ale také o nález, který může svědčit pro jiné strukturální onemocnění srdce. O dalším vyšetření se poraďte s kardiologem.
# Pacient se ptá:
Téma: Srdeční selhání
Dobrý den, druhý rok mám DKMP ejekční frakce 35%. Mám implantovaný ICD kardiostimulátor. Chci se zeptat. zda při tomto onemocnění mohu užívat kromě léků předepsaných lékařem i potravinový doplněk Lecithin (dělá mi dobře na nervy)? Také by mě zajímal Váš názor na koenzym Q10. Děkuji
4-8-2012 (15.13)
Lékař odpovídá:
Tyto potravinové doplňky sice užívat můžete, ale o jejich účinnosti nejsem přesvědčená, resp. mi nejsou známé kvalitní mezinárodní studie, které by jejich účinek potvrzovaly.
# Pacient se ptá:
Téma: Srdeční selhání
Dobrý den, mému manželovi je 54 let. Nyní je hospitalizován na koronární jednotce v nemocnici na Karlově nám. Lékaři nás informovali, že jeho srdce pracuje na 25%. Co to znamená. Mám velký strach. Děkuji ze odpověď.
1-8-2012 (10.50)
Lékař odpovídá:
Obvykle se jedná o tzv. ejekční frakci. Její normální hodnota je nad 60 %. To znamená, že 25 % ve skutečnosti znamená asi 40 % normálu. Je to významné snížení funkce, ale je řada pacientů, kteří i s takovou hodnotou vedou poměrně kvalitní život.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko, mám prosím dotaz: cca rok užívám pro hypertenzi Plendil ER 10 mg 1xdenně + Micardis Plus 80mg/12,5. TK po celý den 125/80. Jelikož mám dosti velké otoky DK kolem kotníků ( více pravá noha) obdržela jsem Twynstu 80mg/10mg. Po přečtení příbalového letáku je na prvním místě otoky kotníků. A tak nevím, zda mám lék začít užívat. Prosím, jaká je Vaše zkušenost s užíváním Twynsty u vašich pacientů? Děkuji za odpověď.
31-7-2012 (22.34)
Lékař odpovídá:
Twynsta obsahuje jako jednu ze dvou látek amlodipin - ten u citlivých osob může způsobovat otoky dolních končetin.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, jsem na začítku těhotenství teprve 13.8. půjdu na první UZ. Půl roku beru lék na snížení tepové frekvence Bisoprolol-ratiopharm mohu tento lék v těhotenství dále užívat? Děkuji
30-7-2012 (20.13)
Lékař odpovídá:
Pokud je tento lék z kardiologického hlediska nutné užívat, tak je to možné. Domluvte se s Vaším kardiologem, zda ho nezbytně potřebujete.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Prosím o info,devátý den beru Prestarium neo combi,mimo jiné Cynt,Cavinton a Anopyrin,Zodac na alergii,Phostal v injekcích jednou měsíčně a dle potřeby spray Ecosal.Včera jsem měla hrozný průjem a zvracení,dnes již lépe,ale začla jsem mít dýchací problémy a škrabání v krku,nemohu stále odkašlat.Je možné,že jsou to vedlejší účinky Prestaria?Děkuji za odpověď.Soňa
29-7-2012 (18.46)
Lékař odpovídá:
Potíže mohou být Prestariem - pokud potíže přetrvávají, informujte o nich Vašeho lékaře - lék Vám zamění za jiný.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, absolvovala jsem celodenní průbežné měření krevního tlaku přístrojem CK Holter(podezření ze syndromu bílého pláště).Chtěla bych se zeptat,zda mohou měření zásadním způsobem ovlivnit tyto faktory: jednak počasí - výrazné oteplení - a jednak intenzivní bolest hlavy související pravděpodobně s menstruačním cyklem.Nemohou tyto dvě okolnosti nezanedbatelně ovlivnit naměřené hodnoty?Prosím o váš názor a předem děkuji.
25-7-2012 (18.06)
Lékař odpovídá:
Měření tlaku mohlo být ovlivněno zvláště bolestmi hlavy a u výrazně citlivých osob pak i změnami počasí - změny však většinou nejsou zásadní.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den chtěl jsem se zeptat je mi 25 let a občas pocituji takové jakoby přeskakování srdce a pak je to hned zase v pořádku. Byl jsem na vyšetření srdce v nemocnici v Praze a řekli mi že je vše v pořádku i zátěžové testy mám jen strach protože hraji aktivně fotbal a občas takovýto přeskočení pociťuji i při sportu. Děkuji za odpověď
25-7-2012 (14.15)
Lékař odpovídá:
Jedná se nejspíše o nevýznamné tzv. předčasné stahy (extrasystoly). O nich jsem psala v sekci arytmie již opakovaně.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý večer chtěla bych se zeptat když mám šelesti na srdíčku a na kardologii jsem chodila od mala ale od 6 let sem tam nebyla a dnes už mi je 15. můžou si mě tam nechat když jsem žadný velký problém nemněla? jen výkyvy tepů srdce při měření tlaku. děkují za odpověď s Pozdravem Jana
22-7-2012 (23.29)
Lékař odpovídá:
Je vhodné vyšetření u kardiologa zopakovat a ten Vám sdělí, zda jsou kontroly dále nutné či nikoli.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den . mám hraniční hodnoty ascendentní aorty - konkrétně 39 mm /má být max. 40 mm/. Před 3 měsíci jsem měl naměřeno 34 mm - je taková dynamika možná? Nebo se jedná někde o špatné změření? Léčím se delší dobu na vysoký krevní tlak - I. stupně. Děkuji za odpověď.S pozdravem J.F.
20-7-2012 (17.45)
Lékař odpovídá:
Nejspíše to znamená, že aorta byla na echokardiografii změřena v mírně jiném místě nebo tzv. více šikmo. Každopádně tyto rozměry ještě nejsou významné, je však vhodné je kontrolovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, mám problémy se srdečním tepem při fyzické zátěži. Je mi 21 let a již půl roku se aktivně věnuji sportu, zejména běhu. Neběhám nijak rychle, řekla bych tak na 30-40% maxima, avšak můj srdeční tep se v průměru pohybuje mezi 180-190 tepů/min. Včera jsem byla běhat po měsíční přestávce, jelikož jsem ze zdravotních důvodů musela sport na chvíli vynechat, a můj srdeční tep se vyšplhal dokonce na 200 tepů/min. Je takto vysoký tep normální? Neměla bych se obrátit na kardiologa? Děkuji za odpověď
20-7-2012 (12.25)
Lékař odpovídá:
O vysoké tepové frekvenci jsem psala opakovaně v sekci arytmie - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý deň pani doktorka. Diagnóza vazovagálnej synkopy vazodepresorický typ znamená, že mám choré srdce alebo je problém v cievach dolných končatín ? Existujú nejaké cvičenia na posilnenie elasticity ciev dolných končatín ? Ďakujem za odpoveď.
17-7-2012 (23.16)
Lékař odpovídá:
Jedná se o vegetativní nervovou poruchu, kdy na základě toho není cévní systém schopen v určitých situacích (např. v horku a dusnu ve stoje) udržet dostatečný tlak krve a pacient může i zkolabovat. Je nutné dodržovat pitný režim, nejlépe minerální vody s dostatkem sodíku a vyhýbat se pobytu v dusných a horkých místnostech.