Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1280 do 1300
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Prosím o Váš názor na vynechávání srdečního tepu. Občas mi i několik dní zasebou tak po 15 až 25 úderech srdeční tep 1x vynechá a hned zase pokračuje a opět po cca 15 úderech opět vynechá a to se stále opakuje. Větší potíže nemám, jen takový pocit plnosti na hrudníku až v krku. Frekvenci tepu mám vklidu cca 80 až 90 a užívám Vasocardin 100 a Prenewel 4mg/1.25mg, oba 1 tbl. ráno. Moc děkuji za brzkou odpověď. Lada
4-4-2009 (12.59)
Lékař odpovídá:
O přeskakování tepu (předčasné stahy čili extrasystoly) jsem již psala v minulých dotazech v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den. 18-ti letá dcera byla na kardiolog. vyšetření kvůli zadýchávání se (i při čtení). Při rentgenu jí zjistili. že má mezi L a P komorou asi 12 mm mezeru. Má i vyšší tlak 100/150. Doktor ji nedoporučil žádná omezení, ani nic neříkal na zvýšený tlak. Za 14 dní má jít na zátěžový test. Zajímalo by mě, jaké může mít tato mezera důsledky a zda se bude muset řešit operativně.
2-4-2009 (8.19)
Lékař odpovídá:
Mezera mezi levou a pravou komorovu způsobuje zkratové proudění mezi levou a pravou komorou a proto vyšší průtok v malém než ve velkém oběhu. Pokud poměr průtoků v malém a velkém oběhu je ve větším poměru než 2:1, tak je tento nález většinou indikovaný k operaci. Pokud je poměr menší než 1,5:1, tak většinou indikovaný není. Poměr mezi těmito poměry je hraniční. Určit poměr průtoků je většinou obtížné, proto existuje řada dalších způsobů (hlavně echokardiografických parametrů), jak určit, zda je nález indikovaný k operaci a kdy je i vhodná doba k jejímu provedení. Jedná se o poměrně komplikovanou problematiku, kterou shrnout v takto krátké odpovědi dobře nelze. V každém případě bude muset být dcera do budoucna pravidelně kontrolovaná kardiologem.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Dobrý den,paní doktorko chtěla jsem se zeptat,beru léky na vysoký tlak a na cholesterol.Mám nadváhu.Můžu se zbavit všech těch léků když zhubnu?Byla jsem u Vás na vyšetření a dopadlo relativně dobře.Chci se zeptat jestli je to možné se těch léků zbavit i když je to většinou doživotní léčba?Moc děkuju za odpověd.
1-4-2009 (22.01)
Lékař odpovídá:
Změnou životosprávy (zhubnutí a pohybová aktivita) lze dosáhnout významného snížení tlaku krve i krevních tuků. Někdy je možno tak dosáhnou významného snížení dávek léků a někdy dokonce i jejich vysazení.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Dobry den. Pred dvema lety jsem mel kolaps v letadle, ve Francii jsem pro nejake nalezy na EKG zustal cca 4 dny na JIP a udelali mi tam angiografii a echo - bez nalezu, pouze jedna tepna prirozene slabsiho prumeru (vylusteno z fr.). Presto mne stale boli na prsou pri stresu (v mem provolani temer stale) a pri hodne vyrazne zatezi (mam 130 kg, takze treba beh). V nasem zavodnim smluvnim zarizeni se mi 2x pokusili udelat zatezovy test, ale jednou jim nedrzely elektrody (jsem na jednu stranu hodne chlupaty a na druhou stranu mam chronicky zanet prostaty, takze zustat v klidu na rotopedu je problem) a podruhe muj tep sel tak rychle nahoru, ze test bez zaveru predcasne skoncili. Lze udelat jinou formu zatezoveho testu? Diky.
1-4-2009 (18.02)
Lékař odpovídá:
Zátěžové testy v kardiologii se rozdělují dle typu zátěže (zátěž na rotopedu (ergometru) či běhátku a dále zátěž farmakologická podáváním preparátů zrychlujících tepovou frekvenci - např. dobutamin) a dále dle typu snímání projevů srdeční ischemie (zátěžové elektrokardiografie, zátěžová echokardiografie, zátěžová perfuzní scintigrafie myokardu). Vyšetření zátěžovou elektrokardiografií či zátěžovou echokardiografií provádí kardiolog a vyšetření zátěžovou perfuzní scintigrafií myokardu provádí specialista na nukleární medicínu na oddělení nukleární medicíny.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Užívám po několik let (5 let) Tenaxum 1x denně tabletu (1mg). Prosím o informaci, jestli náhlé vysazení léku na cca 14 dní může způsobit nějaké problémy. Děkuji moc za radu.
1-4-2009 (14.26)
Lékař odpovídá:
Jakékoli vysazení léků na tlak může způsobit náhlý vzestup tlaku krve, což může být i nebezpečné. Náhlý vzestup tlaku krve může ve vzácných případech dokonce způsobit řadu komplikací včetně fatálních (např. krvácení do mozku, prasknutí hlavní tepny vedoucí z levé komory - aorta apod.).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, chtěla jsem se zeptat jestli není možné vysadit některý lék.Beru 1/2 hydrochlorothiazidu,1/2 concoru 5,1/2 tritace 10 a 1/2 apo-amlo 10.Cítím se unavená.Hodně spím i přes den.když si doma měřím KT,tak mám většinou 110/60 a puls 48-55.Před měsícem jsem ještě dostala v alergologické poradně alvesco,prý na astma,které sama nepocituji.Mívám po větší zátěži kašel,ale většinou po chvilce přestane a někdy mi po větší zátěži bylo zle a pomohl mi nitroglycerin.Děkuji Kyselová
1-4-2009 (0.04)
Lékař odpovídá:
O vysazení léků Vám bez znalosti Vašich dalších nálezů nemohu poradit. Obraťte se prosím na Vašeho internistu či kardiologa. Stejně tak Vám poradí i ohledně Vašich obtíží reagujících na nitroglycerin.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
dobry den prosil bych co znamena s vysetreni srdce mi reg 2+ a intaktni chlopne dekuji za odpoved
31-3-2009 (8.40)
Lékař odpovídá:
Nález znamená málo až středně významná nedomykavost mitrální (dvojcípé) chlopně na chlopni, která je jinak bez morfologických změn. O nedomykavosti mitrální chlopně jsem jinak psala v minulých dotazech.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vazena pani doktorko pred par dny jste odpovedela na muj dotaz ale nemela jste dostacujici informace proto bych je velice rada upresnila.zadala sem vas o radu ohledne pozitvni HUTTtest sem mela po podani nitrogricelinu vyskocil me tlak na 240a pote nemeritelne hodnoty+zapadly jazyk v posledni dobe me to dela problem v praci tedy delsi stani ale muj kardoiolog s tomu jen usmiva mam i pred 2ma lety zjisteny wpw syndrom s umrtim v rodine da se nejak zabranit stavum na omdlevani ?
29-3-2009 (15.45)
Lékař odpovídá:
Pokud došlo k poklesu tlaku po podání nitroglycerinu bez předchozího poklesu tepové frekvence, tak je výsledek tohoto vyšetření je klinicky nevýznamný. Na obtíže pomůže dostatečný příjem tekutin, oprotimálně minerálních vod s nadbytkem sodíků a nemusíte se bát ani si více osolit jídlo. Další možnosti je tzv. sklopný trénink, kdy se pod dohledem další osoby opřete o zeď v úhlu asi 80 stupňů a dle tolerance si postupně přidáváte čas cca po minutě.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,mám 32 let a během posledních asi 10 měsíců jsem míval zrychlený tep asi 110 s bušením srdce zhruba 1x za měsíc.Za poslední měsíc mě srdce se stejnými příznaky začalo zlobit častěji asi 2x za týden,tak jsem podstoupil EKG Holter a tam mně zjistili lehkou srdeční aritmii.Tlak mívám okolo 130/75 .Pan doktor mi předepsal Isoptin 40mg který užívám 1/2 ráno a 1/2 večer. Chtěl bych vědět jakou aritmií vzhledem k užívanému léku trpím a jak dlouho se musí lék užívat, jestli můžu dělat vše bez omezení jako dřív.Cítím se z toho všeho hodně vystresovaně. Nikdo mně nezdělil z čeho mně to mohlo vzniknout. Ještě bych se Vás chtěl zeptat jestli může mít nějakou spojitost s mojí aritmií bolest zad v levo mezi lopatkami a zablokovaná hrudní páteř , se kterou mívám často problém. Děkuji za odpověď.
27-3-2009 (14.38)
Lékař odpovídá:
S dotazem se musíte obrátit na Vašeho lékaře, neboť podle užívání Isoptinu není možno určit typ arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobrý den paní doktorko,potřeboval bych od vás poradit na koho se obrátit...Začal sem mít problémy se svým vnitřním stavem je to už cca 2,5 roku zpět(od 17)..Mam obtíže ve věci: Stranění se od lidí,individualismus, mam problémy se najíst napít před očima ostatních lidí..i pohledy jenom sedět ve společnosti..Projevuju se mi to jakoby:,,nervový záškub hlavou´´ je to vše spojeno s návalem horka,zimy pocit úzkosti s bolestí na prsou pod hrudním košem,nervozita pocení...mam strach se i obrátit na doktora nevím jak to vysvětlit..Žádné problémy jsem nikdy neměl kromě chřipky snad nic..žádné prášky neberu..alergií nemám..Děkuji předem za vaši radu..
26-3-2009 (19.41)
Lékař odpovídá:
Dle Vámi popsaných obtíží se nejspíše jedná o depresivní syndrom. Od Vašich obtíží Vám může pomoci psychiatr, na kterého se s důvěrou obraťte. Nepotřebujete ani doporučení praktického lékaře. Lidí s podobnými obtížemi přibývá a tyto obtíže jsou velice časté, proto se ničeho nebojte a k psychiatrovi se co nejdříve objednejte. Je zbytečné, abyste se s Vašimi potížemi déle trápil.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, stává se mi, že mi různě škubou svaly na těle. Pár vteřin, někdy v rytmu srdce, ale nejsem si jist. Dřív jsem si toho nevšímal, říkal jsem si hořík. Ale poslední dobou mne pobolívají záda, spíše možná hrubé mravenčení. Při rozšílení nebo chůzi do schodů či namáhavější činnosti se mi někdy (ne vždy) stane, že cítím jako by tep v levé dlani, pár vteřin, možná opět svalové záškuby, ale spíše si myslím, že je to v dlani. Někdy i na hřbetu ruky. Pak to odezní, maximálně přetrvává pocit jakéhosi mrtvění, ale jen slabého. Ruka jako taková či rameno u toho nebolí. Někdy mám ale i v klidu teb cca 110. Ale pak zase klidně 90. Může to být kardio problém? Díky.
25-3-2009 (21.24)
Lékař odpovídá:
V každém případě bych vyzkoušela 500-1000 mg hořčíku denně po dobu minimálně jednoho měsíce. Potíže by měly vymizet, pokud ne, tak bude vhodné doplnit neurologické a event. interní či kardiologické vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, můžou mít blokády hrudní páteře doprovázené zrychlením srd. tepu vliv na zátěž srdce, příp. infarkt
25-3-2009 (16.48)
Lékař odpovídá:
Blokády hrudní páteře mohou způsobovat srdeční arytmie a nepřímo přes nervový systém i další srdeční funkce. Je vhodné za pomoci rehabilitačního lékaře páteř odblokovat a naučit se pravidelně cvičit, aby se blokádám zabránilo. Trvalé cvičení je jedinou možností, jak těmto blokádám dlouhodobě zabránit.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, je mi 44 let, ráda cvičim a plavu. Po kolapsu jsem byla na EKG prosím můžete mi vysvětlit nález EKG: 60/min, poloha intermed,V3,PQ0.12,QRS0.08QT0.40, plošší T III, aVL, amput R aVL, sinusová bradykardie, iBPRT, hran.délka AV vedení, přim.křivka Nemohou mi mé sport.aktivity ubližit? Děkuji mnohokrát.
25-3-2009 (13.53)
Lékař odpovídá:
Vámi uvedený popis EKG je prakticky normálním nálezem a sám o sobě není důvodem omezovat sportovní aktivity. Neznám však Vaše ostatní nálezy!
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Milá paní doktorko, zodpovídáním dotazů na internetu děláte obrovskou práci a hlavně radost všem pacientům a lidem, kteří mají problémy se srdíčkem. Mnohokrát Vám děkuji a přeji Vám hodně zdraví, štěstí, úspěchů ve Vašem tak náročném zaměstnáním. Sama jsem si díky Vaší práci dodala odvahu a objednala se na vyšetření ke kardiologovi a ještě jsem o Vás řekla mnoha jiným, kterým přečtení těchto Vašich odpovědí určitě pomůže. Ještě jednou děkuji.
23-3-2009 (13.43)
Lékař odpovídá:
Mnohokrát Vám děkuji za pochvalu a přání, které mě jistě pomohou v mé další práci.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Přeji pěkný den, paní doktorko. Mám potíže se sinusovou tachykardií, s ojedinělým přechodem do bradykardie. Při záchvatu puls 120-130/min v klidu při tlaku kolem 140/80. TK kolísá v rozmezí 130/75 až 160/90. Tachykardie bývá i celý den, naopak ve dny, kdy je to v pořádku, mám klidový puls i 60/min. Ultrazvuk srdce je v pořádku, na EKG Holteru byly zjištěny akorát ojedinělé SVES (i v páru) a zmíněné tachyarytmické fáze, ergometrii mi nakonec nedělali, prý mám srdce trénované. Vyšetření ledvin je v normě. Pravidelně v mezích možností cvičím, nekouřím, je mi 26 let. Bývá mně špatně v teplém počasí a je-li biozátěž 3. Podle potřeby užívám Bisocard 5. Prý mám srdce elektricky nestabilní, co to prosím přesně znamená? Může to být v budoucnu závažný problém, nebo se nemusím bát? Víte, otec mého otce trpěl rovněž tachykardií, už v 39 letech zemřel na srdeční selhání (při vyšetřeních mu nic nenašli), matka se léčí na hypertenzi. Děkuji pěkně za Vaši odpověď.
22-3-2009 (12.50)
Lékař odpovídá:
Otázkou je, o jaký typ tachykardie se přesně jedná. Jak jsem již psala, některé typy supraventrikulárních arytmií jsou řešitelné katetrizačně a některé se léči jen podáváním léků. S dotazem, zda je tento typ léčitelný (a pokud je vůbec indikovaný ke) katetrizační ablaci, se prosím obraťte na Vašeho ošetřujícího kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobrý den paní doktorko, podstoupila jsem vyšetření a posílám vám z právu. Je mi 45 a zajímalo by jaký máte na toto názor. Echokardiografie: Ao kořen 23 mm LS 34 mm Lkd/S 42/24mm IVSd/DSd 8/8,5 mm PKd/PS 33/39 mm Mi E/A 0,58/0,62m/s Mi reg I vel Ao 1,20m/s Pu ve 1,42m/s AP kmen 19 mm tri reg I Gmax Tri reg 20 mmHg Nedilatované srdeční oddíly LK bez asynergie bez hypertrofie stěn s nom syst funkcí EFLk odahd 60% na chlopních bez morfol. změn doplerovky Mi reg I porucha diastol. plnění LK, není Ao ani Pu vada Tri reg I s nepatol. grad, bez PH. Při podání KL patrná drobný spont průnik do levosr oddílů, který se zvýrazňuje při vlasalv manévrech. RESS: Norm echonález, bez dilateace pravostr oddílů a bez jejich zátěže, bez plicní hypertenze. Průkaz zkratu na úrovni síní je, zkrat není hemodynamicky významný. Dop: k přesnému posouzení by se muselo doplnit TEE, t.č. není přímá indikace pac si rozmyslí zda vyš. chce. Děkuji za vyjádření Weberová Věra
22-3-2009 (11.06)
Lékař odpovídá:
Nález svědčí pro možný zkrat na úrovni sept síní. Jsou některé indikace (např. stav po mozkových příhodách či tranzitorních mozkových atakách), kdy je vhodné katetrizačně tyto zkraty uzavřít. Pokud se o uzávěru uvažuje, pak je vhodné provést i jícnové vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
beru prasky na vysoky tlak nekdy mam v klidu 100 a vice tepu za minutu hlavne kdyz se zacnu hybat a mirne boleni u zaludku neni to pravidelne ale jednou za 14 dni
21-3-2009 (20.36)
Lékař odpovídá:
Na Váš dotaz bez znalosti dalších potřebných informací bohužel nemohu adekvátně odpovědět. Obraťte se s dotazem prosím na Vašeho ošetřujícího lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko. Měla bych dotaz, je mi 38 let, mám HKMP, jsem po druhé ablaci, beru Concor Cor 5mg, Preductal a AD Coaxil. Vzhledem k nemoci jsem celkem v pořádku, ale chtěla jsem se zeptat na nějaký vhodný pohyb. Víceméně se jakékoliv zátěži vyhýbám, mám sedavé zaměstnání, nesportuji, nekouřím, nepiju. Při zátěžovém echu gradient stoupá až na 130 torrů (snad jsem to napsala dobře) v klidu 20. Je vhodné u této nemoci nějak srdce zatěžovat nebo trénovat jako po infarktu? A jaký máte názor na alternativní výživové doplňky, jako je např.EPAM. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
21-3-2009 (15.52)
Lékař odpovídá:
V případě, že tlakový gradient ve výtokovém traktu levé komory stoupá při zátěži až na 130 torrů, tak větší zátěž u Vás vhodná není. Doporučuji Vám jen vycházky cca 60 minut denně, které naopak vhodné jsou. Pro většinou potravinových doplňků nejsou doklady o jejich kladném účinku a ani dostatečné doklady o vyloučení event. negativních účinků objektivními kontrolovanými studiemi.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, ráda bych se zeptala na jednu konkrétní otázku, na kterou jsem nenašla odpověď i po přečtení podobných dotazů. Jedná se o extrasystoly v těhotenství, které mě provázejí denně, téměř každé dvě minuty, několikrát a stahy jsou velmi silné až bolestivé. Jsem v 8 tt, prosím, můžou mít dané extrasystoly vliv na plod ??? Mnohokrát děkuji.
18-3-2009 (17.31)
Lékař odpovídá:
Na Vaše obtíže pomohou s vysokou pravděpodobností vysoké dávky hořčíku (magnesia) - cca 500-1000 mg denně. Ten je volně prodejný v lékárně.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. Je mi 18 let, jsem chudokrevná a mám nízký tlak. Jednou za čas se mi stává, že se mi udělá špatně, taková jako slabost, na omdlení. Slyším hlasitě tlouct srdce, když jsem si v tomto stavu měřila tep, byl tak 48-50/min. Čím to je? Je to spojeno s chudokrevností, nebo je v tom úplně něco jiného? Ještě beru lék na migrénu, Geratam 1200 mg (účinná látka paracetam)-už skoro rok-nemůže to způsobovat ten lék? Mluvila jsem o tom s kamarádem, ten mi říkal, že tyto stavy dříve také měl a lékaři mu řekli, že je zdravý. Tak si myslí, že to je psychické. Ale mně se to stává, když jsem v klidu, tak nevím. Čím to tedy je a co mám dělat? Mockrát děkuji za odpověď. Monika Traubová
17-3-2009 (14.41)
Lékař odpovídá:
Na Váš a obdobné dotazy bez Vašeho vyšetření a znalosti dalších výsledků (např. laboratorních) bohužel nemohu adekvátně a správně odpovědět. S Vaším dotazem se musíte obrátit na Vašeho ošetřujícího praktického lékaře či internistu.