Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1640 do 1660
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den,pročetla jsem hodně Vašich odpovědí na otázky pacientů,ale ráda bych se zeptala na vlastní případ.Jedná se o manžela-je mu 41 let,delší dobu trpěl tlakem v krku,hučení v uších a na oči,únavou.Tlak měl vždy nějak v normě.Na podzim 2007 začal mít tlak přes 160/100.V prosinci šel k obvod.lékaři ,dostal LOKREN 1/2 ráno a TRITACE 1večer.Tlak si měří často-většinou je 160-170/100-110,občas i 210/110.Dnes měření-123/75-136/87,ale tep neměřitelný nebo 40.Měřeno dig.tonom.Medel Fuzzy.Prsty jsem mu nahmatala také 40/min. Obvod.lékař ho nikam na vyšetření neposílá.Jinak ještě bere CIALIS /kousek občas/.Byla bych Vám vděčná za Váš názor.Děkuji
24-4-2008 (22.06)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděný pomalý puls 40/min. může být způsobený podávání Lokrenu, který tepovou frekvenci normálně snižuje. Je však třeba potvrdit, zda Vámi prováděná měření jsou správná. Pokud ano, tak bude nejspíše vhodné nahradit Lokren jiným preparátem s ohledem na další onemocnění a laboratorní parametry Vašeho manžela.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, byla jsem na ekg . Nikdo mi nic neřekl, jen ze zprávy jsem vyčetla diagnozu -sympatikotonie diskretni. U obvodní lékařky mi naměřili tlak 150/99. Chtěla jsem se zeptat zda mám podniknout ňáké další kroky. Protože dobře mi opravdu není. Docela dost rychle se zadýchávám a unavím a mám pocit jako kdyby mě pořád pálela žáha. Děkuji za odpověď.
24-4-2008 (14.09)
Lékař odpovídá:
Diskrétní sympatikotonie neznamená nic zásadnějšího. Tlak 150/99 mmHg je zvýšený a o tom, zda se bude léčit léky či pouze režimovými opatřeními záleží v tomto případě na dalších tzv. rizikových faktorech a na kontrolách tlaku krve. Dušnost a bolesti na hrudi si nejspíše zaslouží také další vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den p.doktorko, chtěla bych poradit ohledně mého syna. Je mu 11 let, hodně sportuje, hraje závodně fotbal a k tomu i jiné. Je štíhle postavy. Je alergik a astmatik. Ve sportu to nijak nepociťuje. Poslední týdny si stěžuje na bolesti hlavy (jsou chvilkové ) i snad jakoby zamotání. Jelikož jsem kardiačka (mám odstraněný WpW syndrom) a mám voperovaný kardiostimulátor tak se hned vylekám. Při těch potíží mu kontrolují tep ten má vždy jasný a pravidelný.V pondělí jsem s ním byla opět u doktorky kontrolovala ho a nic nenašla, ale změřila mu tlak a ten měl vysoký 130/80 to ji docela vylekalo, nařídila nám tlak kontrolovat doma. Doma ho měl vpořádku vždy kolem 110/60. Koupili jsme nový tlakoměr na zápěstí pro rychlejší měření. A zjistila jsem, že jak mu klepe ten tep tak jde chvíli pravidelně a pak se najednou zrychlí (ne sice o moc, ale zrychlí)a pak se dá zase do normálu. On to nijak nepociťuje a nic mu to nedělá jen se mě ptá jestli to tak může být a já nevím je to normálni ? Tep se mu pohybuje jinač 60-75 průměrně v klidu. Asi před dvěma léty jsem s ním byla na kardiologii, protože se mu taky motala hlava a bolela, ale bylo vše v pořádku na ekg i poslechově. Nakonec se zjistil akutní nedostatek železa, který ho trápí už od dětství. Chci se zeptat jestli ho mám nechat znovu vyšetřit a na co nebo je to všechno v normě i ten tep při měření ? A tlak ?Moc děkují
23-4-2008 (16.31)
Lékař odpovídá:
U mladých dochází normálně k výraznému kolísání tepové frekvence například v závislosti na dechu apod. Tato situace může být navíc u Vašeho syna ovlivněna ještě astmatem, kdy zhoršení dechu při astmatu může způsobovat zvýšení tepové frekvence. Myslím si, že Vámi uváděné nálezy by neměli nic významného znamenat.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
dobrý den, jsem ve 21. týdnu těhtotenství a na ultrazvuku byl zjištěn drobný defekt interventrikulárního septa v blízkosti AV chlopní. Je možné, že se to ještě spraví v děloze nebo jaká jsou řešení? operace? a to hned po porodu? moc děkuji za informaci, jsem hodně vyděšená a bojím se o miminko, jinak veškeré další ultrazvukové i krevní vyšetření naprosto v pořádaku. děkuji Krotilová
23-4-2008 (8.45)
Lékař odpovídá:
Drobný (tj. nejspíše nevýznamný) defekt interventrikulárního septa většinou není indikovaný k operačnímu či katetrizačnímu řešení. Při defektu septa komor dochází ke zkratovému proudění krve z levé komory do pravé a pak proudí více krve v malém (plicním) oběhu než ve velkém oběhu. Pokud je poměr proudění v malém ku velkému oběhu do 1,5:1, tak většinou není indikovaný k operaci, při poměru nad 2,0:1 většinou je indikovaný a nálezy mezí tím se řeší individuálně.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, již delší dobu mám problém s tím, že mám od krku kramenům pocit jako by chladu který ze mne vychází, jako by mi těžkly ruce, postupuje mi to přez paže a ž k prstům u rukou, mám v nich menší citlivost a brnění. Byla jsme s tím u obvodního lékaře, řekl mi, že je to normální a že to měl také. Děkuji Plívová
23-4-2008 (8.43)
Lékař odpovídá:
Vaše příčina bude nejspíše neurologická (blokády krční páteře apod.) a proto Vám doporučuji navštívit neurologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, paní doktorko. V poslední době jsem si měřila tlak, který je kolem 125/86, ten je asi v normálu, ale tep mám 89. Je mi 36 roků, a měření proběhlo v naprostém klidu. Není nějak zvýšení? Nebo je to také v normálu, bolesti žádné nemám. Děkuji
21-4-2008 (10.19)
Lékař odpovídá:
O zvýšené tepové frekvenci jsem již opakovaně psala - proto více tam (v sekci arytmie).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, moje žena 32 let má již delší dobu problémy bolestí nohou a častou únavou, na sonu nebyly zjištěny žádné žilní anomálie. Jiná diagnoza nebyla určena. Chtěl bych se zeptat, jestli tyto symptomy nemůže mít na svědomí nedomykání dvoucípé chlopně. Nejsem jasnovidec, ale něco podobného jsem viděl v televizi, kde pacientka měla podobné potíže. Prý se to nedá při normální prohlídce u praktika zjistit, vypadá to na poslech jako šelest, který žena má, jen s charakteristickým cvakáním. Proto Vás žádám o radu, zda je toto možnou příčinou, kdy se vrací část krve zpět a jak postupovat. Děkuji Petr J.
21-4-2008 (7.26)
Lékař odpovídá:
Nedomykavost dvojcípé (tj. mitrální) chlopně se v pokročilém stádiu projevuje dušností a únavností, nikoli typicky jako bolestmi nohou. Příčin bolestí nohou je mnoho, z cévních příčin to mohou být příčiny jednak tepenné (tj. typicky klaudikační bolesti při chůzi) a jednak žilní (u křečových žil a nedomykavosti žilních chlopní) - ty jsou typicky v klidu často v noci. Bolesti nohou však mohou být často ortopedické (u "plochých" nohou či neurologické -při blokádách bederní páteře či periferních onemocnění nervů apod.).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry večer,chtěla bych se Vás zeptat,co znamená výraz sklerotická aorta?Předem děkuji za odpověd.
20-4-2008 (23.28)
Lékař odpovídá:
Aorta je tzv. srdečnice, tj. největší tepna vycházející ze srdce, která poté, co se dále větví, odvádí krev do celého těla. Výraz sklerotick znamená, že v její stěně vazivovatí a ukládají se do ní aterosklerotické pláty, často i s vápníkem, což způsobuje řadu komplikací. Dg. sklerotické arty je možno stanovit z radiodiagnostického (RTG) či ultrazvukového vyšetření (echo).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat-občas mám pocit dušnosti,musím otevřít ústa aby se mi lépe dýchalo,také mě občas jakoby přeskočí srdce,léčím se už přes rok antidepresiva na panickou poruchu,ale už budu pomalu léčbu ukončovat,než mi to zjistila podstoupila jsem spoustu vyšetření včetně EKG a vše bylo v pořádku,také jsem byla na spirometrii,ale ta se ňáko nedařila,tak ani nevím.Není to něco od srdce nebo k čemu by to mohlo být,je to nepříjemné,také jsem mívala i jako knedlík v krku.Děkuji za odpověď.
20-4-2008 (13.53)
Lékař odpovídá:
Pokud byla dle Vás provedená vyšetření v pořádku, tak jsou obtíže dle jejich charakteru skutečně nejspíše způsobena tzv. panickou poruchou a léčbu je nutno směřovat tímto směrem, tj. soustavnou léčbou u psychiatra či psychologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem týkajícím se srdeční arytmie,kterou pociťuji asi od 15 let a projevuje se občasnám přeskočením srdce a sporadicky,během krátké tachyarytmie. Je mi 53 let a 30let užívám betablokátor. Arytmii se nikdy nepodařilo zachytit,s vyjímkou ,kdy asi před 8 léty, byl popsán CLC syndrom.Nyní se mé potíže zhoršily a konečně se podařilo zachytit častější síňové extrasystoly,bez zachycení krátkých běhů,zřejmě supraventr.tachyarytmie. Zajímalo by mne,zda je možné zjistit na EKG,či telemetru ,syndrom preexcitace,pokud užívám betablokátor a pokud by se jednalo o výše jmenovaný syndrom,zda je nutné ,jej v mém věku řešit ablací,stejně,jako syndrom WPW. Velice děkuji za Vaši odpověď.
18-4-2008 (10.12)
Lékař odpovídá:
WPW syndrom je možné při EKG-Holterizaci zachytit, ale pokud tomu tak dosud nebylo, je málo pravděpodobné, že ho máte. Betablokátor výskyt preexcitovaných stahů (tj. stahů s WPW syndromem) prakticky neovlivňuje. Stejně jako v předchozím případě Vám doporučuji dostatečné dávky hořčíku - viz předchozí dotaz.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den, chtela jsem se zeptat na dotaz ohledne vysokeho pulsu.Je mi 30 let ,hodnoty jsou 115/75, puls 115-120 i po probuzeni.Posledni tyden mam puls neustale kolem 120,boli me hlava v oblasti cela a je mi slabo.Zatim jsem se nelecila,protoze jsem mimo republiku. Predem dekuji
18-4-2008 (4.02)
Lékař odpovídá:
O příčinách vysokého pulsu jsem již v oddíle Poruchy srdečního rytmu opakovaně odpovídala - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko. Mám velikou prosbu. Je mi 66 let a dlouhá léta mám již extrasystoly. Nikdy jsem je něměla, ale tolik jako teď a nejhorší je, že vždy při tak zvaném přeskočení se mi stane, že cítím píchnutí, ale spíše nahoře pod dolíkem v krku. Je to velmi nepříjemné. Byla už jsem kolikrát monitorována přístrojem Holter, který zjistil SVES a KES Léčím se s tlakem mám kolísavý a beru 1 vasocardin ráno a 1 večer odpoledne 1|2 rempres a později večer 1 micardis Plus Prosila bych Vás zdali je možné na SVES užít nějaké léky, které by pomohly. Ještě beru Neurol, ale tak půl nebo 1|4 denně. Chtěla bych se zeptat mohu-li Vám v příloze poslat nálezy z Holtera a ze zátěžového EKG nebylo prokázáno nic ani na ECHU.Díky
16-4-2008 (19.41)
Lékař odpovídá:
U Vás se s největší pravděpodobností jedná o nevýznamný nález, který není nebezpečný, i když způsobuje nepříjemné obtíže. Ke zmírnění potíží Vám doporučuji podávání hořčíku (magnesia) v dávce nejprve 1000 mg a po týdnu cca 500 mg denně. Tento lék je volně prodejný v lékarnách.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Prosím o odpověď zda zvěřinové maso (jelen, divočák) je vhodné při vysokém tlaku a zvýšeném cholesterolu. Nemám na mysli zvýšenou konzumaci, ani extra zvýšený tlak a cholesterol. Prostě obecně. děkuji Novák.
14-4-2008 (12.39)
Lékař odpovídá:
Zvěřina obecně je doporučovaná, neboť má méně cholesterolu. Je vhodné pouze se vyhýbat vyloženě tučnému masu, a to hlavně u starších divokých prasat.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den jsem těhotná. Dělali mi EKG a nic mi k tomu neřekli. Můžete mi to prosím popsat. EKG: sinus120/min osa intermed- převody v normě ST isoel apl. T III jinak T pozit. bez ložisk. změn. sinusová tachykardie. Děkuji moc. Tlak mívám vyšší 136/76. Lékařka o tom ví. EKG holter jsem měla a nic mi nezjistili.
14-4-2008 (12.13)
Lékař odpovídá:
Kromě vyšší tepové frekvence se jedná o normální nález. Příčin zvýšené tepové frekvence může být mnoho a psala jsem o nich již v minulých dotazech.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, paní doktorko, měl jsem na vás dotaz viz 15-11-2006 (17.09), ing.J.Zubkovský. Nakonec se mi lečba zadařila a fibrilaci síní je minulostí, potvrzeno 2xEKG v rozmezí 12 měsíců i poslechem. Využil jsem Vaše rady a rady ještě jiného lékaře. Děkuji. Chce to trpělivost a soustavnost. S pozdravem ing J.Zubkovský
14-4-2008 (11.59)
Lékař odpovídá:
Těší mě, že jste se problému s fibrilací síní zbavil a držím Vám moc palce, ať se to již neopakuje.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Užívám na vysoký tlak denně tabletu LOKREN 20mg a Loradur mite . Kolik tablet znamená již předávkování a mohou způsobit i smrt ?
13-4-2008 (13.21)
Lékař odpovídá:
Nechápu, proč potřebujete informaci o tom, kolik tablet může způsobit smrt? Jinak předávkování je u rúzných pacientů značně individuální - někteří nemohou podobné léky (zvláště Lokren - tj. betablokátor) užívat vůbec, někdo jen 1/2 tbl., někdo i 2 tbl.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Přeji hezký den Paní doktorko už jsem k vám psala a jen bych vám chtěla moc poděkovat za to že si uděláte ve vašem náročném zaměstnání čas odpovídat na spoustu dotazu a že jich není málo vážím si takových lekářu a máte moje velké díky s úctou Eva Příhodová
9-4-2008 (9.15)
Lékař odpovídá:
Děkuji mnohokrát. Vaše pochvala mě samozřejmě moc těší a zavazuje.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,paní doktorko. Moje tchyně měla před lety problém se srdcem,od té doby užívá Varfarin.Chodí na pravidelné kontroly. Občas mívá záněty žil, léčí klidem na lůžku, bandáží,chlazením. Ale kromě toho se jí opakují bolesti různých kloubů, někdy bolí hodně a potom zase přestanou.Mohlo by to být způsobeno Varfarinem? Nebo na jaké vyšetření ji mám poslat, aby jí pomohlo. Má 68 let, možná už to patří k věku? Děkuji Kroupová
8-4-2008 (23.00)
Lékař odpovídá:
S dotazem se prosím obraťte na ošetřujícího internistu, neboť neznám podrobnosti ke zdravotnímu stavu Vaší tchyně. Jinak Warfarin by obecně neměl způsobovat bolesti kloubů (pokud samozřejmě nezpůsobí krvácení do nich).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, před ca půl rokem se mi udělalo po námaze nevolno, bez zadýchávání, bez bolesti na hrudi, bez bledosti. Pocit na upadnutí, lehce na omdlení, třes. Od té doby mám tytéž problémy při námaze (i rychlejší chůze či schody), někdy i při vstaní ze židle či postele. Dalším příznakem je tuhnutí (nikoliv bolest) levé paže, někdy i čelisti. Dobře mi ovšem není ani v klidu, někdy se mi prostě udělá špatně při sezení, s i bez zrychleného tepu. Mám lehký třes prstů a občas slabé, stěhovavé bolesti či píchání na hrudníku, reagující na polohu těla. Často mám pocit horkosti, zhoršující se při požití alkoholu. Stav se během onoho půl roku subjektivně nezhoršuje. Je mi 28 let, sedavé zaměstnání, ne sportovec, ale elementární množství pohybu mám (nachodím tak 5km za den), 83kg na 176cm. Nekuřák. S problémem jsem šel za lékaŕem, absolvoval jsem EKG a 2xHolter (s odstupem několika měsíců), vše OK. Plošné vyšetření krve, včetně testů na játra, anémii a štítnou žlázu zcela v pořádku. Lékař mi naměřil tlak 150/80 a zrychlený tep v klidu (100/min), mám ovšem strach z doktorů a na Holteru mám denní průměr 80/min. Mám bolavá záda zejména krční a hrudní páteř, kdysi diagnóza zploštěnin mezi C5 a C6. Můj pan doktor celkem sympaticky pŕiznává, že neví co se mnou. Prosím Vás proto o návrh, o jaký problém by se mohlo jednat a o jaká vyšetření bych ho měl požádat. Další otázka se týká vyšetření na Holteru. Minule se mi v průběhu vyšetření udělalo zcela typicky nevolno při rychlé chůzi. Zaznamenal by Holter případný problém s prokrvením srdce, či měří jen arytmii ? Předem moc děkuju za odpověď.
8-4-2008 (20.49)
Lékař odpovídá:
EKG Holter vyloučí arytmickou příčinu obtíží, ale potíže mohou být dány třeba jen poklesem tlaku krve bez zpomalení tepu. Neznám Vaši dokumentaci, ale u podobných případů je vhodné vedle EKG Holtera vhodné podstoupit zátěžové EKG, echokardiografii, neurologii, sklopný test (tzv. HUTT) a dle výsledků pak teprve určit další léčbu či další postup.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, paní doktorko, před rokem našli u mé matky rakovinu plic (kuřačka). Uplynul již rok a situace je velice vážná. Nevím, jak je to možné, ale od té doby, co onemocněla, mám silné bolesti na hrudníku a na zádech pod lopatkami. Jsem kuřačka a v září 2007 jsem byla na RTG plic - bez nálezu. Ale já cítím, že to není jen tak. Jsem i hodně unavená. Může to být psychyckého rázu, nebo je to vážné? Děkuji za odpověď.
8-4-2008 (11.48)
Lékař odpovídá:
Ve Vašem případě hlavně nechápu, tak můžete kouřit v případě, že Vaše matka má rakovinu plic. Riziko, že dopadnete obdobně (event. ještě dříve) je velice vysoké. To nemluvím o jiných rizicích jako je infarkt myokardu, mozková příhoda apod. Doporučuji Vám proto okamžitě přestat kouřit a při přetrvávání obtíží podstoupit další vyšetření, která objasní příčinu Vašich obtíží. Mohou být samozřejmě psychického rázu, ale bohužel také nemusí.