Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 560 do 580
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, v červenci 2009 mi byl voperován kardiostimulátor pro AV blok II.stupně. Dle posledního monitorování stimulátoru z 9měsíců jsem měla AMS 18episod. Také mám dle EKG vyšetření: stopová mitrální a tricuspidální insuficience. Nyní mi je 30let. Zajímalo by mě,zda si mohu zkusit zažádat o částečný invalidní důchod. Děkuji za odpověď.
24-10-2011 (17.56)
Lékař odpovídá:
Nejsem posudkový lékař, ale domnívám se, že na částečný invalidní důchod z tohoto důvodu nemáte nárok.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, za měsíc a půl mě čeká chirurgická intervence. Před půl rokem mi na EKG zjistili junkční extrasystoly. Chci se proto zeptat: mohou se vyskytnout nějaké komplikace při anestezii? Děkuji předem za Vši odpověď
15-10-2011 (12.11)
Lékař odpovídá:
Junkční arytmie jsou většinou bezvýznamným nálezem.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, občas se mi stalo, že mi jako by "přeskočilo" srdce(palpitace) a za nějakou dobu to samo vymizelo. Navštívil jsem proto svého praktika, který mě poslal na kardiologii. Na EKG mi zjistili LAHb a iRBBB, na echu nadhraniční velikost levé síně 45mm a hraniční septum IVS, další parametry byly v pořádku. Jinak aktivně sportuju a nemám žádné jiné příznaky, chtěl bych se Vás proto zeptat, zda uvedené hodnoty svědčí o nějakém vážném poškození srdce. Děkuji za odpověď
15-10-2011 (8.41)
Lékař odpovídá:
Nejspíše se nejedná o závažnější problém, bude však vhodné občas provést kontrolní vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Pani doktorka!Chcem vas poprosit o radu.Dcera ma 20 rokov tlak nizsi ale tep v klude aj 120.Co si myslite,ma ist k lekarovi?Cim by si mohla tep znizit.Dakujem
14-10-2011 (10.35)
Lékař odpovídá:
O tepové frekvenci jsem již opakovaně psala v sekci arytmie - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den! Prosim o odpoved na dotaz- Je nejaka plnohodnotna levnejsi nahrada za lek concor10? Dekuji! V.Pohnan
13-10-2011 (11.01)
Lékař odpovídá:
Cena léků se každé 3 měsíce z důvodu změn úhrad od pojišťoven a v každé různé lékárně mění. Léků, které lze místo Concoru podat je více - o nejlevnější variantě Vám poradí v každé lékárně a mohou Vám levnější lék na Vaši žádost i vyměnit.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobry den nedavno v praci me zacalo palit pod zebry najednou prislo horko a malem jsem omdlel potreboval bych poradit neco vice zda by to bylo mozne dekuji...
12-10-2011 (15.29)
Lékař odpovídá:
Doporučuji Vám navštívit spádového internistu.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko, jsem ve 32.týdnu těhot.,mám vysoký krevní tlak II.st. dle očního pozadí, před otěhotněním jsem brala Lokren 20mg 1xdenně, nyní užívám Dopegyt 1x denně na noc, a chci se zeptat zda budu po porodu moct kojit s Dopegytem anebo mi v porodnici nasadí něco jiného, protože v příbal. letáku u Dopegytu se píše, že se u něho nesmí kojit kvůli zvýšené tvorbě prolaktinu. Děkuji za Vaši laskavou odpověď. Zdraví Marcela Syslová, Měřín, Vysočina.
7-10-2011 (10.36)
Lékař odpovídá:
Na tokto konkrétní dotaz Vám nemohu přesně odpovědět. U někoho lze po porodu v době kojení z důvodu možného poklesu tlaku léky přechodně a třeba i trvale vysadit, ale přesně Vám odpoví Váš ošetřující lékař.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem ohledně záměn léků. Užívám lék monopril s doplatkem. V lékárně mi nabídli lék fosinopril teva bez doplatku, že by bylo možné to vyměnit. Jak se na takové záměny díváte Vy a nemůže mít tento "jiný" lék nižší nebo vyšší účinek a tlak rozhodit, je nutná konzultace s obvodním lékařem? Děkuji Velmi pěkně za odpověď
7-10-2011 (1.37)
Lékař odpovídá:
Tyto léky obsahují stejnou účinnou látku a účinek je obdobný (stejně jako u jiných generik - tj. náhražek od jiných firem). Mohou mít pouze jiné pomocné látky v tabletách, což naprosto výjimečně může dělat např. trávicí či jiné obtíže.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko,jelikoš váš čas je vzácný.Tak jsem zvolil mojí prozbu kvám touto cestou.Jak uš jsem vám řekl pracuji v domově harmonie jako recepční.Postoupil jsem jako každoročně preventivní prohlídku u našeho podnikivého lékaře Dr.Pavla Seifrta .Ale ten mi nechce podepsat mojí schopnost pracovat vdomově vzhledem že jsem kerdiak schopnost vykonávat toto zaměstnání jelikoš se zde dělají noční směny.Pan doktor unás pracuje kratší dobu.Já zde pracuji uš více neš tři roky tuto práci chci vykonávat i nadále.Pan doktor chce pomě abych mu donesl vyjádření od kardio zdali mohu dělat noční .Děkuji Šandorka
6-10-2011 (4.58)
Lékař odpovídá:
Tuto záležitost vyřešíme prosím v ambulanci, tato dotazovna neslouží na takto konkrétní dotazy. Děkuji za pochopení.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den pani doktorka!Nastastie ja nepocitujem ziadne problemy a citim sa dobre ,ale vysledky vysetr.tomu nenasvedcuju.Holter pocetne polypotne KES,velmi casto bigemicky viazane,caste komorove kuplety,1 krat komorovy beh-3stahy,v noci FA o 166min. S tymi vysledkami ma poslal kardiolog do Kosic.Tam mi spravili EKG,popocuvali a poslali spat,aby mi doma este spravili namahavy test.Tu som pocula ako kardiolog vravi sestricke,ze stakymi KES na namahavy test sa mu nepaci.Teraz mam strach a budem sa bat ist na plny vykon aby som neskolabovala.Viem,ze budem pod lekar.dohladom,ale aj tak nezavezne by ma zaujimal Vas nazor.ECHO Ao 27mm, sep.cipov18mm,PK30mm,ACT na AP:120ms,IVS 9mm,zs LK 9mm, LVEDD 46mm,LP 40mm,EF 60%,diast.f. v norme,perikard bez vypotku,TR-regurgit.grad.cca 25mmHg EKG sin.r.fr.71_min. PQ 0.16s, QRS 0,08s R-S vo V3-V4 ploche T v III Lieky beriem Betalok Zok a odnes aj Gopten 0.5mg Dakujem velmi pekne aj za to,ze nam takto pomahate a odpovedate na otazky ktore by sme mozno nepolozili svojim lekarom DAKUJEM!!!!!
3-10-2011 (13.18)
Lékař odpovídá:
Odpověď na Váš dotaz můžete najít v odpovědích v sekci arytmie, kde jsem o extrasystolách již několikrát odpovídala.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den. Pani MUDr. Prosim Vas je možne predpokladat operaciu podla echokardiologickeho zaveru. Lava komora dilatovana,s hypokieznou septa lahkou EF=50%.Diastolicka dysfunkcia lavej komory IItyp. Lava predsien mierne dilatovana susp.bikuspidalnaAo s regurgitaciou Ii+-III st,aneuryzmaticke rozšireni asc,aorty.Mi regurgitacia nevyznamna. Prava komora nedilatovana.Bez znamok plucnej hypertenzie.Mam 58 rokov.Mavam tlak na hrudi,pocit na odpadnuti,dušnost,opuch dolnych končatin a studene. p.MUDr vážim si že odpovite mi na muj dotaz. S uctou Praznovsky.
2-10-2011 (11.37)
Lékař odpovídá:
Ve Vašem dotazu bohužel nejsou potřebné rozměry, nicméně dle Vašeho popisu a vzhledem k Vašim obtížím je možné, že bude tuto vadu nutné operovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, mám dotaz. Asi před 20 lety mi znenadání otekla achilova pata na jedné noze. Po pár dnech i na druhé noze. Závodní lékařka mi naordinovala nějakou mast. Asi za měsíc otoky zmizely. Několik let byl pokoj. Nyní se situace opakuje. Střídavě otéká achilovka na jedné, nebo druhé noze. Občas to zmizí, pak se to zase vrátí na obě achilovky. Můžete mi říci, co je to za problém ? Děkuji za odpověď
1-10-2011 (22.05)
Lékař odpovídá:
Potíže mohou být revmatického původu, doporučuji Vám navštívit revmatologa či všeoecného internistu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, jelikož mám paroxysmální tachykardii, užívala jsem preventivně léky Rivocor 5. Pak jsem si udělala těhotenský test, který vyšel pozitivně. Ihned jsem zavolala svému kardiologovi, zda brát léky dále a ten mi řekl, že nebrat. Nyní jsem v 7. týdnu těhotenství a jelikož jsem o těhotenství ještě nevěděla, asi 33 dní jsem užívala Rivocor 5 tablety (bisoprololi fumaras 5 mg) 1/2 tablety ráno a 1/2 tablety večer. Nemohly tyto léky nějak poškodit plod? Poslední menses začala 9.8.2011. Léky byly naposledy brány 16. 9. 2001. K početí došlo pravděpodobně v týdnu od 15. 8. 2001. Velice děkuji za vaši odpověď.
29-9-2011 (14.34)
Lékař odpovídá:
Rivocor (tj. selektivní betablokátor) nemá zásadní negativní vliv na plod během těhotenství, plod může ohrozit spíše v době kojení. Myslím, že ohledně Vašeho dotazu můžete být klidná.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, je mi 27 let, na základě doporučení gynekologa jsem absolvovala vyšetření u obvodního lékaře, který mě následně doporučil holterovo vyšetření na interně. Byl mi naměřený vysoký tlak. V průměru 148/105. Mám zájem o snížení tlaku cestou bez léků, ale paní doktorka se mnou nic neřešila a ihned mi napsala léky na snížení krevního tlaku Apo-AMLO5. Zatím je neužívám, snažím se zhubnout, pravidelně chodím cvičit, tučné a mastné jsem nikdy nejedla, solím též minimálně. Mám nadváhu, ale snažím se ji řešit. Alkohol piji velmi příležitostně. Beru antikoncepci, vím, že je to riziko k TK, ale chci ji ji užívat i dále (pravidelná menstruace, bezbolestná, slabé krvácení) . Prosím, poraďte mi, opravdu nevím, jak pokračovat a zda užívat léky na tlak? Děkuji S pozdravem Lucie Pištěková
28-9-2011 (9.39)
Lékař odpovídá:
Pokud jste odhodlaná, tak po domluvě s Vaším lékařem vyzkoušejte přísná režimová opatření tak, jak o nich mluvíte po dobu alespoň 2 měsíců a uvidíte, zda se očekávaný výsledek dostaví. Pak by se definitivně rozhodlo, zda by to šlo zatím bez léků.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,lékař mi předepisuje mimo jiné léky Betaloc SR 200. Lék nemohu v lékárnách sehnat a v jedné z lékáren mi byl doporučen a také vydán Vasocardin SR 200. Prosím mohu tuto náhradu užívat? Předem děkuji za informaci a jsem s pozdravem Voneš
25-9-2011 (13.12)
Lékař odpovídá:
Lék má stejné složení a obdobný účinek, jen je vyráběný jinou firmou. Můžete ho užívat bez obav.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je mi 33let a po prevent. prohl. mi byl naměřen tlak 170/90. Měla bych dotaz ohledně alergie na Prestarium Neo. Po naordinování P.N. u kardiologa, kdy mi byl naměřen tlak i po měření holtrem 170/90, jsem nemohla dýchat, plný nos a zarudlý krka to jsem ho 14 dní užívala. V prvních 2dnech vyrážka na zádech. Navštívila jsem kardiologa, nabídl mi antidepresiva. Vyrážku jsem ukázala. Tentýž den jsem vzala Zirtec a obrovská úleva. Poté alrgologie, vyš. dopadlo v pořádku. Nyní budu žádat vyšetření krve. Léky mi vyměnily za Mecardis, obtíže mizí, ale v krku mám stále jako by mi vysela pilulka. Prosím o radu už mám strach z al. reakce. Děkuji, Jana.
24-9-2011 (15.54)
Lékař odpovídá:
Potíže nejspíše byly skutečně způsobeny užíváním ACE inhibitoru (tj. Prestaria). Tyto potíže by postupně měly zcela vymizet po vysazení léku do několika týdnů (cca 2-3).
# Pacient se ptá:
nezařazeno
Dobrý den, paní doktorko. Je mi 49 let a v 18 letech mi diagnostikovali WPW syndrom. Neměla jsem nikdy žádné potíže až na "pocit krátkého dechu", který si pamatuji, že mě provází celá ta léta, ale s přestávkami. Nyní v klidové poloze při usínání mám někdy pocit napětí v hrudi až do krku, jsem napjatá a opět jakési nedodýchnutí, rozbušilo se mi srdce a i v leže jsem cítila jakési točení hlavy nebo mírnou závrať. To je nyní pro mne nové. Prosím, mám se obrátit na svoji praktickou lékařku nebo stačí kontroly na EKG? Děkuji zaď.
22-9-2011 (17.03)
Lékař odpovídá:
Pokud máte prokázaný WPW syndrom a máte potíže, které s tím mohou být spojené (bušení srdce), tak se objednejte rovnou na kardiologii, neboť nejspíše bude vhodné provést katetrizační zákrok na jeho odstranění.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
dobry den,je mi 43 let,uz od mladi mam pocit preskakovani srdce.nekdy to bylo jednou za tyden nekdy dvakrat denne.posledni tyden to je casto hlavne kdyz spim.vzbudi me to a to vynechani srdce mam treba 8 krat za sebou v prubehu minuty a pak treba 10 minut nic.uzivam leky hipres 5,betaxa,.vylo mi zjisteno zuzeni karotid 60 procent.je to nebezpecne?a proc to mivam hlavne v noci?dekuji
21-9-2011 (4.51)
Lékař odpovídá:
Zúžení karotid kolem 60 % ještě není většinou významné a není se tím třeba znepokojovat. Jen je vhodné v odstupu cca 6-12 měsíců vyšetření zopakovat. Extrasystoly vnímáte hlavně v noci, neboť jste v klidu, kdežto během dne máte obvykle jinou zátěž fyzickou či psychickou a extrasystoly proto tolik nevnímáte. Pokud jsou extrasystoly v noci více patrné dle EKG-Holtera, tak to může být dáno tím, že jsou způsobeny převahou parasympatiku, který se v noci více uplatňuje.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Pani doktorka!!!Mne ES objavili nahodou,ale Ja ich nepocitujem a citim sa dobre.Uzivam betalok zok Holter ukazal zle vysledky.Mam zavazne KES.S coho to moze byt?Dakujem za odpoved
20-9-2011 (19.58)
Lékař odpovídá:
Z Vašeho dotazu nevyplývá, jak závažné jsou - tj. hlavně zda se vyskytují i komorové tachykardie či zda při nich kolabujete apod. S dotazem se obraťte na lékaře, který Váš ošetřuje a ten Vám dá přesnou odpověď.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Dobrý den, je mi 62 let, vážím 66 kg, mám cholesterol 7.6, z toho HDL 2.04. Již několik let s tímto problémem zápasím, ale čím více dietuji, jím omega 3, LKVB6 ap., tím více se cholesterol zvyšuje. Je pravda, že nejsem "sportovec", chodím 1x týdně na jógu, jezdím na kole, běhám za vnoučaty a prracuji na zahradě, fástfood nenavštěvuji, jím tofu, šmakouna ap. a když mě honí mlsná sním kousek 76% čokolády. Jasně, že si dám i zmrzlinu, ale oproti jiným hodně málo. Tak čím si to dedy dělám? Mé matce je 90 let a cholesterol má v normě. Děkuji. Pražáková
13-9-2011 (12.03)
Lékař odpovídá:
Pokud dodržujete přesně pravidela životosprávy, tak zvýšené hodnoty cholesterolu (pokud nemáte jiné onemocnění jako sníženou činnost štítné žlázy, selhávání ledvin apod.) budou nejspíše dědičné (což může být po otci či prarodičích). Pokud je hodnota cholesterolemie vysoká i po dietních opatřeních a máte riziko fatální koronární příhody v následujících 10 letech nad 5 % dle tabulek rizika (což Vám zhodnotí Váš praktický lékař), tak je nutné uvažovat o nasazení medikamentů na snížení cholesterolemie.