Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1180 do 1200
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, děkuji Vám za odpověď, mám ještě jeden dotaz. Mám zvýšený krevní tlak (v průměru 140/90) a pulzů v klidu ne víc jak 58-60 za minutu, mám také průkaz ojedinělých komorových extrasystol, laboratoř a štítnou žlázu v normě. Můj kardiolog mi chce předepsat malou dávku betablokátoru, dle něj na snížení tlaku a na arytmie. Mám však nižší pulz. Může se i tak betablokátor nasadit? Není lepší nejprve zkusit vysadit antikoncepci, kterou beru 3 roky?Děkuji a zdravím, Eva B.
8-7-2009 (15.31)
Lékař odpovídá:
Minimální dávka betablokátoru sníží tepovou frekvenci jen minimálně, proto se také domnívám, že je vhodné tento pokud učinit (samozřejmě za kontrol tlaku krve a tepové frekvence).
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko, již skoro rok trpím na tachykardie, palpitace a "přeskakování" srdce. Byl jsem důkladně vyšetřen, absolvoval jsem vše možné krevní testy, Echo, EKG klidové i zátěžové (po skončení asi 5 minut v čekárně jsem cítil přeskočení a náhle rychlejší tep, bohužel již nezaznamenáno na EKG). Holtera můj praktický lékař považuje v tomto případě za zbytečnost (doposud vždy naměřena pravidlená sinusová tachykardie, max. 150 bpm, žádné přeskakování nezaznamenáno ani při změnách polohy těla či zátěži), opakovaně na kolo jsem též nebyl poslán, prý je vše v pořádku. Můj lékař hovořil něco ve smyslu "nepřiměřená sinusová tachykardie" či dysautonomie (funkční vada - nervy špatně ovládájí funkci srdce??). Na další vyšetření jsem nebyl poslán, byl mi ponechán pouze Trimepranol - mám si brát kousek na noc a pak akutně při tachykardii - ať klidové či námahové pokud překročí práh mé tolerance - asi do 140 bpm (při vyšší tepové frekvenci se už sotva držím na nohou). Problémy se pomalu zlepšují (ovšem ješte sportovat nemohu), jsem prý zdravý. Lidově řečeno, doktoři od toho dávají ruce pryč. Je nějaká možnost urychlení rekonvalescence (ikdyž nevím z čeho)? Měl bych podle Vás absolvovat ještě nejaké konkrétní vyšetření? (možno u Vás? - při kliknutí na objednání nikdy není volný žádný termín). Je mi 31 let a jsem prý naprosto zdravý. Děkuji Vám za radu! Hezký den.
6-7-2009 (17.51)
Lékař odpovídá:
Bez zachycení arytmie např. při EKG Holterizaci není možné druh arytmie blíže specifikovat. Objednat se k vyšetření je nyní možno telefonicky - viz kontakty. Je vhodné s sebou přinést dokumentaci či výsledky provedených vyšetření, pokud máte nějaké k dispozici.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý večer, rád bych se zeptal na můj problém. V loni jsem jsem měl asi 2x bušení srdce myslím že to mohlo být tak kolem 200 tepů. Byl jsem vyšetřen holterem až na to že jsem měl ve spánku 42 tepů vyštření bylo bez nálezu. Také zátěžový test na kole byl v pořádku. Během posledních 2 měsíců mě ono bušení postihlo 5x, podotýkám že to bylo vždy v noci. Už 4 roky se léčím s páteří mám VAS cele páteře, blokády, tinitus od krční páteře. Vždy když mám to hrozné bušení tak tomu předchází podle mého soudu zablokování krční a hrudní páteře a to mě vždy probudí, atrašně se toho leknu lapám po dechu a když se nadechnu tak si skubnutím hlavy odblokuji páteř vždy to křupne a potom cítím jak mi začne strašně bušit srdce buší strašně rychle. Dnes jsem byl opět u svého lékaře a ten mě opět poslal na holter a říkal že to může být psychyckého původu. Na mojí otázku jestli to vše nemůže být od páteře, odpověděl že ne že srdce s páteří nesouvisi, a k mé žádosti o důkladnější vyšetření páteře se postavil odmítavě. Prosím o odpověď. to co jsem zde popsal, může souviset s páteří nebo nikoliv?
3-7-2009 (22.25)
Lékař odpovídá:
Blokády páteře mohou obecně vyvolávat různé poruchy rytmu, např. předčasné šíňové či komorové stahy přes ovlivňování vegetativních nervů, které zásobují srdeční sval.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den.Je mi 18let měřím 195cm a vážím80kg.Nekouřím ani nepuji.Chtěl jsem se Vás zeptat, je normální že často cítím tlukot svého srdce?Někteří lidé musí namáhavě hledat místo kde cítí svůj tep, ale mě stačí jenom přiložit si ruku na hrudník a cítím každý úder.Nejhorší je to před spaním, protože se mi špatně usíná když cítím jak mi buší srdce.Na preventivních kontrolách u své doktorky nikdy nic nepoznala tlak výborný a když poslouchala srdce tak také v pořádku přitom musela také cítit jak mi tluče.Děkuji za Vaši odpověd.
3-7-2009 (13.50)
Lékař odpovídá:
V případě, že je tlak krve při vnímaném "bušení" srdce v normě a není ani rychlejší tep, tak není nutné se tím zaobírat, neboť se nejedná o patologický nález, ale je to běžné např. u štíhlejších osob či u osob zvýšeně citlivých.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat na Váš názor ohledně plánovaného těhotenství při vyšším krevním tlaku. Je mi 32, mám trošku nadváhu a sportuji nepravidelně. Před 3 měsíci jsem měla tlak 160/115-120 a tep kolem 100, dostala jsem Lotistu 50, tlak se snížil na 135-140/90-100. Nyní beru ráno 1x Loristu 50 a 1x Hipres. Tlak mám 127-136/90-101 a tep neustále mezi 90-100. Můžete mi prosím sdělit, jaká jsou rizika, kdybych otěhotněla? Může mít vliv na krevní tlak spondylolistéza? A ještě bych se chtěla zeptat, jak snížit diastolický tlak? Děkuji za odpověď Lenka-H-
2-7-2009 (15.43)
Lékař odpovídá:
Doporučovat léčbu krevního tlaku (včetně diastolického) je u individuálního pacienta bez znalosti dalších konkrétních anamnestických dat nevhodné. V každém případě jsou některé léky, které jsou v těhotenství vhodné (např. selektivní betablokátory, dopegyt) a jiné nevhodné či dokonce kontraindikované (např. ACE inhibitory či sartany - mezi ně patří Vámi užívaná Lorista!).
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den ,mám AV blok 1 stupně nevím o co se jedná a jestli se to muže mít nějaký následky např.IM děkuji za odpověd
2-7-2009 (13.48)
Lékař odpovídá:
AV blok 1. stupně znamená jen prodloužené vedení mezi síněmi a komorami. Tento nález je prakticky bezvýznamný, jen je do budoucna vhodné kontrolovat EKG, aby nedošlo k rozvoji vyšších stupňů AV blokády.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, je mi 23 let a mám hraniční krevní tlak (140/90, pulz 62/min.) Vyšetření pomocí Holtera toto potvrdilo. Již dlouhou dobu mne trápí palpitace, které vnímám jako mírnou pauzu v rytmu, po které následuje velmi silný úder, který se mnou až zatřese. Někdy to trvá 5 minut, někdy celý den. EKG holter prokázal kuplet komorových extrasystol, UZ srdce prokázal mírný prolaps předního cípu mitrální chlopně se stopovou incuficiencí. Štítnou žlázu mám zdravou, jen mám zvýšený hormon T3 (3,08), krevní obraz je v pořádku. Tyto extrasystoly se objevují kdykoliv, spolehlivě však ve stresových situacích nebo když pociťuji velký hlad či únavu. Dále mám potíže se zády, jedná se o dislokaci levé lopatky, svaly kolem ní jsou velmi slabé, ve špatném postavení a po námaze bolestivé. Docházím k rehabilitačnímu lékaři. Ráda bych se Vás tímto zeptala, co může v mém případě vyvolávat arytmie a vysoký tlak a nakolik může stres a úzkostné stavy toto ovlivnit. Solím málo a dodávám, že užívám HAK-Yadine. Omlouvám se za vyčerpávající dotaz a děkuji, Zdravím, Eva B.
30-6-2009 (18.33)
Lékař odpovídá:
Na dotazy týkající se extrasystol (předčasných stahů) jsem již odpovídala v sekci arytmie opakovaně v minulosti - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, 22.5.2009 jsem absolvovala CT plicních žil a 9.6.2009 katetrizační ablaci - isolaci plicních žil. Po zákroku jsem brala 14 dní injkčně Fraxiparin a nyní 100 mg Anopyrin. Chtěla jsem se zeptat, jak brzy po tomto zákroku mohu otěhotnět? Může být důvodem pro odklad těhotenství velká expozice rentgenem nebo CT? Jak dlouho je tato expozice nebezpečná pro případné těhotenství? Předem moc děkuju za odpověď,moc to spěchá :-) Michala Tolgová
30-6-2009 (17.07)
Lékař odpovídá:
Rentgenové záření je rizikové v probíhajícím těhotenství. Nyní po provedeném CT vyšetření v následném těhotenství již není problém.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý deň, pani doktorka, mám 56 rokov, som štíhlej postavy, nikdy som nefajčil ani nepil alkohol. Bol som hospitalizovaný pre závrate:stav hodnotený ako vestib.syndróm. Neskôr tinitus. Liečený Polvertic a Agapurin stále. Závrate teraz nemám. Pri opakovanom darcovstve krvi mi bol zistený vyšší krvný tlak. Neskôr pri fyzickej námahe tepy 94-100.pocit tlaku a nepokoja na hrudníku. Hodnoty tlaku v domácom prostredí okolo 140/60-70 mmHg. Následné vyšetrenia: EKG: RS, akcia pravidelná,fr. 48/min., horiz.sklon el.osi srdca,PZ sa nedá určiť, PQ 0.20 s, QRS 0,04 s, rS v III., aVF,ST v izoel. čiare, T vlny plochonegat. v III., asym.negat. vo V 1, v ost.zvodoch pozitívne. ECHO KG vyšetrenie: Dutiny: LK.EdD: 50 mm EsD: 39 mm LP:39-40 mm PK: 32,5 mm KoAo: 29,5 mm ascAo:42,5 mm IVS: 11 mm zsLK: 10 mm, Kinetika LK správna,dobrá systolická funkcia LK Chlopne: ACT art.pulm.: 167 ms, stopová pulm.regurgitácia, v max. 0,74 m/s Trikusp.chlopna:stopová regurgitácia, max.gr.10 mmHg systol.tlak v art.pulm.: 20 mmHg Ao chlopna: trohcípa,separácia cípov 25 mm max.gr.5.5 mmHg v max.1.18 m/s, Ao regurg.:stop. I.st., regurg.jet smeruje na predný cíp Mi chlopne Mi chlopna: mierne prolabujúci zadný cíp Mi chlopne, Mi regurg. III.stupna: regurg. jet smeruje pod predný cíp Mi chlopne a pozdlž IAS + centrálne IAS a IVS je bez defektu, Perikard je bez výpotku. Moja lekárka mi odporučila Tritace 2,5 2xdenne a pri ťažkostiach na hrudníku Corvitol. Následná kontrola o 3 mesiace. Chcem Vás poprosiť, aké sú moje vyhliadky do budúcna pri týchto hodnotách a môžem absolvovať dovolenku v jesenných mesiacoch v Egypte? Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď.
30-6-2009 (11.48)
Lékař odpovídá:
Velice se omlouvám, ale na tento a podobné velice konkrétní dotazy se prosím informujte u Vašeho lékaře, který Vás vyšetřoval a může Vám dát nejpřesnější odpověď. Naše dotazovna by měla sloužit obecnějším problémům. Děkuji za pochopení.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
dobry den chci se zeptat je mi23 let a mam arytmii mam to už od 10 let je to normarni maji to spiš starši lidi co mužu čekat kolika let se mužu dožit děkuji zdenek
27-6-2009 (18.45)
Lékař odpovídá:
Aytmie se vyskytují sice častěji u starších lidí, ale často jsou přítomné i u mladých. O tom, zda jsou prognosticky významné (což je výjimečně) záleží na typu arytmie. Ten z Vašeho dotazu není specifikován.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Vážená paní doktorko, je mi 22 let a při vyšetření srde srdce mi zjistili nedomykavost aortální chlopně. Řekli, že i při trhání zubů musím brát antibiotika, ale další kontrolu mi doporučují za 2 - 3 roky. Mohu se díky tomu domnívat, že to je nepatrná až banální vada??? Předem děkuji za odpověď.
26-6-2009 (14.37)
Lékař odpovídá:
Pokud je kontrola až za 2-3 roky, tak nejspíše není moc významná, ale určitě není zcela banální. Proto jistě po 2-3 letech dle doporučení navštivte Vašeho kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, trpím astmatem a alergií a poslední dobou mám stále častější problémy s tepovou frekvencí. Každý den mám tep kolem 80 za minutu, ale hlavně je hodně silný a hlasitý, někdy kvůli tomuto nemůžu vůbec usnout. Tlak a občasné jakoby přeskakování hlenů na hrudi jsou jistě spojeny s astmatem, ale nevím zda s ním mohou být spojeny i tepové potíže, prosím o radu zda bych měla absolvovat nějaká další vyšetření děkuji Zoja Jakešová
26-6-2009 (11.51)
Lékař odpovídá:
Astmatici mívají vyšší tep, který je způsobený vlastní nemocí (astmatem), ale také některými užívanými léky. S dotazem se obraťte na ošetřujícího plicního lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den,léčím se pro syndrom nepřiměřené sinusové tachykardie, každé 3 měsíce chodím na kardiologické kontroly a 1x ročně na echo. Mám také mitrální regurgitaci 1.-2.stupně. Ze začátku (před 3 lety) byla regurgitace jen stopová, pak 1.st., dnes 1.-2. st. Levá síň je také každý rok o 1 mm větší, taktéž levá komora, kde je také hypertofie stěny. Znamená to, že se vada zhoršuje? Je u mě nutná prevence IE? Můj kardiolog se o tom zatím nezmínil. Za odpověď děkuji.
24-6-2009 (14.30)
Lékař odpovídá:
U nevýznamné vady (1. stupně) není prevence nutná, u málo významné (2. stupně) již nutná je. Vzhledem k tomu, že máte vadu 1-2. stupně, tak se musíte s dotazem obrátit na ošetřujícího kardiologa. Též Vám nejlépe odpoví na dotaz, zda se vada zhoršuje, neboť významnost mitrální vady je závislá i na momentálně přítomném tlaku krve během vyšetření apod.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, mám dvouletého syna a byl mu diaknostikován defekt komorového septa, středně významný. Chtěla bych vědět jaká je pravděpodobnost, že se to samo srovná. A jaká je pravděpodobnost operace. Lékař nám sdělil, že máme přijít za půl roku na kontrolu a podle toho se bude dále postupovat. Děkuji Vám za Vaší odpověď Zuzana
23-6-2009 (18.40)
Lékař odpovídá:
U dvouletého syna se středně významný defekt komorového septa již nejspíše sám neuzavře. Přesnější odpověď by Vám však dal jeho ošetřující lékař. V každém případě musíte počkat na příští kontrolu, která ukáže další vývoj a závažnost vady.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko. Je mi 55 roků, stav po DMO. Na začátku roku 2009 mi začaly bolet prsní svaly a hrudní kost, zvláště při sezení u počítače a sklonění hlavy. Žiji v domění, že by to mohlo být od sezení u počítače a nadměrného protažení svalů při cvičení. Od konce března užívám na vysoký krevní tlak Loristu 25. Při rentgenu plic nebylo nic zjištěno. Bolest prsních svalů a hrudní kosti mírně ustoupila, avšak petrvává. Nevím, zda je to způsobeno např. pohmožděním kosti či užíváním zmíněného léku. Prosím o radu, jak postupovat dál. Děkuji za odpověď a zdravím. Jan Kala
23-6-2009 (17.07)
Lékař odpovídá:
Doporučuji Vám navštívit nejprve internistu k vyloučení srdeční příčiny (ta se mi však jeví jako nepravděpodobná), a pak neurologa a rehabilitačního lékaře ke zjištění příčiny a event. doporučení vhodných rehabilitačních cvičení.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, prosím o vysvětlení: velice četná polytopní komorová extrasystolie, místy komorová bigeminie . Děkuji!!!
22-6-2009 (14.58)
Lékař odpovídá:
Jedná se o tzv. předčasné stahy vznikající na různých místech komor a místy se střídá jeden správný vlastní stah a každý druhý je výše uvedený předčasný stah. Příčin může být mnoho a přesahuje to možnost odpovědi zde.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den pani doktorka...Mam v priemere asi 1-2x za mesiac nocnu tachykardiu ...Upadnem do polospanku a zrazu sa prebudim a citim ako mi akceleruje pulz, srdce mi potom busi velmi rychlo (odhadujem tak 140-150 bpm). Velmi ma to rozrusi a mam pocit, ze sa zadusim, alebo skolabujem. Vzdy vypijem magnezium a vezmem si xanax a behom hodiny sa mi pulz spomali, ukludnim sa a zaspim. Pred rokom mi robili EKG, vsetko bolo OK, doktorka mi povedala, ze mam vynikajuce vysledky. Mam 25r., venujem sa vytrvalostnemu behu. V minulosti som uzival psychofarmaka, v sucasnosti beriem len xanax 0.5 pred spankom. Som nefajciar. Dakujem za odpoved. S pozdravom tony
19-6-2009 (11.35)
Lékař odpovídá:
K objasnění nálezu je nutné absolvovat EKG-holterizaci (24hodinovou či např. týdenní) k objasnění typu arytmie. Teprve po jejím zachycení je možné doporučit další postup. Jinak se samozřejmě nutné podrobit se dalším vyšetřením laboratorním, echokardiografickým, zátěžovým testům apod. u spádového kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko,chtěla jsem se zaptat občas mívám bolest na levé horní straně hrudníku a bolest jde do axilární jamky.Bolest je bodavá a jednou mi bylo i na omdlení.Po pár dnech byla bolest pryč a objevila se znova tak za dva až tři měsíce.Myslíte že by jsem si s tím měla zajít k pro jistotu k lékaři?
18-6-2009 (22.09)
Lékař odpovídá:
Potíže jsou nejspíše charakteru tzv. obalových bolestí. K jistotě je však nutné absolvovat vyšetření u spádového internisty či kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Srdeční selhání
Dobrý den,potřebovala bych radu,mám 45letou tetu jmenuje se Věra Feriová a ležela i u vás na oddělení ikem prahaa ta má nemocné srdce prý pracuje na 20procent,ale k tomu má cukrovku a ještě astma.Jelikož má slabé srdce tak se jí špatně prokrvují ledviny a hodně se zavodnuje.Před vánoci dostala v praze dva budíky jeden k srdci a jeden pod žebra aby jí hlídali srdce.Asi před měsícem byla doma a vydržela asi 10 dní a musela spátky do nemocnice,protože byla hodně zavodněná a ted dostala ještě infekci.Je na Kladně v nemocnici a doktoři nám řekli že máme počítat s nejhorším.V nemocnici jí s toho trošku dostanou,ale jakmile jí pustí domů tak prý už nejsou léky které by brala doma na odvodnování,protože v nemocnici jí odvodnuji kapačkami.Měla jít na transplantaci srdce ale řekli nám že by to nepřežila jsme s toho hrozně zoufalí a potřebovali by jsme vědět jestli je ještě nějaká naděje a jestli by to šlo ještě nějak léčit děkuji za odpověd s pozdravem studenovská
18-6-2009 (20.26)
Lékař odpovídá:
Je mi to velice líto, ale neznám potřebná data k tomu, abych Vám dala správnou odpověď. Doporučuji Vám obrátit se s dotazem na ošetřujícího lékaře v IKEM, který zná všechny nálezy a měl by Vám dát fundovanou odpověď.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko, měl bych na Vás dotaz ohledně svého stavu. od 15 let se léčím s vysokým krevním tlakem, a mám zvětšené srdce, na nálezu mám 115% normy, tedy nyní 105% Dříve jsem měl tlak hodně vysoký, třeba i 220/160, ale poslední rok, mám čím dál větší potíže. Doktor mi přepsal enalek, poté BERLIPRIL, 2x20mg denně, dříve jsem bral 2x10mg, jenže poslední půl rok, mám tlak velice nízký, při 24 hodinové monitoraci mám třeba tlak 90/40 a tep 50 za minutu, a mám ojedinělé SVES, to ale nevím co je, když si provádím doma kontrolu, tak mám tlak poslední 3 měsíce, kolem 110/50 a tep stále pod 60 za minutu, většinou kolem 55. Zeptal jsem se lékaře, jestli toho neberu trošku moc a on mi odpověděl, že není třeba snižovat dávku. Myslíte si, že je toto normální? V noci se budím úplně zpocený, stále se mi motá hlava, hůře se mi dýchá. Alkohol nepiju, nekouřím, měřím 176 cm, 86 kg sportovní postavy, celý život sportuji, ale poslední dobou nemohu nic, pořád se mi motá hlava, cítím se jak na houpačce, jak kdyby se mnou někdo houpal, jak se mi motá hlava. Mám prášky vysadit? Dokud jsem bral enalek, takovéto potíže jsem neměl, a nevím jestli je to vinou prášků, nebo toho beru moc. Je to opravdu nepříjemný pocit. Moc Vám děkuji za radu
18-6-2009 (10.11)
Lékař odpovídá:
Pokud máte při nízkém tlaku Vámi uváděné obtíže, bude nejspíše vhodné dávku léků snížit, ale v žádném případě vysadit!! To je vhodné však po domluvě s ošetřujícím lékařem.