Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 760 do 780
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den. Disponuji chronickou chlopenní nedomykavostí , která mi byla zjištěna v 16 letech a kromě vnímaných extrasystol a stahů srdce z přeplnění komory teď poslední rok mívám jednou asi tak ob tři měsíce náhlý a divný pocit u srdce podobný chvění, jakoby nevědělo, co má dělat, trvající maximálně vteřinu až dvě, zakončené rázným bouchnutím. Jakmile to překlenu, mívám uvnitř takový dost divný pocit.. Zde je pro upřesnění zpráva od kardiologa: rozměry srd. odd. dtto, Ao asc. 28, bulbus 32, LS 33, PK 15, IVS 7, LK 46, ZSLK 7 vyšetřitelnost dobrá z parasterna, horší z hrotu levá komora nezvětšená, norm. kinetika, hyperkineza stěn, EF 0.74 pravá komora z parasterna i z apexu nedilatovaná, bez poruchy kinetiky volné stěny aortální chlopeň jemná, trojcípá, proudění normální rychlostí mitrální s prolapsem předního cípu, hl. v apik. projekci, drobná regurg., nezv. síň trikuspidální drobná regurg. pulmonální nepřehledná není patologický obsah perikardu Závěr: Prolaps mitrální chlopně s regurgitací, která je hemodynamicky méně významná (st. I. - II. ze IV), hyperkinetická cirkulace. Dobrá systolická funkce LK, bez lokálních poruch, nezvětšené srdeční oddíly. Nález zcela shodný s předchozím... Tak a já bych se chtěl zepta, jestli náhodou alespoň netušíte, co by mohlo být tím mým občasným problémem, jestli bych měl mít nějaká omezení či mam ruce volné, i přesto, že to místy ,,zlobí' a ještě co to znamená hyperkineza stěn :-). Moc děkuji za případnou odpověď, velice by mi pomohla při mém bádání. Přeji hezké a příjemné dny plné zdraví a štěstí, nejen v období nadcházejících svátků, s pozdravem, Roman Ruman.
6-12-2010 (16.19)
Lékař odpovídá:
Chlopňová vada je nyní jen málo významná, tudíž by neměla dělat žádné zvláštní subjektivní potíže. Hyperkineza stěn znamená, že se stěny stahují více než normálně a je to nevýznamný nález. Ohledně Vašich obtíží se jedná nejspíše o nevýznamné extrasystoly. Přesněji Vám odpoví Váš ošetřující kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, nikdy jsem neměla žádné problémy se srdcem, nyní, už asi 4 dny pozoruji - a stále se to stupňuje - brnění nebo vibraci či jak to nazvat - u srdce. Nejde to moc dobře popsat, je to, jako kdybych měla na sobě bundu a v náprsní kapce mobil s vibračním vyzváněním... Právě tak jsem si toho všimla poprvé, že jsem sahala do kapes pro mobil, protože jsem cítila tyto vibrace, přitom telefon jsem u sebe vůbec neměla... Nebolí to vůbec, jen to brní, vibruje, je to v místech srdce, nejde rozpoznat zda na srdci či třeba v prsu, nevím, co to může být,jestli něco srdečního a mám navštívit kardiak. lékaře? S pozdravem Věra Sýkorová
6-12-2010 (1.51)
Lékař odpovídá:
Potíže se nejeví jako kardiální, pokud budou přetrvávat, obraťte se na Vašeho praktického lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den, je mi 21 let, jsem drobne postavy a pred 2 lety jsem zacala mit nahla, pozvolne zacinajici silna buseni srdce. Po Holterovi kardiolog vyslovil domneni AVNRT a nasadil mi Atehexal 25. Buseni zacala byt slabsi, za to frekventovanejsi. Dostala jsem se na IKEM Praha, kde me 2 mesice monitorovali Omronem, arytmie nebyla potvrzena. Cetnost buseni mi vysvetlili nizkym tlakem, sama jsem vysadila prasky, zadna buseni se neopakovala. Na kontrole mi kardiolog sdelil ze je musim brat, prestoze vsechny testy jsou naprosto v poradku. Mam obavy ohledne vlivu dlouhodobeho uzivani leku na jatra, mam geneticke dispozice k temto problemum. A mohla se podle Vas stat chyba pri prvotnim vyhodnocovani Holtera? Dekuji za odpoved a za Vasi poradnu.
4-12-2010 (0.35)
Lékař odpovídá:
Při hodnocení kontinuálního Holtera by se chyba stát neměla. Betablokátor (Atehexal) je možno užívat dlouhodobě a event. rizika jsou minimální. Zda ho máte užívat, Vám musí poradit Váš kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat ohledně extrasystol. Dost jsem o nich četla. Vím, že jsem je měla už v minulosti, jenže jsem je nějak začala "vnímat". V březnu jsem měla ekg holter. Na výsledku jsem měla několik ES a SVES. Srdíčko v pořádku. Bála jsem se otěhotnět ( čekám druhé dítě ) že je budu mít hodně. To jsem právě četla, že v těhotenství to bývá často. A je to tak dva týdny a mám jich opravdu hodně. Hlavně teda večer, když si lehnu na levý bok, nebo na záda. Snažím se to nevnímat. A už se mi to objevilo i přes den. upřímně říkám, že se hrozně bojím porodu, že mě to tam bude lítat a já budu vyřízená, a začnu panikařit. Beru Magnesolv, jednou denně. Je to normální, že je to takhle často?Neubližije to miminku? Jsem ve 24týdnu. Nemám se čeho bát? Kardiolog kam chodím říkal,že jinak je všechno v pořádku. Ještě teda trpím na vysoký tep-stres když jdu k dr. Jinak jsem měla tep doma 75, v noci 60. Hrozně moc Vám děkuji za odpověď.
3-12-2010 (15.04)
Lékař odpovídá:
Nález nevázaných extrasystol je prognosticky nevýznamný, i když je nepříjemně vnímaný. Myslím, že se opravdu nemusíte bát.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, snažil jsem sena fóru najít nějaký podobný problém jaký trápí mne, ale zatím jsem žádný nenašel. Proto se chci zeptat. Ke mi 35 let a trpím panickou poruchou již 6 let a znám její příznaky, mám i problémy s hrudní páteří, která mne neustále bolí. Můj problém, který nyní mám je, že při určitém pohybu těla mi začne v hrudníku něco jakoby vadit ve smyslu, že se mi na chvíli zastaví srdce, pocit je, že nádech i výdech je jakoby naprázdno. Pak tam praskne a pustí mne to, ale s tím, že z klidove frekvence se mi srdce rozběhne okolo 200 až 230 tepů za minutu.začne mne brnet tělo od hrudníku až do nohou a půl hodiny po tom musim být v klidu, aby se zklidnilo. Bolesti na hrudní kosti žádné nemám a nespojoval bych to ani panickou poruchou. Pravdou ke to, že mě potom hrozně třeba 3 dny bolí záda. Poraďte mi prosím jakým směrem se má moje snaha přijít na problém vydat.
2-12-2010 (19.12)
Lékař odpovídá:
Panická ataka sice může způsobovat pocity bušení srdce, ale pokud máte prokazatelně frekvenci přes 200/min., bude vhodné navštívit kardiologa, aby Vám potíže objektivizoval pomocí EKG-Holtera.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den,prosím o vysvětlení : zhrubělá mitr.chlopeň s lehkým prolapsem PMC. Děkuji
1-12-2010 (17.18)
Lékař odpovídá:
Znamená to zesílení cípů mitrální chlopně s prolapsem (prohnutím) předního cípu. V současnosti se nejspíše jedná o nepodstatný nález.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den p.doktorko prosím vás je možné ,že by mi antikoncepce zvedala krevní tlak a že bych jí neměla brát ,když mám vysoký cholesterol 8,9?Můj gynekolog samozřejmě tvrdí že mohu užívat antikoncepci poraďte prosím, děkuji, jde o mé zdraví ne o jeho . děkuji Kolářová
1-12-2010 (12.11)
Lékař odpovídá:
Samotné zvýšení cholesterolu není na závadu k užívání hormonální antikoncepce.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den p.doktorko léčím se na vysoký krevní tlak beru léky TENAXUM a LOKREN protože jsem měla zvýšený tep a bušení srdce dost časté, léky si beru po snídani tak do 6,30 kolem 9 - 10hod mi začne být ale taková zima po celém těle ,nevím proč, včera jsem si v 16hod měřila tlak a měla jsem 105/63/61tep, nesnižují mi ty léky moc tlak zase?A pak bych chtěla vědět mám vysoký cholesterol držela jsem dietu a za půl roku zhubla 10 kg cholesterol klesl z 9,8 na 7,9 pak mi prakt.lékařka dala léky na odbourávání tuků a po 3 měsících mi je vysadila a řekla abych přišla na krev za měsíc po posledním léku a výsledek je 8,9 a 4 tuk,takže horší než bez léků poraďte mi co mám dělat myslím si že ty léky na tuk by se měly asi brát dlouhodobě ,aby byl nějaký účinek .děkuji za odpověď Kolářová
1-12-2010 (10.29)
Lékař odpovídá:
Ohledně úpravy medikace na hypertenzi se prosím domluvte s Vaším lékařem, neboť neznám Vaše další onemocnění. Co se týká léčby vysokých tuků, tak ty se po nasazení většinou užívají doživotně.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko .. Je mi 33 let ..poslední dobou mě velmi trápí silné bušení srdce a slabounká bolest na hrudi, tam kde je srdce, ale nejsem si jistá zda je to bolest srdce .. je to spíš více v levo a střílí to jakoby lehce pod žebro.. a směrem do zad ... Mezižeberní nerv to není .. bušení je velmi časté už se ani nedá počítat ...vždy se mi lehce motá hlava a rozostří vidění.. V klidu i při námaze ... Nevyjdu ani 2 patra aniž bych se nemusela zastavit a vydýchat ..Jsem stále unavená a spavá.... Celkově je můj zdravotní stav strašný.. cítím, jakoby mi selhávalo celé tělo.. Bolest hlavy snad stále už ani nevím co je to ráno se vzbudit a necítit nic.. Stále mě něco bolí.. ruce nohy mám takové jakoby tiky ve svalech a nutí mě třepat končeinami ... píchání nevím zda jsou to svaly nebo žíly.. neustále mi je zima .. náhle se mi udělá špatně slabo, tlak mám nižžší, ale v normě ... Štítná žláza bez nálezu ,krevní testy játra, cholesterol, cukr v pořádku.. Točí se mi hlava opravdu hodně jako bych byla náhle silně opilá...píchá mě v oblasti krční tepny cítím jak tepe a bolí to.. ale tepny mám vyšetřené v pořádku... a krk také.. Mohlo by být bušení srdce projevem nějaké nemoci, nebo je to normální?Je to velmi nepříjemné.. Děkuji za vaši odpověď a čas . Gábina .F.
29-11-2010 (21.37)
Lékař odpovídá:
Doporučuji Vám navštívit kardiologa, bude vhodn provést kompletní vyšetření, zvláště EKG-Holter, který ozřejmí event. poruchy srdečního rytmu.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, už delší dobu mě trápí arytmie v návaznosti na jídlo. Nechápu souvislost ale po každém jídle a napití se mi rozjedou arytmie/jakoby vynechání tepu,asi extrasystoly/ a to asi 15 krát do minuty. Je to velice nepříjemné,začne se mi i špatně dýchat a kašlu.Trvá to tak 10 minut a pak se to zklidní tak na 4 ES za minutu. Nikdo mi nedokáže vysvětlit, proč se tak stane po polknutí sousta?? Děkuji za odpověď
29-11-2010 (17.09)
Lékař odpovídá:
Kolem jícnu a žaludku vede tzv. bloudivý nerv (nervus vagus). U citlivých jedinců může při podráždění tohoto nervu (např. při snědění velikého množství jídla, při nadýmámí, ale i po relativně normálním množství jídla) dojít k srdečním arytmiím.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Važena pani doktorka! ako čitam všetky prispevky tak na niektore som našla odpoved a som veľmi rada že sa takym sposobom venujete našimi problemamy a že si najdete čas i ked viem že je pre vas vzacny. Ja by som len chcela vedieť (ja sa liečim na vkt) občas my vyskoči ked mam určitu bolesť- migrenu,bolesť chrbtice, žaludka- možu hodnoty tlaku vyskočiť pri bolestiach na140-150/85-90? a ešte ake najvyšie hodnoty možu byť pri zaťaži napr. ked sa liečim na tlak a mala som tk-187/123 tep-184? dakujem
28-11-2010 (21.00)
Lékař odpovídá:
Obecně bolest může způsobit vzestup tlaku krve a tato reakce je značně individuální s ohledem na to, jak který člověk je citlivý na bolest. Při zátěži by tlak krve neměl v žádném případě stoupat nad 220/120 mmHg (ideálně nad 180/100 mmHg).
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, je mi 21 let a byl mi zjištěn sinusánní rytmus okolo 100 tepů/min, na EKG holter se ukázalo, že mi v noci tep fyziologicky klesá. Užívala jsem Vasocardin 50 mg, půl tablety, který mi však tep přílis nesnižoval. Nyní mám užívat betablokátor - bisoprolol, který však snižuje tep i v noci, nemusím se bát toho, že by se mi puls přes noc příliš snížil? Děkuji Vám za odpověď.
28-11-2010 (20.44)
Lékař odpovídá:
Může to tak teoreticky být, nejlepší by bylo udělat EKG-Holtera znovu po nasazení medikace k ověření.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, kuli dlouhodobým problémům se spánkem již delší dobu užívám pouze na noc Rivotril (1/2 - 1 x 0.5mg). Chtěl bych se prosím zeptat zda obecně pro srdíčko není známá nebezpečnost kombinace tohoto léku a vyšší fyzické zátěže přes den (vytrvalostní běh, zátěž 2-3hod). Dříve jsem běhal závodně, dnes se ke sportu po letech vracím. Se srdcem se nijak neléčím, obtíže při sportu současně s užíváním tohoto léku žádné necítím. Děkuji Vám. PM. 37let.
26-11-2010 (9.22)
Lékař odpovídá:
Po Rivotrilu můžete být unaven či ospalý, což by Vás mohlo ohrozit při jeho užívání před event. sportem, jinak pokud tento lék užíváte na noc a sportujete až další den, tak by to nemělo být na závadu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Léčím se přípravkem Prestarium Neo 1 a 1/2 tablety 5 mg na vysoký tlak, teď již je v normě 130/80 puls v rozmezí 70- 90 tepů za minutu poslední měsíc. Na ED používám Levitru 10 mg, Může tato kombinace vyvolat nějaký závažný výkyv tlaku? Zatím se obávám to vyzkoušet, a bez Levitry nejsem erekce schopen.
25-11-2010 (11.27)
Lékař odpovídá:
Kombinace Prestaria a Levitry je možná. Nejsem však schopna Vám říci, zda nemáte jiné důvody pro neužívání Levitry (např. jiné léky či jiné onemocnění apod.). To Vám může říci jen Váš ošetřující lékař.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko,ještě jednou mi dovolte abych Vám poděkovala.Váše odpověd opět potvrdila Vaše špičkové znalosti v oboru kardiologie,diagnozu jste stanovila se 100%přesností. Omluva vžadném případě není na místě.Děkuji Děkuji a ještě jednou Děkuji:)
25-11-2010 (10.30)
Lékař odpovídá:
Děkuji Vám za pochvalu a jsem ráda, že jsem Vám mohla pomoci.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, je mě 22 let asi od deseti let mám diagnostikovaný AV blok III stupně, dříve jsem problémy nepociťovala, ale od té doby co jsem šla na vysokou začínám pocitovat palpitace a hlavně při stresu a v klidu při ulehnutí. Nejvíce mě ale trápí bolesti zad v hrudní páteři, jelikož studuji fyzioterapii vím, že existují viscerovertebrální vztahy, proto má otázka zní, je možné že dysfunkce mého srdíčka může natolik ovlivňovat mé záda?? Chodím s tím na RHB už dva roky a furt se nedaří tu bolest odstranit. Někteří fyzioterapeuté říkají, že to může být tou srdeční vadou a že bych měla jít na ten kardiostimulátor. Můj problém ale je, že dokud to jde na implantaci kardiostimulátoru nechci, proto mě zajímá váš názor??Kdy si myslíte že je vhodné s touhle vadou jít na implantaci kardiostimulátoru, poznám to nějak já??Děkuj předem za odpověd
24-11-2010 (18.24)
Lékař odpovídá:
AV blokády III. stupně nezpůsobují bolesti páteře. Kardiostimulátor se většinou implantuje nikoli preventivně, ale až v indikovaných případech - u AV blokád v případě, že dělají subjektivní potíže (kolapsové stavy, stavy slabosti, dušnosti apod.) či v situaci, kdy výrazně klesá tepová frekvence (obvykle pod 40/min.) či jsou zachyceny výrazné pauzy (obvykle nad 2500 ms).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, paní doktorko. Je mi 30, odjakživa se lehko vzteknu a trpím jakýmsi "téměř trvalým samostresováním", které na mě dosud nezanechávalo následky. V posledních asi 2 měsících jsem měl období zcela extrémního trvalého stresu v osobním životě, velkého nasazení a minima odpočinku (spánek byl, ale žádné volno). Situace se nyní trochu zlepšila, ale ještě není zcela OK a dlouho asi nebude. Poslední týden a půl mám v klidu tupé (někdy i neurčité) dlouhodobější bolesti na hrudníku (snad i 8 hodin denně), které jsou pocitově trochu podobné bolestem při zablokovaných zádech, občas mám slabé vystřelující bolesti v okolí srdce a v levém podpaží, nebo mě bolí jakoby levá klíční kost či levé rameno. Pokud si jdu zaběhat nebo zaplavat, obtíže během chvilky zmizí (objevují se (v únosné míře) opět až při mimořádném sportovním nasazení, kdy chvíli běžím "nadoraz", ale to mi myslím dělalo vždycky). Snad se jen trochu víc potím než kdysi, ale to je vše. Poté, co doběhnu se problémy během asi půl hodiny začnou znovu projevovat a jsou hodně závislé na okamžité duševní pohodě - i jen pomyšlení na nějakou malou nepříjemnost je ihned vyvolává v citelné míře. Zároveň s nástupem popsaných potíží jsem začal ze srdečního hlediska velice špatně snášet nárazové stresy (vztek, úlek...), kdy mám v daném okamžiku pocit, že srdce je jakoby šíleně unavené a já kvůli tomu ani nemám sílu se vzteknout a nebo energii nějak reagovat na to, co mě vyděsilo. Můj dotaz zní takto: Je to podle Vás příznak nějakých reálných srdečních problémů, nebo to je spíše věc psychiky, tj. je to psychosomatické? Mám s tím vůbec chodit k lékaři coby (asi) se srdečními problémy, když mi fyzická námaha vlastně prospívá? (to je myslím pro "nemocné srdce" hodně netypické) Mnohokrát děkuji za Váš názor, a přeji Vám hodně úspěchů! J. N.
23-11-2010 (12.45)
Lékař odpovídá:
V případě, že se potíže vyskytují převážně v klidu a při zátěži mizí, tak je nepravděpodobné, že by problémy byly srdeční etiologie. Nicméně jistotu budete mít až po absolvování kardiologického vyšetření včetně zátěžových testů.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den, pani doktorko. V poslednich dvou mesicich mam problem s dychanim. Je mi 61 let, kurak (po dobu problemu jiz nekourim). Z niceho nic se mi prestane dobre dychat. Nemohu se z hluboka nadychnout a pouze lapam po dechu. Pred dvema mesici jsem byl hospitalizovan tyden na internim oddeleni. Absolvoval jsem spousta testu ale vsechny s vysledkem OK. Nasledne jsem byl na vysetreni v prazskem IKEMu, kde mi take potvrdili, ze srdce je v poradku. Nasledne jsem byl na plicnim na mereni kapacity plic atd. Take vsechno v poradku. Bohuzel mi problemy stale pretrvavaji. Obcas je vse v poradku, nekdy dostanu zachvat, ze se ne a ne nadychnout. Budu rad za kazdou Vasi radu. Dekuji
22-11-2010 (7.51)
Lékař odpovídá:
Pokud provedená vyšetření vyloučila onemocnění srdce a plic, tak charakter Vašich obtíží může svědčit pro blokády hrudní páteře, která způsobí nemožnost se zhluboka nadýchnout, což velice nepříjemně vnímáte. Doporučuji Vám navštívit ještě neurologické a rehabilitační vyšetření. Jinak každopádně je třeba hodně pít a event. přechodně vyzkoušit nesteroidní antirevmatika (např. Ibalgin 3x denně 400 mg 3-5 dní).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobrý večer, paní doktorko. Chtěl jsem se zeptat jaký máte názor na prášky Medrol a salazopyrin, už delší dobu mám pohybová problémy, prý (revmatoidní spondartritida)...co jsem se dočet tak ne všichni mají na tyto leky kladný názor ..děkuji M.J.
18-11-2010 (23.23)
Lékař odpovídá:
Každý lék má své pozitivní a negativní účinky. Vždy je nurné zvážit přínos nad potenciálním rizikem. To však může zhodnotit jen Váš ošetřující revmatolog, který zná Vaše laboratorní a rentgenové nálezy a Vaše potíže. V každém případě nikdy žádné léky nevysazujte bez domluvy s ním.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den paní doktorko, mojí 4-leté dceři byl teď poprvé od narození zjištěn šelest na srdci způsobený nedomykavostí dvojcípé chlopně v rámci předoperačního vyšetření (byla hned poté vyšetřena dětským kardiologem). Má být každý rok pravidelně sledovaná. Samozřejmě mě napadla otázka, jestli je tato anomálie závažná a chtěla bych se zeptat, jestli je šance, že se spraví, jak srdíčko bude vyvíjet a poroste. V brzské době ji čeká adenotomie, trpí na časté rýmy a s tím související komplikace. Děkuji mockrát za Váš čas a ochotu odpovědět na můj dotaz.
18-11-2010 (0.13)
Lékař odpovídá:
Z Vašeho dotazu nevyplývá, nakolik je vada významná. V každém případě je nutné navštěvovat kardiologa pravidelně a s dotazem se prosím obraťte při příští kontrole přímo na něj, neboť jen on Vám může dát nejpřesnější odpověď.