Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1040 do 1060
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, Asi jako všichni vaši pacienti mám taky nějaké zdravotní problémy. Nedávno - teda přesně 3.září 2009 jsem podstoupil operaci zvanou izolace plicních žil pro odstranění FIS. Operace nějak dopadla , snad dobře. Jenže nastaly kompilkace , třetí den po operaci jsem měl veliký výpotek v perikardu a na koronární jednotce mi jeden vynikající lékař udělal punkci prikardu. Osáto bylo celkkem cca 600cm3 tekutiny. Dnes po třech měsících mám problémy s nějakým zánětem okolo, kdy mám někjolik dní teploty 38st.C a velké bolesti an prsou. Poprvé to vyřešili antibiootika (Klace ) To bylo před měsíce. Nyní po nastuzení - rýma se mi to opět vrátilo a znvoa jsem měl 5 dní teploty 38st.C a bolesti. Můj (dobrý) Kardilog mi udělal vyšetření a na srdci nic nejistil. Tak jsem se doma léčil paralenem a prášky na bolest. Po týdnu jsem nyní potřeboval vyřídit v práci poštu a nějaké výkresy a bez prášků na bolest by to bylo obtížné. Asi je to moc bzo a měl bych ještě zůstat doma. Nevím , nikdo mi nedokáže říci jak se mám léčit a co můžu a nemůžu. Děkuji za vaši odpověď S pozdravem Drahomír Holoubek Karlovy Vary. tel.: 775 655 599
8-12-2009 (15.13)
Lékař odpovídá:
Dle Vašeho popisu nebyl nyní zjištěn žádný zásadní nález, tj předpokládám, že nemáte opět výpotek v osrdečníku (tj. byla Vám prováděna i echokardiografie). Pak se může jednak o tzv. suchý zánět osrdečníku - např. při virose. Ten se pak léči většinou jen analgetiky s protizánětlivým účinkem (např. ibuprofen). Je však vhodné provést kontrolní vyšetření, zda se výpotek nevytvoří dodatečně.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co znamená zvýšená tetanická aktvita. Bylo mi to zjištěno při vyšetření. Předem děkuji za opověď.
8-12-2009 (15.12)
Lékař odpovídá:
Znamená to zvýšenou pohotovost svalů ke křečím. Většinou je to způsobeno nedostatkem vápníku či hořčíku, ale jsou i jiné příčiny, např. rychlé dýchání - zv. hyperventilační tetanické křeče.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je medikace Lokren 20 mg 1/2-0-0, Presid 2,5mg 1-0-0 a PŘEDEVŠÍM Tenaxum 1-0-0 vhodná při kojení. Je mi 32 let a léčím se od dětství na primární hypertenzi. Takto vypadala medikace před otěhotněním. V těhotenství mi bylo vysazeno Tenaxum a nahrazeno Dopegytem. Nyní měsíc po porodu mě lékař vrátil původní medikaci. V příbalovém letáků jsem se dočetla, že Tenaxum není vhodné při kojení, protože prostupuje do mléka. Je tedy Tenaxum 1-0-0 vhodné užívat při kojení? Děkuji za odpověď Šolcová
7-12-2009 (22.00)
Lékař odpovídá:
Tenaxum by se nemělo užívat ani v těhotenstí a ani v době kojení. Vždy však záleží na konkrétní situaci, nejspíše by po dobu kojení bylo vhodné ponechat medikaci Dopegytem, pokud jste na něm kompenzovaná.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, včera se mi doma stala menší nehoda. Při jednom rychlém objetí s přítelem na uvítanou jsem měla jednu ruku na hrudníku, dlaní kolmo na hrudník, v místě srdce. Byla z toho krátká tupá bolest. Dnes mně začalo bolet dýchat a mám pálení jako od nekonečného kašle, nebo stráveném dni v zakouřeném prostředí. Nevím jak to přesně popsat. Kvůli tomu včerejšku se trochu strachujeme. Přece jen jsem se nekopla do nohy. Zároveň nechci být na pohotovosti, kam se mi opravdu nechce, za hypochondra. Jsem zdravá 31 letá žena jen s lehkým astmatem, které se projevuje pouze dechovými potížemi v blízkosti prachu, roztočů, většího stresu...Neberu žádné léky. Větší obtíže nemám. Alergenům se vyhýbám. Vzhledem ke špatným zkušenostem z liberecké pohotovosti nevím zda je nutné se nechat prohlédnout a jestli moje nynější potíže můžou být spíše psychosomatického rázu.? Mám obavy také proto, že se s přítelem snažíme o miminko a nerada bych se vystavila rizikům RTG a negativním vlivům vyšetření nebo léků. Děkuji za případnou radu.
7-12-2009 (0.23)
Lékař odpovídá:
Bez Vašeho vyšetření Vám nemohu odpovědně odpovědět, i když jste si mohla zablokovat hrudní páteř a to způsobilo Vámi uváděné potíže. Bez Vašeho vyšetření jsou to však jen mé dohady.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den. Je mi 22 let od dětství pravidelně sportuju.Mám normální váhu, nikdy jsem se s ničim neléčil. Při sportu mívám tep asi 120,problém je v tom, že tento stav trvá i po ukončení fyzické námahy třeba ještě 4 hodiny.Poté se tep vrátí na 55-60 tepů /min. Totéž se mi stává při "večírcích" kdy požiju např 4 piva, mám take tep asi 120 a na normální se mi vrátí až někdy během spánku.Občas po ránu mívám v práci pocity malátnosti,tep je však v pořádku.Vyplývá z toho nějaký kardiolog. problém?
5-12-2009 (15.46)
Lékař odpovídá:
O vyšší tepové frekvenci jsem již opakovaně psala.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den, mam 23 rokov a nedavno mi boli diagnostikovane komorove extrasystoly. Subjektivne to pocitujem tak, ze su caste - niekedy aj kazdy treti uder. Najhorsie je to v noci. Beriem magnezium a Concor 5 - pol tbl. vtedy, ked citim busenie. Zaroven vsak mi bol diagnostikovany prolaps mitralnej chlopne. Viem, ze vo vacsine pripadov nie su kom. extras. nebezpecne. Ja by som sa vsak chcela opytat, ci su nebezpecne v pripade prolapsu chlopne?
5-12-2009 (10.58)
Lékař odpovídá:
O obojí problematice jsem již psala - viz tam. K poslední otázce Vám mohu sdělit, že prolaps mitrální chlopně v případě, že není navíc významná nedomykavost chlopně nijak neovlivňuje frekvenci či významnost komorových arytmií.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko, po opakovaných testech mi byla vždy naměřena vysoká tepová frekvence již při minimální zátěži, rovněž s delší dobou klesání. Prý se jedná o "nepřiměřenou sinusovou tachykardii". Bohužel mi tento problém stále znemožňuje větší fyzickou aktivitu. Dostal jsem Trimepranol s tím, že mi vůbec nic není a že srdce je naprosto zdravé. Rovněž všechny testy (včetně krevních) vyšly negativně. Jak se tato "arytmie" léčí? Většinou se mi nic konkrétního nepovedlo dohledat (na abalaci to tedy ještě doufám není). Může být tato porucha způsobena jen "od nervů"? Jinak ještě občas trpím na klidové záchvatové tachykardie, které se zatím bohužel nepovedlo zachytit na ekg. Děkuji za radu a přeji hezký den.
4-12-2009 (14.12)
Lékař odpovídá:
O vysokých tepových frekvencích jsem již opakovaně psala v sekci arytmie - pročtěte si prosím odpovědi tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, manžel se již několik let léčí na vysoký krevní tlak a se štítnou žlázou. Poslední rok se necítí dobře, není mu dobře od žaludku, píchá ho v břiše, motá se mu hlava. Prodělal již různá vyšetření. Je možné, že tyto příznaky způsobuje lék Tarka. A jakým způsobem bylo možné tuto možnost vyloučit nebo naopak potvrdit?
4-12-2009 (13.44)
Lékař odpovídá:
O tom, zda to způsobuje Tarka Vám nemohu odpovědět, neboť neznám manželovo tlaky a tepové frekvence a ani další diagnózy. S potížemi se musí obrátit na ošetřujícího internistu či kardiologa, event. praktického lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Co se nesmí v případě smí jíst, při užívání léku valfarin? Děkuji za odpověď. S pozdravem Pohunek Miloslav
4-12-2009 (12.31)
Lékař odpovídá:
O této problematice jsem již psala. Podívejte se prosím na starší dotazy.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, nedávno jsem dostal tachykardii, RZS mi naměřily tlak 200/100, EKG v pořádku a ECHO také, beru Egilok 25MG,problem je v tom že cítím na solaru nepříjemný pocit stísněnosti, čili menšího tlaku.při usínání v poloze na zádech je velice cítit tepání srdce i přez to že beru Egilok, někdy i menší tlak na hrudi, lehká dušnost . doktor mi řekl že mohu vysadit prášky podle pocitu, je možné přestat narázově?mohlo by to být od páteře? děkuji za odpověď..M.
1-12-2009 (19.46)
Lékař odpovídá:
Nevímo jaký typ arytmie se jedná a zda byla zachycena na EKG či při dlouhodové monitoraci EKG (EKG-Holter). Dle typu arytmie se pak postupuje. Poraďte se s Vaším kardiologem o jaký typ arytmie se jedná a jak máte postupovat. Navíc některé typy arytmií se dají dnes vyřešit a často definitivně vyléčit tzv. invazivní cestou pomocí tzv. radiofrekvenčních ablací apod.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,chtěl jsem se zeptat jestli je možné požívat na Warfarin konopí.Vím že alkohol ne ale o konopí jsem nic neslyšel . předem děkuji za odpověd
30-11-2009 (18.28)
Lékař odpovídá:
Nechápu, proč byste chtěl užívat konopí na Warfarin. Warfarin užíváte nejspíše z nějaké indikace (nejspíše ne bezvýznamné) a používání většiny jiných léků může ovlivňovat jeho účinek. Proč si navíc chcete poškozovat zdraví dalšími nežádoucími účinky např. konopí?!?
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den.chtela bych se zeptat co muze zpusobovat me bolesti.Asi pred rokem jsem byla podstoupena velkemu stresu a spatne se my dodychavalo coz jsem si spojila se stresem.po urcite dobe me to preslo,ale zacalo me dost bolet leve rameno a na leve stridave prave strane hrudi.je to tupa bolest,ale po zatlaceni na urcite misto to rozboli.nekdy me i pichne u srdce.byla jsem na ultrazvuku srdce a to je pry v poradku.bolest je neprijemna mam strach usinat aby se mi neco v noci nestalo.nevim jak mam problem resit a z ceho to muze byt. porad do sebe cpu ibalgin a horcik.nekdy je to lepsi a jindy horsi. je mi 36.let.dekuji za odpoved
30-11-2009 (14.37)
Lékař odpovídá:
Je mi líto, ale bez Vašeho vyšetření Vám nemohu adekvátně odpovědět, Dle charakteru potíží se nejspíše jedná o tzv. obalové bolesti a měla by Vám nejspíše pomoci rehabilitace po předchozím rehabilitačním vyšetření, kde Vás i naučí správné soustavné cvičení, které by Vám mělo pomoci dlouhodoběji.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Beru varfarin a čeká mě trhání zubů,bylo mě řečeno že nemusím přerušit užívání varfarinu, jen přinést den před zákrokem výsledek naředění ? Děkuji za odpověď.
28-11-2009 (11.28)
Lékař odpovídá:
Na to Vám nemohu odpovědět. Musíte se domluvit jednak s Vaším internistou (nevím proč Warfarin berete) a jednak se stomatologem (někteří stomatologové jsou schopni provádět extrakci zubu při částečném naředění krve, ale každé pracoviště má tuto hodnotu jinou a někteří vyžadují jeho úplné vysazení). Při vysazení by pak nejspíše bylo nutné nahradit podávání Warfarinu nízkomolekulárním heparinem v injekci - o dávce by Vás musel informovat Váš internista či kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den. Manželka ( 71r. ) má vlastní tlakoměr, kterým si měří pravidelně tlak. výsledky jsou neskutečně kolísavé. ráno 150/85 tep 103je jí špatně, cca za hod. 100/47 tep 80 cítí se lépe ale je unavená. Někdy je tlak i 82/47. během dne se to upravý a je jí dobře. Bohužel odmítá jít k dokt. s tím, že nechce žádné prášky. Prosím o radu co s tím mám dělat. Děkuji. V. Pavlík
27-11-2009 (11.41)
Lékař odpovídá:
Bez vyšetření Vaší manželky to opravdu nepůjde. Navíc je vhodné zkalibrovat tonometr, zda u Vaší paní měří dobře - tj. změřit tlak Vaším tonometrem a současně tonometrem kalibrovaným u lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
beru verospiron mohu uzivat indometacininove cipky?mam revmatoidni artritidu.
24-11-2009 (2.21)
Lékař odpovídá:
Obě látky mohou zvyšovat hladinu draslíku, proto by se musela kontrolovat jeho hladina v krvi. Neznám však Vaše další dg. a ostatní medikamenty proto se raději poraďte s Vaším ošetřujícím lékařem.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den paní doktorko, trápí mne bušení srdce, únava. Ekg v pořádku, ultrazvuk: prolaps mi. chlopně, mírně zhrubělá chlopeň. Jsem objednána na TEE vyšetření k vyloučení edokarditidy. Krevní rozbor mám však naprosto v pořádku, CRP nula. Internista vyslovil váhání zda je doporučení na toto vyšetření nutné. Jak se endokarditida diagnostikuje a je nutné mít při onemocnění zvýšené laboratorní hodnoty krve ? Děkuji. Pavlína, 33 let.
23-11-2009 (11.03)
Lékař odpovídá:
Při aktivní infekční endokarditidě jsou zvýšené zánětlivé parametry (mj. např. CRP). Proto je tato dg. krajně nepravděpodobná. Teoreticky je však možné mít poškozenou chlopeň po infekční endokarditidě, kterou jste mohla prodělal v minulosti a pak by mohly být zánětlivé parametry v normě.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den paní doktorko, nejprve bych chtěl poděkovat za Váš čas, který věnujete nám pacientům. Je mi 30 let a mám u sebe diagnostikovanou aortální insuficicenci méně a stědně významného charakteru. Beru půl přášku Tenaxum.Pan doktor mi po posledním vyšetření ekg holtru a tlaku 24 hodin řekl, že tlak je kompenzován dobře, že ekg a tlak holtr dopadl dobře, že stačí příjít někdy na jaře. Mám udělaný rentgen hrudníku před dvěma měsíci a srdce se na něm nezvětšuje a nedochází žádnému městnání do plic. Nicméně subjektivně se necítím úplně dobře a mám podezření i na nervy. Dost svojí nemoc sleduju a pozoruji u sebe např. změny barvy jazyku (žlutý, někdy oranžový),občasný tlak v hlavě, lehoučce motavá chůze taky občas, citím oblečení na hrudníku, slabší dušnost, sevření na hrudi v délce do 20 minut - jako by mi na něm někdo stál jeden případ, lehké tlaky pod pravou lopatkou, pomalejší puls. Přes den obvykle kolem 60-66. Někdy i 45-55: hlavně k ránu, v poloze v leže (dříve jsem měl vyšší hodnoty pulzu 70-90), rozbušení srdce, úzkost v některých běžných situacích. Někdy mám kašel. Jsou dny kdy se cítim dobře, pak to na mě z ničeho nic přijde, když si vezmu prášek na uklidnění tak si myslím, že se to lepší. Zajímalo by mě. Zda si myslíte, že tyto projevy jsou spojené s nemocí aortální chlopně nebo to může být opravdu pouze nervové a nebo obojí a protože u aortální insuficience hrozí zbytnění srdce, rád bych znal možnosti, jak tuto hrozbu co nejvíce oddálit, zda na to můžou mít vliv nervy a případně jak poznat, že jí člověk již trpí. Děkuji Vám mnohokrát.
22-11-2009 (20.10)
Lékař odpovídá:
Málo až středně významná aortální regurgitace Vám nemůže dělat prakticky žádné subjektivní obtíže, proto Vám doporučuji Vaše potíže trochu "hodit za hlavu". Je samozřejmě nutné vadu do budoucna kontrolovat echokadiograficky (RTG nestačí) a je nutné mít zcela znormalizovatný tlak krve (do 135/85 mmHg). Jinak navíc trvale dodržovat pravidla prevence infekční endokarditidy (o nich jsem již psala).
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, mám 33 roků, ve 4letech jsem prodělala operaci - koarktace aorty. Od té doby jsem neměla žádné problémy. Před třemi roky jsem porodila zdravého syna císařským řezem /na doporučení svého kardiologa/. Bohužel po narození syna se mi zvýšil krevní tlak a začala jsem užívat prášky na vysoký krevní tlak, které beru i dnes,ráno: Lorista H, Moxostad, Hipres 10 a večer: Lorista 50. Byla jsem na CT můj kardilor je s nálezem spokojený: je tam mírné zužení, které odpovídá prodělané operaci - řešené v té době záplatou. Ráda bych si pořídila ještě jedno dítě a chtěla bych znát Váš názor zda mi nebo mému dítěti hrozí riziko a jak velké. Je mi známo, že budu muset brát prášky na vysoký tlak, ale jinak nevím. Moc děkuji za odpověď.
22-11-2009 (13.54)
Lékař odpovídá:
Ten pooperačí nález by snad neměl být problémem (i když neznám přesně Vaše nálezy). Problémem však může být hypertenze, neboť již nyní máte 4 druhy léků na hypertenzi a v těhotenství lze předpokládat jeho další zvýšení. Navíc některé z léků (hlavně obě Loristy) bude nutné vysadit a je otázkou, zda se podaří bezpečně hypertenzi v event. dalším těhotenství zvládnout.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Jeste dodatek d predchozimu dotazu. Ted jsem tady nasla Vasi odpoved na tema astma- symbicort . Asi 5 let mam diagnostikovane astma na ktere jsem driv brala pulmicort . Nyni asi 2 mesice beru symbicort . Je to zhruba stejne dlouho jako mam potize se srdcem . Muze to mit nejakou spojitost ? dekuji
21-11-2009 (1.26)
Lékař odpovídá:
Symbicort obsahuje 2 složky - jednak složku kortikoidní (tlumí zánětlivou reakci v průduškách) a jednak složku betamimetickou (ta rozšiřuje průdušku, ale navíc může způsobovat srdeční arytmie).
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den, je mi 21 let, zavodne sportuji ,nikdy jsem nemela zadne vaznejsi zdravotni problemy. Posledni dva mesice mam problemy se srdcem. Byla jsem na ekg- zde zjistena blokace praveho raminka, na echu zjisten prolaps predniho cipu mitralni chlopne jen se stopovou regurgitaci. Byla jsem i na holterovi - sinusova arytmie v noci. MOje problemy jsou,ze nyni pri jakekoli i male zatezi - staci chuze do schodu se mi hrozne rozbusi srdce , tep je vysoky a potom dlouho nechce klesnout . Obcas me i na hrudniku boli nebo picha . Lekari mi rekli,ze je se mnou vse v poradku,ale bojim se znovu naplno sportovat. Take nevim proc tyto problemy vubec vznikly. Muzete mi prosim poradit jak mam dale postupovat? Dekuji moc za odpoved
20-11-2009 (23.32)
Lékař odpovídá:
O blokádě pravého raménka jsem již psala, stejně jako o prolapsu a regurgitaci mitrální chlopně a stejně tak i o sinusové arytmii - viz tam. Každopádně vyzkoušejte hořčík v dávce 500-1000 mg denně - je volně prodejný v lékárnách.