Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1600 do 1620
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,manželovi byl ve 31 letech voperován kardiostimulátor.Před 5 měsíci mu bylo nevolno,ale vyšetření nic nezjistilo.Po 2 měsících se vše opakovalo,byl hospitaliyován v nemocnici,tam bylo zjištěno,že mu srdce vynechávalo až 7 vteřin ajeho tep byl 28 tepů za min.Bylo zjištěno,že prodělal zánět srd.svalu,který to asi způsobyl.2 měsíce má kardiostimulátor,ale stále se necítí dobře.Je velmi unavený.Povoláním je zedník,má možnost,že se k tomu bude moct vrátit,nebo to není reálné?děkuji
29-5-2008 (8.40)
Lékař odpovídá:
V případě, že má pacient pauzy trvající 7 vteřin při implantovaném kardiostimulátoru, tak to většinou svědčí pro poruchu tohoto přístroje (způsobené obvykle uvolněním elektrod apod.). Možností poruch kardiostimulačního systému je mnoho a kvalifikovaněji Vám musí odpovědět lékař kardiostimulačního oddělení. Poruchu přístroje mohou způsobovat také zařízení se silným magnetickým polem v okolí apod. Vždy, když se vrátí obtíže (např. závratě, slabosti, dušnost apod.) u pacientů, kterým byl implantován kardiostimulátor, tak je nutné v prvém případě uvažovat o možnosti jeho poruchy a je nutné navštívit kardiostimulační ambulanci.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, prosím o radu, co může způsobovat občasné stavy nemožnosti se plně nadechnout doprovázené krátkodobým sevřením v oblasti hrudníku bez doprovodu bolesti. Stává se mi to náhle a rychle to zase přechází. Většinou je záchvat krátký - několik sekund, ale už se mi jednou stalo (před půl rokem), že to trvalo několik minut, točila se mi hlava, brněky konečky prstů. Myslela jsem, že se již nenadechnu. Již před 15 lety jsem se dlouhodobě léčila s nervy (Lexaurin, Rivotril), dříve jsem měla podobné stavy ale podstatně lehčího charakteru v souvislosti s vegetativním systémem. Alergii žádnou nemám (testy negativní), srdeční nález byl v pořádku až na funkčně nevýznamný prolaps mitrální chlopně. Na katetrizaci mne nikdo zatím neposílal, mám obavy z možného zúžení tepny. Je mi něco přes 40 let, tlak i tep mám v pořádku - dříve jsem sportovala, takže mám lehkou sport. bradykardii do 60 tepů za min. Moc prosím alespoň o napsání pár řádek a děkuji za Váš drahocenný čas.
28-5-2008 (12.50)
Lékař odpovídá:
Krátkodobá nemožnost pořádně se nadýchnout je sice nepříjemným pocitem, ale prakticky s jistotou není nebezpečná. Je způsobena blokádou mezižeberních nervů či stažením bránice, což způsobí výše uvedený pocit. Při výrazných déletrvajících potížích je vhodné navštívit rehabilitačního lékaře, který vyřeší Vaše obtíže a zvláště Vás naučí cviky, které Vám pomohou na delší dobu či trvale.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, paní doktorko, proč neodpovídáte více než týden na dotazy ????????????????? Nebylo by dobré dát na stránky informaci o vaší nepřítomnosti ???????????? Děkuji za Vaše virtuální tazatele, kteří se na Vás obrací s důvěrou.
28-5-2008 (11.18)
Lékař odpovídá:
Váš dotaz mě nemile překvapil a přesto si neodpustím, abych na něj neodpověděla. Tyto internetové stránky včetně možnosti dotazů pacientů jsem zřídila nezištně za nemalého úsilí včetně nemalých finančních nákladů a současně musím navíc pravidelně platit i náklady za registraci domény. Sama nemám z jejich provozu ani korunu, což bych ráda zdůraznila! Odpovědi na dotazy pak řeším ve chvilkách svého volna, kterého nemám mnoho vzhledem k velikému pracovnímu vytížení v ambulanci. Znovu zdůrazňuji, že odpovědi na dotazy jsou pro dotazující zdarma a mohu odpovídat jen v době, kdy mám na ně čas. Je samozřejmé, že při akutních potížích by měl dotazující navštívit svého lékaře a nemůže čekat, až mu odpovím v naší dotazovně. Vaše invektiva mě proto velice mrzí.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko,stává se mi dost často,že při konzumaci alkoholu mi na pár minut ztuhne jazyk,že nesrozumitelně šišlám a také mi u ruky tuhnou prsty,Tuhnutí je nebolestivé.Po několika minutách se to začíná ztrácet a někdy se stane,že se to opakuje i několikrát do hodiny.Děkuji předem za Vaši odpověď
27-5-2008 (22.06)
Lékař odpovídá:
Je možné, že můžete být alergická na nějakou složku v alkoholickém nápoji či přímo na alkohol. Pokud se to opakuje pravidelně, tak Vám nezbude nic jiného, než se alkoholu vyvarovat. Existují i možnosti testování na alergologii.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, nyní jsem se asi po hodině "prokousal" dotazy a odpověďmi a na svůj problém jsem nenarazil. Je mi 28 let, od února 2008 mám problémy s nevolnosti atd. přitom mě bolí v levé části hrudníku, pichlavá ale i tupá bolest, v tu chvíli se opotím - prý od zad. Ale nyní můj hlavní problém - začalo to již loni na podzim. Občas (nepravidelně) se mi stane, že z ničeho nic začnu cítit srdíčko jak zpomalý (mám pocit že nevynechá ) ale jak píši výrazně zpomalý tep tak na 2 až 3 vteřiny. Jednou to bylo docela i déle. Jak bych to popsal přesnění - jako by se znovu "rozjíždělo". V tu chvíli mám pocit tlaku do hlavy a pocit bez energie, občas se i opotím - ale asi ze strachu. Můj dotaz zní: i toto je aritmie či to může být. Mám za sebou již asi 8x EKG, 1x zátěžové ekg, 2x ultrazvuk srdce - všude dobré. Měl jsem i holter Ekg ale zrovna se mi to nepřihodilo. Děkuji mockrát za odpověď.
27-5-2008 (14.56)
Lékař odpovídá:
Vámi udávané potíže mohou svědčit skutečně pro významnou srdeční arytmii ve smyslu pomalého tepu (tzv. bradyarytmii), jejíž příčin je však více. K určení dalšího postupu je však nutné srdeční arytmii zachytit. Pokud se u Vás vyskytuje řídce, tak existuje i možnost tzv.týdení EKG-Holterizace, kdy máte EKG Holtera po dobu týdně (event. i déle) a tím stoupá možnost záchytu srdeční arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, koupil jsem si měřič srdečního tepu, zjistil jsem, že v klidu mám kolem 90, při mírně zvýšené námaze ca 120, je to normální??? Je mi 47 let jsem nekuřák, bývalý aktivní sportovec. Děkuji Vám Miroslav Kunc.
26-5-2008 (12.09)
Lékař odpovídá:
Fyzická zátěž zcela normálně fyziologicky zvyšuje tepovou frekvenci a tlak krve. Tentu vzestup je individuální v závislosti na věku, pohlaví a zvláště fyzické zdatnosti. U trénovaných jedinců je vzestup tlaku i tepu pomalejší, což je jeden z důvodů, proč je fyzický trénink zdraví prospěšný. Vámi udávaný vzestup tepu by tedy neměl být nijak mimořádný.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko je mi 61 let před 2roky jsem začal užívat lék lusopres na tlak. můj tlak byl150/95-100.nyní se mi tlak pohybuje 135/85.poslední 3 mněsíce mi tlak vyskočil na150-160/85-90 mám dost práce v zaměstnání dělám mistra v elektro paní doktorka mi ktomuto léku předepsala další lék bisoprolol-ratiopharm 5mg 1 tbl.po přečtení návodu jsem raději místo 1 tbl.si začal brát pouze 1/2 tablety z opatrnosti no je mi po něm zle-tep mám 52-55 za minutu jinak jsem míval 72-75.a jsem stále unavený a pálí mě víčka okolo očí prosím o radu. děkuji
25-5-2008 (16.42)
Lékař odpovídá:
V případě, že při určité léčbě vysokého tlaku dojde k jeho zvýšení, je nutné upravit léčbu, což Váš lékař udělal dobře a je vhodná i kombinace tzv. Ca blokátoru (Lusopress) a betablokátoru (Bisoprolol). Betablokátory způsobují vedle snížení tlaku krve i snížení srdeční tepové frekvence, což může způsobovat někdy únavu apod. Pokud tyto potíže budou přetrvávat, bude nutné navštívit lékaře a léčbu upravit nejspíše záměnou za jiný preparát. V každém případě není nejvhodnější léčbu si upravovat sám bez vědomí Vašeho lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den , chtěl bych se zeptat na můj problém z vysokým krevním talkem. Je mě 67 let a celý život jsem měl vyšší krevní tlak . Vykonával jsem povolání strojvedoucího u ČD. Protože jsme měli povinné zdravotní prohlídy , byl jsem upozorňován na to že mám vyšší krevní tlak blížící kolem /90/ spodní . V současné době dosahuje můj krevní tlak 150/92-95. A byl mě předepsán Miril 5 mg. Přesto mě tlak neklesá pod tuto hodnotu mnou uváděnou hodnotu . Před 10 lety jsem měl ledvinovou koliku a při této příležitosti , při vyšetřeních - na snímcích , mě bylo řečeno ,že mám vrozenou anomálii a to na obou ledvinách zdvojené močovody . Může mít tato skutečnost vliv na můj talk krve . a jak se toto případně léčí? Děkuji za odpověď
23-5-2008 (18.18)
Lékař odpovídá:
Zdvojené močovody by neměly samy o sobě způsobovat zvýšení krevního tlaku, pokud není přítomné další jiné ledvinné onemocnění (např. zúžení ledvinných tepen, chronický zánět ledvin apod.). V případě, že po ACE inhibitoru Mirilu nedošlo k normalizaci tlaku krve, bude vhodné vyzkoušet buď jiný preparát na vysoký tlak či spíše přidat do kombinace další preparát. To Vám však jistě kvalifikovaně poradí Váš ošetřující lékař.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, v dětství jsem měla růstový srdeční šelest, ve 20-ti letech mi zjistili zatím funkčně nevýznamný prolaps mitrální chlopně (1-2). Ve 37 letech při kontrole byl již prolaps (3-4). Bylo mi sdeno, že je to zatím v normě.Od té doby jsem na kontrole nebyla, je to již 3 roky. Mívám poslední leta problémy s dechem, občas jakoby řídl vzduch, nemohu popadnout dech. Tyto stavy nejsou závislé na fyzické námaze. Můžou tyto problémy souviset s nedomykáním chlopně ? Také mne trápí leta krční páteř, může to být od páteře? Prosím o radu, zda bych měla podstoupit nějaké vyšetření. Děkuji za odpověď.
23-5-2008 (15.56)
Lékař odpovídá:
Pokud došlo ke zhoršení nedomykavosti prolabující mitrální chlopně před 3 lety, tak je v každém případě nutné vzhledem k Vašim obtížím navštívit kardiologa a nechat si provést kontrolní echokardiografické vyšetření, neboť udávaná námahová dušnost může být projevem závažné mitrální nedomykavosti!
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, začala jsem brát Egilog 25mg a mám pocit točení hlavy.Chci se zeptat jestli to přejde až si tělo zvykne nebo jestli mi to vadí. Předem Děkuji za odpověď
22-5-2008 (19.59)
Lékař odpovídá:
Egilok patří mezi betablokátory a svým účinkem snižuje tepovou frekvenci a tlak krve. Vámi uváděné obtíže skutečně mohou být způsobeny tímto lékem - ke konzultaci se dostavte k Vašemu lékaři, který Vám určí buď menší dávku či Vám lék vymění za jiný. Neprovádějte však úpravu medikace bez jeho vědomí.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, jsem ve 23.tt a asi od 10 tt. mě trápí občasný pocit přeskakování srdce, bušení srdce. Byla jsem i na EKG, kde mi byla zjištěna porucha nitrokomor. vedení. Jinak křivka bez patologie.Byla jsem na začátku těhotenství celkem dost v psychickém vypětí. Dále mě trápí zrychlený tep asi 80 - 100 za minutu. Je to způsobeno těhotenstvím nebo se mám obávat něčeho jiného? Předem moc děkuji za odpověď.
21-5-2008 (19.58)
Lékař odpovídá:
Z Vašeho dotazu nevyplývá, o jakou poruchu nitrokomorového vedení se týká. Občasné přeskakování srdce obvykle není nebezpečné, déletrvající bušení srdce s však zaslouží další vyšetření, a to zvláště EKG-Holtera, a dle výsledku se pak postupuje. Jak jsem již psala, tak různé méně závažné poruchy srdečního rytmu je možné vyřešit podáváním hořčíku v dávce asi 500 mg denně (je ho možné volně koupit v lékárně).
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, je mi 38let před 3lety se u mě objevili podivné noční aritmie,vždy jsem se leknutím a škubnutím probudila a srdce jsem měla až v krku.Vyšetření i z poslední doby jsou prý normální.Nyní mám druhý týden angínu a celou dobu mě bolí za hrudní kostí jde mi to do levé ruky a krku v noci spím v sedě.Tlak mám normální jen tep je neustále mezi 90/100 údery.Mám malé dítě a nevím co mám dělat.mám strach a zároveń se stydím jít znovu na kardiologii,myslí si že si to snad vymýšlím.Při poslední návštěvě mi řekli že je to asi od nervů(nemám žádné problémy)jen každý den tak do půl noci pracuji.Prosím poraďte.Děkuji
21-5-2008 (16.04)
Lékař odpovídá:
K Vašim obtížím se bez vyšetření nelze vyjádřit. Event. arytmii je nutno zachytit při EKG-Holterizaci a teprve při jejím event. záchytu je možno kvalifikovaně poradit. Potíže také navíc nemusí být způsobeny poruchou rytmu srdce.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Krásný den paní doktorko,chtěl bych se zeptat jestli lék prestarium 4mg a prenessa 4mg jsou stejné. děkuju za odpovědˇ.
19-5-2008 (10.48)
Lékař odpovídá:
Tyto 2 preparáty obsahují stejnou účinnou látku perindopril ve stejné dávce, tj. prakticky jsou totožné. Pouze Prestarium je originální preparát vyráběný firmou Servier a Prenessa je tzv. generikum vyráběná firmou KRKA.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den pani doktorko chtel bych se zeptat moje pritelkyne ma kyfozu zad je ji 22 let a chteli bychom zacit jezdit na kole tak se chci zeptat jaky to bude mit vliv na jeji zdravi nechtel bych samozrejme aby to mela horsi a nebo daby si neco udelala predem Vam dekuji za odpoved a preji prijemny den
19-5-2008 (9.20)
Lékař odpovídá:
S dotazem se prosím obraťte na jejího ošetřujícího ortopeda, který Vám doporučí vhodné sportování.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,je mi 49 let, mám nemocnou štítnou žlázu a užívám Letrox 100 a Vasocardin 50 1x tabletu ráno /srdeční arytmie/ TK mám někdy 98/60 a nízký tep. Před čtyřmi roky mi byla odebraná děloha/myom/,vaječníky nechány. Mám problémy /teď už každý den/,že se probudím ve 3.00 hod.ráno a už neusnu.Chodím uléhat tak 23.00 hod. Zkoušela jsem dva dny neužívat Vasocardin TK 125/75 a tep 100 .Myslíte ,že Vasocardin má také vliv na moji nespavost a co byste mi poradila, mám užívat tento lék? Děkuji Vám.
18-5-2008 (17.52)
Lékař odpovídá:
Vysazovat jakékoli léky bez domluvy s ošetřujícím lékařem je nevhodné. O to více to platí pro léky na srdce, a to zvláště pro betablokátory, mezi něž patří Vámi uváděný Vasocardin. V případě, že v noci špatně spíte, navštivte Vašeho lékaře, který Vám doporučí další vyšetření k vyloučení příčiny a dále např. vyšetření ve spánkové laboratoři (většinou zřizovány jsou při fakultních plicních klinikách). Po internetu Vám bohužel nemohu více poradit.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den je mi 21 let a doktorka mi řekla že na EKG křivce mám nekompletní blokaci pravého raménka, můžete mi prosím vysvětlit o co jde?zda je to závážné? a jaká rizika mohu mít v budoucnosti? Předem děkuji za odpověď M.Uhlířová
16-5-2008 (19.20)
Lékař odpovídá:
Na dotaz jsem odpovídala v minulém dotaze.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko,chtěla bych se zeptat, zda může spolu souviset zánět očního nervu v pravém oku s inkompletním blokem pravého Towarova raménka na EKG. Dále zjištěna cysta vel. 23 mm v játrech.Trochu bolesti krční páteře. Vyšetření na RS zatím nebylo provedeno. Jinak vše v normě. Je mi 52 let. Děkuji za odpověď.
14-5-2008 (10.15)
Lékař odpovídá:
Zánět očního nervu s inkompletní blokádou pravého raménka Tawarova (IRBB) s velikou pravděpodobností nesouvisí, jedná se o souběh 2 nálezů a navíc IRBB při absenci jiných patologických nálezů na srdci pro Vás nic zásadního neznamená.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Prosím čím by se dal nahradit lék Lokren, co je účiiná látka, pracuji v zahraničí a došel mi tento lék.
12-5-2008 (10.26)
Lékař odpovídá:
Lokren je originální preparát, který je dodáván pokud vím do většiny států Evropy, ale většinou je vázán na předpis. Bez předpisu ho (stejně jako jiné léky, které by ho mohli nahradit) nejspíše nedostanete. Budete muset co nejdříve navštívit nějakého lékaře, aby Vám ho předepsal, neboť jeho vysazení bez náhrady Vás může ohrozit!
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko,je mi 28 a trpím extrasystoly,pomalu si na to začínám zvykat,ale trápí mě neustálý zvýšený puls,pravidelně mívám kolem 85-90.Mám se obávat?Děkuji za odpověď.
11-5-2008 (10.01)
Lékař odpovídá:
O zvýšeném tepu a extrasystolách jsem již opakovaně odpovídala - podívejte se prosím tam (sekce poruchy srdečního rytmu - arytmie).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Dcera (22 let, štíhlá, zdravá) prodělala v únoru letošního roku masivní obousrannou plicní embolii. Bere Warfarin. Podstoupila hematologické vyšetření k vyloučení trombofilního stavu, to bylo negativní. Závěr: vznik PE z antikoncepce a imobility.Pravidelně chodí na kontrolní odběry - Quick test a INR. Poslední hodnoty má 1,78. Primářka hematologie doporučila hodnoty kolem 2,5 a interní poradnu. Má vysoký cholesterol a triglyceridy. Obvodní lékař léčbu nezvládá, nikam ji neposlal.Jsme z Mostu. Nevíte o kontaktu na specialistu, který by ji zkontroloval a doléčil? Propouštěcí zprávu s výsledky vyšetření zašlu mailem, prosím o konzultaci.Zvažovali jsme jiného obv. lékaře, ale nikdo ji v tomhle stavu nechce převzít. Jsem nešťastná a bojím se nějakého zanedbání. Děkuji moc za ochotu a pomoc.
10-5-2008 (9.11)
Lékař odpovídá:
Obraťte se s dotazem na okresní pobočku zdravotní pojišťovny Vaší dcery (nejlépe revizního lékaře pobočky). Tam Vám dají radu ohledně internistů působících v regionu. Osobně ve Vašem regionu bohužel nikoho neznám.