Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1240 do 1260
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Paní doktorko prosím Vás co je to když mám blok pravého Tawarova raménka(I48) Děkuji za odpověď
11-5-2009 (13.43)
Lékař odpovídá:
O této dg. jednotce jsem již psala v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den je mi 25 let. poslední dobou mám dost nepříjemné zdravotní obtíže. Mívám točení hlavy, pocity na omdlení a slabě stíženého dýchání. Jednou mi bylo tak špatně, že jsem byl na pohotovosti. Tam mi změřili EKG - zcela v normě, Echo - vše v normě EF 70%. Srdeční enzymy - v normě. TK mývám na horní hranici normálu cca 130/90 pulz cca80. Poslali mě domů s tím, že to je asi nějak psychogenního původu. Problémy ale trvaly dále, nechal jsem si udělat krevní testy - vše v normě kromě lehce zvíšené koncentrace draslíku. V současné době navštěvuji neurologa. I podle něj jsem zdráv, jediné co zjistil je bolkace krční páteře a vychílení obratle v C/Th spoji. Tvrzení lékařů, že jsem v pořádku mě příliž neuklidňuje, protože moej obtíže trvají i nadále a je pro mě docela obtížné normálně fungovat v práci a podobně. Chtěl bych se vás prosím zeptat, či je možné aby takto silné a dlouhotrvající obtíže vyvolala jen zablokovaná páteř. Asi bych měl zmínit, že mám nadváhu cca 100 kg při 185 cm a kouřím asi 5 cig /denně. Moje obtíže bývají horší pokud třeba dlouho sedím nebo ležím. při pohybu a když se nějak zabavím, tak je to lepší. Děkuji Vám mockrát
10-5-2009 (20.17)
Lékař odpovídá:
Blokáda páteře může skutečně způsobit Vámi uváděné obtíže. Pokud byla vyšetření provedená na kardiologii negativní, tak bude vhodné navštívit rehabilitačního lékaře, který Vám blokády může odblokovat a naučí Vás, jak pravidelně cvičit, aby se Vám potíže nevracely.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, trpím často aritmií srdce,je to nezkutečné bušení a přeskakování srdce.Beru již delší dobu práškySotahexal 1x denně ráno .Měla jsem delší dobu klid a v poslední době se to po určítých intervalech opět vrací.Momentálně mě to drží již 4 den.Pokaždé když jdu k toktorovi ,objedná mě na Voltra,a nic se tam neukáže, protože mám momentálně klid.Ultrazvuk sice prokázal menší vadu srdce ,ale prý to nic není.Já osobně si myslím ,že to mám psychického původu,vždy ,když mám starosti a stresy se mi to zhorší. Prosím o radu , co s tím. Moc Vám děkuji . S pozdravem. Dobiášová
10-5-2009 (11.12)
Lékař odpovídá:
Je mi líto, ale bez zachycení arytmie na EKG-Eolteru se nelze k Vašim obtížím vyjádřit. Pokud nemáte potíže denně, tak bude vhodné podstoupit vícedenní EKG Holter, kdy je šance na zachycení arytmie větší.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, je mi 22 let od prosince jsem začal mít následující potíže. (Předtím vše v pořádku). Tlak na hrudi v oblasti srdce popřípadě, tachykardie, třes. Vždy pouze ve večerních hodinách v klidovém stavu s trváním pár minut někdy, až 2 hodiny. Na přelomu roku téměř denně, následně cca jednou měsíčně, nyní opět zhruba 2x týdně. Třikrát se mi již stalo, že se mi v klidovém stavu zničeho nic velmi rychle rozbušilo srdce a rozechvělo celé tělo. Absolvoval jsem Několik EKG na 2 z asi 10 zachyceno IRBB (tvrzeno pouze jedním ze 3 lékařů), tlak, krevní rozbor, echo (jedna z hodnot na hranici), 24holter, ergo (jeden z doktorů, po opětovném prohlédnutí prohlásil, že vidí na ekg drobnou ?depresi?), ale celkově vše v pořádku. Dle doktorů zcela zdráv, ovšem daný stav mě celkem trápí, jelikož je doprovázen převážně zhoršením nálady a mírnou depresí a ztrátou soustředění a přecijen je to celkově nepříjemné. Jediné co mi částečně pomáhá je pohyb, paradoxně většinou i běh. Snažím se žít poměrně zdravě. O podobných problémech se tu již mnoho psalo, pokud byste však měla doporučení na charakteristiku problémů či metodu léčby, budu rád.
9-5-2009 (20.53)
Lékař odpovídá:
Otázkou je, zda jste měl v době Vašich obtíží nasazeno EKG Holtera. Pokud ne, tak bude vhodné toto vyšetření opakovat. A pokud ano a nebyl na něm patologický nález, tak příčina nebude způsobena poruchou srdečního rytmu, ale nejspíše jinou příčinou (blokáda páteře, panické ataky - tj. psychická příčina apod.).
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Je mi 58 let. Asi 11 let pravidelně 1xdenně beru Prestarium - nyní Neo forte. Za poslední roky pozoruji na sobě neúměrnou dehydrataci: Obličej, paže... celé tělo mám jako stařena. Nekouřím, piju přiměřeně tekutin denně., nejsem žádný alkoholik. Sportuji - kolo, tenis, lyže. Ve srovnámí s mými vrstevnicemi ale vypadám asi o 10 let starší - vlivem seschlosti kůže. Jako příčinu vidím značnou dehydrataci vlivem léku na vysoký tlak. Ten mám stabilizovaný 140/90. Nebylo by vhodné brát nějaký jiný lék? Děkuji.
8-5-2009 (10.00)
Lékař odpovídá:
Prestarium Neo forte nemá výraznější dehydratační účinek a proto Vám mohu prakticky s jistotou říci, že zde přícina nebude. Otázkou také je, co považujete za příměřený příjem tekutin - měla byste pít 2-3 litry denně a v létě i podstatně více dle pocení a fyzické zátěže.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko. Zajímalo by mě, jestli se dá někde koupit přístroj, který měří funkce srdce, tep a další hodnoty, aby např. upozornil, že to člověk přehnal se zátěží..Cvičím velmi intenzivně v posilovně a mám občas něco jako extrasystoly(přijde mi, že je to od zad, jestli to může být, hořčík pomohl možná trochu)..už jste mi odpovídala, holtera jsem měl a ten den nic, jen mě zajímá, jestli něco podobného může člověka ve 23 letech vážně ohrozit a jestli je dostupné zařízení pro kontrolu, abych věděl, kde mám meze :).Jste na netu jedinám, co se poradně věnuje a velmi to oceňuji. Děkuji moc Landa
6-5-2009 (21.04)
Lékař odpovídá:
Existují přístroje, které měří tepovou frekvenci při zátěži či v klidu a jsou dostupné ve specializovaných prodejnách se sportovními potřebami. Je však otázkou, zda tento přístroj potřebujete.
# Pacient se ptá:
nezařazeno
Dobrý den, už asi dva roky mě trápí bolest na hrudníku, brnění, někdy pocit jako kdyby mi tam mělo něco prasknout...někdy mívám pocity mdloby..špatně se mi dýchá bez fyzické námahy..někdy mám i velké návaly..můj tep je v klidu 90 za minutu..je mi 19 let..někdy se probouzím celá spocená, nemůžu dýchat a mám pocit, že mi pukne srdce..nevíte co by mi mohlo být? lékaři tady u nás jsou velice nezkušení...a zatím mi nikdo nepomohl..děkuji
5-5-2009 (17.59)
Lékař odpovídá:
Je mi líto, ale bez Vašeho vyšetření Vám nemohu adekvátně odpovědět. Obraťte se na nějakého spádového internistu.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den,paní doktorko chtěla jsem se vás zeptat.V červenci letím na dovolenou do Tunisu,kde je jak známo velké horko,ale mám problém.Léčím se na vysoký krevní tlak a cholesterol a proto mě zajímá jestli mě ty parna nějak neuškodí nebo jak se mám chránit,abych nedostala nějaký srdeční kolaps,nebo popřípadě jestli tato dovolená není pro mě nějak nebezpečná.Moc děkuji za odpověd.
5-5-2009 (17.10)
Lékař odpovídá:
V případě, že máte vysoký krevní tlak správně zaléčený, tak by Vás dovolená v Tunisu neměla omezovat jinak než jiného člověka (tj. vyhýbat se pobytu na slunci v poledních hodinách, dodržovat pitný režim atd.).
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, mám od listopadu kardiostimulátor je mi 56 let. Pořád mám na pravé straně bouličku jak mám pod kůží schovanou krabičku, což si myslím je v pořádku, ale jsem unavený, místo je citlivé na dotyk a bolí i když je jizva zahojená. Občas když si přiložím ruku je to místo teplejší jak jiná část mého těla? Ještě mi našli což jsem dříve neměl nějaké potíže se slinivkou. Je to normální. Děkuji Michal
4-5-2009 (12.07)
Lékař odpovídá:
Zvýšená teplota nad implantovaným kardiostimulátorem není zcela normální a doporučuji Vám obrátit se na Kardiostimulační poradnu.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, je mi 41 let,užívám euthyrox 100 1xdenně,antikoncepci a léky na žíly detralex.Mám bušení srdce,které trvá jen chvilku několikrát denně se opakuje a zaznamenávám rostoucí fegvenci.Ráda bych se poradila,zda to může být léky,které užívám a co bych měla udělat.Chodím k internistovi,ale je velmi obtížné se k němu dostat jen na poradu.Objednání trvá i několik měsíců. Děkuji moc za odpověď. T.O.
3-5-2009 (15.19)
Lékař odpovídá:
Z léků, které uvádíte by zvýšenou tepovou frekvenci mohl způsobovat Euthyrox, záleží na tom, jakou máte hladinu hormonů štítné žlázy. To se zjistí odběrem krve.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, chtěla jsem se vás zeptat co znamená, pokud mi v těhotenství zjistili na EKG srdeční aritmii a dále mi bylo zjištěno, že mi propouští srdeční chlopeň.Moc děkuji za odpověď
3-5-2009 (14.43)
Lékař odpovídá:
Srdeční arytmie znamená porucha srdečního rytmu a že propouší chlopeň znamená neodmykavost chlopně. Z Vašeho dotazu však nevyplývá o jaký typ arytmie se jedná a ani, zda je nedomykavost chlopně významná či není.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Vážená paní doktorko, mám následující dotaz: v lednu se mi po spinningu asi sedm minut po ukončení jízdy na kole udělalo špatně, návaly horka do hrudníku a do krku, přijela pro mne RZ. Nic mi nenašli, diagnoza NCA. Teď jsem absolvoval holtera a zatěžový test. Holter objevil 3 extrasystoly jinak nic. Zátěžové ekg mi objevilo též tři extrasystoly. Krevní tlak jsem měl před zátěží 125/80 při zátěži však extrémně vysoký 220/110. Může to nějak souviset s těmi extrasystolami? Jsem aktivní sportovec celý život. Bojím se ale teď sportovat. Co si o tom myslíte? Mockrát děkuji za odpověď. Roman
3-5-2009 (11.10)
Lékař odpovídá:
Pokud je při zátěži takto vysoký tlak, jedná se o tzv. hypertonickou zátěžovou tlakovou reakci a u některých pacientů je pak vhodné užívat léky k její normalizaci a nebo bude nutné se takto vysoké zátěži vyhýbat a provádět jen zátěž, při které dle ergometrie nedochází k tak výraznému vzestupu tlaku krve.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den. Je mi 38 let. Je to měsíc kdy jsem byla hospitalizovaná na JIP pro masivní plicní embolizace hlavního kmene s akutním cor pulmonale. Před týdnem jsem byla na kontrolním angio CT...výsledek zněl:Přetrvávající trombus ve větvích hlavního kmene a.pulmonalis vlevo.Na kontrolním CTA plic prokazujeme nadále ve větvení levé a.pulmonalis trombus v délce 38mm s cca 1/3 zprůchodněním větve pro dolní lalok,kde je kontrastní náplň segmentárních větví.Zmenšený průtok pro větve horního levého laloku,v porovnání s P stranou cca 1/2.V plicním parenchymu není oboustraně evid,patol,či ložiskových změn.V pravo již zbytkový obtékaný trombus ve větvích segmentu S10.Byla jsem dnes i na odběrech INR.1,74 což je prý málo, takže mi zvedli i dávkování léků. Příčina vzniku embolie bohužel nebyla prokázana žádná.Prosím o radu zda je možno to nějakým způsobem odtranit,protože vyjádření lékařky že budeme čekat jak se to vše bude nadále vyvíjet , mě celkem znepokojilo. Děkuji za odpověď.
1-5-2009 (14.02)
Lékař odpovídá:
Antoagulační léčbu Warfarinem s cílovou hodnotou INR 2-3 budete muset v této indikaci užívat cca minimálně rok (možná i doživotně). Pak bude nutné Vás převést na píchaný nízkomolekulární heparin a současně vyšetřit, zda nemáte vrozenou poruchu srážení krve (to nelze provést i užívání Warfarinu). Pokud by se to potvrdilo, tak byste musela užívat Warfarin nejspíše doživotně.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Je mi 60 let měla jsem tlak 170/95 2 roky beru Prestarium combi a tlak dobrý 130/80 a cítila jsem se velmi dobře.V lékárně mi řekli,že se již Prestarium combi nevyrábí a dali mi Prestárium NEO combi. Po 2 týdnech užívání se necítím dobře.Točí se mi hlava tlačí oči vidím rozmazaně. Po přečtení příb.letáku jsem zjistila,že je rozdíl v obsahu perindoprylu 4 mg v Prestarium combi a 5 mg v Prestarïum NEO. nevím co znamená argininum,ale to také v v pretáriuum combi bez dodatku NEO také nebylo obsaženo. Můžou být mé problémy změnou léku? Opravdu se Prestárium combi = bez slova Neo již nevyrábí? Děkuji za odpověď.
29-4-2009 (21.36)
Lékař odpovídá:
V Prestariu Neo combi je jiná jen pomocná látka, jinak účinná látka má stejné množství i účinek a proto by Vámi uváděné potíže neměly být způsobeny touto záměnou. Jedinou vzácnou možností by mohla být alergie na pomocnou látku. Dříve vyráběný preparát už nebude do budoucna k dispozici. Jsou ale k dispozici preparáty generické od jiné firmy se stejnou i pomocnou látkou - např. Prenewel.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobrý den, paní doktorko,jsem žena, 44 let, v r. 1991 diagnostikován M.Crohn, léčba Sulfasalazin,nyní po mnoha opakovaných neléčených infektech (teploty, kašel, viroza) se začaly stupňovat obtíže - únava, bušení srdce, prekolapsové stavy po minimální námaze - v ordinaci u lékaře po 4 dřepech tachykardie(160/min a hluboká porucha saturace - 80%), převezena RZ do nemocnice. Vyšetření ECHO - porucha diastolické funkce LK, hypertenze vyloučena,vyšetření TEE - prostupnost síní při Valsalvu kašli apod. Proveden test Holter - zatím nevyhodnocen, lékař nepřítomen. plicní vyšetření - drobná akcentace interstic.kresby - nejspíše postižení při M.Crohn., CHOPN I. susp. Obtíže přetrvávají, při minimální námaze pot, slabost DK, výrazné bušení srdce, pocit na omdlení. Po vyšetřeních zatím bez medikace. Jsou prosím tyto projevy naprosto normální? Nálezy jsou zřejmě nevýznamné, myslíte, že obtíže samovolně odezní? zatím jsem se jako laik nedozvěděla srozumitelně, co moje obtíže způsobuje, nebo se o žádné obtíže nejedná a jsou tyto stavy naprosto běžné ? Děkuji za odpověď...
29-4-2009 (8.52)
Lékař odpovídá:
Já se velice omlouvám, ale i přes Vámi popsané nálezy není možné bez Vašeho fyzického vyšetření a znalost dalších nálezů a podrobností Vám adekvátně odpovědět. To platí i pro jiné pacienty. Tato poradna může poradit v obecných záležitostech, ale radit pro konkrétní obtíže u jednotlivých pacientů bez jejich vyšetření atd. opravdu odpovědně nelze. Ještě jednou se moc omlouvám.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko.Mám trošku vyšší tlak a to 140/90-95 je mi šedesát dva.Beru micardis plus,ale od té doby trpím dnou t.j.střídavě tak jednou za čtvrt roku silný záchvat v kloubech ruky nebo nohy.Paní doktorka vždy na můj dotaz pokrčí rameny a řekne,že neví proč by to mělo takto působit.Před tím jsem nikdy tyto problémy neměl.Děkuji.
28-4-2009 (9.59)
Lékař odpovídá:
V preparátu Micardis plus je vedle tzv. sartanu pro posílení účinku léčby i malá dávka diuretika (léku na odvodnění), který může dnavé záchvaty vyvolávat. Je možno buď po domluvě s ošetřujícím lékařem zaměnit léčbu na jinou kombinančí léčbu či ke stávající medikaci přidat např. Milurit, který sníží hladinu kyseliny močové a zabrání tak vzniku dnavých záchvatů. Nicméně i tlak 140/90-95 není ideální, měl by být o cca 10 mmHg nižší.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den paní doktorko, dnes jsme byla s tříletou dcerkou Natálkou na kardio vyšetření (na doporučení dětské lékařky). Nálezem je rozsáhlý defekt síňového septa vel. 19x 21-23 mm, s pravostranným objemovým přetížením, objemový útlak LK, ARA 10,3 cm. Můžete mi prosím sdělit, jak je tato vada závažná a pokud bude řešena operativně, tak jestli bývají operační nebo pooperační komplikace, případně jakého druhu? Předem děkuji za odpověď.
27-4-2009 (21.33)
Lékař odpovídá:
Tyto operace se provádějí u nás výhradě ve FN Motol a pokud vím, tak s velice dobrými výsledky. Přesnější informace o operacích u dětí Vám dá Váš dětský kardiolog či přímo výše zmíněné pracoviště v Motole, neboť já dětské pacientky neošetřuji.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den.som 5 r.po RF ablacii pre AVNRT,liecim sa na cukrovku typu II a som 7 r. po STE pre uzlovu strumu.Mam 35 r. Mam velmi caste extrasystoly pri jedle, pri prehltani tak by ma zaujimalo co ich moze vyvolavat.ES mam skoro kazdy den, ale tie ojedinele si nevsivam, no pri jedle pocitujem dlhsie pauzy,aj niekolko za sebou, su neprijemne, necitim sa pri nich dobre,niekedy sa bojim aj jest.Raz do roka mam holter, vzdy mam par KES a SVES, raz som mala zachyteny AV b.II st.ako Wenckebach.Pol roka dozadu gastro vysetr.so zaverom, sklzna Hiatova hernia, neeroziv.GERD,HP pozit. Takze hladam nejaku spojitost tych Es pri jedle.dakujem!!!
27-4-2009 (19.06)
Lékař odpovídá:
Naplnění žaludku potravou může způsobit jeho roztažení a následně pak tlak na spodní stěnu srdce, což může vyvolávat arytmie. Je proto lepší jíst menší porce jídla a event. častěji.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, prosím o radu, otec 70 let onemocněl zánětem chloplně ( má umělou a byl operován před 5 lety). Vyšetření probíhalo jícnovým echem které on velmi těžko absolvoval. Je nějaká jiná forma vyšetření chlopně, případně nějak způsob ulehčení tohoto vyšetření? Měl by toto absolvovat opakovaně, ale po zkušenostech se toho velmi obává. Děkuji mnohokrát za odpověď Kášová
27-4-2009 (13.33)
Lékař odpovídá:
U většiny pacientů není nutné po operaci umělé chlopně absolvovat vyšetření jícnovou echokardiografií většinou postačuje vyšetření přes hrudník. Vyšetření jícnové je nutné jen výjimečně u některých pacientů k upřesnění nálezu. Jiná vyšetření nemohou zcela toto vyšetření nahradit.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, lze současně užívat léky Prestarium neo combi a Anopyrin 30, případně je nutné brát oba léky?
27-4-2009 (7.26)
Lékař odpovídá:
Léky lze užívat současně a zda je to nutné se musíte zeptat Vašeho lékaře, neboť neznám, pro jaké indikace Vám je nasadil.