Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 320 do 340
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, jaký je Váš názor na ablace při srdeční arytmii.
9-11-2012 (16.49)
Lékař odpovídá:
Je řada srdečních arytmií, které je možné definitivně vyléčit srdeční ablací při poměrně malém riziku. Jedná se však jen o některé, většinou však nejzávažnější, srdeční arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, mám dotaz ohledně extrasystol. Jde mi o to, kolik extrasystol za minutu je v normě. Měla jsem holter EKG,kde byly zachyceny ojedinělé extrasystoly. Pak mi holter sundali a celé dopoledne jsem je pocitovala velmi silně a každou chvilku. Třeba i dva tepy a přeskočení a znovu dva tepy a přeskočení. Vím, že existují nějake shluky ES. Na kontrolu jdu až za dva týdny, tak jsem se chtěla zeptat, zda-li to může být vážné. A zda-li to může být psychické. Mám o sebe strach a hodně se pozoruji :-) Při chůzi či fyzické zátěži extrasystoly zmizí. Pak jdu do klidu a hned mi začne přeskakovat srdce. Někdy to mám několik dní za sebou, někdy mám zase týden klid. Děkuji moc za odpověď
9-11-2012 (13.06)
Lékař odpovídá:
O extrasystolách jsem již opakovaně psala v sekci arytmie - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, vážená paní doktorko. Prosím, jak ml může zablokovaná páteř vyvolávat extrasystoly ? Jakým se to děje mechanismem ? Vždyť bloudivý nerv páteří neprochází a mezižeberní nervy nemají spojnice do srdeční nervové pleteně. Za odpověď předem velmi děkuji. S přáním krásného dne Olina Háj.
6-11-2012 (9.50)
Lékař odpovídá:
Na činnost srdce nemá vliv jen nervus vagus (bloudivý nerv - účinek převážně parasympatický - snižuje puls a tlak), ale i další nervy, které mají účinek opačný (tzv. sympatický). V každém případě blokády páteře mohou vyvolávat srdeční extrasystoly.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na problém bušení srdce. Občas se mi stává, že se mi z ničeho nic rychle rozbuší srdce, musím rychleji dýchat. Trvá to tak půl hodiny, poté samo přestane. Stává se mi to tak jednou do měsíce. Štítná žláza v pořádku, tlak do 120/90. Jiné obtíže nemám, často sportuji. Občas také pociťuji extrasystoly. Děkuji Vám za odpověď.
5-11-2012 (21.15)
Lékař odpovídá:
O problematice bušení srdce jsem opakovaně psala v sekci arytmie - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, je mi 41 let a již delší dobu mi není dobře.Měřím si doma tlak a ten mám většinou 110- 95/80-70, ale tep mám neustále 110- 130 a necítím se dobře,takový zmatek, třes,bušení srdce, pocení, pocit na omdlení.Mám navštívit lékaře a co, prosím, tyto hodnoty znamenají přesně? Děkuji Vám za odpověď.Martina
5-11-2012 (15.03)
Lékař odpovídá:
V každém případě je vhodné natočit EKG a event. doplnit i EKG Holtera či další vyšetření po domluvě s Vaším ošetřujícím praktickým lékařem.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Dobry vecer vazena pani doktorko...chci znat jen Vas nazor na muj zdrav.stav.dekuji moc za zpravu a omluvu,ze pisi bez diakritiky...mam notebook z AJ klavesnici....Zdravi J.K. ichs se sy ap II-III nyha III Recidivujici nestabilita ap,ef 45 procent,hypokineza ps,dif hypokineza lk,hypertrofie IVS diastolicka dysfunkce lk,mi reg 1+, hranicni velikost lk st.p.non QIM 4/02,nemoc 3 tepen 2x CABG-RIA,RC-VSM,Hypertenze III,Obesitas II HLP sek,metabolicky sy,hyperglykemie,neg OGTT,Score 3 procenta varikosni komplex,recidivujici vertigo ,CC sy,
1-11-2012 (21.49)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale na takto konkrétní dotaz nemohu odpovědět, nejlépe Vám vše vysvětlí Váš ošetřující kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den paní doktorko. Nedávno jsem podstoupila předoperační vyšetření a přitom my našly sínusovou tachykardii a později můj obvodní doktor šelest na srdci. Chci se zeptat, jak to spolu souvisí a jaké jsou následky. Předem děkuji za odpověď.
1-11-2012 (14.02)
Lékař odpovídá:
Šelest na srdci je jen poslechovým nálezem a o event. významnosti šelestu lze říci až na základě např. echokardiografického vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Vážená paní doktorko, omlouvám se, že svůj dotaz píši ještě jednou, ale nějak se mi podařilo odeslat ho ještě před tím, než jsem uvedla své dotazy. Takže: Můj 13-ti letý syn je 10 dnů po operaci - subvalvární aortální stenóza. Šlo již o reoperaci, po 7 letech. Před operací měl LVOTO 53/29, při propuštění byl málo echogenní měl LVOT - "gradientL 18 torr. Při dnešní kontrole u oblastního kardiologa byla zjištěna LV s dobrou funkcí. Dále je ve zprávě uvedeno LVOT AS/SUBV pooper, zústává urychlení do 24 Torr až těsně pod chlopní, asc Ao 25 Torr. Přiznám se, že mě docela vyděsila výše zbytkového gradientu a zejména to, že se během několika málo dnů zvýšil z 18 na 24 Torr. Pan doktor sice říkal, že čísla teď nebudeme řešit, ale mě to hodně trápí. Prosím Vás o sdělení: - zda je možné, že se zbytkový gradient v rámci pooperačního průběhu může ještě snížit - zda můžeme nějakým způsobem vývoj gradientu ovlivnit - čím může být "náhlé" zvýšení gradientu způsobeno. Děkuji moc za odpověď. Neumannová
29-10-2012 (19.07)
Lékař odpovídá:
Krátce po operaci se mění hemodynamické poměry v srdci a je třeba vyčkat dalšího vývoje, v každém případě stenóza se středním gradientem 18-24 mmHg je jen málo významná.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den ,pani doktorko. Jsem pacientem na kardiologii, Pro arterialní hypertenzi.Byl my naměřen Tk, 250/140. Proto jíž druhým rokem užívám medikamenty. Valsacor 80mg 1-0-0 atenobene 25mg 1-0-1 Amlozek 10mg 1/2-0-1/2 Můj tlak je v normálu, dnes 29.10.2012, jsem byl na echu. Ef mám 65% což je ok. Ale pan doktor se tam ještě zminuje. o přiměřené kontraktilní funkci myokardu LK.Znamená to tedy že jsem v normálu, nebo začínám mít nemocné srdce? V anamnezé mám diagnostikovanou extrasystolii, ale o té vím že nebezpečná není i když dokáže hodně potrápit. Díky za vaší odpověď. Jarda.
29-10-2012 (16.12)
Lékař odpovídá:
Přiměřená kontraktilní funkce znamená, že je nález v pořádku, že se srdce adekvátně stahuje (kontrahuje).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko .Před dvěma dny mě k lékům na tlak (Sotahexal 1+1 a Inhibace plus 1 ráno přidala z důvodů vysokého tlaku moje obvodní lékařka lék RILMENIDIN TERA 1 mg ,který mám brát jednu tabletku večer.Z přiloženého létáku jsem se dočetl ,že tento lék může způsobovat deprese a úzkosti .Jsem již šest roků na plném invalidním důchodu právě ohledně depresí ,a ikdyž mě moje doktorka ujištuje ,že nemám mít obavy ze zhošení depresivních stavů ,přesto mám obavy. Mám tento lék přestat brát a zažádat o nějakou náhradu ,a nebo jej mám brát nadále .Již po dvou dnech mám pocit ,že mě opět "objímá zhoršující deprese" a větší únava ,ale může se jednat pouze o větší pozornost k mému zdravotnímu stavu .Mohla by jste mě -prosím - napsat jiné možné léky ,které by připadaly jako vhodnější nežli výše zmíněný Rilmenidin. Na deprese brávám léky -Zoloft ,Lamotrigin a Risperidon ,dále pak Siofor a Anopirin. Dekuji Václav Bárta
24-10-2012 (22.21)
Lékař odpovídá:
Pokud máte příznaky zhoršující se deprese, je třeba poradit se s ošetřujícím lékařem o záměně za jiný typ léku.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den. V lete 2012 som prekonal chrípku. Behám a keďže cca 2-3 hodiny po behu som mal často pocit stiahnutých priedušiek, pichanie v ľavej časti hrude a pocit veľkej únavy, nechal som si urobiť EKG s výsledkom el. os vo fr.r. -45st., ľavá predná fascikulárna blokáda, ostatné v norme. Mám zvýšeny cholesterol a steatózu pečene. Následný záťažový EKG test bez nálezu. Môže ísť o dôsledok nedoliečenej chrípky ? Ďakujem
24-10-2012 (20.49)
Lékař odpovídá:
Následkem chřipky může obecně dojít k zánětu srdečního svalu či osrdečníku. Bolesti na hrdi však mohou být také způsobeny blokádami páteře či zánětem pohrudnice apod.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko, prosím o vysvětlení a radu.Manžel má půl r.kardiostimulátor vlevo,téměř od počátku pociťuje občas třaskání v jeho okolí,spíše k rameni v normálním sedu ,běžné chůzi ,stání .Neprovádí extermní pohyby.Vleže obtíže přestanou.Stav trvá někdy i několik hodin.Dechové obtíže nemá.Děkuji Vám za odpověď.
23-10-2012 (15.15)
Lékař odpovídá:
O potížích je nutné informovat kardiostimulační ordinaci, aby se vyloučila patologická stimulace svalů v okolí kardiostimulátoru či jeho elektrod.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den,je mi 19 let a uz od malicka mi nemuzou zmerit tlak,doktorka rekne ze nic neslysi a ze to zmerit nejde.Tep take nemam skoro nahmatatelny.Chtela bych se zeptat cim to muze byt a jestli muze nastat pri pripadnem urazu ze konstatuji smrt diky zadnemu tepu ale pritom budu ziva.Dekuji za odpoved s pozdravem Chmelova
16-10-2012 (16.37)
Lékař odpovídá:
V prvé řadě je vhodné změřit tlak na druhostranné končetině a event. použít jiný (např. elektronický) tonometr.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, vážená paní doktorko, prosím, co znamená výsledek echokardiografického vyšetření mého devatenáctiletého syna - "Normální velikost a systol i diastol dysfunkce LK i PK. Velmi drobný prolaps zadního cípu mitalis s malou regurgitací"? Syn přecházel v srpnu chřipku, /možná angínu/, byl by z tohoto možný tento následek na srdci? Děkuji.
14-10-2012 (21.15)
Lékař odpovídá:
To nikoli, jedná se o vrozenou vadu, která je t.č. nevýznamná. Je však vhodné po několika (cca 2-3) letech vadu zkontrolovat echokardiograficky.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,co znamená monotopní VES a je to závažná srdeční porucha a jaké léky na to se předepisují.Mohhou stoho vzniknout junkce.
14-10-2012 (6.37)
Lékař odpovídá:
Jedná se obvykle o nevýznamný nález, který není sám o sobě nutné nijak léčit.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, je mi 55 let, asi 3 měsíce mám denní pocity bušení srdce-opakovaně, jako by se mi srdce zastavilo a poté bouchlo, tento pocit vnímám spíše pod srdcem vlevo, zvl. když vstanu, ale i v klidu. Zadýchávám se, mám pocit sevření na prsou. Závěr z holtera:epizoda tachykardie blíže neurčená, četnější SES a KES i v úsecích bigeminie, mám nízký tlak, v noci mě často vzbudí zrychlený tep. Lékař mi řekl, že si při potížích mám zavolat RZP, to bych ji ale musela volat denně. Napsal mi Rytmonorm 150 -3x, Egilok. Nic z toho nepomáhá, nechci s tím stále dokola obtěžovat. Navíc nerozumím, co znamená KES a SES. Kdybych věděla, že to nejsou život ohrožující příhody, srovnala bych se s tím, ale mám občas strach. Dá se ještě něco dovyšetřit nebo změnit léky? Děkuji za odpověď.
12-10-2012 (16.24)
Lékař odpovídá:
KES a SES jsou tzv. předčastné stahy ze síní a komor a obvykle nejsou závažné. To, co může být významnější, je Vámi udávaná epizoda tachykardie. Její záznam je vhodné event. po domluvě s ošetřujícím kardiologem prezentovat arytmologům (specialistům na arytmie), kteří mohou doporučit další postup.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko! Je mi 74 let,beru na vyšší tlak Rilmenidin 1mg.Concor na arytmie.Ba spaní O,5 Hypnogenu.Protože nemá žádné žaludeční šťávy a moje žaludeční sliznce je už dost atrofovaná,tak jsem zřejmě špatný pacient,Bolí mne žaludek i podbřišek,mám operované 3 plotýnky v kříži,od páteře mám silné bolesti, Oešla mi síla ze svalů stehen,nohy mne bolejí od stehen až do prstů Vyloučena je neuropatie,cukrovku nemám. Můžete mi poradit nějaké léky na tlak a arytmii,(komorové extracystoly),peorože už nemůžu ani spát,sedět a chodit,i jízda v autě mne moc bolí zespoda do stehen. Omlouám se,že Vás obtěžuji a prosím moc o radu! Děkuji Jaroslav Eisler Havlíčkův Brod
11-10-2012 (18.58)
Lékař odpovídá:
Je mo to moc líto, ráda bych Vám poradila, ale pomoci Vám může jen Váš ošetřující lékař, který Vás zná. Obraťte se prosím na něj.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, mám těhotenskou cukrovku a ve 31. týdnu jsem byla na kontrole na kardiologii tam mi lékař do nálezu napsal: hypertrofická kardiomyopatie diabetického plodu méně významná. Chtěla bych se zeptat co to pro moji holčičku znamená, zda a za jak dlouho to zmizí a když ne, co to pro ni znamená? Děkuji předem za odpověď.
11-10-2012 (9.55)
Lékař odpovídá:
Dle Vašeho dotazu se jedná o méně významnou poruchu svaloviny srdce. Je nutné vyčkat, jak se bude tato vada vyvíjet. Více Vám bohužel nyní nemohu říci.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, už měsíc mám ES v návaznosti na jídlo a pití.A to i několikrát do minuty. je to velmi nepříjemné, špatně se mi pak dýchá a začnu kašlat. Po čase to jde do ztracena. Už se bojím napít. Mám špatnou hrudní páteř , skoliózu a reflux žaludku. Nechápu souvislost ES s jídlem a pitím? Už jsem z toho na nervy(( Děkuji moc za odpověď.
10-10-2012 (16.34)
Lékař odpovídá:
Naplnění žaludku může způsobit tlakem přes bránici na srdce Vámi uváděné obtíže. Je vhodné jíst menší porce a častěji.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobrý den paní doktorko.Je mně 45let a od dětství výkonnostně sportuji.Provozuji intenzivně běh,cyklistiku,v zimě hokej,plavání.Jsem nízkotepec,ranní tep mám 36-38tepů.Od 40let absolvuji každoročně ergometrii,kdy jsem schopen 2-3min šlapat 375W při tlaku 195/90,maximální tep mám cca 168 do 2min okolo 100tepů.Echo mám též až na nevýznamnou mitrální stopu v pořádku.Mám však náročnou duševní práci a poněkud mi"ruply"nervy.Mám tedy naordinován Seropram 20mg a cca 3měsíce ho beru.chtěl bych se vás zeptat zda lze bez problému dále sportovat,případně zda tento lék nemůže nějak zásadně ovlivňovat tep či krevní tlak.Jiné léky neberu.Děkuji
10-10-2012 (12.53)
Lékař odpovídá:
Seropram není na závadu sportování a sport je vhodný nejen z hlediska prevence kardiovaskulárních chorob, ale určitě i na Vaši psychiku.