Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1980 do 2000
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, paní doktorko,mé dceři zjistil lékař aortální insuficienci II.stupně( je jí 14 let). Chodíme 2x do roka na kontrolní ultrazvuk do kardiolog.poradny. Chtěla bych se zeptat o jak závažné onemocnění jde,jak jí bude omezovat v běžném životě ( např.co se týče těhotenství ,zaměstnání - chtěla by jít studovat chovatelství exotického zvířectva ) Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď.Š.K.
17-5-2007 (9.05)
Lékař odpovídá:
Aortální insuficience (tj. nedomykavost aortální chlopně) je u Vaší dcery v současnosti II. stupně, tj. málo významná vada (nevím však, co je příčinou neodmykavosti této chlopně - příčiny mohou být velmi různorodé - jiný počet cípů než obvyklé 3, prolabující cípy, rozšíření kořene aorty - tj. hlavní tepny ze srdce apod.). Do budoucna je nutné pravidelně provádět kontroly echokardiografické ke kontrole rozměrů a funkce levé komory srdeční a současně dodržovat pravidla předcházení infekční endokarditidy - tj. zánětu na aortální chlopni dle Průkazu, který má dcera u sebe. U málo významné aortální vady nejsou většinou subjektivní obtíže a pacienti kromě výše uvedeného nejsou nijak zvlášť omezeni. U malého procenta pacientů se však vada může zhoršovat a proto je nutno ji kontrolovat u kardiologa včetně echokardiografckých kontrol.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je mi 20 let a během posledních pěti let se mi občas v klidu rozbuší srdce, popřípadě mám zkrácený dech a nemohu dodechnout. Nestává se to často, ale je to velice nepříjemné. Někdy mě chytne bolest na hrudi,když jsem v klidu (naposledy dnes,proto píšu), bolest trvala 1-2 minuty, velice ostrá a bodavá zhruba v oblasti srdce. Měla bych navštívit svou lékařku, ať mě pošle na vyšetření? Možná je to zbytečné, ale nerada bych něco zanedbala.
11-5-2007 (21.04)
Lékař odpovídá:
Bodavá ostrá bolest na hrudi je ve Vašem případě s největší praděpodobností způsobena neuralgií (bolestí) mezižeberního nervu často při blokádách hrudní páteře. Ta se projevuje současně i pocitem nemožnosti řádně se nadýchnout. Dalším projevem blokád hrudní páteře pak bývá i bušení srdce. S největší pravděpodobností se nejedná ve Vašem případě o závažné onemocnění, ale jistotu Vám dá jen případné vyšetření u Vaší lékařky.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, jsem ve 22.týdnu těhotenství a na ultrazvuku mi rekli,že plod má hypertrofickou kardiomiopatii z dusledku mé těhotenské cukrovky.chtěla bych vědět,v čem spočívá toto onemocnění a nakolik je miminko ohroženo,zda bude moci žít jako normální děti.A jestli mohu něco udělat abych tomu zabránila,nebo alespon zmírnila následky této nemoci.Děkuji za radu.
10-5-2007 (18.43)
Lékař odpovídá:
Hypertrofická kardiomyopatie (HKMP) znamená zesílení svaloviny srdce (jeho různých částí - většinou levé komory) a je obvykle dědičného původu. Jedná se o velmi heterogenní (tj. různorodé) onemocnění s různými nálezy na srdci, které je obvykle nutné sledovat u kardiologa. Velká část pacientů s HKMP žije normální život a nemá výraznější obtíže. Stav však záleží na konkrétním nálezu, což Vám podrobně vysvětlí dětský kardiolog. Vy sama nemůžete vývoj onemocnění v těhotenství prakticky ovlivnit (samozřejmě předpokládám, že nekouříte, nepijete alkohol, nepožíváte drogy apod.).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, Zajímalo by mne, jaká je normální hodnota INR. Chodím už delší čas do poradny na kontroly a po každém vyšetření mám jinou hodnotu. Mezi mé léky v současné době patří Lawarin a protože se již nevyrábí, nemám za něj náhradu. Warfarin poměrně špatně snáším. Děkuji Vám za jakoukoliv zprávu.
10-5-2007 (18.09)
Lékař odpovídá:
INR (tzv. normalizovaný mezinárodní poměr, dříve "obrácená" hodnota Quickova času) zjednodušeně znamená násobek doby "normálního srážení krve", tj. např INR 2 znamená, že Vaše krev se sráží za 2násobek normálního stavu. INR ovlivňujeme Warfarinem (či Lawarinem) a je indikován u řady pacientů z různých důvodů (po trombózách či emboliích, vrozených či získaných poruch srážení krve, u některých srdečních arytmií - hlavně fibrilace síní, u některých chlopňových vad, atd.). Účinek Warfarinu kolísá s ohledem na stravu a podávání jiných léků a je proto nutné pravidelně kontrolovat hladiny INR, jejichž obvyklá účinná hladina se pohybuje mezi 2-3 (výjimečně jiné rozmezí). U některých nemocných je možno Warfarin nahradit kyselinou acetylsalicylovou - např. Anopyrin (ta má však nižší účinek) či přechodným podáváním nízkomolekulárního heparinu (např. před operací apod.). Obecně však v současnosti nemá Warfarin (Lawarin) adekvátní náhradu a v každém případě se o možnosti vysazení či záměny za jiný lék musíte poradit se svým lékařem, neboť jeho vysazení Vás může ohrozit i na životě!!
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, mívám - "trpím" na exstrasystoly. Dříve nahodilé, pak i 4 hodiny trvající, posledně i několik dní. Pak nádleduje období několika měsíčního klidu a opět -BUM : ES. Většinou to začíná v klidu. Před rokem jsem dokonce skončil na JIP, kde mi po selhání medik. léčky pomohl elektr. šok defibrilátorem. Beru od lékaře prý preventivně Cardila 1-0-0, Anopyrin 200 mg a Betaxu 1/2-0-0. Tlak 120-1300/80-85,žádné jiné potíže. Po posledním "záchvatu ES" mi pí. doktorka změnila Betaxu na Concor 5mg 1/2-01/2 a nějak mi nedělá dobře. Hlavně se mi zhoršila lupénka, s kterou bojuji již 25 let. Mohu se opět vrátit k Betaxe či jinému léku ES, které mívám nepravidelně 1-2 za rok v délce 2-5 dní ? V letáčku Concoru je psáno, kdy se může, kdy ne a jnaké má i jiné účinyk. Hrůza.
9-5-2007 (18.36)
Lékař odpovídá:
Na Váš příliš konkrétní dotaz Vám bohužel nemohu kvalifikovaně odpovědět vzhledem k neznalosti dalších informací o Vašem zdravotním stavu. Efekt jednotlivých betablokátorů (tj. Lokren, Concor a další) má skupinový (tj. podobný) účinek, přesto každý z nich má různou molekulu a v různých drobnostech se proto i v efektu liší. O nasazení vhodného betablokátoru je nutno rozhodnout individuálně na základě dalších přídatných nemocí, tlaku krve, pulsové frekvence atd.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den je mi 28 let mivam bušeni srdce i v klidu a dost vyrazne a posledni dobou me boli leva ruka od zapesti do prstů nevim zda by to nejak mohlo souviset se srdcem dekuji za odpoved
6-5-2007 (16.08)
Lékař odpovídá:
Na Vámi uvedený dotaz jsem opakovaně odpovídala již v minulosti, doporučuji Vám přečíst si odpovědi na dotazy týkající se poruch srdečního rytmu (arytmií).
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den,chci poprosit,jak složitá je operace která do budoucna hrozí mé mamince.Diagnoza:Trikuspidální insuficience. Má napsáno ještě:Triinsuf kolabuje s respirací. Závažnost zatím na stupni 3. Je jí 67let.Máme o ní strach,bydlí sama.Je bolestivé a nebezpečné i katetrizační vyšetření?Děkuji moc!
4-5-2007 (19.11)
Lékař odpovídá:
Trikuspidální insuficience (nedomykavost trojcípé chlopně mezi pravou síní a pravou komorou) bývá častou vadou při závažném postižení levostranných srdečních chlopní či levého srdce obecně jako jejich sekundární následek či jako následek závažného onemocnění plic. Zřídka bývá primární chlopňovou vadou a jen výjimečně (spíše raritně) bývá samostatně operována. Tj. pokud mohu shrnout, tak v případě, že Vaše maminka nemá jiné postižení srdce, tak event. nutnost izolované operace trikuspidální chlopně je dosti nepravděpodobná.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko, je mi 22 let, studuji a jsem svobodná a bezdětná. Poprvé před 14 dny se mi objevily srdeční aritmie projevují se nepravidelným bušením srdce, v daném okamžiku se mi zvedne tlak (150/100) a tep pravidelný 110. Většinou se mi to stane, když jsem v klidu, ne při zátěži. V tu chvilku mi celkově není dobře, mám pocit na omdlení a tísně, po skončení a uklidnění je mi chladno, tlak mi klesne, někdy i pod normál, jsem unavená. Vyšetřili mi krev na vápník a hořčík - to je v pořádku, také hormony štítnice jsou v pořádku, na EKG se nic neukázalo, ani poprvé, ani při dalším měření, měla jsem HOLTRA,ale ten také nic neprokázal podle lékaře, tak nevím, co s tím mám dělat... stres jako takový si nejuvědomuji, pouze běžný, který jsem měla i dříve a nic mi nebylo. Celkově se mi to stalo zatím zhruba třikrát. Nevím co tedy dál... Děkuji za odpověď, vím že jsou tu podobné dotazy, ale s žádným jsem se neztotožnila...
4-5-2007 (10.55)
Lékař odpovídá:
Dle Vámi uvedených informací se s největší pravděpodobností nejedná o závažnější problém. Vámi uvedené potíže bývají sice nepříjemné, ale v drtivé většině případů nejsou nebezpečné. Jsou vhodná režimová opatření - vysadit alkohol, kávu, silný čaj, dostatek spánku, fyzickou aktivitu atd. a substituci hořčíku (i přes jeho normální hladinu v krvi - často bývá jeho nedostatek v buňkách).
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, moc vás prosím o radu mého problému. V roce 1998 jsem byla na operaci srdce, operovali mi defekt septa síní. po operaci jsem začala pocitovat přeskakování srdce. mela jsem i několikrát holter a až minulí rok se podařilo zaznamenat aritmii.Nález zní sumary neodpovídá, jsou oj. SV a KES bradykardie behem dne kolem 80 min, v noci 36 min komp. pausy. Tento týden se opět u mě projevila aritmie a čím víc na ti myslím tím je to horší a mám strach. není mi špatně ani se mi húř nedýchá je to ale nepříjemný pocit. někdy je to při námaze, při stresu a i v klidu. a někdy se to několik dní vůbec neoběví. prosím o radu jestli to není vážné a co se dá pro to dělat aby to bylo lepší. moc děkuji za odpověd a přeji krásný den.
3-5-2007 (20.29)
Lékař odpovídá:
U pacientů po operacích defektu septa síní bývají poruchy srdečního rytmu (zvláště supraventrikulární - vycházející ze síní) dosti časté. Ve většině případů nebývají významné (což je dle informací v dotazu nejspíše i Váš případ), někdy je však nutno provést další vyšetření a dle výsledku i další léčbu.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,prosím o radu. Je mi 70 a od 25 let jsem bojoval s bulbem duodena.Po objevení Helicidu se podařilo zaléčit s občasnými sezoními projevy.Objevil se jiný problém:monotopní komorová bigeminie bez stenopkardií či poklesu EFLK,salvy KES.Na ergu:PQ0,12,QRS0,1 nazn.STDII III a VF -4-6. Tlak 110-140mmHg TF 35-70/min./v.s.periferní deficit.Nasazen bisoprolol bez efektu./O,25mg 1x denně/Zkouška efektu SSRI pomocí Deprexu.Nervy se uklidnily,ale mám nižší TF s pocity chladu až zimnice většinou dopoledne.TK v normě, TF 30-60.extrasystoly stále cítím.Děkuji za radu.
2-5-2007 (16.54)
Lékař odpovídá:
Komorové extrasystoly u pacientů, u kterých není prokázané organické onemocnění srdce, obvykle nejsou prognosticky významné a není u nich indikovaná žádná antiarytmická léčba. Na Váš konkrétní dotaz Vám však fundovaněji odpoví Váš ošetřující kardiolog, který uváží event. i další možnosti diagnostiky či léčby.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,mému 5 letámu synovi byli zjištěny komorové extrasystoly a čeká nás vyšetření EKG-HOLTER.Chtěla jsem se zeptat co tohle onemocnění vlastně znamená.Jaká jsou při ní omezení.
30-4-2007 (18.37)
Lékař odpovídá:
U 5ti letého dítěte nebývají komorové extrasystoly zcela běžné. Nemusí to znamenat závažné onemocnění, ale je jistě vhodné vyšetřit jejich příčinu. Vzhledem k neznalosti výsledků dalších Vám bohužel nemohu více odpovědět.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, chtěla jsem se zeptat, jestli je možné si nechat udělat EKG na vlastní žádost - bez doporučení praktického lékaře. A kolik toto vyšetření stojí. Děkuji
23-4-2007 (10.51)
Lékař odpovídá:
Provádět EKG vyšetření u zdravého člověka nemá obecně velký význam a provádí se v rámci preventivních prohlídek u praktického lékaře, kdy je hrazeno ze všeobecného zdravotního pojištění. EKG vyšetření má smysl provádět v případě symptomů srdečního onemocnění.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Jsem bez subjektivních potíží,věk 43 let,sportuji.Po preventivní prohlídce na EKG jsem dostal HOLTER.V průběhu dne zachyceny četné KES ze dvou míst a občas kuplety( 40-50 za 6min,v noci 30 za 6 min.Při běhu KES ubylo.Asystolie delší jak 4sec. nezachyceny.Tlak v klidu 130/90-95, tolerance zátěže 12,3METs.O jaké onemocnění se jedná? Děkuji za odpověd.
18-4-2007 (21.05)
Lékař odpovídá:
Jak jsem již psala v minulých odpovědích, komorové extrasystoly v případě, že není prokázáno organické onemocnění srdce obvykle nic neznamenají a často jsou příznakem např. nedostatku hořčíku v potravě. Vzhledem k dobré toleranci fyzické zátěže se domnívám, že se ve Vašem případě nejedná o závažný nález. Je však nutno doplnit vyšetření vylučující jiné příčiny způsobující komorové extrasystoly (viz minulé odpovědi).
# Pacient se ptá:
Téma: Srdeční selhání
Prosím o radu a předem děkuji. Jedná se o mého otce. Je mu 64 let. Nejspíše trpí od narození arytmií srdce. Rodinné dispozice jsou na místě. Zatím se neléčí, traduje názor (a nelze přesvědčit), že dokud nic nevím, jsem zdráv. Občas mívá záchvaty, kdy nemůže papadnout dech při sebemenší zátěži /schody, kopec, apod.) Již několikrát se stalo, že při tomto záchvatu mu selhaly veškeré svěrače. Zatím vše ustál. Necítí žádné prudké bolesti. Sleduji, že začíná mít problém i s mluvením, kdy větu stěží dokončuje kvůli nedostatku dechu. Stává se, že po odpolením spánku, někdy i ráno, se probouzí s opuchlými nohy, které však po sléze zase splasknou. Vím, že ho nepřesvědčím, aby se nechal vyšetřit u specialisty, velmi se bojí negativního výsledku, ale pořád doufám,že snad by mu mohl pomoci, aspoň zčásti, praktický lékař. Na domácím digitálním tlakoměru mu naměříme i 150/93 tlaku. Vím, že není v pořádku, ale nesmířím se s tím, že mu není pomoci. I přesto, že pomoc sám odmítá. Předpokládám, že budete chtít, aby se nechal vyšetřit u specialisty, ale mé snahy i rodiny jsou marné. Jen mi sdělte, jestli aspoň praktický lékař dokáže jeho problémy zmírnit. Snad tam se ho podaří dostat. Velmi děkuji za odpověď, moc si Vás vážím.
16-4-2007 (22.04)
Lékař odpovídá:
Příznaky, které popisujete (hlavně dušnost a otoky dolních končetin ve spojení s arytmií) mohou svědčit pro závažné srdeční onemocnění a pacienta je nutno komplexně vyšetřit. Základní vyšetření se stanovením předběžné diagnózy je samozřejmě schopen udělat i praktický lékař, který doporučí další vhodný postup. Je však v každém případě třeba spolupráce pacienta, neboť poté bude nejspíše nutno absolvovat řadu dalších pomocných vyšetření (např. labor. vyš., EKG, echokardiografii atd.), bez kterých není možno přesnou diagnózu a event. léčbu vhodně doporučit.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,užívám Warfarin asi 4 měsíce,jako prevenci embolie.Dnes jsem měla hodnotu INR 1,14 není to nějak málo?Jinak jsem měla pořád okolo 2.Děkuji
11-4-2007 (18.00)
Lékař odpovídá:
Po embolii je vhodnou hodnotou INR (kontroluje účinnost léčby Warfarinem) 2-3. Pokud dojde jednorázově k zásadnější výchylce INR (např. u Vás snížení účinnosti Warfarinu s INR 1,14) může to být způsobeno chybným laboratorním hodnocením, změnou stravovacích návyků (u sníženého INR zvláště výraznému přidání zeleniny do stravy) či změnou medikace. V každém případě je nutno hodnotu INR co nejdříve zkontrolovat, optimálně zjistit příčinu změněné hodnoty INR a v každém případě upravit dávku Warfarinu po poradě s Vaším lékařem.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, chci Vás poprosit o radu. Tři roky jsem užívala Hypotylin (1x1tableta) a k tomu asi 6 měsíců KCl (3x1tableta). V lednu letošního roku pro bušení srdce mě převedli na Bisoprolol (předchozí léky vysadili) a asi za měsíc tlak 180/105 a předepsali mi k tomu ještě Lozap. Tlak mám stále asi 150/90, ale provází mě časté a silné bolesti hlavy - levá polovina a bolesti lýtek (většinou v noci). Co radíte? Je možno spoluužívat Bisoprolol a Lozap, mohou s tím moje problémy souviset? Děkuji za ochotu
10-4-2007 (20.55)
Lékař odpovídá:
Omluvám se, ale jak jsem již psala, takto konkrétní případy nejsem schopna bez znalosti dalších potřebných informací dobře odpovědět. Obecně je možno podávat kombinaci Lozap a Bisoprolol, je však nutno dosáhnout tzv. cílových hodnot tlaku krve (obvykle do 135/85 mmHg) a léky by Vám pokud možno neměli způsobovat zásadnější nežádoucí účinky. Pokud tomu tak není, tak je nutno poradit se s Vaším ošetřujícím lékařem a léčbu upravit buď přidáním dalšího preparátu či jejich výměnu za jinou Vámi lépe tolerovanou kombinaci.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, prosím Vás o radu. Je mi 25 let a druhý rok beru prášky na vysoký krevní tlak. Začala jsem plánovat těhotenství a byl mi nasazen Dopegyt, ale měla jsem problémy s trávením, tak jsem přešla na Egilok beru 1/2-0-1/2, když jsem si přečetla příbalový leták tak pro těhotenství nebo plánování tento lék není vhodný. Nechci nic riskovat a proto se chci zeptat jestli se tento lék předepisuje i těhotným nebo se mám raději vrátit k Dopegytu? Děkuji mockrát za odpověď
5-4-2007 (13.44)
Lékař odpovídá:
Dopegyt je u těhotných (nikoli u ostatní populace) vhodným lékem, neboť na základě dlouhodobých zkušeností nemá závažnější nežádoucí účinky na plod. Stejně tak však většina betablokátorů (např. Vámi uváděný Egilok) je možno v těhotenství podávat. Problémem je však kojení, kdy betablokátory by být podávány neměly a je vhodné je nahradit jiným lékem (např. Dopegytem) po dobu kojení. Existuje však řada dalších antihypertenziv, které v těhotenství nesmí být podávány vůbec (např. tzv. skupina ACE inhibitorů či sartanů), které jsou naopak vhodné pro většinu ostatní populace.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, trochu mne děsí mé potíže, neznalost problému, proto mne potěšily Vaše stránky s poradnou. Je mi 27 let,mám 2-leté dítě a v rodinné anamnéze "bypassy" a infarkt u prarodičů a otec měl infarkt ve 33 letech. Nejdříve potíže vypadaly na poruchu štítné žlázy (bušení srdce, těkání očí, "ujíždění podlahy",nadměrné slinění).Poté na EKG stanovila lékařka CLC Syndrom.Po Holteru nebyla moudrá, max. frekvence 151/min,zachyceny KES,místy bigeminie. Medikace Egilok 12,5mg při palpitaci. Mám velké problémy s dýcháním. Děkuji za odpověď.
4-4-2007 (20.17)
Lékař odpovídá:
CLC syndrom je onemocnění při kterém může být navíc zkratová dráha mezi síní a síňovokomorovým uzlem, což způsobuje zkrácení převodu mezi síněmi a komorami. Při elektrofyziologickém vyšetření se však většinou najde normální nález. Tudíž Vámi uváděné poruchy rytmu mohou být sice nepříjemné, ale v drtivé většině případů nejsou prognosticky významné. Komorové extrasystoly (KES) u mladých nebývají běžné a bude nutné ještě dovyšetřit její etiologii, nicméně pokud není zjištěno organické onemocnění srdce, nebývají závažné a většinou není ani nutné je léčit (kromě vhodné substituce hořčíku). Ve Vašem případě je však nutné zjistit a event. odstranit či zmírnit všechny případné rizikové faktory ICHS (např. zvýšené tuky, hl. cholesterol, cukrovku, hypertenzi, kouření atd.) vzhledem k rizikové rodinné anamnéze.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Dobrý den, mám vrozenou srdeční vadu + arytmie. Můžete mi prosím vedle léků doporučit i potravinové doplňky, popř. vitamíny? Velmi vhodný je Q 10(?),máte nějaké zkušenosti s užíváním, v jakém množstvím denně? Na výběr je velké množství s výrazným cenovým rozdílem.Proč tomu tak je a který byste doporučila? Předem děkuji za Vaši radu. MK
1-4-2007 (19.05)
Lékař odpovídá:
U potravinových doplňků mi nejsou známé multicentrické řádně provedené studie, které by jednoznačně prokazovali účinnost jednotlivých potravinových doplňků, proto Vám je nemohu ani doporučovat. Osobně dávám obecně přednost racionální životosprávě s dostatkem zeleniny, ovoce, celozrnné stravy, omezením tuků, zvláště živočišných apod. a dostatku pohybové aktivity.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, již asi 5 let užívám lék Egilok 25, zpočátku celý ráno i večer,pak jen jeden a teď již cca 3 roky 1/2 večer. Tlak je již v pořádku. Ale již 4 roky trpím velkými zarudlými skvrnami v obou dlaních,kdy kůže zasychá a praská až do krve. Loupe se apod. Přes různá vyšetření alergologie, kožních lékařů a použití všemožných mastí žádná zlepšení. Ptám se zdali by to mohla být forma alergie na daný lék ?? Děkuji za Vaši odpověď či radu.
30-3-2007 (21.02)
Lékař odpovídá:
I na tento dotaz je těžké odpovědět, neboť alergie může vzniknou na jakoukoliv lékovou složku. Alergolog by měl ale zjistit, zda je alergie na daný lék. Poté, pokud berete Egilok pouze z důvodu tlaku a není k němu jiný důvod, lze ho samozřejmě nahradit za jiný druh léku na vysoký krevní tlak. S tím se ale musíte poradit s lékařem, který Vám lék ordinoval.