Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 100 do 120
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den paní doktorko, jsem seniorka, trochu obézní, mám hypertenzi a užívám léky:Ifirmacombi 300 mg, concor a euthyrox 8. Někdy Lexaurin.Trpím nyní velmi často bušením srdce, hlavně v klidu a v noci. Můj tatínek měl nemocné srdce a zemžel na to.Vyšeření na ECHO před 14 dny:Drobný prolaps mitrální chlopně regurg.1.st.Dct 180 ms.Aortální chl.fibróza cípů,max.syst.grad. 50/-mmHg. Trikuspid chl. normal.regurg. I.st. Pulmonální ch.:norm. LS:48 LK: 5/ IVS:10 ZS:10 PK:30 EF:64 %.Aort.stenóza II.st. Lékař říká, že jsem v pořádku, ale necítím se tak. V noci mě budí bušení srdce, které cítím až v krku.Někdy se bojím i spát. Prosím o radu, jestli je možné ješte další přesnější vyšetření a jak mám postupovat. Byla jsem v letošním roce dost nemocná. 2 x nachlazení, v létě jsem měla bakteriální zánět neznámého původu, velmi vysoké teploty a musela jsem do nemocnice na nitrožilní ATB. Nedávno jsem byla na koloskopii,/odstranili jen malý polyp/ ale to zřejmě nesouvisí. Děkuji za Vaší odpověď, přeji krásné a klidné vánoce a pohodu a zdraví v příštím roce.
10-12-2013 (0.57)
Lékař odpovídá:
Je mi to moc líto, ale na podobné konkrétní dotazy nejsem schopná smysluplně odpovědět. Obraťte se prosím s dotazem na ošetřujícího kardiloga. Jinak dle popisu se t.č. skutečně nejspíše nejedná na echokardiografii o významný nález, ale jen o nález, která je třeba kontrolovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Teraz som objavila niečo o lieku Tenaxum a hrozne ma mrzí, môj manžel ho dlhodobo užíva, často je agresívny, niekedy nevie ani čo hovorí a robí. Zistila som, že pritom nesmie piť alkohol a on si denne dáva minimálne 3 pivá (cez leto aj 6) a k tomu možno aj 1 dcl alkoholu. Bude to asi z tohoto dôvodu ? ďakujem za odpoveď p. doktorka, neviem ako to vyriešiť ! Som zúfalá
9-12-2013 (19.07)
Lékař odpovídá:
Je otázkou, zda je to po Tenaxum. V každém případě by bylo vhodné se o tom poradit s ošetřujícím lékařem.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, jako kardiak užíván mimo jiné nově lék ,,Milurit 100" a ,,Betaloc Zok 50 mg". Z příbalových letáčku vyplývá, že mi mohou z uvedených prášků vypadávat vlasy, což nebylo a teď je tomu tak. Prosím, existuje nějaká náhrada prášků, která by tento stav omezila, nebo úplně zastavila. Děkuji za odpověď a přeji příjemný den, Beran
7-12-2013 (22.52)
Lékař odpovídá:
Míto Betaloc ZOK existují jiné léky s obdobným účinkem - ty je nutné vyzkoušet, zda padání vlasů budou způsobovat. Milurit náhradu za preparát s jinou účinnou látkou nemá.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Zdravím, mám dotaz ohledně warfarinu, měl jsem kardiomyopatii a fibrilaci síní, EF nyní 40 %, normálně pracuji, nic mi nevadí, ale při zdravotní kontrole mi lékařka zakázala práci ve výškách, že bych při pádu mohl vykrvácet, jak dlouho ho ještě budu muset brát? jsem 7 měsíců po vyléčení...
28-11-2013 (21.19)
Lékař odpovídá:
Někdy je nutné Warfarin užívat doživotně, o jeho event. vysazení musí rozhodnout Váš ošetřující kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, jsem nyní v 31 týdnu těhotenství a již týden a půl pozoruji hlavně v sedě či při bolesti hrudní páteře jakoby bouchnutí srdce v krku :-/ nevím, jak jinak to popsat, zkoušela jsem si u toho měřit pulz - ten je pravidelný, ale v době, kdy cítím to bouchnutí předchází tomu vynechání. Mám prolaps předního cípu mitrální chlopně s nevýznamnou regurgitací a stopovou regurgitaci trikuspidální chlopně. neléčím se jinak s ničím momentálně. výjma užívání železa, kdy hemoglobin byl 100 a hemtakorit 0,297, ery 3,57 :-/ může to být způsobené těhotenstvím?? velikostně jsme totiž o týden a kousek napřed, děkuji
26-11-2013 (22.18)
Lékař odpovídá:
Jedná se nejspíše o benigní (nepodstatné) extrasystoly (předčasné stahy).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Paní dr., obracím se na Vás s dotazem zda provádíte ambulantně ultrazvukové vyšetření krčních a mozkových tepen i PFO , ev. cenu vyšetření. Děkuji mnohokraát
24-11-2013 (18.50)
Lékař odpovídá:
Vyšetření krčních a mozkových cév neprovádím - většinou je prováděno na neurologických či radiodiagnostických odděleních
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, mohu lusopress a betalog zok ve stejný čas? a je možné 1/0/1, když v příbalovém letáku je jednou denně
24-11-2013 (17.34)
Lékař odpovídá:
Léky je v prvé řadě nutné brát tak, jak Vám řekne lékař, který je nasadil - u některých pacientů je možné a někdy i nutné ho event. užívat i 2x denně.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, občas pociťuji, že se mi na pár sekund zastaví srdce, pak párkrát jakoby "líně" bouchne a zase bije normálně. Nevíte, co by to mohlo být, má to nějaký název? Je to nebezpečné?
24-11-2013 (17.01)
Lékař odpovídá:
Jedná se o tzv. extrasystoly - o nich jsem opakovaně psala v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, obracím se na Vás, protože už si nevím rady. Zhruba 2,5 měsíce mě trápí cestující bolest. Prvotně mě začala neskutečně pálet a bolet kůže v oblasti beder, která se postupně přesouvala do oblasti zadní části stehen a také mě velice pobolívaly genitálie( jakoby ale z venku). Postupně se bolest přesouvala až do chodidla. Bolesti se zhoršují a přidala se knim bolest svalů a kloubů,ale to vždy v dané části kde prvotně bolela kůže. Bolest je pouze v oblasti dolních končetin. Vždy začíná někde v oblasti hýždí jedné nody a přesouvá se dolů a potom do končetiny druhé. Poslední 2 týdny už vystřeluje a např. když řídím, musím automobil zastavit a tak 15 min počkat, protože nejsem schopna stabilně stlačovat pedál bez vibrace nohy. Můj přitel je umístěn na infekčním oddělení v nemocnici s neuroborliozou, klíšť. encefalitidou a rotaviry. Byla jsem s těmito obtížemi u obvodní lékařky, která mi na mou žádost odebrala krev. Z vysledků bylo zjištěno, že nejsem pozit. na boreliozu ale encefalitidu jsem, nekdy v minulosti bez léčby, prodělala. Má obvodní lékařka tedy vše uzavřela tím, že můžu mít skřípnutý sedací nerv a že to časem přejde. Já však nejsem žádný hypochondr a k lékaři chodím vždy až už je to nutné. Tyto bolesti mě velice obtěžují a trápí, neboť kolikrát je bolest kůže tak silná, že musím chodit doma jen v kalhotkách, rotože jakýkoli kontakt s pokožkou je skoro až nesnesitelný. Děkuji Vám paní doktorko za Vaši odpověď (tip či radu co to vlastně se mnou je) a přeji Vám hodně zdraví a štěstí. PS: je mi 25 let a na kůži v místě bolesti se nikdy nevyskyuje žádná virážka ani začervenání.
24-11-2013 (10.29)
Lékař odpovídá:
Doporučuji Vám navštívit odborného neurologického lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, mohu současně (ve stejný čas)užívat lusopress a betaloc zot? A někdy neurol? Děkuji Petr
24-11-2013 (10.10)
Lékař odpovídá:
Ano můžete.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chci se zeptat pro uklidnění.Před rokem jsem měla podezření na pupeční kýlu a poslali mě na sono,kde mi zkontrolovali snad vše co mohli :-) pak když jsem dostala zprávu jsem četla kromě žlučníku,jater atd štíhlá aorta. Nikdo mi nic neřekl tak se chci zeptat jestli je to v pořádku nebo jestli není úplně v normě , nikam jinam mě neposlali. V 15 letech kvůli šelestu na srdci jsem byla na utz srdíčka a po další kontrole šelest byl pryč a nic jiného mi neřekli. Nyní je mi 23 let. Hezký den a děkuji za odpověď
21-11-2013 (10.41)
Lékař odpovídá:
Štíhlá aorta je normálním nálezem.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, občas mne trápí extrasystoly, většinou po dobu několika dní, pak třeba měsíc, dva nic a pak zase mívám takové období zvýšeného počtu ES, většinou navečer, kdy je klid a já se na to mohu plně soustředit. Většinou se zhoršují tím víc, jak se pozoruji a soustředím a každé "bouchnutí" mimo rytmus mne ještě více rozruší. Nutno říci, že jsem před 4 lety absolvovala celkové vyšetření v IKEMU (Ekg, echo, Holter) - lékař mi řekl, že tak zdravé srdce tam už dlouho neměli, přesto mám ale ve zprávě: KES nezachceny, 3 SVES v trigem. vazbě, 6 párů, 3 páry v bigeminii. Žádná převodní pauza či porucha. Velikost komor ok, jen u levé síně stopová mitrální insuficience a pravá komora - stop. trikuspidální insuficience. Lékař doporučil echo za další rok. To bylo v pořádku. Před rokem mi to nedalo a šla jsem opět na echo, výsledky v pořádku (zrovna jsem ale ES nepociťovala). Jsem hodně citlivý člověk, lehce nervově labilní, užívám antidepresiva - Cipralex - ke snižování úzkosti, kterou jsem pociťovala poslední 4 roky po náhlé nemoci otce. Také jsem typ, co se hodně pozoruje, a jakékoliv vybočení od normy mne vyděsí. Proto bych se chtěla zeptat, jak mám dál s "léčbou" extrasystol pokračovat, když vyšetření srdce u několika doktorů bylo v pořádku a spíše mi doporučili psychickou léčbu. Tu jsem nastoupila (Cipralex), ale stejně občas extrasystoly mívám a pak pokaždé zpanikařím, nesoustředím se na nic jiného a mám strach, že se mi třeba srdce zastaví nebo to vyvolá infarkt. Ještě musím říci, že jsem podstoupila mnoho vyšetření (krev, štítná žláza, podezření na celiakii - ale všechno v pořádku). Nejradši bych na vyšetření se srdcem chodila každý půl rok, jestli se něco nezměnilo, ale zároveň každá návštěva kardiologie a čekání na výsledky mě rozhodí na několik dnů. Psychiku se s paní doktorkou snažíme posilovat, záchvaty úzkosti už skoro nemívám, ale ty extrasystoly mě děsí. Moc Vám děkuji za Váš názor, s pozdravem, Lucie (27 let, váha normální, nemocná moc nebývám, alergie na pyl, zátež-běh, cvičení srdce zvládá naprosto v pořádku)
21-11-2013 (9.53)
Lékař odpovídá:
Ohledně Vámi uváděných extrasystol se jedná o naprosto bezvýznamný nález, který Vás sice může znepokojovat a špatně to vnímáte, ale je to zcela bezvýznamné a je zbytečné stresovat se kontrolami u kardiologa, a to zvláště pokud kompletní kardiologické vyšetření neprokázalo jakoukoli vadu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co dělat když se nemůžu nadechnout tzv. "z plbých plic" často zívám, abych se pořádně nadechla. Občas mě brní konečky prstů, zuby nebo pusa, cítím se unaveně a podlamují nohy. Mám skoliózu a neustále mě bolí hlava. Na neurologii mi řekly, že ta bolest hlavy pochází právě ze skoliózy, ale ten problém s dýchàním mě trápí ani měsíc. V rodině máme srdeční nemoce (bajpás, umělou chlopeň..) mohlo by se jednat o něco vážného? Je mi jen 13.
19-11-2013 (14.39)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k Vašemu věku i přes pozitivní rodinnou anamnézu je srdeční příčina Vámi uváděných potíží nepravděpodobná a skutečně se nejspíše jedná o vertebrogenní (způsobený páteří) původ obtíží.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobrý den paní doktorka, dnes jsem byla se svou 1,5 rocni dcerou u lekar, na preventivni prohlidce, a jak ji poslouchal srdciko, rekl, ze slysi malinkou selest na srdicku. mam si delat obavy?mam radeji zajit na nejake vsetreni. rekl ze to bude pozorovat, ale na dalsi prohlidku jdeme az ve 3 letech, ve 2letech jen na ockovani. dkeuji mnohokrat
18-11-2013 (14.50)
Lékař odpovídá:
Šelest na srdci u dětí ještě nic neříká o event. srdeční vadě. Abyste měla jistotu, bylo by možné navštívit dětského kardiologa, která Vám po provedení echokardiografie (ultrazvuku srdce) s jistotou řekne, zda se jedná o srdeční vadu či nikoli.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den pani doktorko, jmenuji se Petra a je mi 25 let. Mam tri deti a ziji ve Velke Britanii. Pracuji zde jako pokojska jiz patym rokem. Jako dite jsem pred dvaceti lety byla na operaci ze selesti na srdci. Jenze si vlastne o te sve vade nepamatuji vubec nic. Vim, ze jsem byla na operaci v Brne v nemocnici u sv. Anny, ale moc si toho uz nepamatuji. Rodice o me nejevili zajem a nechodili semnou ani na pravidelne kontroly. Pak me v deseti letech odvezli spolu ze sourozenci do detskeho domova. Tam se uz take zadne zpravy ohledne meho zdravotniho stavu nedostali. Rodice jsou alkoholici a denne vykourili 30 az 40 cigaret denne a my jako deti jsme jim je museli balit. Me tri porody probehli bez zdravotnich komplikaci dokonce jsem ani u jednoho nemela zadna anestezika.Muj zdravotni stav je dobry. Jime ted kvalitni potraviny jako morske plody,varime na olivovym oleji a jime hodne ovoce a zeleniny. Chtela bych od vas radu kdyby se mi zhorsil stav co v takovem pripade delat? Nemela bych chodit na pravidelne prohlidky? Myslim tim treba jednou za 5 let? Do dvou let by jsme se chteli vratit domu do CR a chtela bych si vse pozjistovat o svem zdravotnim stavu. Chtela bych predejit dalsim komplikacim a dodrzovat urcita omezeni. Nejsou treba nejake vitaminy na podporu srdce.Kdyz jsem se ptala zde v UK, tak o tom bohuzel nic nevi a na vse Vam predepisou paracetamol a ja potrebovala jen radu :-D Dekuji Vam za Vas cas a Vasi trpelivost.
17-11-2013 (16.45)
Lékař odpovídá:
Je mi líto, o Vašem zdravotním stavu bez znalosti dalších podrobností Vám nejsem schona blíže niz říci. Doporučuji Vám po návratu se obrátit na pracoviště v Brně, kde by mohli mít archivované Vaše nálezy a s nimi se pak obrátit na spádového kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den. Mám dceru,které bude v lednu 14 let. ¨Nedávno jsme koupili domů tlakoměr Tensoval duo control,která umí údajně zachytit i arytmii. Dcera se náhodně změřila a nejen,že přístroj ukázal arytmii,ale i vysoký tep kolem 110. Při opakovaném měření toto přístroj ukazuje stále. Nikomu jinému tyto hodnoty neukáže pouze dceři. Zašli jsme proto k obvodnímu lékaři. Dcera byla na vyšetření na štítnou žlázu i na kardiologii kde bylo provedeno echo. Vše je v pořádku,ale dcera má stále tyto hodnoty naměřené jak na přístroji tak i na zápěstí když ji měříme přiložením ruky má vyšší tep. Občas si stěžuje,že ji srdce jakoby "poskočí" nebo pocituje rychlé bušení. Občas ji bolí hlava. Tento stav trvá již určitě tak půl roku. Lékař mi řekl,že to má zdřejmě od nervů,ale to mě tedy vůbec neuspokujuje. Dcera má zrychlený tep i v klidu kdy třeba sleduje tv a nic nedělá. Moc děkuji za posouzení stavu.
11-11-2013 (8.30)
Lékař odpovídá:
O rychlém pulsu jsem již opakovaně psala v sekci arytmie - viz tam jsou uvedeny obecné principy, konkrétně ohledně nálezů Vaší dcery může odpovědět jen lékař, který ji vyšetřoval.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, po užítí Lusopresu 1hodinu po Propanormu mi po 6hodinách začne arytmie. Lusopress 1/0/0 v 8hod TK 130/80/65 Propanorm 1/0/1 v 7 a v 19 hod. Arytmi je velmi nepříjemná. Poradíte
10-11-2013 (11.12)
Lékař odpovídá:
Je mi líto, ale je nutné udělat EKG-Holtera u Vašeho kardiologa či internisty a dle nálezu pak event. upravit medikaci.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,je mi 14 let.Měla bych na vás 2 dotazy.Vždy ve škole ,když píšeme test,tak je mi špatně,mám pocit na omdlení a mám studené ruce.Vždy mám ale test na1.Už i učitelka říkal,že to není normální.Pak mám strah z jehel,nwm co s tím mám dělat,ale do žádné poradny nechci. děkuji předem
9-11-2013 (22.01)
Lékař odpovídá:
Jedná se o tzv. vagové reakce, kdy Vám ze stresu špatně fungují tzv. vegetativní nervy a ty způsobují Vámi uváděné obtíže. Ovlivňují se špatně, většinou pomáhá joga, psychoterapie či fyzický trénink.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den chtěl bych se zeptat . Mám problém s krkem v létě atd nic ale jak dojde na zimu dělá mi to jen v zimě nebo ve vítru nebo tak jakoby se mi zacpal dole krk a dýchá se mi hrozně může to být něco s alergiemi?? dlouho jsem nebyl na alergollogii ale o tom pochybuji to by mi dělalo i v létě ! bojím se toho aby to nebyly mandle ale to mi doktorka řekla že ne . výtěr krku ve spod neudělá okamžitě se mi navalí a zvracím nevím čím by to mohlo být jen doufám že ne nějaká rakovina :( dost se bojím :(
5-11-2013 (12.47)
Lékař odpovídá:
Může se skutečně jednat o tzv. chladové astma bronchiale. Je vhodné podstoupit kontrolní plicní či alergologické a event. ORL vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
dobrý den paní doktorko,nikdy jsem neměla problém z bušením srdce a za poslední měsíc jsem měla celkem dost stresu..občas se mi stane,že mi tak nějak přeskočí,nedokážu to dost dobře popsat,ale u toho se mi dýchá normálně,není mi na omdlení,nemotá se mi hlava,nebolí mě na hrudi..spíš jsem z toho vystresovaná a čekám,kdy se to zase objeví..mám hodně stresu i v práci,tak nevím,jestli to s tím nějak souvisí..děkuji
2-11-2013 (9.08)
Lékař odpovídá:
Nejspíše se jedná o tzv. extrasystoly - o nich jsem opakovaně psala - viz sekce arytmie.