Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1820 do 1840
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den. Nerad vás obtěžuji,ale vaše stránky mě upoutaly a tak jsem se rozhodl o vaší radu. Je mi 35.let.Jsem aktivní sportovec(fotbal),dárce krve.Před několika dny jsem utrpěl úraz hlavy.RTG lebky+C páteře-bez známek traumatu.V bezvědomí jsem nebyl.Na chirurgii mi řekli,že se jedná o otřes mozku a následnou hospitalizaci v nemocnici.V nemocnici jsem podepsal revers,jelikož nemám k této nemocnici příliš velkou důvěru.Byl jsem odkázán zpět a do péče mého praktického lékaře.Chtěl bych se zeptat zdali je možné se ambulantně léčit(jaké vyšetření ?)bez nutnosti ležet v místní nemocnici?Stále mě bolí hlava a mám trochu rozmazané vydění.Jinak se cítím dobře.V místní nemocnici opravdu nemíním být na pozorování? Za odpověď předem děkuji.
20-11-2007 (11.10)
Lékař odpovídá:
K další péči je vhodné navštívit neurologa, který Vám určí další postup. Vzhledem k Vámi uváděným obtížím tuto návštěvu neodkládejte, neboť bude nutné provést další vyšetření k vyloučení např. krvácení do mozku či plen mozku apod.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den, ma otazka se tyka meho pritele, ktery od kvetna tohoto roku trpi trombozou v leve noze. Uziva na to prasky Varfarin. Chtela bych vedet jaky muze nastat problem, kdyz obcas prasek v jeden den vysadi a vypije treba 4 male piva. Tvrdi mi, ze to nevadi, ale chtela bych odpoved od odbornika. Dekuji
19-11-2007 (19.27)
Lékař odpovídá:
Vysazování Warfarinu je nebezpečné, neboť může vést k opakování trombosy v noze s eventuální embolizací do plic, což může být i život ohrožující stav.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Dobrý den paní doktorko.je mi 42 let a trpěl jsem vysokým krevním tlakem (150/95) a zvýšenou hladinou cholesterolu a zvýšenou hladinou tuků v krvi.Moje váha je 115 kg a výška 195 .Díky tomu,že navíc trpim panickou atakou a užívam lék apofluoxetin se mi nedaří zhubnout - ale panika ustoupila. Asi 3 roky užívam ráno 1x anopyrin 100, 1x Lozap H , 1/2 Lescol a večer 1/2 Betaxa a 1x Lypanthyl. Dnes jsou výsledky všechny v normě a tlak 130/70.P doktor mi tedy vysadil anopyrin a já mam trochu strach jestli se nezvýší riziko infarktu nebo mozkové příhody.Děkuji za Váš názor.
19-11-2007 (12.58)
Lékař odpovídá:
V případě, že jste neprodělal infarkt či nemáte cukrovku, tak podávání Anopyrinu není nezbytně nutné. Jeho podávání může naopak způsobit např. krvácení ze žaludečních vředů apod., proto Vám ho Váš lékař nyní vysadil, neboť Vámi uváděné rizikové faktory (tlak krve a zvýšené tuky v krvi) máte zkompenzované. Předpokládám, že nekouříte, neboť samotné kouření by zvyšovalo riziko infarktu více, než nepodávání Anopyrinu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, mám 15timěsíčního syna, na jaře mu zjistili srdeční defekt, má v srdíčku 1-2mm "velký" otvor, kvůli kterému ale nebude muset mít žádná omezení, musíme ale dodržovat běžnou prevenci endokarditidy. Chtěla bych se zeptat jak velká je u něho míra rizika onemocnění infekční endokarditidou a jestli je nezbytné užívat ATB při každém různém zánětu. Nyní bere od narození již čtvrtá antibiotika, má zánět středního ucha (bohužel na to trpí). Poslední přitom dobral před ani ne třemi týdny, měl virózu s kašlem, který trval 14 dní. Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď.
17-11-2007 (21.38)
Lékař odpovídá:
U defektu v srdeční přepážce (zvláště mezikomorové) je riziko endokarditidy výrazně zvýšené, proto je při zánětech (zvláště s celkovými příznaky) vhodná její prevence. Při opakování zánětů je u Vašeho syna vhodné doplnit imulologické vyšetření k vyloučení poruch imunity. K rozhodnutí o nasazení ATB léčby mohou pomoci různé laboratorní testy (např. sedimentaci krvinek, počet bílých krvinek, C reaktivní protein či nověji prokalcitonin).
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká je prognóza u prolapsu mitrální chlopně s regurgitací 1. až 2. stupně, lékařka mi nedoporučila žádné kontroly, ani léčbu. Je nějaká pravděpodobnost zhoršení této vady? Je mi 19 let, nemám žádné potíže.
17-11-2007 (21.17)
Lékař odpovídá:
U drtivé většiny pacientů je prognóza prolapsu mitrální chlopně s nevýznamnou (1. stupně) či málo významnou (2. stupně) regurgitací obecně dobrá. Pro jistotu je vhodné v odstupu několika let (či při potížích - zvláště dušnosti apod.) provést kontrolní echokardiografické vyšetření. Léčba není nutné, jen je vhodné dodržovat pravidla tzv. prevence infekční endokarditidy (tj. prevence zánětu na chlopni), o čemž Vás může informovat Váš praktický lékař.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, prosím o radu zda je obecne vhodná kombinace Lozap 50 (uzivam na zvyseny tlak 1-0-0 cca rok) a Concoru (doporuceno 0-0-1/2 na snizeni zvyseneho tepu ktery mi byl nekolikrat nameren). Dekuji.
16-11-2007 (15.52)
Lékař odpovídá:
Kombinace Lozap 50 (na hypertenzi) a Concor (na zvýšený tep) je možná.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
DOBRY VECER.V ROCE 2003 ME PODLE HOLTRU ZJISTILI CETNE SVES.PO NASAZENI LOKRENU JSEM SE ZA NEJAKY CAS PALPITACI ZBAVILA.LETOS V SRPNU PRI KONTROLE HOLTREM ME ZJISTILI:SINUSOVY RYTMUS,CETNE MONOTOPNI KES PREDCASNE,CASTECNE INTERPOLOVANE,CASTO V TRIGEMINICKE VAZBE,OJEDINELE SVES,1X V PARU.UZIVAM LOMIR NA TLAK A LOKREN.LECIM SE NA PANICKOU PORUCHU A UZIVAM ANTIDEPRESIVA.PO PRECTENI ZPRAVY Z HOLTRU ME SRDICKO ZACALO VICE PRESKAKOVAT.POTOM SE TO TROCHU SKLIDNILO,A DALO SE NA TO NEMYSLET.OVSEM NYNI ASI 4 DNY ME SRDICKO DOST CASTOKRAT VYNECHAVA.PO JIDLE MAM POCIT,JAKO BY SE ME NAFOUKLO A NESTACILO DYCHAT,MAM STRACH JIT NA KONTROLU,PROTOZE PO ZJISTENI NEJAKYCH SPATNYCH VYSLEDKU JE ME JESTE HURE.UZ I DOPREDU SE BOJIM.SNAZIM SE NA TO NEMYSLET A DOUFAM,ZE SE TO ZKLIDNI,TAK ABY TO NEBYLO,TAK NEPRIJEMNE.PROSIM PORADTE JESTLI TO MUZE BYT,PODLE POPISU NECO VAZNE.MAM STRACH,MOC DEKUJI LENKA 52 ROKU
15-11-2007 (18.55)
Lékař odpovídá:
Vámi uvedené poruchy rytmu nejsou nebezpečné (ačkoli mohou být nepříjemně vnímané) a opravdu je jich nemusíte bát, není nutné a ani možné se jich prakticky zcela zbavit. Situace je ve Vašem případě ještě komplikovaná Vámi uváděnými panickými atakami, které Vaše obtíže mohou zhoršovat. Váš stav není po kardiologické stránce skutečně nebezpečný a snažte se na potíže zapomenout či je nevnímat.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, jsem ve 37. týdnu těhotenství a asi měsíc mě trápí dušnost, bušení srdce a hlavně zrychlený tep. Tlak mám spíše nižší, v průměru 105/65, ale tepová frekvence je i v klidu 95 - 106. Někdy se mi udělá tak špatně, že je mi na omdlení, nemůžu dýchat, potím se. EKG měřeno třikrát a je v pořádku. Doktor mě dál vyšetřovat nechce, prý to je v těhotenství normální. Mám strach, zda se nemůže jednat o nějakou srdeční vadu. Jak mám v takovém případě postupovat? Je provedení EKG dostačující? Děkuji za odpověď.
15-11-2007 (14.58)
Lékař odpovídá:
V průběhu těhotenství dochází zvláště v posledních měsících k tzv. hypercirkulačnímu syndromu (zvýšení tepové frekvence, rychlejší průtok krve apod.) a nárůstu hmotnosti a to může vést k dušnosti, bušení srdce a únavnosti. V případě, že jste před těhotenstvím neměla se srdcem žádné potíže, tak je onemocnění srdce málo pravděpodobné a není nejspíše skutečně nutné ani další vyšetřování. V případě Vašich pochybností však navštivte internistu či kardiologa, který obtíže s Vámi ještě podrobně probere a poradí Vám.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Přeji hezký dobrý den, paní doktorko, prosím pěkně o radu. Léčím se s vysokým tlakem 3/4 roku. Beru ráno prestarium combi, večer zorem nebo amlodipini ratiofarm 5. Poslední dny se cítím velmi unavena a tlak mi kolísá až na 96/67. Je tato kombinace vhodná? Když lék třeba ráno vynechám, tlak mi stoupne do 2 dnů 143/94. Moc Vás prosím o radu. Jsem i od února po operaci křečových žil. Vzhledem k tomu, že pracuji ve vedoucí pozici (ředitelka), velice mi to ztěžuje život. Dá se k Vám případně i objednat ? Za odpověď Vám předem děkuji, s úctou Jaroslava Veselá
15-11-2007 (9.26)
Lékař odpovídá:
Ke kombinaci Prestaria Combi a amlodipinu nelze nic namítat. V případě symptomatického poklesu TK je vhodné mírně snížit dávku léků či zvolit jinou kombinaci, než jednorázové vysazování některého z léků. V případě Vašeh zájmu není samozřejmě problém se k nám objednat k vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko.Cítím bušení srdce na hrudi také v tepnách na krku a pocit horkostí v obličejí acelková malátnost.Děkují za odpovědˇ
14-11-2007 (14.48)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděné obtíže je vhodné vyšetřit u internisty či kardiologa. Je vhodné mimo jiné vyšetřit EKG-Holterizaci (tj. 24hodinový ambulantní záznam) k zachycení a určení druhu eventuální srdeční arytmie a dle výsledku určit další postup.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
prosím pěkně je nebezpečný krevní tlak 105na70.Čim ho mohu zvíšit.Předem děkuji
14-11-2007 (12.43)
Lékař odpovídá:
Krevní tlak 105/70 je (zvláště u mladých) normální či spíše optimální a není nutné (a ani vhodné) ho zvyšovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, posledních 5 let trpím na ataky extrasystol, které trvají chvilkově až také několiki hodin, jsou ojedinělé(na ty jsem si zvykl), ale poslední dobou v sériích - každý třetí tep srdce je extrasystola. Mají různou razanci, na ty menší jsem si zvykl, ale to větší bouchnutí. co cítím v krku a břichu mě vždy nervově rozhodí. Dle lékařky z interny jde o paroxysmální aritmii. Bral jsem preventivně Betalog 100mg 1x,Cardilan 1-0-1, Anopyrin 100 1x. V květnu při dalším týdenním ataku mi byly léky vysazeny, z důvodu, že mi Betalog zpomaloval puls na 52 -58 za minutu v klidu a extrasystoly většinou vznikaly při tomto pomalém pulsu. Minulý týden jsem měl opět větší atak, kdy si srdíčko hodinu tlouklo sice pomaleji 75/min, ale extrasystoly byly dost razantní a 20-30 za minutu. Na kardiologii se je p. doktorovi podařilo zachytit na EKG, řekl že jde o síňové i komorové ES a předepsal mi opět Betalog 50mg 1-0-0. Tak nevím, zda ho brát, když dva lékaři mají na Betalog jiný názor. Na dotaz, zda jdou tyto ES léčit ablací mi kardiolog řekl že ne. Mám ataky čím dál častěji, dříve tak po dvou měsících, teď už skoro každý týden. Dá se to nějak eliminovat nebo vyléčit. Moc děkuji za odpověď.
12-11-2007 (12.45)
Lékař odpovídá:
V případě, že je vyloučena organická příčina srdce, tak Vámi uváděné extrasystoly nejsou prognosticky nejspíše významné a není nutné (a ani prakticky možné) je vyléčit. Jejich přítomnost může být sice nepříjemná, ale s vysokou pravděpodobností není pro Vás nebezpečná. K podávání Betalocu se ve Vašem případě nemohu zodpovědně vyjádřit, neboť nemám k dispozici Vaši dokumentaci. Obecně lze říci, že podávání betablokátoru nevadí v případě, že nedochází k poklesu tepové frekvence pod 50/min. či nezpůsobuje příznaky pomalého tepu (závratě, únavu apod.), což je individuální.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Přeji Vám p.doktorko,krásné poledne.Nemám žádný dotaz,jelikož jsem pacientkou Vašeho manžela a velmi mu důvěřuji,ale mám potřebu se vyjádřit i k vaší práci.Jak jsem zjistila z Vašich odpovědí a hezky udělaných intern.stránek i Vaše ochota a úsměv na tváři jistě pomáhá stovkám nemocných pacientů a ze své zkušenosti mohu potvrdit,že mnohdy je účinnější to vlídné slovo než tableta.Bohužel není mhoho tak ochotných a svědomitých lékařů jako Vy a Váš manžel.Za to Vám patří velké díky!Do další náročné práce Vám přeji,aby Vaše laskavost byla bezedná,ale také to,aby Vaši pacienti si uměli vážit vašich kvalit-odborných,ale hlavně těch lidských... S pozdravem a úctou k Vám Klicková Eva
12-11-2007 (12.39)
Lékař odpovídá:
Mnohokrát Vám děkujeme za pochvalu. Je to pro nás velice povzbuzující a dodává nám to další síly i k neziskovému provozu internetových stránek, neboť doufáme, že mají smysl. Jen nás mrzí, že z důvodu velkého časového zanepráznění nejsme občas schopni odpovídat na kladené dotazy ihned, neboť volného času nemáme nazbyt. Ještě jednou moc děkujeme.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den mam problem mam 7mesicnou ceru a ma defekt komoroveho septa tad nas objednaly do motolu a bojim se ze bude muset podstoupit operaci muzete mi napsat nejaky postup vysetreni dekuji pokud mozno na e mail dekuji
12-11-2007 (11.08)
Lékař odpovídá:
Základní suverénní vyšetřovací metodou je echokardiografie, která je neinvazivní (tj. zcela nebolestivá) a je schopna zjistit, zda se jedná o významnou vadu a tím také, zda bude někdy indikovaná k operačnímu řešení.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, moje problémy s extrasystolami stále pokračují, ale to je vedlejší, zkusila jsem také návštěvu psychologa, jestliže se nejedná o panické ataky, pravděpodobně asi ano. Chtěla jsem se však zeptat, pod zlatými prsteny - zejména na levé ruce mi černá kůže, jde opravdu o kvalitní zlato, nikdy dříve mi to nedělalo, ale slyšela jsem, že to může být zdravotním stavem - nemocí srdce, což by mé problémy naznačovaly, ale nevím zda tomu můžu věřit, nebo jsou to jen fámy. Prosím o radu, zda mám podstoupit raději znovu kardiologické vyšetření. Děkuji mnohokrát.
10-11-2007 (18.55)
Lékař odpovídá:
Pokud jste již kardiologické vyšetření absolvovala, tak jeho opakování nemá pro níže uvedené obtíže smysl. Je fakt, že černání kůže pod zlatem může znamenat, že máte zvýšené pocení či agresivní pot, což může být příznakem nemoci, ale samotné panické ataky mohou způsobovat zvýšené pocení a doporučovala bych obrátit se s těmito problémy na Vašeho psychologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den paní doktorko ! Mám po Bentalově operaci a Ablaci . Užívám Varfarin 5 mg 2 deně a opden 2 a 1/2 deně ,Egilok 25 mg 1/2 rano a 1/2 večer , Cardilan 1 odpoledne.Rytmonorm nyní visazen.Jsem rok po operaci.Nepiju ani nekouřím.Ale chci se zeptat jestli bych si mohl občas zakouřit Marihuanu.Občas tím myslím jednou do mněsíce ani to né.Zatim jsem to neskusil a vím že mně to doporučovat nebudete,ale mněl bych zájem o to vysvětlit mně co Marihuana se srdce dělá?
10-11-2007 (12.29)
Lékař odpovídá:
Jste po těžké srdeční operaci a proto Váš dotaz nechápu. Proč se chcete dále poškozovat kouřením marihuany? Chápala bych to pouze v případě, že Vás to na světě již nebaví!
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý deň pani doktorka ! Mám 47 rokov a už dlhšie obdobie mám problémy s vysokým krvným tlakom /cca asi 7 rokov/. Asi pred rokom mi p. doktorka zmenila, a predpísala mi nové, ktoré majú názov "Stadapres". Od tohto obdobia, keď si to premietnem spätne, mi strašne vypadávajú vlasy. Ešte chvíľku to potrvá, a môžem si kupovať parochňu. Je možné, aby tieto tabletky mali takýto nežiadúci účinok. Za skorú odpoveď vopred ďakujem a ostávam so srdečným pozdravom.
8-11-2007 (22.13)
Lékař odpovídá:
Padání vlasů po Stadapressu (kombinovaný preparát ze skupiny tzv. ACE inhibitorů a diuretika) je dosti nepravděpodobné. Sama jsem to neviděla a ani příbalový leták ho neuvádí jako běžné nežádoucí účinky. Přesto to nelze vyloučit a doporučuji se s Vašimi potížemi obrátit na Vašeho lékaře. Je vhodné provést vyšetření k vyloučení jiného onemocnění (zvláště sníženou činnost štítné žlázy) a nakonec třeba i vyzkoušit jiný preparát.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Dobrý den paní doktorko, četla jsem si všechny Vaše odpovědi, ale ráda bych se zeptala kontkrétně na svůj problém. Je mi 38 let, hlavně v noci mívám problém, že se mi " jakoby hýbe něco na hrudníku ", mám rychlejší tep, kolem 85 až 95 tepů za minutu, nutí mě to zakašlat, mám pocit jako by se mi něco mihotalo kolem srdce... na EKG jsem byla, kromě blokace pravého raménka, vše v pořádku, holtra jsem také měla, tam to také nic neukázalo a zátěžový test ukázal pouze to, že nejsem v dobré kondici. Koupila jsem si běžecký pás, kondici jsem si dala dohromady, při běhání tyto problémy nemám, doktor mi běhání doporučil. Stane se mi to třeba po 2 , 3 měsících. můžete mi prosím poradit ? Děkuji moc.
8-11-2007 (15.26)
Lékař odpovídá:
V případě, že zátěžové testy a EKG Holter neukázaly žádné patologické nálezy, je pravděpodobné, že se o zásadní kardiální onemocnění nejedná. Proto dejte na doporučení Vašeho lékaře a věnujte se dále fyzickému tréninku.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, mám takový technický dotaz.. Mám implantovaný kardioverter defibrilátor (1 rok) a zajímalo by mě, zda se v tomto ohledu vede nějaký výzkum pro další vývoj ICD? Např. aby vydržela déle baterie, aby se přístroj změnšil apod. Hledala jsem o tom na internetu, ale nemohu nic najít. Děkuji
8-11-2007 (6.30)
Lékař odpovídá:
Této problematice se věnuje intenzivní výzkum a kvalita přístrojů včetně jejich miniaturizace je patrná každým rokem. O tomto vývoji se na internetu moc nepíše, neboť každá firma si hlídá svůj vývoj před konkurencí.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, už delší dobu při měření TK - který mám dobrý, sleduji zvýšený puls. Pohybuje se 85 až 92. Mám mít obavy? Je mi 25. Děkuji předem za odpověď.
7-11-2007 (19.03)
Lékař odpovídá:
Zvýšená tepová frekvence je nejčastěji způsobena (u jinak zdravého člověka) nízkou trénovaností. Dle dostupných studií je známo, že zvýšená tepová frekvence je nezávislým rizikovým faktorem a že pacienti s vyšší tepovou frekvencí se dožívají nižšího věku. Proto Vám mohu doporučit pravidelný fyzický trénink, který způsobí pokles tepové frekvence. O problematice tepové frekvence jsem navíc již několikrát odpovídala v minulých dotazech, kam se prosím ještě podívejte.