Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1200 do 1220
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Je nějaké omezení u léčby Warfarinem u 22 leté ženy?Kde lze sehnat měřič INR? Děkuji.
17-6-2009 (9.35)
Lékař odpovídá:
Warfarin nesmí být užíván v těhotenství, proto je u žen ve fertilním věku nutné zabezpečit účinnou antikoncepční metodu po domluvě s gynekologem. Měřiče INR existují a např. v SRN je běžně pacienti užívají podobně jako u nás diabetici při měření glykemie. Obstarat byste je mohla ve zdravotnickém zásobování, které je obvykle přítomné v každém větším městě.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,je mi 45 let, měřím 156 cm a vážím 48 kg.Vykonávám zaměstnání ve kterém se dostávám často do stresu.Před několika dny jsem byla na preventivní prohlídce od zaměstnavatele a tam mi zjistili vysokou tep. frekvenci.Měla jsem 94 tepů za minutu.Paní doktorka se dívala do karty a zjistila, že jsem tam měla tyto hodnoty měřeny již dříve v roce 1994 a později(nikdy mě nikdo na tuto skutečnost neupozornil).Doporučila mi vyšetření štítné žlázy a návštěvu kardiologa.Moje obvodní paní doktorka mi nechce doporučení napsat.Prý jsou tyto hodnoty v pořádku a není důvod se tím nějak znepokojovat. Jaký je Váš názor.Děkuji za odpověď.
17-6-2009 (7.43)
Lékař odpovídá:
O vysoké tepové frekvenci jsem již psala v jiných dotazech v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko,již dvakrát jsem Vám psala. Léčím se na supraventrikulární tychykardii, dále mám kes a sves.Trpím panickou poruchou,pravidelně docházím ke kardiologovi, vždy holter, odběry, vše v pořádku, jen ty extrasystoly.Supraventrikulární tachykardii jsem dlouho neměla, až před 2 dny se objevila zhruba po 3 měsících, trvala cca 25 minut, ale byla jiná než jindy, tep nebyl pravidelný,ale srdce mi hodně přeskakovalo,dost mě to vyděsilo a nevím zda mám zajít ke kardiologovi, ten mi tvrdí, že jsem hodně vnímavý člověk a moc se sleduji, totéž tvrdí o extrasystolách, že si jich nemám všímat.Může tento problém souviset s panickou úzkostí, tedy zda si tychykardii mohu přivolat sama svým neustálým strachem a pozorováním se. Děkuji
15-6-2009 (21.01)
Lékař odpovídá:
Panická ataka může vyvolat Vámi uváděné obtíže a pokud jste opakovaně absolvovala provedená vyšetření s nevýznamnými nálezy, tak není nejspíše nutné se tím dále zabývat a je spíše vhodné pokud možno potíže "přehlížet".
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, paní doktorko, mám dotaz týkající se mé 2 leté dcery. Dnes při běžné kontrole u dětské lékařky vyslovila paní doktorka podezření na srdeční šelest. Nechali jsme se pro jistotu poslat na kardiologii na vyšetření. Zajímalo by mne, zda se pravděpodobně může jednat o růstový šelest nebo může jít i o dosud nezjištěnou srdeční vadu. Paní doktorka nás uklidňuje, že jistě o nic vážného nepůjde, dosud žádné šelesty neslyšela, dcerka nemá žádné dechové potíže a projevy srdeční nedostatečnosti. Prospívá dobře,je čilá. Může jít i o nález po prodělaném zánětu průdušek? Měla jej 2x po sobě léčeno antibiotiky. Vím, že se možná strachuji předčasně a zbytečně, ale vyšetření nás čeká až za měsíc. Předem děkuji za Váš názor
15-6-2009 (18.05)
Lékař odpovídá:
Poslechový nález šelestu na srdci může znamenat sice onemocnění srdce, ale nejčastěji také zcela normální nález (tzv. akcidentální či funkční šelest) způsobený jen zvýšeným průtokem krve přes chlopně. K objasnění nálezu je nutné počkat na provedení echokardiografického vyšetření, které dá jasnou odpověď.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Prosím, zda se při užívání Warfarinu musí nějak dodržovat nebo omezovat stravování např. zelenina, smí se na slunce?
14-6-2009 (10.56)
Lékař odpovídá:
Zelenina svým obsahem vitaminu K snižuje účinek Warfarinu. Je proto nutné při krátkodobém užívání (např. 3 měsíce po trombose apod.) se zelenině vyhýbat. Pokud musíte užívat Warfarin trvale (např. po náhradě srdeční chlopně apod.), tak je z řady důvodů (prevence aterosklerosy, prevence rakoviny trávicího traktu apod.) vhodné zeleninu jíst a pak je nutné jíst vyrovnané množství zeleniny (např. ke každému jídlu mističku stejného množství zeleninového salátu) a dle krevních rozborů upravit dávkování Warfarinu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý de paní doktorko,již asi od 20ti let mám srdeční neurozu,v poslední době však nesnáším horko,např. pobyt v sauně či v páře,nebo nedej bože na slunci.Začne mi být špatně od srdce,cítím tlak,pocity na omdlení,tachykardie.Myslím,že s nedostatkem tekutin to asi nesouvisí a všechna běžná odborná vyxšetření srdce i štítné žlázy jsou v pořádku.v podstatě si s tím asi nikdo neví moc rady,prosím napadá vás ještě třeba nějaká jiná možnost,proč zrovna to horko u mně způsobuje tyhle stavy?ještě mívám silné ES a blokádu hrudní páteře,ale to s tím asi nesouvisí...moc děkuji za odpověd Iveta Č.
13-6-2009 (23.56)
Lékař odpovídá:
Pokud jsou všechna provedená vyšetření negativní a nezjistila se příčina, tak není možné doporučit nic jiného, než se pobytům v podobných situacích vyhnout (nechodit do sauny, páry a vyhývat se pobytům na slunci). Je řada lidí, kterým tyto situace vyvolávají obtíže.
# Pacient se ptá:
nezařazeno
Dobrý den, paní doktorko. Je mi 49 let, vcelku zdravá, nemám nadváhu, neužívám žádné léky, před 10 měsíci jsem přestala kouřit. Nyní mně byl zjištěn vysoký tlak - až 150/95 (dříve 120/70) a současně mně výrazně poklesl puls - 50-56 tepů/min. (dříve 70). Co může být příčinou tohoto stavu? Jaká vyšetření by měla být provedena? Srdečně děkuji za odpověď.
12-6-2009 (23.07)
Lékař odpovídá:
Příčin může být mnoho, obraťte se na spádového internistu, který Vám doporučí další postup.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Chtela bych se zeptat jestli jsou nejaké léky na podporu srdeční slabosti se zvíšením krevního tlaku. Děkuji
12-6-2009 (20.22)
Lékař odpovídá:
Léky zvyšující krevní tlak se dnes ambulantně neužívají pro jejich výrazné nežádoucí účinky. Jejich užití je určeno jen přechodně na jednotkách intenzivní péče apod. u akutních stavů atd.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den.Uzivam Lipirex jeden denne a po 2mesicich jsem zaznamenal vytoky z analu pripada mi to jako by to byl nezpracovany tuk nabo voda,nani tam zadna krev ani bolesti
12-6-2009 (17.16)
Lékař odpovídá:
Tato reakce po Lipirexu není typická a doporučuji Vám obrátit se s Vašimi obtížemi na Vašeho ošetřujícího lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobry den mam dotaz ohledně krevniho tlaku mivam občas vzestupy krevniho tlaku v klidu na 160/100 nahla bolest hlavy a nevolno,kdyz jdu spat tak mam pocit hrozneho neklidu v těle.Byl mi nasazen už 3 krat holtr ale podle vysledku spiš nižši hodnoty.tyhlety problemy mam už 4 roky lečim se na sniženou funkci štitne žlazy ale hodnoty jsou při lečbě v normě.draslik hořčik taky v normě. mužou mě tyhlety vzestupy nějak ohrožovat hlavně chci byt těhotna a mam strach aby to němelo připadny vliv na těhotenstvi. děkuji za odpověd
12-6-2009 (13.56)
Lékař odpovídá:
Dle popisu Vašich obtíží je vhodné provést komplexní vyšetření k vyloučení tzv. sekundární hypertenze, která je způsobena jiným onemocněním (onemocnění endokrinní, ledvinné apod.) a může způsobovat záchvatovité vzestupy tlaku krve.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, je mi 23 let a v sobotu jsem poporvé zkusila extázi. Neúčinkovala na mne, tak jsem si postupně vzala tři. Den poté mi hodně bušilo srdce, ale uklidnilo se to. Pátý den po požití mi ale v noci opět začalo hodně bušit srdce, třásla jsem se, a mám občas pocit tlaku na srdci a pocit arytmie. Myslíte že toto může být následek požití extáze i po tolika dnech, a že to odezní, nebo to mám řešit? Díky za odpověď!
12-6-2009 (13.24)
Lékař odpovídá:
Extáze může vyvolávat poruchy rytmu, a to i závažné a při vyšších dávkách způsobit dokonce drobné mikroinfarkty na srdci a tím i arytmie trvající delší dobu. To je nutné si uvědomit při podobných "experimentech" s drogami jako extáze, kokain apod.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,je mi 21 let, a byla jsem u doktorky že mě někdy pobolívá u srdíčka.Naměřila mi tlak kolem 160-170/80-90.Na druhý den jsem šla na krev na štítnou žlážu,pak na ekg-tam mi dal doktor Vasocardin 1/2 ráno...mám před sebou ještě další vyšetření-echo,ekg holter...Beru vasocardin,ale tlak mám 110/75-80, a někdy i 90/60 prostě mi kolísá...a neni mi ani 2x nejlép jsem jakási prostě "divná",ne že by se mi doslova točila hlava,ale je mi v ní tak "divně".Prostě vím že to neni normální..Já nevím jestly je to tím práškem ale asi určitě před tím mi tak nebylo...jsem z toho hodně špatná ale prášek raděj dál beru...prosím poraďte mi
11-6-2009 (20.43)
Lékař odpovídá:
S dotazem se musíte obrátit na Vašeho ošetřujícího lékaře, který Vás zná a zná i Vaše další vyšetření. Navíc je vhodné počkat, až bude dokončen vyšetřovací program.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, již třetí den trpím pravděpodobně arytmií srdce. Jedná se o náhlý pocit zachvění srdce a pak tep, který cítím i v oblasti břicha jako teplo. Nebo jde o chvilkovou zástavu tepu a pak silnější tep. Nevím jestli to může být strsem nebo vyčerpáním. Je mi 2O let a nadváhou netrpím. Tep mám v klidu kolem 60 a tlak 128 na 75. Je mi to docela nepříjemné. Pociťuji toto hlavně v klidu když sedím, při pohybu jsem toto příliš nezaznamenal. Na ekg se nic neukázalo, poslechem také nic, ale to bylo tím asi, že jsm zrovna nic takového v době měření necítil. Myslíte že je to vážné, nebo je to zcela normální? Děkuji
10-6-2009 (16.17)
Lékař odpovídá:
Na podobné dotazy jsem již opakovaně odpovídala v sekci arytmie - viz tam (je tam i doporučení ohledně vhodných vyšetření atd.).
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den. Paní doktorko měl bych na Vás prosbu - ani nevím zda jde o aritmii. Zcela nepravidelně se mi při fyzické zátěži stává, že se mi z ničeho nic velmi roztluče srdce cca 150 až 180 tepů. Bije takto rychle, ale pravidelně a celé to trvá nejdéle asi po dobu 20min (i ve chvíli kdy už sem v naprostém klidu). Mám při tom velmi nepříjemný pocit, hůř se mi dýchá a občas cítím slabou bolest a tlak na hrudi. Slyšel sem, že se to sportovcům občas stává - zvlášť když jsou ve stresu - a to já v současné době sem. Můj věk je 28let. Mockrát Vám děkuji za odpověď. S pozdravem S. Seidl
9-6-2009 (22.18)
Lékař odpovídá:
Na základě Vašich informací Vám bez vyšetření nemohu adekvátně odpovědět, k objasnění Vašich obtíží je vhodné absolvovat vyšetření včetně zátěžového testu a EKG Holtera.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrí den chtěla bych se zepta , jestli je lepší pomalí tep nebo rychlejší děkuji
9-6-2009 (14.08)
Lékař odpovídá:
Pokud je v "normálních" mezích, tak jistě pomalejší tep je vhodnější a je prokázáno, že lidé s nižším tepem se dožívají vyššího věku.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Přeji hezký den. Celý život jsem aktivně sportoval, plavání, triathlon, přespolní běhy na 10 a 15km, maratony. Ted při příležitosti potřebného razítka na řidičský průkaz v 65 letech jsem sám požádal o zátěžové EKG. Na 250W jsem měl komorovou tachykardii,KES. Nic jsem necítil. Následovala selektivní koronarografie- vše bez stenozy. Pak MRsrdce- Dilatace pravé komory s hypertrofií myokarduPK. Známky ARVC neprokazujeme. Pak EKG Holter- Sinus s normálním AVpřevodem, TF51/142 průměr 68 sinusová tachykardie při běhu,Nečetné KES 122/24hod, není kmorová tachykardie.Četnější SVES 1OOO/24hod-hojně artefaktů. opakovaně krátké paroxysmy SVT. Není pausa ani blokáda.Je zachována chronotroní reaktivita. - Prosím o jednoduché doporučení zda mohu pokračovat ve sportování a nebo mám sport omezit. Při běhu ani na kole nevím , že nějaké srdce mám a žádné potíže necítím. Na závody již nechodím ale každé ráno běhám a na kole jezdím výlety přes 100km.
9-6-2009 (12.55)
Lékař odpovídá:
Z Vašeho dotazu neyplývá, o jak dlouho trvající komorové tachykardie se jednalo a zda jste při nich měl nějaké obtíže (např. kolapsové stavy apod). Ale obecně dle dále provedených vyšetření bych rekreační sport doporučila, ale vyhnula bych se sportování na závodní úrovni či velice vysoké zátěži.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, je mi 27 let a asi před rokem se mi při běhání při tep. frekvenci 180 -190tep/min stalo, že mi srdce vynechávalo. Pocit jsem měl ke kašli, nedokáži to lépe popsat. Nevolnost´ani motolice sem něměl. Po chvilkové chůzi vše ustalo. Ve 23 letech jsem byl na kompletním vyšetření srdce i zátěžovém testu, vše Ok. Mám sníženou funkci štítné žlázy a Scheurmannovy uzly. Páteř mě bolí nejvíce v levé hrudní části. Můžete mi prosím poradit, jestli mám vyšetření srdce absolvovat znovu? Děkuji.
8-6-2009 (22.38)
Lékař odpovídá:
Dle Vašeho popisu se nejspíše jednalo o tzv. extrasystoly. Pokud jste měl na kompletním vyšetření včetně zátěžového testu negativní nálezy a nemíváte kolapsové či prekolapsové stavy, není nutné se tímto dále zabývat.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda indukční varná deska může ovlivňovat ICD? Tato varná deska potřebuje vodivé nádobí a mě by zajímalo, jestli ICD nebude nějak reagovat, když při vaření budu toto nádobí držet? Nikde jsem se k tomu nic nedočetla. Děkuji
8-6-2009 (6.29)
Lékař odpovídá:
Indukční varná deska produkuje elektromagnetické pole a při přiblížení ICD do bezprostřední blízkosti varné desky by mohlo dojít k jeho ovlivnění. Pokud držíte vodivé nádobí v dostatečné vzdálenosti od ICD, nemělo by se nic zásadního stát.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, můj 5-letý syn absolvoval sono srdíčka a výsledek zní ústřik úzký na mitralis 6 mm, ústřik na trikuspidalis v délce 16,3 mm, gradient RV-RA 19mmHg. Jinak vše normální - uložení, obraz, toky, EKG v pořádku. Ejekční frakce levé komory 75,9%, IVSd 4,5 mm, LVPWd 6,6 mm Lvd 37,3 mm RVd 8,7 mm. Což mne jako laika vyděsilo a snažila jsem se z pana doktora dostat, nakolik je to vážné či ne, zda mám mít obavy, zda přijmout nějaká režimová opatření - bohužel e mi žádný komentář získat nedostalo, tak bch Vás paní doktorko moc ráda poprosila, zda byste byla tak laskava a vysvětlila mi, o jak velký problém se jedná, popřípadě, zda lze nějak přispět k nápravě. Pan doktor pouze napsal kontrolu za 9 měsíců. Mnohokrát děkuji, Irena
5-6-2009 (21.32)
Lékař odpovídá:
Dle popisu se jedná o nevýznamné či jen málo významné regurgitace (nedomykavosti) na mitrální a trikuspidální chlopni. O nich jsem psala v minulých dotazech v sekci chlopenní vady. Tj. nejedná se nejspíše o zásadní problém, ale syna bude nutné do budoucna kontrolovat. Pokud Vám lékař neřekl jinak, tak není ani nijak zvlášť omezen. O konkrétním echokardiografickém nálezu však vždy nejlépe odpoví jeho ošetřující kardiolog, který vyšetření prováděl.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,chci se zeptat jak dlouhou dobu trvá průměrná doba rekonvalescence po operaci karpálu bez jakýchkoliv komplikací a zda mám automaticky nárok na rehabilitace po této operaci či zda o to musím požádat lékaře.děkuji
3-6-2009 (9.14)
Lékař odpovídá:
S dotazem se obraťte na ortopeda či neurochirurga, který Vám odpoví fundovaněji. Já jsem kardiolog.