Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 220 do 240
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, je mi 24 let , trpím epilepsií a mám zvýšené frekvence tepu - při posledním eeg vyšetření jsem v klidovém režimu měla tep 96/min. Byla jsem na kardio vyšetření, kde mi pan doktor řekl, že teď mám tep v normě, ale že mám pro jistotu za 14 dní přijít pro takovou krabičku, která mi bude měřit EKG 24 hodin denně. Pracuji jako dělnice ve dvousměnném provozu, tedy u pásu a u různých strojů, kde se nezastavím a v jednom kuse lítám po dílně, tak se chci zeptat, zda tento přístroj nebude nějak vadit a nebo zda jeho funkci nebudou nějak rušit stroje na dílně. Děkuji za odpověď.
14-4-2013 (20.00)
Lékař odpovídá:
Stroje v dílně na to vadit nebudou. Zda Vám nebude vadit přístroj, záleží na charakteru Vaší práce.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den. Je mi 17 let a poprvé jsem začala brát antikoncepci V Pondělí a už od čtvrtka mám takové občasné silné bušení srdce, které trvá maximálně 5 vteřin a poté ustopí, ale často se opakuje. Beru antikoncepci Lidynette 20. Je pravda že poslední dobou jsem často podléhala depresím a stresu. Je možné že to mám z té antikoncepce nebo spíše ze stresu? Děkuji
13-4-2013 (22.39)
Lékař odpovídá:
V prvé řadě informujte o Vašich potížích Vašeho gynekologa, i když bušení srdce může být stresem způsobené.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den chtěla jsem se zeptat otec je 3 roky po těžke mozkove mrtvici.1,5 ROKU JE LEŽÁK.Ma chronickou bronchitidu.Při poslední hospitalizaci mu na měřili EKG SR OSA INTER m,SF120/Min,QRS78ms,PQ132ms,PZve V3,ST izoel,T ploché v a VL RE-SINUSOVA TACHYKARDIE,NÍZKÁ VOLTÁŽ Z KONCOVÝCH SVODU Chtěla jsem se zeptat co to pro otce znamená. Děkují za odpověd
11-4-2013 (23.38)
Lékař odpovídá:
Znamená to, že má rychlý puls, ale nic jiného. O srdeční chorobě to nic nepovídá, jsou nutná další vyšetření - zvl. např. echokardiografii, pokud lze.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, prosím Vás chtěla bych se zeptat na na problémy s přítelovou erekcí. Je mu 35let a od srpna má léky na vysoký krevní tlak a cholesterol. PRESTANCE 5MG,EZETROL 10MG,ROSUCARD 40 MG. Také ho trápí pokles libida poradíte jak to řešit???Děkuji
11-4-2013 (9.31)
Lékař odpovídá:
Ani jeden z uváděných léků by neměl být důvodem k poklesu libida. Doporučuji vyšetření na urologické či psychologické ambulanci.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, paní doktorko, je mi 35 let, sportovec, nekuřák. Již delší dobu trpím na nepravidelnost rytmu a občasné palpitace. Byl jsem ne echo srdce, kde mi lékařka zjistila částečně zbytnělé srdce, ale nic významného, následně jsem dostal Holtera a výsledky jsou následující: -počet SVES 0 -počet VES 2 -nenalezeny žádné kuplety, salvy ani triplety závěr: - sinusový rytmus, uniformní P vlny, PR_0,12 sec. -sporadické monotopní, nečasné, nekumulované KES -noční spánková bradykardie ( nejmenší frekv. 37) -bez dalšího opatření Nicméně mě tak 1x měsíčně postihne krátkodobá velmi tupá bolest pod hrudní kostí, která trvá tak 1 vteřinu a zcela jistě nesouvisí s páteří, většinou se mi to stává, když ležím, to pak úplně vyskočím z postele. Může se v tomto případě jednat o pouhé arytmie? Mohla byste, prosím, z Vašeho hlediska říci, zda shora uvedené výsledky jsou vpořádku? Děkuji za odpověď.
10-4-2013 (22.08)
Lékař odpovídá:
Domnívám se, že Vámi uváděné potíže nesouvisí se srdcem. Pokud by se udávaly ve spánku, pak by bylo vhodné dovyšetřit vyšetření ve spánkové poradně k vyloučení syndromu obstrukční spánkové apnoe, a to zvláště pokud v noci chrápete.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, v rámci předoperačního vyšetření mi byl na EKG zjištěn inkompletní blok pravého raménka Tawarova + sinus. bradykardie. Vždy v minulosti jsem měla EKG naprosto ukázkové, naposledy pan doktor porovnával EKG 2 roky zpět, kdy jsem byla na operaci kolene a EKG bylo naprosto v pořádku. Pan doktor se mne ptal, kde pracuji a jestli např. závodně nesportuji.... Že se tato diagnoza vyskytuje třeba u aktivních či vrcholových sportovců..... Já sportuji pouze rekreačně, ale.... Cca v posledních 2 letech mám bohužel velmi komplikovanou a neradostnou životní a rodinnou situaci, která mne neskutečně jak fyzicky, tak i psychicky vyčerpává. Chtěla jsem se zeptat, jestli by mohl mít dlouhodobý stres a únava vliv na mou diagnozu, která mi byla nyní na EKG zjištěna. Je mi 40 let a mám tři malé děti. Děkuji Vám za odpověď a přeji hezký den.
9-4-2013 (12.24)
Lékař odpovídá:
O inkompletním bloku pravého raménka Tawarova jsem opakovaně psala v sekci arytmie - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, mám vysoký tlak brala jsem asi 12 let micardis plus a egilok, až teď mi dělali vyšetření - rentgen plic a srdce zjistilo se, že mám zvětšené srdce pak jsem měla holter a změnili mi léky na micardis plus, betaloc a kapidin vše ráno. Chci se prosím zeptat ač nejsem alkoholik, tak skleničku vína nebo piva si dám a v přiložených návodech píšou, že kapidin i betaloc spolu s alkoholem zvýší účinnost. Můžu tedy alkohol nebo vůbec ne? Děkuji za odpověď a přeji hodně zdraví.
3-4-2013 (9.51)
Lékař odpovídá:
Neznáme Vaše nálezy. U ischemické choroby srdeční apod. malé dávky alkoholu nevadí, u některých nemocí, jako např. srdečního selhávání, dilatační kardiomyopathie apod. vadí i malé dávky alkoholu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorku, káždý den ráno užívám tabletu VASOCARDIN 50 na zvýšený puls. Může to způsobovat přibírání na váze? Kamila, 21 let
2-4-2013 (23.05)
Lékař odpovídá:
Zpomalení pulsu může způsobit pomalejší metabolismus, ale příbytek na váze jistě není významný, resp. je zanedbatelný.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobry den,chtela bych vas pozadat o pomocnou radu.Dedeckovi je 76let a leci se delsi dobu ze srdecnimi problemy.kolik je skutecna hranice spodniho srdecniho tepu?prosila bych o strucne vyjadreni,nemohu to na internetu nikde najit.Dnes se dedecek meril a mel 50.kdyby jsi ale vzal na to prasky tak by mu je snizily o 10.vubec se v tom nevyznam.touto cestou vas zadam o pomoc a radu.srdecne vam dekuji za odpovet.
30-3-2013 (18.11)
Lékař odpovídá:
U kardiaků se často cíleně snižuje klidová tepová frekvence na cca 50-60/min. Neměla by klesat obecně pod 40/min. Jedná se však o obecné doporučení, které nelze přenášet na všechny pacienty.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je možno nahradit současně užívané léky lorista a isoptin lékem Prestance. Děkuji N.
29-3-2013 (18.43)
Lékař odpovídá:
Nejedná se o zcela stejné látky, ale jsou podobné svým účinkem.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Dobrý den paní doktorko Osměluji se a s důvěrou se na Vás obrácím s následujícím dotazem. Je mi 65 let. Před šesti léty jsem prodělal IN/Q a trpím hypertenzi a ICHS. Vždy jsem byl velmi vitální, ale nyní s věkem začínám mít problémy v intimním životě. Jsem si vědom svého onemocnění srdce a mám obavy použit některý z klasických prostředků na ED jako je Viagra a pod. Vyzkoušel jsem 50 mg Viagry. Bylo to naprosto perfektní a zvládnul jsem to i kardioviskulárně. Bylo to rozumné ??? Můžete mi prosím doporučit případně jiný prostředek na ED, který by mému onemocnění srdce tolik nevadil? Děkuji Vám za Váš názor. M.Š.
28-3-2013 (17.32)
Lékař odpovídá:
Neznám Vámi užívané jiné léky ani Váš celkový zdravotní stav. Obraťte se prosím s důvěrou na Vašeho ošetřujícího kardiologa, který Vám dá nejlepší a nejkvalifikovanější odpověď. Užívání léků typu Viagry apod. bez jeho doporučení není vhodné!
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko,chtěl bxch se zeptat,je mi 52 let a čtyři měsíce beru Lusopress 1 tabletu na vysoký tlak,tlak celkem v normálu, jen ráno po probuzení se hodnoty pohybují kolem 145/90,což potom trochu klesne ,ale problém je v tom.že mě začaly trochu otekat nohy nad kotníky,po návštěvě obv.lékaře mám ted brát Indap 2.5mg 1 tbl.a Telmisartan- ratiopharm 80 také jednu tabletu,zdá se mi to nějak moc ,zvláště když si přečtu nežádoucí účinky u obouch lékú...nemám raději nechat trochu oteklé nohy,když už jsem si zvykl na lusopress což také nebylo jednoduché..děkuji za odpověd..
26-3-2013 (18.31)
Lékař odpovídá:
Jedním z nežádoucích účinků Lusopressu jsou otoky dolních končetin. V případě, že by Vás výrazněji obtěžovaly, bude vhodné změnit celkově léčbu po domluvě s ošetřujícím lékařem. Zhoršení otoků lze předpokládat zvláště v létě ve velkých horkách.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den, mohu užívat společně léky Letrox Vasokardin a Tolura, .? Na podzim mi byl náhodně zjištěn zvýšený tlak a nějak se nedaří upravit léky. U Prenessy jsem kašlala asi 3 měsíce, Lorista mi moc nepomáhala. jsem po operaci štítné žlazy, asi 17 let,, mam 58 let. Děkuji za odpověď Žurková
26-3-2013 (10.11)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděné léky je možné užívat současně.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Přeji pěkný den,chtěla jsem se vás zeptat,byla jsem na preventivní prohlídce a paní doktorka mi dělala EKG a říkala,že se ji tam něco nezdá,tak mě poslala na další vyšetření mám se něčeho obávat na poukázku na vyšetření napsala pacient s PQ 0,10 co to prosím znamená. Předem moc děkuji za rychlou odpověd . Macháčová
25-3-2013 (13.26)
Lékař odpovídá:
Je zkrácený převod ze síní na komory. Samo o sobě to nemusí niz znamenat, ale je vhodné další vyšetření u kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, prosím Vás, chtěl bych se Vás zeptat,zda existují nějaké léky na kolísavý puls. Sedím víceméně celý den v kanceláři a při měření zjišťuji, že mám třeba v 9 hodin 51 puls a za hodinu už mám třeba 64 puls. Je pravda, že poslední dobou mě bolí krční páteř a také začínám vysazovat lék Invega.Můžete mi prosím poradit?Děkuji moc.
25-3-2013 (9.56)
Lékař odpovídá:
Kolísání tepové frekvence je u všech pacientů a i u zdravých lidí zcela normální.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, som 60 ročná žena, 7 rokov užívam lek lokren - každý den polku lieku na zníženie krvného tlaku. Bola som na preventívnej prehliadke, ktorá dopadla dobre, ale pani doktorka mi zmenila lieky na tlak , ktoré sa volajú prestarium combi A. Užívaž maám každý deń polku lieku. Neviem, čo ju viedlo k zemen lieku,konštatovala, že lokren j zastaralý liek a teraz mi predpíše novší liek s lepšími účinkami. Pri bratí lieku lokren soma mala hodnoty krvného tlaku v norme, tj. 130/80. Postupovala pani dokrotka správne. ˇˇDakujem za správu. S pozdravom Mezeiová
22-3-2013 (12.35)
Lékař odpovídá:
Na Váš dotaz nemohu odpovědět, neboť neznám Vaše další onemocnění a laboratorní nálezy. Ale není důvod Vaší lékařce nevěřit.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, porodila jsem a ještě v porodnici se mi za pár dnů zvýšil tlak 180/102, internista mi nasadil Lomir sro 5mg (1 tabletu denně) a vasocardin 50mg (3x denně 1 tabletu). Na letáku jsem si přečetla, že se nesmí kojit. Jde tyto leky vysadit nebo nahradit jinými u kterých se může kojit? Tlak mám tedka 120/80. Děkuji.
21-3-2013 (10.50)
Lékař odpovídá:
O lécích užívaných v těhotenství a v době kojení jsem opakovaně psala v sekci hypertenze - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den,chci se zeptat, mam pocit chveni na leve pazi a leve pulce hrudniku ,pri pohmatu tepu mam chvilkama misto cisteho tepu tep jakoby s ozvenou nebo probrnujici pocit, muzete mi prosim poradit, dekuji.
19-3-2013 (9.24)
Lékař odpovídá:
S potížemi se pro jistotu obraťte na Vašeho registrujícího všeobecného lékaře, který Vám event. doporučí další potřebná vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobry den , dnes jsem byla na vysetreni srdicka u plodu sem v 32.tydnu tehotenstvi,posilaji me do Brna ...mam nejaky nalez pani doktorka pise: situs viscerum solitus, mirna asimetrie srdecnich oddilu ve prospech prave komory ve 4-dutinove projekci,řasa nad foramem ovale vlaje v leve síni.Fyziologicky offseting AV chlopni. Norm.toky na AV chlopnich.Aorta odstupuje z leve komory,kříží plicnici odstupujici z prave komory.V sagitalni rovine zobrayen aortalni oblouk s progradnim systolickym tokem.naznacena 3-kovita deforma v istmu. Perikard bez vypotku.Tepova frekvence 140/min. RES:zatez prave komory,deformita v istmu aort.oblouku k vylouceni CoA. Byla bych moc rada,kdyby ste mi to zkusili vysvetlit trochu cesky.....mam hroznej strach,velice dekuji
18-3-2013 (20.56)
Lékař odpovídá:
Paní doktorka má podezření na zúžení jedné tepny vycházející z levé komory srdeční. K definitivnímu závěru je však jistě vhodné počkat na vyšetření na Kardiocentru v Brně.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dostal jsem na hypertenzi lék Prenessa 4mg, muzu pit na nej alkohol. Děkuji za odpoved
18-3-2013 (18.15)
Lékař odpovídá:
Nadměrné požívání alkoholu je jiště nevhodné, jinak 1-2 odlívky alkoholu (tj. např. 1-2 piva či 1-2 sklenky vína) nejsou výrazně rizikové.