Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 460 do 480
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den, mam 34 rokov, mala som pred 7 rokmi diagnostikovany naznaceny prolaps mitralnej chlopne so stopami regurgitacie. Stale mavam extrasystoly, ktore mavam velmi silne, niekedy ma vyradia aj z celeho dna. Rano mavam pulz okolo 100 a poobede okolo 50, vtedy mi je na odpadnutie. Mala som aj EKG holtera - zistene cca 900 supraventrikularnych ES a useky supraventrikularnych tachykardii. Doktorka mi predpisala magnezium a ze vraj mi nic vazne nie je. Ze si ich nemam vsimat. Ale to sa niekedy neda. Tieto stavy sa mi zhorsuju niekedy aj pred menstruaciou, niekedy po jedle, aj ked nezjem vela. Mavam ich aj pol dna a zvysok dna som z toho velmi vycerpana. Je to naozaj hrozne, mam niekedy strach ze sa mi nieco stane. Su naozaj moje tachykardie a estrasystoly neskodne? Dakujem.
11-3-2012 (22.13)
Lékař odpovídá:
Není důvod paní doktorce nevěřit, Vámi uváděné stavy mohou být nepříjemné, ale obvykle nejsou skutečně nebezpečné.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
chtěla bych se zeptat zdali je srdeční tep 65-67 dobrý či ne? když kamarádovy hodně tluče srdce
11-3-2012 (21.58)
Lékař odpovídá:
O tepové frekvenci jsem opakovaně psala v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Pani doktorko prosím jaký je rozdíl mezy praškama Tenaxum a RilmenidinTeva 1mg Děkuji M,Trčálek.
8-3-2012 (12.45)
Lékař odpovídá:
Jedná se o léky se stejnou účinnou látkou, tj. v podstatě shodné.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli existuje nějaká lékařská studie zkoumající vliv liposukce na urychlení vzniku aterosklerosy a tím i rizika CMP, IM.... Děkuji.
7-3-2012 (8.00)
Lékař odpovídá:
Liposukce neovlivňuje riziko aterosklerózy, má jen estetický efekt a navíc není zcela bez rizika (mj. např. riziko tukové embolie).
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, paní doktorko, mam vysoký tlak, který nejde moc dobře kompenzovat. Pan doktor se domnívá, že mám noční hypertenzi (měření holterem 24h). Hodnoty v noci jsou i 170/100, špatně spím. Už mám 3. léky (nejdříve Kylotan+Isoptin, pak Prestarium neo+Prestarium neo combi+Kapidin+Lokren, nyní Lokren+Lozap), ale zlepšení po nových lécích trvá maximálně týden a pak je tlak v noci opět vysoký. Dělali mi všechna možná vyšetření-EKG,ECHO,RTG srdce a plic, sono břicha a ledvin, v krvi kromě mírně zvýšeného cholesterolu vše v pořádku. Na epilepsii užívám Lamictal-cévní angiom (kavernom) v mozku. Jak se taková noční hypertenze dá léčit? Děkuji moc za Váš čas a za odpověď.
7-3-2012 (5.43)
Lékař odpovídá:
V prvé řadě je nutné absolvovat vyšetření ve spánkové poradně (většinou při Plicních klinikách fakultních nemocnic) k vyloučení tzv. syndromu obstrukční spánkové apnoe. Tato nemoc se projevuje nočními zástavami dechu s poklesem saturace kyslíku v krvi, což může být velice závažné. Tato nemoc se mimo jiné projevuje typicky vysokými tlaky v noci a nechá se dobře léčit.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, v 44 letech mi byla diagnostikována VSV - dvojcípá aortální chlopeň. Res: dobrá systolická funkce LK (EF 63%), mírná aortální stenóza AV peak PG 15,6mmHg. Mitrální regurgitace 1. stupně, stopová trikuspidální regurgitace. Lékař mi sdělil, že to není záležitost, kterou při případném zhoršení spraví léky, pouze se léky koriguje. Ráda bych se dozvěděla, od jakých hodnot se mám zajímat o tzv. plastiku aortální chlopně a jak velké je statisticky riziko endokarditidy po tomto zákroku. Předem děkuji za odpověď.
6-3-2012 (20.51)
Lékař odpovídá:
O dvojcípé aortální chlopni jsem již psala v dotazech v sekci chlopňové vady. O operační vadě se uvažuje v případě, že je významná (střední gradient nad 40-50 mmHg) a současně dělá potíže (dušnost, bolest na hrudi, závratě při námaze). Tato vada je trvale středně riziková ohledně endokarditidy (a to jak před operací, tak i po operaci).
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Paní doktorko, dnes po vyšetření dcery, 14 let u dětské kardiol. Pr.lékař zjistil hypertenzi a tachykardii. Prý je má dcera ustrašená, trochu asi ano, ale kdo z nás nemá před zkouškou nebo vyšetření strach nebo trochu nervozitu? Naměřila jí tlak 140/90/100 a já doma v klidu 101/70/67. Jinak sono srdce, vše v pořádku. Dcera je cílevědomá atd. Paní doktorka má snad taky někdy obavy a cítí nervozitu, nebo je to stroj? Děkuji za odpověď
6-3-2012 (14.11)
Lékař odpovídá:
Může se jednat o tzv. sydrom bílého pláště, kdy je vysoký tlak pouze u lékaře, ale doma jsou hodnoty v normě. Jedná se o nevýznamný nález.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den paní doktorko. Moje maminka (71 let) byla před pár dny propuštěna z nemocnice. Je silná diabetička a má časté záněty ledvin a moč. cest. Její stav se mi zdá pořád horší. Velmi špatně dýchá a celkově se pořád zavodňuje. Na prop. zprávě je - Echo srdce: Dilatace LS, ostatní oddíly nezvětšené. Systolická funkce LKS dobrá, EF 64%. Mitrální regurgitace až III.st., TRI.st. s vysokými gradienty svědčícími pro plicní hypertenzi. Prosím Vás moc o radu, co udělat, aby se její stav zlepšil. Předem děkuji za Váš čas a za odpověď.
3-3-2012 (15.53)
Lékař odpovídá:
Dle popisu se může jednat o významnou nedomykavost mitrální chlopně. Tato vada by se event. mohla řešit operačně. Přesnou odpověď Vám dá její ošetřující kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, paní doktorko, chtěl bych Vás poprosit o radu. Bude mi 21 roků měřím 194cm a vážím 90kg, nekouřím, nepiji alkohol, prostě se snažím žít zdravě, ale i přes to mám problém se srdcem. Již před pár lety jsem začal pociťovat jako kdyby mi srdce z ničeho nic jednou udeřilo hodně. Později jsem si všiml i prodlevy před tímto udeřením, jako kdyby mělo srdce pauzu a pak si ji vynahradilo velkým bouchnutím. S tímto jsem byl na vyšetření a přesto, že přístroje naměřili a zaznamenali toto bouchnutí, bylo mi řečeno, že je to asi v pořádku a že bych to neměl vnímat. Dnes po pár letech se ale vše spíše horší, toto bouchnutí pociťuji i klidně 100krát za den a nejhorší je, že přijde i kolikrát hodně rychle za sebou. Naštěstí asi zatím jen třikrát se mi dokonce stalo, že mi toto silné bušení srdce začalo za sebou a hodně rychle asi na 5vteřin. Jsem velký nervák a ze všeho mám strach a když pocítím něco takového začnu se bát ještě více a vše se jen horší. Toto pociťuji jak za klidu tak za fyzické práce. Je možné, že na tento stav má vliv zácpa? Nevím zdali ze stresu, ale hodně dní nechodím na velkou a dále jsem si všiml, že mám asi tříselnou kýlu. Může to být nějak spojené? Pan doktor mi nyní předepsal Lokren20, 1/4 prášku ráno, ovšem tento lék by měl zpomalovat tlukot srdce a já pociťuji tyto problémy i za naprostého klidu a tak se bojím si prášek vzít, aby to nebylo ještě horší. Děkuji Vám za odpověď.
2-3-2012 (9.59)
Lékař odpovídá:
Nejspíše se jedná o tzv předčasné stahy (extrasystoly) - o nich jsem již opakovaně psala v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, paní doktorko prosím o zodpovězení dotazu - v čem a jaký je rozdíl u léku MICARDIS a MICARDIS PLUS pocházím z Frýdku-Místku, a MICARDIS není skladem již 3 měsíce v žádné lékarně, pouze MICARDIS PLUS. Lékař mi tvrdí, že je to stejné, ráda bych věřila lékaři, ale nějak si nejsem jistá. Předem děkuji za odpověď. Kuczerová
1-3-2012 (16.41)
Lékař odpovídá:
Micardis Plus obsahuje navíc malou dávku diuretika (hydrochlorothiazidu) - tj. lék na odvodnění, který navíc snižuje také tlak krve - potencuje účinek valsartanu (tj. látka obsažená v Micardisu).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Poslední 3 měsíce mám problémy s dýcháním. Pokaždé když jdu na cvičení (aerobní posilování Body Pump nebo už i H.E.A.T.) se rychle unavím (nebolí mě svaly ale jsem hodně zadýchaná, těžko popadám dech a hodně rychle mi bije srdce, takže si musím sednout a napít se případně se něčeho přidržovat. Cvičení mám ráda a je pro moje zdraví hodně důležité, jelikož mám po své matce atrofované svaly, takže je musím stále trénovat. Bohužel už je mi to ale trapné, takže to raději vzdávám a nechce se mi kvůli tomu na cvičení chodit. Někdy mám problémy se zadýcháváním i při běžných pracovních činnostech v domácnosti, jako je např. ustlaní postelí. Také poslední roky pořád při cvičení zívám nebo když dceři čtu pohádku , tak ji neustále přerušuji zíváním a z pohádky tak nic není. Je mi 40 let nikdy jsem takové problémy neměla, pouze posledních několik let prožívám hodně velkou psychickou zátěž s rodinnými problémy. Poraďte mi prosím co bych mohla mít za problém a jak případně postupovat, aby už nebyl. Děkuji Iveta
1-3-2012 (11.57)
Lékař odpovídá:
K objektivizaci tolerance fyzické zátěže je vhodné provést zátěžové vyšetření (např. zátěžové EKG) u internisty či kardiologa a pak event. i další vyšetření dle výsledku.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko, prodělala jsem virové onemocnění, brala jsem Ercefuryl. Po nemoci jsme odjeli na hory, první den na lyžích pro mne byl fyzicky náročný, protože byl vemi mokrý sníh a těžký terén. od večera toho dne se mi objevilo přeskakovaní srdce a již druhý den stále přeskakuje. Cítím to v hrudi. Občas mne to nutí ke kašli. V noci se to uklidní, ale ráno znovu objeví. Kdysi před léty jsem se léčila betablokátory, před deseti lety jsem je vysadila. Občas (jednou za tři -šest měsíců) se mi objevilo bušení srdce a spravila to půlka Vasocardinu. Nyní to je však setrvalý stav a popravdě, nemám z toho dobrý pocit. Je mi 42, sportuji, nekouřím, jím zdravě. Děkuji za odpověď.
1-3-2012 (10.12)
Lékař odpovídá:
Příčinou mohl být nedostatek draslíku či hořčíku po průjmů (který jste předpokládám měla). Je třeba po domluvě s praktickým lékařem je v prvé řadě dosubstituovat a pak teprve event. podávát betablokátory.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Dobrý den,prosím o radu manžela postihl infarkt bylo provedeno zavedení balonku vše se zdá v pořádku,ale trápí ho hrozný suchý kašel prý je to od katetrizace voda na plicích.Zajímalo by mne zda je to možné.Děkuji
29-2-2012 (20.06)
Lékař odpovídá:
Kašel by musel být způsoben srdečním selháváním a bylo by to spojené s dušností. To je málo pravděpodobné. Spíše se domnívám, že dostal nový lék ze skupiny tzv. ACE inhibitorů, který kašel u některých jedinců může způsobovat. Domluvte se s jeho ošetřujícím kardiologem či praktických lékařem.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobry den chcela by som sa spitat co to znamena Bikuspidalna aortalna chlopna mi napisal kardiovog ze mi to musia sledovat je to vazne alebo ani nie.dakujem za spetnu odpovet.
29-2-2012 (15.22)
Lékař odpovídá:
Na dotaz jsem odpovídala v sekci chlopňové vady.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrá den, má mamka (78) utrpěla tříštivou zlomeninu hlavice pravé pažní kosti po epyleptickém záchvatu z rozvratu prostředí(minerály,po zvracení a průjmu).Můj dotaz se týká tlaku.Ráno bere Lokren 1x,Lusopress 1x,Micardis 80 1x,Tegretol 1x a prašek na dia.Tlak po této kombinaci měla v 10h cca 140-150/80, nicméně kolem 15h už 180-200/80. Po návštěvě u p. Mudr. dostala navic amicloton, ten tlak srovnal, nicmene jsme ji museli odvezt do nemocnice kvuli hyponatremii a hypochloremii.Tam ji vysadili amicloton,ale problem s odpolednim tlakem pretrvaval.Pri dalsi navsteve p. Mudr. predepsal na obed cynt 0.4. Ten tlak srazil po 2h na 133/66(neprijemne pocity asi z nizkeho tlaku), ale v 18h uz opet mela 180/80. Mohu cynt 0.4 rozdelit do dvou davek ,na obed 1/2 a vecer 1/2.Zda se mi, ze na obed pusobil moc agresivne a vecer zase jakoby nepusobil, nebo mam pokracovat v davce 1x na obed a telo si "zvykne".Dekuji za odpoved.
29-2-2012 (6.23)
Lékař odpovídá:
Nejlepší je vždy se poradit s ošetřujícím lékařem, ale je možné dávku půlit a vyzkoušet, co to s tlakem udělá.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den. Již asi 12 let mám problém s vysokým tlakem. Nejprve jsem užívala lokren (1/2-0-0) a lozap (0-0-1), tlak se zlepšil tak, že jsem mohla lozap vysadit. Po několika letech se tlak začal opět zvyšovat, dle paní doktorky se dávka lokrenu zvýšila na 1-0-0. Pro vyšší hodnotu tlaku (160/100) mi lékařka změnila před 1,5 měsícem léky: Isoptin SR a Kylotan. Jejich užívání mělo za následek zvýšení tlaku až i na 190/110. Při nutné následné hospitalizaci (odvoz záchrankou) mi zjistili nižší hodnotu draslíku a změnili léky na Prestarium neo combi (1-0-0), Prestarium neo (0-0-1) a KCl (0-1-0). Tlak se upravil na hodnoty kolem 150/90. Ale po více než měsíci užívání se stále nedaří ve dne ani v noci tlak dále snížit (prokázáno Holterem), tak mi přidali navíc Kapidin (0-0-1/2). Ale stále se necítím dobře, tlak mi přesto vyskočí i na 165/100 (měřím se doma tlakoměrem Omron), hučí mi v hlavě, špatně kvůli tomu spím, bolí mě nohy-i když žádné delší trasy nechodím. Jediné, co mi pomůže klidněji spát, je neurol, ale ten se nedá brát často. Moc prosím o radu, co dál, abych se cítila líp- vrátit se k původní kombinaci lokren+lozap? Dále užívám na epilepsii Lamictal 100 (1-0-1). Z vyšetření EKG, ECHO, sono břicha, ledvin a RTG srdce a plic se nic nezjistilo, pouze nižší hladina draslíku ( ta byla následným užíváním KCl zatím upravena na dolní hranici) a mírně vyšší cholesterol.
27-2-2012 (20.24)
Lékař odpovídá:
K původní medikaci je jistě možné po domluvě s lékařem se vrátit, v každém případě však není možné z Vámi uváděných léků užívat Lokren s Isoptinem !!
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den pani doktorko. Od vánoc se léčím na vysoký tlak, kdy mi má praktická lékařka naměřila jednou tlak 165/90. Několikrát mi byly léky změněny. Nyní beru 1tabletu dopoledne Loristu a večer tabletu Lusopressu. Při měření tlaku mám ale převážně tlak nízký cca od 95/65-128/71, stává se tedy, že třeba večer při tlaku 116/63 si beru lék a moje hlava na to reaguje po hodince. Při velmi nízkém tlaku se ale cítím dobře, jakmile se mi stalo, že mi tlak vyjel na 138/79 je mi již hůře. Bojím si sama léky nějak vysadit, ale neberu přece jen takovéto množství léků zbytečně ? Navíc je prokládám ještě lékem na snížení cholesterolu. Je mi 60 let, nemám žádné jiné větší potíže, tlak jsem vždy měla spíše nízký, jsem drobnější postavy. Děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký den. Secká
27-2-2012 (8.49)
Lékař odpovídá:
Po domluvě s praktickým lékařem je možno snížit dávku Lusopressu na 1/2 tbl., je však nutno dosáhnout cílových hodnot TK cca do 135/85 mmHg. Vždy je lepší brát nižší dávky více léků než vysoké dávky méně léků, neboť pak mají méně nežádoucích účinků.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den. Byla jsem na základě toho, že mi často buší srdce,zrychlí se mi krevní oběh a vysoce zvedne tlak a mám pocit kolapsu na vyšetření srdce.Na echokardiologii SONo mi zjistili lehkou Mi a Tri insuf.(reg.do lst).Nikdo mi nevysvětlil oč jde.Prosím, můžete mi odpověď co to znamená.A dále jsem měla vyšetření na HOLTERU a zde mi bylo zjištěno:horizontální deprese,sinusový rytmu s velkou dynamikou tep.frekven,sklon k tachykardii,hyperthyreoza,grafické změny ST-T monit.svodu č1,podezření z koronární insuff a nečetná komorová,isolovaně vázaná,monogopní extrasystolie,sinusová extrasystolie superaventrikulární.Prosím, oč jde?Nikdo mi nic přesně neřekl.Jen omezení fyzické a psychické námahy.Mám stále stejné stavy a beru po všech vyšetřeních jen 1/2 Vasocardinu05.Necítím se pořád dobře.Pracuji sice v kanceláři,ale mívám zde i psychické zátěže a stresy z návalu práce.Můžete mi poradit,čeho bych se měla vyvarovat nebo zda určené diagnozy jsou závažné?Je mi 42 let a mám 3 děti.Děkui předem za sdělení.
25-2-2012 (13.08)
Lékař odpovídá:
Nález na echo je nevýznamný a není nutné to nijak řešit. Dle nálezu na EKG-Holteru Vám byl nasazen betablokátor (Vasocardin), který by měl potíže zmírnit. V každém případě by bylo vhodné abyste zahájila nějakou fyzickou aktivitu dle vlasního výběru, a to alespoň 30-60 minut denně. Jinak přesné odpovědi na Vaše dotazy může dát jen Váš ošetřující lékař.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
dobry den chci se zeptat nedavno me odvezli mela jsem dusnost a vysoky tlak 180 na 100 pricinu mi rekli stres vycerpanost ale ja chci vedet presnou pricinu
24-2-2012 (14.58)
Lékař odpovídá:
Bez Vašeho vyšetření Vám nemohu odpovědět, obraťte se na ošetřujícího lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den - chcem sa vas opytat - aku zeleninu nesmiem, alebo ake potraviny nesmiem jest, ak si picham Fraxiparin 0,3 uz dlhodobo - som trombofilicka. Dakujem
21-2-2012 (12.52)
Lékař odpovídá:
U Fraxiparinu se nemusíte nijak zvlášť omezovat.