Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 940 do 960
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, před třemi dny jsem se podrobila katetrizační ablaci z důvodu četných komorových extrasystol vycházejících z pravé komory blízko výtokového traktu. Ablace dle propouštěcí zprávy byla úspěšná. Ihned druhý den večer po zákroku jsem ale začala cítit občasné přeskakování srdce. Je to normální či to mohu brát jako že se ablace nepodařila a arytmie se mi vrátila? Děkuji za odpověď
1-5-2010 (18.54)
Lékař odpovídá:
I po úspěšné katetrizační ablaci se mohou vyskytovat pocity přeskakování srdce (ty mohou být z jiných míst srdce a nemusí být významné). Každopádně o Vašich potížích při kontrole informujte lékaře pracoviště, kde Vám výkon prováděli.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, byla mi zjištěna širokokomplexní tachykardie,většinou problémy v noci tep vždy naměřen rychlou záchrankou hned v sanitě 220 za min,což běží i třeba hodinu,než mě napíchnou nějakou látku do žíly a vždy srdce převedou zpět do klidového režimu.Začalo mi to ve 24 tt - nyní 28 tt.Žádné vyšetření mi zatím nedělali vzhledem k těhotenství.Ohrožuje toto nějak miminko?Nyní se to opakuje zpravidla po 10-ti dnech.Už jsem bezradná.
30-4-2010 (21.57)
Lékař odpovídá:
Širokokomplexové tachykardie v těhotenství je složitým problémem a doporučuji Vám co nejdříve konzultovat např. Arytmologické oddělení Kardilogické kliniky IKEM Praha či Nemocnice Na Homolce nebo FN Olomouc (nevím, odkud jste), kteří zhodnotí možná rizika a doporučí další vhodný postup (zda je nutný výkon ještě v těhotenství či až po porodu apod.). Další otázkou je, zda byste neměla do porodu být monitorována v nemocnici. Přesnější odpověď by Vám měl dát Váš ošetřující kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je mi 70 let, léčím se na vys.TK - nyní 1x prestarium neo, 1x micardis 80, 2x Vasocardin 100 - mám od vánoc fibrilaci síně, přechod na warfarin 1x 5mg, v lednu 2010 provedena úspěšně kardioverze, udrželo se 14 dní, TK jednou vyšší, jednou nižší,(měřím sama) v posledním měsíci jsem musela na internu pro vys.TK a a tep (110) (strach z infarktu - otec ve 40 a bratr v 50 letech zemřeli na inf.) vždy provedeno EKG - prý až na tu fibrilaci dobré. Mnohokrát se mě stane že mám pálení v zádech, spíše do levé strany až do pasu a pak dopředu do prsou a žaludku - ale to je tak intenzivní jak kdybych byla silně namazána mentholem. Na rtg.páteře byla, stav k věku. Jde mi o to pálení co to může být? Od fibrilace či od srdce? Nebo od užívání Warfarinu? Moc děkuji za případnou odpověď.
29-4-2010 (11.47)
Lékař odpovídá:
S Vašimi konkrétními obtížemi se prosím obraťte na ošetřujícího kardiologa, který Vás zná a může Vám dát jediný správnou odpověď a doporučit další vhodný postup léčby a vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,léčím se na vysoký tlak a tuk v krvi,hodnoty mám dost vysoké,prý se bude jednat o vrozenou formu,beru agen a sortis,snažím se i jíst vitamíny,enterosgel,atd.,začínám mít návaly horka,nervy taky zlobí,brečím ani nevím proč,jsem vzteklá,potím se a srdce mi nepravidelně tluče,co s tím ještě mužu dělat?je mi 35 let.děkuji
28-4-2010 (15.09)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale neznám Vaše ostatní hodnoty a vyšetření. S Vašimi potížemi se prosím obraťte na Vašeho lékaře (event. internistu či kardiologa), kteří Vám dají nejfundovanější odpovědi na Vaše dotazy. Návaly horka mohou být mimo jiné také způsobeny užíváním Agenu. Ale nevysazujte ho bez domluvy s lékařem !!
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den, pani doktorko. Byla jsem pred nejakou dobou na echu srdce pro caste palpitace. Bylo mi receno, ze srdce pracuje dobre a je v poradku, doktor vsak zminil nevyznamnou plicni hypertenzi. Nijak dal se tim nezabyval a na muj dotaz, jestli to je nebezpecne mi rekl, ze moje hodnota je nizka, jen "20", takze se nemusim bat a az po mem dotazu rekl, ze mam za rok prijit na kontrolu. To, co jsem se vsak docetla na internetu me vydesilo. Vsude se pise, ze tato nemoc ma velmi spatnou prognozu a v podstate nejde zastavit, prognoza je cca 5 let. Znamena to, ze muj doktor neco zanedbal, kdyz me nikam neposlal? Je mi 28 let a jsem opravdu vydesena. Je nejaka moznost, ze ta hodnota nepujde nahoru, ze se to nezhorsi? Moc dekuji za odpoved.
27-4-2010 (19.33)
Lékař odpovídá:
Hodnota 20 mmHg (předpokládám, že se jedná o odhad tzv. systolického tlaku v plicnici) je ještě v mezích normy. Bude vhodné pro jistotu provést v odstupu několika měsíců kontrolní echo vyšetření, jinak není nejspíše nutné se tím nijak zvlášť zabývat a "pusťte to z hlavy". To, že byste měla mít např. primární plicní hypertenzi, je velice málo pravděpodobné.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko. Mám dotaz,který se týká aritmie srdce při stresu. Stává se mi to při zkouškách, při nějakém vyřizování na úřadech,u zubaře nebo prostě při nějakém vzruchu, ale také to přijde i samovolně. Hrozně se toho bojím,i když vyšetření nepotvrdilo, nic závažného. Je to prostě několikrát vynechaný úder tepu po sobě. Mám strach, že z toho zkolabuju. Je to nebezpečné? Děkuji moc za odpověď.
23-4-2010 (11.55)
Lékař odpovídá:
Při stresu, nervozitě apod. dojde k vyplavení adrenalinu, který organismus připravuje k boji, útěku apod. Tyto obranné mechanismy dříve člověku zachraňovali život, dnes se bohužel projevují mimo jiné Vámi uváděnými potížemi. Většinou potíže po zklidnění ustoupí samovolně. Jinak je vhodné se těmto stavům dle možnosti vyhýbat či navštívit psychologa k psychoterapii, aby jste tyto situace lépe zvládal. Další pomocí je i pravidelná fyzická aktivita.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, je mi 22 a mam tachykardii, doktor mi nabidl katerizacni ablaci, chci se jen zeptat, zdali je to nebezpecne, trpím silenym strachem ze smrti a rada bych vedela jestli pri tomto zakroku hrozí nejake komplikace. Moc dekuji
21-4-2010 (22.49)
Lékař odpovídá:
Rizika při katetrizační ablaci jsou dnes zcela minimální a jsou závislé na typu prováděného výkonu s ohledem na přesný typ arytmie. O možných rizicích a přínosech Vás nejlépe bude informovat Váš ošetřující lékař či lékař katetrizačního pracoviště, který by Vám měl výkon provádět.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, mám takový problém. Druhým rokem užívám Lusopress na tlak (půl tablety ráno). Poslední dobou se mi stává, že během dne zničehonic celá zčervenám, včetně nohou, přitom cítím bušení srdce a zvýšený tep (až 106) a toto trvá přibližně 1,5 hodiny a v tuto dobu také dost často chodím na WC (na malou stranu), Nevím, zda to není způsobeno tímto lékem na tlak? Také užívám hormonální antikoncepci. Prosím poraďte, Děkuji
16-4-2010 (6.34)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděné potíže může skutečně Lusopress dělat. Vyzkoušejte užívat ho místo ráno až večer před spaním, potíže by se měli zmírnit. Pokud by to nepomohlo, tak se domluvte s Vaším lékařem na možnosti výměny tohoto proparátu za lék z jiné skupiny antihypertenziv.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, dotaz na vysazování Lokrenu/Betaxy/. Po roce a půl léčby úzkosti Argofanem a 1/2 tbl. Lokrenu nebo Betaxy mi byly léky vysazeny. Po Argofanu asi 5 týdnů abst.potíže a nyní mi vysadili i Lokren- neřekli mi jak, jen vysadit, bylo mi po dvou dnech divně, motala jsem se a stoupl mi tep i tlak.Prosím Vás o definici vysazování- postupně či jak?Jsem z toho rozhozená a mám po 6 týdnech abstinenčních příznaků od Argofanu nepříjemné pocity z vysazování Lokrenu.Díky moc.
15-4-2010 (14.06)
Lékař odpovídá:
Betablokátory je vhodné snižovat (pokud je to nutné) postupně, tj. např. 1 tbl. denně, dále po týdnu 1/2 tbl. denně, dále 14 dní 1/2 tbl. ob den, pak po měsíci 1/4 ob den a po několika týdnech vysadit. Pokud se objeví potíže např. s bušením srdce, tak je nutné se vrátit k předchozí dávce a vysazování zpomalit. U někoho není pro potíže betablokátor vysadit vůbec či se musí vysazovat ještě pomaleji.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko. Zapoměla jsem v mém dotazu ještě doplnit výsledky z holteru. V předešlých dotazech jsem se dočetla co je to KES, ale ne co je rušený oj. izolov. KES, oj. SVES, sinusový rytmus s přiměřenou SF, zachyceny paroxysmy. Prosím o vysvětlení těchto pojmů. Ještě jednou moc děkuji. Ta neznalost mě straší.
15-4-2010 (9.26)
Lékař odpovídá:
Izolované KES, znamenají málo četné nevýznamné komorové extrasystoly (o nich jsem již psala). A SVES znamená supraventrikulární extrasystoly, tj. předčasné stahy vznikajících v síní, což je také nevýznamné.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, mám kolísavý tlak, beru Vasocardin a když se mi tlak zvyšuje, snižuje se mi tep. Třeba na 45 tepů. Jak se tlak rovná, zvedá se tep. Čím to je? A vadí to? Děkuji za odpověď
13-4-2010 (15.56)
Lékař odpovídá:
Pokud tepová frekvence neklesá pod 45/min., tak to nevadí. Organismus si udržuje vyrovananý tepový výdej srdce, proto bývá běžná, že pokles tlaku může být vyrovnáván zvýšením tepové frekvence a opačně.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko. Před dvěma lety mi byla zjistěna dg. paroxysmy sinusové tachykardie. Během těchto 2 let jsem měla 5 záchvatů (tep 160/min. s pocitem na omdlení), EKG vždy v pořádku, TK 110/60. V listopadu minulého roku jsem prodělala palpitaci skoro denně po dobu 14 dnů (toho času věrší psychické i fyzické zatížení). Proto mi byla nasazena antidepresiva Wellbutrin 150 mg, rivotril 0,5 a egilok 25 mg - půl ráno a půl večer, problémy naprosto odezněly.Rivotril a egilok jsem již vysadila (cca 2 měsíce). Od té doby jsem palpitaci prodělala pouze dvakrát, ale začalo mě občas obtěžovat takové kraťoulinké zaklepání srdíčka (jako motýlek) a při rozběhnutí nebo fyzické zátěži se mi nakrátko zprudka a rychle rozběhne srdíčko. Zajímalo by mě jestli je normální při normální fyzické námaze (úklid domácnosti), mít tep od 80 do 120/min, ale většinou ho mám okolo 94, v klidovém režimu kolem 68. Mám 2 malé dcery, proto mě zajímá jestli je toto v pořádku, protože chci být s rodinou fyzicky aktivní i nadále, jako tomu bylo v minulosti. Moc Vám děkuji, a přeji hodně štěstí v rodinném i pracovním životě.
13-4-2010 (13.06)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděné tepové frekvence jsou prakticky normálním nálezem. K tzv. vegetativní stabilizaci a minimalizaci Vámi uváděných obtíží je vhodné začít aktivní trénink dle Vašeho výběru cca 30 minut denně či hodinu ob den, a to s postupně narůstající intenzitou.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, ráda bych Vás prosila o Váš názor, jsem v devátém týdnu těhotenství a užívala jsem do čtvrtého týdne těhotenství Rivocor 5 půl tablety ráno na tachykardii. Po vysazení léku se můj stav opět zhoršil, bušení srdce, špatné dýchání, lékař mi doporučil brát tento lék nárazově, gynekolog říká nebrat do 12. týdne vůbec, internista abych tento lék užívala jen při obtížích, je pravdou, že stavy, které bez léků mám jsou v těhotenství citelnější, než nyní, když jsem těhotná nebyla, jaký je prosím Váš názor naužívání Rivocoru? Je v těhotenství bezpečný? Děkuji Vám velice za odpověď, hledala jsem více o léku na internetu, moc informací zde není. Lenomarová.
13-4-2010 (11.03)
Lékař odpovídá:
O užívání betablokátorů (tj. i Rivocoru) v těhotenství a kojení jsem již psala v minulých dotazech - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, paní doktorko, moc Vás prosím o radu ohledně mého problému: Trpím panickou poruchou s velmi častými a dlouhotrvajícími záchvaty (tep až 140/min po dobu až 2 hodin v kuse, provázený dalšími silnými vegetativními symptomy), nyní jsem opět v lékařské péči a beru Escitalopram a Neurol. Mému otci byla asi před 3 lety diagnostikována srdeční arytmie( předtím měl dlouhotrvající problémy s bušením srdce, mdlobami, dušností, vyčerpaností ) a musel okamžitě podstoupit ablaci síní a dostal rovněž kardiostimulátor. U mě je podle vyšetření cévní lékařky se srcem vše v pořádku. Přesto bych Vás chtěla poprosit, zda je pravděpodobné, že mé potíže mohou rovněž vést k ohrožující arytmii, jako u mého otce, a zda takto dlouhotrvající záchvaty tachykardie(těch 140 tepů za minutu po dobu několika hodin denně) nemohou přece jen vést k nějakému oslabení nebo poškození srdce(po záchvatu se vždy cítím velmi vyčerpaná). Velmi děkuji za Váš čas a odpověď.
9-4-2010 (22.59)
Lékař odpovídá:
Pokud máte tuto arytmii až 2 hodiny v kuse, nemělo by být problémem nechat si v tomto období natočit na pohotovosti či v nemocnii EKG a dle zachycené arytmie Vám bude poté určena nejvhodnější léčba. Bez zjištění typu arytmie Vám nemohu optimálně poradit.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda-li nevadí concor 2,5 mg který beru jeden denně v těhotenství. Rádi bychom založili rodinu a bojím se zda by concor neohrozil plod. Děkuji za odpověď
9-4-2010 (12.40)
Lékař odpovídá:
O používání betablokátorů v těhotenství a kojení (mezi něž patří i Concor) jsem již psala v minulých dotazech.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, chcem sa poradiť. Mam 23 rokov a pri náhodne realizovanom echo vysetreni srdca mi bola diagnostikovana bikuspidalna aortalna chlopna, bez hemodynamicky zavaznej stenozy a insuficiencie. Rozmer Ao- 3,11. Ostatne vysetrenia (RTG hrudnika, EKG, HOLTER, vysetrenia krvi) boli v poriadku. Nemam ziadne priznaky, ktore by poukazovali na ochorenie srdca - nezadychavam sa, kondicia dobra, edemy DK nemam. Moja otazka znie, aka je dlzka zivota s takouto vadou, ake su mozne komplikacie a ci hrozi pacientovi s touto chybou nahla srdcova smrt. O prevencii infekcnej endokarditidy som bol pouceny. Som nefajciar, alkohol prilezitostne. Velmi pekne vam dakujem za odpoved.
8-4-2010 (22.15)
Lékař odpovídá:
Aortální chlopeň je normálně trojcípá, Vy ji máte vrozeně dvojcípou, ale dle Vašeho popisu má normální funkci. To znamená, že Vás nyní nijak neohrožuje ani neovlivňuje. Jen do budoucna bude vhodné jednou cca za 2 roky provést kontrolní echo vyšetření k vyloučení vývoje jejího zúžení či neodmykavosti, neboť bikuspidální chlopeň častěji k těmto vadám inklinuje.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den...chtěla bych se zeptat...jsem 22.týden těhotenství a na echokardiu mi lékař sdělil,že miminko má echogenní fokus v závěsu mitrální chlopně bez ovlivnění na její funkci...řekl ale,že to není nic vážného,abychom s mimi přišli na kontrolu ve 3 týdnech jeho věku...proto se chci zeptat,zda mám mít obavy o zdravé srdíčko svého miminka?Díky za odpověď Lucka
8-4-2010 (9.37)
Lékař odpovídá:
Nález by neměl být zásadním problémem, nejspíše se jedná o "kosmetickou" vadu, ale určitě bude vhodné provést kontrolní echo vyšetření, jak Vám doporučil Váš dětský kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den.Je mi 48 let,jsem štíhlé postavy. Alkohol a kávu nepiji,jsem střední kuřák.Ledviny mám úměrně věku v pořádku.Poslední rok jsem měl ve všech směrěch hodně stresový.Asi tak půl roku se mi začal objevovat vyšší tlak (TK 140-150 / 80-90,puls 80-90).K tomu se občas přidalo bušení srdce a záchvaty paniky.Vyšší tlak mi naměřil obvodní lékař při běžné kontrole.Sám jsem se předtím nikdy neměříval.Měl jsem přístroje na měření tlaku a pulsu.Údajně bylo vše v po- řádku,jen náznaky k mírné tachykardii. Obvodní lékař mi předepsal Lokren 20 (1/2 tablety ráno),a kdyby to nepomohlo,tak si mám přidat ještě Prestarium Neo (1 tabletu ráno).Začal jsem užívat Lokren. Tlak se sice mírně snížil,ale dost se mi snížila tepová frekvence (TK 130-140 / 75- 85,puls 58-63).Chtěl bych se zeptat,jest-li to snížení tepu je v pořádku,a jest-li mi při dlouhodobém užívání nebude Lokren poškozovat srdce.Děkuji za odpověď.
5-4-2010 (21.03)
Lékař odpovídá:
Snížení tepu po Lokrenu je v pořádku, je to jeden z jeho účinků. Navíc tento preparát snižuje tepovou frekvenci nejvýrazněji ze všech léků ze skupiny betablokátorů. Tepová frekvence mez 58-63 v klidu je ideální. Je prokázáno, že pacienti s nižší tepovou frekvencí se dožívají vyššího věku než pacienti s tepovou frekvencí vyšší. Dlouhodobá léčba preparáty ze skupiny betablokátorů nevadí a je dobře ověřená. Nebezpečné (a to zvláště při déletrvající léčbě) je jeho náhlé vysazení, což nikdy nedělejte.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý deň, mám podľa ECHA ľahký prolaps mitrálnej chlopne a zaujímalo by ma či je normálne keď mám denne niekedy aj 100 extrasystol. Je to veľmi nepríjemné, nedokážem si na ne zvyknúť. Vyskúšala som užívanie horčíka denne 500-1000 mg ale moc to nezaberá. Užívam Lokren 1/4 denne.Moc ďakujem.
5-4-2010 (18.31)
Lékař odpovídá:
O prolapsu mitrální chlopně jsem již psala - viz chlopňové vady. Jinak tato vada bývá často spojeně s častějším výskytem srdečních, zvláště síňových arytmií.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den.Trpím supraventrikul. extrasystolami ,které mě poměrně hodně obtěžují a v období,kdy jsem začala opětovně užívát hormonální antikoncepci, mi připadají čím dál nesnesitelnější.Je možné,že HA má na tyto poruchy rytmu vliv nebo je to jen pouhý pocit.Děkuji
2-4-2010 (15.49)
Lékař odpovídá:
Hormonální antikoncepce ovlivněním hormonální rovnováhy může ovlivňovat i srdeční arytmie. Upozorněnte na tento problém Vašeho gynekologa.