Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 140 do 160
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko , je mě 57 let ... asi 5 let beru léky na vysoký tlak . V současné době dlouhodobě APO-AMLO . Pravidelně plavu ( 3X až 4 x týdně 45 minut ) a denně chodím na delší 5-7 km procházky rychlejším tempem . Vše bylo OK , ale v poslední době pozoruji jako bych nemohl dosáhnout při zátěži - například výstup do většího kopce , rychlejší plavání , jízda na kole do kopce apod . rychlejšího tepu , naopka mám pocit , že se mě tep zastaví na těch mých normálních klidových 60 .. možná i méně . Dřív by to v pohodě přehouplo přes 100 tepů a více . Jinak bez zátěže vše v pohodě ...
18-9-2013 (10.11)
Lékař odpovídá:
Je vhodné provést zátěžové EKG u internisty či kardiologa, aby se Vámi uváděné obtíže objektivizovaly a bylo patrné, zda správně funguje sinusový uzel, který na srdci vytváří srdeční vzruchy.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, chci se zeptat co může znamet občasné)asi tak 3krát do týdne) jakoby vynechání nebo zpomalení srdeční činnosti. Beru ted antidepresiva na úzkost a depresi Trittico,může to být jen od nervů? Moc děkuji Zuzana
12-9-2013 (11.28)
Lékař odpovídá:
Po srdeční stránce se jedná o nevýznamný nález.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý deň pani doktorka, rosím Vás o Váš názor. V 23. týždni tehotenstva mi robili echokardiografické vyšetrenie so záverom: srdce v ľavom hemithoraxe, s hrotom doľava,prim. veľkosti, bezperikard. výpotku, predsiene primerané,chlopnička foramen ovale vyklenutá doľava, ľavá strana srdca menšia-hraničné veľkosti: A-V chlopne MV 4,8 mm, bez MS/MI, TV- 8 mm, bez TS/TI. komory LV/RV šírka 6,1/9,4 mm, dlžka 15,5/16,6mm, obe s dobrou funkciou prítomné fyziologické kríženie veľkých ciev bez aortálnej alebo plumonálnej stenozy bez insuficiencie. Ao menšia-anulus 3 mm, Ao asc 2,8 mm, transverzálny oblúk menší 1,6-1,9 mm, desc. Ao 3,3mm, prít. antegrád. tok cez Ao oblúk. AP anulus 4,6 mm , MPA 5,5 mm, plumonálny oblúčik primeraný. Z: menšie ľavostranné štruktúry, menší aortálny oblúk s možným vývojom koarktácie, t.č. bez zn. kard. dekompenzácie plodu, bez arytmie. Prosím aj podľa Vás je možné, že naše mimi bude mať vážnu VVS? záver pani doktorky bol, že uvidíme ako to bude vyzerať v 30. týždni - je tu šanca, že to bude v poriadku? naozaj sa nedá v tomto týždni povedať presnejší záver? Veľmi Vám ďakujem za odpoveď.
9-9-2013 (21.56)
Lékař odpovídá:
Nejsem dětským kardiologem a s Vámi uváděnými nálezy nemám praktické zkušenosti. Obraťte se prosím s dotazem na Vašeho dětského kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den paní doktorko. Měl bych na vás dotaz. Je mi 19 let jsem štíhlé postavy a 190 cm vysoký a před rokem mi objevili následovné: ECHO: Dvojcípá, blánitá aortální chlopeň s hemodynamicky střední nedomykavostí. Mírně rozšířená vzestupná aorta, normální kinetika LKS HOLTER: Zachycen sinus. rytmus s fr. od 60/min do 142 min., střed 83/min bez bradyarytmie. Ojedinělá izolovaná SVES, zcela ojedinělá KES bez vazby na T vlnu. Chci se tedy zeptat jak je to se mnou vážné ? Co mě do budoucna čeká a na co si mám dát pozor. Dříve jsem aktivně sportoval a v době kdy se mi objevili problémy jsem sportovat přestal. Teď už jsem smířený že se mnou něco je a chtěl bych opět něco málo začít dělat například si jít zaběhat po lese ale pokaždé když si přečtu diagnozu dostanu strach. Zatím jsem neomdlel a neměl ani žádné jiné problémy které bych sám nezvladl. Můžete mi tedy něco o mé diagnoze řící ? Byl bych vám moc vděčný. Předem děkuji a přeji vám hezký zbytek dne.
8-9-2013 (18.26)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k údajům uvedeným ve Vašem dotazu se může jednat o tzv. morbus Marfani, kdy můžete mít vrozenou poruchu pojiva. To je možné zjistit přesně genetickým vyšetřením. V každém případě musíte chodit na pravidelné kontroly kardiologem a ten Vám dá přesnější informace o Vašem onemocnění a zvláště bude kontrolovat jeho vývoj.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den pani doktorko prosim vas ja se chci jenom zeptat ,je mi padesat jedna let a byl jsem na echu srdce tam stoji že leva chlopna mirne deformovana prava chlopna pracuje na 55 procent a prava plice je funkčni na 65 procent .prosim vas chci vědet jestli je to v pořadku nebo ne .bojim se že přidu o praci ,proto se bojim navštivit sviho lekaře, děkuji ,
6-9-2013 (8.20)
Lékař odpovídá:
Informace uvedené ve Vašem dotazu jsou zcela nepřesné. Nejsem schopna na ně bohužel odpovědět. Obraťte se prosím na Vašeho ošetřujícího lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, moc vás žádám o radu nebo spíše uklidnění. Jsem ve 20tt těhotenství a byla jsem na vyšetřen srdíčka miminka. Srdce z anatomické hlediska je prý v pořádku, ale doktor zjistil nepravidelnou frekvenci - zachyceny izolované síňové extrasystoly, převedené na komory. Doktor mi k tomu moc neřekl a já se v šoku zapoměla pořádně zeptat. Budu vám velmi vděčná za vaši odpověď.
5-9-2013 (18.37)
Lékař odpovídá:
Nejsem dětský kardiolog, ale domnívám se, že se jedná o nevýznamný nález.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den paní doktorko, před 2 měsíci mi umřel 19-denní syn na vrozený vady na srdíčku. Jedna z nich byla koartace aorty. Chtěla jsem se zeptat, když opět otěhotním jestli se to může opakovat. Ptám se proto, protože jeden soudní lékař nám řekl, že by se sám tomu divil kdyby se to opakovalo a druhý soudní lékař zase řekl pravý opak. Tak nevím komu věřit a na co se připravit, kdybych plánovala další těhotenství. A na závěr ještě jedna otázka jestli se dají vrozený vady podchytit už v začátku těhotenství, neboť když jsem byla na screeningu v 1. trimestru těhotenství, tak mi řekli, že miminko je zdravé. Děkuji za odpověď
5-9-2013 (15.51)
Lékař odpovídá:
Riziko opakovaně vrozené srdeční vady u dalšího potomka je asi mírně zvýšené. Vzhledem k tomu, že se tato vada již jednou vyskytla, tak Vás při event. těhotenství budou jistě podrobněji kontrolovat. Nechají se již v těhotenství dělat jednak genetické testy a jednak se provádí tzv. nitroděložní kardioechokardiografie, kdy se vyšetřuje srdíčko ještě nenarozeného dítěte.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobrý den chtěla jsem se zepta,jaká je hranice Varfarinu...po propuštění z nemocnice měla 2,4 a brala jsem varfarin 1,5tabletky každý den(všecny výsledky jsem měla v pořádku-nizký krevní tlak bez cukrovky atd.- po týdnu a odběru krve jsem měla 3,91 doktorka mi snižila varfarin 2dny po 1,5t,abl a dalši jen 1tabl.opakovaně...po dalším týdnu a odběru krve jsem měla zase 3,91 doktorka snižila na 1tabletu.. začinám mít i střevní problěmy...tím bych chtěla vědět co znamenají...
1-9-2013 (21.55)
Lékař odpovídá:
Hladina INR, tj. laboratorní parametr, který se při užívání Warfarinu kontroluje je u většiny onemocnění v rozmezí 2-3. Nad 3 je krev naředěna příliš a pod 2 nedostatečně.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den prosím Vás o radu. Je mi 24 let a 8let se léčím s tachykardií. Nejprve to byla arytmie, teď posledních pár let právě tachykardie. Tlak mám v pořádku 120/70 při každé kontrole.3x měsíčně navštěvuji internu. Užívala jsem léky jako Betaloc,Apometoprolol,Vasokardin 50 a Bisoprolol. V současné době jsem v 9 týdnu těhotenství. Kardiolog mi řekl, že mohou užívat Bisoprolol.Gynekolog mi ho zakázal, že je to nebezpečné a ať se vrátím k Vasokardinu 50 a užívám půl ráno a půl večer. Kardiolog ale řekl, že Bisoprolol nevadí,ale já raději užívám Vasokardin.Vzhledem k tomu, že se oba lékaři nedokážou shodnout co je pro dítě dobré, jelikož mi bylo řečeno, že může trpět bradikardií, prosím Vás o radu co je nebezpečnější popřípadě co jiného užívat. Tlak mám stále v pořádku,ale srdce mi buší. Prosím Vás o Váš názor v první řadě mi jde o zdraví a bezpečí dítěte. Děkuji Vám za informaci
30-8-2013 (19.36)
Lékař odpovídá:
O užívání betablokátorů v těhotenství a v době kojení jsem opakovaně psala.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den, rada bych Vas pozadala o Vas nazor na brani betalocu 100mg jednu tabletu rano v tehotenstvi, nyni jsem 14tt. Je mi 28 let a jiz 6 let se lecim na hypertenzi. Pani doktorka mi rekla, ze se nedoporucuje betaloc brat v tehotenstvi pokud to neni nezbytne nutne. Predepsala mi dopegyt, ktery mi ale nezabira na snizeni tepu, okamzite mi tep stoupl, nebylo mi dobre, tak jsem se opet vratila k betalocu. Muze tento lek a v takoveto davce pusobit nepriznive na miminko? Citim se provinile, ale bez leku si to nedokazu predstavit. Dekuji moc za odpoved, J.S.
27-8-2013 (18.02)
Lékař odpovídá:
Na Váš dotaz jsem již opakovaně odpovídala - viz starší odpovědi.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, paní doktorko, je mi 27 let a léčím se s chronickým refluxem jícnu. Na internetu jsem se dočetla, že existuje gastrokardiální syndrom, při kterém dochází k přeskakování srdce. Něco podobného se mi poslední dobou taky stává - srdce mi přeskakuje především v poloze v leže a při pocitu plnosti. Myslíte,že by to mohlo souviset? Předem děkuji za odpověď.
19-8-2013 (23.52)
Lékař odpovídá:
Příčinou uvedeného syndromu bývá to, že dojde-li k naplnění žaludku či např. k nadýmání apod., tak břišní orgány tlačí přes bránici na srdce a to může způsobovat např. srdeční arytmie apod.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
dobry den,mam jeden takovy problém,mam o trosku vice zrychleny tep u srdce?a nevim proc?nikdy jsem tohle nemela az ted co jsem se odstěhovala k pritely na vesnici.tak po8mesicich mi to zacalo,a nevim proc?mela jsem ze s mi dost sviraly svaly na hrudi,nemusim se bat ze by to něco spatneho znamenalo?je to dost neprijemne,myslite ze to muze mit vliv uzkost nervy co deprese,nebo hadky s přítelem,ja su totiž trosku nervovy tip.doma když sem byla u rodicu kolikrat sem sesnimi hádala ale nikdy sem tohle nemela takovy roblem az ted co ziju u pritela na vesnici.nevim muze to mit i vlif na prostředí v baraku na vesnici ?a nebo jsem byla kuracka muze to mit vlif i toto?ale uz nekourim.S Pozdravem horka.
17-8-2013 (7.55)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k Vámi uváděným údajům se domnívám, že se jedná o psychickou záležitost. Vyzkoušejte se (pokud to lze) se vrátit na nějakou dobu do původního bydliště a uvidíte, zda potíže vymizí.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Zdravím cca před měsícem jsem začal mít problémy se srdcem.Hlavně když bylo horko,dusno, nebo když sem hrál např. fotbal tak se mi zdálo jakoby mě tak nepříjemně přeskakovalo nebo vynechávalo srdce.Dělalo mě to asi týden potom to na cca měsíc přestalo a pak žačalo zase.Byl sem u Obvodní doktorky ta mě předepsala magne b6 a poslala mě na EKG tam mě doktor řekl, že nepravidelný rytmus je žřetelný a poslal mě na vyšetření ke kardiologovi, který mě má dát Holter, ale to bude až tak za měsíc.Myslíte, že můžu do té doby normálně sportovat, nebo radši ne,když je ten nepravidelný rytmus srdce žřetelný.Díky
16-8-2013 (17.49)
Lékař odpovídá:
Je lepší počkat na výsledky vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, ráda bych se vás zeptala, protože mi každý lékař na shodnou otázku odpověděl jinak. Je mi 23 let a beru vasocardin 100, půlku denně poslední 3 měsíce, dříve jsem brala jeden denně. Chtěla bych do dvou let otěhotnět. Gynekolog mi říkal, že není potřeba tento lék vysadit a internista, že by se lék vysadit měl. Vasocardin beru kvůlu paroxysmální supraventikulární tachykardii. Bojím se však, že když lék vysadím, opět dostanu srdeční záchvat, který je velmi nepříjemný a už mi nejde samotné ho vysadit. Vasocardin jsem brala půl roku, pak mi ho obvodní lékařka vysadila, že není potřeba a měla jsem v období půl roku dva srdeční záchvaty, pak mi nasadili vasocardin znovu a od té doby cca 2 roky žádný záchvat. Děkuji vám za odpověď.
14-8-2013 (12.26)
Lékař odpovídá:
O užívání betablokátorů v těhotenství a v době kojení jsem opakovaně psala - přečtěte si prosím starší odpovědi.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, prosím, mohu při užívání Betaxy 20 pokračovat v kojení?
13-8-2013 (20.42)
Lékař odpovídá:
Není to ideální, ale poraďte se prosím s Vaším ošetřujícím lékařem, ten zná více důvody pro jeho užívání a další Vaše onemocnění.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorka-jsem ve 30 tt a uz asi 2mesice uzivam rivocor 5 pul tablety denne na arytmii.Snazila jsem se leky vysadit,ale behem jednoho dne se mi vse vratilo hned zpet -vzdycky mi zacalo skubat az v hrdle-neprijemny pocit.Chci se jen zeptat jestli to nemuze nejak ublizit miminku a jestli se muze brat i v dobe kojeni nebo radeji ne.Vzhledem k tomu ze jsem s aritmii nikdy jindy problem nemela-si doktor mysli,ze se po porodu vse vrati do normalu.Dekuji Vam.
7-8-2013 (14.50)
Lékař odpovídá:
Betablokátor (rivocor) není vhodné náhle bez domluvy s ošetřujícím lékařem vysazovat. V těhotenství není tento lék příliš na závadu, v době kojení se pokud možno nedoporučuje. Vše je však individuální a je třeba se poradit s Vaším ošetřujícím lékařem.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Ještě k předchozímu dotazu: prá dní před FS jsem byl ve velkém stresu, je možné, že tento je mohl vyvolat?
7-8-2013 (0.25)
Lékař odpovídá:
Ano, stres i dokonce sám o sobě může fibrilaci síní vyvolat, i když častější je vznik u pacientů s preexistující jinou srdeční nemocí.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, paní doktorko, psal jsem Vám již 1 dotaz dne 11.4.2013, na nějž jste mi odpověděla, nicméně cca před 3 týdny jsem prodělal paroxysmální fibrilaci síní, tep.frk. 128 min, byla mi naměřena na ekg, než jsem byl uložen na JIP, přestala, celkem trvala cca 30 minut, po 1 dni jsem byl propuštěn bez další léčby, pouze s doporučením absolvovat znovu echo, ekg holter a zátěžové ergo. nyní se chci zeptat, když jsem echo podstoupil v lednu, zda je možné, že by za tu dobu došlo na srdci k nějakým změnám, které by FS zapříčinily? Pokud veškerá vyšetření dopadnou v pořádku, je třeba brát preventivně nějaké léky proti vzniku FS nebo až pokud přijde opětovný záchvat? Je možné, že byl pouze ojedinělý? Každý den cítím extrasystoly, snažím se užívat hořčík, nevím však jaké množství, vážím 90 kg, užívám 2 tablety denně celkem 96 mg, je to dostačující?
7-8-2013 (0.24)
Lékař odpovídá:
Echokardiografii je vhodné provést, neboť fibrilace síní může ovlivnit funkci srdce. Jinak u některých pacientů je vhodné léky preventivně užívat, někdy ne. Je to individuální. V některých případech je možné se pokusit i o radiofrekvenční ablaci. Přesněji Vám poradí Váš ošetřující kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den .Asi rok mě trápí jakoby bouchání na hrudi,je to vidět i na pohled,třepou se mi až nadra.Objeví se to tak jednou až dvakrát do měsíce.Trvá to tak 10-20 min.Pak to přejde.Bolest nepocituji,dýchá se mi normálně.Jsem s toho dost vylekaná.Děkuji za odpověd
5-8-2013 (6.56)
Lékař odpovídá:
Je vhodné provést EKG-Holtera ke zjištění přesného typu arytmie. Existuje i vícedenní EKG-Holterizace, která má větší šanci ev. arytmii zachytit.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den,cchem sa spytat ci su tieto dve veci dve rozne diagnozy,alebo je to len popis jendej diagnozy v dvoch stupnoch. mam podla toho pocit akoby to boli dve rozne diagnozy. Poruchy srdcového rytmu: 1.s ľahkými hemodynamickými poruchami, pri fibrilácii predsiení, pri nahromadení supraventrikulárnych alebo komorových extrasystol, prípadne pri paroxysmálnej tachykardii, Lown 2 2.s hemodynamickými poruchami (záťažová insuficiencia), Lown 3 Ja mam uvedene na vysledku Holter monitora komorove extrasystoly Lown II,IIIb. Ktore to teda su? mam oboje spominane v bodoch 1 a 2 ? alebo ako tomu mam rozumiet? Dakujem za urgentnu odpoved.
3-8-2013 (20.20)
Lékař odpovídá:
Uvedená klasifikace se dnes již běžně, a to zvláště při EKG-Holterizaci, prakticky nepoužívá, proto není nutné se tím nějak zvlášť zaobírat.