Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 380 do 400
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den.Prosila bych o vysvětlení proč když si vezmu ve 22.00hod.léky na tlak Micardis+ 12,5mg a rilmenidin1mg vzbudí mě třeba za 2 nebo 3 hod. tlak třeba 185|107 tep někdy kolem 7O i jsem měla 137 beru léky na fibrilaci síní nejdříve po 8 hod. 1 nyní ráno 2 poledne 1 večer 2 dnes v noci jsem, ale zase trochu cítila arytmii.Prosím co dělat jsem z toho už zoufalá a je mi trapně už chodit k lékaři.Je mi 71 a maminka má to samé je jí 91 fibrilaci má až nyní předtím SVES a Kes. Děkují Mikešová
17-7-2012 (11.15)
Lékař odpovídá:
Neznám Vaše nálezy a všechny léky, které užíváte. Obraťte se prosím s Vašimi obtížemi na ošetřujícího lékaře, který Vám léky event. upraví.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, chtěla jsem se u Vás informovat, o problému o kterém jsem zatím s nikým nemluvila. Moje mamka trpí arytmií srdce a vysokým krevním tlakem. Má na vše léky. U mě bylo vše v pořádku, ale jsem 2 roky po porodu a je mi 35 let a zjistila jsem, že mi přeskakuje srdíčko. Léčím se na generalizovanou poruchu a beru Zoloft 50 mg. Nevím, zda to může být psychického rázu nebo bych se raději měla nechat vyšetřit. Chtěla bych znovu otěhotnět a nechtěla bych ohrozit dítě ani sebe. Děkuji za odpověď. S pozdravem Samková
13-7-2012 (15.08)
Lékař odpovídá:
Potíže mohou být samozřejmě psychického rázu, ale bez vyšetření u internisty či kardiologa Vám to nikdo potvrdit nemůže.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, před měsícem a půl jsem prodělala po císařském řezu hellp syndrom s kompletním rozpadem krevních destiček, 5 dní na UPV v umělém spánku, co mě pustili domů mám pocit, že se mi špatně dýchá a že nevydržím zátěž jako předtím, mám za sebou kompletní vyšetření plic včetně bronchoskopie, Ct i vyšetření na embolizace plic i spyromtrii. Vše ok. Ekg mi dělali již 4x, 2x dylo v naprostém pořádku a 2x na něm byla jen mírná arytmie. Je tedy možné, že to dýchání a to, že nejsem schopna vykonávat namáhavou činnost, třeba se rozeběhnout a nahánět psa, kdy mám potom pocit že mám skoro infarkt mohlo souviset s jiným srdečním onemocněním, nebo si to jen namlouvám. a kam se obrátit? děkuji
12-7-2012 (11.35)
Lékař odpovídá:
Prodělala jste závažné onemocnění, po kterém trvá rekonvalescence delší dobu. Vše by se postupně mělo upravovat. Pokud by potíže trvaly, je vhodné se obrátit na spádového internistu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den paní doktorko, chtěla bych se zeptat, beru leky na vysoky tlak asi rok a asi měsic me boliva na hrudi při chuzi nebo při zatěži a nekdy i v leze,bolí mě páteř mezi lopatkama i krčni, muže to nějak souviset. Děkuji za odpověd. Ivona
11-7-2012 (12.30)
Lékař odpovídá:
S Vašimi obtížemi je nutné se obrátit na svého internistu či kardiologa. Může se sice jednat o problém spojený s bolesti páteře, ale v prvé řadě je nutné vyloučit srdeční příčinu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý deň, mám problémy s búšením srdca, vysokým tlakom a vo vypätých situáciách mi trpne ľavá ruka, noha. lekár mi dal betoloc, ale okrem toho mám aj gastritídu a po užití betolocu mám hrozné bolesti žalúdka. môže to mať súvoslosť? Ďakujem za odpoveď.
10-7-2012 (16.34)
Lékař odpovídá:
O Vašich obtížích je nutné informovat Vašeho ošetřujícího lékaře, který Vám event. lék zamění za jiný.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den, mela bych problém mam arytmii srdce, jsem anemicka a mam brat léky, ale nejak se my do toho moc nechce myslím si ze kdyby to bylo tak hrozné byloo by to semnou jiné, chtela bych se zeptat kdyz jsem byla u internisty predepsal my at jdu na kardiologii? ale zatím jsem tam jeste nesla bojím se ze to bude neco hrozného, tam my rekl ze mam arytmii srdce, a zvetsenou stítnou zlazu nevím co to je a jestly muzu umřít kdyz mam takové problémy?? prosím vas muze se umrít i na lehkou arytmii?? dekuji za odpoved Markéta
9-7-2012 (20.00)
Lékař odpovídá:
Návštěvy kardiologa se určitě nemusíte bát. Vše Vám vysvětlí a zjistíte, zda je arytmie závažná (což bývá vzácně) nebo Vás uklidní s tím, že se jedná o nevýznamnou záležitost.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
dobry den na holteru mi byla zjistena nizka zepova frekvence min 43.. max 160 hranicni nalez. muj tep je pomaly a nepravidelny a kdyz treba dobiham tramvaj stale busi pomalu a pak mi po chvilce tak divne poskoci a je to szrasne neprijemny pocit... nebo mi naopak po vybehnuti schodu zacne busit rychle a za 3 vteriny opt pomalu o hodne a nepravydelne. jsem docela vydesena ;( prosim o co by se mohlo jednat.. dekuji lucie
7-7-2012 (20.21)
Lékař odpovídá:
Na základě provedeného Holtera by Vám měl Váš ošetřující lékař sdělit, zda se jedná o významnou závadu či nikoli.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, matka i její otec měli od 23let vysoký krevní tlak. U matky byla neprokázaná kardiomyopatie, umřela na selhání srdce v 59letech. Já jsem nyní v 12týdnu těhotenství. Byla jsem na EKG, kde mi zjistili Inkompletní RBBB. Je tento nález běžný, nebo bych to měla více řešit? Děkuji Svobodová
2-7-2012 (16.37)
Lékař odpovídá:
O kompletním bloku pravého raménka Tawarova (RBBB) jsem již psala v sekci arytmie. Většinou se jedná o nevýznamný nález.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,dovolte,abych se na Vás obrátil s dotazem.Pokud je statin nahrazen statinem jiným,zřejmě může dojít k tomu,že nový statin není tolerován a nakonec není možný návrat ani ke statinu původnímu,což se projevuje zejména svalovými potížemi.Je možné nějakým způsobem objektivně nebo exaktně,na př.odběrem krve zjistit,že statin nelze užívat?Svalové obtíže mohou být třeba vyvolávány potížemi s páteří,vedlejšími účinky léků užívaných z jiného důvodu/má třeba uváděno na příbalovém letáku Tritace,Concor/,takže je lékař odkázán pouze na subjektivní pocity vyšetřovaného nebo má možnost objektivnějšího vyhodnocení?Děkuji za odpovědˇ.
2-7-2012 (15.08)
Lékař odpovídá:
Není pravda, že by nebylo možno se vrátit k původnímu statinu. Pokud jste ho před tím toleroval, tak ve většině případů je možné se k němu vrátit. Otestovat dopředu, který ze statinů pacient bude tolerovat, není možné.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobry vecer,nevim zda li to sem uplne patri,ale myslim,ze mate zkusenost,vzdy kdyz me maji meri tlak rozbusi se mi srdce a tim padem se navyssi i krevni tlak,sem zoufala poradte co s tim,budu vdecna za odpoved pekny vecer a predem dekuji
30-6-2012 (21.59)
Lékař odpovídá:
Jedná se o tzv. syndrom bílého pláště. Ke zjištění hodnot tlaku krve je vhodné u těchto pacientů provést tzv. TK Holter či domácí měření tlaku na vlastním kalibrovaném přístroji.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, před 3 týdny asi jsem měl pocit že cítím proudění krve v hlavě nějaké dny... nevím jestli to byla nedej bože prasklá žilka nebo co? Jak je možné že jsem to cítil. Dalé už týden mám problém s hlavou.. Jeden večer jsem měl prudkou bolest na horní části hlavy.. tlak jsem měl vysoký a byl jsem vynervovaný, ale příznaky jako zvracení a poruchu paměti jsem neměl. Doktorky mi dala nějaké léky protože mi řekla že to mám od páteře.. mám křivou páteř, ale nemyslím si to, protože takové problémy jsem neměl. Je pravda že pohybu moc nedám.. a jsem spíš PC typ. Dále užívám tabletky na vysoký krevní tlak a léčím ze štítnou žlázou. ALe jak jsem uvedl problém se objevili po pocitu proudění v některé části hlavy.. a pak po tom střelení tu noc. Ted mám poslední týden občas tak na 2h nechutenství, nechce se mi mluvit atd..jak usínám tak mám pálení hlavy někdy myslíte, že se mám poradit ze svým lékařem o návštěvě neurologa? Děkuji za odpověd.
29-6-2012 (20.29)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k Vašim obtížím bude určitě vhodné navštívit jak neurologa, tak i internistu.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den ,je mi 44 let od roku 1988 trvalá kardiostimulace DDD pro AVB 3.stupně,dále flutter síní ablace provedena 2009 a po operaci kystomu na vaječníku kdy mi byly odebrány vaječníky a děloha 2011,flutter se vratil a znovu ablace téhož roku,dále se léčím hypertenze 2.st,enfukční strma .Mé potíže spočívají vtom,že poslední dobou při sebemenší námaze cítím sevření v krku,zatmí se mi před očima jako by na omdlení a nepříjemný pocit jako by kámen v žaludku,dále mám několikrát denně návaly,které jsou po gynegologické operaci a moje lékařka mi tvrdí že i ostatní moje příznaky patří k menopauze,moc se mi tomu nechce věřit a tak bych ráda znala váš názor,děkuji moc
29-6-2012 (17.38)
Lékař odpovídá:
S potížemi je vhodné se obrátit na ošetřujícího kardiologa a podstoupit kontrolní vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, je mi 58 let, beru na hypertenzi MICARDIS PLUS a ZOREM. Je možné vzít oba léky jednorázově, nebo je vhodnější je rozdělit na ráno a večer? Děkuji za odpověď.
28-6-2012 (10.25)
Lékař odpovídá:
Záleží na okolnostech, obvykle je vhodnější užívat Micardis Plus ráno a Zorem večer.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, přeji hezký den. V plicní ordinaci mně p. doktorka Ringlerová předepsala, na léčbu zahlenění průdušek, lék DAXAS 500mg. Po přečtení příbalového letáku nemám jistotu, zda jej vůbec mohu, po operaci srdce, užívat. Omlouvám se, že vás obtěžuji Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem Žižka.
28-6-2012 (8.48)
Lékař odpovídá:
Doporučuji Vám vzít s sebou naši poslední zprávu a o užívání se domluvit s paní MUDr. Ringlerovou.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat, zda lze ve Vaší ordinaci změřit optimální tepovou frekvenci, které je nutné dosáhnout ke spalování tuků při redukci váhy či udržování a zvyšování kondice. Ať na internetu hledám jak hledám, žádnou sportovní laboratoř v plzeňském kraji nemohu najít. Vyšetření jsem samozejmě připravená si uhradit. Zároveň by mne zajímalo kolik test stojí. Velmi Vám děkuji za odpověď, s pozdravem K. Kadlecová
27-6-2012 (21.04)
Lékař odpovídá:
Vyšetření Vám provede ideálně sportovní lékař - např. v Rokycanech, Lékařský dům, MUDr. Háha.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko, mohla bych se zeptat na Váš názor, můj 18ti letý syn má vyšší krevní tlak, lékař mu předepsal Lokren, který mu ale snižoval tep na 45 za min., lékař tedy vyměnil za Enap, zde je jeden z dokonce častých vedlejších účinků mozková mrtvice, z toho nemám vůbec dobrý pocit, je v pořádku, aby tak mladý člověk dlouhodobě užíval právě Enap? Moc děkuji za názor a hezký den.
26-6-2012 (20.40)
Lékař odpovídá:
Enap patří mezi tzv. ACE inhibitory, které jsou v současnosti v podstatě lékem prvé volby při léčbě hypertenze. Zda ho musí užívat, se musíte poradit s ošetřujícím lékařem.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý deň. Chcel by som sa vás opýtať. Na niekoľko vecí ohľadom tlaku a pulzu. Prečítal som celú vašu diskusiu ale toto tam nebolo. Mám 26 rokov 70 kg, momentálne nezamestnaný po VŠ. pred rokom a pol mi po tom čo som odpadol diagnostikovali na HUT teste vazovagalnu synkopu vazodepresorický typ po podaní nejakej tabletky pod jazyk, predtým som odpadol len raz ale mal som dlhšie pocit takej únavy menšieho točenia hlavy lebo som si dost pri odpadnutí udrel aj hlavu, spravili mi teda hut, dali tabletku a tam som odpadol na stole, implantovali mi reveal loop rekorder od vtedy som neodpadol ani na 4 kontrolach nič nenašli ani na EKG, mam v pohode aj sono srdca, robili aj krčné žili okej mam z decembra aj vyšetrenie štitnej žlazy a krvneho obrazu, všetko okej. Na poslednej kontrole mi doktor našiel niečo ako "interm. simplexné SVES" chcem sa spytat čo to znamená, taktiež či sa na tom HUT teste často odpadava lebo jeden kardiolog mi povedal, že keby jemu dali tu tabletku tak že sa tiež zloži rovno v ambulancii :) CHem sa však opytat, mávam tlak okolo 117/70 ked oddychujem pri námahe viac, niekedy aj trošku menej hlavne spodny ale len vynimočne okolo 65. Pulz mávam ráno niekedy aj 58 počas oddychu okolo 65. Pri námahe kludne aj 110 a viac. Rexreačne jazdim na bicykli a parkrat za den vyjdem 4 posch po schodoch lebo som čital že je to prospešne na srdce. Chcem sa však opytat, byvam často unavený, na zaspatie, niekedy sa rozbehnem inokedy to mam z ničoho nič cely den, pijem dosť 2l bežne. Beriem však ARKETIS paroxetin lebo sa liečim na uzkost / mam to po implantacii loopR/ neviete mi poradit či tie hodnoty tlaku a pulzu su v norme, ako je to s tym hut a čo je to simpl SVES ? ĎAkujem za váš čas a prajem príjemný deň.
24-6-2012 (11.46)
Lékař odpovídá:
Vazovagální synkopa znamená, že máte tendenci omdlít při poklesu tlaku krve. Tato porucha se v podstatě nedá léčit - je nutné dodržovat režimová opatření - dostatek spánku, dostatek tekutin, zvláště v létě. Supraventrikulární extrasystoly jsou obvykle nevýznamným nálezem.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Preji dobry den, rada byc se zeptala jaky je postup, abych prosla vysetrenim zatezove EKG, Halter...mam obdobne potize jako pisatele. Klidova frekvence 80 - 100, nehle ,,toceni,, srdicka, zadychani do schodu, nocni buzeni busenim srdce a pak tres, nebo naopak vzbuzeni se divnym bouchnutim srdce... ma obvodni lekarka rika, ze je to normalni. Bydlim v Praze zminovala jste IKEM je mozne se na vysetreni objednat bez doporuceni lekarky? Dekuji
23-6-2012 (0.13)
Lékař odpovídá:
Domnívám se, že je to možné, ale domluvte se prosím tam - obvykle vyžadují doporučení ošetřujícího lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý večer, paní doktorko syn hraje aktivně hokej,je mu 14,5 roků a lékař na zátěžovém testu zjistil mitrální insuficienci 1 stupně. Chěl bych se zeptat co to pro nás po sportovní a životní stránce znamená.
21-6-2012 (19.00)
Lékař odpovídá:
O mitrální vadě jsem již psala v sekci chlopňové vady. Mitrální insuficience 1. stupně je vada nevýznamná a v současnosti syna nijak neomezuje, do budocna je však vhodné ho občas (cca jednou za 1-2 roky) echokardiograficky kontrolovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, před cca 7 měsíci mi byl zjištěn ve věku 31 let vysoký tlak (přes 160/110), holterem potvrzeno že celodenně, zpětně jsem si uvědomila že problémy k tomu nasvědčující jsem měla posledních pár měsíců (déle pravděpodobně ne, nebo jsem neměla tlak tak extrémně zvýšený - předtím jsem jezdila na kole bez problémů i 60 km volnějším tempem za den, cca 3 měsíce před zjištěním vysokého tlaku vždy jen s pocitem že je dusno a točí se mi hlava už po pár kilometrech a podobné problémy jsem měla i při jiné aktivitě, vždy jsem to ale přičítala počasí nebo nachlazení či únavě). Testy krve a moči včetně hormonů štítné žlázy žádné důvody pro to nedaly, vše bylo v normě. Dostala jsem Kapidin 2x10 a ráno navíc Betaloc SR 100, po pár týdnech tlak +- v normě, většinou cca 130/90, za klidu v leže i méně. Trápí mě ale řada vedlejších účinků - pocity bolestivých svalů (podle endokrinologa můžou být důsledkem Kapidinu) přešly cca po dvou měsících, v podstatě vymizely i bolesti kolen (jen při nachlazení nebo vyčerpání se znovu objeví)-ty jsou určitě z betablokátorů, trpěla jsem jimi i dříve když jsem užívala Vasocardin v podstatně menším množství na léčbu štítné žlázy. Hlavně mě ale trápí problémy jako přibírání, pocity únavy přes den, špatné spaní, pocity nachlazení/opocení/návalu horka hlavně dopoledne a v současnosti i špatné zvykání na teplé počasí (přesněji řečeno nezvykání, jak je tepleji než 25 stupňů, tak moje termoregulace vůbec nefunguje a dělá se mi zle a ani po pár týdnech jsem si na teplo nezvykla, a to jsem dříve byla spíš zimomřivá). Přičítám to hlavně betablokátorům, je možné že mi jednoduše nevyhovují? Znamená to tedy že všechny podobné léky budou problematické, nebo by mohla pomoct menší úprava dávkování, pokud je to možné? Jsem spíše menší postavy (160) a netrpím nadváhou, i když teď co beru léky se to vcelku snadno může změnit. Bohužel žádné informace k dávkování jsem nenašla, všude se uvádí jen 100-200 bez výjimky, nižší dávkování jen u Betaloc ZOK, který mi podle všeho ale OL nenapíše. Můj druhý dotaz je vliv léků na sportovní aktivity - nejsem žádný sportovní šílenec, ale přecejen vzdát se ve třiceti pohybu kvůli problémům s přibíráním, přehříváním a jinými účinky léků mi moc nepomůže, zejména když po pohybu (i jen ostřejší pár km dlouhé procházce) u mě dochází k poměrně znatelnému spravení tlaku na několik dalších hodin.
21-6-2012 (15.05)
Lékař odpovídá:
Velice se omlouvám a je mi to líto, ale na Váš takto konkrétní dotaz může dát správnou odpověď jen Váš ošetřující lékař.