Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 920 do 940
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Byl mi zjištěn Hemangiom Th 11 na bederní páteři, chci se zeptat jak se mám zachovat, kde mám hledat nějaké lékařské vyšetření, jestli u ortopeda nebo kde? Jsem léčena po oboustranné plicní embolii a zjištění Leidenovy mutace a faktor VIII. (260procent). Na koho se mohu obrátit, když mi na toto přišli při předoperačním vyšetření v listopadu 2009 a teprve nyní mi to bylo sděleno. Děkuji Vám za odpověď. Jindrová Enid
20-5-2010 (19.44)
Lékař odpovídá:
Tato záležitost nespadá do mé odbornosti, obraťte se nejspíše skutečně na ortopeda.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den,již asi 4 roky jsem sledována kardiologem pro palpitace, dle echa mi reg nejprve stopová,postupně 1.-.2.st., teď čerstvě znovu stopová + nově stopová trikusp. a pulmonální. Prý je to všechno v pořádku. Přesto se mi neustále pomalu zvětšuje levá síň, za 4 roky o 5 mm,zatím má norm. velikost. Můžete mi vysvětlit proč a co to do budoucna znamená? Děkuji.
20-5-2010 (13.13)
Lékař odpovídá:
Stopové regurgitace se dle výše tlaku v systémovém či plicním oběhu někdy objevují a pak mizí u většiny i zdravé populace. Velikost síně závisí na tzv. řezu (tj. v jakém místě je síň změřena a existuje různá interndividuální či intraindividuální variabilita (tj. že různý lékaři u stejného pacienta či stejný lékař u stejného pacienta v různém období naměří trochu jiné hodnoty. Pokud jsou však v normě, tak není nejspíše vůbec nutné se tím zabývat.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, chtěla bych se zeptat, proč lékaři na různé potíže typu - bušení srdce, nemožnost dodechnout, úzkosti (tedy něco jako tzv. panická porucha) předpisují léky podporující serotonin, když právě serotonin vyvolává třes, vysoký krevní tlak, vnitřní chvění i chvění srdce atd. Vlastně mi vůbec není jasné působení serotoninu a dopaminu. Který srdci škodí a který prospívá ? Děkuji za odpověď.
20-5-2010 (12.18)
Lékař odpovídá:
Tyto léky nepůsobí přes srdce, ale přes mozek a tento účinek pak působí právě snížení úzkosti, proti depresím apod.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Moj 13-rocny syn /aktivny sportovec, hokejista/ je sledovany ako pacient so striedanieim SR a AVJ rytmu, AI I.st., bikuspida.AO chlopna. Je aktivny, vladze, nebyva unaveny, bolest ani busenie necitil. Kardiolog upozornil na zvazenie perspektivneho aktivneho sportovania. Pre syna je hokej VSETKO! Je sikovny a my sa tesime, ze ma zalubu, ktora ho naplna a tiez vyplna jeho volny cas. Chceme Vas poprosit o radu./dnes ma vsetky vysledky vysetreni strdca O.K./. moze pokracovat v treningoch, a co moze byt neskor.....Dakujeme za odborny nazor.
20-5-2010 (2.29)
Lékař odpovídá:
Z hlediska Vámi uváděného střídání sinusového a junkčního rytmu by nejspíše neměl být problém. Co se týká bikuspidální aortální chlopně, tak pokud tato chlopeň funguje normálně (ne tak tomu vždy je), tak v současnosti není po této stránce omezen. V každém případě je nutné do budoucna syna asi jednou ročně až jednou za 2 roky kardiologicky sledovat k vyloučení vývoje vady na aortální bikuspidální chlopni a vyloučení vývoje srdeční arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, paní doktorko. Je mi 54 let, nacházím se v menopauze a dle všech vyšetření jsem zdravá. V poslední době mám vyšší krevní tlak cca 140/90-95. Můj tep je v rozmezí 45 - 55. Prosím, je tento stav běžný nebo je nutné léčit? Děkuji za a odpověď.
17-5-2010 (22.13)
Lékař odpovídá:
O farmakologické léčbě tlaku nerozhoduje jen jeho konkrétní hodnota, ale i přítomnost dalších rizikových faktorů (např. dědičnost, hladina tuků, přítomnost cukrovky, kouření atd.). S dotazem se proto obraťte na Vašeho ošetřujícího lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, paní doktorko, je mi 27 let trpím na palpitaci a extrasystolii. Výsledky z Holtera (24hodinové monitorace) ukazují na velmi četný výskyt KES - celkem 4.668 extrasystol. Jedná se o monomorfní extrasystoly tvaru LBBB. Extrasystoly přetrvávají i přes to, že beru Vasocardin SR 200. V noci se často budím zpocená, celá se třesu, brní mi ruce a nohy a cítím celkovou slabost. Tento problém mě trápí už asi rok a půl. Potíže postupně zesilují. Extrasystoly cítím každý den, už opravdu nevím, jak dál. Přemýšlím o katetrizační ablaci. Chci se zeptat, zda je nějaká hranice počtu extrasystol, kdy lékař doporučí pacientovi katetrizační ablaci?
17-5-2010 (15.03)
Lékař odpovídá:
O extasystolách jsem již psala v sekci arytmie. Jinak katetrizační ablace u nevázaných extrasystolách se neprovádějí. Provádějí se jen u tzv. vázaných extrasystolách (např. komorových tachykardiích), které ohrožují člověka na životě. A pak je možno provádět jen u některých pacientů, kde vznikají jen na určitém stejném jednom či několika málo místech. To však nebude nejspíše Váš případ.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobrý den, při poslední operaci jsem měla alerg. reakci na Clexane. Nyní mám plánovanou operaci ramene, žádanku ortopeda na alerg. vyšetření a žádná alergologie toto vyšetření nedělá. Čím se dá nahradit tento nízkomolekulární heparin? Nevím kam se obrátit. Ani nemocnice mi neporadila. za Vaši odpověď děkuji
17-5-2010 (10.53)
Lékař odpovídá:
Buď je možné vyzkoušet jiný typ nízkomolekulárního heparinu (např. Fraxiparine či Fragmin) nebo nefrakcionovaný heparin. Každopádně by jeho podání mělo být na JIP či jiném oddělení s možností resuscitace, zvláště pokud byla alergická reakce život ohrožující, a to po předchozí přípravě (podání antihistaminik či steroidů).
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobré odpoledne, chtěla bych se zeptat, co znamená, když mám nízkou tepovou frekvenci? Dá se s tím něco dělat? Děkuji.
16-5-2010 (17.22)
Lékař odpovídá:
Na dotaz Vám nemohu odpovědět neboť neznám Vaše další nemoci, užívané léky, věk a hlavně o jakou tepovou frekvenci se jedná.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den Pani Doktorko ja bych vas chtela pozadat o jednu laskavost moc vas prosim o radu nebo spis o informaci je mi 22 let a ziju s pritelem v anglii jemu je 30 let a mame spolu 15 mesicni holcicku moje otazka je takova nase holcicka mela nemocne srdicko prisli ji na to lekari tady v anglii kdyz mela 8 mesicu musela ihned na operaci srdicka ,chci vas poprosit ted jsem zase v druhym stavu a mam strach si to nechat aby nebylo i to druhe dite nejak zdravotne ohrozene se srdickem mela tady jse to jmenuje AORTA, u nas si myslim ze to je srdecnice tak budte tak laskava a odepiste mi svuj nazor prosim co nejdrive jsem uz .v 6 tydnu tehotenstvi....dekuji moc krat s pozdravem Zaneta
11-5-2010 (1.48)
Lékař odpovídá:
K vyloučení postižení srdce u plodu je možné dnes provádět ultrazvukové vyšetření srdce, což Vám doporučuji. Provádí ho u nás (a pravděpodobně i v Anglii) někteří dětští kardiologové. To, že bylo postižené srdeční vadou jedno dítě neznamená, že jí bude mít i dítě další, i když ta pravděpodobnost je o něco vyšší.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,je mi 43 let a již před několika lety jsem u sebe zjistil arytmické stahy srdce. Ty se projevují v různých frekvencích (od 1x za několik minut až po několikrát za minutu) po různě dlouhou dobu (po několik dní až po cca 2 týdny). Toto se stane tak 2-3x ročně. Absolvoval jsem tehdy EKG a i později několik dalších a tam se nikdy přímo v tu chvíli nic neprojevilo, bylo mi tedy řečeno, že se jedná o extrasystolii a není to nebezpečné. Dál jsem tomu nevěnoval příliš pozornosti, kromě postupného vypozorování, že by to mohlo souviset s jistým typem lehkého jakoby nachlazení - pálí mě a lehce tlačí jakoby hlouběji na plicích/průduškách a nutí ne moc a ne moc často k suchému kašli. Teď mám poslední ataku a je to tentokrát velmi nepříjemné - zaznamenal jsem v jednu chvíli i poruchy každého třetího stahu. Výtěr krku před 14ti dny nic bakteriálního neprokázal, předpokládám, tedy že by to nachlazení mohlo být leda virového původu. Moje otázky jsou: Mám být dál v klidu? A zaznamenali jste prosím takovéto poruchy v souvislosti s nějakou virovou infekcí? Děkuji za případnou odpověď.
10-5-2010 (11.27)
Lékař odpovídá:
Není důvod nevěřit Vašemu lékaři, že se jedná o bezvýznamný nález. Většinou tomu tak je. Virový (či jiný infekční zánět) může arytmie způsobit za předpokladu, že způsobí zánět srdce. Ten by se prokázal při významnějším postižení v laboratorním vyšetření (v době zánětu) vzestupem tzv. kardiospecifických enzymů (troponin, myoglobin) nebo poruchou stažlivosti srdce či jeho dilatací (zvětšením) při echokardiografii.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko, vzhledem k tomu, že se mému 25 letému synovi v poslední době nestabilního počasí občas točí hlava, začala jsem mu měřit tlak kvalitním tlakoměrem. Tlak je naprosto v pořádku, tepová frekvence se však stabilně pohybuje mezi 90 - 100 tepy v klidu. Syn nemá žádné další potíže, často se však nervuje a není sportovec. Nepije, nekouří.Prosím o Váš názor a případně radu. Moc děkuji a přeji hezký den! D.Kábrtová
10-5-2010 (8.40)
Lékař odpovídá:
O vyšší tepové frekvenci jsem již psala v odpovědích na minulé dotazy v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, chci se Vás zeptat jako odbornice, zda se jedná o arytmii nebo jinou poruchu srdce? Při měření tlakoměry mám nepravidelný chaotický tep a většinou se to projevuje v klidu mockrát denně, a nebo když mám pocit na omdlení (presynkopy), tak se to objevuje. Poslední dobou mám i bodavé bolesti na hrudi, a pociťuji slabost, únavu, nevýkonnost, mívám zvýšenou teplotu přes den. Už jsem omezil i sport a jiné aktivity protože se na to nějak necítím. Byl jsem poslán obvoďákem na ekg jednou ale bez nálezu, proto si nejsem jistý tím výsledekem. Děkuji za odpověď
9-5-2010 (13.46)
Lékař odpovídá:
K objasnění nálezu bude nutné doplnit tzv. EKG-Holter, který buď potvrdí či vyloučí event. arytmii srdce. Vzhledem k Vašim dalším potížím bych Vám však doporučila nejlépe se obrátit na spádového kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den chtěli by jsme vysvětleník závěru:Trvá restriktivní sínový zkrat,poruchakinetiky mitrální chlopně se stopovou regurgitací.Děkuji za odpověd Drapák
8-5-2010 (20.34)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale přesnou odpověď Vám dá lékař, který vyšeření prováděl, neboť v závěru není jasné o jak významný zkrat na úrovni septa síní se jedná. Na mitrální chlopni (chlopeň mezi levou síní a levou komorou je nepatrná nedomykavost, což je věc nejspíše bezvýznamná.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Zdravím již několik let mám problémy s vysokým tlakem a bušením srdce, když jsem před 3 roky šla k dr, tak mi naměřila tlak 150/90 a řekla, že to mám od páteře, takže jsem se s tím tak nějak naučila žit,., včera jsem byla na gastroentor.ambulanci a sestra mi změřila tlak a v mých 28 letech při váze 64kg byl tlak 175/110 tep 129 doktor se zhrozil a hned mě poslal na ekg a to bylo v pořádku nasadil mi lokren ovšem ted mám tlak 115/65 a citím se unavená a celkově slabá.jako by mi snad srdce ani nebušilo -. je tlak 115 / 65 a tep 70 v normě? děkuji vřele za odpověd
7-5-2010 (15.59)
Lékař odpovídá:
Tento preparát byl nasazen správně a jak je vidět, potíží Vás zbavil. Jen je možné, že je na Váš až mos silný a že Vám bude stačit nižší dávka betablokátoru (event. i slapší betablokátor). Domluvte se na tom s Vaším ošetřujícím lékařem.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Betaloc jaký je doplatek ev.čím se dá nahradit.
7-5-2010 (9.35)
Lékař odpovídá:
O doplatcích na léky Vás nejlépe budou informovat v lékárně, neboť každá lékárna má bohužel na léky jiné doplatky. V každé lékárně pak můžete i požadovat výměnu za preparát obsahující stejnou látku, který je s nižším či dokonce žádným doplatkem. Mezi léky se stejnou látkou (tj. metoprololem) jako je Betaloc patří třeba Vasocardin, Egilok, atd.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, je mi 60 let a v poslední době se mi několikrát stalo že mi najednou začalo prudce bušit srdce, tep okolo 110, tlak byl normální - mám spíše tlak nízký. Poprvé to trvalo půl hodiny pak to přešlo, ráno to začalo znova - dr. mě poslala na interní vyšetření (krev, EKG, sono, echo) - vše bylo v pořádku. Toto vyšetření od začátku roku již 2x pokaždé nic nezjistili.Mám velké problémy se zády, v současnosti právě mám pocit zablokování nebo ztuhnutí svalů v celé levé straně, hlavně v hrudní páteři. Po cvičení je to ještě horší. Chci se zeptat zda bušení může být způsobeno právě těmito potížemi v hrudní páteři.Problémy se zády mám již spoustu let ale tenhle problém jsem ještě nikdy neměla proto mě to vyděsilo. Jinak v současné době léčím lehký zánět žaludku (beru Helicid). Po psychické stránce se cítím dobře. Děkuji za odpověď.
6-5-2010 (10.00)
Lékař odpovídá:
Blokády páteře mohou skutečně vyvolat poruchy srdečního rytmu, a to zvláště pokud se potíže vyskytují v klidu. Ke zjištění typu arytmie by bylo vhodné ještě doplnit jednodenní či při řídce se vyskytujících obtíží event. i vícedenní EKG Holter.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Vážená p. MUDr. Je mi 40, mírně sportuji 5 cig. a 0.4l vína průměr den . Mám vysoký krební tlak. Na holtru průměr 145/95. Dřívjější lékař mi psal lokren a později lozap. Současný lékař mi ordinuje Blessin Plus H 160/25. V minulosti jsem měl vyžší jaterní tesy a dnes se zase toto projevuje. Může to mít souvislost - dle letáku u léků ano. Mám požadovat změnu léků. (i otázka kolik vedlejších účinků má blessin -jde mi z toho hlava kolem). Který z léků by byl Vašim doporučením. Beru ještě Tulip. Děkuji za odpověď.
4-5-2010 (15.16)
Lékař odpovídá:
Blessin je praparát ze stejné skupiny jako lozap (tzv. sartany), jen je trochu účinnější v této dávce na tlak krve. Pokud máte vyšší jaterní testy, tak je vhodné o tom informovat Vašeho ošetřujícího lékaře, který uváží vhodnost jeho výměny za jiný preparát. V prvé řadě při vyšších jaterních testech byste neměl pravidelně pít alkohol. Navíc jako kuřák a hypertonik máte i zvýšené riziko vývoje aterosklerózy. Proto uvažte, zde nepřestat kouřit. Určitě by to bylo vhodné a tím bych začala.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,paní doktorko mám dotaz ohledně mé 66-ti leté maminky.Před dvěma lety ji byla zjištěna kardiální nedostatečnost,nejspíše v důsledku tachyarytmie při thyreotoxické krizi.Má kardiostimulátor,z léků bere Vasocardin,Lozap,Furon,Verospiron,Thyrozol,Afonilum,Zocor.Je bez větších problémů,jen ta námahová dušnost stále přetrvává.Dnes byla na kontrole,vše v pořádku,lékařka jí řekla,že s tou dušností už to lepší nebude,je to prý kombinace srdeční s nadváhou a netrénovaností. Zkusila jí zvýšit Afonilum na 375mg a doporučila jí více pohybu, kterého má opravdu málo.Hodně pozoruje,že je dušnost vázána na počasí.Chtěla bych se zeptat,jestli se s tím zadýcháváním opravdu nedá něco dělat,třeba kompenzace léky nebo něco takového.Děkuji,moc si vás vážíme.
4-5-2010 (15.09)
Lékař odpovídá:
Bohužel neznám konkrétní nálezy a ani jsem Vaši maminku neviděla. Nejlepší odpověď na Vaše dotazy Vám může dát její ošetřující lékařka, na kterou se prosím obraťte.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
dobrý den, jsem po radio-frekvenční ablaci srdce, měla jsem duální AV uzel , operace proběhla 5.března 2010 a po dva měsíce mám užívat Godasal 200mg denně. Chci se zeptat, zda tato doba je dostatučujcí, a někdy se mě objeví krvácení z nosu bez jakékoliv přičiny. Je to tím Godasalem, mám tyto léky přestat užívat??? děkuji moc odpověd.
3-5-2010 (21.23)
Lékař odpovídá:
Tento preparát byste měla 6-8 týdnů po výkonu užívat, tato doba je dostatečná. Krvácení z nosu může být po Godasalu, ale před jeho vysazením je vhodné navštívit ORL odd. (krční, nosní a uší odd.), aby vyloučili např. rozšířenou žilní pleteň v nose (tu je možno kauterem uzavřít a potíže vymizí).
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobry den, Je mi 76 l. mam zvyseny TK 170/95 uzivala jsem Lozap 1 tbl. rano, 1 tbl. vecer, dr. mi pridala jeste 1/2 tabl. Lokren, je mozna tato kombinace, nyni mam tep kolem 50. Dekuji za odpoved
2-5-2010 (20.16)
Lékař odpovídá:
Tato kombinace je možná a dokonce u mnoha pacientů i vhodná.