Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1800 do 1820
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobry den, mam na Vás prosbu jsem těhotna a teď jsem byla na srdičku a závěr je takový - Závěr: hypertrofická kardiomyopatie diabetického plodu > - symetrie komor s nor. funkcí, nerestriktivní fetální zkraty IVS 140%, LVOTO O Byla jsem tak vyplašená, že jsem se nezeptala ani co to je. Můžete mi prosím říct, zda se jedná o něco vážného? Děkuji s pozdravem, Zdenka Kubíčková
11-12-2007 (9.11)
Lékař odpovídá:
Z uvedeného vyplývá, že nejspíše jako diabetička máte větší plod se zvětšeným srdíčkem než je obvyklé, což sice nemusí nic zásadního znamenat, ale s dotazem se prosím obraťte na lékaře, který Vám vyšetření prováděl.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den.Je mi 46 let,s vysokým TK se léčím již 7 let.Za ty roky jsem vystřídala léky Lorista 50, Asentra 50, Ramil, Lozap, Lozap H, Lokren a nyní mám Tenaxum.Po většině léků mám bušení srdce a tep 110 i v klidu.TK stále 160/110.Lokren vysazen z důvodu dušnosti.Ideální váha,racionální strava,nekuřačka,abstinent,nepiji kávu,dostatek pohybu.EKG a UTZ v pořádku.Hodnoty Holteru také vysoké.Může být příčinou pouze stres v zaměstnání,že nepomohou žádné léky?Mnohokrát děkuji za odpověď.
10-12-2007 (21.56)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale opět v takto konkrétním případě bez znalostí dalších informací o Vašem zdravotním stavu Vám jen těžko mohu odpovědět. Obecně mohu říci, že při trvajícím vysokém tlaku je vhodnější podávat najednou více (napři 2-4 léky) v nižších dávkách, kdy tyto léky působí vždy na jiném místě a nemají v malých dávkách takové nežádoucí účinky. Jinak je v každém případě vhodné vyloučit tzv. sekundární příčinu vysokého tlaku (např. onemocnění ledvin či nadledvin, onemocnění žláz s vnitřní sekrecí apod.).
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den pani doktorko.Jsem ve 24tt a tep mam KOLEM 100/min.Mimcu bylo namereno kolem 160min.Tlak mam 125-80.Byl my predepsan VASOCARDIN 50 jedna tableta denne.Ze srdcem nic nemam .Jsem clovek ktery je v obavach aby bylo vse v poradku/vloni 2 krat po zamlk.potratu/v tom je asi problem meho zrychleneho tepu.Prosim o radu zda leky jsou vhodne?Nejsem zastance brani leku ale nechci zas ublizit mimcu.DEKUJI
10-12-2007 (19.57)
Lékař odpovídá:
K Vámi udanému dotazu Vám mohu sdělit, že podávání Vasocardinu v těhotenství je možné. Zda je indikované musí posoudit Váš lékař. Jeho podávání je pak nevhodné teprve v době kojení, neboť se přes mateřské mléko dostává do dítěte a může u něj způsobovat zpomalování tepu.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Již 2 roky se léčím na hypertenci a užívám 1/2 Lokren, Diroton 5, 1/2 Hydrochloriazid a ted p.dr. z alergologie - jsem také atmatik a polyval.alergik mi sdělila, že Lokren užívat nelze. Na int. oddělení jsem dostala Prestarium Combi 1 denně a brala jsem ho 5 dnů a začala se mi motat hlava, bylo mi stále špatně a nemohla jsem nic dělat - tak jsem Prestarium vysadila a po poradě s p.dr. jsem zůstala u původního bez Lokrenu. Zapomněla jsem podotknout, že mi stoupl tep - na 116 a toto přetrvává už měsíc. Nejnižší tep 86 ale většinou v klidu do 116 a to přetrvává už měsíc. Stále se cítím jak bych prodělala těžkou nemoc. Děkuji za radu.
10-12-2007 (19.41)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale bez znalosti Vaší dokumentace Vám nemohu poradit, obraťte se prosím ve svém konkrétním případě na Vaše lékaře (zvláště plicního a internistu či kardiologa). Je pravda, že podávání Lokrenu (betablokátor) je u astmatiků rizikové a proto kontraindikované. Po jeho vysazení však dochází ke vzestupu tepové frekvence, což je "normální" reakce.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, chtěla jsem se poradit. Moje lékařka mi zjistila, že mám neorganický šelest, prekolapsové a kolapsové stavy, supreventrikulární tachykardii. A předepsala mi Rytmonorm 150 MG 2 x denně 1 tabletu. Od doby kdy užívám tento lék mám po koupeli šedou až černou vodu. Po další návštěvě u lékařky mi sdělila, že si není jistá diagnózou. Zajímalo by mě co není v pořádku ? Děkuji za Vaší odpověď Hybnerová
10-12-2007 (17.40)
Lékař odpovídá:
Neorganický šelest znamená, že se jedná o šelest způsobený pouze rychlých průtokem krve přes srdeční chlopně a nikoli srdeční vadou, tj. nejedná se o srdeční chorobu. Příčin kolapsových či prekolapsových stavů může být celá řada, ať už arytmických či neurologických, tak nejčastěji tzv. neurovegetativních daných nejčastěji poklesem tlaku krve při nedostatku příjmu tekutin v dusném prostředí, dlouhém stání apod. Poblematika je to velice široká a složitá, takže takto po internetu Vám bohužel nemohu více poradit. O Vámi udaných potížích po koupeli po Rytmonormu jsem neslyšela.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, je mi 28 let a ve 14 a 24 letech jsem měla supraventrikulární tachykardii, kterou se podařilo zastavit až chemicky na JIP. Vždy se mi spustila v okamžiku relaxace po vysoké psychické zátěži. Mimo to mívám v období vyšší psychické zátěže extrasystoly. Jelikož Holter nic neodhalil a EKG z mých atak se nedochovalo, nemohu podstoupit nabízenou ablaci (není věrohodně ani prokázáno, že se jednalo právě o supraventrikulární tachykardii, jen tomu můj stav nasvědčoval). Uvažuji o dítěti, ale bojím se, abych neměla v těhotenství další ataku. Je možno podat nějaké léky na její zastavení, aniž by byl plod ohrožen? Děkuji za informaci.
10-12-2007 (17.34)
Lékař odpovídá:
Před dalším řešením je nejprve vhodné určit přesný typ poruchy srdečního rytmu. Vedle běžné 24 hodinové monitorace EKG (tzv. EKG Holter) existují na většině arytmologických oddělení fakultních nemocnic možnosti tzv. dlouhodobé (např. týdenní monitorace EKG), kdy je větší možnost arytmii zachytit a v indikovaných případech i možnost zavedení tzv. implantovaného Reveal systému, který se implantuje pod kůži pacienta i na několik měsíců.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko,děkuji Vám za odpovědˇna můj dotaz ohledně vady mého syna defekt komorového septa.Lékařka mi řekla,že je velikostí významný.Bohužel syn stále pláče a je velmi těžké ho utišit.Mám o něj strach a nevím,co mám dělat.Co by se mu mohlo stát?Předem děkuji za odpovědˇ. Jana Z.
9-12-2007 (20.24)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale jako kardioložka nejsem kompetentní, jak Vám poradit ohledně pláče Vašeho syna. V každém případě je po domluvě s Vaším dětským kardiologem (event. ve spolupráci s Dětským kardiocentrem FN Motol) nutno rozhodnout o dalším postupu, včetně event. načasování dalšího řešení.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
DOBRY DEN. MAM PROBLEMY Z PALENIM ZAHY ASI TAK 11 LET .MEL JSEM JIT NA OPERACI UZ PRED 7 LETY ALE Z DUVODU ODCESTOVANI DO CIZINY JSEM TO DOSLOVA ZANEDBAL.TET MAM UZ STRASNE BOLESTI A NEVIM CO MAM DELAT. JE MOZNE PROVEST V CESKU, MYSLIM ZE JE TO laparoskopie jicnu POKUD NEJSEM PLATCE POJISTENI V CR.ZIJU V IRSKU .MUZETE MI ZDELIT KOLIK TAKOVEJ ZAKROK STOJI POKUD BYCH HO HRADIL SAM. DEKUJI ZA ODPOVED.
7-12-2007 (11.18)
Lékař odpovídá:
S dotazem se obraťte na gastroenterologa, který Vám jednak dle Vašeho nálezu poradí, zda Vám výkon pomůže (event. doporučí i alternativní farmakologickou léčbu) a navíc Vám i řekne finanční podmínky další léčby.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, chtěla jsem se Vás zeptat, zda může osoba s kardiostimulátorem cvičit na magnetickém nebo indukčním rotopedu, nebo zda smí cvičit pouze na páskovém nebo čelisťovém. Cvičení na rotopedu jí doporučil lékař, ale nevíme, jaký druh brzdného systému musíme zvolit. Děkuji Vám za Vaši radu
6-12-2007 (22.40)
Lékař odpovídá:
Novější typy kardiostimulátorů jsou před magnetickým polem částečně chráněni. Přesto se bezprostřední blízkost magnetického pole (např. televizní obrazovka, mobilní telefon) apod. nedoporučují. Zdůrazňuji, že se jedná o bezprostřední několikacentimetrovou či max. desítky centimetrů vzdálenost. Cvičení na magnetem brzděném rotopedu by vzhledem k cca 1-1,5 m vzdálenému magnetu od kardiostimulátoru nemělo být na závadu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,paní doktorko můj táta 76 roků trpí arytmii.Před půl rokem prodělal zápal plic.Od té doby ho občas zlobí srdce ale hlavně se mu dost špatně dýchá.Byl převezen na JIP.Ležel tam 3 dny a bylo mu zděleno že na arytmii nejsou žádné léky.Bojím se aby to špatné dýchaní nebylo od srdce protože RG plic byl v pořádku.Prosím o váš názor, zda mám jít na vyšetření a jestli by mu nepomohl třeba budík na posilování srdce.Děkuji za odpověď.
5-12-2007 (15.46)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale bez podrobného vyšetření Vašeho otce Vám nemohu dát žádnou odpověď. Nicméně pokud je RTG plic v pořádku a otec je dušný, tak pravděpodobnost onemocnění srdce je vysoká a je vhodné provést další kardiologické testy (hlavně echokardiografie, zátěžové vyšetření apod.).
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,paní doktorko jsem astmatička a beru Symbicort inh.,byla jsem na Echu srdce pro šelesty a nález byl tachykardie.V poslední době mívám často bušení srdce,pocit nedostatku kyslíku a nevolnost od žaludku.Tento stav trvá někdy i 2 hodiny a je to velmi nepříjemné.Po odeznění pociťuji značnou únavu.Na tachykardii zatím neberu žádné léky.Mohou tyto potíže souviset s užíváním Symbicortu?
30-11-2007 (18.20)
Lékař odpovídá:
Symbicort skutečně způsobuje tachykardie. Je problémem, že léky, které by zpomalovaly tepovou frekvenci (zvláště betablokátory) jsou u astmatiků kontraindikované a nesmí se podávat, neboť mohou způsobit i těžký (až nezvládnutelný) astmatický záchvat. Doporučuji Vám, aby jste s Vašimi obtížemi seznámila Vašeho plicního lékaře, který Vám může vyzkoušet podat jiné léky na astma, které nemusí tak zvyšovat srdeční frekvenci.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se Vás zeptat na dědičnost hypertrofické kardiomyopatie. Nedávno na tuto nemoc umřel manželuv otec. Manžel nyní podstupuje vyšetření, ale nejspíš tuto nemoc také zdědil. Chci se zeptat jaká je pravděpodobnost, že naši dva synové (jeden má 2 roky a druhý 4 měsíce) mohou tuto nemoc také zdědit? A také od jakého věku je možné diagnostikovat u kluků, zda mají či nemají tuto nemoc. Děkuji za odpoved Katerina Cernoskova
29-11-2007 (13.26)
Lékař odpovídá:
Diagnostika hypertrofické kardiomyopatie se opírá o echokardiografické vyšetření, které stanoví, zda je srdeční svalovina touto vadou již poškozena. Ke zjištění, zda Vaši synové (a manžel) trpí hypertrofickou kardiomyopatií je vhodné provést genetické vyšetření na genetickém oddělení. Zde je možno i stanovit, jak je tato vada riziková a nakolik je dědičná. Současně odliší pacienty, kteří se musí intenzivně léčit (farmakologicky, katetrizačně či implantaci kardiodefibrilátorů či stimulátorů). Hypertrofická KMP je širokým souhrnem onemocnění, která se obdobně projevují, ale léčba u nich může být různá. Proto jsou dnes centra většinou při fakultních nemocnicích, která se na tyto pacienty soustředí.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Dobrý den.Vážená paní doktorko,prosím o radu.Můj otec(61) prodělal před několika dny rozsáhlý infarkt dolní komory(tak nám to vysvětloval lékař),při kterém došlo k poškození obou tepen.Jednu tepnu mu zprůchodnili na 60%,druhou kvůli velkému poškození nebylo možno zprůchodnit. Původně zamýšleli o možnosti udělat Bypass,dnes ráno nám ale sdělili, že poškození srdce je tak velké, že ani Bypass by mu nepomohl. Převezou ho z Varů do Chebu na JIP a prý budou čekat jak se s tím jeho srdce vypořádá. Otec se kromě tohoto léčí na chronický zánět průdušek(náběh na lehké astma), diabetes(léky),vysoký krevní tlak. Chodí na pravidelné kontroly ke kardiologovi, kde mu nikdy nezjistili žádné problémy, jen před několika měsíci mu na CT zjistili kornatění cév,na konzultaci a kontrolu měl jít v prosinci. Opravdu se nedá dělat nic jiného než čekat?
28-11-2007 (12.29)
Lékař odpovídá:
Moc se omlouvám, ale na Váš dotaz Vám nemohu dát přesnou odpověď, neboť neznám další potřebné nálezy. Bypass (či katetrizační plastiku) není někdy možné provést z důvodu technické neproveditelnosti (moc úzké tepny či dlouhé uzávěry apod.) či z důvodu toho, že svalovina srdce, která se je postiženými tepnami zásobená není viabilní (tj. životaschopná) a žádný z výše uvedených zákroků by nepomohl (či spíše by pacienta mohl poškodit operačním rizikem).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
DOBRY DEN.MAM TYDENSTAREHO SYNA.PRY MA DEFEKT KOMOROVEHO SEPTA.NEMUZE MU NAMAHA PRI PLACI UBLIZIT?MAM O NEHO STRACH,ALE ZAROVEN SI NEMOHU DOVOLITHO STALE NOSIT NA RUCE,ABY NEPLAKAL.PREDEM DEKUJI ZA ODPOVED
27-11-2007 (14.37)
Lékař odpovídá:
Z Vašeho dotazu nevyplývá, zda je defekt komorového septa u Vašeho syna hemodynamicky významný. Pokud není významný (což předpokládám - s dotazem se obraťte na Vašeho pediatra), tak se nemusíte bát, že by si např. při pláči ublížil.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Přeju dobrý den, moje maminka 76 let má jinou srdeční arytmii, fibrilaci síní, angínu pektoris, diabetes melitus, poruchu štítné žlázy. Již 8 let užívá Warfarin a také další léky-digoxin, molsihexal, vasocardin, mono-mack, lusopres, eutyrox. V září 2007 byla operovaná na slepé střevo, byl ji vyřazen Warfarin a 4 dny po operaci ji postihl mozkový infarkt způsobený utržením krevní sraženiny. Asi po 14 dnech byla převezena na doléčení do LDN, minulý týden ji přivezli domů, chodí s oporou, zůstala ji porucha řeči. Nebyl jí znovu nasazen Warfarin ani Digoxin, ale pouze Anopyrin. Předevčírem jsme ji volali záchranku, protože ji bolela levá noha, byla silně oteklá a ledová, mamince bylo hrozné horko. Včera ji operovali levou nohu,protože tam měla ucpanou cévu. V nemocnici mi řekli, že léčba Warfarinem není po CMP vhodná, mám velké obavy, že ji znovu potká po tomto zákroku embolie nebo CMP. Prosím o váš názor, zda při fibrilací síní stačí pouze léčba Anopyrinem, nebo co by pro ni bylo vhodné místo Warfarinu. Děkuji za odpověď.
27-11-2007 (13.49)
Lékař odpovídá:
Bohužel neznám všechny podrobnosti, abych Vám mohla kvalifikovaně odpovědět, neboť Vaše maminka trpí celou řadou závažných nemocí. Ale pokusím se odpovědět obecně. U trvající fibrilace síní je v každém případě vhodná trvalá antikoagulační léčba Warfarinem, která je lepší v prevenci tromboembolie než Anopyrin. Podávání Warfarinu je však někdy kontraindikované např. v případě manifestního krvácení, aktivního žaludečního vředu, krvácení do mozku apod. V případě prodělané mozkové příhody způsobené krvácením do mozku (to je možno odlišit na CT či magnetické rezonanci mozku) by byl Warfarin kontraindikovaný, v opačném případě (tj. způsobený ischemií mozku při jeho nedokrvení např. při embolizaci do mozku) pak naopak indikovaný.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den jsem po úrazu pravého palce kde proběhla operace (zdrátování nohy) doktor mi dopuručil našlapovat na patu a odlehčovat špičku ale po sejmutí sádry mi noh trošičku stuhla na vazech potřeboval poradit nějaké cviky abych nohu znovu dal do původního stavu děkuji
25-11-2007 (21.08)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale jsem kardioložka. Se svým dotazem se obraťte na ortopeda či rehabilitačního lékaře, kteří Vám odpoví kvalifikovaněji.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Mám diagnostikován defekt síňového septa a pan doktor mi doporučil v budoucnu,pokud budu chtít,jeho nápravu.Zajímalo by mě,jak tento zákrok probíhá.jestli se používá narkóza,... Dosud jsem neměla žádné problémy,na defekt se přišlo až v mých 23letech při prvním těhotenství.Teď je mi 27.V posledních 3dnech pociťuji spíš k večeru takové divné bušení srdce,nepravidelné skákání,tlukot jde vidět pouhým okem,cítím to od bránice až ke krku a je to nepříjemné.Zajímalo by mě,jestli to s defektem souvísí.
24-11-2007 (20.55)
Lékař odpovídá:
Defekt mezisíňového septa je indikovaný k uzávěru v případě, že způsobuje obtíže (hlavně dušnost, bušení srdce apod.), což je obvykle tehdy, pokud je poměr průtoku v malém a velkém oběhu více než 2:1. Při poměru do 1,5:1 nález obvykle není indikovaný k zákroku. Poměr mezi 1,5-2:1 je hraniční a postupuje se individuálně. Uzávěr defektu septa síní je možné provést buď operačně na kardiochirurgii či dnes stále více katetrizačně zavedením tzv. okludéru, které se provádí na katetrizačním sále při monitoraci jícnovou echokardiografií.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Může to znamenat, že se Vám dostatečně nezvedá tepová frekvence či tlak krve. Dekuji za tuto odpoved ale chtel bych jse o tom dozvedet vice jak jse to projevuje nebo co jse stim da delat. Doktor rekl ze je to normalni.
23-11-2007 (18.01)
Lékař odpovídá:
Z Vašeho dotazu není stále jasné, zda se Vám při zátěži nezvedá tlak krve a nebo tepová frekvence. Bez toho Vám nemohu kvalifikovaně odpovědět. Nicméně pokud Vám Váš lékař řekl, že je nález normální, domnívám se, že není nutné se s tím dále zaobírat.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobry den pani doktorko! Jinou odpoved jsem snad ani necekal na muj dotaz:Bental versus Marihuana. Presto Vam moc dekuji.Utvrdila jste mne v tom co jsem si myslel a nebudu experimentovat.
21-11-2007 (21.07)
Lékař odpovídá:
Jsem ráda, že jsem Vás k Vašemu vlastnímu zájmu přesvědčila.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobry den chtela bych se zeptat estli mam Panickou poruchu kdyz mam pocit na omdleni,poceni,buseni srdce,zavrate nebo mam neco ze srdcem,na vysetreni sem nebyla,bojim se..dekui za odpoved v nejblizsi dobe se k lekari chystam uz je to k nevydrzeni..
20-11-2007 (18.34)
Lékař odpovídá:
Zda se nejedná o kardiologickou příčinu obtíží, nelze bez vyšetření říci. Jinak při podezření na panické ataky je vhodné svěřit se do péče psychiatra či psychologa. V každém případě bez Vašeho vyšetření Vám není možno pomoci. Doporučuji Vám nejprve obrátit se na Vašeho praktického lékaře, který s Vámi potíže probere a doporučí Vám další vhodné vyšetření.