Vaše dotazy

  • Pročtěte si prosím nejprve odpovědi na dotazy jiných pacientů, můžete zde najít řešení svého problému. Děkujeme za pochopení.
  • Omlouváme se, ale na příliš konkrétní dotazy (např. hodnocení jednotlivých léků apod.) není možné kvalifikovaně odpovědět při neznalosti dalších potřebných dat a informací. Proto se s těmito dotazy prosím obracejte na svého ošetřujícího lékaře
  • Vaše kontaktní údaje nebudou zveřejněny
  • Na Vaše dotazy odpovídám zdarma a ve chvilkách svého vzácně volného času. Prosím proto o trpělivost, pokud odpověď trvá delší dobu. Pokud má Váš dotaz akutní charakter, obraťte se proto na Vašeho ošetřujícího lékaře.
Past na roboty (nevyplňujte): *) Povinné položky
Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 660 do 680
Stránky:
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko je mi 45 let.Poslední měsíc si musím píchat Fraxiparin na ředění krve.Chci se zeptat jestli je možné si dát nějaký ten alkohol¨(mám na mysli pivo) dekuji za odpověd.Zdraví z Jižní Moravy
14-3-2011 (7.28)
Lékař odpovídá:
S rozumem (tj. maximálně cca 1-2 drinky denně) ano. Jedním drinkem se rozumí 0,5 litru piva, 2 dcl vína či 1 panák tvrdého alkoholu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
objektivny nalez SPG: EKG: PSR: 64 min parcialny BPTR ECHOKG: Ap39,ĽP:36,PK:22,IVS:10,ĽK:, 53/25mm Perikand: stopová M a TrR Záver: Hyperkinetická : ĽK zaver :Dg.R00.2 búchanie srdca - palpitacia otázka: na záver ,možem sportovat ??
13-3-2011 (20.13)
Lékař odpovídá:
Z hlediska Vámi uvedených nálezů ano.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
mam 46 rokov,liecila som sa na stitnu zlazu ale ta je uz v poriadku, uz roky ma trapi pocit , ze mi vynechava srdce. Ekg mam vzdy v poriadku. Pred 14 rokmi som bola monitorovana na holderi, a dopadlo to takto"Pocas 24 h. monitorovania pritomna opakovana bymptomatickaSVT o fr. 140-160/min.,bez KES, bez poruch AV prevodu vyzsieho stupna.Bez tichej ischemie. Aj po tolkych rokoch sa mi to opakuje, niekedy aj mesiace pokoj, potom mesiace problemy.aj desiatky krat denne. Potom panikarim, beriem aj lieky na hypertenziu.Coryol a cardilan. Kam sa mam obratit? Prosim o radu.Je to nebezpecne?
12-3-2011 (18.02)
Lékař odpovídá:
Záleží o jaký typ SVT (supraventrikulární) tachykardie se jedná. K tomu je třeba vidět EKG záznam. Většina SVT je možno dnes léčit a většinou i definitivně vyléčit pomocí tzv. katetrizačních ablací, která se provádějí na většině kardiologických (či interních) klinik při fakultních nemocnicích.
# Pacient se ptá:
nezařazeno
Dobry den, mam dotaz.pred 8 lety jsem prodelala silny zanet moc.cest,kde mi zjistili masivne bilkovinu,streptokoka,krev,zalecili to, ale pote jsem zacala hubnout, ackoliv jsem jedla dost a s chuti,zvysene teploty.zanet jsem porad mela.navrhli mi udelat cevkovani, po tomto zakroku, jsem do dvou dnu otekla od kotniku do pasu,horecky, nemohla jsem mluvit a spatne se mi dychalo, bolest hrtanu,suchy kasel a bolest na hrudniku.vylezela jsem to jen v podobe tekutin.Mela jsem pak stale zvysene teploty a prilezitostne zavrate,kdy jsem se pri sebemensi vetsi zatezi zadychavala a bilo mi srdce.asi po 4 mesicich jsem mela obdobne horecky,silny suchy kasel, otoky, opet jsem nesla k doktorovi, stav mi to ani nedovolil.kdyz jsem konecne z toho dostala, tak jsem zacala byt dusna a to vyhradne v noci.Dusnost me vzbudila asi po hodine po usnuti amusela jsem se posadit,postupem casu se k tomu pridal slaby tep a po rozdychavani rychly nepravidelny tlukot srdce.S odstupem casu dochazelo k vetsimu pichani u srdce, jen pres den.Pred 2 lety ustalo uplne,dusnost s ost.problemy zustaly az do ted.To uz stalo za navstevu doktora, ale sla jsem k imunologovi, tam po odberech mi zjistil hranicni imunitu,kde nevyloucil, ze jsem prodelala autoimunitni onemocneni,nechal udelat test na borelie,pozitivni, ale jen G a Chlamydie Trach a pneum.A a G pozitivni.zalecil me, ale dusnosti se srdec.problemy zustavaji nadale.Plicni dusnost byla vyloucena.Na srdce mam jen nedomykavost tri chlopni,ze je to normalni,ale nikdo v rodine srdecni vadu nema.mohlo to byt zpusobeno temi horeckami???Jak to mam ted resit????Dekuji N
11-3-2011 (15.48)
Lékař odpovídá:
V případě, že se horečky opakují, je vhodné znovu zopakovat echokardiografii a event. dle domluvy s kardiologem nejspíše i echokardiografii jícnovou k vyloučení zánětu na srdečních chlopních.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko.Chtěla jsem se zeptat, zda souvisejí nízké hodnoty draslíku a magnésia v organismu s extrasystoly?Děkuji předem za odpověď a přeji Vám hezký den.
9-3-2011 (17.36)
Lékař odpovídá:
V případě, že je hladina kalia (draslíku) či magnezia (hořčíku) pod normou, tak oboje může způsobovat i závažné poruchy srdečního rytmu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den. Kvůli pálení při močení jsem dostal od urologa doxybenne 100mg, ale zapoměl jsem mu říci že užívám lokren 20mg. A tak se chci zeptat jestli se to může užívat pospolu a nedělá to nějaké nepřijemnosti. díky TP
9-3-2011 (13.31)
Lékař odpovídá:
Kombinace těchto léků je možná.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý deň, obraciam sa opäť na Vás s prosbou kvôli kolísavému tlaku krvi ktorý mi stupne asi 6 až 8 krát do mesiaca na 160/110 tep 120 inak 110/70 tep 50 až 80 a stálej nauzey. Absolvoval som vyšetrenia EKG, Očné, Endokrinológiu, gastro a kolonoskopiu, neurologické; sono abdomenu, obličiek a nadobličiek;ktoré dopadli negatívne. psychiater mi napísal F40.8 (Iné špecifikované úzkostné poruchy) vysadil seroxat a poslal ma ku psychologovy. akurát mne sa nezdá že to mam zo psychiky kvôli tomu že mi nepomáha ako Seroxat (beriem ho cca 6 týž). ani Neurol 0,25 mg 1-0-1 (beriem cca 3 Mesiace) a mam pocit že začínam byť zavisli ešte aj na ňom. Na ten tlak beriem Tensiomin 25mg PP. Tritace 2,5mg mi veľa znižoval tlak aj pri polovičnej dávke. Výsledky krvi: Alkal. fosfataza 0,62 0,67 - 2,15 Monocyty 12,10 ← - 10,50 Aldosterón 885,6 94,3 - 757 Cholesterol 2,81 ← - 2,50 ostatné sú v norme. 5HIAA (odpad) 88,0 10,4 - 31,2 na zber som nedržal diétu čiže je to bezpredmetné. Na Magnetickú rezonanciu som objednaný na júl. Odporučila bi ste mi ešte nejaké vyšetrenie? Ktoré by mi vedelo určiť diagnózu.
8-3-2011 (21.36)
Lékař odpovídá:
V případě, že ani po magnetické rezonanci nebude zjištěna příčina, bude vhodné se obrátit na Centrum hypertenze, kde se zabývají vyšetřením sekundární hypertenze. Tato pracoviště bývají zřizována při většině fakultních pracovišť.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den,měla bych dotaz ohledně mého partnera.Byl na UZ srdce kde ve zprávě stojí:Stopová mitrální insuficience.Svědčí proti plicní hypertenzi.EKG je však vždy dobré-nedávno jej absolvoval a lékař mu řekl že má srdce jako zvon.Je mu 68 let. Jestli je možné,aby jste mi toto popsané vysvětlili.Děkuji LM
6-3-2011 (10.29)
Lékař odpovídá:
Jedná se o zcela nevýznamný nález, kdy nepatrně nedomyká chlopeň mezi levou síní a levou komorou.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je mi 60 let a zhruba před 8 měsíci jsem začala mít potíže: točení hlavy, bušení srdce, dušnost, pot na čele i celém těle, bušení srdce, stísněnost v hrudním koši, stažení v krku vyvolávající pocit až na zvracení. Po té co mi konečně byl zjištěn kolísavý krevní tlak, který se pohyboval mezi 145/95 až 185/115 mi byla provedena všechna možná vyšetření: interní, EKG, nadledvinky,ECHO, cévy. 2x holter na srdce a 2x tlakový holter. Holtry ukázaly trošku zvýšené hodnoty. Ani jedno z vyšetření neukázalo žádné výrazné problémy. Takže jsem začala být léčena na kolísavý tlak.Během léčení jsem doma zkolabovala, manžel volal záchranku. Dostávala jsem Zorem 5mg , později bylo přidáno prestarium a dávky se zvyšovaly, tlak stále kolísal. Asi před měsícem mi bylo doporučeno: ráno 1 prestarium neo, 1 Zorem 5mg, 1 lexaurin 1,5 mg, v poledne 1 Concor cor 2,5mg, večer 1 prestarium neo, 1/2 zorem 5mg. Po této kombinaci se mi tlak ustálil a pohybuje se už přes měsíc mezi 125-140/65-85, stejně tak puls mezi 60-80. Moje potíže se ale moc nezměnily, vyskytují se několikrát za den, dušnost, pocení, úzkost, napětí, nervozita, absolutní únava, tak, že si musím několikrát za den lehnout. Bez jakékoli námahy mám pocit, že nevydržím stát ani sedět, bolest pod žebry a v zádech, vnitřní třes svalů.Nejlépe je mi když si lehnu a dokonce i několikrát za den únavou usnu. Přitom jsem aktivní člověk, nikdy před tím jsem si přes den nelehla. Je možně, že nesnáším některý z léků?? Kromě zmíněných léků užívám ještě 1 Euthyrox 100 po operaci štítné žlázy před 4 roky.Na endokrinologii jsem stále pod kontrolou a v pořádku.Jsem z těchto stavů tak zchvácená a navíc po několika měsících léčení se cítím stejně jako před ním, pouze se mi už nepodařilo opět zkolabovat, místo toho se ale zvětšila únava a výše zmíněné problémy se vyskytují několikrát za den. Paní doktorko děkuji Vám za případnou odpověď a za Váš čas. S pozdravem Madejczyk
5-3-2011 (19.53)
Lékař odpovídá:
Je mi to moc líto, ale na Váš dotaz Vám může dát správnou odpověď jen lékař, který Vás dokonale zná a vyšetřuje. Na základě kusých informací, které jsou níže uvedeny a bez Vašeho vyšetření Vám bohužel opravdu nemohu adekvátně odpovědět. Ještě jednou se moc omlouvám.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, mám roční dceru a od porodu užívám léky na vysoký tlak. Nejprve to byl Dopegyt a když jsem přestala kojit, tak mi byla medikace změněna na Agen 1xdenně. Jelikož plánuji druhé dítě, chtěla jsem se Vás zeptat na Váš názor užívání Agenu v těhotenství a během kojení. Četla jsem Vaše odpovědi na otázky problematiky braní léků v těhotenství, ale Agen jsem nenašla. Můj kardiolog mi řekl, že v tom nebude problém. Mám ale strach, aby bylo miminko zdravé. Moc děkuji za odpověď.
5-3-2011 (9.48)
Lékař odpovídá:
Léky typu kalciových blokátorů, mezi něž patří i Agen, nejsou v těhotenství a době kojení vhodné. Vhodnější je Dopegyt či selektivní betablokátory (např. metoprolol). Selektivní betablokátory pak nejsou však vhodné v době kojení.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den. Před nějakým časem se mi udělalo nevolno,pocitoval jsem silnou bolest na prsou,která přecházela až do krku a brnělo mě půl těla.V nemocnici mi zjistili na ekg respirační aritmii a nedostatek draslíku v krvi,který doplnili kapačkami.Ekg se upravilo.Po propuštění domů se opakuje lehká bolest a rychlý tep.Může to něco znamenat? Děkuji za váš čas a odpověd.Jindřich Sokol
4-3-2011 (12.30)
Lékař odpovídá:
Nedostatek draslíku v krvi může způsobit Vámi uváděné potíže. Pokud máte bolesti na hrudi a rychlý tep a hladina draslíku je již v normě, je vhodné doplnit další vyšetření u kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, výsledek RTG dnes: srdce rozšířené doleva, vinutá aorta, plíce bez ložiskových změn, bez infiltrace, pravděpodobně residuální adhezivní změny nad levou bránicí. V sobotu jedu s vnučkami na hory, jen servis, nelyžuji.. Mohu odjet? V jaké situaci je mé zdraví? Měsíc jsem zvládala virozu, 1x antibiotika. Děkuji.
3-3-2011 (19.49)
Lékař odpovídá:
Pokud nemáte potíže, tak snad jet můžete, výhledově bude vhodné doplnit echokardiografické vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Zdravím, môj dotaz sa týka BIKUSPIDÁLNEJ AORTÁLNEJ CHLOPNE, ktorá mi bola diagnostikovaná. Aké sú vaše skúsenosti s touto chybou, jej prognózou a či ovplyvní dĺžku života. Ďakujem
1-3-2011 (15.29)
Lékař odpovídá:
Bikuspidální aortální chlopeň má místo 3 cípů cípy jen dva. Většinou funguje normálně, je však náchylnější k jejímu zužování či nedomykavosti. Proto je vhodné tento nález dispenzarizovat u kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
d.den,muzu pri brani atb-doxybene 1krat denne,azitromicin po,st,pa 1krat denne sportovat?dekuji
26-2-2011 (9.45)
Lékař odpovídá:
Při užívání antibiotik (přepokládám, že z důvodu léčby nálezu na žaludku vzhledem k Vámi uváděné kombinaci léků) není vhodné sportovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den pani doktorko, mela bych dotaz ohledne pulzu v brise. Jsem stredni postavy, ne vylozene prehnane stihla a v podstate vzdy citim pulz kolem pupiku a pri zmacknuti v podstate po celem brise. Zminila jsem se tomu svemu obvodnimu lekari, ktery me odbyl s tim, ze je to normalni. Vsude vsak ctu o tom, ze je to hlavni priznak aneurysmatu. Mela bych to opravdu hodit za hlavu nebo trvat na vysetreni? Asi pred rokem jsem podstoupila echo vysetreni, kde se pise - ascend. aorta stihla, mohlo by se i tak jednat o brisni aneurysma? Poznalo by se z echa, kdyby nebylo neco v poradku? Pred lety jsem podstoupila spoustu sono vysetreni bricha kvuli podezreni na slepe strevo, vsimli by si pri tom tenkrat, kdyby bylo neco spatne? Puls v brise citim co pamatuji, mam pocit ze od narozeni, dnes je mi 28 let. Mela bych dodat, ze obcas citim kolem pupiku bolest a tlak (vetsinou vsak v dobe, kdy zaroven trpim zacpou) Moc se omlouvam za mozna prehnane starostlivy dotaz, nechci znovu obtezovat obvodniho lekare, ktery uz mi jednou rekl, ze to nic neni, aniz by se na to podival. Moc dekuji za odpoved.
26-2-2011 (5.28)
Lékař odpovídá:
Že byste ve 28 letech měla aneurysma břišní aorty je krajně nepravděpodobné. Pokud chcete mít jistotu, nechte si vyšetřit břišní aortu sonograficky jako samoplátce a k tomu doporučení nepotřebujete. Cena vyšetření se pohybuje v řádu stokorun.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den paní doktorko, se synem chodíme osm let do kardiologické ambulance na pozorování plícnice. Synovi je 18let a při dnešní kontrole bylo zjištěno zhoršení Dg. zní Insuficience plícnice 2. stupně. ECHO ústřik na plícnici od mesadiastoly ve 2 tokových vrcholích do vzdálenosti 3 cm. Chtěla bych Vás poprosit o podrobnější vysvělení, protože pan doktor, při otázkách, byl tak neochotný cokoli vysvětlovst, že jsem to vzdala. Podle dnešních výsledků můžeme asi očekávat další zhoršení. Předem děkuji za Váš drahocený čas na odpověď matka syna Jakuba Sáry
24-2-2011 (16.27)
Lékař odpovídá:
Nedomykavost plicnice 2. stupně (tj. málo významná) je jen málo významným nálezem. Nedomykavost plícnice sama o sobě v dospělosti prakticky nikdy není důvodem k operačnímu řešení. Je sice vhodné syna kontrolovat, ale nijak zvlášť bych se tím nenechala moc znepokojovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, sportovní lékař mi při zátěžovém testu zachytil KES. Občas mám pocit bušení srdce ve stresu, před zkouškou... Byla mi diagnostikována perzistující alergická rhinitis - alergie na časné pyly, roztoče, plíseň, zvířecí srst - terapie Xyzal a Avamys. Mohli by mít tyto léky vliv na KES? U praktického lékaře jsem měla nález incip. šelest parastern. vpravo. děkuji za opdověď.
24-2-2011 (16.18)
Lékař odpovídá:
Avamys patří mezi kortikoidy a Xyzal mezi antihistaminika. Ani jedna z těchto skupin významnější poruchy srdečního rytmu nezpůsobují.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den.Chtela jsem se zeptat-mému manželovi naměřil lékař krevní tlak 200/100 po přechozeném zápalu plic a nálezu plicního výpotku,zda je možné při této diagnoze užívat vigru.Děkuji za odpověď
23-2-2011 (17.28)
Lékař odpovídá:
Při vysokém tlaku do jeho srovnání není vhodné Viagru užívat.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Hezký den, je možný že mi lék Triasyn způsobuje nespavost nebo to je hloupost. Děkuji
23-2-2011 (6.38)
Lékař odpovídá:
Neí mi známo, že by lék Triasyn sám o sobě způsoboval nespavost.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, je mi 37 let, a ráda bych se zeptala co mám dělat. Při měření krevního tlaku v klidu, mám přibližně tyto hodnoty 110-120/60-70 což si myslím, že je v pořádku. Pouze mě trápí puls, jelikož mi tonometr ukazuje 90 - 100 pulsů za minutu. Při pohybu žádnými obtížemi netrpím a žádné léky rovněž neužívám. Děkuji za odpověď Hezký večer P. Štroblová
22-2-2011 (20.27)
Lékař odpovídá:
O vyšší tepově frekvenci jsem již opakovaně psala v sekci arytmie.
Redakční systém, kódování a design: Radek Šimko | Logo: Karel Florián | Administrace