Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 660 do 680
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, mám takový problém který mě již trápí delší dobu, vždy ale s přestávkou. Mám problém se hluboce nadechnout, kolikrát musím zívnout abych se nadechla. Trvá mě to jak kdy, např. 3 týdny a pak mám dva měsíce od toho pokoj. Jednou jsem s tím byla u dr. a ten mě poslal na plicní. Na nic nepřišli, dr. řekl, že to mám od zad, protože mám se zády problémy. Na kardologii ani ekg mě neposlal. Ale vždy když mě tento stav popadne, mám z toho divný pocit. Třeba se mi stáva, že když přijdu někam do restaurace mám pocit, že mi bije hodně a nepravidelně srdce. Je mi 20 let. Děkuji za odpověď.
27-3-2011 (18.53)
Lékař odpovídá:
Potíže jsou skutečně typické pro blokády hrudní či krční páteře a doporučuji Vám navštívit rehabilitační oddělení.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na můj stav posledních dnů, asi před čtrnácti dny sedím v klidu v práci a najednou slabost na omdlení, po chvilce soustředění to přešlo, včera zase v klidu v práci v sedě, najednou probouchávání srdce až v krku (jako kdyby se mi tam přestěhovalo) - velmi nepříjemné, čekal jsem co bude, ale přešlo to.Maminka zemřela na nedomykavost chlopně a otec měl asi čtyři infarkty.Co myslíte že to bylo?
26-3-2011 (15.46)
Lékař odpovídá:
Co to bylo nejsem schopna samozřejmě říci, doporučuji Vám však zvláště s ohledem na Vaši rodinnou anamnézu navštívit spádového kadiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, měla bych, prosím, na Vás dotaz. Mám občas potíže s přeskakováním pulsu. Měla jsem to už před těhotenstvím, v těhotenství pak bylo období, kdy jsem to pociťovala více. Z toho důvodu jsem měla asi 3x holtera, loni jsem byla na ultrazvuku srdce. Pan doktor mi řekl, že je vše v pořádku, jen že se jedná o extrasystolii. Jen mi řekl, že mám užívat magne B6 delší dobu. Je období, kdy třeba půl roku necítím nic a pak třeba najednou 2 dny ve větší míře, nejvíc asi večer. Chtěla jsem se zeptat, jestli se mi tyto problémy mohou rozjet, když mám potíže se zády. Většinou totiž cítím brnění a napětí mezi lopatkami a u toho cítím přeskakování pulsu. Od lékařky mám vasocardin 50, beru půl ráno a půl večer. Zatím mám jedno dítě, je nutné při dalším těhotenství lék vysadit? Moc děkuji za Váš čas.
24-3-2011 (20.47)
Lékař odpovídá:
O extrasystolách jsem již opakovaně psala v sekci arytmie. V těhotenství není nezbytně nutné Vasocardin vysadit - je však vhodné se domluvit s ošetřujícím lékařem.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, při odběru krve mi zjistili tep 42, při TK 75/110. Je mi 46 let. Sestřička mě upozornila, že bych to měl řešit. Mám za sebou několik let stresu, jinak jsem ale klikdné povahy. Prosím, jaké příznaky by mi měly naznačit, že je skutečně nutné vyhledat odborníka. Momentálně nemám žádné potíže. Děkuji za pozornost.
24-3-2011 (15.42)
Lékař odpovídá:
Pokud nemáte potíže, tak není nutné se nějak znepokojovat. Nicméně pro jistotu by bylo vhodné nechat si natočit EKG záznam.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, moje maminka má dle lékařů vrozenou nemoc srdce, která je dědičná, ale nevím jak se vrozená nemoc jmenuje. Řekli ji, že má hypertrofii srdeční svaloviny, předepsali kromě léků na vysoký krevní tlak také Verogalid ER. Je jí 64 let a dříve to prý nešlo zjistit, že se to projeví až u vysokého krevního tlaku. Nevíte o jakou dědičnou nemoc se může jednat?
22-3-2011 (16.36)
Lékař odpovídá:
Může se jednat o tzv. hypertrofickou kardiomyopatii, kdy je vrozená většinou dědičná porucha tvorby svalových vláken srdce. Srdeční svalovina je pak zesílená, což může způsobovat různé komplikace dle typu této kardiomyopatie.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobry den,posledni dobou, co si merim tlak doma, ho mam zvyseny na 150-160/80. Bohuzel ale vzdy pred merenim pocituji naval nervozity a citim, ze mam i zrychleny tep a nevim, jak se uklidnit. Myslite, ze muj TK muze byt zpusobeny touto nervozitou, i kdyz se merim doma? Take me znepokojuje muj puls. Kdyz si ho merim bezne v klidu, tak ho mam v normalu kolem 60-75, ale kdyz si mam merit TK, citim ho zrychleny, ale ne nijak zavratne, az potom jakoby tim merenim TK, jak se tam asi nahromadi tlak v te pazi, tak se mi na par vterin opravdu hodne zrychli (to uz nepocituji ze je ze stresu, spis proste fyzicky v dusledku mereni) a na monitoru se ted ukazalo az 130 a 144 tepu! Chtela bych se pouze zeptat, jestli toto take muze byt zpusobeno stresem, nebo jestli to je naopak ukazatel nejakeho zavaznejsiho problemu. Bojim se, aby se mi pri mereni nezrychlil na nejakou nekontrolovanou rychlost?... Dekuji moc za Vasi odpoved!
22-3-2011 (15.47)
Lékař odpovídá:
K vyloučení nervozity je vhodné se provést vyšetření několikrát těsně za sebou, další měření jsou většinou nižší a jsou pro Vás rozhodující.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,chci se zeptat dceři je 16.let a zjistili ji AV blokaci vyššího stupně.Jak postupuje léčba a zda je to nebezpečné?Děkuji za odpověď
21-3-2011 (12.55)
Lékař odpovídá:
AV blokáda znamená zpomalení převodu v oblasti mezi síněmi a komorami, což vede při vyšších stupních (2-3. stupně) k výpadům některých převodů na komory a tím zpomalení tepové frekvence. U některých pacientů s výrazným nálezem je pak nutné implantovat kardiostimulátor. To však nejspíše není případ Vaší dcery - o konkrétním postupu Vám nejlepší odpověď dá její ošetřující dětský kardiolog. Léky se tato poruha léčit nedá.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den jsem léčen na vysoký tlak. 152/91 mám tlak bez léku,velice špatně snáším většinu léku.Momentálně beru Dopegyt tlak mívám 139,145/81,89 chtěl bych vědět zda je podobný lék který bych snášel jak Dopegyt a nemusel bych čekat 2hodiny z jídlem dost mně to omezuje. Léčím se půl roku .
20-3-2011 (22.56)
Lékař odpovídá:
Léků na vysoký tlak existují desítky či dokonce stovky a optimální lék pro Vás Vám dá Váš ošetřující lékař při znalosti dalších onemocnění, intolerance určitých léků, Vašich laboratorních a dalších vyšetření, atd. Lépe Vám bohužel nemohu odpovědět.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, paní doktorko, prosím o radu.Po delší době se mi zase objevila ranní tachykardie, po vstanutí a nějaké drobnější práci vestoje v kuchyni jsem měla tep až 120,po ulehnutí se to během krátké doby vyrovnalo, pak již v pořádku celý den.Vzala jsem si Magnézium 500.V posledních 2 letech opakovaně EKG holter 24 hodinový(mívala jsem TK ale spíše extrasystoly) sono srdce, RTG plic a srdce, poslech, i běžné EKG ( to v posledním měsíci 2x z jiných důvodů), laboratorní vyš.moče a krve bez nálezu.Mám však hypermobilní páteř a potíže od páteře často(bolesti hlavy, točení, blokády zad). podotýkám že je mi 49 let,jsem dlohodobě nemocná pacientka s prakticky trvalým stresem.Myslíte si že uvedená TK může mít souvislost se srdcem nebo spíš páteří. Děkuji za odpověď
20-3-2011 (9.05)
Lékař odpovídá:
Bez zachyceného EKG v době Vámi udávaných potíží Vám bohužel nemohu odpovědět. Doporučuji Vám při trvání bušení srdce opět absolvovat EKG Holtera k objektivizaci nálezu a zjištění přesné poruchy srdečního rytmu.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,paní doktorko,asi před měsícem jsem se dozvěděla,že mám rakov.dělož.čípku a že mě čeká velká operace.Nějakou dobu i před tím jsem měla problémy s bušením srdce,byla na interně a dostala Isoptin,nevyhovoval,pak Trimepranol,EKG v pořádku,ted mám 14dní večer co večer v klidu bušení a píchání u srdce,je to hodně nepříjemné,dnes třeba i přes den,p.doktorka mi řekla,že je to nervové,díky operaci,která mě čeká.Mimo to mám slabé astma,ale to bylo v klidu až do prudkého jara.Nevím,zda jít znovu na internu,či co s tím?Můžete mi poradit děkuji
19-3-2011 (18.32)
Lékař odpovídá:
Před velkou operací by ve Vašem případě určitě bylo vhodné mít čerstvé interní vyšetřen a anesteziolog, který Vás bude "uspávat", to po Vás stejně nejspíše bude chtít.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je mi 35 let, na spáncích se mi začaly objevovat dvě vystouplé namodralé žíly.Občas cítím v této části hlavy tlak. Po prodělaném zánětu průdušek a dutin se mi toto ještě zhoršilo,někdy mám pocit jakoby ucpaného ucha. Můžete mi prosím poradit, co to může znamenat a co mám udělat proto, aby se vše vrátilo do původního stavu. Děkuji Vám. Stříbrná
19-3-2011 (16.13)
Lékař odpovídá:
Pokud je nález výrazný a nebyl prokazatelně dříve přítomný, může to znamenat zvýšený tlak v žilách v horní polovině těla, jehož příčinou může být řada různých onemocnění, které je třeba vyloučit - k vyšetření navštivte spádového internistu.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Paní MUDr. Bartůnková.Lečím se po mozkové mrtvici s vysokým tlakem .Nekouřím , nepiji sportovcem jsem byl do svých 35 let.Pravdou je že jsem přibral ze 78 na 102 kg . Tlak jsem měl vyšší při menší váze. Léky nikdy nezabírali at jsem bral 4 prášky na tlak nebo jeden efekt byl stejný 150-160 na 100 . Srdce v pořádku , krční tepny v pořádku lednviny nadledviny v pořádku. Mé rozhodnutí s tím něco udělat mě donutilo změnit lékaře a jít za svým cílem vyšetření proč tak je. Zatím vyšetření nic nevyšetřili proč se tak děje. Začal jsem na vlastní pěst se dát dopořádku . Dnes běhám každý den a o víkendu běhám jezdím na kole za každého počasí. Zhubl jsem za měsíc 10kg !!! a váha jde dolů . Má otázka je že tlak se trochu koriguje ale bezprostředně po zátěži mám tlak 125-117 na 78-82 po chvilce se tlak ustálí na hodnotě 140 na 90 proč se tak děje ? Myslel jsem že tlak po zátěži se zvyšuje
19-3-2011 (9.57)
Lékař odpovídá:
U zdravého člověka je běžnou reakcí postupné pomalé zvyšování tlaku krve, a to zvláště systolického (tj. ten vyšší). Diastolický tlak může (a to zvláště u mladých) při zátěži i klesat, u starších se většinou také zvyšuje. Při řadě nemocí tomu tak však není.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko,prosím o váš názor na můj problém,je mi 30let,mám tři malé děti,zhruba před měsícem mě začaly trápit stavy dušnosti a tlaku na hrudníku,nevolnosti a bolest hlavy,zažívám docela i depresivní stavy,byla jsem na rtg plic kde se ukázala jen zmnožená kresba v dolní třetině,dostala jsem ecobec na tři měsíce,poté kontrola,alergická na nic nejsem,ekg v pořádku,praktická lékařka naznačila,že by mé problémy mohly souviset i s tím,že mám zavedenou mirenu,je toto možné?mám docela strach aby tyto potíže neznamenaly něco vážného,prosím o Váš názor a moc děkuji,Havlíková
18-3-2011 (12.15)
Lékař odpovídá:
S Vašimi potížemi doporučuji se obrátit na spádového internistu, který Vás vyšetření a měl by zjistit příčinu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Mám dotaz .Otec je po operaci bypassu cc 2 měsíce .Za jak dlouho muže absolvovat operaci tříselné kýly .Operace probehla bez problemu. Primař kardiologie nemocnice v Praze při vystupu mu zdělil že jí muže mít ihned.V lázních v Poděbradech mu zdělili že až po čtvrt roce muže byt další .Zajímá mě Váš nezávislý názor .
16-3-2011 (19.35)
Lékař odpovídá:
V ideálním případě po 6 měsících, jinak alespoň po 6 týdnech od operace srdce.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den pani doktorko...Muj dotaz bude znit mozna hloupě, ale je to neco co mi dela opravdu strarosti...Je mi 19 let a před osmi měsíci byl u mě zjištěn Autoiumuní polyglanduární syndrom 1. typu. Mám málo draslíku, doktoří zatím neví proč, měla jsem několikrát hypokalemii, takže beru kalnormin už několik měsíců a v příbalovém letáku jsem se dozvěděla, že dlouhodobé užívání prášku může mít vliv na srdce.Beru denně 11 prášku, neustále mi buší srdce vicě než by mělo,ikdyž jsem byla několikrát na vyšetření srdce a vše se zdá být v pořádku, ale můj pocit je jiný... Mám strach z velikého množství přášku...Ovlivňují nejakým způsobem srdce?A nebo délku života?Vzhledem k mému věku, a k tomu, ze je budu brát do smrti...?Předem děkuji za odpověd.
16-3-2011 (10.03)
Lékař odpovídá:
Hladinu draslíku je třeba mít v normálních hodnotách. Toho je třeba dosáhnout takovým množstvím tablet, které je třeba bez ohledu na jejich počet. Pokud není možno toho dosáhnout při příjmu ústy, tak se podávají infúzně. V každém případě pevně věřím, že v dohledné době bude zjištěna přesná příčina a dle toho budete pokud možno i vyléčena.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, už asi týden mám bodavé bolesti v hrudníku. Spíše na levé straně, jakoby z boku, pak poblíž srdce a na pravém prasním svalu. Když jsem v pohybu tak o tom vůbec nevím, ale v klidu a hlavně večer to bolí nejvíce. Občas mám ještě pocit jakoby nedokrvení levé ruky. Léčím se na štítnou žlázu a asi před 14 dny mi byly změněny léky z Euthyroxu na Letrox, mohlo by to bý tím? Také mám problémy se zády, i toto mě napadlo, protože souběžně mne bolí v kříži a mezi lopatkami. Moc děkuji za radu, tuhle v noci mě to hrozně vyděsilo, mám dvě malé holčičky..
14-3-2011 (21.42)
Lékař odpovídá:
Dle charakteru Vámi uváděných potíží se nejspíše jedná o blokády mezižeberních nervů při blokádě hrudní či krční páteře. Definitivní odpověď Vám však může dát jen lékař po Vašem vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko je mi 45 let.Poslední měsíc si musím píchat Fraxiparin na ředění krve.Chci se zeptat jestli je možné si dát nějaký ten alkohol¨(mám na mysli pivo) dekuji za odpověd.Zdraví z Jižní Moravy
14-3-2011 (7.28)
Lékař odpovídá:
S rozumem (tj. maximálně cca 1-2 drinky denně) ano. Jedním drinkem se rozumí 0,5 litru piva, 2 dcl vína či 1 panák tvrdého alkoholu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
objektivny nalez SPG: EKG: PSR: 64 min parcialny BPTR ECHOKG: Ap39,ĽP:36,PK:22,IVS:10,ĽK:, 53/25mm Perikand: stopová M a TrR Záver: Hyperkinetická : ĽK zaver :Dg.R00.2 búchanie srdca - palpitacia otázka: na záver ,možem sportovat ??
13-3-2011 (20.13)
Lékař odpovídá:
Z hlediska Vámi uvedených nálezů ano.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
mam 46 rokov,liecila som sa na stitnu zlazu ale ta je uz v poriadku, uz roky ma trapi pocit , ze mi vynechava srdce. Ekg mam vzdy v poriadku. Pred 14 rokmi som bola monitorovana na holderi, a dopadlo to takto"Pocas 24 h. monitorovania pritomna opakovana bymptomatickaSVT o fr. 140-160/min.,bez KES, bez poruch AV prevodu vyzsieho stupna.Bez tichej ischemie. Aj po tolkych rokoch sa mi to opakuje, niekedy aj mesiace pokoj, potom mesiace problemy.aj desiatky krat denne. Potom panikarim, beriem aj lieky na hypertenziu.Coryol a cardilan. Kam sa mam obratit? Prosim o radu.Je to nebezpecne?
12-3-2011 (18.02)
Lékař odpovídá:
Záleží o jaký typ SVT (supraventrikulární) tachykardie se jedná. K tomu je třeba vidět EKG záznam. Většina SVT je možno dnes léčit a většinou i definitivně vyléčit pomocí tzv. katetrizačních ablací, která se provádějí na většině kardiologických (či interních) klinik při fakultních nemocnicích.
# Pacient se ptá:
nezařazeno
Dobry den, mam dotaz.pred 8 lety jsem prodelala silny zanet moc.cest,kde mi zjistili masivne bilkovinu,streptokoka,krev,zalecili to, ale pote jsem zacala hubnout, ackoliv jsem jedla dost a s chuti,zvysene teploty.zanet jsem porad mela.navrhli mi udelat cevkovani, po tomto zakroku, jsem do dvou dnu otekla od kotniku do pasu,horecky, nemohla jsem mluvit a spatne se mi dychalo, bolest hrtanu,suchy kasel a bolest na hrudniku.vylezela jsem to jen v podobe tekutin.Mela jsem pak stale zvysene teploty a prilezitostne zavrate,kdy jsem se pri sebemensi vetsi zatezi zadychavala a bilo mi srdce.asi po 4 mesicich jsem mela obdobne horecky,silny suchy kasel, otoky, opet jsem nesla k doktorovi, stav mi to ani nedovolil.kdyz jsem konecne z toho dostala, tak jsem zacala byt dusna a to vyhradne v noci.Dusnost me vzbudila asi po hodine po usnuti amusela jsem se posadit,postupem casu se k tomu pridal slaby tep a po rozdychavani rychly nepravidelny tlukot srdce.S odstupem casu dochazelo k vetsimu pichani u srdce, jen pres den.Pred 2 lety ustalo uplne,dusnost s ost.problemy zustaly az do ted.To uz stalo za navstevu doktora, ale sla jsem k imunologovi, tam po odberech mi zjistil hranicni imunitu,kde nevyloucil, ze jsem prodelala autoimunitni onemocneni,nechal udelat test na borelie,pozitivni, ale jen G a Chlamydie Trach a pneum.A a G pozitivni.zalecil me, ale dusnosti se srdec.problemy zustavaji nadale.Plicni dusnost byla vyloucena.Na srdce mam jen nedomykavost tri chlopni,ze je to normalni,ale nikdo v rodine srdecni vadu nema.mohlo to byt zpusobeno temi horeckami???Jak to mam ted resit????Dekuji N
11-3-2011 (15.48)
Lékař odpovídá:
V případě, že se horečky opakují, je vhodné znovu zopakovat echokardiografii a event. dle domluvy s kardiologem nejspíše i echokardiografii jícnovou k vyloučení zánětu na srdečních chlopních.