Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1420 do 1440
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Zdravím. Je mi 48 let,vážím 80 kg, zhruba jednou za rok se mi stává, že trpím zpomaleným tepem (pod 50 tepů min, normál kolem 70) cítím silnou nevolnost přecházející do křečovitého zvracení (z prázdným žaludkem), točení hlavy, zhoršují to i pohyby očí. Teplota 36,2° pocit mrazení po celém těle. Pocity se chůzí zmírňují. Pocit tlaku v hrudníku když si lehnu. Nevíte proboha co to je? za odpověď moc děkuji. M.H.
30-11-2008 (17.52)
Lékař odpovídá:
Zpomalení tepu může způsobit celá řada srdečních (ischemická choroba srdeční, různé převodové vady - tj. srdeční arytmie apod.) i mimosrdečních onemocnění (např. podráždění bloudivého nervu při onemocnění žlučníku apod.). Příčin může být mnoho a je nutné proto podstoupit vyšetřit u internisty či kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den paní doktorko, je mi 20 let a v 17 mě našly že mám šelest na srdci a tak mám zakázano cvičení+běhaní a 25.11.08 jsem se na praxy složila že se mi zamotala hlava a měla jsem nízkej tlak a bylo mi řečeno že to muže bít od srdíčka tak se chci zeptat jestly se to muže ještě více shoršit jo a ještě jsem unavena,taky se mi trochu špatně dýchá a pociťuji bušení srdce předem děkuji
29-11-2008 (10.56)
Lékař odpovídá:
Srdeční šelest není ještě patologickým nálezem, neboť znamená, že při poslechu srdce fonendoskopem je slyšet šelest, který sice může znamenat onemocnění srdečních chlopní, ale u mladých může být přítomen i u zdravých jedinců. K vyloučení chlopňové vady (a zvláště, pokud jste měla uváděné obtíže) je nutné provést echokardiografické vyšetření u spádového kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Mám problém z váhou.Je mi 37 let měřím 182 a vážím 58 kg.Poradte prosím jak zesílit aspon o 10 kg.
29-11-2008 (7.51)
Lékař odpovídá:
Pokud máte výraznější podváhu, která Vám vadí, tak bude nutné absolvovat vyšetření, zda nemáte nějaké organické onemocnění, které Vám zabraňuje přibrat na váze. Ve Vašem případě bude vhodné navštívit spádového internistu, který Vám provede potřebná vyšetření (onemocnění trávicího traktu, zvýšená činnost štítné žlázy, psychické onemocnění - mentální anorexie apod.).
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Léta užívám na snížení TK léky CONCOR10 a ZOREM10.Po letos provedené katetrizaci jsem začal užívat PLAVIX75 a PRESTARIUM NEO. Z tlakových hodnot 140/85 jsem okamžitě klesl na 120/60 a cítil jsem se unavený. Děkuji za odp.
29-11-2008 (6.51)
Lékař odpovídá:
Snížení tlaku krve Vám způsobilo přidání preparátu Prestarium Neo k medikaci. Tento preparát patří mezi tzv. ACE inhibitory a je u pacientů s ischemickou chorobou srdeční vhodný k užívání, neboť zabraňuje další progresi aterosklerosy. Z úvahu pak bude stát snížení dávky Zoremu z 10 na 5 mg či jeho vysazení, avšak o tom se poraďte se svým lékařem !! Bez jeho vědomí nic nevysazujte.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko.Chtěla bych se zeptat co znaméná blokáda pravého ramínka u srdce?děkuji za odpověd.
28-11-2008 (17.29)
Lékař odpovídá:
Na dotaz ohledně blokády pravého raménka Tawarova jsem již odpovídala. Viz dotazy v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
DOBRÝ DEN ,JE NĚJAKÝ ROZDÍL MEZI VIT.B12 V TABLEKÁCH A V INJEKCÍCH A DÁ SE PO NĚM PŘIBRAT. DĚKUJI ZA ODPOVĚD
27-11-2008 (22.50)
Lékař odpovídá:
Většina preparátů je účinnější v injekční formě, a to i vit. B12. Nevím o tom, že by se po něm přibíralo.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, prosím o Váš názor: v srpnu jsem po srd. arhytmii absolvoval úspěšně el.kardioverzi na sin.rytmus.Byl mi předepsán Warfarin 5mg 1-0-0. Celý obsah 100ks jsem využíval. Dnes jsem při kontrole INR měl hodnotu 1,2. (požadovaná hodnota po kardioverzi byla 2-3). Na středisku mi řekli že je to málo a předepsali nový Warfarin ke stejnému užívání. Jsem ročník 1935. Děkuji Vám za Váš názor a přeji hezký den. Jan Ulrich
27-11-2008 (12.17)
Lékař odpovídá:
Warfarin je po elektrické verzi nutno užívat minimálně 6 týdnů. Pak je event. ho možné postupně vysadit, pokud se tato arytmie neopakuje či není jiný důvod pro jeho užívání. O tom Vám poradí Váš praktik, event. internista či kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den.Přečetla jsem dotazy a vaše odpovědi.Nenašla jsem tam to,co bych potřebovala.Vím,že vše je u mě komplikované.Je mi 76 let,jsem 40 roků v plném inval.důchodu,mám bezmocnost 2.stupně pro REVMATICKOU ARTRITIDU 3-4 st.,anemii při j.chron.nemocech.hypertensi atd.Beru léky-MTX,PREDNISON,NSA,FOSAMAX,VIT.D.KALCIUM.ANOPYRIN,TRAMAL,IBALGIN,AGAPURIN,APO-DICLO,LOKREN,KALIUM CHLORATUM,UROXAL,. Jsem léčena u odborníků v UVN,PRAZE střešovicích s poradou v Reumatolog.ústavu v Praze na Slupech. Dotaz: Občas v noci se probudím bolestí na hrudi,tlak se mě zvýši na 16O/13O i více,puls na 15O i více,rozbolí mě zuby,musím chodit často močit,močím zvyšené množství moči,je mě na zvracení,vezmu si 1 tabletu Lokrenu,torecanový čípek .ZA 2 AŽ 3 hod. se vše zklidní.Ve dne se mě to nestává.Ulékaře mám trvale zvýšený tlak 12O/9O i když léčený již od mládí.Před týdnem mě na rtg srdce zjistili dilatace srdce,srdce rozšířeno doleva a velkou hiátovou hernii.V Lednu jsem upadla a zlomila si obratel.Ortopédka mě předepsala korset,který nemoho nosit pro hermii. Naučila jsem se se svými nemocemi a bolestmi žít,odvádím od nich pozornost prací na notebooku,mám štěstí,že mě to ještě slušně myslí. Trápí mě ty noční záchvaty tlaku a pulsu.Tam bych nerada něco zameškala. Předem se omlouvám,že obtěžuji a přeji vám hodně zdraví a úspěchu ve vaši odpovědné ptáci. Jindřiška Kubínová.
26-11-2008 (23.31)
Lékař odpovídá:
Velice se omlouvám, ale bez vyšetření Vám nemohu adevátně odpovědět. Vzhledem k Vašim obtížím navštivte spádového internistu či kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Vážená paní lékařko, chtěla bych se Vás zeptat ohledně přítele mé dcery, kterému je 25 let. Absolvoval 2 x operaci chlopně, poprvé pro vrozenou vadu, podruhé pro infekční endokarditidu. Nyní je již 3 roky po druhé operaci a cítí se velmi dobře. Musí jen dodržovat zásady ohledně větší dispozice k endokarditidě. Neznám konkrétně jeho diagnozu, jen by měl docházet po půl roce na kontroly, které zanedbává :-( Vím, že sledování stavu je důležité, na prohlídku se ho pokusíme nějak dostat. Jen doufám, že bude vše v pořádku. Je reálné, aby byl takový mladý člověk po zbytek života již zcela zdráv ?
26-11-2008 (13.03)
Lékař odpovídá:
Pokud nebylo srdce poškozeno před operací chlopně, tak není významněji v životě omezen (v případě že dodržuje Vámi uváděnou prevenci infekční endokarditidy a kontroluje pravidelně hodnoty krevní srážlivosti - pokud užívá Warfarin). V každém případě je nutné, aby absolvoval doporučená kontrolní vyšetření u kadiologa - většinou asi 2x ročně.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobry den, je mi 46 let, uz asi 5 let se lecim s hypertenzi. Uzivam Micardisplus a Apo amlo 10, ale diastolu se nedari zcela dobre zreedukovat. I pri lecbe mam tlak kolem 110/90. Jsem stihla, dbam na zdravou vyzivu, trikrat tydne beham 6km,abych se udrzovala, aktivne jezdim na kole.. Cholesterol mam nizky. Jsme z toho smutna, bojim se dusledku hypertenze. Otec zemrel predcasne na infarkt miokardu. Navic jsem alergik a nesedi mi ACE inhibitory, ktere se uvadi coby velmi ucinne. Prosim o Vasi radu a zkusenost se snizenim predevsim diastoly. Dekuji
24-11-2008 (21.17)
Lékař odpovídá:
Diastolický tlak 90 mmHg je hraniční a osobně bych ho dále nesnižovala, neboť dalším rizikovým faktorem vedle zvýšeného systolického ("horního") a diastolického ("spodního") tlaku je také tzv. pulsní tlak, což je rozdíl mezi systolickým a diastolickým tlakem a ten, čím je větší, tím je výraznější pulzová vlna, která poškozuje stěnu cév. A Vy máte pulsní tlak nízký. Jinak obecně jednou z možností, jak ještě snížit diastolický tlak je omezit sodík (resp. kuchyňskou sůl) v potravě.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den. Prosím poraďte. Docela často mi píchá na levé straně pod prsem. Je to až bodává bolest,když mi tam píchne, vždy musím nachvilku přestat dýchat, aby mi to přešlo. Když se nadechnu zabolí to znovu. Někdy se to objeví, když jen tak ležím a někdy když třeba jdu. Zjistili mi těhotenství a mám strach, aby to neovlivnilo můj porod. Chci se tedy zeptat od čeho to může být a jestli to může mít nějaký vliv při porodu.
24-11-2008 (21.09)
Lékař odpovídá:
Pokud jsou bolesti na hrudi píchavého charakteru a jsou závislé na dechu, jedná se s vysokou pravděpodobností o tzv. obalové bolesti na hrudi, které jsou způsobeny buď blokádou hrudní či krční páteře nebo neuralgií mezižeberního nervu, event. zánětem pohrudnice apod. V každém případě se prakticky s jistotou nejedná o srdeční onemocnění.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Moc a moc vam dekuji za odpoved.Ja jsem tady zkusila web,ale tady chteji za odpoved poplatek a na to nemam.Vazne vas obdivuji a mockrat dekuji.Bohuzel mi zadne vysetreni nedelaji a pry to casem prejde.No tak uvidim.Zkusila jsem podle vasi rady revmatologa na internetu,tady v okoli zadny neni a on chce za odpoved poplatek primereny casu.Tak pro vsechny zde,vazte si pani doktorky!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Dam na vasi radu a napisu vam vysledek.Urcite o tom muj doktor prave premyslel.Vsadim se.Napisu vysledek:)))))Aisa Gonzalez
24-11-2008 (1.04)
Lékař odpovídá:
Děkuji a přeji Vám, ať Vám potíže zmizí.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den pani doktorko, je mi 26 let a nedavno u me byl diagnostikovan blok leveho ramenka Tawarova. Vyhodnocení EKG Holtera rika, ze ramenkova blokada LBBB je intermitentni. Nasel jsem si, ze to znamena obcasny,prerusovany,atd..Podle vyznacenych vybranych ekg velmi prevazuje ekg typu LBBB, pouze obcas kratce normalní ekg. Znamena to tedy,ze je moznost uplneho uzdraveni srdce nebo to casem prejde do stale blokady? Je moznost, ze to souvisi s moznou prodelanou karditidou a dlouhodobejsim klidem se to zlepsi?Pri me nedavne hospitalizaci se na monitoru objevoval stale jen ten blok. Dekuji moc za odpoved.
21-11-2008 (19.03)
Lékař odpovídá:
O LBBB (kompletním bloku levého raménka Tawarova) jsem již psala. U zdravých pacientů se obvykle nevyskytuje, bývá přítomen u ischemické choroby srdeční, zbytnění (zesílení) svaloviny levé komory u hypertenze, dilatační kardiomyopatie či po zánětech srdce apod. Občas se také vyskytne u jinak zdravých pacientů, ale to je vzácné. V každém případě bude do budoucna vhodné, aby jste byl u kardiologa dispenzarizován, aby se vyloučil budoucí vývoj některé z výše uvedených chorob. Blíže se pak informujte u Vašeho kardiologa, neboť neznám Vaše další vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,je 25 let a navštívila jsem lékaře z důvodu dušnosti a tlaku na prsou.V klidu mi srdce buď ťuklo navíc nebyo vynechalo a to dost často...Udělali mi vyšetření srdce EKG Holter,EchoKG a ergometrii.Vče dopadlo dobře,ale na EKG Holter:Sinusová rytmus s přiměřenou frekvencí a ojedinělou benigní SVES aktivitou...Paní doktorka mi řekla,že to není nic vážněého,ale já se zapomněla zaptat na pár věcí,které mě uklidní.Jestli tohle má člověk už od narození nebo jestli se to něčím "vyprovokuje",jestli se to může do budoucna zhoršovat a nebo naopak zlepšit a jestli bych se měla v něčem,nějakých aktivitách omezovat.Moc děkuji za odpověď.
20-11-2008 (11.08)
Lékař odpovídá:
O benigních SVES (supraventrikulárních extrasystolách) jsem již psala v minulých dotazech - viz tam v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den pani doktorko.Ctu,ctu a ctu,ale k memu problemu se ne a ne dostat.Ty dalsi stranky se mi nezobrazuji.Obdivuji vas,jelikoz u nas v nemecku tolik odpovedi snad zadny lekar nenapsal.Dekuji za vsechny.Ted ke me.Jiz po treti v tomto roce mam nesmirne bolesti svalu,kloubu a obcas i organu na prave strane.U plic,prava strana az prostredek hrudniku.K tomu porad mrznu,malokdy je mi horko a z toho je mi nevolno.Jsem po op.kolene.Po narkoze jsem se doma vecer zhroutila.Poceni,buseni srdce krev v hlave.Pred tydnem se to opakovalo.K tomu mam caste brneni v prstech a co me znepokojuje je to,ze at ruce zahrivam jak chci.nepomuze to.Vzdy je to jen jedna ruka a ta je oproti te druhe velmi studena.Nato me zacnou bolet svaly na roce druhe po delsim case.Studena ruka se otepli a naopak ta druha podle meho pocitu mrzne.Znama zkusila na me ruce sahnout a dala mi za pravdu.Jedna velice studena a ta druha tepla.Tlaci me to na hrudniku,jako kdybych tam mela vzduchovou bublinu,ale to k tomu asi nepatri,jelikoz dost krkam.Obcas se musim chytit zdi a busi mi srdce.Muj tlak je stridavy,budto moc nizky,nebo moc vysoky.Tady se tim nikdo nezabyva.Antibiotika na vsechno a kazdy den mam brat prasky na bolesti.Uz to trva mesic.Mam vyvinout tlak na praktickeho lekare at me posle na vysetreni a kam????U nas to totiz funguje tak,ze pokud znate svou diagnosu,nebo mate na nejakou konkretni podezreni,rekne Ahha,to jsem si uz dele myslel a prave jsem vas tam chtel poslat.Mam dve male deti,jsem sama a takhle zit nechci,chci se po materske vratit do prace,ale s touhle unavou a temito bolestmi to nepujde a ja praci potrebuji a uz ted nic doma nezvladam.Jsem ted totalne vycerpana a mam problemy se spanim v celku.Pak nemuzu poradne dychat,brni me ruka,nebo mam bolesti.Rentgen plic pred rokem rokem diky trem bronchitidam byl bez nalezu.Mate nejake podezreni?Krev mi odebrana nebyla.Predoperacni vysetreni bylo skoro v poradku.Tohle zacalo az po op a antibiotikach.Dekuji za jakkoukoliv radu.S pozdravem Aisa Gonzalez
19-11-2008 (3.14)
Lékař odpovídá:
Bez Vašeho vyšetření Vám mohu jen těžko kvalifikovaně odpovědět. V každém případě bolesti svalů a kloubů a pocit střídavě chladných končetin mohou svědčit pro některých z řady revmatických onemocnění či systémových onemocnění pojivě nebo systémových zánětů cév s jejich stahy (spasmy). Doporučila bych Vám vyšetření u revmatologa (internista specializovaný na revmatická onemocnění), který se všemi výše uvedenými chorobami zabývá.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, prosím o radu. Čekám své 1.dítě a byla jsem v rámci vyšetření na EKG. Tam mi pan doktor říkal, že mám levostnannou blokádu (zřejmě raménka, ale název si nepamatuji přesně). Prý se to objevuje u hubených lidí a sportovců. Prý se to léčit nemusí. Jinak je prý vše v pořádku. Do průkazky mi napsal hodnoty: s.r.f. 76,PQ 0,09,QRS 0.12, IBPRT bez ischemie. Trochu mě vylekal. Proto vás prosím o bližší vysvětlení a radu, zda je vše v pořádku. Děkuji
18-11-2008 (19.34)
Lékař odpovídá:
IBPRT znamená inkompletní blok pravého (nikoli levého) raménka Tawarova a v drtivé většině případů u štíhlých mladých pacientů nic neznamená.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, paní doktorko, je mi 21 let a byla u mě v pěti letech zjištěna nedomykavost aortální chlopně. Celých patnáct let to bylo pořád stejné. Tento měsíc mi však lékaři sdělili, že je to o něco horší. V údajích mám napsáno EF Teich: 59 %, SV Teich: 61 ml, aorta kořen 32 mm, regurg. 2 - 2.2 st, asc. aorty 37 mm. Aortální chlopěň s prolapsem cípů. Prosím Vás, poradila byste mi, zda jde o velké zhoršení, jak se zařídit, aby se to nezhoršovalo dále a čemu se vyhnout? Nedělám žádný sport, kde bych si ublížila, jenom rekreačně. Nenamáhám se. Pouze jsem v posedních letech prodělala několik silných panických stavů, které u mě přetrvaly delší čas. Je možné, že by se má vada mohla zhoršit právě díky mé úzostné poruše, kterou trpím? Mockrát Vám děkuji za odpověď, Lenka
16-11-2008 (23.17)
Lékař odpovídá:
Jedinou možností, jak zpomalit zhoršování nedomykavosti aortální chlopně, je udržování tlaku krve na co nejnižší tolerované hodnotě, tj. optimálně do 120/70 mmHg. Jinak kromě prevence infekce na této chlopni (dle doporučení lékařů - máte uvedeno v průkazu pacienta ohroženého infekční endokarditidou) není možné dalšímu zhoršování nálezu prakticky nijak zabránit. Musíte pravidelně chodit na echokardiografické kontroly a v případě, že se nález bude zhoršovat, bude nutné uvažovat o operačním řešení, které se dnes provádí velice s dobrými výsledky.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den. Zijeme trvale v zahranici kde take mame obvodniho lekare.Manzelovi je 71 let a pred 5 lety mel mozkovou mrtvici.Od te doby uzivadenne tyto leky Plavix 75 mg,Cardyl 10 mg,Enalapril 5 mg,Alopurinol normon 100 mg.Ma celozivotne zvyseny obsah kyseliny mocove.Chodi pravidelne na rozbor krve a ted v poslednim mu nasli nedostatek zeleza.Lekar mi rekl,ze s tim nebude nic delat,ze je to vekem.Muj dotazzni,jestli meji na ubytek zeleza vliv tyto leky? Dekuji za odpoved. S pozdravem Drahomira.
16-11-2008 (17.56)
Lékař odpovídá:
Vámi uvedené léky nezpůsobují nedostatek železa. Ten může být způsoben nejspíše ztrátou krvinek či špatným vstřebáváním železa či event. jeho nedostatkem v potravě.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den . Při mereni tlaku doma na digitalnim tlakomeru mám rozdilne hodnoty na pravé a levé ruce . Na levé mám 127-74 a na prave 144-70 , jaká muze byt pricina
16-11-2008 (11.00)
Lékař odpovídá:
Pokud by to tak bylo opakovaně a stále stejně, tj. trvale na jedné končetině vyšší tlak (a to i po přeměření na kalibrovaném tonometru), může to být příznakem např. zúžené tepny na končetině, kde je nižší tlak. Pak bude vhodné podstoupit další vyšetření (např. CT angio oblouku aorty) - o tom se však domluvíte již s Vaším lékařem.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko,mám prolaps mitrální chlopně,arytmie-fibrilace síní,AV blok II.st.Mobitz,NSKT,SVES a KES.V současné době mi byla zjištěna autoimunita(podezření na SLE)a doporučená léčba i.v.gamaglobuliny.Vzhledem k špatnému stavu žil,doporučen intravenózní port.Zavádí se až nad pravou srdeční síň.Chci se zeptat zda je nutné celou dobu kdy budu mít port,užívat ATB,jako prevenci endokarditidy kvůli mitrální chlopni,a pokud bych musela podstoupit ablaci,zda by port tomuto výkonu nebránil.Děkuji za odpověď.
15-11-2008 (20.53)
Lékař odpovídá:
Port při správném zavedení není zdrojem infekce a po zhojení rány není nutné trvale užívat antibiotika v rámci prevence infekční endokarditidy. Port není ani na závadu při event. provádění radiofrekvenční ablace.